Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Türkiye'nin ilk yerli güneş modülü entegre tesisinin, enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi için kilometre taşı olacağını belirterek, "Bu yatırım binin üzerinde istihdam sağlayacak." dedi.

Kalyon ve Hanwha, Konya Karapınar'da kurulacak 1,000 megawatt gücünde güneş enerjisi santrali, santralde kullanılacak güneş panellerini üretecek fabrika ve Ar-Ge merkezini içeren ihaleyi Mart ayında kazanmıştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin ilk yerli güneş modülü entegre tesisinin, enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi için kilometre taşı olacağını belirterek, "Bugün bismillah diyerek, ilk adımı atacağımız bu yatırım binin üzerinde istihdam sağlayacak ve beraberinde yan sektörlerde de yeni iş alanlarının oluşmasına imkan verecek. Kurulacak fabrika yıllık 500 megavat ingot, wafer, 650 megavat hücre ve 800 megavat panel üretecek kapasitede olacak." dedi.

Albayrak, Malıköy Başkent Organize Sanayi Bölgesi'ndeki, YEKA-Fotovoltaik Hücre ve Güneş Modülü Fabrikası ile Ar-Ge Merkezi temel atma töreninde, tesisin enerji teknolojilerinin yerelleşmesi adına bir kilometre taşı olacağını söyledi.

Bakan Albayrak, Türk ekonomisinin son 15 yılda büyürken enerji sektörünün de büyüdüğünü ve bu süreçte kamu-özel sektör tarafından 100 milyar dolarlık yatırımın hayata geçirildiğini bildirdi. Albayrak, elektrikteki kurulu güç kapasitesinin 32 bin megavattan 85 bin megavat seviyesine çıkarıldığını aktardı. Albayrak, söz konusu güneş enerjisi projesini hem enerji teknolojilerine bağımlılığı azaltacak, hem de Türkiye'nin potansiyelini değerlendirerek ihracatçı konuma geçebileceği bir endüstri olarak planladıklarını anlattı.

Kaynak: AA

ABD Enerji Bakanlığı (DOE) İleri Araştırma Projeleri Ajansı-Enerji (ARPA-E) kapsamında önerilecek yeni projeler için 100 milyon $’lık ARGE teşvik paketi açıkladı. OPEN olarak adlandırılan  teşvik programıyla enerji sistemini dönüştürmek hedefiyle teknolojik yenilikçilik destekleyecek.

Enerji Bakanı Rick Perry: "Enerji Bakanlığı ABD'yi güvenli tutmak için kritik bir rol oynuyor. Bunu yapmanın yolu ise bizi daha rekabetçi hale getiren ve bizi teknoloji eğrisinden önde tutan enerji yeniliklerini teşvik etmekten geçiyor. Bu şekilde Amerikan enerji girişimcileri ve araştırmacılarından, bize enerji güvenliğinde bir sonraki atılımı göstermelerini rica ediyoruz" dedi. ARPA-E, daha önceki teşviklerini 2009, 2012 ve 2015’te yayınlamıştı. OPEN teşvikleri ARPA-E’ye, mevcut odak alanı dışındaki dönüşümsel projeleri desteklenme imkanı sağlıyor.

2018 yılında OPEN kapsamında seçilen projeler, enerji uygulamaları arasında enerji yeniliği için yeni yaklaşımlar izleyecek. Ajans, bakanlığın kapsamlı araştırma kuruluşu ile işbirliği yaparak, bakanlığın mevcut teşviklerine destek sağlayacak.

ARPA-E daha önce çok başarılı sonuçlar doğuran DARPA (Defence Advance Research Project Agency) örnek alınarak 2007 yılında kuruldu. Temelinde çok büyük değişikliklere yol açabilecek ancak henüz yeterince olgunlaşmadığı için özel sektörün riskli bulup yatırım yapmadığı teknolojileri desteklemek hedefiyle oluşturulan programda sadece fonlama değil teknik danışmanlık ve pazara açılma gibi sürecin tüm aşamalarında kamu yönlendirici rol üstleniyor. İlk bütçesini 2009 yılında Amerikan Kurtarma ve Yeniden Yapılanma Kanunu kapsamında alan programın 20011 yılından itibaren kendi bütçesi oluşturuldu. 2017 yılı da dahil olmak üzere program kapsamında bugüne kadar 659 proje için yaklaşık 2 milyar dolarlık bir destek kullandırıldı. Program kapsamında desteklenen teknolojik alanları enerji verimliliği, depolama, üretim ve iletim, şebeke ve ulaşım olarak belirlenmiş.

Kaynak: Arpa-e

Rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim santrali kurulması amacıyla yapılan ön lisans ihalelerinin ilk gününde 8 bölge için kapasite tahsisleri yapıldı.

Rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim santrali kurulması amacıyla yapılan ön lisans ihalelerine Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Mustafa İzgeç’in komisyon başkanlığında başlandı. 25-29 Aralık’ta tamamlanacak ön lisans ihaleleriyle toplamda 32 bölge için 2 bin 130 megavatlık ön lisans verilecek. Dün toplamda 430 megavatlık ön lisans verilen 8 bölge için teklifler alındı. Dün gerçekleşen ihaleler için 101 şirket başvuruda bulundu.

İhaleleri kazanan projeler şöyle:

Amasya-Samsun’daki 60 MW’lık kapasitenin 49 MW’lık kısmını Doğages Elektrik Üretim AŞ Doğages RES projesi -0,88 dolar cent/kWh ile; Ekores Enerji Elektrik Üretim AŞ Taşova RES projesi 11 MW’lık kısmını -0,55 dolar cent/kWh ile kazandı.

Çorum-Kastamonu-Sinop’taki 70 MW’lık kapasitenin 5 MW’lık kısmını -0,71 dolar cent/kWh ile Ekores Enerji Elektrik Üretim AŞ Kozcu RES projesi; 65 MW’lık kısmını Res Anatolia Holding AŞ Topaz RES projesi -0,66 dolar cent/kWh ile kazandı.

Antalya’daki 100 MW’lık kapasitenin 50 MW’lık kısmını -1,18 dolar cent/kWh ile Enyat Enerji Yatırımları ve Elektrik Üretim Ticaret AŞ Alanya RES projesi kazanırken; Dere Enerji AŞ D3 RES projesi -0,57 dolar cent/kWh ve D1 RES projesi -0,48 cent/kWh ile 10’ar megavat halinde toplam 20 MW’lık kısmını aldı. Kalan 30 MW’lık kısmı -0,52 cent/kWh ile Akhisar Enerji AŞ Dökükdağı RES projesi kazandı.

Bitlis-Muş bölgesindeki 40 MW’lık kapasitenin 20 MW’lık kısmını 7,10 dolar cent/kWh ile Difer Enerji Sanayi Ve Ticaret AŞ Miskevank RES , 20 MW’lık kısmını 6,95 dolar cent/kWh ile Beres Elektrik Üretim AŞ Örenlik RES kazandı.

Bolu-Düzce-Sakarya bölgesindeki 30 MW’lık kapasitenin tamamını 3,78 dolar cent/kWh ile Günışığıges Elektrik Üretim AŞ Günışığıges RES projesi kazandı.

Elazığ’daki 40 MW’lık kapasiteyi -0,63 dolar cent/kWh ile Buca Rüzgar Güneş Yenilenebilir Enerji Ve Elektrik Üretim AŞ Buca RES projesi kazandı.

Gaziantep-Kilis’teki 40 MW’lık kapasitenin tamamı -1,63 dolar cent/kWh ile Lacivert Yenilenebilir Enerji Ve Elektrik Üretim AŞ Lacivert RES projesinin oldu.

İstanbul’daki 50 MW’lık kapasitenin 49,5 MW’lık kısmını -1,71 dolar cent/kWh ile Gelgit Yenilenebilir Enerji Gelgit RES projesi kazanırken, kalan 0,5 MW’lık kapasite -0,65 dolar cent/kWh ile Polat Enerji İstanbul RES projesinin oldu.

Kaynak: Enerji Enstitüsü

İngiltere'nin başkenti Londra'da belediye otobüslerinde atık kahvelerden üretilen biyoyakıt kullanılmaya başlandı.

Londra'da kişi başı ortalama günlük kahve tüketimi 2,3 fincan.

Bunun sonucunda da ortaya yılda 200 bin ton atık kahve çıkıyor.

Dünya enerji devi Shell ile teknoloji şirketi bio-bean, atık kahveden biyoyakıt üretiyor.

B20 adı verilen biyoyakıtın üretimi için atık kahveden elde edilen yağlar mazotla karıştırılıyor.

Elde edilen karışım da Londra'daki yaklaşık 9 bin 300 adet belediye otobüsü için temiz bir enerji kaynağı olarak kullanılıyor.

Kaynak: BBC

MAKALE

Akıllı Şebeke Ortamında Dağıtım Şirketlerinin Rolü

Şebekelerin akıllı hale getirilmesi, mevcut enerji pazarlarını daha etkin ve esnek perakende pazarlara dönüştürme fırsatları sunar. Bu da, yeni hizmetler geliştirmek ve optimal ağ yönetimini yeniden düzenleme imkânları sağlar - böylece enerji sistemine yeni aktörler getirilir. Mevcut ve yeni aktörler için yeni görevler ve sorumluluklar ortaya çıkar ve var olanları değiştirir. Sonuç olarak, dağıtım şirketleri çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalabilir. Bu çalışmada, akıllı şebeke ortamında dağıtım şirketlerinin rolü analiz ediliyor.

Bu çalışma ile cevaplanacak temel soru: Akıllı şebekelere yönelik gelişmeler göz önüne alındığında, gelecekteki enerji perakende pazarında dağıtım şirketlerinin rolleri ve sorumlulukları nelerdir?

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Dünyanın Enerji Gündemi

  • Çin’de doğalgaz kesintiler sebebi ile bakır eriticiler üretimi kesince, bugün fiyatlar %0.7 arttı.
  • Çin Çevre Koruma bakanlığı, 2017’de kuzey bölgeler için hedef olan 3.1 milyon hanenin doğalgaza geçişini 25220 köyde 3.9 milyon hane olarak tamamladıklarını söyledi.
  • Petrol fiyatlarının yükselmesine sebep olan Forties boru hattında mekanik onarım tamam, basınç testleri devam ediyor. 2018’in ilk günleri devrede.
  • Toshiba, Kazak devlet atom şirketi Kazatomprom’un Westinghouse Elektrik şirketindeki %10 hissesini 522 milyon $’a aldı.

Kaynak: http://barissanli.com/eak/2017/12/25/