SEKTÖRDEN HABERLER
Elektrikte Yerli Üretimle 1,4 Milyar Dolar Kasada Kaldı

Elektrikte kurulu güç temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 artarak 90 bin 449 megavata yükseldi. Bu dönemde Türkiye'nin artan enerji talebini sorunsuz karşılamak amacıyla yatırımlara hız verildi.

AA muhabirinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından edindiği bilgiye göre, ocak-temmuz döneminde elektrik üretiminde yerli kaynakların payı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 29,4 artarak 116 milyon 799 bin megavatsaate çıktı.

Bu dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimdeki payı ise yüzde 44,7 artarak 87 milyon 66 bin megavatsaate yükseldi.

1 Ocak-31 Temmuz tarihleri arasında doğal gazdan elektrik üretiminde 24 milyon megavatsaatlik tasarruf sağlanarak, yaklaşık 1,3 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçilmiş oldu.

Söz konusu dönemde ithal kömürden 4 milyon megavatsaat daha az elektrik üretildi ve 102,5 milyon dolarlık ithal kaynak kullanımı engellenmiş oldu.

Böylece ithal kaynakların elektrik üretimindeki payı, yılın yedi aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla toplam yüzde 15,4 azaldı ve yaklaşık 1,4 milyar dolar Türkiye'nin kasasında kaldı.

Türkiye'nin elektrik ithalatı yılın yedi aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,4 azalarak 1153 gigavatsaate geriledi.

Öte yandan söz konusu dönemde elektrik ihracatı ise yüzde 21,6 artışla bin 795 gigavatsaate yükseldi.

Kaynak: AA

Enerjide İş Garantili Yurtdışı Eğitimi

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, yerlileştirme ve bilgi transferi teknolojilerini geliştirmek üzere 328 öğrenci yurtdışında eğitime gönderilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının kalifiye insan kaynağı ihtiyacını karşılamak için Milli Eğitim Bakanlığınca verilen YLSY Bursu ile toplam 328 öğrenci yurtdışında enerji alanında lisansüstü eğitim almaya hak kazanacak.

231’i nükleer enerji, 84’ü maden, 13’ü ise enerji verimliliği ve çevre alanlarında olmak üzere toplam 328 öğrenci ABD, Kanada, Avustralya, Avusturya, Finlandiya, İsveç, Belçika, İngiltere, Fransa, Almanya, Danimarka, İtalya, İspanya, Hollanda, Güney Kore, Japonya, Çin ve Rusya’nın da aralarında bulunduğu dünya sıralamasında ilk 500’e girmiş üniversitelerde yüksek lisans ve doktora eğitimi görecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı adına 23, Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) adına 72, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) adına 65, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü adına 64, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) adına 15, Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü (NATEN) adına 5 ve Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) adına 84 öğrenci burs kapsamında eğitim görecek.

Bursiyerler, yurtdışında resmi burslu veya kısmi burslu statüde öğrenim göreceği sürenin iki katı kadar mecburi hizmetle yükümlü olacak. Adaylar, bu yükümlülüklerini, adına öğrenim gördükleri kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili kadrolarında yerine getirecek. Başvurular 26 Ağustos 2019 tarihine kadar yapılabilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, NDK ve TAEK adına eğitim görecek öğrenciler mecburi hizmet yükümlülüklerini kariyer uzmanlığı kadrolarında yerine getirecekler. Yurtdışında yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar kurumlarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzman Yardımcısı, Atom Enerjisi Uzman Yardımcısı ve Nükleer Düzenleme Uzman Yardımcısı kadrolarına; doktora eğitimini tamamlayanlar ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzmanı, Atom Enerjisi Uzmanı ve Nükleer Düzenleme Uzmanı kadrolarına atanacak. EÜAŞ, BOREN, NATEN ve MTA adına yurtdışında yüksek lisans ve doktora eğitimi alan öğrenciler ise mecburi hizmet yükümlülüklerini mühendis, kimyager, uzman ve avukat kadrolarına atanarak yerine getirecek. Yurtdışına gönderilecek adayların başvuruları Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Resmi Burslu Öğrenci Sistemi (REBUS) üzerinden alınmaya başlandı.

Kaynak: Hürriyet

Enerji Koordinasyon Kurulu Yeniden Yapılandırıldı

Enerji ve Tabii Kaynak Yatırımları Takip ve Koordinasyon Kurulu, yeniden yapılandırıldı. 

Enerji Yatırımları Takip ve Koordinasyon Kurulu’nun adı Enerji ve Tabii Kaynak Yatırımları Takip ve Koordinasyon Kurulu olarak değiştirildi ve Kurul yeniden yapılandırıldı. Bu çerçevede 2016/6 sayılı Başbakanlık Genelgesi de yürürlükten kaldırıldı. 

Buna göre Enerji ve Tabii Kaynak Yatırımları Takip ve Koordinasyon Kurulu; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan ilgili Bakan Yardımcısı başkanlığında yatırımın niteliğine göre davet edilecek Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı yatırım Ofisi, Çevre ve Şehircilik, Hazine ve Maliye, Kültür ve Turizm, Tarım ve Orman, Ticaret, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıkları ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ, Devlet Su İşleri, Elektrik Üretim AŞ, Karayolları, Maden Tetkik ve Arama, Maden ve Petrol İşleri, Orman, Tapu ve Kadastro, Türkiye Elektrik İletim AŞ ve Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüklerinden kurumu adına karar vermeye yetkili üst düzey temsilcilerin katılımıyla yeniden oluşturuldu.

Kurul’un asli görevi eskiden olduğu gibi kamu ve özel sektör tarafından yapılan veya yapılacak olan yatırımların izin süreçlerini takip etmek, denetlemek ve koordine etmek ve tüm enerji ve tabii kaynak yatırımlarının hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleşmesini koordine etmek olacak. 

Kurul, ihtiyaç halinde alt komiteler, danışma ve çalışma grupları oluşturabilecek. Kurul toplantılarına konuyla ilgili kurum ve kuruluşlar ile üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerini çağırabilecek. 

Kaynak: Enerji Günlüğü

EPDK, Yabancı Yatırımcı İçin Harekete Geçti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), dünyanın farklı köşelerindeki yabancı yatırımcılara Türkiye'deki enerji piyasalarını anlatacak. "Invest in Turkish Energy" projesi kapsamında hazırlanan İngilizce videolarda Türkiye’de enerji piyasalarının potansiyeli ve Türkiye’ye yatırım yapmanın avantajları anlatılırken, yatırım yapmak isteyenlere yol gösteriliyor.

EPDK'nın Enerji Uzmanları Derneği (EUD) işbirliğinde hayata geçirdiği "Invest in Turkish Energy" projesiyle Türkiye enerji piyasaları yabancı yatırımcılara anlatılacak. OECD'nin en büyük 10'uncu enerji piyasası Türkiye; Avrupa'nın 6. büyük petrol piyasası, 4'üncü büyük elektrik piyasası ve 3'üncü büyük gaz piyasasına sahip. Ayrıca Türkiye; bugün otogaz kullanımı açısından dünyada Güney Kore'den sonra 2'nci sırada yer alırken, otogazlı araç ve istasyon sayısı bakımından ise lider konumda. Projenin hedefi de dünyanın dört bir yanındaki yabancı yatırımcılara ulaşmak ve Türkiye'nin enerji piyasalarına ilişkin temel bilgileri, yatırım fırsatlarını ve yatırım yapmanın yollarını paylaşmak olarak belirlendi. Konu seçimleri de bu amaç doğrultusunda yapıldı. 3 ile 8 dakika arasında değişen sürelerde hazırlanan 25 videoda, Türkiye’de enerji piyasalarının sahip olduğu potansiyel, yatırım yapmanın avantajları ve hangi alanlarda nasıl yatırım yapılabileceği anlatılıyor.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye enerji piyasalarının sahip olduğu potansiyeli yabancı yatırımcıya layıkıyla anlatmanın önemine değinerek, şunları söyledi: "Enerji piyasalarımızın potansiyeli ortada ve ülkemize yatırım yapan kaybetmez. EPDK sadece lisans veren, mevzuat hazırlayan bir kurum değil. Yatırım danışmanı gibi çalışarak, yabancı yatırımcılara yol gösteriyoruz. Ülkemize kazandıracağımız her yatırım, vesile olacağımız her istihdam bizim için mükafat niteliğindedir."

Kaynak: Sabah

BEDAŞ, Yarı Zamanlı Mühendislik Programı ile Yeni Mezunlara Sektörün Kapısını Açıyor

Elektrik dağıtım sektörüne nitelikli çalışan yetiştirmeyi hedefleyen Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ), ‘Yarı Zamanlı Mühendislik Programı’ ile yeni mezun mühendislere iş hayatının kapılarını açıyor.  BEDAŞ İnsan Kaynakları Direktörlüğü tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ve Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde mühendislik öğrenimi gören 26 öğrencinin katıldığı Yarı Zamanlı Mühendislik Programı, haziran ayında bu yılki mezunlarını verdi. Altı ay süren eğitimde teori ile pratiği aynı potada eritme fırsatı bulan 26 öğrenciden 15’i mezun olur olmaz BEDAŞ’ın çeşitli departmanlarında işe başladı. Yeni mezun mühendis alımlarının neredeyse tamamını söz konusu program çerçevesinde gerçekleştiren BEDAŞ, geçen yıl da aynı programda başarılı olan 13 mühendisi bünyesine katmıştı. Bu yıl alınan 15 mühendisle birlikte iki yılda söz konusu program sayesinde BEDAŞ’ta çalışmaya başlayan yeni mühendislerin sayısı 28’e ulaşmış oldu.

BEDAŞ İnsan Kaynakları Direktörlüğü’nün 2018-2019 eğitim döneminin başında kariyer portalleri üzerinden başvurularını aldığı Yarı Zamanlı Mühendislik Programı’na çeşitli üniversitelerden 500’ün üzerinde başvuru geldi. Başvurulardan program kriterlerine uygun bulunan 80 öğrenci kurum değerleri ve yetkinliklerinin ölçümlenebileceği şekilde tasarlanan grup mülakatları, vaka çalışmaları ve birebir görüşmelerin ardından değerlendirme merkezine dâhil edildi. Yetkinlik bazlı seçilen ve ağırlıklı olarak elektrik mühendislerinden oluşan 26 öğrenci, kariyer gelişim yolları ve yetkinliklerine göre uygulamalı iş alanlarına yerleştirildi.

BEDAŞ İnsan Kaynakları Direktörü Gaye Küçükkaya, altı ay süren çalışmanın ardından programı tamamlayan öğrencilerin teknik anlamda farkındalıklarını artırıp enerji sektörünü BEDAŞ bünyesinde deneyimleme fırsatı yakaladıklarına işaret ederek “Katılımcılar bu programa özel olarak tasarlanmış, bin 893 saat sınıf içi, online ve teknik eğitim sahasında özel eğitimlere tabi tutuldu. Programda yer alan öğrenciler bağlı oldukları yöneticileriyle birlikte BEDAŞ’ta deneyimledikleri konularla ilgili proje sunumlarını gerçekleştirerek, haziran ayında bu verimli süreci tamamlamış oldular. Böylece teoride bildiklerini pratikte uygulama imkânına sahip olarak, kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağladılar.” değerlendirmesinde bulundu.

 “Yarı Zamanlı Mühendislik Programı ile BEDAŞ’ın çalışma prensibini benimseyecek, iş performansını en üst düzeye çıkaracak ve bunu sürdürülebilir kılacak yeni mezun arkadaşlara kariyer fırsatı sunuyoruz” diyen Küçükkaya sözlerine şöyle devam etti:

“Programa dâhil olan öğrenciler geliştirdiğimiz yerinde öğrenme metotlarıyla altı ay boyunca yöneticilerimizle birlikte hem profesyonel hayatı deneyimliyor hem öğrendiği teorik bilgileri pratiğe dökerek kariyer gelişimleri için önemli fırsatlar yakalıyor. Bu sırada performanslarını izleyerek, sürekli geri bildirimlerle beslediğimiz öğrencilerimiz programın son haftasında BEDAŞ’ın yönetim kadrosuna, çalıştığı alan ile ilgili hazırladığı projenin sunumunu gerçekleştiriyor. Bu yıl programa katılan öğrencilerimizden 15’i şu an BEDAŞ’ın çeşitli departmanlarında görevlerine başladı. Geçtiğimiz yıl da bu programdan kadromuza kazandırdığımız 13 mühendisimiz vardı. Yeni mezun mühendis alımlarımızın neredeyse tamamını bu program çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. BEDAŞ İnsan Kaynakları Direktörlüğü olarak yaptığımız bu ve buna benzer projeleri hayata geçirerek, üniversitelerden mezun olmaya hazırlanan öğrencilerimize her yıl daha fazla kariyer fırsatı sunmayı ve yakaladığımız bu sinerjiyi sürdürebilir kılmayı hedefliyoruz.”

Dicle Elektrik'ten Tüketicilere Tasarruf Çağrısı

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ tarafından hizmet bölgesinde sıcaklıkların yükselmesine bağlı olarak artan klima kullanımı ve elektrik gücüne dayalı tarımsal sulamanın etkisiyle oluşacak dalgalanmalara ve kesintilere karşı tüketicilere tasarruf çağrısında bulunuldu.

Şirketten yapılan açıklamada, hizmet bölgesini kapsayan 6 ildeki toplam elektrik tüketiminin 13 Ağustos 2019 Salı günü 96 milyon kilovatsaate çıkmasıyla tüm zamanların tüketim rekorunun kırıldığı bildirildi.

Elektriğe dayalı tarımsal sulama nedeniyle tüketim artışının en fazla Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır'da yaşandığı belirtilen açıklamada, başta sulama hatları olmak üzere ana iletim hatlarına aşırı yük bindiği ve bu sebeple dağıtım hatlarının yanı sıra Türkiye Elektrik İletim AŞ trafo merkezlerindeki iletim sisteminin de sıkıntıya girdiği ifade edildi.

Açıklamada, tüketicilerin desteğiyle bu sürecin kesintisiz aşılmasının hedeflendiği ve enerji sürekliliğinin sağlanacağı aktarıldı. Dağıtım bölgesinde yaşanan ve yaşanabilecek dalgalanmaların en az seviyeye indirmesinin hedeflendiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tüketicilerimizin ihtiyaçları kadar elektrik kullanmaları, tüketimde tasarruflu davranmaları gerekmektedir. Ciddi bir enerji tüketiminin yaşandığı tarımsal sulama konusunda da çiftçilerimizin mutlaka gündüz yerine gece saatlerinde sulama yapmaları, gündüz yaptıkları sulamayı gece saatlerine kaydırmaları gerekmektedir. Bu, enerji sürekliliği açısından son derece önemlidir. Özellikle sıcakların arttığı birkaç gün içinde klimalarda enerji tasarrufuna gidilmesi ve tarımsal sulamanın gece saatlerinde yapılması sistemi rahatlatacak, olası büyük sorunları önleyecektir."

DÜNYADAN HABERLER
İngiltere’de Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sayısı, Benzin İstasyonunu Geçti

İngiltere’deki elektrikli araç şarj istasyonu sayısı ağustos ayında 9 bin adedi geçti.

Otomobil üreticisi Nissan tarafından yapılan açıklamaya göre, ağustos ayı itibarıyla ülkedeki elektrikli araç şarj istasyonu satışı 9 bin 300 adede yaklaşmış durumda. Bunlardan bin 600’den fazlası ise elektrikli araç bataryalarını, bir saatin altında yüzde 80 doluluk oranına ulaştırmayı sağlayan hızlı şarj istasyonları oluşturuyor.

Buna karşın ülkedeki benzin istasyonu sayısı ise 8 bin 400 düzeyinde.

Nissan’ın açıklamasında, şirketin bu rakama 2020 yılı ağustos ayında ulaşılmasını tahmin ettiği bildirilirken, 1 yıl önceden ulaşılan bu seviyenin elektrikli araçların toplumda kabullenilmesinin hızlandığı şeklinde yorumlamasına sebep oldu.

Bununla birlikte açıklamada Londra’daki Aşırı Düşük Emisyon Bölgesi uygulaması ile yeni konut binalarında elektrikli araç şarj noktaları konulmasına yönelik yasa taslağının da bu hızlanmada etkili olduğuna vurgu yapıldı.

Londra’daki Aşırı Düşük Emisyon Bölgesi’ne girecek araçların gerekli emisyon standartları karşılamadığı takdirde 3,5 tona kadar olan araçlar için 12,50 Pound, daha ağır araçlar için ise 100 Pound ödemesi gerekiyor.
2019 yılı ağustos ayında İngiltere’de elektrikli araç satış rakamı, bir yıl öncenin aynı dönemine göre yüzde 158,1 oranında artış göstermiş ve elektrikli araçlar toplam satış rakamının yüzde 1,4’ünü oluşturarak, şimdiye kadarki en yüksek noktaya çıkmıştı.

Kaynak: Electrive

Küresel Offshore Rüzgâr Kapasitesi 2030 Yılında 193 GW’a Ulaşacak

Küresel offshore rüzgâr enerjisi kapasitesinin 2030 yılında 193 gigavat, 2050 yılında ise 500 gigavat seviyesine ulaşacağı öngörülüyor.

National Renewable Energy Laboratory tarafından hazırlanan “2018 Offshore Rüzgâr Teknolojileri Piyasası” raporuna göre, offshore rüzgârdaki toplam 154 gigavatlık kapasitenin 2030 yılında 193 gigavata ulaşması bekleniyor.

Bu dönemde Amerika’daki offshore rüzgâr enerjisi kapasitesinin ise 16 gigavat artacağı öngörülüyor.

Diğer yandan, 2050 yılına gelindiğinde ise küresel rüzgâr enerjisi kapasitesinin 500 gigavatı aşacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Offshorewind.biz

Çin’in Birçok Şehrinde Güneş Elektriği, Şebeke Elektriğinden Daha Ucuz Hale Geldi

Yeni yapılan bir araştırmaya göre Çin’deki yüzlerce şehirde güneş enerjisi kaynaklı elektriğin, şebeke elektriğinden daha ucuza temin edilmeye başlandığı açıklandı.

Ülkenin yenilenebilir enerjiye geçişi konusunda çok önemli olan bu gelişme, Çin ve İsveç’te görev yapan araştırmacıların verileri neticesinde ortaya çıkarıldı.

Nature Energy dergisinde yayınlanan çalışma sonuçlarına göre, ülkedeki 344 ilde devlet teşviklerine bağlı kalmadan üretilen güneş enerjisi kaynaklı elektrik, şebekeden alınan hizmetlerden çok daha ucuza mâl edilebiliyor.

Bahsi geçen şehirlerin yaklaşık dörtte birinde ise güneş enerjisi fiyatları kömür santrallerinden üretilen elektrikten de ucuz.

Geçtiğimiz yıllarda son derece hızlı bir büyüme gösteren Çin’in güneş enerjisi sektörü, 2018 Haziranında hükümetin aşırı kapasite ve ölü yatırım endişeleri sebebiyle teşvik programlarını sonlandırmasıyla duraklama sürecine girmişti. Fakat tüm bu olumsuzluklara rağmen ülkenin yenilenebilir enerji alanında gösterdiği bu gelişme, atmosferi en çok kirleten ülkelerin içinde bulunan Çin için büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: CNN

Japon TEPCO’dan 7 GW’lık Yenilenebilir Yatırımı Hedefi

Japonya’nın en büyük elektrik üretim ve dağıtım şirketi Tokyo Electric Power Company Holdings, Inc. (TEPCO HD) yenilenebilir enerji yatırımlarına odaklanacak yeni bir şirket kurma kararının alındığını açıkladı.

Açıklamada şirketin yenilenebilir enerjilerin birincil enerji kaynağı olmasını desteklediği vurgulanırken, yeni kurulacak şirketin bu amaç doğrultusunda Japonya ve Japonya dışında 6 ila 7 GW arası kurulu güce sahip yenilenebilir enerji yatırımlarını hayata geçirmesinin hedeflendiği bildirildi.

Bunun için de ekim ayında yeni bir şirket kurulacak, kasım ayında ise TEPCO HD ile yeni şirket bölünme anlaşması yapacak.

Açıklamada kararın gerekçesi olarak TEPCO Grubunun yenilenebilir enerji sektöründeki bilinirliğini artırmak ve büyük ölçekli yatırımlar ile ilgili hızlı karar almak için gerekli olan sorumluluk ve yetkiyi netleştirmek gösterildi.

Bununla birlikte TEPCO HD ve tüm TEPCO Grup şirketlerinin 2011 yılı mart ayında yaşanan Fukuşima Nükleer Kazası’ndan kaynaklı tüm sorumlulukları yerine getirmeye devam edeceği de açıklamada yer buldu.

TEPCO’nın elektrik üretim kapasitesi, 2018-2019 mali yıl başında 67,59 GW düzeyinde bulunuyor.

Bu kurulu güçte en büyük payı, 31,03 GW ile LNG&LPG kullanan santraller alıyor. Bu tarihte şirket portföyündeki nükleer enerji santrallerinin gücü 12,61 GW, petrol santrallerinin 10,83 GW, hidroelektrik santrallerinin 9,87 GW, kömürlü termik santrallerinin 3,20 GW olarak gerçekleşti.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı santrallerinin gücü ise yalnızca 50 MW olarak açıklandı.

Kaynak: Renewablesnow

HAFTANIN RAPORU

Enerji Altyapısı: Satın Alınabilirliği Mümkün Kılan mı Yoksa Karbonsuzlaşmaya Bir Tehdit mi?

Dünya Enerji Konseyi, Altyapı Aksiyon Planı’nı dizayn eden bir dizi prensipler geliştirdi. Bu prensipler, dünya çapında enerji sektörünün liderleriyle yapılan görüşmeler ve araştırmalar sonucu ortaya çıktı.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK