E-Bülten
 
Sayı:22 - Temmuz 2015
 
 
 

Geçen yıl Harvard Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Bölümü’nde akıcı pil konsepti laboratuar ortamında tanıtılmıştı. Birçok kesimde heyecan uyandıran akıcı pilin elektrolitinde temel olarak organik kuinon molekülleri kullanılıyor.

Akış sistemlerinin en pahalı bileşeni genelde elektrolittir. Birçok mevcut sistemle birlikte, prototip sistemlerde de vanadyum kullanılıyor, bu da hem pahalı hem de zor bir kaynak olarak tanımlanıyor. Bu yüzden akış teknolojilerinde kullanmak üzere yaygın erişimli ve organik bir alternatifin bulunması maliyeti düşürmek açısından büyük bir fırsat olarak görülüyor. Bu önemli bileşenin biyolojik olarak parçalanabiliyor ve geri dönüşümlü olması, olası bir kazada tehlike oluşturmaması açısından da önemli.

Harvard araştırma sonuçlarının Nature dergisinde yayımlanmasından sonra proje büyük ilgi görmeye başladı. İtalyan danışmanlık şirketi Management Innovation’dan Emilio Sassone Corsi bu büyük buluş hakkındaki yazıyı okuduktan sonra Roma’dan Boston’a uçarak, projenin direktörü Dr. Aziz ile ticarileştirme imkanlarını görüştü.

2015 yılı Mart ayında bu görüşme anlaşmaya döküldü. Green Energy Storage’ın kurulmasının ardından Norveç, İsviçre ve 28 Avrupa ülkesinde teknolojinin ve bundan doğacak ürünlerin özel patent lisansları alındı.

Management Innovation dahil, küçük bir gruptan oluşan yatırımcılara ait olan şirket,  Management Innovation pazar stratejileri konusunda profesyonel danışmanlık hizmeti de sağlıyor.

Girişimci şirket Green Energy Storage, şimdiden yarım milyon dolar değerinde hisseli sermaye çekmeyi başardı ve kısa süre içerisinde 10 milyon dolar daha anlaşma sağlamaya yakın görünüyor. Sermaye oluşturulurken hiçbir devlet yardımı alınmadı.

2015 yılı Temmuz ayında Roma’da gösterimi yapılacak olan teknolojinin 1 kW saatlik ölçeğinde prototipi yılsonunda hazır olacak. Şirketin planlarına göre ilk önce ev tipi pil sektörüne yönelik 5 ila 20 kW saatlik sistemler geliştirilecek. 2017 yılında satışa sunulması planlanan bu piller yaklaşık 4 saatlik elektriği muhafaza edebilecek. 2018 yılı itibariyle de kamu hizmeti veren şirketlere yönelik ve şebeke ölçeğinde piller pazara sunulacak.

Kaynak: greentechmedia.com
 
6. WFER (6. Dünya Düzenleyicileri Forumu)’e katılan İsviçre Enerji ve Demiryolu Düzenleme Komisyonu Üyesi ve aynı zamanda Avrupa Üniversitesi Enstitüsü – Floransa Regülasyon Okulu (European University Institute - Florence School of Regulation) Öğretim Üyesi Prof.Dr. Matthias Finger, Türkiye’nin Avrasya bölgesindeki rolünü ve faaliyetlerini desteklemek hedefiyle Türkiye’de ağ sanayi regülasyonunun tartışılabileceği bir okulun kurulması gerektiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın himayelerinde ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun ev sahipliğinde 25-28 Mayıs 2015 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen 6. Dünya Enerji Düzenleyicileri Forum (6.WFER), birçok ülkeden düzenleyici yetkilileri ağırladı.

Prof.Dr. Matthias Finger su, elektrik, doğal gaz, hava taşımacılığı, demiryolu, posta hizmetleri gibi altyapılarla alakalı alanların regülasyonu ile ilgili çalışan ve düzenleyici kurumlara tavsiyelerde bulunan Floransa Regülasyon Okulu’nun bir benzerinin Türkiye’de kurularak, hem bölgeye hem de Türkiye’ye büyük fayda sağlayabileceğini söyledi. Son 2-3 senedir bu konu üzerine görüşmeler gerçekleştirdiğini dile getiren Prof.Dr. Finger konuşmasına şöyle devam etti:

“İtalya Floransa’da bulunan ve Avrupa Komisyonu ile birlikte çalışan Regülasyon Okulu’nun bir benzerinin Türkiye’de kurulmasını önemli buluyorum. Regülasyon Okulu’nda endüstri ağları temel alınıyor yani enerji, telekom ve ulaşım konularında regülasyon yapılıyor. Türkiye’nin Ortadoğu, Akdeniz, Balkanlar, Orta Asya, Hazar bölgesi ve İran’ı kapsayan, Avrasya bölgesi ile ilgili önemli hedefleri var ve bunları desteklemek açısından bölgenin enerji düzenlemelerini etkileyebilmek, bu konuda söz sahibi olmak çok önemli.”

Prof.Dr. Matthias Finger ile yapılan röportajın tamamı ELDER - Işığın İzi dergisinin 2015 Eylül sayısında yer verilecektir.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın himayelerinde ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun ev sahipliğinde 25-28 Mayıs 2015 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen 6. Dünya Enerji Düzenleyicileri Forum (6.WFER)’una katılan EPRI Başkan Yardımcısı Henry A. Courtright forumu değerlendirdi. Genel olarak enerji piyasaları, teknoloji, regülasyon sorunları ile ilgili oturumları izlediğini ve çok memnun kaldığını dile getiren Courtright, beklentilerini şöyle aktardı:

“Daha önceden 2012 yılında Kanada’nın Québec şehrinde düzenlenen 5. Dünya Enerji Düzenleme Forumu’na katıldım. O yüzden dünyada gelişmeleri izleyebilme konusunda fırsat sunulacağına dair beklentim vardı. Québec ile kıyaslayacak olursak, İstanbul’da gerçekleşen forumda daha çok Avrupa odaklı konular konuşuldu. Ayrıca özellikle elektrik santral gelişimi ile ilgili Türkiye’deki gelişmeleri takip etmek istedim. Forum her konuda beklentilerimi karşıladı.”

Henry A. Courtright ile yapılan röportajın tamamı ELDER - Işığın İzi dergisinin 2015 Eylül sayısında yer verilecektir. 

 

 

 

 
Panasonic Corporation, enerji depolama sistemlerini Almanya öncelikli olmak üzere, Avrupa’ya taşımaya hazırlanıyor. Şirket şimdiden Avustralya’da çatı üzeri kurulan güneş panellerine sahip meskenlere, enerji depolama sistemlerini kurmalarını sağlayacak işbirliklerine imza atmayı başardı.

Konuyla ilgili bir röportaj için açıklamalarda bulunan Avustralya birimi Genel Müdürü Paul Reid, Avrupa’da da benzeri bir ürünü yakın gelecekte sunmayı planladıklarını ve en mantıklı sonraki adımın Almanya olduğunu ifade etti.

Şirketin Japonya dışında ve 2018 mali yılına kadar 10 milyarlık (80 milyon dolar) satış hedefi bulunuyor. Bu adım, Tesla’nın ev, ticarethane ve kamu hizmeti veren şirketlere yönelik enerji depolama pillerinin duyurusundan sonra geldi.

Panasonic sistemlerinin Avustralya satışları, ActewAGL, Snowy Hydro Red Energy ve Ergon Energy şirketleri ile birlikte yapılan araştırmanın ardından 2015 yılı Ekim ayında başlayacak. Şirket Japonya dışında ilk defa ev tipi depolama hizmeti sunacak.

Teknolojiyle evlerde üretilen fakat fazla gelen enerji, daha sonra kullanım için depolanacak. Diğer enerji depolama sistemlerinde olduğu gibi azami tüketimi ve enerji maliyetlerini azaltacak. Pilot proje Avustralya’nın başkent bölgesi, New South Wales ve Queensland’de başlayacak.

Elektrik şirketleriyle görüşmelerin devam edeceğini söyleyen Reid, Avustralya’nın diğer bölgelerinde henüz faaliyet göstermediklerini ancak bu bölgelerde pilot uygulamaların başlaması için çalışmalara devam edeceklerini belirtti.

Kaynak: cleantechnica.com
 
 

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından geliştirilen uygulama ile yenilenebilir enerji projelerini araştırmak artık çok daha kolay olacak.

Akıllı telefonlarda kullanıma yönelik yeni geliştirilen Global Atlas Pocket (Küresel Atlas Cebi) uygulaması sayesinde cep telefonu ve tablet aracılığıyla, istenilen bölge veya şehrin güneş, rüzgar gibi diğer yenilenebilir enerji potansiyelleri görüntülenebilecek.

Küresel bazda ilk defa geliştirilen uygulama, 67 ülke ve 50 veri merkezinden toplam bin tane haritadan veri içeriyor. Böylece yenilenebilir enerji yatırımcılarına bütün dünyada ve tüm yenilenebilir kaynaklı yatırım imkanlarından yararlanma fırsatı sunuluyor.

Uygulama aslında daha önce geliştirilen Global Atlas portalının bir uzantısı durumunda. Portal, ülkelere kendi yenilenebilir enerji seçeneklerini değerlendirebilmelerine olanak sağlayacak bilgilerin toplanması için geliştirilmişti. Uygulamada ise altyapı imkanlarını tespit etme özelliğinin yanı sıra, GPS yeteneği, uydu haritası ve bölgelerin yenilenebilir enerji üretim kabiliyeti hakkında bilgi sağlıyor.

Uygulamayı açınca kullanıcılar ilk önce bir dünya uydu haritası ile karşılaşıyor. Dileyen harita üzerinden belli bölgeleri yakınlaştırarak görüntülüyor ya da kullanıcı görmek istediği şehrin ismini yazarak aratıyor. GPS sayesinde kullanıcı, bulunduğu bölgeyi de görüntüleyebiliyor.
Bölge seçildikten sonra, kullanıcıya görsel olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının yer paylaşımlarını üreten bir takım haritalara erişim sağlanıyor. Kullanıcıya sağlanan bilgiler arasında, yıllık düşen güneş ışığı miktarı, sürdürülebilir ekin kabiliyeti endeksleri ve yıllık ortalama yağmur yağış miktarı bulunuyor.

Komuyla ilgili açıklama yapan IRENA Genel Müdürü Adnan Z. Amin, Global Atlas Pocket hakkında, “Bu muhteşem bir araç. Yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapmak isteyenlere pazar hakkında açıklık getiriyor” ifadelerini kullandı. Amin ayrıca yenilenebilir enerjinin daha yaygın olmamasının başı çeken sorunlardan birinin yatırımlarda yaşanan belirsizlikler olduğunu kaydetti.

The Global Atlas Pocket uygulaması Android, iOS, Blackberry 10 ve Windows cihazlarında ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Kaynak: renewableenergyworld.com