SEKTÖRDEN HABERLER
Irak’la Elektrik Ticaretinde Yeni Dönem Başlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Irak ile geçmişte elektrik ticareti yapıyorduk. Şimdi elektrik ticaretini yeniden daha kapsamlı başlatma konusunda bir mutabakatımız var” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in, Irak'taki temaslarına ilişkin değerlendirmelere yer verildi.

Bu kapsamda Irak Elektrik Bakanı Luey el-Hatib ile görüşen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda çeşitli iş birliği imkanlarını görüştüklerini belirterek, "Ticaretimiz yaklaşık 13 milyar dolar civarında seyrediyor ama her iki ülkenin de mutabakatıyla bunu ilk etapta 20 milyar dolara çıkartmak hedefi var." ifadesini kullandı.

Bakan Dönmez, Bağdat'taki temasları sırasında Iraklı yetkililerle enerjinin yanı sıra ticari ve ekonomik ilişkileri de ele alma fırsatı bulduklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Irak ile geçmişte elektrik ticareti yapıyorduk. Şimdi elektrik ticaretini yeniden daha kapsamlı başlatma konusunda bir mutabakatımız var. Onun için de mevcut bağlantı kapasitesinin artırılması gerekiyor. Bizim tarafta gerekli hazırlıkları yaptık. Irak tarafı da kendi elektrik şebekesiyle ilgili eksiklerini tamamlarsa, bu hizmeti rahatlıkla verebilir hale geleceğiz. Irak tabii sıcak bir memleket ve yaşam alanlarının soğutulması son derece önemli. Bunun için kesintisiz elektrik kaynağına ihtiyaçları var. Bu konuda gereken desteği vereceğiz, şebeke altyapısının yenilenmesi önemli bir iş kalemi. Yaptığımız temaslarda Irak tarafı bu işte Türkiye'de gerek malzeme üretenlere gerekse de işlerin yapımı sürecinde görev alabilecek yüklenicilere kapılarının açık olduğunu ifade ettiler. Biz de Türkiye'de elektrik ekipmanı altyapısı, şebeke malzemesi üreten ve bu işlerin uygulamasını, montajını yapan firmalara da duyurmuş olalım. Ciddi bir iş potansiyeli gözüküyor."

Kaynak: AA

ELDER’den Tüketici Memnuniyeti Başarısı

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tüketici memnuniyetini ve algısını ölçümlemek için yaptığı çalışmalarda bir başarıya daha imza attı.

ELDER’in, tüketici odaklı rekabetçi bir piyasada doğru algıyı oluşturmak üzere harekete geçtiğini belirten ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, Türkiye Araştırmacılar Derneği (TÜAD) tarafından verilen başarılı araştırma projeleri kapsamında ödüle layık görüldüklerini söyledi. TÜAD tarafından en başarılı araştırma projelerinin ödüllendirildiği Baykuş Ödülleri, bu yıl 3 Eylül tarihinde düzenlenen ödül töreniyle sahiplerini buldu. ELDER, kamuoyunun elektrik dağıtım hizmetine yönelik algısının tespit edilmesine ilişkin gerçekleştirdiği araştırmayla İtibarlı Baykuş Kategorisinde ödülün sahibi oldu. Baykuş Ödülleri, 16 kategoride 188 başvurunun yapıldığı ve 67 başarılı araştırma projesinin ödül almaya hak kazandığı etkinlikle sahiplerine verildi.

Verisini Güncelleyen Abone Yüzde 20 Arttı

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Çeçen, elektrik dağıtım sektöründe 2013 yılında özelleştirme sürecinin tamamlanmasının ardından yeni bir dönem başladığını anımsatarak itibar araştırmasının tüketici memnuniyetini artırmak açısından 21 dağıtım şirketine moral ve motivasyon kazandırdığını söyledi. 35 yıllık eski bir şebekeyi devralan özel sektörün bir yandan Türkiye’nin ihtiyacı olan yatırımları tamamlarken bir yandan da tüketici odaklı rekabetçi bir piyasada doğru algıyı oluşturmak üzere harekete geçtiğini belirten Çeçen, “Bu itibar araştırması mevcut algıyı doğru okuma ve geleceğe ilişkin itibar yönetimine yön vermede büyük bir önem taşıyor. Elektrik dağıtım sektöründeki tüm oyuncular ile araştırma sonuçları paylaşıldı. Tüketicilerle sağlıklı ve düzenli iletişim kurabilmenin yolu doğru ve eksiksiz iletişim bilgilerinden oluşan tüketici veri tabanlarıyla mümkün. Bu amaçla tüm bölgelerde sosyal medya üzerinden ‘Verilerinizi Güncelleyin’ kampanyası yapıldı ve güncel verisi olan abone sayısında yüzde 20 oranında artış sağlandı.”

Mobil Uygulamalara Güncelleme

Tüketicilerin kesintilere yönelik bilgilendirme beklentilerini karşılamak için tüm dağıtım bölgelerinin güncel kesinti bilgilerini tüketicileriyle düzenli paylaşmaya başladığını ifade eden Çeçen, “Arıza bilgilendirmelerine yönelik tüm Türkiye’deki tüketici mobil uygulamaları güncellendi. Türkiye’deki tüm planlı kesintilerin izlenebildiği online platformda geliştirmelere gidildi. Müşterileri, elektrik dağıtım hizmeti hakkında bilgilendirmek amacıyla ‘Enerjide doğru bilinen yanlışlar’ adlı bilinçlendirme projesi uygulandı” dedi.

6 Binden Fazla Kişiyle Görüşüldü

ELDER, evde kullanılan elektrik dağıtım, doğalgaz, internet, su ve dijital yayıncılık gibi hizmetlerin tanınma, beğeni ve güven düzeylerinin tespit edilmesi hedefiyle abonelerine yönelik ‘Elektrik Dağıtım Sektöründe Tüketici Memnuniyeti ve Algı Araştırması Projesi’ni hayata geçirdi. Ödüle layık görülen araştırma, 14 Mart ile 6 Ekim 2018 tarihleri arasında 21 elektrik dağıtım şirketinin hizmet verdiği bölgelerde 4 aşamalı araştırma tekniği kullanılarak yapıldı. ERA Research & Consultancy tarafınfan gerçeklestirilen ve 9 ay süren araştırmanın birinci evresinde karar vericilerin vizyonunun anlaşılması hedeflenirken ikinci evrede 81 ilde 6 bin 354 kişi ile telefonla görüşülerek 21 bölge bazında elektrik dağıtım hizmetine yönelik olması beklenen aksiyon algıları tespit edildi.  Araştırmanın üçüncü evresinde bulgular değerlendirildi.  Son aşamada ise grup tartışmaları yapılarak, elektrik dağıtım hizmetinin benzer sektörlerle karşılaştırılması masaya yatırıldı.

Kesintisiz Arz Operasyonu

EPDK, elektrik üretiminin tüketime göre yetersiz olduğu alanlarda arz güvenliğini sağlamak için harekete geçti. Görüşe açılan yönetmelik taslağına göre daha önce başka bir bölgede kurulan santrallar İstanbul gibi tüketimin yüksek olduğu alanlara taşınacak. Böylece bu alanlarda ani talebe cevap verecek santrallar daima hazır olacak. Ayrıca santrallara 10 yıl alım garantisi verilecek.

Türkiye elektrikte kesintisiz arz güvenliğini sağlamak adına yeni bir adım atıyor. Özellikle elektrik üretiminin düşük, tüketiminin ise yüksek olduğu bölgelerdeki arzı kontrol altına almak için dün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından “Elektrik Piyasası Yan Hizmetler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Taslağı” görüşe açıldı.

Buna göre EPDK, “Bölgesel Kapasite Taşıma” adında yeni bir yan hizmet oluşturmayı hedefliyor. Temel amaç Türkiye’nin en yüksek enerji tüketen bölgesi olan Trakya ve İstanbul’un Avrupa yakasına elektriğin kesintisiz sağlanması. Zira Türkiye’de bir bölgede verimsiz çalışan dev bir santral teşvik ve alım garantisi ile batıya taşınacak.

Aslında bu gelişme enerji sektörü tarafından uzun süredir bekleniyordu. Hatta taraflar son 4 aydır karşılıklı görüşmelerle süreci olgunlaştırdılar. Enerji sektörünün kaynaklarına göre zamanında Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından yapılan plansız ihaleler nedeniyle elektrik üretimi için yapılan yatırımlar hep talebin düşük olduğu ve az büyüdüğü bölgelere yapıldı. Zamanla İstanbul ve Trakya gibi tüketimin yoğun olduğu bölgelerde ise çevrede bulunan santrallar tarafından ani oluşan talebe cevap verememe gibi bir problem ortaya çıktı. Şimdi şebeke üzerinde daha kontrollü bir yapı oluşturulması adına üretim tesisleri bölgesel yetersizliği bulunan tüketim bölgelerine daha yakın konumlandırılmış olacak. Örnek vermek gerekirse Anadolu’nun bir şehrinde daha önce kurulmuş yüksek kapasiteli bir doğalgaz santralı TEİAŞ’ın İstanbul Ambarlı’da bulunan alanına taşınacak. Böylece bölgedeki ani talebe sürekli cevap verebilecek bir santral bulunacak.

Yönetmeliğin görüşe açılmasının ardından kısa sürede ihaleye çıkılması planlanıyor. Önümüzdeki süreçte elinde elektrik üretim santralı bulunan çok sayıda şirket fiyat teklifi verecek. Sektör kaynaklarına göre bu ihaleye daha önce büyük yatırımlarla kurulan doğalgaz santrallarının katılması bekleniyor. Böylece şu anda kurulu olduğu bölgede verimsiz çalışan santral İstanbul’da verimli çalışacak. Tüketimin yoğun olduğu alanda kurulacak santral için açılacak ihalenin büyüklüğü 600 megavat ile 1.000 megavat arasında olacak.
İhaleyi kazanan santrallara 10 yıl boyunca belirli bir fiyattan alım garantisi verilecek. 10 yıl tamamlandığında ise santrallar piyasa koşullarında çalışmaya devam edecek.

Taşıma bedeli de iletim bedellerinden mahsuplaşma yoluyla karşılanacak. Taşıma için istekli olan üretim lisansı sahibi şirketlere megavat başına birim kapasite taşıma bedeli ödenecek. Taslak, 16 Eylül Pazartesi mesai bitimine kadar kamuoyunun görüş ve değerlendirmelerine açık tutulacak. Ayrıca bölgesel kapasite ihtiyaçları da TEİAŞ tarafından karşılanacak.

Trakya ve İstanbul çevresi Türkiye’nin en yüksek enerji tüketimine sahip. Buradaki üretim santralları talebi karşılayacak güçte değil. Bu durumun aksine Türkiye’nin en büyük HES’leri coğrafi konumu itibari ile tüketimin en düşük olduğu bölgelerde. Ayrıca yüksek tüketimli bölgelerde dönem dönem talep zirve yapıyor. Yazın en sıcak olduğu ve soğuk kış günlerinde elektrik talebinin karşılanmasında zorluk yaşanıyor. Bu noktada büyük doğalgaz santrallarının İstanbul çevresine taşınması arz güvenli için çok kritik öneme sahip.

Kaynak: Hürriyet

Emirates Enerji Ödülleri, Türk Firmalarını Bekliyor

Enerji verimliliği ve inovasyon alanlarında fark yaratan Türk firmaları, Dubai Expo 2020 kapsamında bu yıl dördüncüsü düzenlenecek Emirates Enerji Ödülleri yarışmasına katılmak için 31 Aralık'a kadar başvuruda bulunabilecek.

Yenilenebilir enerji kaynakları, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konularında yenilikçi, uygun maliyetli ve örnek niteliğindeki tedbirleri geliştiren en iyi uygulamaları değerlendirecek yarışma için bu yıl Türkiye’den yoğun katılım bekleniyor.

DSCE, 17 Eylül 2019 tarihinde İstanbul’da bir tanıtım etkinliği düzenleyerek, yarışma programı ve kuruluşlara katılım sürecinin ayrıntıları aktarmayı planlıyor. Türkiye’yi geniş kaynakları ve tecrübeleri nedeniyle enerji yönetimi ve sürdürülebilirlik için önemli bir pazar olarak görüyor.

2013 yılında başlatılan ve iki yılda bir düzenlenen yarışma, şimdiye kadar Türkiye de dahil olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki 28 ülkeden 90 proje seçti ve 424’ten fazla başvuru aldı. Bu yılın yarışması ise “Sürdürülebilir Enerji için İlham Veren İnovasyon” teması altında düzenleniyor. 31 Aralık’a kadar başvuruları devam edecek yarışmanın ödül töreni, katma değer ve tanınma değeri kazandıran Dubai EXPO 2020 sırasında yapılacak. Kazananların açıklandığı törenin ardından 1 milyon dolarlık ödül, kategori kazananları arasında paylaştırılacak.

Kaynak: Haberler.com

EDAŞ’larda Genel Müdür Değişimi

Fırat Elektrik Dağıtım AŞ Genel Müdürlüğü’ne Fikret Türkmen, Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ Genel Müdürlüğü’ne Gökay Fatih Danacı ve Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ Genel Müdürlüğü görevine ise Hasan Yasir Bora atandı.

Kazancı Holding’e bağlı Aksa Elektrik Dağıtım Grubu’nda 2017’den beri müşteri ve şebeke operasyonları direktörlüğü görevini yürüten Fikret Türkmen, holding bünyesinde gerçekleştirilen değişim ve yeniden yapılandırma kapsamında Fırat Elektrik Dağıtım AŞ Genel Müdürlüğü görevine getirildi.

Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli’de yaklaşık 1 milyon müşteriye hizmet veren Fırat EDAŞ’tan yapılan açıklamada, yeni süreçte müşteri memnuniyeti odağında, kaliteli ve kesintisiz elektrik dağıtım hizmeti hedefi ile özverili çalışmaların artarak devam edeceğine dikkat çekildi.

UEDAŞ’ta Gökay Fatih Danacı Dönemi

Limak Enerji Grubu bünyesinde elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) Genel Müdürlüğü’ne Gökay Fatih Danacı atandı.

UEDAŞ’ın çeşitli departmanlarında 2007’den beri yönetici olarak görev yapan Danacı, son 7 yıldır Çanakkale’de işletme müdürlüğü görevini yürütüyordu.

UEDAŞ’tan yapılan açıklamada, şirket politikalarının aynen devam edeceği vurgulanırken, yeni genel müdürün müşteri memnuniyeti odaklı çalışmaları geliştirerek sürdürmeyi hedeflediği ifade edildi.

Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da 3.2 milyon aboneye hizmet veren UEDAŞ elektrik dağıtım hizmetinin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri, kültür ve sanat gibi faaliyetlere de destek vererek vatandaşın hayatına dokunan işlere imza atıyor.

YEDAŞ Genel Müdürlüğüne Hasan Yasir Bora Atandı

Samsun, Sinop, Çorum, Ordu ve Amasya illerinde elektrik dağıtım hizmeti veren Yeşilırmak Elektrik Dağıtım Şirketi’nde Genel Müdürlük görevine Hasan Yasir Bora atandı.

Yeni görevini 1 Ağustos 2019 tarihinde devralan Bora, çalışma hayatına İGDAŞ İstanbul Gaz Dağıtım AŞ’de başladı.  Bora, 2004 yılında Arsan Doğalgaz Dağıtım Şirketi’nde Proje Koordinatörü olarak devam etti. 2007 yılında Kayserigaz’da çalışmaya başlayan Bora, 2010-2017 yılları arasında Genel Müdür olarak görev aldı. 2017 yılında EWE Turkey Holding AŞ’de operasyondan sorumlu Genel Müdür (COO) olarak atanan Bora, son olarak mevcut rolü ile birlikte Bursagaz AŞ, Kayserigaz AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da yürütmekteydi.

SEDAŞ’ın EPDK Onaylı Ar-Ge Projesi SARP Başarıyla Uygulandı

SEDAŞ ve AKTEK,  Microsoft'un sanal gerçeklik gözlüğü HoloLens’ten yararlanarak,  SARP (Arttırılmış Gerçeklik Teknolojisi ile SCADA Operasyonlarında Bakım-Onarım Eğitim Uygulaması) projesini gerçekleştirdi.

SEDAŞ’ın AKTEK’le birlikte yürüttüğü “Arttırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) Teknolojisi ile SCADA Operasyonlarında Bakım-Onarım Eğitim Uygulama Projesi kısa adı ile (S.A.R.P) projesi olarak anılıyor. SEDAŞ olarak, Kocaeli, Sakarya, Bolu ve Düzce illerinde; güvenli, kaliteli ve güvenilir elektrik enerjisine müşterilerin sürdürülebilir erişimini sağlamaya çalışıyor. SEDAŞ’ın SARP Projesi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) onaylı bir araştırma geliştirme projesi olarak öne çıkıyor.

EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından 2017 yılında onaylanan SARP projesinin, 14 aylık çalışma sonucunda pilot uygulaması başarı ile tamamlandı. SEDAŞ yöneticilerinden Şebeke Yönetimi Grup Müdürü Gökmen Hasançebi ile SEDAŞ Geliştirme ve Bakım Uzmanı Turan Aldırmaz, AKTEK Müdür Yardımcısı Volkan Aktaş ile Uzman Yazılım Mimarı Sebahattin Düzel, Microsoft’un lansmanında projeyi dünyanın farklı ülkelerinden gelen ve teknolojideki yeni gelişmeleri takip eden bilişim firmalarının yöneticileri ve bu şirketlerde Ar-Ge projelerini yöneten iş insanlarına tanıttılar. Tanıtım filmine SEDAŞ’ın sosyal medya hesaplarında da yer verildi.

Proje ile SEDAŞ’ın uzman kadrosunun tüm bilgi birikimi, hiçbir tecrübesi olmayan bir personele aktarabildiği bir eğitim hayal ediliyor. Bu doğrultuda Microsoft'un sanal gerçeklik gözlüğü HoloLens’ten yararlanılıyor. Proje kapsamında uzman olmayan bir kişi, uzman bir personelmişçesine, tüm iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak SCADA üzerinde oluşan bir arızayı rahatlıkla çözebiliyor.

Bilgi işlem için inovasyon tarihine dayanan yeni bir vizyon oluşturan HoloLens 2 üzerindeki artırılmış gerçeklik, şirketlerin işlerindeki insanların daha etkili bir şekilde öğrenmelerine, iletişim kurmalarına ve birlikte çalışmalarına yardımcı olan uygulamalar ve çözümleri bir araya getiriyor. Donanım tasarımında, yapay zekada ve Microsoft'tan artırılmış gerçeklik gelişiminde çığır açan yenilikler yer alıyor.

DÜNYADAN HABERLER
Elektrik Piyasalarında Esneklik Dönüşümü Yolda

Birleşik Krallık’ın elektrik sistemi daha dağıtık, akıllı ve düşük karbonlu olacak fakat bu dönüşüm daha esnek elektrik platformlarıyla sağlanacak.

Bu dönüşüm başlarken, bunu desteklemek için sistemin daha esnek ve değişen talebe cevap verebilen, yenilenebilir enerji üretimine entegre olması gerekiyor.

Mevcut elektrik sistemindeki önemli derecede bir esnekliği sağlayan varlıklar hali hazırda mevcut ve dağıtım ve iletim şebekelerine bağlı.

Esneklik platformları, sistemdeki bu dönüşümü sağlayacak mekanizmalardan birisi olarak öne çıkarken, gelecekte sistemde ortaya çıkabilecek zorlukların da üstesinden gelebilecek.

Bu platformların daha sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için ise daha koordineli bir yaklaşım sergilenmesi gerekiyor. 

Kaynak: OFGEM

Zorlu Enerji, Filistin’e Güneş Santrali Kuracak

Türk şirket Zorlu Enerji, Kudüs Elektrik Şirketinden (JDECO) kiraladığı arsa üzerine 1,8 megavat kapasiteli güneş enerjisi santrali kuracak.

Şirket, santralden üretecek elektriği 25 yıl boyunca JDECO’ya garantili fiyattan satacak.

Filistin’in elektriğinin yüzde 25’inin dağıtımından sorumlu olan Zorlu Enerji’nin güneş enerjisi yatırımı, yüzde 75’i Zorlu Enerji’ye ve yüzde 25’i de JDECO’ya ait ZJ Strong şirketi tarafından hayata geçirilecek.

Zorlu Enerji ayrıca Filistin Bankası ile projeyi finanse etmek için 1.4 milyon dolar değerinde finansman anlaşması da imzaladı.

Kaynak: Renewables Now

Şebeke Ölçeği Enerji Depolama Sektörünü 10 Ülke Domine Ediyor

Kapasitesi bin 242,1 megavata ulaşması beklenen şebeke ölçeği enerji depolama pazarını Amerika, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Avustralya, Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Brezilya domine edecek.

Navigant Research tarafından yapılan araştırmaya göre, söz konusu 10 ülke şebeke ölçeği enerji depolama sektöründeki çalışmalarıyla sektörün yüzde 80’ini oluşturacak.

Araştırmaya göre, şebeke ölçeği enerji depolama sektörünü yeni pazarlar ve talepler şekillendirirken, 2018 sektörün en fazla büyüdüğü yıl oldu.

Öte yandan, güneş enerjisi depolama sektörünün büyümesinde büyük bir fırsat oluşturdu.

Kaynak: Smart Energy International

Almanya’nın 20 Yılda Kömürü Terk Edişi 45 Milyar Dolara Mal Olacak

Almanya’nın 20 yıl içerisinde kömür kullanımını tamamen bırakma planı, bu plandan etkilenecek dört bölgeye 45 milyar dolar ödemesine yol açacak.

Almanya’da kabine kömürden çıkış planından etkilenecek bölgelere mali yardım sağlanmasını içeren yasa taslağını onayladı.

Taslak kapsamında, 2038’e kadar kömür kullanımının sıfırlanmasından etkilenecek dört bölgeye yaklaşık 45 milyar dolar yardım sağlanacak.

Kaynak: DW

HAFTANIN RAPORU

Elektrik Piyasalarında Esneklik Platformları

Esneklik Platformlarının elektrik piyasalarına katkısını analiz eden OFGEM raporu, Birleşik Krallık’ın şebeke sistemini bu kapsamda ele alıyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK