SEKTÖRDEN HABERLER
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez:
“Müşterilerle İlgili Orijinal Yaklaşımları Ödüllendireceğiz”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı İş birliği ile “Sorunlar ve İyi Uygulamalar” temasıyla “2.Enerji Tüketici Zirvesi” düzenlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: “Özellikle dezavantajlı gruplara yönelik iyi uygulamaları ve müşterilerle iletişimdeki orijinal yaklaşımları da ödüllendirmeyi düşünüyoruz.”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen “2. Enerji Tüketici Zirvesi” tüm enerji paydaşlarını bir araya getirdi. Zirvenin açılışına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerjinin dünyadaki siyasi ve ekonomik gelişmelerden bağımsız olmadığını ve Türkiye gibi kaynak zengini olmayan ülkelerin enerjisinin öngörülebilir olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Bu durumu yerli ve yenilenebilir kaynakları artırarak değiştirebiliriz. Önümüzdeki 30-40 yıl boyunca elektrik talebinin sürekli artacağını öngörüyoruz. Dünyadaki dijitalleşme artıkça arz talep dengesindeki hızlı değişimlerin elektrik tarafında da yaşanacağı görülüyor. Bu nedenle daha çok yerli daha çok yenilenebilir mottomuzu dilimizden asla düşürmüyoruz. Tüm çalışmalarımızın merkezine bu anlayışı yerleştiriyoruz. Bağımsız bir enerji sektörü olmadan maliyetleri istediğimiz seviyeye getiremeyiz.”

“Vatandaşa Kendi Elektriğini Üret Diyoruz”

Amaçlarının enerjide yatırımlarını mümkün olduğunca tabana yaymak olduğunu vurgulayan Bakan Dönmez, yeni düzenlemelerle birlikte enerjide tüketicinin rolünün değişeceğinin ve öneminin artacağına dikkati çekti.  Bakan Dönmez şunları söyledi:

“Tüketiciler artık enerjiyi tüketen veya edilgen rolde değil. Aksine tüketici de enerjiyi üreten ve satan bir konuma doğru gidiyor. Bununla ilgili çatı ve cephelerden güneşten elektrik üretimi için her türlü düzenlemeyi yaptık. Düzenlemenin hayata geçtiği 10 Mayıs’tan itibaren 610 MW’lık üretim için 775 başvuru aldık. İnsanların elektrik üretmesini vatandaşlık hakkı olarak görüyoruz. Kısaca kendi elektriğini kendin üret diyoruz.”

“Verimlilikle Yüksek Standardı Hedefliyoruz”

Verimliliğin, maliyet kadar önemli olduğunun altını çizen Bakan Dönmez şöyle konuştu: “Tasarruf yaparak daha az ısı ve aydınlatmayla yaşam kalitemizden taviz vermek yerine yüksek verimlilikle yüksek standarta ulaşmayı hedefliyoruz. Halen akkor ampül kullanan tüketiciler led ampüle geçtiklerinde yılda 100 lira, 1 derece kombi kısan vatandaşlarımız yılda 120 lira kar elde edilebilir. Yeni bir düzenlememizle Enerji kimlik belgesi olmayan binalar 1 Ocak 2020 yılından itibaren kiralama ve satın alma yapamayacaklar.”

Tüketici İlişkilerinde Samimiyet Vurgusu

Tüketici ilişkilerinde samimiyetin önemli olduğunu belirten Bakan Dönmez, “Bu samimiyeti kurumsallaştırmak için standarda oturtmamız gerekiyor. Doğru iletişim ve doğru mesajlarla kendimizi vatandaşa anlatmamız önemli. Doğru iletişim kuramayan şirketler, kriz zamanında asla kendini doğru anlatamaz.” diye konuştu.

Bakan Dönmez sözlerini şöyle sürdürdü:

“Daha önce elektrik ve doğal gaz sektörü ile yapılan toplantılarda, bu işin ticari sorumluluğu sizde olsa da vatandaşla iyi iletişim kurulmamasının yansıması bizlere kadar geliyor. Böylesi bir durumda önceliğimiz tüketici memnuniyeti olacaktır. Elektrik sektöründe 3 yıldır tüketici memnuniyet anketi yapıyoruz doğalgaz sektöründe de ilkini bu yıl yaptık. EPDK müşteri memnuniyeti oranlarını performans ölçütü olarak almış ve tarifelere yansıtmıştır. Müşterisini memnun edemeyen şirketler daha az gelir elde edecek.

