Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ankara'daki Eryaman Cezeri Yeşil Teknoloji Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin sadece Türkiye ve Avrupa için değil dünyada da örnek gösterilebilecek okullardan birisi olduğunu belirtti.

Bu tür okulların sayısının farklı illerde de giderek artacağını dile getiren Albayrak, şu ifadeleri kullandı:
“Ekolojik denge, yenilenebilir kaynaklar açısından çok farklı teknolojileri, daha ortaöğretim düzeyinde gençlerimizin eğitim almasıyla farkındalık ve altyapısını geliştirmesi noktasında da rol model bir okul. Türkiye'de, önümüzdeki dönemde bu attığımız adımlar sonrasında, maden mühendisliği, jeofizik, jeokimya mühendisliği, yenilenebilir kaynaklarla ilgili meslekler popüler meslekler olacak. Burada, çok daha kalifiye insan kaynağı yetişmesi için atılan adımlar bunlar. Bu liselerle inşallah, bu süreci çok daha iyi bir noktaya taşıyacağız. İnşallah, istihdam anlamında da yeni bir soluk getirmesini diliyorum.”

Yenilenebilir enerji uzmanları yetişecek

Türkiye’nin kendi enerjisini üreten ve yenilenebilir enerji eğitimi verecek ilk meslek lisesi olan Eryaman Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yeni eğitim-öğretim döneminde kapılarını açacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ işbirliği ile yapılan lisede, elektrik ve ısınma için kullanılan tüm enerji güneş ve rüzgardan sağlanacak. Aynı zamanda uluslararası öğretmenlerin eğitim vereceği “yeşil” lisede, yenilenebilir enerji uzmanları yetiştirilecek.

Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından da desteklenen yenilenebilir enerji lisesinin Milli Eğitim Bakanlığı’na ait yerleşkesinin tamamı, bütünleşik bina tasarımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye’nin ilk çevre dostu kamu binası olma özelliğiyle dikkati çeken okul, Türkiye’de kamu binalarında enerji tüketimi ve buna bağlı sera gazı salımlarının maliyet etkin bir şekilde nasıl azaltılabileceği konusunda da bir örnek oluşturacak.

Enerji verimliliği yüksek mekanik ve havalandırma stratejileri uygulanarak, okulda enerji tasarrufu sağlanacak. Arsa alanı 17 bin 30, kapalı alanı ise 21 bin 940 metrekare olan lisede, 26 derslik, 6 laboratuvar, 10 atölye, kapalı spor salonu, toplam 52 oda ve 147 yatak kapasiteli pansiyon binasını da içinde barındırıyor.

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen:
“Elektrik dağıtım sektöründe kaliteli hizmet, nitelikli işgücü ile daha da gelişecek.”

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği – ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, müşteri memnuniyetini artırmak ve hizmet seviyesini yükseltmek amacıyla insana yatırımların devam ettiğini söyledi. Kaliteli hizmetin anahtarının nitelikli işgücü ile sağlanacağının altını çizen Çeçen, “İnsana yatırımlarımız devam ediyor. Çağrı merkezleri, saha çalışanları ve teknoloji yatırımları ile birlikte daha kaliteli hizmete odaklandık” diye konuştu.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile işbirliği yapıldığını, toplam 10 meslek standardı bulunduğunu ve bunun 6’sında mesleki yeterlilik belgesi vermeye başladıklarını hatırlatan Çeçen, mesleki yeterlilikleri artırmak için çalışmaları hızlandırdıklarını belirtti. ELDER Yönetim Kurulu Başkanı çeçen, şunları söyledi:

“Hedefimiz, uluslararası standartlarla sektörü geliştirmektir. Eğitime önem vererek hareket edilmesi hem sektöre hem de ülkeye katkı sağlayacaktır. İnsan kaynağımıza mesleki yeterlilik anlamında ciddi yatırımlar yapıyoruz. Daha fazla eğitim veriyoruz. Bunu çok önemsiyoruz. Altyapı ihtiyaçları var ama bir yandan da insan kaynağına ihtiyacımız var”

MYK ve TÜRKAK İLE ULUSLARARASI STANDART

Türkiye’deki elektrik dağıtım sektöründeki mesleklerin standartlarını ve ulusal yeterliliklerini geliştirmeyi amaçlayan proje kapsamında mesleki yeterlilik belgelendirme ilk sınavları yapıldı.

ELDER, Mesleki̇ Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi̇ olarak Haziran ayında gerçekleştirdiği sınavlarda 4 meslekte 160 aday belge almaya hak kazandı. Kalan 6 meslek için de akredite gerçekleşti.

ÇEDAŞ, KalDer tarafından verilen ‘EFQM Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız belgesini’ almaya hak kazanan ilk elektrik dağıtım şirketi oldu.

Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (ÇEDAŞ) kurumsallaşma çalışmaları, müşteri, çalışan ve paydaş memnuniyet düzeyleri ile hizmet kalitesinin artırılmasında rehber model olarak belirlediği Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Mükemmellik Modeli programı kapsamında Türkiye Kalite Derneği (KalDer) yetkililerinin yaptığı saha ziyareti çalışmaları tamamlandı.

ÇEDAŞ,“Mükemmellikte Tanıma Programı” çerçevesinde dokümantasyon hazırlıklarını tamamlayarak ‘Mükemmellikte Yetkinlik’ değerlendirmesi başvurusunda bulundu. Mükemmellikte Yetkinlik Değerlendirmesi saha ziyaretleri 16-18 Ağustos 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi. ÇEDAŞ birimlerine yapılan ziyaretlerde EFQM Mükemmellik Modeli programı kapsamında yapılan çalışmalar yerinde incelenerek uygulamalar konusunda çalışanlarla görüşme yapıldı. Saha ziyaretleri ve yapılan görüşmeler sonucunda ÇEDAŞ, “Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız” belgesi almaya hak kazandı.

Müşterilerine kaliteli, kesintisiz ve sürekli elektrik dağıtım hizmeti sunmak amacıyla hizmet kalitesini her geçen gün artırarak çalışmalarını sürdüren ÇEDAŞ, EFQM “Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız” belgesi almaya hak kazanan Türkiye’deki ilk elektrik dağıtım şirketi oldu.

ÖDÜL TÖRENİ KASIM AYINDA

Ulusal Kalite Hareketi’ne 2017 Temmuz ayında dahil olan ÇEDAŞ, “Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız” belgesini 14-15 Kasım 2017 tarihlerinde Dönüşüme Liderlik ana temasıyla İstanbul’da gerçekleştirilecek 26. Kalite Kongresi’nde alacak.

ÇEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Sait Akboğa, kurumsal kalite kültürünü oluşturmanın, geliştirmenin ve sürdürmenin hizmet kalitesi açısından da önemli olduğunu belirtti.

Elektrik dağıtım sektöründe Türkiye’de ve Avrupa’da örnek bir şirket olmayı hedeflediklerini dile getiren Akboğa, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Berat Albayrak, ELDER organizasyonu ile yapılan Sektör Toplantıları’nda dağıtım şirketlerine müşteri memnuniyeti ve kaliteye yönelik hedefler vermişti. Bu hedefleri tetikleyecek, diğer dağıtım şirketlerine model olma yolunda bizler için önemli çalışmalardan birisi de EFQM Mükemmellikte Yetkinliğin belgelendirilerek tescillenmesi oldu. Bu kapsamda, KALDER tarafından 16-18 Ağustos 2017 tarihleri arasında şirketimizde incelemede bulunuldu ve inceleme sonucunda ÇEDAŞ’ın Mükemmellikte Yetkin bir şirket olarak 5 yıldız alması ve dağıtım şirketleri arasında ilk olması mutluluk verici. İncelemeler sonucunda edinmiş olduğumuz tecrübede bizler için çok önemli. Uzun soluklu bir süreç olan kalite yolculuğunda bundan sonraki hedefimiz Türkiye Mükemmellik Ödülü’nü almak” ifadelerini kullandı.

Hywind Projesi kapsamında devrim niteliğindeki teknoloji sayesinde artık açık denizlerde de rüzgâr çiftlikleri kurmak mümkün.

 Dünyanın ilk tam kapsamlı rüzgâr enerji santrali İskoçya kıyılarında kurulmaya başlandı. Devrim niteliğindeki teknoloji sayesinde, derin sularda dahi rüzgâr enerjisinden faydalanılacak. Hywind olarak da bilinen Peterhead rüzgâr enerjisi santrali, 20 bin eve enerji sağlayacak. Türbinlerin üreticisi Statoil, bu yeni teknolojinin mevcut türbinlerden daha fazla güç üretebileceğini söyledi.

Hywind Proje direktörü Leif Delp, ``Bu geliştirme projesi, rüzgâr türbinlerinin açık deniz koşullarında da çalışabilmesini sağlamak için yapıldı. Yüzen çiftlikleri tüm oyunu değiştirebilir ve maliyetleri ciddi ölçüde düşürebilir."

Şu ana kadar bir adet dev türbin açık denize yerleştirildi. Dört türbin daha Norveç fiyordlarında hazır olarak bekliyor. Ay sonuna kadar hepsi kıyıdan yaklaşık 25 kilometre kadar uzakta dimdik duruyor olacak. Sistem şu an için çok pahalı olsa da üreticisi, gelecekte üreticilerin bilinen sabit türbinler kadar ucuza mal edebileceğini belirtti.

Sistemin boyutları ne kadar?

  • Pervanelerle birlikte toplam boyu 175 metre.
  • Her bir türbinin ağırlığı 11.500 ton.
  • Pervanelerin sabitlendiği bölmeye iki adet otobüs sığabilir.
  • Her bir pervanenin boyu 75 metre kadardır.
  • Türbinler bir kilometre derinlikteki suda dahi çalışabilir.

Statoil, pervaneleri rüzgâr, dalga ve hava akımlarından korumak için özel bir yazılım kullandığını söylüyor.
11.500 ton ağırlığındaki türbinleri yerleştirmek elbette kolay olmadı. Çekme tekneleri ve uzaktan kumanda edilebilen bir denizaltı kullanılarak başlatılan çalışmalar başarıyla sonuçlandı.

FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

Rüzgâr enerji santrallerinden elde edilen enerjinin fiyatı 2012 yılından bu yana %32 düşüş yaşadı. Hükümetin düşüncesi, nükleer enerjiden çok daha ucuza mal edilen rüzgâr enerjisi sayesinde önümüzdeki dört yıl içerisinde yeni bir fiyat düşüşü olması. Hywind Projesi, Abu Dabi firması Masdar`ın iş birliği ile 190 milyon poundluk bir bütçeyle yürütülüyor. Ayrıca Birleşik Krallık tarafından da mali destek sağlanmış durumda.
RSPB`nin İskoçya temsilciliği ise projeye karşı çıktı. Sebebi ise projedeki bir sorun değil yalnızca yeterince rüzgâr enerji santralinin bulunduğunu düşünmeleri. Kurum yöneticileri, rüzgâr santralleri nedeniyle binlerce deniz kuşunun hayatını kaybetmesinden endişe ediyor. BBC`ye konuşan RSPB`den Aidan Smith, ``Rüzgâr enerji santrallerine karşı değiliz, hatta iklim değişikliğiyle müdadelemiz konusunda yardımcı oldukları için çok hevesliyiz. Hywind Projesi`ne karşı çıktık, çünkü bölgede zaten kuşlarla ilgili bir sorun varken bunun üzerine kuruldu.” dedi.

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli`ndeki (IPCC) bilim insanları, hükümetlerin emisyonu azaltma sözlerini tutmaları için bu gibi yeni teknolojilere acilen yatırım yapmaları gerektiğini belirttiler.

Kaynak: bbc.com

MAKALE

Marjinal Maliyet Kalitesinin Tahmini İyileştirmeler: İngiltere Elektrik Örneği Dağıtım Şirketleri
Tooraj Jamasb, Luis Orea, Michael G. Pollitt

Bu makalenin asıl amacı, hizmet kalitesini arttırmak için marjinal maliyetlerin tahmini için ekonometrik bir yaklaşım geliştirmektir. Bu metodolojiyi İngiltere elektrik dağıtım şebekelerine uyguluyoruz. Tahmini marjinal maliyetler, mevcut Birleşik Krallık teşvik yönetmeliğinin kaliteyi iyileştirmek için etkinliğini hafifletmemize ve optimal olmayan kalite düzeyleri nedeniyle en uygun kalite düzeylerini ve refah kayıplarını elde etmemize izin verir. Önerilen yöntem, 1995 ve 2003 yılları arasında Birleşik Krallık'ta gözlenen kalite iyileştirmelerinin refah etkisini ölçmemize izin veriyor. Sonuçlarımız, düzenleyicinin, şebeke enerji kayıplarını azaltmaya teşvik etmek için oluşturduğu teşvik programları, sektör performansında iyileşme sağlamasına karşın, Elektrik kesintilerini önlemek için yeterli teşvik araçlarına sahip değildirler. Bu çalışmanın süresi boyunca gözlenen kalite iyileşmelerinin yalnızca potansiyel müşteri refah kazançlarının yüzde 30'unu temsil ettiğini ve bu nedenle kalite iyileştirmeleri için hala geniş bir aralık bulunduğunu görüyoruz.

Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Dünyanın Elektrik Gündemi

  • Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Alexander Novak, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk ünitesinin 2023’te faaliyete geçeceğini belirtti.
  • Birleşmiş Milletler ve Asya Kalkınma Bankası’nın ortaklaşa yaptığı bir çalışma sonucuna göre, Sri Lanka 2050’de elektrik ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacak. Bunun gerçekleşmesi için 50 milyar dolarlık yatırım gerekiyor.
  • Tam güneş tutulması sırasında, Kaliforniya elektrik ihtiyacını karşılayabilmek için 3 GW elektrik depolarını hazır tutarken, tüketicilerden de elektrik tüketimi konusunda dikkatli olmaları istendi. Özellikle Kaliforniya’da, güneş enerjisi günlük elektrik ihtiyacının yüzde 40’ına kadarı karşılayabiliyor.
  • GE, Avusturalya’daki 453 megavat kapasiteye sahip olacak Coopers Gap santrali için 123 türbin sağlamak üzere Powering Australian Renewables Fund ile bir anlaşmaya vardı, santral 2019’da faaliyete geçecek.
  • Çin, dünyanın en büyük yüzer güneş santralini bölgesel şebekeye bağlayarak devreye aldı. Anhui’de kurulan santralin 40 megavat kapasitesi bulunuyor. Çin, geçen yıl da aynı bölgede 20 megavat kapasiteli benzer bir santrali devreye almıştı.

Kaynak:
www.un.org
aaenergyterminal.com
www.caiso.com

Kaynak : TÜİK