Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ithal kömürü durdurma noktasına geldiklerini ifade ederek, nükleer enerjinin 10 bin megavatın üzerinde enerji imkânı sağlayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanlığının üçüncü yılı için düzenlenen televizyon programında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin elinde çok büyük bir imkân olduğunu belirterek, “Çorlu’dan Şırnak’a kadar linyit kömür damarımız var. Elimizde böyle bir imkân varken neden değerlendirmeyelim” diyen Erdoğan ithal kömürü durdurma noktasına geldiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enerjide biz göreve geldiğimiz zaman Türkiye’nin durumu pek iyi değildi. Enerji deyince akla hep belli konular geliyor. Rüzgâr enerjisi santrallerine yönelik adımlar attık. Bu konuda yatırımlar ciddi manada çoğalmaya başladı. Güneş enerjisi ile ilgili bir adım atıldı. O da büyük bir yatırımdı. Hepsinden öte elimizde büyük bir imkân var. Çorlu’dan Şırnak’a kadar linyit kömür damarımız var. Elimizde böyle bir imkân varken neden değerlendirmeyelim. Cari açık noktasında da bizi kurtaracak böyle bir adım için ithal kömürü durdurma noktasına geldik. Son dönemlerde kesinlikle ithal kömür yok. Teknoloji ilerledi, hava kirliliğini engelleyici bacalara aparatlar takılmak suretiyle engelleniyor. Hidroelektrikte iyi bir durumdayız. Barajlardan hem enerji üretiyoruz hem sulamada kullanıyoruz, hatta içme suyunda da istifade etme imkânımız var. Bir diğer adım termik santraller, rüzgâr enerjisi santralleri, güneş enerjisi santralleri var. Türkiye enerjide ciddi manada aştı. Şimdi attığımız önemli bir adım var, o da nükleer enerji. Bu bize 10 bin megavatın üzerinde enerji imkânı sağlayacağız. Bütün bunlar devreye girdiğinde enerji fiyatlarını düşürecek. Vatandaşa elektrik enerjisi satışı da düşecek” ifadelerini kullandı.

AK Parti enerji sektörüyle ilgili bir rapor hazırladı. Raporda dışa bağımlılığın azaltılması için yerli ve milli kaynakların kullanım tercihinin yerinde olduğu ifade edilirken, yatırımlarla enerji tüketiminin artacağı belirtildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın yerli ve milli enerji kaynaklarının artırılması projesi, AK Parti tarafından hazırlanan bir raporla desteklendi. Ekonomi yönetimince hazırlanan "Yerli Enerjide YEKA Hamlesi" başlıklı raporda sektördeki 6 önemli hamleye vurgu yapıldı. Bu kapsamda enerji faturası aşağı çekilecek, kişi başına düşen enerji tüketim miktarı artacak, YEKA'ya teknoloji yatırımı ihracatı üst seviyeye taşıyacak, dışa bağımlılık azalacak, yenilenebilir enerjinin ekonomiye katkısı en düzeye çıkarılacak, enerji yatırımları büyümeye ivme katacak. AK Parti Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında hazırlanan raporda AK Parti'nin yeni döneme ilişkin enerji politikaları ortaya konuldu. Yerli kaynaklar, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) başta olmak üzere sektöre ilişkin gelişmelerin değerlendirildiği raporda hedefler sıralandı.

YEKA İLE YERLİ ÜRETİM ARTACAK

Yerli, temiz, güvenilir yenilenebilir enerji kaynakları AK Parti'nin enerji politikalarının vazgeçilmez başlıklarından biri. YEKA projeleriyle doğayı koruyan, yerli ve yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payı artırılacak. Bu alandaki ileri teknoloji uygulamaları ve tecrübelerin Türkiye'ye transfer edilmesi sağlanacak. Türkiye söz konusu teknolojileri küresel ölçekte ihraç eden ülke konumuna gelecek.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN ELEKTRİK MİKTARI ARTIYOR

Büyüme beraberinde artan enerji faturası meydana getiriyor. Ekonomik faaliyetlerin gelişmesi ve kişi başı milli gelirin artmasıyla kişi başına düşen elektrik tüketim miktarı da arttı. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretiminin toplam içindeki payı 2002'de yüzde 26,3'ken geçen yıl itibarıyla yüzde 33,2'ye yükseldi. Aynı dönemde rüzgâr enerjisinin payı yüzde 0.004'ten 5.7'ye, güneş enerjisinin payı sıfırdan yüzde 0,4'e çıktı. Yenilenebilir enerji santrallerinin üretim düzeylerinde ciddi artış olacak.

DEVLET YATIRIMA DESTEK VERECEK

YEKA kapsamında Türkiye'de üretimi zorunlu tutulan rüzgâr türbinlerinin endeksteki sıralaması 220, güneş panellerinin de 439 oldu. YEKA kapsamında yerli üretimi gerçekleştirilecek olan bu ürünler, Türkiye'nin en büyük 10 ihracat kaleminin ortalamasının çok üzerinde içerdikleri teknoloji yoğunluğuyla teknoloji kapasitesini ileri seviyelere taşıyacak. Yapılan yatırımlarda elektrik santrali ve ekipman üretim fabrikasının kurulacağı alanlar devlet tarafından tahsis edilecek. YEKA kapsamında kurulacak santraller en az 2 yıllık üretim kapasitesine cevap verecek.

BİN MW ENERJİ KAPASİTELİ TESİSLER KAZANDIRILACAK

Kamu kaynakları kullanılmadan ülkeye 1.000 MW kapasiteli elektrik üretim tesisleri kazandırılacak. Kurulu güç ve elektrik üretiminde yerli, çevreci ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payı artırılacak. Elektrik üretim tesislerinde kullanılacak ekipmanların büyük çoğunluğu yerli üretilecek. Enerji güvenliği sağlanırken döviz açığı kapatılacak. İthalata bağımlılığın yüksek olduğu bu sektörde cari açık sorunu ve arz güvenliği gözetilerek yerli ve yenilenebilir kaynaklardan azami yararlanma yoluna gidilecek. Yenilenebilir enerjinin ekonomiye katkısını en üst seviyeye çıkarmak için ekipmanlarda yerli imalat düzeyi artırılacak ve özgün teknolojiler geliştirilecek.

Aydın, Denizli ve Muğla illerinde yaklaşık 3 milyon kişiye elektrik hizmeti sağlayan ADM Elektrik Dağıtım Şirketi, 2017 yılında 295 milyon liralık yatırım hedefliyor.

Şirket, 2016 yılı içerisinde yatırım projelerine 220 Milyon TL harcadı. 2017 yılı içerisinde ise tüketicilerin sunduğu hizmet ve kalite standartlarını geliştirmeyi hedefleyen ADM Elektrik Dağıtım, artan bütçe ve kapasite ile yılsonuna kadar 295 Milyon TL’lik yatırım gerçekleştirmeyi planlıyor.

Yatırım projeleri hakkında bilgi veren ADM Elektrik Dağıtım Şirketi Genel Müdürü Bülent Yüksel, “Aydın, Denizli ve Muğla illerindeki tüketicilerimize Avrupa standartlarında hizmet verebilmek için ileri teknolojinin sağladığı tüm olanakları kullanıyoruz. Hızla gelişen faaliyet bölgemizdeki yeni imar çalışmalarını takip ediyor; artan enerji ihtiyacını ve uzun vadeli gereksinimleri öngörebilmek için detaylı analizler yapmaya olanak sağlayan planlama yazılımları ile yatırım projelerimizi şekillendiriyoruz.” dedi.

ŞEHİRLER MODERNLEŞİYOR

Yeni yatırımlar ile tüketicilere sunulan enerji kalitesinin artacağına değinen Bülent Yüksel, “Tüketicilerimize en iyi hizmeti vermek için elektrik dağıtım şebekemizi geliştirirken genişletmeyi, yenilerken güçlendirmeyi amaçlıyoruz. 2017 yılı sonuna kadar yatırım projeleri için 295 Milyon TL bütçe planlıyoruz. Aydın, Denizli ve Muğla illerinde birçok noktada devam eden yer altı şebeke yatırımlarımız bulunuyor. Yer altı şebeke çalışmaları sağlayacağı teknik imkanlar kadar, şehirlerimizin estetik görünümü ve modern bir çehreye kavuşmaları için de fayda sağlıyor.” diye konuştu.

PAMUKKALE’DE KESİNTİSİZ ENERJİ

UNESCO 'nun hem kültürel hem doğal miras listesindeki turizm cenneti Pamukkale Beldemizde yeni enerji nakil hattı yatırımları ile hem tüketicilerimizi hem de bölgeye gelen misafirleri kaliteli ve kesintisiz enerji ile buluşturacağız.” dedi.

Danimarka'daki elektrikli araçların sahipleri, park ettiklerinde, sadece fişi prize takıp fazla olan elektriklerini ihtiyaç duyulduğunda şebekeye geri sattıklarında, altyapı kurumlarından yılda 1.530 dolara varan bir gelir elde ediyor.

Ve bu araçtan şebekeye (V2G) denilen strateji üzerine yapılan yeni bir çalışmada, bazılarının korktuğunu gibi bunun bataryaların enerjisini düşürmekten ziyade, aslında onların ömrünü artırabildiği ortaya koyuyor.
Çoğu araç, zamanının yüzde 90 ila 95'inde park edilmiş durumda olduğundan, elektrikli araç (EV) araştırmacıları uzun zamandır araç bataryasındaki aşırı kapasiteden değer yaratmanın hayalini kuruyorlar. Elektrikli arabalar “geceleri şarj edilebilir ve voltaj regülasyon servislerini veya elektrik enerjisini gün içinde pik enerji saatlerinde şebekeye geri besleyebilirler.

Yapılan araştırmalarla, "şebeke hizmetlerinin" arz ve talebi dengelemeye yardımcı olmak gibi ekonomik değerlerinin, bir elektrikli araca sahip olma maliyetini belirgin şekilde dengeleyebileceği ortaya çıkmıştı. Batarya fiyatlarının düşmesi ve elektrikli araç devrimi bu rüyayı gerçeğe dönüştürmeye başladı.

Bloomberg’ün aktardığına göre, Nissan ve Danimarka'nın en büyük altyapı kurumu ENEL, şebekeye daha çok yenilenebilir enerji kaynaklarını entegre etme çabalarının bir parçası olarak V2G (araçtan şebekeye) denemelerinde ortaklık kurdu. Bununla birlikte, projenin henüz başında olunmasına rağmen, şimdiden elektrikli araç sahipleri yılda 1.530 dolar kazandı. Bu durumun herhangi bir elektrikli araç sahibinin yıl süresince şarj için ödediğinden daha fazla olması dikkat çekiyor.

Kaynak : thinkprogress.org

MAKALE

Felix Höffler (EWI)
Achim Wambach (Department of Economics, University of Cologne)

Ağ endüstrilerinin serbestleştirilmesi, ağın sıklıkla endüstrinin diğer bölgelerinden ayrılmasını sağlar. Bu, özellikle özel Örms'un üretim tesislerine yaptığı elektrik endüstrisi için önemlidir; ağ yatırımları genellikle düzenleyici kuruluşlar tarafından kontrol edilmektedir. İki düzenleyici rejimi tartışıyoruz. Birincisi, düzenleyici yalnızca ağ uzantısı üzerinde karar verebilir. İkincisi, özel üretim yatırımına bağlı ödemeleri olan bir "kapasite pazarı" nı da ek olarak kullanabilir.

Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Dünyanın Elektrik Gündemi

  • Harvey kasırgası ABD’de 3.6 GW’lık rüzgâr kurulu gücünün olduğu bölgeden geçecek. 2.1-3.6 GW rüzgâr kapasitesi de tehlikede. 55 mil hızla esen rüzgâr sebebiyle türbinler, kendilerini koruma için kapatıyor.
  • İngiltere gelecek sene sürücüsüz kamyonları deneyecek. Sadece en öndeki kamyonda sürücü olacak ve 3 kamyonluk filo birbirini takip edecek. Hükümet 8,1 milyon sterlin ayırdı.
  • Hindistan’ın büyük şirketlerinden Reliance Industries, BP ile güneş ve rüzgâr projeleri yakınında depolama projeleri üzerine çalışacak.
  • Almanya ve Avustralya’nın 15 yıllık ortak elektrik piyasa [bölgesi]larının AB tarafından ayrıştırılması kararı sonrasında, Alman gelecek fiyatları yeni benchmark oldu. Mevcut durumda Alman-Avusturya elektrik gelecek kontrat miktarının karşılığı 35 milyar $, %80’i 2019’da sonlanıyor.
  • İngiltere’de sıfır emisyonlu araçlar ile 2035’e kadar petrol ihracatını %50 azaltabilirmiş. Fakat yenilenebilir ve verimlilikte yatırımlar hızla düşüyor.
  • Ne kadar elektrik pil depolama projeleri konuşulsa da sektör daha fazla mevcut elektrik üretim noktalarına bu pilleri entegre etmeyi düşünüyor. Yani pilli üretim tesisleri. Örneğin: SMA’nın pilli eviricileri, güneş paneline entegre “Solpad”, GE’nin “BTP” si türbine entegre pil, Acciona’nın rüzgâr projesi.
  • California Kamusal Komisyonu (CPUC), elektrik kullanımının yoğun olduğu saatleri 16-19:00 saatleri olarak değiştirdi.
  • İngiltere’de ağaçkakanlar geçen sene iki bölgede 6000 elektrik direğine zarar verdi.

Kaynak:
barissanli.com/eak