SEKTÖRDEN HABERLER
Abonelik İşlemleri 2 Ay İçinde Tüm İllerde e-Devlet’te

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "İki ay içerisinde tüm illerde e-Devlet üzerinden elektrik, doğal gaz, su aboneliği ve fesih işlemleri yapılabilecek." dedi. 

Oktay, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, son dönemdeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

e-Devlet üzerinden sunulan hizmetlerdeki son durum ile bu konudaki kısa ve orta vadeli hedeflerin neler olduğuna ilişkin soruyu cevaplayan Oktay, Türkiye'de sessiz sedasız dijital bir dönüşüm gerçekleştiğini belirtti.

Oktay, dijital dönüşüm ile bürokrasiyi azaltmak istediklerini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Amaç, herhangi bir şeyin sadece internet veya bilgisayar üzerinden veriliyor olması değil, vatandaşın gidip devlet kapılarında beklediği günlerin tamamen tarih olması. Vatandaşın veya iş dünyasının devletten aldığı tüm hizmetlerle alakalı, devletin devletten verdiği tüm hizmetlerle alakalı bürokrasiyi tamamen yok edelim. Kapı kapı dolaşma ve dolaştırma olayını tarih yapalım. İnsanlar herhangi bir ihtiyacı olduğunda devlet kurumlarının kapısında uğraşmasın, gece 3'te bir taraftan çayını, suyunu yudumlarken diğer taraftan işini yapsın." 

Dijital dönüşüm ve e-Devlet noktasında bir paket hazırladıklarını ve bunu versiyon 1.0 olarak adlandırdıklarını söyleyen Oktay, "Öncelikli olarak vatandaşa ve iş dünyasına, hizmetleri zamanında sunabilmemiz için kamunun kendi içerisinde verdiği hizmetlerden şu kadarını en kısa sürede mutlak şekilde e-Devlet'e, dijital ortama taşıyacağız demiştik. Bununla ilgili de ne pahasına olursa olsun bunu 2019'da bitireceğiz demiştik." ifadelerini kullandı.

Gelinen noktada, e-Devlet ve dijital Türkiye dönüşüm uygulamalarını, yaptıkları bütün çalışmaları yeni sisteme giydirdiklerinin altını çizen Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu noktada hiçbir şey kaybetmedik. Çünkü, onu modüler boyutta yapmıştık, esnek bir uygulamaydı. Onun yapısını da mimarisini de ona göre yapmıştık. Yeni sistemle ilgili, vatandaşa ve iş dünyasına yeni verilen hizmetler olabilir ve verilen hizmetlerden bazıları kaldırılmış veya modifiye edilmiş olabilir. Dolayısıyla azalan, çıkan, eklenen, değişen olacak... Bütün bunlar güncellenmiştir. Yaklaşık 7 bine yakın bir hizmetten bahsediyoruz. Versiyon 1.0'ın hayata geçmesi... 'Bunu bu yıl bitireceğiz' dedik ve kısmet olursa bunu bu yıl bitireceğiz. Yüzde 95'ini tamamlamış durumdayız." 

- "Devlette olan hiçbir bilgiyi vatandaştan istemeyeceğiz"

Vatandaşların birçok işlemi e-Devlet üzerinden yapabileceklerini anlatan Oktay, "Örneğin, taşındınız, elektrik, doğal gaz, su aboneliği yapacaksınız, eskisini de iptal edeceksiniz veya adres değişikliği yapacaksınız... İmar değişikliği planlarını, askerlik ile ilgili uygulamaları düşünün... Bunlar için bir kurumun kapısına gitmenize gerek yok, orada sıra beklemenize gerek yok. Bununla ilgili de 50 tane belge götürmenize gerek yok. Burada devrim niteliğinde bir şey yapıyoruz. Biz diyoruz ki, 'devlette olan hiçbir bilgiyi vatandaştan istemeyeceğiz'. Sadece dijital ortama taşımayacağız. Hiçbir belge istemiyoruz. Buna göre tasarım yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Oktay, vatandaşların yapacakları işlerle ilgili belgelerini beyan edeceğini, bunların kontrollerinin devlet tarafından veri tabanı üzerinden yapılacağını ifade etti.

- "Abonelik işlemleri iki ay içerisinde e-Devlet üzerinden yapılabilecek"

Türkiye'de genelinde, elektrik, doğal gaz, su aboneliği ve fesih işlemlerinin e-Devlet üzerinden yapılabilmesi için çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu bilgisini veren Fuat Oktay, "İki ay içerisinde tüm illerde e-Devlet üzerinden elektrik, doğal gaz, su aboneliği ve fesih işlemleri yapılabilecek." dedi.

Kaynak: AA

Elektrikte Hizmet Anlayışı Farklı Bir Noktaya Geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin 7 bin noktasında elektrik üretimi yapıldığını ve hizmet anlayışının çok farklı bir noktaya geldiğini belirterek, "Hem elektrik hem de doğal gaz sektöründe çalışanlara 'Bu işin pardonu yok' diyoruz. Hizmet kalitesini güvence altına alabilmek için hem şebeke hem de insan kaynağının iyi, donanımlı ve eksiksiz olması lazım." dedi. 

Dönmez, Çerkezköy’deki programı kapsamında yaptığı konuşmada, 2002'de ülkenin "karanlıklar" içinde olduğunu ifade ederek, şu anda Türkiye'de 81 ilde doğal gaza erişimin sağlandığını ve hava kirliliği sorununun çözüldüğünü söyledi.

Dönmez, halkın bazı belediye başkanlarının doğal gazı kendilerinin getirdiği yönündeki ifadelerine inanmaması gerektiğini vurgulayarak, "İnanmayın, doğal gaz da elektrik de hükümetin işi. Biz izin vermesek, onların gelme şansı yoktu. Tekirdağ, Cumhurbaşkanımıza bugüne kadar destek verdi." diye konuştu.

Dönmez, yerli enerji kaynaklarını daha fazla ekonomiye kazandırmak için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.
Çerkezköy civarında ciddi bir rezerv bulunduğunu ama bu bölge için planlanan santral için gerekli koşulların yeterli görülmediğini dile getiren Dönmez, şunları kaydetti:

 "Projeden vazgeçildi. Muhalefet, 'Biz istemedik, o yüzden vazgeçildi' diye söylüyor. Bunu zaman zaman duyuyorum. Bununla ilgisi yok, teknik ve ekonomik koşullardan dolayı bu projelerden vazgeçildi. Bizim hala enerjiye ihtiyacımız var ve Anadolu'nun değişik coğrafyalarında projelerimiz ve yatırımlarımız da planlama aşamasında devam ediyor. Bazıları yerli kaynakları kullanmamak ya da buna engel olmak suretiyle bizi dışarıya karşı bağımlı tutmaya çalışıyor. Güçlü Türkiye için bağımsız enerji kaynaklarına ihtiyacımız var."

Enerji sektöründe Türkiye'nin 7 bin noktasında elektrik üretimi yapıldığına işaret eden Dönmez, "Hem elektrik hem de doğal gaz sektöründe çalışanlara 'Bu işin pardonu yok' diyoruz. Hizmet kalitesini güvence altına alabilmek için hem şebeke hem de insan kaynağının iyi, donanımlı ve eksiksiz olması lazım. Son birkaç yıl öncesine kadar üretim yetersizliğimizden dolayı eksikliğimiz oldu ama ciddi bir yatırım atağıyla arz güvenliği sorunumuz kalmadı. Yerli kaynaklarımızı da maksimum seviyede ekonomiye kazandırmayı hedefliyoruz ve çeşitlendiriyoruz." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Kurulu Güç 89 GW’ı Aştı

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. güncel kurulu güç verilerini yayınladı.

Verilere göre Türkiye’nin elektrik üretim kapasitesi Şubat ayında 152,9 MW’lık net artış göstererek ay sonu itibari ile 89.046,9 MW’a yükseldi.

Bu gücün 22.393,5 MW’lık bölümünü yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı 46.115,4 MW’lık bölümünü ise fosil yakıtlara dayalı santraller oluşturuyor. Barajlı hidroelektrik santrallerinin payı ise 20.538 MW.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı güçte rüzgar enerjisinin payı 7.031,1 MW’a, güneş enerjisinin 5.238,8 MW’a, jeotermal enerjinin payı 1.302,5 MW’a ve akarsu tipi hidroelektrik santrallerinin gücü 7.839,1 MW’a yükseldi.

Biyokütleye dayalı santrallerinin gücü 659 MW’a, atık ısıdan elektrik üretim tesislerinin gücü ise 323 MW’a ulaşmış durumda.

Fosil yakıtlara dayalı güçte ise en büyük pay 25.623,8 MW ile doğal gaz santrallerinin iken ikinci sırada 9.842 MW ile linyite, üçüncü sırada ise 8.938,9 MW ile ithal kömüre dayalı santraller geliyor.

Kaynak: Yeşil Ekonomi

Elektrikte İstanbul Hamlesi

İstanbul ve Trakya için ihtiyaç halinde hızla devreye girip elektrik üretmek üzere bazı santrallerden kapasite kiralanması gündemde. Böylece, talebin arttığı bir dönemde arzda ortaya çıkabilecek bir sorunun önüne geçilmesi hedefleniyor

ENKA Grubu, Gebze ve Adapazarı doğalgaz santrallerinde kısa süre önce elektrik üretimini durdurdu. Bu santraller, Boğaz’ın altına bulunan iletim hattından İstanbul ve çevresinin elektrik talebinin bir bölümünün karşılanmasında önemli bir paya sahipti.

Söz konusu santrallerin devre dışı kalmasıyla birlikte İstanbul’un bir bölümü ile Trakya’yı elektrik arzı yönünden yedekleme konusu gündeme geldi. Enerji yönetimi, bölgeyi özellikle olağanüstü dönemlerde beslemek yeni bir uygulamayı konuşuyor. Bu uygulamanın adı “bölgesel kapasite kiralama.”

Buna göre Trakya’da bulunan bazı santrallerden, ihtiyaç halinde hızla devreye girip elektrik üretmek üzere kapasite kiralanacak. Kiralanan santraller ya da üniteler, 7 gün 24 saat ve kiralama süresince elektrik üretimine hazır tutulacak. Bunun karşılığında da kira bedeli alacak.

Kaynaklar, enerji yönetiminin halen ulusal bazda uygulanan kapasite mekanizmasının “bölgesel” versiyonu üzerinde çalıştığını belirterek, şöyle devam etti:

“Kiralanacak kapasite konusunda çalışmalar devam ediyor. Bu ay içinde bir karar verilmese bekleniyor.”

Kaynak: Habertürk

AEDAŞ Çalışanları, Runatolia’da Omurilik Felciyle İlgili Farkındalık Yaratmak İçin Koştu

AEDAŞ çalışanları Uluslararası Antalya Maratonu Runatolia’da omurilik felciyle ilgili farkındalık oluşturmak adına koştu. TOFD ile birlikte tekerlekli sandalye alımı için kampanya yürüten AEDAŞ, koşu sonrasında bir adet daha tekerlekli sandalye bağışında bulundu.

Omurilik felciyle ilgili farkındalık yaratmak adına Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) ile işbirliğine giden Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ), bu yıl da ‘Runatolia Maratonu’ndaydı. Toplam 30 şirket çalışanı akülü tekerlekli sandalye alımına katkı sağlamak üzere Uluslararası Antalya Maratonu Runatolia’da koştu. Çalışanlar bireysel olarak yardım toplarken AEDAŞ da şirket adına TOFD’ya bir adet akülü tekerlekli sandalye bağışında bulundu.

2006 yılında turizme katkı sağlamak amacıyla başlatılan Uluslararası Antalya Maratonu 2015 yılından itibaren Runatolia Maratonu adını aldı. 3 Mart Pazar günü 14’üncüsü gerçekleştirilen maratona bu yıl da dünyanın dört bir yanından katılım oldu. Runatolia’da Adım Adım çatısı altında TOFD ile birlikte omurilik felçlileri için koşarak bir farkındalık yaratmayı hedeflediklerini dile getiren AEDAŞ Genel Müdürü Bahadır Müdüroğlu, “Antalya’mızın tanıtımında büyük bir öneme sahip olan Runatolia’da yer almak bizim için çok değerli. Bir yandan bölgemizin tanıtımına katkıda bulunmak, diğer yandan da omurilik felcine dikkat çekebilmek için çalışanlarımız ile her yıl Runatolia’da yer alıyoruz. Bu ‘iyilik koşusuna’ katılan tüm çalışma arkadaşlarıma gönülden teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Mart 2017’de Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin (TOFD) ‘Akdeniz Bölgesi kapak toplama merkezi’ olan AEDAŞ’ın bugüne kadar toplanmasına aracılık ettiği plastik kapak miktarı 1.002 kilograma ulaşmış, söz konusu kapaklar da geçtiğimiz ay 4 adet tekerlekli sandalyeye dönüşmek üzere TOFD’ye gönderilmişti. 2017 yılından bu yana çalışanları ile Runatolia Maratonu’nda yer alan AEDAŞ, üç yıldır üst üste katıldığı her maraton sonrasında da akülü tekerlekli sandalye bağışında bulunuyor. Toplanan kapaklar ve AEDAŞ’ın bağışları ile birlikte bugüne kadar TOFD’ye teslim edilen akülü sandalye sayısı da 7’ye ulaşmış oldu.

UEDAŞ’A BUİKAD’tan Kadına Yönelik Farkındalık Ödülü

BUİKAD tarafından İş Yaşamında Başarılı Kadın Ödülleri Töreni’nde Jüri Özel Ödülüne UEDAŞ layık görüldü.

Enerji sektörünün öncü şirketlerinden Limak Enerji bünyesinde elektrik dağıtım hizmeti faaliyetlerini gerçekleştiren Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ), sosyal farkındalık projeleriyle vatandaşı bilinçlendirmek için de çeşitli çalışmalara imza atıyor.

Bu doğrultuda UEDAŞ’ın hizmet bölgesinde kadınların toplumsal yaşamda karşılaştığı ayrımcılığa karşı bilinç oluşturmak için yaptığı çalışmalar, Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) tarafından ödüllendirildi.

Bursa’nın en aktif ve başarılı sivil toplum kuruluşlarından biri olan BUİKAD bu yıl 10’uncusu düzenlenen ve çeşitli dallarda şirketlere ödül veren, İş Yaşamında Başarılı Kadın Ödülleri Töreninde UEDAŞ’a jüri özel ödülü verildi. Ödülü UEDAŞ adına Limak Enerji Grubu Kurumsal İletişim Müdürü Yusuf Ziya Yüce BUİKAD Başkanı İpek Yalçın ve BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur’un elinden aldı.

Kadının toplumsal hayatta karşılaştığı sorunlara karşı farkındalık oluşturmayı amaçlayan UEDAŞ proje kapsamında “Emeğin Cinsiyeti olmaz ve Kadın Güçlenirse Türkiye Güçlenir, Kadına Şiddete Dur De, Kadına Şiddet Sizi Yüceltmez” mesajlarını grafiti olarak trafo binalarına uyguladı.  Şirket, hizmet bölgesinde kadınlara yönelik olarak, toplamda 2018 yılında 10 trafoda çeşitli sosyal farkındalık mesajlarını da yazdırarak projeyi yaygınlaştırdı.

 “Trafolar Konuşuyor” projesine, 2017 yılının Kasım ayında başlayan UEDAŞ, merkezi konumda olan trafoları sosyal sorumluluğa açarak vatandaşların bilinçlenmesine katkı sunuyor. Ayrıca sağlıklı yaşam ve bağımlılık konularını içeren uyarı ve bilinçlendirme yazıları da trafolara grafiti sanatçıları tarafından işlendi. Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da belirlenen 35 trafoda boyama çalışması bitirilirken, Bursa’da kadına şiddet, trafik kuralları, engelli haklarıyla ilgili 20 trafoda uygulamalar yapıldı.

UEDAŞ kesintisiz ve kaliteli elektrik dağıtım hizmetinin yanında sürdürülebilir sosyal sorumluluk projeleriyle de toplumun hayatına dokunmaya devam ediyor.

DÜNYADAN HABERLER
Küresel Güneş Enerjisi Kapasitesi 104 GW’ı Aştı

Küresel güneş enerjisi kurulu gücü geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5 artarak 104,1 gigavata ulaştı.

SolarPower Europe tarafından açıklanan verilere göre, söz konusu kapasite beklenenin üzerinde artış gösterdi.
Küresel güneş enerjisi kapasitesindeki bu artışta Çin’de düşüş gösteren talebin gelişmekte olan pazarlardaki güçlü gelişmelerle telafi edilmesinin etkili olduğu kaydedildi.

Verilere göre, Avrupa’nın güneş enerjisi kapasitesi geçen yıl yüzde 20 arttı. Toplamda 2018’de devreye alınan 11 bin megavat megavatlık kapasitenin 8 bin megavatı Avrupa Birliği üyesi ülkelerden geldi.

AB’nin güneş enerjisindeki kurulu gücü ise bir önceki yıla göre yüzde 36 artış göstermişti.

Kaynak: PV Magazine

İngiltere, 2030’a Kadar 30 GW Offshore Kapasitesi Hedefliyor

Birleşik Krallık, 2030 yılına kadar offshore rüzgar enerjisi kurulu gücünü 30 gigavata çıkararak bu santrallerin elektrik üretimindeki payının da yüzde 33’e ulaşmasını hedefliyor.

Hükümetin konuya ilişkin yaptığı açıklamaya göre, ülkedeki offshore rüzgar enerjisi santrallerinin kurulu gücünü artırmak için bir plan oluşturuldu.

Plana göre, offshore rüzgar enerjisi santrallerinin kapasitesi 2030’e kadar 30 gigavata ulaşacak. Hükümet, bu alanda ekipman üretim yatırımı yapacak şirketleri cesaretlendirirken, aynı dönemde rüzgar enerjisi santrali ekipmanlarının yüzde 60’ının yurt içinde üretilir hale gelmesi sağlanacak.

Diğer yandan, bu kapasite artışlarıyla ülkenin rüzgar hizmetleri ve ekipmanları ihracatından yıllık gelirinin de 2,6 milyar sterline yükseleceği öngörülüyor.

Kaynak:  WindEurope

Avrupa Komisyonu, Enerji Etiketlerini Sadeleştiriyor

Avrupa Komisyonu, enerji etiketlerini tüketicilerin kolaylıkla anlayabileceği bir şekilde sadeleştirmek üzere yeni bir stratejiyi uygulamaya koydu.

Buna göre, bulaşık makinası, çamaşır makinası, kurutucular, buzdolabı, lambalar, televizyonlar dahil elektronik aletler olmak üzere bu cihazlarda enerji verimliliği etiketleri yer alacak.

Emisyonları düşürmek ve iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak üzere uygulamaya konulan bu stratejiyle, tüketicilerin de tasarruf yapmasını sağlayacak.

Stratejiye göre oluşturulan yeni etiketler, 1 Mart 2021’den itibaren cihazların üzerinde yer almaya başlayacak.

Kaynak: Avrupa Komisyonu

E.ON ve EnModus’tan Akıllı Aydınlatma İçin Ortaklık

Alman enerji devi E.ON, akıllı aydınlatma hizmetlerinde öncü EnModus ile bir ortaklığa gitti. Bu ortaklık kapsamında, E.ON EnModus’un teknolojisini kullanarak binaları akıllandıracak.

Ortaklık B2B müşterilerini hedef kitlesi olarak görürken, aydınlatma ve ısınma alanlarında hizmet verecek. Özellikle evlerde kullanılacak teknoloji ile ev sakininin alışkanları belirlenecek ve her şey ona göre ayarlanacak.

Hali hazırda bu teknolojiyi Almanya’daki araştırma merkezine kuran E.ON, enerji verimliliği ve daha ileri akıllı teknolojileri de entegre edecek.

Kaynak: Smart Energy International

HAFTANIN RAPORU

Dünya Ekonomi Forumu Küresel Riskler 2019

Dünya bir krizin içinde uyurgezer mi? Küresel riskler artıyor ama topluluk bu risklerin azalıyor gibi görünmesi için mücadele edecek. Dünyadaki güçlü hükümet odaklı politikalara doğru kayışı 2018’de de devam etti. “Kontrolü geri alma” fikri birçok ülke ve konuda gündemdeydi. Daha çok ortaya çıkan küresel zorluklara toplu reaksiyonlar verilmesinin zayıflamasına sebep olan ulusal riskleri iyileştirmek için enerji sarf edildi. Şu anda, kendimizi kurtarmak için mücadele edeceğimiz daha derin küresel problemlere doğru sürükleniyoruz.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK