Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin enerji ve maden ithalatının yıllık ortalama 55 milyar dolar seviyesinde olduğunu ve atacakları cari açığı azaltmak için önemli olacağını söyledi.

Albayrak, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi’nde “Akademisyenlerle İstişare Toplantısı” gerçekleştirdi.

Burada yaptığı konuşmada, Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında  yeni süreçleri başlattıklarını ifade eden Albayrak, bunlardan biri olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) temelinin yıl sonuna kadar gerçekleştirileceğini ifade etti.

Albayrak, Türkiye’nin ikinci nükleer santrali olacak Sinop NGS için de görüşmelerin nihai noktaya geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

“2023'te ilk reaktörü devreye alarak başlayan süreçle, 2030'a kadar inşallah üç nükleer santralimizi de devreye alacağız. Santrali çalıştıran mühendisi de yetiştirerek, buna hazır olmamız lazım. Kaç tane nükleer ile ilgili bölümümüz var? Yok denecek kadar az. Peki 2023, 2030 diyorsak bu alanda en az doktoralı yetişmiş insan kaynağına ihtiyacımız varsa bu çalışmaları birlikte yürüteceğiz. Hele de 15 Temmuz'dan sonra Türkiye'nin kaybedeceği hiç birşey yok. Bu kapsamda sizlere de iş düşüyor. Milli Enerji ve Maden Politikası ışığında sizlerle eğitim, müfredat, enerji diplomasisi gibi önemli konularda iletişim yönünde adımlarımız olacak.”

“Ülkem adına inanılmaz gurur duydum”

Bakan Albayrak, Türkiye’nin beş ayrı bölgesinde toplamda bin megavatlık kapasite kurulmasını sağlayacak Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi için dünyanın en büyük ilk 10 rüzgar türbin üreticisinden 8’inin teklif verdiğini anımsattı.

Bu firmaların dünyadaki rüzgar türbin pazarının yüzde 90’ını elinde bulundurduğunu söyleyen Albayrak, “Bundan, inanılmaz bir gurur duydum. Bu proje, yerlileşmenin önünün açılması açısından önemli bir adım. Gelen bu teklifler, Türkiye'nin tüm bu yaşananlara rağmen hem cazip hem de güvenilir ülkelerden biri olduğunu ortaya koyuyor. Teklif veren 8 konsorsiyumun içinde dört Alman, iki Çin, bir Amerikalı ve bir Danimarkalı şirket var.” diye konuştu.

Albayrak, fabrika kurulumu ve 10 yıllık Ar-Ge şartı olan bu proje ile Türkiye’yi rüzgar teknolojilerinin üretim merkezi haline getireceklerini vurguladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının rüzgar enerjisinde bin megavatlık kapasite kurulmasını sağlayacak Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesine 8 konsorsiyum teklif verirken, söz konusu ihalenin tarihi 3 Ağustos olarak belirlendi.

Rüzgar YEKA ihalesi için son tekliflerin alınma süresi 27 Temmuz saat12.00 itibarıyla alındı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın "Türkiye'yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretim üssü haline getireceğiz" diyerek açıkladığı stratejinin ikinci ayağını oluşturan proje için teklif veren konsorsiyumlar şu şekilde sıralandı:

  • Vestas (Danimarka) - Enerjisa
  • General Electric (GE- Amerika) - Fina Enerji
  • Goldwind (Çin) - Akfen Holding - Beyçelik 
  • Siemens (Almanya) - Türkerler- Kalyon
  • Enercon (Almanya) - Polat Enerji - Limak Enerji
  • Nordex (Almanya) - İklim Elektrik Yatırım - MKS Marmara - Zorlu Enerji
  • MingYang (Çin) - İlk İnşaat
  • Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri (Almanya) - IC İçtaş Enerji

Konsorsiyumlarda, dört Alman, iki Çinli, bir Amerikalı ve bir de Danimarka’lı şirket bulunuyor.

Dünyanın ilk 10 şirketinden 8'i geldi 

Konsorsiyumları oluşturan şirketlerden Vestas rüzgar türbin üretiminde dünyada ilk sırada, GE ikinci, Çin menşeli Goldwind üçüncü sırada yer alıyor. 

Alman firmalardan Siemens dünyanın en büyük dördüncü rüzgar türbin üreticisi konumunda bulunuyor. Enercon ve Nordex ise beş ve altıncı sırada yer alıyor.

Çin'in diğer bir şirketi MingYang da dünyanın en büyük sekizinci, ülkesinin ise en büyük özel sektör rüzgar türbin üretim şirketi konumunda bulunuyor.

Alman Senvion ise dünyanın en büyük onuncu rüzgar türbin üretim şirketi olarak sıralanıyor. 

Bu şirketlerin pazar payı, küresel rüzgar enerjisi pazarının yüzde 90'ını temsil ediyor. 

Şirketlerin ekonomik büyüklükleri ise şu şekilde:


TÜRBİN ÜRETİCİSİ

TOPLAM
KURULU GÜÇ
(MW)

CİRO
(Euro)

ÇALIŞAN
SAYISI

VESTAS - Danimarka

83.000

9 milyar

22.000

GE - Amerika

51.000

10 milyar

-

GOLDWIND - Çin

38.000

3,4 milyar

7.220

SIEMENS - Almanya

75.000

11 milyar

27.000

ENERCON - Almanya

48.000

N/A

18.000

NORDEX - Almanya

20.700

3,4 milyar

5.162

MINGYANG - Çin

15.000

N/A

10.000

SENVION - Almanya

16.000

2,2 milyar

3.600

Ar-Ge ve yerli üretim şartı 

Kilovatsaat başı tavan fiyatın 7 dolar/centten başlayacağı ve açık eksiltme usulüyle yapılacak ihaleyi kazanan konsorsiyum, yüzde 65 yerlilik oranını tutturmak kaydıyla 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyeti olan bir rüzgar türbin fabrikası kuracak.

Fabrikada her biri en az 2,3 megavat gücünde olmak üzere, 300 ila 450 yerli rüzgar türbini üretilecek. 

Konsorsiyum, kanat, jeneratör tasarımı, malzeme teknolojileri ve üretim teknikleri, yazılım ve yenilikçi dişli kutusu alanlarından en az üçünde toplam 5 alanda 10 yıl boyunca Ar-Ge çalışması yapacak.

Söz konusu Ar-Ge çalışmaları için her yıl 5 milyon dolarlık bütçe ayrılırken, yüzde 80'i yerli mühendislerden oluşan 50 teknik personel ile Ar-Ge faaliyetleri yürütülecek. 

Fabrikanın kurulum süresi, sözleşme imzalama tarihinden itibaren 21 ay olarak belirlenirken, projenin lisans süresi 30 yıl olacak. 

Kazanan konsorsiyum, Kayseri - Niğde, Sivas, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ, Ankara-Çankırı-Kırıkkale, Bilecik-Kütahya, Eskişehir olarak belirlenen 5 ayrı bölgede bin megavatlık kapasiteyi devreye alacak.

Rüzgar YEKA ihalesini kazananı, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapacak. Bu projeyle kurulacak santrallerin işletmeye girmesiyle her yıl asgari 3 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1,1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanacak. Aynı zamanda, kurulacak rüzgar tesisleri sayesinde yıllık ortalama 1,5 milyon ton karbon emisyon azaltımı sağlanacak.

Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce’de elektrik dağıtım hizmeti sağlayan Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ), eğitimle kalite standartlarını ve müşteri memnuniyetini artırmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda, hem çalışanları hem de paydaşları için belirlediği “Eğitim Gönüllüleri” projesini yürüten SEDAŞ İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği), Haliç Üniversitesi ile bir işbirliği gerçekleştirdi.

Şirketten konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, bu işbirliği çerçevesinde 50 SEDAŞ çalışanına “Yüksekte Güvenli Çalışma Eğitici Eğitimi” uygulamalı olarak verildi ve program başarı ile tamamlandı.

50 çalışana sertifika 

Şebeke operasyon bölge sorumluları, vardiya amirleri ve İSG departmanına bağlı sorumlu-uzman kadrosu çalışanlarından oluşan 50 kişilik grup, yüksekte güvenli çalışma eğitici eğitimlerini başarı ile tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı.

Bu program sonunda SEDAŞ'ın iç eğitici kadrosu 50 yeni nefer kazanarak, güçlendi.

Eğitici olarak programı başarılı ile tamamlayan İSG eğitmenlerine sertifikaları düzenlenen ödül töreninde yöneticileri tarafından verildi.

Törene, SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, SEDAŞ İcra Başkan Yardımcısı Petr Zachoval, Dağıtım Direktörü Dr.Ersan Şentürk, İnsan Kaynakları ve Yönetim Sistemleri Direktörü Selda Özacar, İşletme Bakım Grup Müdürü Burhan Ak, İSG Müdürü Ümit Gürbüz ve İSG eğitmenleri katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, SEDAŞ Teknik Eğitim Merkezinde, yüksekte güvenli çalışma, İSG kuralları, yüksekte yaralı kurtarma, yüksekte kullanılacak ekipmanlar ve güvenli ortamlar yaratma konularında teorik ve pratik eğitimler alan ve 45 saatlik eğitim programının ardından sınavda başarılı olan ve sertifika almaya hak kazanan adayları tebrik etti ve başarılar diledi.

Sertifika töreninin ardından oluşturulan eğitim programı kapsamında İSG eğitmenleri, saha ekiplerine teknik eğitim sahasında "Yüksekte Güvenli Çalışma" eğitimleri vermeye başlayacak.

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ), 5. kez düzenlediği 'Şehrin Işıkları' yarışmasına tüm amatör ve profesyonel fotoğrafçıları davet ediyor.

UEDAŞ'ın geleneksel fotoğraf yarışması 'Şehrin Işıkları' için başvurular 17 Temmuz'da başladı. Büyük ilgi gören ve ulusal çapta gerçekleştirilen yarışmaya Türkiye genelinden başvurular kabul ediliyor. Bu yıl 5'incisi düzenlenen 'Gece ve Işık' temalı yarışmada dereceye giren ilk üç fotoğraf ödüllendirilecek, ilk 50 fotoğraf da sergilenecek.

Yarışmada birinci Limak Yalova Termal Otel'de tatil, ikinci fotoğraf makinesi, üçüncü ise akıllı telefon kazanacak. Yarışmaya en fazla 5 fotoğraf ile katılacak yarışmacılar 17 Temmuz - 1 Eylül tarihleri arasında başvuru yapabilirken, sonuçlar 8 Eylül tarihinde açıklanacak. UEDAŞ fotoğraf yarışmasında geçen yıl bin 800 fotoğraf yarışmıştı. Yarışmayla ilgili bilgilere ve şartnameye UEDAŞ web sayfasından (www.uedas.com.tr/sehrinisiklari) ulaşmak mümkün olacak.

Makale

Elektrik dağıtım sistemlerinin tasarımı ve simülasyonu ile İngiltere'ye özgü kısa vadeli elektrik piyasalarının bir çerçevesini sunuyoruz. Modelleme, elektrik şebekesinin teknik ve ekonomik özellikleriyle ilgili paketleri içermektedir. İlk paket transformatörler, voltaj regülatörleri, dağıtılmış jeneratörler, kompozit yükler, dağıtım hatları ve kablolar gibi unsurlarla orta / düşük dağıtım ağlarını modeller. Bu model, yük akışı ve kısa devre hesaplamaları gibi temel analizlerin temelini oluşturur ve aynı zamanda dağıtılmış kaynakların, voltaj regülasyonunun, kaynak planlamanın ve benzerinin entegrasyonunun etkilerinin incelenmesini sağlar. Modelleme egzersizinin ikinci kısmı, dengeleme mekanizması ve teklif teklif stratejileri gibi belirli özelliklere sahip İngiltere'de kısa vadeli elektrik piyasası ile ilgilidir. Çerçeve, çoklu kontrol teknolojilerini kullanarak voltaj regülasyon yöntemlerini araştırmak, rüzgar enerjisinin yüksek dengelenmiş fiyatlara etkisini göstermek ve nihayetinde bu fiyatları toplu prosözler aracılığıyla talep tepkisine ulaşmak için kullanmak için kullanılır.

Dünyanın Elektrik Gündemi

  • Fransa’nın ardından İngiltere de 2040’a kadar benzin ve motorinle çalışan araçları yasaklarken, Shell CEO’Su Ben Van Beurden bir sonrakı arabasının elektrikli olacağını söyledi.
  • Fransız enerji şirketi Engie, sosyal etki yatırım fonu kapsamında, Latin Amerika, Hindistan ve Kamboçya’da üç yeni yatırım yapacağını açıkladı. Şirketin bu yatırımları, “2020’ye kadar 20 milyon insana elektrik” şeklinde belirlediği hedef için önem arz ediyor.

  • İspanya, 4 GW  güneş ve 1 GW rüzgar enerjisi kapasitesi için ihale gerçekleştirdi. Güneşteki kapasite 30 şirket tarafından alınırken, rüzgardaki 1 GW’de 10 ayrı şirketin oldu.

  • Dünya Bankası, hem yatırımcılar hem de politika yapıcılar için bir referans oluşturması açısından Pasifik Adaları’nın “güneş haritasını” çıkaracak. Bu harita, Dünya Bankası’nın “Global Solar Atlas” adresinden görülebilecek.
  • Bu yılın ilk yarısında Avrupa’da toplam 6.1 GW rüzgar kapasitesi devreye alındı. Almanya 2.2 GW, İngiltere 1.2 GW ve Fransa 492 MW ile en fazla rüzgar kapasitesi devreye alan üç ülke oldu.
  • OECD’de, doğalgaz santrallerinden elde edilen elektrik 2016’da ilk kez kömürden üretilen elektrikle aynı seviyede gerçekleşti.

  • Avrupa Komisyonu, santraller ve merkezi ısıtma gibi büyük  tesislerden kaynaklanan kirliliği tespit etmek için harekete geçti. Bu tür tesislerin sanayideki hava kirleticilerin üçte birini oluşturduğunu söyleyen Komisyon, bu tesislerin gözden geçirileceğini ve 2021 itibarıyla hepsinin standartları karşılaması gerektiğini vurguladı.

Kaynak:
bloomberg.com/middleeast
iea.org
ec.europa.eu
windeurope.org