SEKTÖRDEN HABERLER
Enerji Bakanlığı’ndan Sıfır Atık Yolunda 658 MWh Tasarruf

Sıfır Atık projesi kapsamında Enerji Bakanlığı bugüne kadar 2 bin 411 ağacı kurtardı, 658 megavatsaat (MWh) elektrik tasarrufu sağladı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen “sıfır atık” projesi kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 15 aylık performansı göz doldurdu. Bu sürede 150 ton kâğıt geri kazandırılarak 4 bin 959 kişinin oksijen ihtiyacını karşılayacak 2 bin 411 adet yetişkin ağacın kesilmesine engel olundu.

Nisan 2018’den itibaren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın TEDAŞ, TEİAŞ ve EÜAŞ Genel Müdürlüklerinin yerleşik bulunduğu Bahçelievler Kampüsü, Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü kampüslerinde hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi ayrıca bağlı ve ilgili kuruluşları olan TKİ, TPAO, TPIC, BOTAŞ, MTA, EPDK, BOREN, TAEK, TEMSAN ve ETİMADEN Genel Müdürlükleri yerleşkelerinde uygulandı.

Sıfır Atık Projesi’nin 15 aylık uygulaması sonucunda 47 ton plastik atığın geri dönüşümü ile elyaf içeren tekstil ürünleri, atık ve pis su boruları, sera örtüsü, plastik torba, deterjan şişeleri, çöp kutuları ve benzeri malzemeler üretilmesi için hammadde sağlandı. Plastik atığın geri dönüşümü sayesinde 658 megavat saat enerji tasarrufu sağlandı. 

Bakanlık Sıfır Atık Projesi ile bugüne kadar 23 ton cam atığı geri kazandırırken 2 bin 113 litreden fazla petrol tasarrufu sağladı. 20 ton metal atık geri dönüştürülürken, 12 bin litre biyodizel üretilebilecek 16 ton bitkisel atık yağ toplandı. 70 ton yemek ve ekmek organik atık hayvan barınaklarına ulaştırıldı. 

Projenin başarılı olmasına katkı sağlayan en önemli unsurlardan biri personele verilen eğitimler oldu. Sıfır Atık Projesi kapsamında asıl uygulayıcısı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yerleşkelerinde çalışan tüm personele 12 ayrı oturumda eğitim verildi. Bakanlık personeli, bu eğitimlerde edindikleri bilinç ve bilgileri hayata geçirerek projeyle daha iyi sonuçlar elde edilmesine katkı yaptı. Sıfır Atık Projesinin etkin bir şekilde uygulanması ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemine geçişte de büyük destek sağladı.

Kaynak: Enerji Günlüğü

Türkiye’nin Enerji Dönüşümü Deneyimini Paylaşmaya Hazırız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin kurulu gücünün son 15 yılda üç katına çıkarak 90 gigavat seviyesine ulaştığını belirterek, “Türkiye'nin başarılı enerji dönüşümü, çıkarılan dersler ve güçlendirilmiş enterkoneksiyonlar çerçevesinde, tecrübemizi ortak bir tarih ve kültürel geçmişi paylaştığımız Orta Asya’daki dostlarımızla paylaşarak iş birliğimizi daha da ileriye taşımaya hazırız.”

Bakan Dönmez ve beraberindeki heyet Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen Orta Asya Bölgesel Ekonomik İş Birliği (CAREC) Enerji Bakanları Birinci Toplantısı'na katıldı. 

CAREC’e üye Azerbaycan, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan enerji bakanları ve üst düzey yöneticileriyle uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Dönmez, yeni CAREC 2030 Enerji Stratejisi Çalışması'nın belirlenmiş olan stratejik hedeflerin, enerji sektörünün son zamanlardaki küresel önceliklerini kapsadığını belirtti. Dönmez, söz konusu stratejinin enterkoneksiyonlarının, piyasa reformlarını ve temiz enerjinin gelişimini desteklediği kadar bölgesel aktörler arasındaki iş birliğini de öne çıkardığını dile getirerek, bu alanlarda önemli ilerleme kaydetmiş olan Türkiye’nin Orta Asya’daki ortakları için başarılı bir örnek teşkil edebileceğini ifade etti.

Dönmez, büyüyen ekonomiye paralel olarak, Türkiye’de kurulu güç kapasitesinin son 15 yılda üç katına çıkarak 90 gigavatı aştığını söyledi. Türkiye’nin Avrupa'nın en büyük altıncı elektrik pazarı haline geldiğine dikkat çeken Dönmez, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin başarılı enerji dönüşümü, çıkarılan dersler ve güçlendirilmiş enterkoneksiyonlar çerçevesinde, tecrübemizi ortak bir tarih ve kültürel geçmişi paylaştığımız Orta Asya’daki dostlarımızla paylaşarak iş birliğimizi daha da ileriye taşımaya hazırız. Yalnızca Türk kamu sektörü olarak değil, Türk iş dünyası olarak da bölgedeki enerji reformlarına ortaklaşa ivme kazandırmaya ve uluslarımızın refahını artırmaya katkı yapmak istiyoruz.” dedi.

Kaynak: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Kamu Binaları için Enerji Verimliliği Rehberi Yayınlandı

Enerji Bakanlığı, kamu binaları için belirlenen 2023 yılına kadar %15 oranında enerji verimliliği hedefine yönelik “Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi” yayınladı.

Bakanlık internet sitesinde yayınlanan rehber 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’na göre yıllık toplam enerji tüketimi 250 TEP ve üzeri veya toplam inşaat alanı 10.000 m2 ve üzeri olan, enerji yöneticisi görevlendirmekle yükümlü kamu binalarında yürütülecek iş ve işlemleri tanımlıyor.

Resmi Gazete’nin 15 Eylül 2019 tarihli sayısında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile enerji yöneticisi görevlendirmekle yükümlü olan kamu binaları için 2023 yılı sonuna kadar asgari %15 oranında enerji tasarrufu sağlama hedefi getirilmişti.

Rehbere göre 2023 yılına kadar hedeflenen %15’lik tasarruf hedefi için 2016, 2017 ve 2018 yıllarına ait ton eşdeğer petrol (TEP) cinsinden enerji tüketimlerinin aritmetik ortalaması referans alınacak ve en geç 2020 yılı Mart ayı sonuna kadar bakanlığa sunulacak.

Uygulanacak enerji verimliliği önlemlerinin ekonomik olarak uygulanabilir olması, aksi belirtilmedikçe yatırımların basit geri ödeme süresinin 10 yıldan kısa olması esas olacak.

Uygulanacak enerji verimliliği önlemlerinin yatırım maliyetleri ilgili kurum ve kuruluşun bütçeleri ile enerji performans sözleşmeleri veya ulusal/uluslararası projeler aracılığı ile karşılanabilecek.

Enerji tasarruf hedeflerinin gerçekleşme oranları bakanlık tarafından 2024 yılının ilk yarısında Cumhurbaşkanlığına arz edilecek. %14 altında tasarruf sağlayan kamu kurumları “başarısız”, %14 ile %16 arası tasarruf sağlayanlar “başarılı”, %16 üzeri tasarruf sağlayanlar ise “üstün başarılı” olarak sınıflandırılacak.
Başarısız olanlar gerekçeli raporlarını 2024 yılı sonuna kadar bakanlığa iletecek. Gerekçeleri uygun görülen kurum ve kuruluşlar için 2026 yılı sonuna kadar referans tüketimi değiştirilmeden %18 enerji tasarruf hedefini gerçekleştirmeleri yönünde izleme yapılacak. Başarısız olan ve gerekçeleri uygun görülmeyen kurum ve kuruluşlar ise nihai değerlendirme yapılmak üzere Cumhurbaşkanlığına bildirilecek.

Kaynak: Yeşil Ekonomi

Güneş Panellerini Robot Temizleyecek

Manisa Celal Bayar Üniversitesinde geliştirilen robot, kirlenen güneş panellerini otomatik olarak tespit edip temizliyor.

MCBÜ Mühendislik Fakültesi ile bir mühendislik şirketinin TÜBİTAK desteğiyle hayata geçirdiği "Güneş Paneli Temizleme Otonom Robotu Projesi" kapsamında geliştirilen ilk makinelerin test edilmesine başlandı.

Panellere ulaşan güneş ışığının kirlilik nedeniyle azalması durumunda otomatik olarak devreye giren robot, panelin dış yüzeyindeki sıcaklığa göre temizlik şeklini belirliyor.

Gündüz yapılan temizlik işlemi sırasında güneş panelinin üzerindeki yüksek sıcaklık dolayısıyla panelin çatlama riskine karşı su kullanmayan robot, sadece fırçayla yüzeyi temizliyor. Robot, gece yapılan temizleme işlemlerinde ise yakınındaki tankerden haznesine su çekerek temizlik yapıyor.

Temizlik zamanını ve yöntemini kendisi belirleyen robot, alternatif yöntemlere kıyasla hızı ve verimliliğiyle öne çıkıyor.

MCBÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Taşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, robotun tamamen otonom çalıştığını, kirliliği ve verimlilik kaybını tespit ederek temizleme işlemine geçtiğini söyledi.

Farklı boyutlardaki panellere uygun olarak kısa sürede yeniden tasarlanabilen robotun, güneş enerji santralleri için önemli bir kolaylık sağlayacağını ifade eden Taşkın, testi yapılan robotun bir panel dizisini yaklaşık 40 dakikada temizlediğini dile getirdi.

Sistemin getirdiği verimlilik artışının panellerin kurulu olduğu bölgenin tozluluk yapısına göre değiştiğini aktaran Taşkın, "Literatürde yer alan bilgilere göre yaklaşık yüzde 15-20 verimlilik artışı kaydedilmekte." dedi.

Mühendislik firması yöneticisi Barış Bişen de MCBÜ ile birlikte geliştirdikleri robotun santrallerin daha verimli çalışmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Benzeri temizleme sistemlerine göre daha yüksek bir teknoloji kullandıklarını söyleyen Taşkın, şunları kaydetti:
"Yaklaşık 4 aydır Celal Bayar Üniversitesindeki hocalarımız ve üniversitenin desteğiyle ilerliyoruz. Prototip anlamında iyi bir yere geldiğimizi düşünüyorum. Robot, ülke genelinde sayıları hızla artan panellerin veriminin artırılmasına katkı sağlayacak. Testler devam ediyor ancak otonom robotun güneş panellerinin verimliliğini yüzde 30 ile 40 arasında artırmasını bekliyoruz. "

Kaynak: AA

Dicle EDAŞ'tan Kalite Denetimi

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (Dicle EDAŞ) tarafından, üçüncü şahıs tesislerinde standart dışı elektrik malzemelerinin kullanılmaması için sıkı denetim başlatıldı.

Şirketten yapılan açıklamada, Dicle EDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün'ün özel tesisleri yapan yüklenici firma temsilcileri ile Diyarbakır'da bir araya geldiği belirtildi.

Özel tesis olarak da bilinen üçüncü şahıs tesislerinde standart dışı elektrik malzemelerinin kullanılmaması için sıkı bir denetim başlatıldığı kaydedilen açıklamada, bu konuda taviz verilmeyeceği bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tüzün, çözüm ortağı olarak gördükleri tüm kesimlerden uygulama konusunda destek beklediklerini belirtti.

Geçici kabul aşaması ve sonraki süreçte tesislerde standart dışı malzeme kullanımının cezai yaptırıma tabi olduğunu aktaran Tüzün, kalitesiz ve standart dışı malzeme kullanımının elektrik kesintilerine yol açtığını ve bu durumun da vatandaşları olumsuz etkilediğini ifade etti.

Tüzün, kullanılan malzemelerin kalite ve standartları konusunda Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun belirlediği kriterlerin uygulanacağını kaydetti.

VEDAŞ'ın Çalışmaları Yurtdışına Örnek Olmaya Devam Ediyor

Elektrik dağıtımında Türkiye’nin en büyük “Akıllı Elektrik Şebeke Sistemine” sahip olan Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ), Irak Enerji Bakanlığından gelen heyete akıllı şebeke uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Ziyaret hakkında açıklamalarda bulunan VEDAŞ Tüketici Hizmetleri Grup Müdürü Fatih Talay, “Hizmet bölgemizde hayata geçirdiğimiz akıllı şebeke sistemimiz, yurtiçinde ve yurtdışında elektrik dağıtım profesyonelleri tarafından ilgiyle takip ediliyor. Daha önce de Çin’den ve farklı ülkelerin üniversitelerinden gelen heyetleri şirketimizde ağırlamıştık. Elektrik dağıtım sektörünün örnek aldığı böylesine kapsamlı bir projeyi, hizmet bölgemiz genelinde hayata geçirmekten ve teknolojiyi kapsamlı bir şekilde kullanarak tüketicilerimize hizmet vermekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Türkiye’nin en büyük akıllı elektrik dağıtım şebekesinin yönetildiği VEDAŞ’ın OSOS Merkezinde (Otomatik Sayaç Okuma Merkezi) Iraklı heyete sunum yapan Talay, “Kullandığımız PLC sayaçlar sayesinde şebekemizi uzaktan rahatlıkla yönetebiliyoruz. Bu sistemi, sayaçlarda bulunan modemler aracılığıyla uzaktan haberleşme olarak özetleyebiliriz. Geliştirdiğimiz sistemin kazanımlarını, özellikle kaçak elektrik kullanımının yoğun olduğu yerlerdeki arıza sayı ve sürelerinde düşüş ile enerjinin verimli kullanılması olarak özetleyebiliriz. Ayrıca, kaçak elektrik kullanmayan, ancak bulunduğu bölgede aşırı kaçak elektrik kullanımı nedeniyle oluşan arızalardan muzdarip olan tüketicilerimizden de çok olumlu geri dönüşler aldık. Bunun yanı sıra kaçak elektrik kullanımının yoğun olduğu yerlerde gerçekleştirdiğimiz büyük bütçeli yatırımlar, kaçak elektriğin şebekeye verdiği zarar nedeniyle kısa sürede kullanılamaz hale geliyordu. Geliştirdiğimiz bu sistem sayesinde yatırımlarımızın ömrü uzarken, ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlamış olduk” ifadelerini kullandı.

Irak Enerji Bakanlığından gelen heyetin başkanı Fivas Ali Aksaadi de “Ülkemizdeki akademisyenler daha önce VEDAŞ’a gelerek bazı incelemelerde bulunmuşlardı. Bizler de Bakanlık olarak gelip yerinde inceleme yapmak istedik. Oldukça faydalı ve uygulanabilir bilgiler aldık. VEDAŞ’ın geliştirdiği sistemin oldukça başarılı bulduğunu belirtmek isterim. Güzel ev sahipliği için VEDAŞ ailesine, şahsım ve heyetim adına şükranlarımı sunarım” diye konuştu.

DÜNYADAN HABERLER
Küresel Yenilenebilir Enerji Kapasitesinde Çift Haneli Büyüme

Küresel yenilenebilir enerji sektöründe net kapasite artışları 2019’da geçen yıla oranla yüzde 12 büyüyecek ve geçen yılki duraksamadan sonra yeniden artış yaşanmış olacak.

Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, yenilenebilir enerjinin küresel kapasite ilavesi 2019'da güneş enerjisi teknolojisinde sağlanan güçlü performansın etkisiyle çift haneli büyüyecek. IEA, yenilenebilir kapasite ilavelerinin bu yıl 2015'ten bu yana en hızlı şekilde olmak üzere neredeyse %12 oranında büyüyerek, ağırlıklı olarak güneş ve rüzgâr sayesinde, yaklaşık 200 GW' ye ulaşmasını bekliyor. 

Ajans, küresel güneş enerjisi kapasite ilavelerinin de %17'den fazla artacağını öngörüyor. 

IEA’nın Sürdürülebilir Kalkınma Senaryosuna göre, Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmak için, 2018-2030 yılları arasında yenilenebilir kapasite ilavelerinin her yıl ortalama 300 GW’ye kadar büyümesi gerekiyor.

Geçen yıl Çin'de hükümetin politika değişikliğinin ağırlıklı etkisinden dolayı, 2001'den bu yana ilk kez yenilenebilir enerji kapasitesindeki büyüme, yıllık bazda hızlanmamıştı. IEA'ya göre bu, hükümetlerin yenilenebilir enerji kaynaklarının dağıtımındaki kritik rolünü ve güçlü piyasa oynaklığı ile sonuçlanabilecek ani politika değişikliklerinden kaçınma ihtiyacını vurguluyor. 

Kaynak: IEA

66 Ülke, Karbon Emisyonunu Sıfırlamayı Vaad Ediyor

BM İklim Eylem Planı Zirvesi New York'ta başladı. Zirveden önce 66 ülke 2050 yılına kadar sera gazı emisyonunu sıfırlamayı taahhüt etti.

New York'ta 23 Eylül Pazartesi günü başlayan BM İklim Eylem Planı Zirvesi öncesi 66 ülke 2050 yılına kadar sera gazı salınımını sıfırlama taahhüdünde bulundu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres'in ofisinden yapılan duyuruda ayrıca 10 bölge, 102 kent ve 93 şirketin de sera gazı emisyonunu sıfırlamayı taahhüt ettikleri bildirildi.

Uluslararası İklim Değişikliği Paneli‘ne (IPCC) göre küresel sıcaklık artışını 2050 yılına kadar sanayileşme öncesi döneme kıyasla 1.5 dereceyle sınırlamak için ön koşul dünya genelinde karbondioksit salınımının sıfırlanması.  2015 yılında Paris İklim Anlaşması'nda uluslararası toplum tarafından belirlenen hedef de bu yöndeydi.

Aralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu 60 civarında devlet ve hükümet başkanı zirveye katılıyor. Paris İklim Anlaşması'ndan çekilen ve BM Genel Kurul toplantıları için New York'ta olan ABD Başkanı Donald Trump'ın programında yer almamasına rağmen iklim zirvesine uğraması dikkat çekti. Birkaç kısa konuşmayı dinleyen Trump, daha sonra salondan ayrıldı. Zirvede konuşan Başbakan Merkel, Almanya'nın 54 milyar euro ayırdığı iklim politikasını tanıttı. Bu bağlamda Almanya 2050 yılına dek karbondioksit salınımını sıfırlamayı hedefliyor. Merkel ayrıca, uluslararası iklim giderleri için ayırdıkları 2 milyar euroluk katkı payını da 4 milyar euroya yükselttiklerini duyurdu.

Öte yandan Rusya da Pazartesi günü Paris İklim Anlaşması‘na katıldığını bildirdi. Başbakan Dimitri Medvedev Moskova'da anlaşmayı imzaladıktan sonra Rusya'nın hava kirliliğini azaltma ve ormanları genişletme çalışmalarına ağırlık vereceğini açıkladı. Ancak Moskova yönetiminin karbondioksit salınımını hangi yöntemlerle sıfırlayacağına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Kaynak: Economic Times

İngiltere Temiz Enerji Teknolojileri Fonu Kuruyor

İngiltere, karbon salınımını azaltmak amacıyla 1.2 milyar pound tutarında temiz enerji teknolojileri fonu kuracak.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, dünya genelinde bilim insanlarının kalkınmakta olan ekonomilerde karbon salınımının azaltımına yardımcı olacak yeni teknolojiler geliştirmesi için 1.2 milyar pound büyüklüğünde bir fon oluşturacaklarını duyurdu. 

BM Genel Kurul toplantısına katılmak için bulunduğu New York'ta konuşan Johnson, iklim değişikliği ve biyo çeşitlilik kaybı ile mücadele için daha fazla global adım atılması gerektiğini vurguladı. Johnson ayrıca, soyları tükenme tehlikesi yaşayan hayvanlar için kullanılmak üzere 220 milyon pound ayıracaklarını da duyurdu. 

Kaynak: Guardian

Çin’den, Asya’ya 11 Milyar Dolarlık Enerji Yatırımı

Çinli enerji şirketleri Filipinler, Malezya, Tayland, Endonezya ve Singapur’dan oluşan ASEAN ülkelerinde 11 milyar dolarlık yatırım yapacak.

China Electricity Council (Çin Elektrik Konseyi), Çin’in önemli enerji şirketlerinin Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerinde 11 proje çerçevesinde 1,8 milyar dolar tutarında yatırımı tamamladığını, imzalanmış 9,91 milyar dolarlık sözleşmeyi de hayata geçireceğini açıkladı. 

Çin elektrik enerjisi firmalarıyla ASEAN ülkeleri arasındaki iş birliği hidroelektrik santralleri, rüzgâr enerjisini, fotovoltaik enerji ve diğer alanları kapsıyor. 

Öte yandan Asya Altyapısı Yatırım Bankası (AIIB), ASEAN ülkelerine 1 milyar dolar yatırım yapacak. AIIB Başkanı Jin Liqun, ASEAN ülkelerinde 1,09 milyar ABD doları olan altı projeye yatırım yapacaklarını belirtti. Jin, son dört yılda AIIB’nin altı ASEAN ülkesindeki 10 projeye toplam 1 milyar dolar yatırım yaptığını söyledi. Jin, Kuşak ve Yol Girişimi’nin ASEAN bölgesindeki karşılıklı bağlantıyı güçlendirmedeki rolünü vurgulayarak, iş birliğinden daha fazla fayda ve kazanç elde edeceğinden emin olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: Xinhuanet

HAFTANIN RAPORU

Sorumlu Bankacılık İçin Prensipler

İklim değişikliği giderek bir kriz haline gelirken, 35 trilyon dolar sahip 100 banka küresel sıcaklık artışını 1.5 dereceyle sınırlandırma hedefiyle uyumlu hedefler koyduğunu açıkladı.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK