SEKTÖRDEN HABERLER
G20’den Startuplara Destek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, G20 Çevre ve Enerji Bakanları Toplantısı'na ilişkin, "Ortak komitelerde görüş birliği halinde bildiride de yer alacak maddelerden bir tanesi de startupların desteklenmesi olacak." dedi.
Dönmez, G20 Çevre ve Enerji Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Japonya'nın Nagano kentine bağlı Karuizawa kasabasında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Toplantının iki gündür verimli oturumlarla geçtiğini aktaran Dönmez, Japonya'ya güzel ev sahipliğinden dolayı teşekkürlerini iletti. G20'de sadece 20 ülkenin olmadığına, davetli ülkeler ve uluslararası örgütlerin ve bakanlıkların üst düzey temsilcilerinin de bulunduğuna işaret eden Dönmez, "Bu seneki ana tema 'Enerjide Dönüşüm, İnovasyon ve Bunun Çevreye Etkileri'. Enerjide dönüşüm aslında bugünün konusu değil, son 10 yıldır bu dönüşümün içerisindeyiz. Özellikle klasik yakıtlardan yenilenebilir, temiz enerji üretim kaynaklarına ciddi bir dönüşüm içerisinde tüm dünya. Çünkü çevre hepimizin ortak malı." diye konuştu.

Bu sene ilk kez enerji ve çevre bakanlarının ortak oturumuyla bu toplantının yapıldığını belirten Dönmez, "Öteden beri zaten bizim Türkiye olarak yerli ve yenilenebilir kaynakları önceleyen bir davranışımız ve pozisyonumuz var. Bunu burada bir kez daha teyit etmiş olduk." ifadelerini kullandı.

Diğer bir önemli konunun da "inovasyon" olduğuna vurgu yapan Dönmez, teknolojinin tüm sektörleri değiştirip dönüştürdüğünü, enerji sektörünün bunun dışında kalmasının düşünülemeyeceğini belirtti.
Bakan Dönmez, dijitalleşmenin hizmetlerin kalitesinin artırılması için önemli olduğunu da vurguladı. Toplantıda ele alınan bir diğer konunun ise değişmez başlıklardan olan "enerji güvenliği" olduğunun altını çizen Dönmez, şöyle konuştu:
"Kaynak ülke veya tüketici ülke, tüm ülkelerin enerji güvenliği hepsinin ajandasının en önemli gündem maddelerinden bir tanesi. Türkiye son yıllarda yapmış olduğu hamlelerle enerji arz güvenliği konusunda sorunlarını aşmış durumda, gerek elektrik gerekse de doğal gaz tarafında bunu burada bir kez daha teyit ettik. Dünyada hala elektriğe erişimi olmayan bir milyar civarında insan var. Bunların büyük bir kısmı maalesef Afrika ve Asya'da. Bu giderek azalıyor ama 7 milyarda 1 milyar az bir rakam değil. Türkiye'de tabii elektriğe erişimle alakalı bir sorunumuz yok. Doğal gazı da bildiğiniz gibi 81 ilimize götürdük, 510 yerleşim birimimiz doğal gazı kullanıyor."
Toplantıda doğal gazın geleceğinin de tartışıldığını anlatan Dönmez, şöyle devam etti:
"Özellikle LNG üreticilerinin artması, sadece boru gazına bağımlı olmaktan çıkartır hale geldi ülkeleri. Bu kaynak çeşitliliği ve rekabet açısından son derece önemli bir unsur, önemli bir aktör piyasaları zorluyor. Şu anda doğal gaz ticaretinin hemen hemen yüzde 45'i LNG tarafından geliyor. Türkiye'de biz LNG tarafında kaynaklarımızı artırmak suretiyle önemli bir giriş noktası haline getirdik. Daha önce birisi kamuya diğeri de özel sektöre ait iki tane kara LNG terminalimiz varken geçtiğimiz iki yıl içerisinde buna 2 tane de FSRU dediğimiz yüzer, mobil LNG terminallerini eklemek üzere, buradaki giriş kapasitemizi neredeyse iki katına artırmış olduk. Toplam LNG terminallerimizin yıllık işleme kapasitesi 20 milyar metreküpe ulaşmış durumda."

Bakan Dönmez, toplantı kapsamında AB Enerji ve İklim Komiseri Miguel Arias Canete ve ekibiyle de ikili görüşmelerde bulunduklarını anlatarak, "Avrupa Birliğinin enerji konusunda pozitif yaklaşımları oldu. Çünkü Türkiye enerji piyasaları aslında Avrupa'ya entegre vaziyette. Bu hem fiziksel anlamda hem de piyasalar anlamında böyle. Regülasyonlarımız da son derece birbirine yakın. Ancak tabii Türkiye sadece bölgedeki konumu itibarıyla sadece kendi arz güvenliğini teyit etmiyor, kuvvetlendirmiyor aynı zamanda bölgenin istikrarlı bir ülkesi olarak, Avrupa'nın arz güvenliğine de büyük bir katkı sağlıyor." değerlendirmesini yaptı.

Uluslararası alanda da önemli projeleri olduğununa dikkati çeken Dönmez, "TANAP bunlardan birisi. Biliyorsunuz Türkiye etabı bitti. Artık Türkiye TANAP üzerinden doğal gaz almaya başladı. Bu yıl sonunda Yunanistan sınırına kadar TANAP işletmeye açılmış olacak. Biliyorsunuz o proje Yunanistan üzerinden Adriyatik üzerinden İtalya'da sonlanacak şekilde devam ediyor." dedi.
Bir diğer önemli projelerinin de "Türk Akımı" olduğunu vurgulayan Dönmez, "O da bu yıl sonu itibarıyla iki hattı birden devreye girmiş olacak. Bunları tabii Avrupa'daki yetkililerle de paylaşmış olduk. Zaten onlar da süreçleri takip ediyorlar. Aslında Türkiye, enerjide bölgenin bir ticaret merkezi olma yönünde hızla ilerliyor." ifadelerini kullandı.

Dönmez, toplantıda "startup" konusun da gündeme geldiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Biz geçtiğimiz aylarda Türkiye'de startup firmalarını bir araya getirmiştik. Önemli de geri dönüşler almıştık. Buradaki ortak komite toplantılarında, startupların dünya genelinde aslında oyunu değiştirebilecek bir güce sahip olduklarını, çünkü çok yeni fikirleri olduğunu, aslında belki 3-5 kişinin, 5-10 kişinin bir araya gelerek yeni buluşlarla, yeni fikirlerle enerjideki değişime ve dönüşüme büyük katkı sağlayabileceklerini ifade ettik. Bu tezimiz de burada kabul gördü ve ortak komitelerde görüş birliği halinde de bildiride de yer alacak maddelerden bir tanesi startupların desteklenmesi olacak."

Kaynak: AA

Bakan Dönmez’den G20’de Yenilenebilir Enerji Vurgusu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Japonya’nın Nagano kentinin Karuizawa kasabasında düzenlenen G20 Çevre ve Enerji Bakanları Toplantısı'na katıldı.

Toplantının ortak oturumunda konuşan Bakan Dönmez, G20 kapsamında ilk defa enerji ve çevre bakanlarının toplantıda bir araya gelmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, çevre ve enerji gibi iki önemli, birbiri ile son derece ilişkili konunun beraberce bu toplantıda ele alınmasının, küresel anlamda sorunların çözüme ulaşması açısından daha önemli olduğunu belirtti.

Bu yıl dijitalleşme ve inovasyonun, G20 Enerji ve Çevre Çalışma Grubunda tartışılmasının da önemine işaret eden Dönmez, "Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre 2030'a kadar elektrikli araç satışının 23 milyona ulaşacağı beklenmektedir. 2017'de 2 milyon olan elektrikli araç satış rakamı 2018'de 5,1 milyona çıktı. Bu gibi küresel elektrik talep artışlarını etkileyecek gelişmeleri inovatif çözümlerle karşılayabiliriz." ifadesini kullandı. 

Bu nedenle bu yıl küresel anlamda kamu ve özel sektör için finansal çözümleri de içeren inovasyon aksiyon planı hazırlandığını aktaran Dönmez, inovatif çözümlerin, çevre hassasiyetine ve enerji dönüşümüne pozitif anlamda da katkıda bulunduğunu dile getirdi. 

Ülkelerin kendi dönem başkanlıklarında farklı aksiyon planlarını geliştirdiğini, bunların sadece gönüllülük esaslı çalışıldığını ve sonuca ulaşmada yeterli olmadığını vurgulayan Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin dönem başkanlığında dile getirilen enerjiye erişim aksiyon planını bugüne kadarki dönem başkanlarının sahiplenmesi önemli ancak küresel olarak ulaşmak istediğimiz amaca gitmek için devamlılık, takip, denetim ve koordinasyon daha önemli. Aynı zamanda geçen yıl Arjantin'in dönem başkanlığında, ülkelerinden göçmek zorunda kalan insanların enerjiye erişim planına da vurgu yapılmıştı, bu yıl da bu toplantıda bu vurgunun yapılmasının gerektiğine inanıyorum."

Toplantıda, Dönmez'e Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar ve Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Hasan Murat Mercan da eşlik etti. 

Kaynak: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Lisanssız Elektrik Üretiminde Aslan Payı Güneşin

Türkiye`de tamamına yakını yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan lisanssız elektrik üretimi, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 170,92 artışla 8 milyon 212 bin megavatsaate ulaştı. Bu üretimin yaklaşık yüzde 95,71`i güneş enerjisi sistemlerinden sağlandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) “2018 Yılı Elektrik Piyasası Gelişim Raporu”na göre, lisanssız elektrik piyasasında geçen yıl tüm  kaynak türlerinde üretim artışı gerçekleşti.

Lisanssız elektrik üretimi geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde  170,92 artarak 8 milyon 212 bin megavatsaate yükseldi. Bu miktar, 2017'de 3  milyon 32 bin megavasaat seviyesindeydi.

Lisanssız elektrik üretim artışında güneş enerjisi santralleri başı  çekti. Söz konusu üretimin yüzde 95,71'i güneş enerjisinden geldi. Geriye kalan  üretimin yüzde 2,51'i biyokütle, yüzde 1,36'sı rüzgar ve yüzde 0,42'si ise  hidroelektrikten elde edildi.  Türkiye'de güneş enerjisinden lisansız elektrik üretimi 2018'de bir  önceki yıla göre yüzde 177 artarak 7 milyon 859 bin megavatsaate yükseldi.

Lisanssız elektrik üretiminde güneşten sonra en yüksek paya sahip olan  biyokütleden lisanssız elektrik üretimi yüzde 48,49 artışla 205 bin 901  megavatsaate çıktı.

Söz konusu dönemde rüzgar enerjisinden lisanssız üretilen elektrik  miktarı ise yüzde 203 artışla 111 bin 990 megavatsaate ulaştı.

Kaynak: Milliyet

Türkiye’nin Enerji Talebinde İklim Etkisi Artacak

Türkiye’de elektrik ve doğalgaz taleplerine iklim koşullarının etkisi Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ortalamanın üzerinde gerçekleşecek.

Enerji İşleri Genel Müdürlüğünün haftalık 'Enerji-İklim Raporu'nda, önümüzdeki 6 aylık periyotta Türkiye'de elektrik ve doğalgaz taleplerine iklim koşullarının etkisi değerlendirildiğinde  Haziran, Temmuz ve Ağustos ayında ortalamanın üzerinde gerçekleşeceği tahmin edildi. 

Uluslararası kuruluşlar tarafından yapılmış olan uzun dönem sıcaklık ve yağış tahminleri üzerine yapılan değerlendirmeler çerçevesinde Türkiye ve çevresinde elektrik ve doğalgaz talebi ile kuraklık ve kesinti riski analizi yapıldığında, önümüzdeki 6 aylık periyotta Türkiye'de elektrik ve doğalgaz taleplerine iklim koşullarının etkisinin Haziran, Temmuz ve Ağustos ayında ortalamanın üzerinde gerçekleşeceği tahmin edildi.

Kaynak: Enerji Günlüğü

Dicle Elektrik’in Bölgesel Tevsi Projesine Yatırım Teşviki

Dicle Elektrik’in elektrik enerjisi temini ve elektrik enerjisi dağıtım altyapısı tevsi projesi, yatırım teşvik belgesi aldı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2019 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında, 87’si enerji sektöründe olmak üzere, toplam 1.101 projeye yatırım teşvik belgesi verdi. Bu kapsamda Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin muhtelif illerde gerçekleştireceği, 1.026.810.008 TL bütçeli tevsi nitelikli, elektrik enerjisi temini ve elektrik enerjisi dağıtım altyapısı projesi de enerji sektöründe teşvik belgesi alan en pahalı proje oldu. 

Dicle Elektrik’in teşvik paketinde KDV istisnası, faiz desteği, %90 vergi indirimi, %50 yatırıma katkı oranı (YKO), 10 yıllık sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıllık gelir vergisi stopajı desteği ve 10 yıllık sigorta prim desteği bulunuyor. 

Dicle Elektrik’in teşvik belgesi alan projesiyle, ilave 500 kişiye istihdam sağlanacak.

AKEDAŞ Kesintisiz Otomasyona Geçti

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) kullanımı ile iş süreçlerinde kesintisiz otomasyona geçti. Dijital dönüşüm sonrası kağıt tüketimini ciddi oranda azalma sağlayan AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. envision tarafından gerçekleştirilen ‘En Yeşil Ofisler’ araştırması listesinde de yer aldı.

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, “Çevrenin korunmasını yasal zorunlulukların ötesinde, doğaya ve topluma saygının bir göstergesi olarak görmekteyiz. Elektronik Belge Yönetim Sistemi sayesinde sağladığımız kağıt tasarrufu ve ağaç kesimlerinin önlenmesini de bu kapsamda değerlendirmekteyiz. Daha Yeşil Bir Türkiye için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirdiğimiz için gurur duyuyoruz. Bu çerçevede bundan sonrada önemli projelere imza atmayı düşünüyoruz” dedi.

Dijital dönüşümün önemine de değinen Yılmaz, “Dijital dönüşümü gerçekleştirmenin ön koşullarından biri de Elektronik Belge ve Süreç Yönetim Sistemlerini uygulamaya koymak. Bu gerçekten hareketle, EBYS yazılımını Şirket bünyesinde devreye aldık ve kağıt bazlı tüm iş süreçlerimizi tam entegre dijital bir platforma taşıdık. Temel hedefimiz kağıtsız bir ofis ortamı oluşturmak. Sistem sayesinde tüm iş süreçlerimiz otomatik hale gelirken, karar verme süreçlerimiz hızlandı, işlem kuyrukları ve bekleme süreleri oldukça kısaldı. Kurum içi ve kurum dışı iletişim daha iyi bir hale geldi. Ayrıca, kağıt ve kartuş tüketimi ciddi oranlarda azalma yaşandığının da altını çizmeliyim. Böylelikle, hem çevreci hem de verimli bir ofis ortamı oluşturduk. Araştırma sonuçlarına göre Bir ağaçtan ortalama olarak 8,300 adet A4 kağıt üretiliyor. 1 ton kağıt üretimi esnasında 26.700 litre su tüketilmekte ve 1,3 ton karbondioksit açığa çıkıyor, Dünyada her yıl ormanlarının yüzde 1,3’ü kağıt üretiminde kullanılıyor. Bu miktar, 40 milyon hektara (İsviçre büyüklüğünde bir alana) denk geliyor. Türkiye'de bir ofiste kişi başına tüketilen kağıt miktarı ortalama 140180 sayfaya kadar çıkıyor. Bu gerçekler söz konusuyken bu proje ile doğaya ve çevreye büyük fayda sağlayacağımızı düşünüyoruz’’ diye konuştu.

En yeşil ofis araştırmasını gerçekleştiren envision’dan Kurumsal İletişim Müdürü Ayberk Yurtsever ise, “Bu araştırma gerek doğamızın korunmasının önemini gerekse Elektronik Belge Yönetim Sistemleri kullanımının gerekliliğini vurgulaması açısından farkındalık oluşturmaktadır. En Yeşil Ofis araştırmasında elektrik sektörü listesinde yer alan AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. şirketine teknolojiye verdikleri önem ve çevremize gösterdikleri duyarlılıktan ötürü tebrik ederiz” dedi.

DÜNYADAN HABERLER
Siemens Gamesa Enerji Depolamada Bir İlki Gerçekleştirdi

Siemens Gamesa, Almanya’da binlerce evin düşük maliyetle elektrik depolamasını sağlayacak dünyanın en büyük elektrotermal enerji depolama sistemini kurdu.

Siemens Gamesa, Almanya’da binlerce evin düşük maliyetle elektrik depolamasını sağlayacak dünyanın en büyük elektrotermal enerji depolama sistemini kurdu.

Rüzgar türbini üreticisi Alman-İspanyol ortaklığı Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE), enerji depolama çözümlerinin geliştirilmesinde bir dönüm noktası olarak nitelediği bir pilot projeye başladı. Şirket elektrikli termal enerji depolama sistemini (ETES) faaliyete geçirdiğini açıkladı. Şirketin Hamburg Teknoloji Üniversitesi'ndeki Mühendislik Termodinamik Enstitüsü ve yerel hizmet kuruluşu Hamburg Energie ile birlikte geliştirdiği yüksek performanslı pilot tesis Alman Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından finanse edildi.

Hamburg-Altenwerder'de bulunan ve yaklaşık 1000 tonluk volkanik kayadan oluşan ısı depolama tesisi, 750 ° C’ye kadar sıcak havaya dönüştürülen elektrik enerjisi ile besleniyor. Talebin tepe yaptığı zamanlarda ETES depolanan enerjinin yeniden elektrifikasyonu için bir buhar türbini kullanıyor. ETES pilot tesisi bir hafta boyunca 130 MWh termik enerji depolayabiliyor. Ek olarak, sistemin depolama kapasitesi şarj döngüleri boyunca sabit kalıyor.

Siemens Gamesa Renewable Energy bu pilot projeyi geliştirerek bir kaç GW seviyesine getirmeyi planlıyor. Tesiste depolanan 1 GW’lık elektrik 50 bin hanenin bir günlük ihtiyacını karşılayabilecek. 

Kaynak: Siemens Gamesa

AB, İtalya’ya 5,4 Milyar Avroluk Yenilenebilir Enerji Desteği Verecek

Avrupa Birliği, İtalya’nın yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini desteklemek için 5,4 milyar avro destek verecek.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından İtalya’ya yenilenebilir enerji üretimi için 5.4 milyar avro destek paketi onaylandı.

Komisyondan konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, söz konusu destek İtalya’nın güneş, karasal rüzgar, hidroelektrik ve biyogaz gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi hedefine ulaşmak için uygulayacağı projelerde kullanılacak. İtalya’nın yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak fon 2021 yılına kadar projelerde kullanılabilecek.

Kaynak:Avrupa Komisyonu

Yenilenebilir Enerjide İstihdam 11 Milyona Yaklaştı

Küresel yenilenebilir enerji sektöründe sağlanan istihdam geçen yıl itibarıyla 10 milyon 983 bin oldu.

Güneş, biyokütle, hidroelektrik ve rüzgar gibi temiz enerji sektörleri baz alınarak hazırlanan rapora göre, dünya genelinde yenilenebilir enerjide yüzde 6,6 artışla geçen yıl 10 milyon 983 bin istihdam sağlandı.

Bu kapsamda, güneşten elektrik üretimi alanında istihdam geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 3 arttı. Bu sektörde çalışan sayısı 3 milyon 605 bin oldu.

Yenilenebilir enerjide ikinci sırayı 2 milyon 63 bin istihdamla sıvı biyoyakıt sektörü, üçüncü sırayı da 2 milyon 54 bin istihdamla büyük ölçekli hidroelektrik santralleri izledi.

Rüzgar enerjisi sektörü ise dünya genelinde 1 milyon 160 bin kişiyi istihdam etti.

Yenilenebilir enerjide diğer alanlarındaki istihdamla, söz konusu rakam toplamda 10 milyon 983 bine ulaşarak, geçen yıl 11 milyona yaklaştı.

Yenilenebilir enerji alanında en fazla istihdam Çin'de gerçekleşti. Ülkede geçen yıl yenilenebilir enerji sektöründe çalışan sayısı 4 milyon 78 bine ulaştı.

Çin'i 1 milyon 235 bin istihdamla AB ülkeleri, 1 milyon 125 bin istihdamla Brezilya ve 855 bin istihdamla ABD izledi.

Ayrıca, dünya genelinde yenilenebilir enerji sektöründe çalışan kadın sayısı 3 milyon 500 bini aşarak, toplam istihdam içindeki payı yüzde 32'ye ulaştı. 

Kaynak: IRENA

Fransa’dan 516 Megavatlık Rüzgar Lisansı

Fransa üçüncü kara rüzgar enerjisi ihalesinde toplam 516 megavatlık rüzgar santrali projesi için lisans verdi.

Fransız hükümeti gerçekleştirdiği, üçüncü kara rüzgar ihalesinde 516 megavat kapasiteli projeyi ruhsatlandırdığını duyurdu. İhaleyi kazanan şirketler 20 yıllık devlet teşviğinden yararlanacak.

Açıklamaya göre ihale edilen 21 adet rüzgar santralleri projeleri kapsamında 150 rüzgar türbini kurulacak. Türbinler yılda 1.34 TWh elektrik üretecek. Üretilen elektrik 268 bin hanenin ihtiyacını karşılayabilecek.

İhalede ortalama fiyat MWh başına 63 euro (USD 71.2) oldu. Bu fiyat ilk ihalede 65.4 euro ikinci ihalede de 68.7 euro idi.

Fransa, 2030 yılına kadar enerji talebinin % 32'sini yenilenebilir kaynaklarından karşılamayı hedefliyor.

Kaynak: Reuters

HAFTANIN RAPORU

BP 2019 Dünya Enerji İstatistik Görünümü Raporu

Dünya genelinde enerji tüketimi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 2,9 artarak yaklaşık 13,8 milyar ton petrol eşdeğerine ulaştı. Söz konusu artış 2010’dan bu yana yıllık bazdaki en büyük yükseliş olarak kayıtlara geçti.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK