SEKTÖRDEN HABERLER
Tuz Gölü’ne Büyük Yatırım

Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Projesi’nin alt yüklenicileri olan IC İçtaş ve China Camc Engineering ile BOTAŞ arasında imza töreni gerçekleşti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, BOTAŞ Tuz Gölü Doğalgaz Yer Altı Depolama Tesisi Genişletme Projesi’ne ilişkin, "Genişletme projemiz tamamlandığında, 48 yeni kuyu açarak tesisimizin depolama kapasitesini toplamda yaklaşık 5,4 milyar Sm3’e ve toplam geri üretim kapasitesini günlük 80 milyon Sm3’e çıkaracağız" dedi.

Dönmez, Bakanlıkta düzenlenen Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) Tuz Gölü Doğalgaz Yer Altı Depolama Tesisi Genişletme Projesi'nin imza töreni öncesi konuştu. Milli enerji ve maden politikasının üç ana sacayağından birisinin enerjide arz güvenliği olarak belirlendiğini hatırlatan Dönmez, "Bu doğrultuda, enerjinin üretilmesinden verimli kullanılmasına kadar arz güvenliğimizi sağlamaya yönelik pek çok konuda önemli adımlar attık. Türkiye'yi enerjide merkez ülke konuma yükseltecek TANAP, TürkAkım gibi uluslararası projelerimiz, hidrokarbon arama projelerimiz, LNG, FSRU ve depolama çalışmalarımız da hızla devam etmektedir. Bu kış doğalgazda tüketim rekoru kırılmasına rağmen, hiçbir kesinti ya da kısıntıya gidilmeden karşılamamız, çalışmalarımızın başarıya ulaştığının en büyük kanıtı oldu. Türkiye'nin güçlü enerji altyapısı sayesinde bugün sisteme talepten fazla gaz verebilme kapasitesine sahibiz. Hedefimiz, depolama kapasitemizi de sürekli artırarak yıllık doğalgaz ihtiyacımızın yüzde 20'sini depolayabilecek bir altyapıyı kurmak" ifadelerini kullandı.

"Doğalgaz arz güvenliğimiz açısından büyük önem taşıyan Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Projemizin 1,2 milyar Sm3 gaz kapasiteli ilk yapım çalışmaları halen devam ediyor" diyen Dönmez, "İnşallah kısa zamanda bu projeyi de bitireceğiz. Projemizin, halihazırda depolama kapasitesi 600 milyon Sm, sisteme gaz verme kapasitesi 20 milyon Sm düzeyinde. 2019 Yılı Yatırım Programı'nda BOTAŞ için tahsis edilen kaynaktan en büyük pay Tuz Gölü için kullanılacak. Türkiye, doğalgaz depolama tesislerine yaptığı yatırımlarla Avrupa'da başı çeken ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye yapımı planlanan doğalgaz depolama projeleri sayısında İtalya, İngiltere, Romanya ve Polonya'nın ardından beşinci, toplam kapasite açısından İngiltere'nin ardından ikinci sırada yer alıyor. Bugün imzalayacağımız anlaşmayla tesisimizin hem depolama hem de sisteme gaz verme kapasitesini önemli ölçüde artıracağız. Genişletme projemiz tamamlandığında, 48 yeni kuyu açarak tesisimizin depolama kapasitesini toplamda yaklaşık 5,4 milyar Sm3'e ve toplam geri üretim kapasitesini günlük 80 milyon Sm3'e çıkaracağız. Böylece vatandaşlarımıza her şart altında kesintisiz ve kısıntısız doğalgaz vermeye devam edeceğiz. Bu açıdan bakıldığında projemizi ve bugün imzalayacağımız anlaşmamızı bir sürdürülebilirlik hamlesi olarak değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu.

“Dünya ekonomik çalkantılarla boğuşurken Türkiye mega projelerini bir bir hayata geçiriyor”

Dünya Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası gibi uluslararası kuruluşların dahil olduğu projenin, Türkiye ekonomisine duyulan güveni tekrar göstermesi açısından da büyük önem arz ettiğine dikkati çeken Dönmez, "Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi Genişletme Projesi 1,2 milyar dolarlık bütçesiyle ülkemizin ne kadar sağlam bir ekonomik altyapıya sahip ve yatırım yapılabilir olduğunu gösteriyor. Dünya siyasi ve ekonomik çalkantılarla boğuşurken; Türkiye mega projelerini bir bir hayata geçiyor. Gün geçtikçe ayakları daha fazla yere basan bir ekonomi haline gelen ülkemiz, yarınını bugünden inşa ediyor. Türkiye'nin içinden geçtiği bu dönemin suni ve zorlama olduğunu çok kısa bir sürede gördük. Ağustos'ta yaşadığımız kur atağının daha yıl bitmeden önüne geçilmesi ve beraberinde genel ekonomik görünümde ortaya konan iyileşmeler aslında Türk ekonomisinin gücünü de test etmiş oldu. Son 16 yılda güven veren, dinamik ve her türlü sınamalar karşısında daha da güçlenen bir ekonominin temellerini attık" diye konuştu.

Kaynak: İHA

Güneşte Çatı, Cephe Uygulamalarına Yönelik Karar Yolda

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) bir hafta içinde lisanssız elektrik üretimine ilişkin süreci basitleştiren bir düzenleme çıkaracağını belirterek, "Güneş enerjisinde çatı ve cephe uygulamalarının önünü açan bir dizi karar çıkacak. Böylelikle çatı kurulumu, mahsuplaşma gibi süreçler hızlandırılmış olacak." dedi.

Dönmez, güneş enerjisi ve biyogaz uygulamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de son 4 yılda yenilenebilir enerji alanında önemli adımlar atıldığını, en büyük gelişmenin de güneş enerjisinde kaydedildiğini dile getiren Dönmez, "Fiilen çalışan 5 bin megavat seviyesinde lisanssız güneş enerjisi santralimiz (GES) var. Şu an bürokrasi, harç, vergi ve diğer masrafları azaltmak suretiyle güneş paneli çatı uygulamalarının önünü açmak istiyoruz. Türkiye'de 20 milyon konut var. Potansiyel oldukça yüksek." diye konuştu.

Bakan Dönmez, tarım arazilerini ve bahçeleri korumak için tarım alanlarında lisanssız GES uygulamalarının sınırlandırılacağını bildirdi.

Lisanssız elektrik üretiminde ev ve iş yerlerinde çatı ve cephe tipi mini GES uygulamalarındaki potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Dönmez, şöyle devam etti:

"Lisanssız güneş enerjisi üretimi açısından ciddi bir potansiyelimiz var, üretim noktasıyla tüketim noktasının aynı olması koşuluyla bu işin önünü açacağız. Üreticiler ihtiyacı olan enerjiyi üretirken, ihtiyaç fazlası elektriği de sisteme satabilecek. Mevcut sistemde saatlik mahsuplaşma vardı, ürettiğiniz saat itibarıyla üretim-tüketim dengesi dikkate alınıyordu, şimdi EPDK bir çalışma yaptı. Yakında açıklayacak, aylık mahsuplaşma olacak. Yani aynı ay içinde gündüz ürettiğini gece de tüketme imkanı sağlanacak. Bu, sistem verimliliğini artıracak, daha sağlıklı bir sisteme sahip olacağız. Bir hafta içinde EPDK lisanssız elektrik üretimine ilişkin süreci basitleştiren bir düzenleme çıkaracak. Güneş enerjisinde çatı ve cephe uygulamalarının önünü açan bir dizi karar çıkacak. Böylelikle çatı kurulumu, mahsuplaşma gibi süreçler hızlandırılmış olacak. Bu sürecin önünü açtığımızda bir elektrik tedarikçisiyle anlaşıp çatınıza bunu kurdurabilirsiniz." Bakan Dönmez, bazı ülkelerden gelen düşük kaliteli güneş panel ve ekipmanlarının sektörde yaratabileceği "teknoloji çöplüğü" endişesinin yersiz olduğunu belirtti.

Türkiye'de güneş paneli ve ekipman üretimi yapan 30'a yakın imalatçı bulunduğuna işaret eden Dönmez, "Bu ekipmanların ithalatında belli bir gümrük vergisi var, içerideki üreticiyi koruma işlevi görüyor. Türkiye'de üretileni tercih etmek daha mantıklı." diye konuştu.

Bakan Dönmez, çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşanlar için biyogazdan enerji üreten sistemler kurulacağını bildirdi. Bunun için Türkiye Elektro Mekanik Sanayi Anonim Şirketine (TEMSAN) görev verdiklerini, TEMSAN'ın kırsal bölgelerde kurulacak sisteme yönelik sıkı bir çalışma yürüttüğünü anlatan Dönmez, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz hafta şirkette kısa bir incelemede bulundum. Birkaç reaktörün şu anda çalışması devam ediyor. Önümüzdeki haftadan itibaren arkadaşlar ilk etapta Ankara'nın köylerinde birkaç çiftçimizle görüşecekler. Bu biyogaz reaktörlerinin orada kurulumunu yapacağız. Kendilerine 'basit bir sistem olsun.' dedim ama tabii ki her türlü standardı ve belgeyi tedarik etmek şartıyla montajı kolay, kullanımı kolay, güvenliği azami derecede artırılmış sistemler olmasını arzu ediyoruz." Dönmez, kısa süre içinde sistemin bütün sertifikasyon, izin yönetimi süreçlerinin tamamlanacağını belirterek, "Bu, basit bir sistem. Dünyada uygulamaları var. Bizim yöremize uygun, soğuk ve sıcak bölgelere göre bir düzenleme yapmak gerekiyor. Teknolojik altyapı üzerinde çalışıyoruz. Ar-Ge çalışmasıyla yıl bitmeden seri üretime geçmek suretiyle, uygun taksit ve koşullarla vatandaşların bu sistemi temin etmesini istiyoruz." dedi.

Bakan Dönmez, söz konusu sistemin, bir hanenin bir gün içindeki ocak kullanımı için ihtiyaç duyulan enerjiyi karşılayacağını ve bunun için 3-4 büyükbaş hayvana ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

Köylerde kurulacak biyogaz reaktörleriyle hayvansal atıklar biyogaza dönüştürülecek. Çiftçiler ürettikleri bu biyogazı ısınma ve sıcak su temininde de kullanabilecek.

Kaynak: AA

Lisanslı Elektrik Üretimi Ocakta Azaldı

Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,5 azalışla 25 milyon 623 bin megavatsaate geriledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun "2019 Ocak Ayı Elektrik Piyasası Sektör Raporu"na göre, lisanslı elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 21,4'ü doğal gaz, yüzde 21,3'ü barajlı hidrolik, yüzde 19,9'u ithal kömür, yüzde 13,9'u linyit santrallerinden karşılandı. Bu kaynakları rüzgar, akarsu, jeotermal, taş kömürü, asfaltit, biyokütle, fuel-oil, güneş ve sıvılaştırılmış doğal gaz izledi.

Lisanslı elektrik üretimi ocakta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,5 azalışla 25 milyon 623 bin megavatsaate düştü.

Ocak sonu itibarıyla Türkiye'nin lisanslı elektrikte kurulu gücü ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,04 artışla 83 bin 386 megavat oldu. Kurulu gücün yüzde 30,7'si doğal gaz çevrim santralleri, yüzde 24,6'sı barajlı hidroelektrik, yüzde 11,7'si de linyit santrallerinden oluştu. Kurulu kapasitenin kalanı diğer enerji kaynaklarından elektrik üreten tesisler arasında paylaşıldı.

Ocakta elektrik abone sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 artarak 43 milyon 787 bine ulaştı. Faturalanan tüketim miktarı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 azalışla 19 milyon 218 bin megavatsaate geriledi.

Söz konusu ayda faturalanan elektrik tüketiminin yüzde 38,3'ü sanayi, yüzde 30,8'i ticarethane ve yüzde 27,8'i de mesken aboneleri tarafından gerçekleştirildi. Kalan tüketim tarımsal sulama ve aydınlatma kaynaklı gerçekleşti.

Kaynak: AA

Oracle Enerji Zirvesi, 2 Nisan’da Gerçekleşiyor

Akıllı şebeke yönetimi yatırımlarından, güvenli ve yönetilebilir altyapı teknolojilerine, bütünleşik ve entegre yazılım, donanım ve hizmetleriyle kurumlardaki gereksinimleri adresleyen uçtan uca çözümlerin, hem yerel hem de küresel ölçekteki örnek projelerin anlatılacağı Oracle Enerji Zirvesi bu yıl 2 Nisan 2019 günü Fairmont Quasar İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Büyük bir teknolojik dönüşümün içinden geçildiği enerji sektöründe faaliyet gösteren firma ve iş ortaklarının davetli olduğu 4. Oracle Enerji Zirvesi’nde çeşitli konular masaya yatırılacak.

Etkinlikte, Oracle'ın gelişmiş enerji sektörü özel iş uygulamalarının yanı sıra, teknolojinin gündemi oldukça meşgul eden bulut yatırımlarının maliyet ve yönetimsel avantajlarına, nesnelerin interneti, sohbet robotları, blok zinciri gibi gelişmekte olan teknolojilerin kullanım alanlarına kadar birçok önemli konuya değinilecek.

Enerjisa Enerji Kadın İstihdamı ile ‘Örnek Şirket’ Oldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından bu yıl 2.'si düzenlenen "Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar" programı kapsamında ödüller sahiplerini buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un katılımıyla gerçekleşen törende Enerjisa Enerji, kadın istihdamı alanındaki değerlendirmeye göre “Örnek Şirket” ödülünün sahibi oldu.

Bu yıl ikinci kez gerçekleşen ve enerji sektöründe kadın istihdamı konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan ödül töreni siyaset, iş, sanat, spor ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kadın istihdamı alanındaki değerlendirmeyle “Örnek Şirket” ödülüne layık görülen Enerjisa Enerji CEO’su Ziya Erdem; “Kadın istihdamının sürdürülebilir ekonomik büyüme ve sosyal kalkınmada büyük bir öneme sahip olduğuna inanıyorum. Kadınların etkin olarak yer almadığı bir ekonomiden sağlıklı ve verimli bir büyüme de beklenemez. Türkiye’de kadın istihdamının artması, kadınların güçlenmesi aynı zamanda ailelerin de güçlenmesi anlamına gelir ki bu da ekonomik ve sosyal kalkınmayı da beraberinde getirir. Bu anlamda kendi sektörümüz adına bakanlığımızın iki yıldır hayata geçirdiği "Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar" programını çok kıymetli buluyorum. Enerji sektöründe kadınların aktif katılımını sağlamak istihdamları konusuna dikkat çekmek adına çok anlamlı bir çalışma. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza layık gördükleri “Örnek Şirket” ödülü için bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.

Enerjisa Enerji olarak bizler de üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirerek sektörümüzde kadın çalışan sayısını artırmayı ve kadınları hem yönetim seviyesinde hem de organizasyonun her kademesinde desteklemeyi iş önceliklerimiz arasında çok önemli bir konu olarak görüyoruz. Bu kapsamda Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEPs) imzaladık. Bu prensipleri şirketimizde uygulayarak kadınların iş hayatındaki konumlarını güçlendirmeye ve onları cesaretlendirmeye devam ediyoruz. Kurum olarak her kademede kadın çalışan oranının artmasını destekliyor kadın çalışan oranının artmasının şirketimizin performansına olumlu katkı sağladığını düşünüyorum. Enerji sektöründen bağımsız olarak tüm sektörlerde kadının mutlaka varlık göstermesi gerektiğini cinsiyet dengesinin sağlanmasını arzuluyorum.”

2019 Kalite Ve Verimlilik Yılı Olacak

Aras EDAŞ Yöneticileri, ‘’2019 Kalite ve Verimlilik Yılı Yöneticiler Toplantısı’nda bir araya geldi. Toplantıda 2018 yılı değerlendirilirken 2019 yılı için uygulanacak projeler masaya yatırıldı. Atatürk Üniversitesi ATA TEKNOKENT konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Aras Elektrik Genel Müdürü Fikret Akbaş, Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Yaşar Babur, Genel Müdürlük ve İl koordinatörleri, birim müdürleri, başmühendis ve şefler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Müdür Fikret Akbaş, yöneticiler toplantısının şirketin idari donanımını güçlendirecek, geçmişi değerlendirerek, gelecek için hedef koyacak bir verimlilik ve kalite toplantısı olarak tanımladı. Aras EDAŞ gibi geniş organizasyonlu şirketler için en kötü durumun verimsizlik olduğunun üzerine duran Genel Müdür Fikret Akbaş, bundan sonraki çalışmalarının temel esasının ‘’Verimlilik’’ olması gerektiğini ifade etti. Kamu hizmetlerinin en önemli ayağının enerji olduğunu söyleyen Akbaş, verimli olmayan bir kamu hizmetinin ise ayakta kalamayacağını vurguladı.

Ölçemezsen Yönetemezsin

Aras EDAŞ’ın giderek kurumsallaşan, altyapısının ve çalışma performansının her geçen gün sistematik bir şekilde ölçülebilir hale gelen şirket olduğunu söyleyen Fikret Akbaş, Ölçme ve değerlendirmeye çok önem verdiklerini, enerji ve hizmet kalitesini en üst seviyeye taşıyabilen şirket olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini belirtti.

Hizmet kalitesinin en önemli parametrelerinden ölçme ve değerlendirme yönteminin şirketlere kazandırdığı misyon doğrultusunda Aras EDAŞ’ın marka değerini Avrupa Standartları seviyesine getirmek için yoğun gayret sarf ettiklerine vurgu yapan Fikret Akbaş, bu hedef için iletişim kanallarının yoğun ve aktif kullandıklarını belirterek, “Aras EDAŞ’ın iletişim kanalları 13’e çıktı. Bu kanallar her platformda aktif. Telefon, tablet, web sitesi, sosyal medya ve çağrı merkezi kanallarının 7/24 açık ve aktif. Bizler çağ iletişim çağı iken her kademede ulaşılabilir ve şeffaf yönetim ilkelerimiz ile müşterimize aidiyet hissiyatı kazandırırken, personelimiz ile de bu hissiyatın hassasiyeti üzerinde duruyoruz. ‘’Yöneticiler Toplantımız, hedefler ve değerlendirme amacı taşıdığı kadar personelimizin hareket ve iletişim kabiliyetini güçlendirmeyi amaçladığı için sizleri birazdan Sayın Gurbet Altay’ın iletişim eğitimi ile baş başa bırakacağız. Çünkü bu toplantı aynı zamanda yöneticiler için eğitim toplantısıdır. ‘’ diye konuştu.

Aras EDAŞ’ın her biriminin yöneticilerinin sunum yaparak hedeflerini ve taleplerini de anlattığı ‘’Yöneticiler Toplantısı’’ İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Gurbet Altay’ın verdiği iletişim eğitiminin ardından sona erdi.

DÜNYADAN HABERLER
Enerji Kaynaklı Küresel Emisyonlar Tarihi Zirvede

Enerji sektörü kaynaklı küresel karbondioksit emisyonları geçen yıl yüzde 1,7 artarak tarihin en yüksek seviyesine ulaşırken, toplam enerji talebindeki büyümenin 45'ini doğal gaz oluşturdu.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan Küresel Enerji ve Karbondioksit Emisyonları Statü Raporu’na göre, enerji talebi dünya çapında yüzde 2,3 büyüyerek 2010'dan beri en yüksek hıza ulaştı. Talep artışında güçlü küresel ekonomi, ısıtma ve soğutma araçlarının özellikle bazı bölgelerde daha fazla kullanılması etkili oldu.

Elektrik, geleceğin yakıtı olarak pozisyonunu korudu ve geçen yıl küresel elektrik talebi yüzde 4 artış gösterdi.

Doğal gaz en fazla tercih edilen yakıt olarak öne çıkarken, toplam küresel gaz talebi yüzde 4,6 büyüdü. Ayrıca, doğal gaz enerjideki toplam talep artışının yüzde 45'ini oluştururken, bu artış en fazla Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin'de görüldü.

ABD'nin başı çektiği petrol talebinde küresel artış yüzde 1,3 olarak hesaplandı ve Çin ile Hindistan da talepteki büyümenin en fazla yaşandığı ülkeler olarak öne çıktı.

Geçen yıl tüm yakıtlar için talep arttı, fosil yakıtlar söz konusu talep artışının neredeyse yüzde 70'ini karşıladı. Güneş ve rüzgar enerjisindeki çift haneli büyüme rakamlarına rağmen, bu büyüme dünyadaki elektrik talebini karşılamakta yeterli olmadı ve kömür kullanımı da yükseldi.

Sonuç olarak, enerji sektörü kaynaklı küresel karbondioksit emisyonları 2018'de yüzde 1,7 artarak 33 gigatona ulaştı. Elektrik üretiminde kömür kullanımı tek başına 10 gigatonluk karbondioksit emisyonuna sebep olurken, emisyonların çoğu Asya bölgesindeki daha genç kömür santrallerinden kaynaklandı. Böylece, artan enerji talebine bağlı olarak sektör kaynaklı karbondioksit emisyonları tarihin en yüksek seviyesine çıktı. Bütün fosil kaynaklardan emisyon artışı görülmesine rağmen, elektrik sektörü emisyonlardaki artışın üçte ikisinden sorumlu oldu.

Çin, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri emisyonlardaki net artışın yüzde 85'ini oluşturdu. Almanya, Japonya, Meksika, Fransa ve Birleşik Krallık'taki emisyonlarda ise düşüş görüldü.

Diğer yandan, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının artışı, kömürden gaza geçiş ve nükleer santraller 640 milyon tonluk karbondioksit emisyonunun oluşmasını engelledi.

Kaynak: Uluslararası Enerji Ajansı

Shell, İngiltere’de 700 Bin Haneyi “Yenilenebilir” Çatısı Altında Topluyor

Petrol devi Shell, İngiltere’de elektrik ve doğal gaz tedarikçisi olacağı 700 bin haneyi çatısı altında toplarken, bu müşterilerin enerji tedariki yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle sağlanacak.

Diğer yandan, söz konusu tüketiciler Shell’in akaryakıt istasyonlarından yüzde 3 daha indirimli fiyattan akaryakıt satın alabilecek ve evlerde kullanılan akıllı termostatlar ve elektrikli araç istasyonlarına da indirim uygulanacak.

Shell Energy CEO’su Colin Crooks, akaryakıt indirimini haneler için bir promosyon aracı olarak gördüklerini söyledi.

Shell Enerji’nin bu teklifi, ortalama bir hanenin gaz ve elektrik tüketimi için yıllık 790 Euro’ya karşılık gelirken, piyasadaki en ucuz tekliften 78 Euro daha ucuz.

Diğer yandan, Shell’e göre ülkedeki tüketicilerin yüzde 60’ı evlerinin tüketiminin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmasını istiyor.

Shell, Birleşik Krallık’ta “6 Büyük” olarak bilinen enerji tedarikçilerinin yerini alabilecek bir petrol şirketi olarak öne çıkıyor.

Kaynak:Independent

Eni, Petrol Sahalarına Güneş Santrali Kuracak

İtalyan enerji şirketi Eni, Pakistan ve Tunus petrol sahalarında güneş enerjisi kullanacak. Eni, Pakistan’daki Bhit gaz sahasında 10 megavat ve Tunus’taki Adam sahasında 5 megavatlık bir güneş santralinin yapımına başladı.

Pakistan’daki sahada yüzde 40, Tunus’taki sahada ise yüzde 25 hisseye sahip olan Eni’nin Pakistan santralinin ekim ayında tamamlanması öngörülüyor.

Santralin devreye alınmasıyla birlikte burada bir gaz santrali kapatılacak. Tunus’taki 5 megavatlık santralin ise 2019 içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Kendi ülkesinde de 2018-2021 yılları için 220 megavat güneş enerjisi kapasitesi kurulumu hedefleyen Eni, bu kapsamda da 25 sanayi bölgesi belirledi.

Kaynak: Renewablesnow

General Motors, Elektrikli Araçlara 300 Milyon Dolar Yatıracak

ABD’li otomobil üreticisi General Motors, elektrikli araç üretimi için Detroit’te 300 milyon dolar yatırım gerçekleştirecek ve böylece 400 kişilik de istihdam sağlayacak.

ABD Başkanı Donald Trump, Ohio'daki fabrikasını kapatma kararı alması sonrası General Motors’a tepki göstermişti.

Bu karar sonrasında, General Motors, Detroit şehrinin kuzeyinde bir elektrikli araç üretim tesisi için 300 milyon dolar yatırım kararı aldı.

Karar aynı zamanda General Motors’un sektördeki 1,8 milyar dolarlık üretim kararının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

General Motors CEO’su Mary Barra, burada üretilecek yeni modelin ise bir veya iki yıl içerisinde piyasada olacağını söyledi.

Kaynak: CNBC

HAFTANIN RAPORU

Küresel Enerji ve Karbondioksit Emisyonları Statü Raporu

Küresel enerji tüketimi son 10 yılın en fazla artışını yaşarken, bu artışta büyüyen ekonominin etkisi oldu. Dünyada tüm yakıtlar için talep artışı görüldü ama doğal gaz bu büyümede lider oldu. Güneş ve rüzgar enerjisine olan talep çift haneli rakamlarda gerçekleşirken, tüm bunların sonucunda küresel karbondioksit emisyonları yüzde 1,7 artarak tarihi zirveye ulaştı.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK