SEKTÖRDEN HABERLER
Elektriğin Yüzde 30’u HES, JES ve RES’lerden

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin HES (Hidroelektrik santrali) JES (Jeotermal enerji santrali) ve RES (Rüzgâr Enerji Santrali) varlığı hakkında bilgi verdi. Türkiye genelinde son 5 yılda 215 HES, 90 RES ve 46 JES'in faaliyete geçmesiyle elektrik üretiminin yüzde 30'u HES, JES ve RES'lerden sağlandı.

Türkiye'nin halen hidroelektrik enerji santrali, jeotermal enerji santrali ve rüzgâr enerjisi santrali varlığı hakkında sayısal bilgiler veren Bakan Dönmez, son 5 yılda işletmeye alınan HES, JES ve RES'lerin sayısı ve üretim kapasitesi hakkında da bilgiler verdi. Türkiye genelinde son 5 yılda 215 HES'in işletmeye alındığını belirten Dönmez, önümüzdeki süreçte 216 HES yapımının daha planlandığını söyledi.

Dönmez, Türkiye'nin 2018 yılında elektrik enerjisi tüketiminin 303.3 milyar kilowatt-saat (KWh) olarak gerçekleştiğine dikkat çekerken 2019 yılı Temmuz ayı itibariyle ise HES'lerin 28.424 MW, RES'lerin 7.228 MW ve JES'lerin de 1.336 megawatt üretim kapasitesine sahip olduğunu söyledi. Bakan Dönmez'in verdiği bilgilere göre 2018 yılında Türkiye'nin elektrik enerjisi üretiminin yüzde 19.8'i HES, yüzde 6.6'sı RES ve yüzde 2.5'i de JES'lerden sağlandı.

Kaynak: Sabah

Enerji Teşviki Ülkeye Kazanç Sağlıyor

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, teşviklerin özellikle yenilenebilir kaynaklara dayalı santraller için çok daha önemli olduğunu belirterek “Bu teşvikler döviz de olsa lira da olsa Türkiye’ye kazanç sağlıyor.” dedi.

Yılmaz, gazetecilere sektöre ilişkin çeşitli açıklamalarda bulundu. Enerji sektörüne yönelik teşviklerin bir gelir garantisi sağlayarak yatırım riskini azalttığını dile getiren EPDK Başkanı Yılmaz, azalan risk neticesinde kreditör veya finansörlerin, yatırımcılara daha uygun krediler verdiğini vurguladı. Elektrik üretim yatırımlarına halen YEKDEM kapsamında verilen döviz cinsinden fiyat ve alım garantilerinin, ileride TL bazında uygulanıp uygulanamayacağına yönelik tartışmalara değinen Mustafa Yılmaz, “Bu konuyla ilgili birtakım görüşmeler var. Neticede, mevcut uygulamanın sona ermesine yaklaşık 15 ay gibi bir süre var ama yeni düzenlemeyi o zamana da bırakmayız. Bir çalışma var. Bununla ilgili de herhalde bir kanun çıkacak, o da çözülecek” dedi.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik üretim yatırımlarına yönelik teşviklerin özellikle yenilenebilir kaynaklara dayalı santraller için çok daha önemli olduğunun altını çizdi. Bu teşviklerin döviz de olsa lira da olsa Türkiye’ye kazanç sağladığını vurgulayan Mustafa Yılmaz “Bugün yüzde 65 yerli ve yenilenebilir kaynakla enerji üretiyoruz. Bu cari açığımıza da olumlu yansıyor” diye konuştu.

 “Teşvikler olmasaydı Türk enerji sektöründe yenilenebilir enerjinin payı bugünkü seviyesine gelemezdi” diyen Mustafa Yılmaz şöyle devam etti: “Dört beş yıl önce 1 megawatt güneş santralinin yatırım maliyeti yaklaşık 3-4 milyon dolardı. Şimdi 600-700 bin dolara geriledi. Belki iki sene sonra daha da düşecek. Maliyet düştüğü gibi verimlilik de artıyor. Teknoloji, inanılmaz derecede gelişiyor. Eskiden GES’ler yaklaşık bin 200 saat kadar enerji üretirken şimdi 2 bin saat enerji üreten santraller var.”

Kaynak: Dünya

Kamu Binalarının Enerji Tasarrufu Karneleri 2024 Yılında Verilecek

Kamu binalarının 2023’e kadar yüzde 15 olarak belirlenen enerji tasarruf hedeflerinin gerçekleşme oranları 2024’te üç kategoride sınıflandırılarak başarısız olanlar son değerlendirme için Cumhurbaşkanlığına bildirilecek.

Enerji Günlüğü,  kamu binalarının 2023’e kadar yüzde 15 olarak belirlenen enerji tasarruf hedeflerinin gerçekleşme oranları 2024’te üç kategoride sınıflandırılarak başarısız olanlar son değerlendirme için Cumhurbaşkanlığına bildirilecek. Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği’nin (VERİMDER), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu “Kamu Binalarında Tasarruf  Hedefi ve Uygulama Rehberi” ile ilgili yaptığı açıklamada, yüzde 15 olarak belirlenen enerji tasarruf hedeflerinin gerçekleşme oranlarının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2024 yılının ilk yarısında Cumhurbaşkanlığına sunulacağını ve üç kategoride sınıflandırılacağını hatırlattı.

Buna göre, % 14 altında tasarruf sağlayanlar ‘başarısız’, % 14 ile % 16 arası tasarruf sağlayanlar ‘başarılı’, % 16 üzeri tasarruf sağlayanlar ise ‘üstün başarılı’ olarak sınıflandırılacak. Başarısız olan ve gerekçeleri uygun görülmeyen kurum ve kuruluşlar, nihai değerlendirme yapılmak üzere Cumhurbaşkanlığına bildirilecek.

Kaynak: Enerji Günlüğü

Enerjide 7,5 Milyar Dolarlık Kredi Yapılandırıldı

Elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin yaklaşık 13 milyar dolarlık sorunlu kredi bakiyesinin 7,5 milyar doları yapılandırıldı. Yıl sonuna kadar 2,5 milyar dolarlık kredinin daha yapılandırılması için bankalar ve şirketler arasında ön mutabakatlar sağlandı. Böylece, enerji sektöründe 10 milyar dolarlık sorunlu kredi yapılandırılmış olacak.

AA muhabirinin bankacılık sektörü yetkililerinden edindiği bilgiye göre, elektrik üretim ve dağıtım sektörünün çeşitli bankalara 47 milyar dolar seviyesinde kredi borcu bulunuyor.

Son dönemde dolar kurundaki artışla yükselen elektrik üretim maliyetleri ve elektrik talebindeki yavaşlamayla oluşan arz fazlası, enerji yatırımcılarının bankalara olan borcunu ödemesini zorlaştırdı.

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, sektörde yapılandırma ihtiyacı bulunan kredi portföyü 12-13 milyar dolar düzeyinde.

Bu borcun ödenmesi için bankalar ve şirketlerin yaptığı görüşmeler sonrasında 7,5 milyar dolarlık kredinin yapılandırıldığı öğrenildi. 2,5 milyar dolarlık kredinin de yıl sonuna kadar yapılandırılması için bankalar ve firmalar arasında gerekli ön mutabakatlar sağlandı.

Geriye kalan yaklaşık 3 milyar dolar seviyesindeki sorunlu kredi ise tamamen doğal gaz santrallerine ait. Kurulu kapasitesi yaklaşık 3 bin 500 megawattı bulan santrallerle ilgili 2020'de sonuç alınabileceği öngörülüyor.

Söz konusu santraller, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca geçen ay takip hesaplarına aktarılması planlanan enerji sektörü kredileri arasında yer alıyor. Bu kredilerin takip hesaplarına aktarılması, yapılandırılmasını engellemiyor.

Türkiye Bankalar Birliğinden, enerji sektöründeki borçlara ilişkin 10 Eylül'de yapılan açıklamada, söz konusu kredilerin yaklaşık 10 milyar dolarlık kısmının yapılandırmasının bu yıl içinde tamamlanmasının beklendiği belirtilmişti.

Açıklamada, "Bu kredilere ilişkin sınıflandırma ve karşılık hesaplamaları uluslararası finansal modellere ve denetime uygun şekilde yapılmaktadır. Kredi teminatları ve santrallerin nakit akış projeksiyonlarındaki beklentilerin farklı olması nedeniyle karşılık oranları bankalar arasında fark gösterebilmektedir." ifadesi kullanılmıştı.

Kaynak: AA

"Enerjinin Yıldızları Projesi" İstihdam Sağladı

Elektrik dağıtım sektöründe yetişmiş insan gücüne destek olmak amacıyla Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ (AEDAŞ) tarafından başlatılan "Enerjinin Yıldızları" projesi kapsamında lise mezunlarına iş imkânı sunuluyor.

Proje kapsamında geçen yıl Kepez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Yüksek Gerilim Laboratuvarı kuran ve Yüksek Gerilim Dalı Bölümü'nün oluşturulmasına katkı sağlayan AEDAŞ, mezun olan öğrencilere kapılarını açtı.

Yüksek Gerilim Dalı'nı tercih eden öğrencilere staj imkânı sağlayan AEDAŞ, başarılı olan mezunlar arasından 3 öğrenciyi işe aldı. İş hayatına atılan Enerjinin Yıldızları'ndan 2 kişi, Antalya'daki özel parkurda yapacakları eğitimlerin ardından Kaş ve Kalkan'da açma-kapama biriminde görev alacak.

Bir diğer mezun ise Antalya Endeks Okuma Biriminde işbaşı yaptı. 

AEDAŞ Genel Müdürü Bahadır Müdüroğlu, proje ile mesleki eğitimin önemine dikkat çekildiğini belirtti. 

Projeye öğrencilerin talebinin yoğun olduğunu kaydeden Müdüroğlu, "Projenin ikinci yılında yani 2019-2020 eğitim, öğretim döneminde gelen yoğun talep bizi çok mutlu etti. 11. sınıftan itibaren tercih edilebilen Yüksek Gerilim Dalı'na çok sayıda başvuru gelirken, sınırlı kontenjan nedeniyle 18 kişi kabul edilebildi. Hedefimiz önümüzdeki yıllarda kontenjanı artırmak ve başka meslek okullarında da projemizi hayata geçirmek." ifadelerini kullandı.

Aras EDAŞ Müşteri ile Yöneticiyi Buluşturuyor

Aras EDAŞ müşterilerinin öneri-talep-şikâyet gibi isteklerini doğrudan yöneticiye ulaştırabildikleri yeni iletişim platformu ARİMER’i devreye aldı.

Aras Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, mevcut iletişim kanallarına bir yenisini daha ekleyerek yeni iletişim platformu olan ARİMER’i devreye aldı. Aras İletişim merkezi olarak tanımlanan bu sistem müşteri ile yöneticiyi buluşturuyor. Müşteri, ARİMER üzerinden ilettiği her talebi istediği yöneticiye ulaştırabiliyor.

“Yönetici İletişim Hattı” olarak tanımlanan ARİMER, öneri-talep-şikâyet gibi istekleri doğrudan yöneticiye ulaştırıyor. Müşterinin istediği yöneticiye ulaşabilmesi açısından son derece şeffaf bir uygulama olan ARİMER, sektörel olarak tek. 

Aras EDAŞ’ın sosyal medya adreslerinde duyurulan ARİMER yönetici iletişim hattı, 444 7 501 numaradan ve internet adresinden 7/24 hizmet veriyor. 

DÜNYADAN HABERLER
İngiltere’de Yenilenebilir Elektriği İlk Kez Fosil Yakıtları Geride Bıraktı

İngiltere tarihinde ilk defa yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik, bu yılın ilk çeyreğinde fosil yakıtlardan sağlanan üretimi geçerek yeni bir rekor gerçekleşti.

Birleşik Krallık Ulusal Şebeke İşletmecisi verilerine göre yılın üçüncü çeyreğinde 73,9 terawatt-saat (TWh) olarak gerçekleşen elektrik üretiminde rüzgâr, güneş, hidroelektrik ve biyokütle santrallerinin payı 29,5 TWh oldu.

Aynı dönemde kömür, doğalgaz ve petrole dayalı termik santarallerinin üretim ise 29,1 TWh seviyesinde kaldı.

İngiltere 2025 yılında kömürden elektrik üretimini tamamen durdurmayı hedefliyor.

Kaynak: Guardian

Küresel Güneş Pazarı 89,5 Gigawatt İlave Kapasiteyle Yeniden Canlanacak

Küresel güneş enerjisi pazarı, geçen yılki duraksamadan sonra, yeniden canlanacak. Güneş enerjisinde 2025’e kadar 89.5 gigawatt kapasite devreye alınacak.

Güneş enerjisindeki geçen yılki yavaşlama sonrasında, yatırımlar hız kazanacak.

Küresel güneş enerjisi sektöründeki kurulu güç, 2025’te 128,5 gigawatta yükselecek.

Güneş enerjisindeki büyümeyi birçok faktör tetikleyecek. Alım garantisi temelli modelden teşviksiz bir modele geçilmesi kapasite artışını etkilerken, sektördeki oyuncuların operasyonlarında verimliliği önceleyen akıllı uygulamalar kullanması, sektördeki büyümeye katkı sunacak.

Öte yandan, batarya teknolojileriyle entegre güneş enerjisi yatırımları da yaygınlaşacak.

Kaynak: Smart Energy International

Equinor 88 Megawatt Yüzer RES Kuracak

Norveç merkezli enerji şirketi Equinor, Norveç'te 88 megawatt kapasiteli yüzen rüzgâr santrali için 550 milyon euro yatırım yapacak.

Kuzey Denizi'nde yüzen türbinler kurulmasını sağlayacak projeye, projesine 5 milyar Norveç Kronu (550 milyon euro) yatırım yapılacak.

Toplam kapasitesi 88 megawatt olacak Hywin Tampen Rüzgâr Enerji Santrali, 11 türbinden oluşacak. Santral Gullfaks ve Snorre bölgelerinin elektrik ihtiyacının yüzde 35'ini karşılayacak.

Kaynak: Renewable Energy World

İngiliz Dyson, 2,5 Milyar Sterlinlik Elektrikli Araç Projesinden Vazgeçti

İngiliz teknoloji şirketi Dyson, 2,5 milyar sternlinlik elektrikli araç projesini rafa kaldırdığını duyurdu.

Proje, ticari olarak uygulanabilir görülmediği için iptal oldu.

Şirketin kurucusu ve Başkanı James Dyson, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ”Bu, üründe ortaya çıkan sorun ya da ekibin başarısızlığı değil. Onlar için bu haberi duymak ve hazmetmek zor olacak. Bu projenin geliştirilmesi için çok çabaladık. Ancak projenin artık ticari olarak uygulanabilir olduğunu düşünmüyoruz." ifadelerini kullandı.

Küçük ev eşyası, elektrikli süpürge, klima ve hava temizleme gibi elektrikli aletler üreten Dyson, geçen yıl 500 çalışanla Singapur'daki tesislerinde elektrikli araç üretilmesi için çalışmaya başlamıştı.

Şirket 2021 yılında seri otomobil üretimine başlamayı hedefliyordu.

Kaynak: BBC

HAFTANIN RAPORU

Karbondioksiti Kullanmak

Yeni ürünlerin, hizmetlerin geliştirilmesi ve karbon yakalama konusundaki yeni fırsatlar, hükümetlerin, endüstrilerin ve yatırım dünyasının ilgisini çekiyor. İklim değişikliğini azaltma, bu ilgi artışının en büyük dinamosu ama teknoloji liderliği ve döngüsel ekonomiyi destekleme gibi diğer faktörler de bu ilgiyi tetikliyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK