SEKTÖRDEN HABERLER
SEDAŞ Doğal Afet İçin Kriz Masası Kurdu

SEDAŞ Sel Felaketinin Yıktığı Şebekeyi Zorlu Arazi Koşullarında, Teyakkuz Halinde Ayağa Kaldırma Mücadelesini Sürdürüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Düzce'de yaşanan sel ve heyelanlara ilişkin, "Afetin yoğun olduğu 15 köyümüzde ilk etapta elektrik kesilmişti. Yapılan çalışmalardan sonra 3 köyümüze elektriği verdik, 24 saat içerisinde 3-4 köyümüze daha elektriği ulaştıracağız. Köylere ulaşım açılır açılmaz da ekiplerimiz olay yerine gitmek suretiyle elektrik şebekesini ayağa kaldıracak." dedi.

Elektrik enerjisi olmayınca suyun intikali hatta bir müddet sonra haberleşme sınırlamalarının da başlayacağı için ilk etapta elektriği bu bölgelere ulaştıracaklarını vurgulayan Dönmez şöyle konuştu: "Bir trafo merkezimiz tamamen sele kapılmış durumda, 100'ü aşkın direğimiz de şu an kayıp, yerlerinde yok. Yaklaşık 5 kilometrelik alternatif bir hat üzerinde de ekiplerimiz çalışıyor. Bu bölgeden sorumlu Sakarya Elektrik Dağıtım Şirketinin tüm personeli burada. Takviye amaçlı da bölge dağıtım şirketlerinden de buraya hem personel hem de ekipman temini yapacağız. Süratle bu bölgeyi normalleştirmeye çalışacağız."

Türkiye’nin pek çok yerinden SEDAŞ ekiplerine destek mesajları gelirken, SEDAŞ tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde sel felaketinden yıkılmış direk ve elektrik hatlarının yeniden tesis edilmesi için ekipleri ile mücadeleyi sürdürüyor. SEDAŞ Sakarya’da Karasu ve Kocaali’de 30 saat mücadeleyle şebekede enerji verirken, Düzce’de Akçakoca ve felaketin etkilediği tüm bölgelerde şebekede yıkımların olduğu köylerde sahaya sürekli malzeme sevkiyatı yapıyor. SEDAŞ, bölgede şebekesi yenilenecek köy merkezinde jeneratör bağlantısı sağlarken, yüzün üzerinde ağaç ve beton direk dikmek ve direkler arasında yenilenecek iletkenlerin çekilmesi için zorlu arazi koşullarında felaket gününden bu yana gece gündüz demeden teyakkuz halinde çalışıyor.

SEDAŞ sel felaketinde zarar gören elektrik dağıtım şebekesinin onarım ve yenileme çalışmaları için tüm birimlerle koordinasyon içinde sahada olduğunu ve işletme bakım ile dağıtım varlıkları yapım işleri ekiplerinin yağmur çamur demeden 7/24 görev yaptığını açıkladı. SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Necmi Odyakmaz’ın başkanlığında SEDAŞ’ın üst düzey yöneticileri de afet bölgesindeydi. SEDAŞ Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Dr. Necmi Odyakmaz, bölgede yaşanan felakette zarara uğrayan ve mağdur olan vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinde ve bir daha böyle bir afet yaşanmaması temennisinde bulundu.

SEDAŞ tüm üst düzey yöneticileri ve işletme bakım ekipleri ile sahaya inerken, ekipler dur durak bilmeden afet bölgesinde enerji vermek için görev yaptılar. Sakarya’da Karasu ve Kocaali’de, Düzce’de ise Akçakoca, Gümüşova ve Cumayeri İlçelerinde yaşanan büyük sel felaketi SEDAŞ yöneticileri ve işletme bakım ekiplerini alarma geçirdi.

Düzce’deki sel felaketinin ilk saatlerinde alarma geçen SEDAŞ ekipleri için şebeke operasyonunu yönetecek bir kriz masası kuruldu. SEDAŞ kriz masasında, SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Necmi Odyakmaz Başkanlığında, SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jan Roszka, SEDAŞ İnsan Kaynakları Direktörü Sinem Yorulmaz, SEDAŞ Finans Direktör Vekili Fırat Soğancık, SEDAŞ Dağıtım Varlıkları Grup Müdürü Enver Aka, SEDAŞ İşletme Bakım Grup Müdür Vekili Murat Özdil, SEDAŞ Şebeke İşletme Müdürü Gürcan Seymen, SEDAŞ Düzce Şebeke İşletme Bakım Bölge Sorumlusu Selçuk Karatürk, Düzce Şebeke Yapım Sorumlusu Yasin Durna, Akçakoca Şebeke İşletme Bakım Görevlisi İlhan Turan yer aldı.

Kriz masası koordinasyonu sağlanırken, ilgili kurumlara, AFAD ve Valilik ile TEDAŞ Bölge Müdürlüğü’ne de sürekli bilgi akışı gerçekleşiyor. SEDAŞ Çağrı Merkezi ile SCADA kumanda merkezine de sürekli bilgi akışı sağlanıyor. SEDAŞ’ın Lojistik, İdari işler, Şebeke Yönetimi Grup Müdürlüğü ve Kurumsal İletişim Müdürlükleri de Koordinasyon merkezine sürekli destek veriyorlar.

Enerji Bakanlığı AR-GE Yaklaşım Belgesi’ni Yayımladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, enerji ve tabii kaynaklar alanında sektör paydaşları ve kamunun araştırma ve geliştirme faaliyetlerini daha etkin koordine etme ve artırmaya yönelik olarak görüş alınması için hazırlanan AR-GE Yaklaşım Belgesi yayınlandı.

AR-GE Yaklaşım Belgesi ile; enerji ve tabii kaynaklar sektöründe araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde, fonlama ve projenin ötesine geçerek, sürdürülebilir ve geleceğe hazır araştırma geliştirme ekosistemi ve altyapısının oluşturulması için önerilecek uygulama, düzenleme ve destekler için görüş alınması amaçlanıyor.

Tarihler ise; 19 Temmuz 2019 : Yaklaşım belgesi (Beyaz Belge)

19 Temmuz-19 Eylül 2019: Yaklaşım belgesine görüş verme süresi

19 Ekim: Gelen görüşlerin özeti olan Görüş belgesi (Mavi Belge)

Kasım 2019: Çalıştay

Aralık 2019: Karar belgesi (Kırmızı Belge)

Şubat 2020: Uygulama belgesi(Yeşil Belge) olarak belirlendi.

Yaklaşım belgesi veya Beyaz Belge, Bakanlığın kamuoyun görüşüne başvurmak istediği bir konu ile ilgili kendi pozisyonunu ve mevcut durumunu anlattığı ve görüş almak istediği konudaki sorularını kamuoyu ile paylaştığı bir “görüş alma” belgesi. Bu görüşler geldikten sonra, görüşlerin özetlendiği bir “Görüşler Belgesi”, Mavi Belge yayınlanacak. Görüşler üzerinden yapılacak çalıştay(lar) ile de Bakanlık belirtilen konudaki kararlarını kamuoyuna ileteceği bir “Karar Belgesi”(Kırmızı Belge) oluşturacak. Son aşamada ise kararların nasıl uygulanacağına dair bir “Uygulama Belgesi” (Yeşil Belge) paylaşılacak.

Kaynak: Petrotürk

Elektrik İçin Anlaşılır Fatura

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik faturalarına ilişkin yeni bir düzenlemeyle, tüketiciye özgü bilgileri esas alan, sade, anlaşılabilir, kolay fatura uygulamasına geçileceğini duyurdu. Duyuruda, yeni uygulamayla abonelerin elektrik tüketim miktarlarını ve uygulanan birim bedellerini kafaları karışmadan, daha kolay görebilecekleri ve fatura tutarını daha kolay hesaplayabilecekleri belirtildi.

Faturalarda yer alacak temel bilgilerden bazıları, tüketicinin bağlı olduğu tarife grubu, ilgili fatura dönemi tüketim miktarı, enerji tüketim birim bedeli, fon, pay ve vergiler, toplam fatura tutarı, son ödeme tarihi, ödeme yeri/şekli ve fatura ortalama tüketim miktarı olacak. EPDK yetkilileri, yeni düzenleme ile ulusal tarifeden elektrik satın alan tüketicilerin faturalarının sade, anlaşılabilir ve gereksiz içerikten arındırılmış hale getirildiğini belirtti. Milyonlarca mesken tüketicisini doğrudan ilgilendirmeyen demant, endüktif, kapasitif, trafo kaybı gibi başlıkların faturalardan çıkarıldığı da vurgulandı.

EPDK’nın konuya ilişkin açıklamasında, elektriğin şebeke, işletme, yatırım ve personel maliyetlerinin dağıtım bedeli adı altında toplanmış olmasının kamuoyunda yanlış anlaşılmalara sebep olduğu ifade edilirken “24 saat kesintisiz elektrik sağlamak için her mevsim koşulunda çalışan işçilerin maaşından, kesintilerin önlenmesine yönelik şebeke yatırım maliyetlerine kadar pek çok (trafo tesis edilmesi, yanmayan sokak lambalarının değiştirilmesi, elektrik direklerinin tamiri vs.) maliyeti içeren bu bedel ne yazık ki tüketicilere istenen düzeyde anlatılamadı ve eleştiri konusu haline geldi. Kurumumuz; yeni fatura düzenlemesi ile hem bu yanlış yorumların önüne geçmeyi hem de faturaları, tüketicinin kafasını karıştıracak ibarelerden arındırmayı hedefledi. Yeni faturada ortaya çıkacak (enerji tüketim bedeli) önceki dönemlerde farklı isimlerle faturalarda yer alan bütün bedelleri kapsayacak. Enerji tüketim bedeline, faturada yer alacak vergi, fon ve paylar eklenerek nihai fatura ortaya çıkacak” denildi.

Bu arada yıllık 1600 kilowatsaat’ten (kWh) fazla elektrik tükettiği için serbest tüketici konumunda bulunan tüketicilerin kendi elektrik tedarikçisini seçebildiklerini hatırlatan EPDK yetkilileri, “Dileyen bütün serbest tüketiciler tedarikçi şirketten talep etmeleri halinde faturalarında bütün maliyet kalemlerini görmeye devam edebilir” dedi.

EPDK yetkililerine göre yeni faturalama sistemi sayesinde tüketiciler kendilerine sunulacak alternatif elektrik satış tekliflerini daha rahat anlayabilecek. Aboneler, yeni tekliflerin kendi faturaları üzerindeki olası etkilerini görebileceği için daha avantajlı fiyat teklif eden tedarikçilerle aynı dili konuşabilecek, yeni sözleşme imzalayabilecek.

Öte yandan, yeni fatura tasarımı herhangi bir fiyat değişimine sebep olmayacak. Vergi, fon ve paylar dahil olmak üzere fiyata etki eden herhangi bir katsayı veya matrah değişimi de söz konusu olmayacak. Bu arada tüketiciler, kendi faturalarının güvenilirliğini EPDK’nın web sitesinden kontrol edebilecek.

Kaynak: Dünya

2020 Yılı YEKDEM Başvurularının Ayrıntıları Belli Oldu

EPDK, 2020 yılında YEKDEM’den yararlanmak isteyen üretim lisansı sahibi tüzel kişilerin en geç 31 Ekim 2019 tarihi sonuna kadar kendilerine başvurmaları gerektiğini açıkladı.

Enerji Günlüğü - EPDK, 2020 yılında YEKDEM’den yararlanmak isteyen üretim lisansı sahibi tüzel kişilerin en geç 31 Ekim 2019 tarihi sonuna kadar kendilerine başvurmaları gerektiğini açıkladı.

EPDK bir duyuru yayınlayarak 2020 yılında YEKDEM’den yararlanmak isteyen üretim lisansı sahibi tüzel kişilerin en geç 31 Ekim 2019 tarihi sonuna kadar kendilerine başvurmaları gerektiğini ve başvuruların elektronik ortamda yapılacağını açıkladı. 

Duyuruda ayrıca 2020 yılı ve sonrası yıllar için YEKDEM başvuruları EPDK tarafından elektronik ortamda alınacağı da kaydedildi. Başvurular, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğüne yapılacak.

Başvuru yapmayı düşünen üretim lisansı sahibi tüzel kişilerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları adına YEKDEM başvurusu yapmaya yetkili kıldıkları kişi veya kişilere ait yetki belgelerinin aslını ya da noter onaylı nüshasını belirlenen dilekçe formatına uygun bir yazının eki olarak ivedilikle Kuruma elden veya posta yoluyla sunmaları gerektiği de vurgulandı. Yetki belgelerinin Kuruma posta ile gönderilmesi halinde postaya verilme tarihi ve oluşabilecek gecikmelerin dikkate alınmayacağı da kaydedildi.

YEK Destekleme Mekanizmasından 2020 yılında yararlanmak isteyen üretim lisansı sahiplerinin başvurularına konu üretim tesislerinin 1 Kasım 2009 tarihi ve sonrasında işletmeye girmiş olması ve başvuru tarihi itibarıyla geçici kabulü yapılarak tamamen ya da kısmen işletmeye alınmış olması gerekiyor.

EPDK yaptığı duyuruda yerli aksam desteği ile de ilgili başvurular hakkında bilgi verdi. “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Enerjisi Üreten Tesislerde Kullanılan Yerli Aksamın Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik” kapsamında 2020 yılı yerli katkı ilave fiyatından faydalanmak isteyen lisans sahibi tüzel kişilerin başvurularını 1 Ağustos 2019 tarihine kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’ne (EİGM) yapmaları gerektiği kaydedildi. Söz konusu başvurularla ilgili EİGM’nin yaptığı duyuruya https://www.eigm.gov.tr/tr-TR/Guncel-Duyurular/Yerli-Aksam-Web-Duyurusu  adresinden ulaşılabiliyor.

YEK Destekleme mekanizması ile ilgili lisanslı ve lisanssız elektrik üretimi mevzuatı kapsamında, epdk.org.tr  adresinde “Sıkça Sorulan Sorular” bölümünde ayrıntılı açıklamalar yer alıyor. 

EPDK son olarak da YEKDEM ile alakalı herhangi bir dosya kontrolü ve eksiklik bildirimi yapmayacağını, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik’in 6 ncı maddesinin birinci fıkrası hükmü gereği 5 inci maddeye göre yapılan başvurulardan tam ve eksiksiz olduğu tespit edilenlerin değerlendirmeye alınacağını belirtti.

Kaynak: Enerji Günlüğü

Dicle EDAŞ Ekipleri Olumsuz Hava Koşullarında Görev Başında

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (Dicle EDAŞ) ekipleri, olumsuz hava ve doğa koşullarına rağmen müşterilerine kaliteli ve kesintisiz enerji vermek için çalışmalarını sürdürüyor.

Şirketten yapılan açıklamada, Dicle EDAŞ'ın, sorumluluk bölgesindeki Batman Hasankeyf İlçesi Kelekçi Köyüne enerji sağlayan ve hava koşulları nedeniyle kopan iletim hattını onarmak üzere gönderdiği arıza onarım ve bakım ekiplerinin, olumsuz hava ve doğa koşullarına rağmen köye yeni bir iletim hattı çektiği bildirildi.

İletim hattı onarılana kadar köyün elektriksiz kalmaması için farklı bir hattan enerji sağlayan ekiplerin, Botan ve Garzan çaylarının Dicle nehriyle birleştiği ve su seviyesinin yüksek olduğu bir yerde bulunan iletim hattını onarmak için yoğun çaba sarf ettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Dicle'nin bir kıyısından diğer kıyısına, kopan enerji nakil hattının yerine yenisini çekmek için olağanüstü çaba sarf eden ekipler, ilk denemelerinde olumsuz koşullar yüzünden bağlantıyı gerçekleştiremediler. Botan ve Garzan çayından akan suların etkisiyle Dicle'nin debisinin ve buna bağlı olarak su seviyesinin olması gerekenden çok daha fazla olması yüzünden çalışmalar durduruldu. Aradan kısa bir süre geçip, su seviyesinin düşmeye başlamasıyla ekipler çalışmalarına bıraktıkları yerden devam ettiler. Yeniden başlatılan çalışmada köylülerden de destek alan ekipler, köylülerin balık tutmak ve ulaşım amacıyla kullandıkları küçük bir tekneyle kabloları ve malzemelerini nehrin karşı kıyısına taşıyarak iki yaka arasına 340 metrelik yeni bir iletim hattı çekmeyi başardı."

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dicle EDAŞ Batman İl Müdürü Yusuf Açar, olumsuz hava koşulları nedeniyle kopan iletim hattını yine olumsuz coğrafi koşullar nedeniyle gecikmeli de olsa yenilediklerini ifade ederek, "Zorlu koşullara rağmen ekiplerimiz canla başla mücadele ederek görevlerini yerine getirmiş ve bu köye yeniden enerji verilmesini sağlamışlardır." değerlendirmesinde bulundu.

Başkent EDAŞ, Yaz Dönemi Çalışmalarını Sürdürüyor

Müşterilerine kesintisiz hizmet verme hedefiyle sorumluluk bölgesinde olan 7 ilde çalışmalarını sürdüren Başkent EDAŞ, yaz aylarında mevsimsel sıcaklıklar sebebiyle ortaya çıkan problemleri önlemek için tüm gücüyle çalışıyor.

Ankara, Bartın, Çankırı, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale ve Zonguldak illerinde faaliyet gösteren Başkent EDAŞ, yaz aylarında karşılaşılabilecek mevsim sıcaklıklarının sebep olabileceği enerji kesintilerinin önüne geçmek ve kesintisiz enerji sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Yaz aylarında, elektrik talebinin artması sonucunda oluşabilecek problemlerden dolayı meydana gelebilecek enerji kesintilerinin önüne geçmek isteyen Başkent EDAŞ ekipleri, 2019’un ilk 6 ayında 190 trafo ve 2132 adet direk değişikliği yaparak elektrik altyapısını güçlendirmeye yönelik çalışmalarını tamamladı.

Öte yandan 16.000 metrelik yer altı kablosu yenileyen Başkent EDAŞ, faaliyet gösterdiği illerin güvenliği ve estetiği için aydınlatma çalışmaları da gerçekleştirdi ve toplamda 21.384 adet armatürün değiştirilmesini sağladı.

Başkent EDAŞ tüm bu hazırlıklara ek olarak hat ve trafo bakımlarını tamamladı ve yaz aylarında ihtiyaç duyulabilecek malzemeleri de temin etti.

Yaz aylarında da elektrik dağıtım hizmetleri ve mevsimsel operasyonlar konusunda tecrübe sahibi Başkent EDAŞ saha ekipleri, iş sağlığı ve güvenliği bilinci ile 24 saat aralıksız görevde kalarak, arıza ve kesintilerin giderilmesi için çalışmalarını yürütüyor.

Başkent EDAŞ, bölgesinde 7,5 milyon nüfusa hizmet vermenin sorumluluğu ile değer yaratan çalışmalara imza atmaya, uzun vadeli planlarla yatırımlarını hayata geçirmeye devam edecek.

DÜNYADAN HABERLER
Hindistan’dan Çatı Panelleriyle Güneş Enerjisi Üretiminde Rekor Değer

Dünyanın ikinci en kalabalık ülkesi Hindistan'ın çatı panelleriyle ürettiği güneş enerjisi kapasitesi 4.375 Mw olarak ölçüldü.

Bridge to India adlı danışmanlık şirketinin yapmış olduğu analize göre ticaret ve endüstri (C&I) sektörlerinin güneş enerjisine olan talepleri nedeniyle bu sektörlerde kullanılan enerji üretim sistemleri de büyümüş. Bu sayede kullanılan sistemlerin %29’u 1 Mw üzerinde güneş enerjisi üretebilir hale gelmiş.

Güneş enerjisi üretiminde hızla büyüyen dünyanın ikinci en kalabalık ülkesi Hindistan, en son yayınlanan mali yıl raporlarına göre çatı üzeri güneş enerjisi (rooftop solar) kapasitesine 1.836 Mw eklemeyi başardı. 2019 mali yılında 4.375 Mw olarak ölçülen kapasiteye eklenen söz konusu değer sayesinde bu yılki artış 2018’e kıyasla %72 oranında oldu.

Kapasite artırımında ticaret, endüstri, kamu ve konut sektörlerinin dikkat çektiği ifade edilirken çatı üzeri güneş enerjisi kapsamında en çok katkıyı endüstri sektörü yapmış. Sektörün 2019 yılı enerji kapasitesinin 2.140 Mw olarak ölçüldüğü belirtiliyor.

Kaynak: Businnes Standart

Petrol Devi Suudi Arabistan, 3 Yıl İçinde Rüzgârdan Elektrik Üretimine Başlıyor

Suudi Arabistan, önümüzdeki 3 yıl içinde rüzgardan enerji üretimine başlayacak.

Fosil yakıtlara bağımlılığını azaltmak isteyen Suudi Arabistan, EDF Renewables ve Abu Dabi merkezli Masdar ile 400 megawatt büyüklüğündeki Dumat Al Jandal tesisinin kurulması için anlaştı.

2022 yılının ilk çeyreğinde üretime geçilecek tesis, Ortadoğu'unn en büyük rüzgar enerjisi tesisi olacak.EDF ve Masdar, projenin finansmanı için Suudi Arabistan bankaları  ve uluslararası bankalar ile anlaşmaya vardılar.

Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı hali hazırda 12 yenilenebilir enerji projesi için ihale süreçlerini yürütüyor. 3 bin megawatt toplam kapasiteye sahip bu 12 proje için 60 şirket bir sonraki aşamaya  geçmeye hak kazandı.

Kaynak: Bloomberg

Küresel Elektrikli Araç Batarya Satışları, %13,6 Artacak

Küresel elektrikli araç batarya satışlarının 2018’deki 90,7 milyon dolarlık satış seviyesini aşarak 2019’da yüzde 13,6 artış göstermesi bekleniyor.

Araştırma şirketi Fact MR’ın çalışmasına göre, emisyonların ve çevre kirliliğinin azalmasına katkı sağlayan elektrikli araç satışları, batarya pazarının büyümesini de etkiliyor.

Bu kapsamda, elektrikli araçların artan popülaritesiyle küresel elektrikli araç batarya pazarında da büyüme bekleniyor.

Geçen yıl 90,7 milyon dolarlık hacmi bulunan küresel elektrikli araç batarya pazarının bu yıl yüzde 13,6 büyüyeceği öngörülüyor.

Pazardaki büyümede, birçok büyük şehirde 2030’ kadar benzin ve dizel yakıtlı araçların kullanımının yasaklanmasının da etkisi olduğu görülüyor.

Kaynak: Smart Energy International

MENA Bölgesi’nin 5 Yılda 209 Milyar Dolarlık Elektrik Yatırımına İhtiyacı Var

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da (MENA), gelecek 5 yıl içerisinde 209 milyar dolarlık elektrik yatırım ihtiyacı bulunurken, bu yatırımların 142 milyar dolarının üretim, 68 milyar dolarının ise dağıtım ve iletim alanında yapılması gerekiyor.

Arap Petrol Yatırımları Kurumu (APICORP) tarafından yayımlanan MENA Elektrik Yatırımı Görünümü 2019-2023 (MENA Power Investment Outlook 2019-2023) raporuna göre, 2023’e kadar bölgedeki enerji yatırımlarının 1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Bunun yüzde 36’sını oluşturan elektrik sektöründe büyüyen talebe bağlı olarak 209 milyar dolarlık yatırım hacmi ortaya çıkıyor.

Bu kapsamda, bölgedeki kurulu elektrik gücünün 2023 itibarıyla 88 GW seviyesine ulaşması öngörülürken, söz konusu 209 milyar dolarlık yatırımın 142 milyar dolarlık kısmının üretim, 68 milyar dolarlık kısmının ise dağıtım ve iletim alanlarında yapılması gerekiyor.

Kaynak: Pipeline Oil and Gas

HAFTANIN RAPORU

Küresel Yenilenebilir Enerji Trendleri

Yenilenebilir enerjiyi destekleyici gelişmeler ve talep tarafındaki gelişmeler ile birlikte, yenilenebilir enerji gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde geleneksel enerji kaynakları ile yarışabilir ve bu kaynaklar karşısında tercih edilir konuma gelmektedir.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK