SEKTÖRDEN HABERLER
Dünyanın En Büyüğü Olacak

Tamamlandığında tuz yapılarında oluşturulan dünyanın en büyük depolama tesisi olacak Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi’nin temelini atan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin enerji arama çalışmalarının sürdüğü Doğu Akdeniz için “Türkiye hiçbir zaman alternatifsiz değildir. Hiçbir zaman bir emrivakiye eyvallah demedik, demeyiz” dedi. Bakan Dönmez, Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi’nin temelini attı. Dönmez, “Genişleme projemiz hâlihazırda dünyada yapımı devam eden tüm depolama projeleri içerisindeki en büyük depolama projesidir. Tamamlandığında da 5,4 milyar metreküp kapasiteyle tuz yapılarında oluşturulan dünyanın en büyük depolama tesisi olacak. Genişleme projesinin bu fazını 2023’te tamamlamayı planlıyoruz” dedi. Bakan Dönmez, şöyle konuştu:

“Türkiye 2000’li yılların başına kadar her yıl kış mevsimi geldiğinde büyük sancılar çeken bir ülkeydi. Son yıllarda devreye aldığımız doğal gaz depolama, FSRU, LNG yatırımları ile TANAP, TürkAkım gibi uluslararası boru hatları sayesinde bugün Türkiye, doğal gaz arz meselesi defterini tamamen kapatmıştır. Ortalama günlük 250 milyon metreküp tüketime karşılık bugün sisteme yaklaşık 300 milyon metreküpün üzerinde gaz verebilen bir altyapıya sahibiz. Yakın zamanda bu rakamı 400 milyon metreküpe çıkaracağız. Geçtiğimiz yıl sonu itibariyle 81 ilimizin tamamı ve 516 yerleşim yerini doğal gazla buluşturduk. Doğal gaza rahat erişim beraberinde piyasanın serbestleşmesini de getirdi ve Türkiye bölgesinde doğal gaz fiyatlarının serbest piyasada oluştuğu ilk ülke oldu. Türkiye doğal gazda kaynak zengini bir ülke değil. Ancak bu bizim ihracatçı bir ülke olmayacağımız anlamına da gelmiyor. Dünyanın dengelerini görüyorsunuz bir günden bir güne her şey bir anda alt üst olabiliyor. Böylesi bir fırtınalı denizde biz her zaman güvenli limanlarımızı inşa etmek zorundayız. Tuz Gölü de bu yöndeki hedefimize en önemli katkıyı koyacak yatırımlarımızdan birisi olacak... Bugün 680 milyon Sm3 depolama ve 20 milyon Sm3/gün geri üretim kapasitesiyle tesisimiz hâlihazırda işletme halinde. Diğer kısımları da peyderpey devreye almaya devam edeceğiz. 2021 yılında da inşallah 12 kavernanın tamamına erişeceğiz ve böylece projemizin 1,2 milyar Sm3’lük ilk etabını da tamamlamış olacağız. Tuz Gölü ile birlikte genişletme projesi devam eden Silivri Doğal Gaz Depolama Projemizi de tamamladığımızda toplamda 11 milyar metreküplük bir depolama kapasitesine ulaşacağız. Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Tesisimiz bölge ile uyumlu, bulunduğu coğrafyaya hayat veren, yenileyen, çevre dostu bir proje. Tesisimiz kendi elektrik ihtiyacının yüzde 60’ını açılışını yaptığımız güneş enerjisi santralinden karşılayacak.”

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de enerji arama çalışmalarına değinen Bakan Dönmez, asla geri adım atmayacaklarını söyledi. Dönmez,

“Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki haklı faaliyetlerine karşı yaptırım tehdidi savunanlara karşı en güzel cevaplardan birisi de işte bugün burada. Türkiye hiçbir zaman alternatifsiz değildir. Hiçbir zaman bir emrivakiye eyvallah demedik, demeyiz. Türkiye’nin ve KKTC’nin uluslararası meşru hakları hiçbir zaman pazarlık meselesi olamaz. Bizimle iş yapmak, dost olmak isteyenlere kapımız her zaman açık. Uluslararası ilişkilerde hiçbir zaman husumeti besleyen, körükleyen bir ülke olmadık. Her zaman yapıcı adımlar attık. Ancak bu yaptığımızı atalet olarak algılayanlar varsa onlar da şunu bilsin ki gereken neyse onu yapmaktan da hiçbir zaman çekinmedik, çekinmeyiz” dedi.

Bakan Dönmez, Doğu Akdeniz’deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Türkiye’ye rağmen adım atmaya çalışanların karşısında her zaman dik durduk, hakkımızı sonuna kadar savunduk. Gazi Meclisimiz de milletimizin her bir ferdi de tavizsiz her zaman arkamızda durdu. Bu güç ve inanç sayesinde ne Doğu Akdeniz de ne de doğruluğuna inandığımız başka bir konuda hiçbir zaman asla geri adım atmayacağız.”

2 milyar dolar Asya Altyapı Yatırım Bankası ve Dünya Bankası’nın kredisiyle hayata geçirilecek proje ile halen 680 milyon metreküp depolama ve günlük 20 milyon metreküp geri üretim kapasitesine sahip Tuz Gölü Doğul Gaz Depolama Tesisinin çalışma gazı kapasitesi 5,4 milyar metreküpe çıkacak. Tesisin geri üretim kapasitesi de günlük 80 milyon metreküp olacak. Ülkemizin mevcut toplam depolama kapasitesi halen 3,44 milyar metreküp olup Tuz gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Projesi, Kuzey Marmara Doğal Gaz Depolama Tevsi Projesi (Faz III), Saros FSRU Projesi ile 2023 doğal gaz depolama hedefi 11 milyar metreküp. Bu projelerle 2023’te toplam tüketimin yüzde 20’si depolanacak.

Kaynak: Yeni Şafak

Elektrik Dağıtım Tedarik Parametreleri 2021-2025 Arası Geçerli

EPDK, dağıtım ve tedarik gelir parametreleri dördüncü uygulama dönemini 2021 başı ve 2025 sonu olarak belirledi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), elektrik piyasasında faaliyet gösteren dağıtım şirketleri ve görevli tedarik şirketlerinin gelir/tarife düzenlemelerine esas parametrelerin geçerli olacağı dördüncü uygulama dönemini, 01 Ocak 2021 (dahil) – 31 Aralık 2025 (dahil) olarak belirledi.  

Kaynak: Enerji Günlüğü

Lisanslı Elektrik Üretimi 2019 Mayıs’ta Arttı

Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,38 artarak 23 milyon 860 bin 774 megavatsaate ulaştı. Kurulu güç ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,06 artışla 83 bin 940 megavata yükseldi.

Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,38 artışla 23 milyon 860 bin 774 megavatsaat oldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun "2019 Mayıs Ayı Elektrik Piyasası Sektör Raporu"na göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 23,05'i barajlı hidroelektrik, yüzde 16,59'u akarsu, yüzde 15,10'u linyit, yüzde 12,64'ü doğal gaz santrallerinden sağlandı.

Bu kaynakları ithal kömür, rüzgar, jeotermal, taş kömürü, biyokütle, asfaltit, fuel-oil ve güneş izledi.

Lisanslı elektrik üretimi mayısta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,38 artarak 23 milyon 860 bin 774 megavatsaate çıktı.  Mayıs sonu itibarıyla Türkiye'nin lisanslı elektrikte kurulu gücü ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,06 artışla 83 bin 940 megavat oldu. Kurulu gücün yüzde 30,90'ı doğal gaz çevrim santralleri, yüzde 24,52'si barajlı hidroelektrik, yüzde 11,74'ü de linyit santrallerinden oluştu. Kurulu kapasitenin kalanını diğer enerji kaynaklarından elektrik üreten tesisler oluşturdu.

Kaynak: Hürriyet

Türkiye Elektrik Üretim Kapasitesi 10 Yılda 128 Bin MW’a Çıkacak

Türkiye Elektrik İletim A.Ş., her sene açıkladığı iletim sistemi için takip eden beş ve on yıllık bölgesel bağlanabilir kapasite planlamasının bir yenisini açıkladı. TEİAŞ’ın 5 ve 10 Yıllık (2024-2029) Bölgesel Bağlanabilir Kapasite Raporu’nda Türkiye elektrik üretim kapasitesi için kurulu güç tahmini 2024 yılı için 111.710 MW, 2029 yılı için ise 127.754 MW olarak yer aldı.

Türkiye’nin elektrik üretim kapasitesi geçtiğimiz ay sonunda 90.420,9 MW’a ulaşmıştı.

Çatı tipi GES bağlantı başvuruları bu rapordaki bölgesel kapasite kapsamı dışında değerlendirilen raporda, iletim şebekesinin arz talep dengeleri, şebeke altyapısı ve şebeke gelişimi dikkate alınarak 15 bölge belirlendi. Belirlenen bölgesel bağlanabilir kapasite hesaplamalarına göre, ilk beş yıl için çoğunluğu Marmara bölgesinde olmak üzere 20.818MW, ikinci beş yıl için ilave olarak 6.453MW bağlanabilir kapasite hesaplandı.

Ayrıca kapasite hesaplanamayan bölgelerde kalan 58 il için 50’şer MW olmak üzere 2.900MW kapasite verildi.

Kaynak: Enerji Günlüğü

“Trakya’da Hayatın Enerjisi” Fotoğraflarla Can Buluyor

TREDAŞ’ın bu yıl 2.’sini düzenlediği “Trakya’da Hayatın Enerjisi” konulu fotoğraf yarışması Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da çekim yapan amatör ya da profesyonel olarak fotoğraf sanatına ilgi duyan tüm yarışmacıları bir araya getiriyor. Yarışmaya başvuru için son tarih ise 11 Ekim 2019.

Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ), bu yıl 2. kez düzenlediği “Trakya’da Hayatın Enerjisi” konulu fotoğraf yarışmasıyla Trakya Bölgesi’ni konu edinen eserleri değerlendirmeye alacak. TREDAŞ’ın amatör veya profesyonel fotoğrafçıların eserlerini toplumla paylaşmalarına aracılık ettiği yarışma, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) desteğiyle düzenleniyor. Yarışmacıların başvurularının kabulü için; Edirne, Kırklareli ya da Tekirdağ’da çekilmiş bir fotoğrafla müracaat etmiş olmaları şartı aranıyor. Başvurular TFSF’nin www.tfsfonayliyarismalar.org web sayfasından yapılabilecek. Katılımcılar, 11 Ekim Cuma günü saat 23.00’e kadar başvurularını gerçekleştirilebilecek. Jürinin 18 Ekim’de değerlendirmesini yapacağı yarışmanın sonuçları ise, 26 Ekim Cuma günü açıklanacak.

Yarışmanın jüri üyeliklerini; İz TV Genel Yayın Yönetmeni Coşkun Aral, Tekirdağ Fotoğraf Sanatı Derneği Başkan Yardımcısı Hilmi Baysal ve Fotoğraf Sanatçısı Turan Keskin yapıyor.

Fırat Elektrik’ten Malatya’ya 60 Milyon TL’lik Yatırım

Fırat Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Malatya İl Müdürü Müjdat Çelik, Önümüzdeki yıl için bütçe onayları doğrultusunda tahmini olarak Malatya’da 60 milyon TL’lik yatırım gerçekleşmesi öngörüyoruz. Bu doğrultuda da hazırlıklarımız var” dedi.

Fırat Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Malatya İl Müdürü Müjdat Çelik, Fırat EDAŞ Kurumsal İletişim Yönetmeni Fatih Şamlı ile birlikte 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeni ile Malatya Gazeteciler Cemiyetini ziyaret ederek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Burada konuşan Müjdat Çelik, “Fırat Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi olarak, Gazeteci ve Basın mensuplarının 24 Temmuz Bayramlarını kutluyoruz. Bizlerle beraber ortak çalışma yürüten arkadaşlarımızın bayramını tebrik ediyoruz. Fırat EDAŞ olarak Malatya özelinde yıllık ortalama olarak 40 milyon TL’lik yatırım gerçekleşmemiz oldu. 2019 yılında da 42 milyon TL’lik bir yatırım gerçekleşmesi öngörüyoruz. 2020 yılının da aynı zamanda hazırlıklarını devam ettiriyoruz. Özellikle kırsal bölgemizde tarımsal faaliyet gösteren, çiftçilikle uğraşan vatandaşlarımızın yoğun olduğu bölgelerde 2020 yılında ciddi yatırım gerçekleşmelerimiz olacak. Özellikle büyük ilçelerimiz olan Doğanşehir, Akçadağ, Hekimhan ve Pütürge gibi tarımsal faaliyetlerin de yoğun olduğu yerlerde yatırım çalışmalarımız olacak. Önümüzdeki yıl için bütçe onayları doğrultusunda tahmini olarak, yaklaşık 60 milyon TL’lik yatırım gerçekleşmesi öngörüyoruz. Bu doğrultuda da hazırlıklarımız var. İlaveten sahada iş yapabilme kabiliyetini arttırma adına hem personel sayımızın arttırılması hem araç sayılarımızın arttırılması için bir takım çalışmalarımız var. Araçlarımızı takviye ediyoruz. Ağustos ayı itibari ile mevcut filomuzun tamamını yenilerek, buna karşılık 20 araç kadar bir takviye yapacağız. Personel sayımızı da mevcut halini koruyarak 75 adet personel takviyesi yaparak sahada işletme ve bakım faaliyetlerinin daha hızlı çabuk gerçekleşmesi için çalışmalarımız sürüyor. Müşteri memnuniyeti odaklı bir yıl olarak belirledik bu yılı. İnşallah çok kısa zamanda da hizmet kalitesini arttıracak şekilde gereken çalışmaları göstereceğiz. İlçelerdeki en büyük sorun aslında tarımsal sulamanın gerçekleştiği yerlerde var bu konuda vatandaşlarımızdan duyarlı olmalarını bekliyoruz. Abonelerin bize yapmış olduğu müracaatla fiili olarak tüketmiş oldukları güç arasında çok ciddi farklar var. Örneğin, 5 kilovatlık bir abone sözleşmesi yapılmış, müracaat yapılmış ama fiili olarak yerine gittiğimizde bunun çok üstünde, 4-5 kat üzerinde tüketim yapan abonelerimiz var. Bunların tespitlerini, bildirimlerini de yapıyoruz. Mevzuatsal olarak birtakım işlemler gerektiriyor. Abonelerin problemli olduğu, yani şebekeden kaynaklı problem olan yerlerde anlık müdahale edebilecek yatırım ekiplerimiz var. Bunların da anlık olarak çözülmesi için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Büyük ölçekli yatırım faaliyeti gerektiren yerlerle ilgili de planlamamızı yaptık ve yapacaklarımız da var. Çok kısa sürede bunların önüne geçeceğiz. İlçelerimizde haftalık ve belli periyotlarla belirlediğimiz planlı bakım çalışmalarımız şu anda tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle yaz sezonu olması münasebetiyle bakım ve onarım çalışmalarına ağırlık vermiş durumdayız. Tabi kış gelene kadar da bunlar devam edecek. Günlük olarak şu an için bakım çalışmalarımız sürüyor. Yıl sonuna kadar da kış sezonu gelene kadar da aralıksız şekilde devam edecek” diye konuştu.

DÜNYADAN HABERLER
Güneşten Depolanan Elektriğe Anlık İzleme

Alman RCT Power tarafından depolanan güneş enerjisi, İsviçre merkezli Solar-Log ™ teknolojisiyle izlenerek sorun ve değişiklikler hızlı ve özel bir şekilde ele alınabilecek.

Alman RCT Power şirketi ve İsviçre merkezli uluslararası enerji ve altyapı şirketi BKW AG ve bağlı ortaklığı Solare Datensysteme GmbH (Solar-Log™) işbirliğiyle akıllı batarya depolaması profesyonel enerji yönetimiyle buluşacak.

RCT Power şirketinin verimlilik alanında ödül alan depolama sistemleri Solar-Log™ ile uyumlu hale getirildi. Böylece depolanan güneş elektriği anlık olarak izlenebilecek. İki şirket, müşterileri için hazırladıkları özel kombinasyon paketlerini yakın gelecekte satışa sunacak. 

Kaynak: Solar Log

Tesla’nın Elektrikli Kamyoneti için Geri Sayım

Elon Musk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Tesla'nın elektrikli kamyoneti iki ila üç ay içinde tanıtılacak. Deneyimli yönetici neredeyse bir yıldır bu konuyu gündeme taşıyarak tansiyonu yükseltiyor. Sonunda fütüristik aracın ne zaman sahneye çıkacağı konusunda elimizde bir tarih var.

Musk geçen Kasım ayında kamyonetin cyberpunk ve Blade Runner tarzı olacağını ve çok fazla titanyum içereceğini söylemişti. Buna ek olarak son derece iddialı bir tasarıma sahip olacağından bahsetti. Tesla kamyonet 6 koltuklu oturma düzeni ve ortalama 650 ila 800kilometre arası menzil sunacak.

Çift motordan güç alacak aracın 4 tekerlekten çekiş (AWD) sistemi ve dinamik süspansiyon ile geleceği söyleniyor. Ayrıca 150 tona kadar çekme kapasitesi sunacağını belirtelim. Electrek'in son raporuna göre Ford F-150'den daha iyi olacağı iddia edilen kamyonetin başlangıç fiyatı 50 bin dolardan düşük olacak.

Kaynak: Clean Technica

Guterres Devlet Liderlerinden Karbon Nötr Planların Taslağını 7 Ağustos’a Kadar İstedi

 BM Genel Sekreteri António Guterres, geçtiğimiz hafta sonu devlet başkanlarına birer mektup göndererek 2050’ye kadar karbon nötr hedefine ulaşmak için gerekli planı düzenlemelerini talep etti.

Guterres, 23 Eylül’de New York’ta gerçekleşecek kritik BM Zirvesi öncesinde, ülkelerin dekarbonizasyon hızını artırmak için somut teklifler sunmak zorunda olduğu iddialı bir iklim eylemini savunuyor.

Climate Home News’in haberine göre Guterres, hükümetleri 7 Ağustos’a kadar zirvede sunmaları beklenen “planların kısa bir özeti veya bir göstergesini” göndermeye davet etti.

Geçen ay Abu Dabi’deki zirveye yönelik hazırlık toplantısından sonra, katılım için bazı ölçütler arasında karmaşanın devam ettiği belirtilmişti.

Guterres, taleplerini netleştirerek, tüm liderlerden zirveye gelmelerini, gelecek yıl 2030 için seragazı emisyonlarını azaltmak ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için planlarını duyurmaya hazır olmalarını istedi.

Guterres, 2020’de Paris Anlaşması’ndaki ülkelerin katkısını artırmak için planların “mümkün olduğunca somut bir taahhüt” içermesi gerektiğini ve ülkelerin önümüzdeki yıl sonundan önce BM’ye sunacakları uzun vadeli stratejileri ortaya koyması gerektiğini belirtti. “Uzun vadeli stratejiler”, değişen hedef oranlarına izin veriyor.

Paris Anlaşması uyarınca ülkeler, küresel sıcaklık artışını 2 derece ısınmanın “oldukça altında” sınırlamak ve gerekli emisyon azaltımını elde etmek için iklim planları hedeflerini kademeli olarak yükseltmeyi kabul etmişlerdi. Ülkelerin 2020’de güncelleme göndermeleri gerekiyor.

Mektup, genel sekreterin G20 ülkelerine daha önce özel isteklerde bulunduğunu yazmasından sonra gönderildi.

Guterres, Reuters tarafından haberleştirilen ve Avrupa Konseyi Başka7nı Donald Tusk’a yazdığı mektupta, blokun örnek teşkil etmesi ve 2030 yılına kadar emisyonlarını 1990 seviyelerine göre %55 oranında düşürmesi gerektiğini söylemişti.

Hükümetlerin ulusal iklim taahhütlerini güçlendirmesinin yanı sıra, ülkelerin koalisyonları, şirketler ve sivil toplum liderlerinden de küresel ekonomi genelinde iklim eylemini ölçeklendirme potansiyeli olan girişimleri ortaya çıkarması bekleniyor. Koalisyonlar, farklı ülkelerin önderlik ettiği dokuz iş kulvarında kuruluyor ve azaltımı artırma, enerji geçişi, endüstri geçişi, adaptasyon, doğaya dayalı çözümler, iklim finansmanı ve altyapı ile şehirleri içeriyor.

Guterres mektupta, ülkelerin bu koalisyonlara katılmaları ve “iklim değişikliğinin kaçınılmaz sonuçları” ile “bunların sosyal boyutuna değinmeleri” için ortaya plan koymaları gerektiğini ifade etti. Guterres aynı zamanda ülkelerin “özel finans taahhütleri” vererek bu planları eyleme geçirebileceklerini belirtti ve ekledi: “Kimsenin geride bırakılmadığından emin olmalıyız.”

Kaynak: İklim Haber

Finlandiyalı Şirketten Güneydoğu Asya’da 100 MW’lık Depolama Tesisi

Finlandiyalı Wartsila, Güneydoğu Asya'da 100 MW'lık bir enerji depolama sistemi kuracak.

Finlandiya merkezli Wartsila, Güneydoğu Asya'da 100 MW'lık bir enerji depolama projesi için mühendislik, satınalma ve inşaat sözleşmesi (EPC) imzaladığını açıkladı. Şirketin ismi açıklanmayan bir müşterisi için kuracağı sistem şebekeyi yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektrik ile destekleyecek. 

Sistem Greensmith’in yazılım platformunu kullanacak ve şebekenin daha istikrarlı ve işlevli hale gelmesini sağlayarak yenilenebilir enerjilerin entegrasyonunu yumuşatacak.

Kaynak: Renewable Energy Magazine

HAFTANIN RAPORU

2019’un İlk 10 Yeni Teknolojileri

Teknoloji bir gün dünya üzerinde gelir eşitsizliğinden iklim değişikliğine kadar birçok sorunun çözümünde tam anlamıyla kritik bir rol oynayacak. Dünya Ekonomik Forumu’nun raporunda, 2019’un yeni teknolojilerinde döngüsel ekonomi için biyoplastikler, sosyal robotlar, daha güvenli nükleer reaktörler ve enerji teknolojileri öne çıkan yeni teknolojiler arasında yer alıyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK