SEKTÖRDEN HABERLER
Elektrik Dağıtım Sektöründe Nitelikli İş Gücü Artacak

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, sektörde üç yeni mesleğe daha belge zorunluluğu getirildiğini belirterek, “Bu belgelerin alınmasıyla iş sağlığı ve güvenliği bilincinin, nitelikli iş gücünün ve yapılan işin kalitesinin artması sağlanacak.” dedi.

Resmi Gazete’de yayımlanan "Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ" kapsamında Elektrik Dağıtım Şebekesi İşletme Bakım Görevlisi, Röle Görevlisi ve Elektrik Dağıtımı SCADA Operatörü mesleklerine belge zorunluluğu getirildi.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çeçen, Avrupa Birliği “VOC-TEST Merkezleri II. Hibe Programı” kapsamında kurulan ELDER İktisadi İşletmesi - Mesleki Yeterlilik Personel Belgelendirme Merkezi’nin (ELDER MYM) Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu olduğunu anımsattı.

Çeçen, dağıtım sektöründe insan gücünün nitelikli hale getirilmesi ve hizmet kalitesinin uluslararası standartlara ulaşması amacıyla MYK ile imzaladıkları bir protokolleri bulunduğunu ve kapsamlarındaki 10 meslekle ilgili yoğun sınav başvuruları için hazırlıklarını tamamladıklarını ifade etti.

Sektörde icra edilen mesleklerin tehlikeli ve çok tehlikeli olması sebebiyle teknisyen/tekniker diplomalarının çalışmak için gerekli ama yeterli olmadığına dikkati çeken Çeçen, “Mesleki yeterlilik belgesi kişinin yaptığı işte tam anlamıyla yetkin olduğunu kanıtlıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Çeçen, sahada çalışmak üzere işe alınan teknisyen ve teknikerlerin en az 9-12 aylık bir iş başı eğitim sürecinden geçtiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bu yüzden, üç yeni mesleğe daha belge zorunluluğu getirilmesi sektör adına sevindirici bir gelişme. Bu belgelerin alınmasıyla iş sağlığı ve güvenliği bilincinin, nitelikli iş gücünün ve yapılan işin kalitesinin artması sağlanacak. Belge zorunluluğu sayesinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile teknik eğitimlerine ağırlık verilecek. Dolayısıyla sahada iş sağlığı ve güvenliği bilinci ile nitelikli iş gücünün sürekliliği sağlanırken, yapılan işin kalitesi de yükselmiş olacak. Mesleki yeterlilik belgesi, kişinin yaptığı işte tam anlamıyla yetkin olduğunu kanıtlıyor.”

Mesleki Yeterlilik Belgesi almak üzere sınava başvuran adayların, sınav sonucunda belgeye almaya hak kazanmaları halinde, sınav ücretinin 873,45 liralık kısmı işsizlik fonundan karşılanacak.

MEDREG’in Yeni Başkanı EPDK Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Gülefşan Demirbaş Oldu

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Gülefşan Demirbaş, Akdeniz Enerji Düzenleyicileri Birliği (MEDREG) başkanlığına seçildi.

Avrupa Birliğinin (AB) finansal desteği ve AB üyesi olmayan ülkeler de dahil olmak üzere 21 ülkenin katılımıyla, Akdeniz'deki enerji politikalarının belirlenmesinde rol alan MEDREG’in 26'ncı Genel Kurulu İstanbul'da gerçekleştirildi.

Gülefşan Demirbaş, MEDREG'in 2 yıl görev yapacak yeni yönetiminin belirlenmesi için düzenlenen seçimde yarıştığı, Ürdün Enerji ve Madencilik Düzenleme Komisyonu Kurul Üyesi Wejdan al Rabadi'nin seçimden çekilmesi üzerine, üye ülkelerin mutabakatı ile MEDREG Başkanı seçildi ve Türkiye'nin enerji alanında uluslararası görev yapan en üst düzey kadın yöneticisi oldu.

Demirbaş’ın göreve seçilmesinin ardından açıklama yapan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Bir çalışma arkadaşının MEDREG gibi bir kurumun başkanı olmasının Türkiye’de, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun nerelere geldiğini gösteren açık bir durum olduğunu ifade etti. Başkan Yılmaz: “Gülefşan Hanım’ı kutluyorum. Başarılar diliyorum ve zaten başarılı olacağını biliyorum. Bu kadar insanın katılım gösterdiği böylesi üst düzey bir toplantıda eğer Türkiye’den Gülefşan Hanım’ı başkan olarak görmek istemişlerse bu Türkiye’nin regülasyonda nereye geldiğinin çok önemli bir kanıtıdır” dedi.

Bu arada genel kurulda EPDK’nın uluslararası etkinliği açısından bir başka önemli adım daha atıldı. EPDK Doğal Gaz Dairesi Grup Başkanı Bağdagül Kaya Caner’in de MEDREG Gaz Grup Başkanlığı görevini yürütmesine karar verildi.

Kaynak: EPDK

Güç Sistemleri Konferansı Ankara’da Gerçekleştirildi

CIGRE Türkiye Ulusal Komitesi (CIGRE Türkiye) tarafından organize edilen Güç Sistemleri Konferansının ikincisi 15-16 Kasım 2018 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.

CIGRE Türkiye Ulusal Komitesi (CIGRE Türkiye) tarafından organize edilen ve elektrik sektöründe yer alan kamu kuruluşları, özel şirketler ve sanayiden uzmanlar ile üniversitelerden akademisyenleri bir araya getirerek bilgi ve tecrübe paylaşımını hedefleyen Güç Sistemleri Konferansı (GSK-2018) geniş bir katılımla 15-16 Kasım 2018 tarihlerinde Ankara’da yapıldı.

Konferans kapsamında; bir çağrılı bildiri ve güç sistemlerine ilişkin çeşitli konularda 30 bildiri ile bir panel yer aldı.

Konferans programı CIGRE Türkiye Ulusal Komitesi Yürütme Kurulu adına Bahadır UÇAN (CIGRE Türkiye Ulusal Komitesi Yürütme Kurulu Başkanı) ve Konferans Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Belgin EMRE TÜRKAY’ın açılış konuşmaları ile başladı. Ardından, Prof. Dr. Muammer ERMİŞ (ODTÜ), Prof. Dr. Işık ÇADIRCI (Hacettepe Üniversitesi) ve Prof. Dr. Özgül SALOR DURNA (Gazi Üniversitesi) tarafından “Türkiye Elektrik Sistemi: Geleceğe Teknolojik Bir Bakış” konulu çağrılı bildiri sunumu yapıldı. Konferansın ilk gününde ayrıca, “Dağıtım Sistemleri ve Dağıtık Üretim” ve “Trafolar” konulu 3 oturumda 15 bildirinin sunumu gerçekleştirildi.

Konferansının ikinci günü programı kapsamında da “Dağıtım Sistemleri ve Dağıtık Üretim”, “Sistem Teknik Performansı/Sistem İşletimi ve Kontrolü” ile “Diğer Teknik Konular” başlıkları altındaki oturumlarda 15 bildiri sunumu yer aldı. Buna ilaveten konferans ikinci günü, “Kısa Devre Güç Laboratuvarının Önemi ve Laboratuvara İlişkin Öngörüler” başlıklı panel gerçekleştirildi. CIGRE Türkiye Ulusal Komitesi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet MEREV’in başkanlığında yapılan panelde; Dr. Atalay KAYA (CIGRE Türkiye Ulusal Komitesi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı), Cihangir GENÇOĞLU (ELTEMTEK), Seyfettin KARABULUT (TSE), Yücel TÜMAY (EMSAD) ve Mesut YILMAZ (TEİAŞ) konuşmacı olarak yer aldı. Panelde, uzun yıllardan beri ülkemiz elektrik sektörünün gündeminde olan “Kısa Devre Güç Laboratuvarı” konusundaki görüş ve öneriler paylaşıldı.

Konferansla ilgili detaylı bilgi ve sunumlara www.cigeturkiye.org.tr adresinden ulaşılabilmektedir. CIGRE Türkiye faaliyetleri @CigreTurkiye Twitter adresinden de takip edebilmektedir.

Bu yıl yaklaşık 350 katılımcının yer aldığı Güç Sistemleri Konferansı, ileriki yıllarda da artan bir katılım ve ilgiyle düzenlenmeye devam edilecektir.

Okyanuslardan Gelen Enerji (Dalga Enerjisi)

Yerküremizin dörtte üçünü kaplayan, çok eski zamanlardan beri oldukça önemli bir yaşam kaynağı olarak kullanılmış, sonsuz bir biyoçeşitlilik içeren okyanusların ve denizlerin dünyaya yeterli miktarda enerji sağlayabilecek potansiyele sahip olduğunu biliyor muydunuz? Günümüzde okyanuslardan ve denizlerden enerji elde edebilmek için birçok yöntem kullanılıyor. Bunların başlıcaları dalga, gel-git ve akıntı enerjisi sistemleri ile okyanusların derin ve sığ suları arasındaki sıcaklık farkından yararlanarak enerji elde eden (OTEC) sistemlerdir. Bu sistemlerden çoğu prototip aşamasında, ancak ticari ünitelerin kurulması ve faaliyete geçmesi an meselesi

Dalgalar, Dünya üzerindeki toprak ve suların farklı ısınması sonucu oluşan rüzgârların deniz yüzeyinde esmesi ile meydana gelir. Deniz dalgalarındaki güç dalga yüksekliği, dalga hareketi, dalga boyu ve su yoğunluğu ile belirlenir. Dalga yüksekliği ise rüzgâr hızı, rüzgârın esme zamanı, esen rüzgârın suya olan mesafesi ve su derinliğine bağlıdır. Genellikle büyük dalgalardan daha çok enerji elde edilir.

Deniz dalgalarından enerji elde edilmesi konusunda ilk çalışmayı 1892 yılında A. W. Stahl yapmıştır. Günümüzde dünyanın değişik merkezlerinde bu konuda araştırmalar yapılıp prototipler geliştiriliyor.

Dalgalardan enerji elde eden tüm sistemler deniz yüzeyinde ya da deniz yüzeyine yakın kurulur. Bu sistemler dalganın geliş yönüne dik ya da paralel kurulmalarına ve enerjiyi dönüştürme biçimlerine göre farklılaşabilir.

Çeşitli kaynaklarda Türkiye’nin dalga enerjisi potansiyeli yıllık yaklaşık 140 milyar kW (kilo Watt) saat olarak öngörülüyor. Ülkemizde yıllık 120 milyar kWsaat elektrik elde edildiği dikkate alındığında, dalga enerjisi potansiyelimizin elektrik ihtiyacımızı karşılayabileceği tahmin ediliyor.

Örneğin, sonlandırıcı sistemler dalganın geliş yönüne dik olarak kurulur. Salınımlı su kolonları sonlandırıcı sistemlere bir örnek olarak verilebilir. Bu aygıtlarda su, içinde hava dolu bir bölme olan bir kolona dolar. Dalga etkisiyle, su kolonundaki bölme piston gibi yukarı aşağı hareket ederek havayı hareket ettirir ve kolona bağlı olan türbin çalışır.

Bir diğer sistem olan nokta emici sistemde sabit bir silindir içinde dalga hareketiyle hareket eden şamandıra, elektromekanik ya da hidrolik enerji dönüştürücüleri çalıştırır. Amerika Birleşik Devletleri Reedsport Oregon’da kurulan PowerBuoy sisteminde bu yöntemle dalgalardan 40 kW elektriksel güç elde ediliyor.

Dalga hareketi zayıflatıcı sistemler, dalga geliş yönüne paralel olarak kurulur. Dalga hareketi ile cihazın bağlantı yerlerinde oluşan eğilip bükülmeler makinedeki yağı basınçlandırır ve hidrolik motoru çalıştıran hidrolik çekiç hareketli hale getirilir. İlk olarak İskoçya’da bir firmanın ürettiği Pelamis Dalga Gücü ünitesi de bu prensiple çalışıyor. Pelamis makineleri kullanılarak 2008 yılının Eylül ayında Portekiz’de (Aguçadora Dalga Parkı) dünyanın ilk ticari dalga tarlası kurulmuş. Burada üç adet 750 kW güç üreten, toplam 2,25 MW’lık (Mega Watt) sistem bulunmakta.

Havuz sistemlerinde dalga enerjisini kullanmak için bir rampa vasıtasıyla deniz seviyesinden yüksekte doğal havuz oluşturulur ve rampaya yerleştirilen uygun bir türbinden geçen su kütlesiyle elektrik enerjisi elde edilir. Wave Dragon sistemi buna bir örnektir. Danimarka’da kurulan bu sistemden, 2009 yılında MW mertebesinde elektriksel güç üretilmesi bekleniyor.

Dalgaların yüksek güçlerine karşın düşük hızlarda ve farklı yönlerde hareket edebilmeleri, fırtınalara ve tuzlu suya dayanabilecek yapıların yüksek maliyeti, kurulum ve bakım giderlerinin yüksekliği gibi problemler sebebiyle dalga enerjisi elde edilmesi şu anda ticari olarak geniş çapta kullanılmıyor.

Ülkemizin Marmara Denizi dışında sahil uzunluğu yaklaşık 8200 km’dir. Balıkçılık, turizm ve askeri tesisler nedeniyle elektrik elde edilmesi için bunun yalnızca 1/5’i kullanılabilir ise de dalga enerjisi Türkiye için çok önemli bir kaynaktır. Ancak sistem seçiminde yöresel meteorolojik şartlar, enerji talebi, üretilen enerjinin taşınımı da düşünülmelidir.

Ülkemizde de dalga enerjisinden elektrik elde etme çalışmaları son yıllarda hız kazanmıştır. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ve Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş. (TEMSAN) işbirliğinde 15.02.2008 tarihinde başlatılan “Dalga Enerjisinden Elektrik Üretimi” konulu proje kapsamında, denizdeki dalgaların dikey hareketini elektrik enerjisine çeviren bir sistem tasarımı gerçekleştirilmiştir. Sakarya Karasu’da 2009 yılında kurulan prototip sistemde günde ortalama 5 kWsaat enerji elde edilmektedir.

Kaynak: Sureyelken

Dicle Elektrik’te Engelliler Günü Etkinliği

Dicle Elektrik Dağıtım, sayıları 73’e ulaşan engelli çalışanları için her yıl olduğu gibi bu yıl da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir kutlama yaptı. Engelli çalışanlar ile bir araya gelen Genel Müdür Murat Karagüzel, şirketin tüm çalışma ortamlarındaki engelleri kaldırdıklarını söyledi.

Engelliler Günü nedeniyle Diyarbakır’da düzenlenen etkinliğe Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Murat Karagüzel, Genel Müdür Yardımcısı M. Nedim Tüzün, İnsan Kaynakları Müdürü Zeynep Deniz Erk, Siirt İl Müdürü Naci Obut ve bazı yöneticiler ile engelli kadrosunda çalışan personel katıldı. Etkinliğin yapıldığı salona telekonferansla katılan Dicle Elektrik Dağıtım Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, engelli çalışanlara seslenirken “Hepinizin bu gününü tebrik ederiz, Allah işinizi kolaylaştırsın. İnşallah sizlerle birlikte çok güzel işler yapacağız” dedi.

İnanç ve Sorumluluk

Daha sonra söz alan Genel Müdür Murat Karagüzel ise engelsiz bir çalışma ortamı yaratmak için çalıştıklarını ve buna devam edeceklerini belirterek, “Bize düşen, engellilerimize çalışma ortamında, sosyal ve günlük hayatta engelsiz bir ortam yaratmaktır. Sizlerin engelsiz bir ortamda çalışmanızı sağlamak, engelsiz bir ortamda sizlerle birlikte olabilmek önemli. Sizdeki inanç ve sorumluluk duygusunun normal insanlardan çok daha fazla olduğunu biliyorum” dedi.

Tüm İllerde Kutlandı

Engelliler Günü, Diyarbakır’ın dışında Dicle Elektrik Dağıtım bölgesinde bulunan Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Tüm illerde engelli çalışanlara şirket tarafından günün anısına hediye çeki dağıtıldı. Engelli çalışanlara ayrıca 3 Aralık Engelliler Günü münasebeti ile idari izin verildi. Engelli çalışanlar ise, şirket yetkililerinin kendilerine karşı göstermiş oldukları duyarlılığa teşekkür ettiler.

“Kardeşim Üşümesin” Yürekleri Isıtıyor

UEDAŞ’ın yardıma muhtaç çocuklara el uzattığı projesi “Kardeşim Üşümesin” bu yıl yeniden çocukları ısıtacak. Bu yıl toplamda bin çocuğa ulaşılması hedeflenirken, projenin ilk etabında Bursa’nın Büyükorhan İlçesi’nde 109 öğrenciye mont, atkı, bere ve eldiven yardımı yapıldı.

Enerji sektörünün öncü şirketlerinden Limak Enerji bünyesinde faaliyet gösteren UEDAŞ, uzun soluklu sosyal sorumluluk projeleriyle vatandaşa dokunuyor.  Soğuk kış günlerinde ihtiyaç sahibi öğrencilerin üşümemesi için hayata geçirilen “Kardeşim Üşümesin” projesini bu yıl 6. kez gerçekleştirecek olan UEDAŞ, projenin ilk etabına Bursa’nın Büyükorhan ilçesinden başladı. Düzenlenen programa, Büyükorhan İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammed Recai Arvas ve Limak Enerji Kurumsal İletişim Müdürü Yusuf Ziya Yüce katıldı. Programın ardından 109 öğrenciye kışlık giyecek yardımı yapılırken, UEDAŞ ekiplerine Uludağ Üniversitesi İnsan Kaynakları Topluluğu (ULİNKA) öğrencileri de destek verdi.

6 Yılda 6 Bin Gülümseme

Aralık ayı boyunca sürecek yardımlarla ihtiyaç sahibi çocuklar kışlık giysilere kavuşacak. "Kardeşim Üşümesin" Projesi kapsamında 1000 öğrenciye mont, atkı, bere, eldiven yardımı yapılacak.  Böylelikle, projenin başlangıç tarihi olan 2013 yılından itibaren toplamda 6 bin çocuğun kışlık giyecek ihtiyacı karşılanmış olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı İle Koordineli Yürütülüyor

Hizmet bölgesi olan Bursa, Balıkesir, Yalova ve Çanakkale’de 3.1 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren UEDAŞ, bu bölgelerde sürdürülen “Kardeşim Üşümesin” projesiyle ihtiyaç sahibi öğrencilerle gönüllerini ısıtıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli bir şekilde yürütülen projeyle birlikte, bakanlığın belirlediği kırsal bölgelerdeki okullarda kışlık giyim yardımı yapılıyor.

DÜNYADAN HABERLER
Dünya Bankası İklim Hareketi için 5 Yılda 200 Milyar $ Yatırım Yapılacağını Duyurdu

Dünya Bankası Grubu 3 Aralık’ta 2021 – 2025 yılları için mevcut 5 yıllık yatırımlarını 200 milyar dolara çıkardığı yeni hedefler dizisini açıkladı. Yeni plan, İklim değişikliğinin özellikle dünyanın en yoksul ülkelerinde canlılar üzerindeki etkisini tasdik ederek adaptasyon ve dayanıklılık için verilen desteği ciddi bir şekilde artırıyor. Plan aynı zamanda Dünya Bankası Grubu’nun bu konudaki motivasyonunun büyük ölçüde arttığını gösterirken, küresel topluma da aynısını yapmaları için önemli bir mesaj gönderiyor.

Dünya Bankası Grup Başkanı Jim Yong Kim: “İklim değişikliği, dünyanın en yoksul ve kırılgan ülkeleri için varlıksal bir tehdit. Bu yeni hedefler bu konuyu ne kadar ciddiye aldığımızı (iklim değişikliğiyle mücadelede 5 yıl için 200 milyar dolar yatırımı kastediyor) gösteriyor. Kendimizi daha fazlasını yapmak ve küresel toplumu cesaretlendirmek için zorluyoruz. Bu tamamen ülkeleri ve toplumları daha güvenli ve iklim dayanıklılığı yüksek bir gelecek kurma konusunda motive etmekle alakalı”

Bu 200 milyar doların yaklaşık 100 milyarı Dünya Bankası tarafından doğrudan finansman yoluyla, 100 milyarı ise Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA) ve Dünya Bankası Grubu tarafından işletilen özel sermaye kombinasyonuyla karşılanacak.

Buradaki kilit öncelik, dünya çapında milyonlarca insanın çok daha aşırı hava olaylarının şiddetli sonuçlarıyla çoktan yüzleşmeye başladığı gerçeğini göz önünde bulundurarak iklim adaptasyonu için desteği artırmak. Doğrudan adaptasyon finansmanını 2021 – 2025 arası için 50 milyar dolara ulaşacak şekilde artırarak, Dünya Bankası ilk kez bu eşit önemi emisyon azaltıcı yatırımlara vermiş olacak.

Dünya Bankası CEO’su Kristalina Georgieva: “İklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden dolayı insanlar hayatlarını kaybediyor. Bunun sebepleriyle mücadele etmeliyiz, ancak özellikle dünyanın en yoksul ülkeleri için en dramatik olacak sonuçlara da adapte olmalıyız. Bu yüzden Dünya Bankası'nda iklim finansmanını 100 milyar dolara yükseltmeyi taahhüt ediyoruz. Bunun yarısını daha iyi adapte edilmiş evler, okullar ve altyapı ile akıllı tarım, sürdürülebilir su yönetimi ve esnek sosyal güvenlik ağına yatırımlar oluşturuyor.”

Kaynak: World Bank

Rüzgarlı Havalar İngiltere’yi Yenilenebilir Enerji Rekoruna Götürdü

Rüzgar santralleri 14,9 GW çıktı ile bu hafta İngiltere elektrik üretiminin üçte birini karşıladı.

Diana fırtınası karayolları, demiyor yolları ve havalimanlarına kargaşa getirirken, güçlü rüzgarlar yenilenebilir enerji rekoru kırılmasını sağladı.

Rüzgar santralleri talebin en yüksek olduğu zaman olan Çarşamba günü saat 18:00 – 18:30 arasında İngiltere elektriğinin üçte birini sağladı. Üretim, daha önceki 14,5 GW’lık değerini aşarak 15 GW’a ulaştı.

Bu kaydedilen aşama, geçtiğimiz hafta E.ON’un Brighton yakınlarında açtığı ve yaklaşık 350.000 eve elektrik sağlayabilecek kapasitedeki Rampion rüzgar santralinin resmi açılışından sonraya denk geliyor.

National Grid’in aktardığı verilere göre rüzgarlı hava, son birkaç günde İngiltere’nin 1 numaralı enerji kaynağı olurken, toplam üretimin %32’sini oluşturdu.

10 yıl önce rüzgar santralleri İngiltere’nin enerji üretim kaynaklarının yalnızca %2’sini oluştururken, geçen yıl bu oran %15’yükselerek büyük gelişme kaydedildi.

Kaynak: The Guardian

 

Katar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Üyeliğinden Ayrılıyor

Katar, Ocak ayında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeliğinden ayrılacağını açıkladı. Katar Enerji Bakanı Saad Şerida el Kaabi dün düzenlediği basın toplantısında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) üretimine odaklanmak amacıyla OPEC üyeliğinden ayrılmak istediklerini söyledi.

Analistler ve uzmanlar, Katar'ın çok büyük bir üretici olmamasından dolayı bu kararının OPEC'in karar mekanizmaları ya da petrol piyasasına etkisi üzerinde doğrudan bir etki yaratmasının beklenmediğini belirtiyor.

Reuters haber ajansına konuşan bir OPEC kaynağı, "Katar büyük bir üretici değildi ama örgüt tarihinde önemli rol üstlenen ülkelerden biriydi" dedi.

OPEC 1960'da Suudi Arabistan, Kuveyt, İran, Irak ve Venezuela tarafından kuruldu. Katar ise kurucuların ardından ertesi yıl örgüte üye olan ilk ülkeydi.

Analistler, Katar'ın bu kararının "psikolojik etkiler yaratması muhtemel sembolik bir adım" olarak görüyor ve arkasında yatan esas nedenin LNG üretimi değil, Suudi Arabistan ile yaşanan diplomatik kriz olduğuna dikkat çekiyor.

RBC Capital Markets emtia stratejisti ve ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) eski analisti Helima Croft, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, bu kararın sembolik gücünü yüksek olarak tanımladı.

Croft, "LNG üretimine odaklanmanın OPEC üyeliğine aykırı bir durum olmaması, birçok kişinin kaçınılmaz olarak jeopolitik farklılıkların çözülemeyecek kadar derinleştiği yorumunu yapmasına neden oldu" dedi.

Kaynak: BBC

Engie Bölgesel Veri Paylaşımı için 3D Model Geliştiriyor

Engie, Fransa Bölgesel Konseyi tarafından bölgesel bir veri ve 3D modelleme platformu tasarlamak ve kurulumunu yapmak üzere görevlendirildi.

Proje, önümüzdeki üç yılda Fransa’yı yenilikçi dijital teknolojilerin benimsenmesi konusunda Avrupa’da lider yapmayı amaçlayan “Akıllı Bölge” programının bir parçası.

Bu bağlamda Engie, Smart Platform 2030’u tasarlamak ve yönetmek için iştiraklerinden SIRADEL ve Ineo ile işbirliği yapacak.

Kurulacak 3 boyutlu model, kamu ve özel sektör arasındaki veri paylaşımını teşvik edecek.

Veri paylaşımı vatandaşlara, karar vericilere ve işletmelere, teknolojilerin ve planların bölgenin gelecekteki başarıları üzerindeki etkilerini sanal bir ortamda canlandırmalarına imkan verecek.

Örneğin, güneş panellerinin konumunu planlarken farklı senaryolar altındaki etkileri göstererek maksimum performans sağlayacak alternatifi sunabilecek.

Platform, şehirsel kalkınma, risk yönetimi, kirlilikle mücadele ve sosya-ekonomik ve mekansal uyumsuzluk ile ilgili projelere özel olacak.

Engie Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda SIRADEL Yönetim Kurulu Başkanı olan Yves Le Gélard, bu anlaşmanın Engie’nin yaklaşımının mükemmel bir ilüstrasyonu olduğuna inanıyor. Bu yaklaşım ise Engie’nin bölgeleri ve bölgesel zorlukları çok iyi bilmesi ve yazılım konusundaki çığır açan dijital teknolojilerde çok ileri seviyede olmasından oluşuyor.

Kaynak: Smart Energy International

HAFTANIN RAPORU

Akdeniz Enerji Regülatif Görünümü 2017

Rapor, Akdeniz bölgesindeki mevcut enerji regülasyon çerçevelerini ortaya koyuyor. 2017 yılında tamamı MEDREG üyesi olan 20 Akdeniz regülasyon kurumu tarafından cevaplandırılan ankete dayanan raporda, ulusal regülatif çerçevelerin altı çiziliyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK
197