Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, gelecek yıl enerji verimliliği konusunda daha ciddi ve somut adımların atılacağını belirtti.

Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından desteklenen "Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi" sertifika töreninde konuşan Dönmez, enerji verimliliği alanında yapılacak yatırımlarla, birincil enerji tüketiminde yüzde 24’lük azalma sağlanacağını kaydetti.

Enerji verimliliği konusunda alınan kararın bu yıl içinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe gireceğini belirten Dönmez, “Gelecek yıl enerji verimliliği konusunda daha ciddi ve somut adımlar atılacak. Söz konusu alanda gelecek yıl hamlelerin yapılacağı bir yıl olacak. Bu alanda 2017-2023 döneminde yaklaşık 11 milyar dolarlık yatırımla 23,9 milyon TEP enerji azaltımı hedeflenmektedir.” ifadelerini kullandı.

Dönmez, Türkiye’nin birincil enerji kaynakları bakımından dışa bağımlı bir ülke olduğunu hatırlatarak, “Bu kaynaklar açısından şanslı olan ülkelere kıyasla enerjiyi son derece etkin ve verimli kullanmak durumundayız. Türkiye’nin sağlıklı büyümesi için bu kaçınılmaz.” diye konuştu.

Hem çevresel hem de ekonomik olarak enerji verimliliği politikalarının önemli olduğuna değinen Dönmez, şunları kaydetti:
“Enerji verimliliği, sağlam ve sağlıklı ekonomik büyümenin odak noktalarından biri olmaya devam edecek. Bakanımız tarafından açıklanan milli enerji ve maden politikamızda enerji verimliliğinin de önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatmak isterim. Bu kapsamda biz ulusal enerji verimliliği eylem planını hazırlamış bulunmaktayız. 2017-2023 döneminde icraata koyacağız. YEKA projeleriyle biraz daha yoğun ilgilenildi ama sanmayın ki enerji verimliliğini ihmal ettik. Çok detaylı çalışmalar yapıldı.”

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), kurumun yeniden yapılandırma sürecinde özel şirketlerin görüşlerinin alınması için Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) koordinasyonunda “EPDK Dış Paydaşlar İletişim Çalıştayı” düzenledi.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz,çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, "Özgüven sahibi olan kişiler ve kurumlar hiçbir zaman kendilerini sorgulamaktan kaçınmaz. Biz enerji sektöründen her zaman övgü beklemiyoruz, bizi eleştirmelerini ve ortaya çıkacak iletişimle yeni yeni kapıların açılmasını bekliyoruz." dedi.
Enerji sektörünün ihtiyaçlarının daha iyi algılanması ve gelişimine yönelik düzenlemeler yapılabilmesinde kamu ve özel kesim arasındaki iletişimin büyük önem taşıdığına işaret eden Yılmaz, EPDK’nın kurulduğu günden bu yana özel sektörle iyi ilişkiler içinde olduğunu, düzenleme süreçlerinde şirketlerle empati ve istişare yapmaya özen gösterdiklerini dile getirdi.

EPDK’nın, akademik bir bakış açısıyla gözden geçirilmesi ve daha iyi bir yapıya dönüştürülmesi için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Yılmaz, "Bazen almış olduğumuz kurul kararlarına bile sektörümüzden temsilcileri davet edebiliyoruz. Çünkü bir çekincemiz yok, sektörün de amacı yatırım yapmak, başarılı olmak ve Türkiye'ye katkı sağlamak. Bizim de amacımız sektörümüzle birlikte tüketicilerimizi de gözeterek ortak ve pozitif bir noktada düzenleme yapmak." diye konuştu.

Yılmaz, kurum olarak gözden geçirilmekten ve tavsiye almaktan çekinmeyeceklerinin altını çizdi.
ÖNERİLER RAPORLAŞTIRILACAK

Bir günlük çalıştaya Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) gibi kamu kurumlarından temsilcilerin yanı sıra Petrol Platformu Derneği (PETFORM), Petrol Sanayi Derneği (PETDER), Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol Ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS),  Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PUİS), Enerji Ticaret Derneği (ETD) ve BP, İpragaz, Turkuaz Petrol, Shell Turcas, Tüpraş, Total, OPET, İGDAŞ, Cengiz Enerji, Başkengaz, Akenerji, Aygaz, Kolin Gaz Grubu, Aksa, Bereket Enerji, Enerjisa, Kalyon Enerji, Limak Enerji, Türkerler Holding gibi şirketlerden temsilciler katılıyor.

Enerji sektörü paydaşlarının, petrol, LPG, doğalgaz ve elektrik piyasalarını temsilen oluşturulan çalışma gruplarına EPDK’nın iş yapma biçimleriyle ilgili görüş ve önerilerini aktaracağı çalıştayda, dile getirilen konular daha sonra raporlaştırılarak sunulacak.

Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ, yaklaşık 10 milyon dolarlık bütçesiyle Akıllı Ölçü Devreleri ve Alçak Gerilim Şebeke İzleme Sistemi (AGİS) projesiyle kayıp kaçağın önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ (YEDAŞ) yaklaşık 10 milyon dolarlık yatırımla 'Akıllı Ölçü Devreleri ve Alçak Gerilim Şebeke İzleme Sistemi (AGİS)' projesini hayata geçiriyor. AGİS ile müşteri memnuniyetini artıracak uygulama ile şebeke anlık izlenecek, arıza tespiti ve müdahale süresi kısalacak. YEDAŞ Genel Müdürü Rıdvan Aktürk, yeni geliştirdikleri yazılımla hanelere giden enerji durumunu anlık takip edebileceklerini belirterek, proje için 4 yıldır çalıştıklarını söyledi.

AGİS’in kayıp kaçağın yüksek olduğu bölgelerde süper bir etki yapacağını vurgulayan Aktürk, “Bu sistem ile adeta canlı emar çekiyorsunuz. Bizim bölgemiz için öncelikli değil ancak kayıp kaçağın yoğun olduğu bölgelerde çok faydalı olacak” diye konuştu.

“TÜRK MÜHENDİSLERİN BAŞARISI”

Scada merkezleri ile bugüne kadar yüksek gerilim arızalarının izlendiğini ancak artık alçak gerilimdeki arızayı da takip edeceklerini belirten Aktürk, “Şu ana kadar böyle bir çalışma yapılmadı. Bu tamamen YEDAŞ’ın önderliğinde Türk mühendislerimizin başarısıyla gerçekleşen yerli bir proje. Bu sistemle arıza için vatandaşın bizi aramasına gerek kalmayacak. Ekiplerimiz arızayı en ince noktasına kadar görebilecekler” diye konuştu. Projenin 2’inci aşamasında cep numarası kayıtlı bütün abonelerine bölgelerinde oluşacak arızalar ve bu arızaların giderilme süresi hakkında SMS yoluyla bilgilendirme yapılacağını da vurgulayan Aktürk, “Artık vatandaşlarımız bize değil biz onlara haber vereceğiz” dedi.

2050 yılına kadar global elektrik talebinin yüzde 140 artacağı ve bu elektriğin yüzde 85'inin yenilenebilir kaynaklardan üretileceği tahmin ediliyor.

İskandinav merkezli kalite güvence ve risk yönetim şirketi DNV GL tarafından yayımlanan ‘Enerji Geçiş Görünümü’ adlı rapora göre, 2050 yılına kadar elektrik talebi yüzde 140 artarak tüketilen en büyük enerji haline gelecek ve bu elektriğin yüzde 85'i yenilenebilir kaynaklardan üretilecek.

Rapora göre ayrıca Dünya, yıllık toplam enerji harcamalarını artırmadan yenilenebilir bir geleceğe geçiş yapmayı başaracak. Bu da gelecekteki enerji sisteminin GSYİH’ya oranının daha düşük olmasını gerektiriyor.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ HIZLI GELİŞECEK

Rapora göre enerji verimliliği, dünya enerji sisteminin hızlı elektrifikasyonu nedeniyle küresel ekonomik büyümeden daha hızlı gelişecek ve 2030’dan itibaren enerji talebinde önemli bir yere ulaşacak. Ayrıca enerji ile ilgili CO2 emisyonları yarı yarıya azaltılacak.

Ayrıca rapora göre, 2035 yılında gaz arzı zirve yapacak, ancak yüzyılın ortalarına kadar hala en büyük enerji kaynağı olmaya devam edecek.

YENİLENEBİLİR VE FOSİL YAKITLAR EŞİT PAYA SAHİP OLACAK

DNV GL raporunda, yenilenebilir enerjilerin ve fosil yakıtların 2050 yılına kadar enerji karışımının hemen hemen eşit paya sahip olacağını öngörüyor. Rüzgâr enerjisi ve güneş PV, yenilenebilir enerjinin devam eden genişlemesine neden olurken, gaz, 2034’te petrolü aşmak için tek büyük enerji kaynağı.

Petrol, ısı ve güç kaynağı olarak önemini kaybedecek. 2020’den 2028’e kadar gerilemeye devam edecek. Özellikle elektrikli araçların artmasıyla düşüş ivme kazanacak.

Rapora göre, küresel enerji geçişi yıllık toplam enerji harcamalarında belirgin bir artış olmaksızın gerçekleşecek.

MAKALE

Heterojen Ortamlardaki Düzenlemede Doğru Ölçüyü Bulma
Endre Bjørndal, Mette Bjørndal , Astrid Cullmann , Maria Nieswand

Gelir sınırı düzenlemesi, doğal tekellerin düzenlenmesinde yönetimsel verimsizlikleri ortaya çıkarmak için genellikle sistematik kıyaslama ile birleştirilir. Bir örnek, kıyaslama yöntemlerinin, idari yetersizlikten ve operasyonel heterojeniteden etkilenen gerçek maliyet verilerine dayandığı Avrupa enerji sektörüdür. Bu makalede, heterojen teknolojiler altında faaliyet gösteren firmaların karşılaştırılmasına olanak sağlayan koşullu, parametrik olmayan bir yöntemin, yönetimsel verimsizliği tahmin etmek için nasıl kullanılabileceği gösterilmektedir.

Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Dünyanın Elektrik Gündemi

  • Irma kasırgası sebebiyle, pazartesi günü Florida’da yaklaşık 6,5 milyon elektrik kullanıcısı elektriksiz kaldı. Kasırgadan kaynaklı çok fazla arıza da meydana geldiği için, bazı bölgelere elektrik verilmesinin birkaç haftayı bulabileceği belirtiliyor.
  • İngiltere’de rüzgar enerjisi fiyatı Hickley Point nükleer santraline verilen garanti fiyatın altına düşü. Pazartesi günü yapılan üç rüzgar enerjisi ihalesinde,  2021/2022 için megavat saat başına £74.75 ($98.52), 2022/2023 için ise megavatsaat başına £57.50 teklif verildi. Hickley Point nükleer santraline sağlanan fiyat garantisi ise megavatsaat başına £92.50 seviyesinde bulunuyor.
  • İngiltere ve Fransa’dan sonra Çin de dizel ve benzinli araçlarden elektrikli araçlara geçmeye hazırlanıyor. Bu geçişin ne zaman olacağıyla ilgili tarih üzerinde çalışılıyor.
  • VW, 2025’e kadar 80 yeni elektrikli araba sunacak, 2030 gibi 300 model sunmuş olacak. Sıfır emisyonlu araç miktarını da 20 milyar €’ya çıkarıyor.
  • ABD’de nihai elektrik fiyatlarında elektrik fiyatının oranı yüzde 69’dan yüzde 54’e düşerken, şebeke bedelleri yüzde 22’den yüzde 36’a çıktı (2006-2016). 2006-2016 arası enflasyon yılda ortalama yüzde 1.6 iken, elektrik yüzde 1.5 arttı, doğalgaz ise ortalama yılda yüzde 8.4 düştü.

Kaynak:
barissanli.com/eak
www.cnbc.com/world/?region=world
phys.org