Özellikle dezavantajlı gruplara yönelik iyi uygulamaları ve müşterilerle iletişimdeki orijinal yaklaşımları da ödüllendirmeyi düşünüyoruz.

Tüketiciye Yenilenebilir Kaynaklı Tarife

Elektriğini yenilenebilir kaynaklı sunmak isteyen tüketiciler için yeni bir tarife sunacaklarının müjdesini veren Bakan Dönmez, soğuk kış günlerinde yaşlı, engelli, hasta vatandaşlarımızın erişiminde hiçbir sorun olmamasının önemli olduğunun altını çizdi. Bakan Dönmez sözlerini şöyle sürdürdü: “Enerji erişim kanalı sürekli açık olsun. Tüketici yanlısı bir tutumdan asla vazgeçmeyin. Enerjiye erişim tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir insan hakkı. Enerjinin en ücra yerlere kadar ulaşması için çalışan personelimize yapılan saldırıları da hiçbir şekilde onaylamıyoruz. Hukuken bu süreçlerin de takipçisi olacağız. Yerli otomobille birlikte, depolama sistemleri de Türkiye’de yerli bir sanayiye dönüşmüş olacak. Tüketicilerimizin bu dönüşüm ve değişimden karlı çıkmasına da gayret ediyoruz.”

“Ticaret Bakanlığı’nın En Önemli Konularından Biri Tüketici”

Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, tüketici ile ilgili alanların Ticaret Bakanlığı’nın en önemli konuları arasında yer aldığını ifade etti. Tüketicilerin enerji ile alakalı şikayetlerinden bahseden Uçarmak, özellikle tüketicinin enerji kesintisi, kayıp-kaçak gibi konularda rahatsızlığını dile getirdiğini belirtti. Uçarmak, enerji sektöründe tüketici şikayetlerinde az bir miktarda artış olduğunu da bildirdi.

“Şirketler Empati Yaparsa Karlılık Artar”

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, bu seneki Tüketici Zirvesi’nin temasının “Sorunlar ve İyi Uygulamalar olarak belirlendiğini açıkladı. Hizmet veren ve hizmet alan arasındaki empatiye dikkati çeken Yılmaz şöyle konuştu: “Empati yapmadan hizmet veriyorsak, o hizmetten çok fazla verim alamayız. Enerji sektöründeki hizmet verenle hizmet alan arasındaki empati çok önemli. Örneğin dağıtıcılara diyoruz ki, aboneler ne kadar sizden memnunsa karınız da o kadar artacak. Şirketlerimizin kendilerini tüketicinin yerine koyarak hizmet vermeyeçalıştıkları takdirde daha başarılı olacağımızı ve huzurlu bir sektör oluşturacağımızı düşünüyorum.

Elektrikte Tüketicinin Sorunları ve Yeni Yaklaşımlar

Zirvede, “Elektrikte Tüketicinin Sorunları ve Yeni Yaklaşımlar” başlıklı bir oturum düzenlendi. Oturumda gerçekleştirilen sunumlarla tüketicilerin sorunlarına yönelik kamunun, tedarikçilerin ve dağıtım şirketlerinin nasıl konumlandığı tartışıldı.

Tüketiciyi ilgilendiren konularla ilgili mevzuatların ve yönetmeliklerin olduğunu söyleyen EPDK Dağıtım ve Perakende Satış Grup Başkanı Ahmet Sait Akboğa bunlarla tüketicilerin güvence altına alındığını belirtti.

Tüketicilerin en büyük problemlerinin elektrik kesintileri olduğunu ve kesinti olduktan sonra, enerji verilmesiyle ilgili şikayetlerin üst sıralarda yer aldığının bilgisini veren Akboğa, “Kesinti olduktan sonra dağıtım şirketleri müşterilerine zamanında bilgi verdiğinde, tüketici dağıtım şirketinin çalıştığını düşünüyor. Böylelikle tüketici memnuniyeti artıyor.” dedi.

Akboğa sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer önemli konulardan bir tanesi yatırım bağlantı talepleri. Bununla ilgili tüketici odaklı mevzuat çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Deplase çalışmaları da ilgili kurumumuza gelen şikayetlerden bir tanesi. Voltaj dalgalanmasını, dağıtım şirketlerini teşvik edici şekilde çözmeye gayret edeceğiz. İyi uygulamalardan bahsetmek gerekirse, müşterilerin SMS ile bilgilendirilmesi bizim önem verdiğimiz konulardan bir tanesi.

“Müşteriler Çağrı Merkezini Severek Kullanıyor”

Oturumda ELDER Temsilcisi olarak sunum yapan Enerjisa Elektrik Müşteri İlişkileri ve Çağrı Merkezi Müdürü Asude Soyaslan, farklı profildeki müşterilerden bir araştırma şirketi aracılığıyla bazı geri bildirimler topladıklarını açıkladı. Bunun sonucunda müşterilerin çağrı merkezi ve mobili severek kullandıklarına dikkati çeken Soyaslan, taleplerde dijital kanalların daha çok tercih edildiğini belirtti.

Firmaların bu tarz geri bildirimlere göre politika belirlediğini söyleyen Soyaslan, etkin bir hizmet stratejisi oluşturmak için tüketiciyi tanımak ve tüketicinin eğilimlerini analiz etmek gerektiğini ifade etti.  

 “Şikâyet Sayısında Düşüş Var”

TEDAŞ Yatırımlar İzleme Daire Başkanı Yakup Avan, TEDAŞ bünyesindeki dağıtım sistemi kullanıcıların şikayetlerinin takip edilebilmesi için şikayet talep sistemi kurulduğunu hatırlattı. Avan, “Sistemden ve mobil uygulamalardan gelen talepleri dinleyerek ilgili yerlere yönlendiriyoruz. 2017 yılında 43 bin 717 olan şikayet sayısı 2018’de 32 bine düştü. Bu da aydınlatma mobil uygulaması sayesinde oldu.” diye konuştu. Avan, gelinen nokta itibariyle çağrı merkezi servis seviyesinin yüzde 92 düzeyine ulaştığına dikkati çekti.

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Başkanı Bekir Sütcü, müşteri memnuniyeti konusunda iyileşmenin sevindirici olduğunu ifade ederek, “Senelere baktıkça müşteri memnuniyetinin artığını görmek, yetkililerin ağzından bunu duymak bizi mutlu ediyor.” dedi.

OMV Türkiye’den Ümit Kılıç, tedarikçi firmaların perspektifinden tüketicilerle ilgili bilgi verdi. Tüketicilerin istediği tedarikçiyi seçme özgürlüğü olduğunu dile getiren Kılıç, “Müşterilerimize verimlilik artırıcı çözümler sunuyoruz. Dijitalleşmesi düşünülmemiş tesisleri dijitalleştirerek müşterilerin tasarruflar yapmasına destek oluyoruz.” dedi.

EPDK ve ELDER’den Girişimcilere Büyük Destek

EPDK ve ELDER tarafından düzenlenen “Utility Day Girişimcilik” Programında ilk üçe giren girişimcilere toplamda 300 bin TL ödül dağıtıldı.

“4.Enerji’de Ar-Ge Çalıştayı” kapsamında düzenlenen EPDK&ELDER Utility Day’e 60 girişimci başvurdu.

Binalarda Yapay Zekâ ile Enerji Tasarrufu ve Konfor Modellemeleri Projesiyle Sensgreen firması, 150 bin TL’lik büyük ödülün sahibi oldu. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) koordinatörlüğünde Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) tarafından düzenlenen “4. Enerjide Ar-Ge Çalıştayı tamamlandı.

Çalıştayın son gününde “EPDK&ELDER Utility Day” Girişimcilik Programının finaline kalan 10 firma, sunumlarını yaparak girişimlerini izleyici olarak yer alan potansiyel yatırımcılara ve dağıtım şirketlerine tanıtma fırsatı yakaladı. Kazanan başarılı girişimciler ödüllerini, EPDK Ar-Ge Komisyon Başkanı Ali Rıza Dinç ve ELDER temsilcisi Şadi Büyükkeçeci’den aldılar.

“Sektörün Bu Tarz Girişimlere Desteği Artacak”

Jüri olarak 10 projeyi değerlendirirken zorlandıklarını dile getiren EPDK Ar-Ge Komisyon Başkanı Ali Rıza Dinç, “Hepsi önemli ve kıymetli projelerdi. 3 tanesini seçmek zorundaydık. Bu yıl ilki düzenlenen bu programın, gelecek yıl yeni fikirler ve projelerle gelişmesini diliyorum” dedi. Dinç, “Sektör ve Kurum olarak bu tarz girişimlere ve fikirlere desteklerimiz artacak.” diye konuştu.

ELDER temsilcisi Şadi Büyükkeçeci, ELDER’i inovasyonun her aşamasında güçlü bir partner, mentor ve sponsor olarak konumlandırdıklarını kaydederek girişimcilere destek olarak enerji sektörünün gelişimine katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Büyükkececi, “Bu hedefle bu sene EPDK ile filizini attığımız girişimcilik yarışmamızın bundan sonraki senelerde de büyüyerek devam ettirmek arzusunda olduğumuzu belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

Toplam 300 Bin TL’lik Ödül Sahiplerini Buldu

EPDK & ELDER Utility Day Girişimcilik Programının finalinde; üçüncülük ödülü olan 50 bin TL’ye, “Mikroşebeke Denetleyici ve Optimize Edici” Projesiyle Earsis Mühendislik Teknolojileri ve Ar-Ge Çözümleri firması ödül almaya hak kazandı.

100 bin TL’lik ikincilik ödülünü, Blink Enerji’nin “Plectron: Buz Yükü Engelleme ve Data Toplama Cihazı” Projesi kazandı.

150 bin TL’lik büyük ödülün sahibi ise “Binalarda Yapay Zekâ ile Enerji Tasarrufu ve Konfor Modellemeleri” Projesiyle Sensgreen firması oldu.

“Fikir Singapur’da Akıllı Binalar Üzerine Çalışırken Çıktı”

Singapur’da akıllı binalar üzerine çalışırken bu fırsatı görüp bunu ticarileştirebileceklerine inandıklarını belirten Sensgreen kurucusu Hasan Basri Tosun, fikri bu şekilde hayata geçirdiklerini ifade etti. 4. Enerji’de Ar-Ge Zirvesi’nin hem girişimcilik ekosistemi için hem de enerjideki Ar-Ge’nin potansiyelin keşfedilmesi için çok önemli olduğunu dile getiren Tosun, “Türkiye’de ve Güneydoğu Asya’da büyümek 150 bin TL’lik büyük ödülü kazanmamız çok anlamlı oldu. ELDER’e destekleri için çok teşekkür ediyorum.” dedi.

“Titreşim Yöntemi Buz Yükü Sorununu Çözdü”

100 bin TL’lik ikincilik ödülüne layık görülen Blink Enerji’nin CEO’su Mustafa Kemal İşen hayata geçirdikleri ürünün enerji sektörüne büyük kolaylık sağlayacağını belirtti.  Projenin enerjideki buz yükü sorunundan bahseden bir arkadaşları aracılığıyla oluşturduklarını kaydeden İşen şöyle konuştu: “Titreşim yönteminin buz yükü sorununu çözmede en mantıklı yöntem olduğunu fark ettik. Fakat titreştirmek için ne gibi bir enerji elde edilebilir diye düşünürken hatların üzerindeki manyetik alan aklımıza geldi. Aynı zamanda elektromanyetik alanı kullanırken cihazımızı şarj etmeyi düşündük.”

Proje Binaların Optimizasyonu İçin

Yarışmada güzel projelerin yarıştığını belirten Earsis Kurucusu Efecan Bozulu, mikroşebekeler üzerine çalışmalarının olduklarını ve binalar için böyle bir konseptin olmaması üzerine projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti. Binaların optimizasyonu ve üretim kaynaklarının daha verimli kullanmasına yönelik bir proje olduğunu dile getiren Bozulu şunları dedi: “Bu cihaz sizin için sisteminizi izleyerek ne zaman şarj edileceğini ne zaman şebekeye bağlayacağını söylüyor. Ayrıca güçlendirme sistemlerinin de optimizasyonunu yapabiliyor.”

Çatı Tipi Güneş Sistemlerinde Amortisman Süresi 2 Yıla Düşebilir

Türkiye'de çatı tipi güneş enerjisi sistemlerinin 2030'da amortisman süresinin 2 yıla kadar düşebileceği öngörülüyor.

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) tarafından hazırlanan "Yeni Teşvikler Türkiye'nin Çatı Tipi Güneş Enerjisi Sektörünü Aydınlatıyor" başlıklı rapora göre, Türkiye güneş enerjisinde Avrupa pazarının önde gelen ülkeleri Almanya ve İngiltere'den daha fazla potansiyele sahip.

Mayıs ayında yürürlüğe giren aylık mahsuplaşma düzenlemesinin ardından Türkiye'ye çatı tipi güneş enerjisi sistemlerinin sayısının artacağı öngörülüyor. Söz konusu sistemlerin daha hızlı yaygınlaşması için ek teşviklere ihtiyaç duyuluyor.

Çatı tipi güneş enerjisi sistem kurulumlarında ilk maliyetleri düşürmek için panellere uygulanan KDV'nin kaldırılması ve şebekeye verilen elektrik için teşviklerin Avrupa ülkelerinde uygulanan seviyelere çekilmesi gerekiyor.

Almanya'da çatı üstü sistemler için kilowatsaat başına 14 avro-cent alım garantisi uygulanıyor. Ayrıca kredi geri ödemelerinin elektrik faturasına entegre edilmesi de abonelerin sisteme geçmesini kolaylaştırıyor. Söz konusu teşviklerle sektörün desteklenmesi durumunda, Türkiye'de çatı tipi güneş enerjisi sistemlerinin 2030'da amortisman süresinin 2 yıla kadar düşebileceği tahmin ediliyor. Türkiye'de şu an bu sürenin yaklaşık 11 yıl olduğu belirtiliyor.

Raporun yazarlarından IEEFA Enerji Finansmanı Analisti Gerard Wynn, Türkiye'nin güneş enerjisinde dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarından biri olduğunu belirterek, "Hükümet çatı pazarında da benzer bir büyümenin yaşanabilmesi için temelleri attı. Haneler bu teknolojiyi kullanmak için hevesli ancak öncelikle biraz daha finansal desteğe ihtiyaç var. Güneş enerjisi teknolojilerindeki ilerlemenin getireceği maliyet düşüşleri, geri ödeme süresini daha da kısaltacak." ifadelerini kullandı.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bengisu Özenç de Türkiye'de güneş enerjisi kapasitesinin son 3-4 yılda gösterdiği yüksek performansla 6 bin megawatt sınırını geçtiğini kaydetti.

Çatılardaki potansiyelinin 4 bin megawatt seviyesinde olduğunun tahmin edildiğine işaret eden Özenç, "Mayıs ayında yürürlüğe giren aylık mahsuplaşma düzenlemesi, söz konusu potansiyeli harekete geçirecek önemli bir adım oldu. Ek teşviklerle bu düzenlemenin çok daha fazla güçlendirilebileceğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

Kaynak: IEEFA

Türkiye’de Elektrikli Araç Sayısı 2030’da 2,5 Milyona Ulaşacak

Türkiye’de elektrikli araç sayısının 2030’da 2,5 milyona ve şarj istasyonu sayısının da 1 milyona ulaşacağı öngörülüyor.

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi tarafından düzenlenen basın toplantısıyla, "Türkiye Ulaştırma Sektörünün Dönüşümü: Elektrikli Araçların Türkiye Dağıtım Şebekesine Etkileri Raporu"na ilişkin detaylar paylaşıldı.

Rapora göre, Türkiye'de şu anda her 1000 kişiden 154'ünün aracı bulunuyor. 2030'a kadar Türkiye'nin nüfusunun 90 milyonun üzerine çıkacağı ve her 1000 kişiden 300'ünün araç sahibi olacağı hesaplanıyor.

Dünyada ise 2030'a kadar elektrikli araç sayısının 250 milyona kadar yükselebileceği tahmin ediliyor.

Türkiye'de şu an yaklaşık 1500 elektrikli araç ve 1000'in üzerinde şarj istasyonu bulunuyor. 2030'a kadar ülkede elektrikli araç sayısının 2,5 milyona, şarj istasyonu sayısının ise 1 milyona ulaşacağı öngörülüyor.

Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 5 büyüyeceğinin beklendiği bu dönemde, öngörülen yatırımların gerçekleştirilmesi durumunda elektrik dağıtım şebekesinin sorunsuz bir şekilde elektrikli araçları kaldırabilecek kapasiteye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Yönlendirme Komitesi Başkanı Selahattin Hakman, mevcut ve öngörülen rakamlara göre Türkiye'deki elektrikli araç sektörünün küresel trendlerle uyumlu olduğunu söyledi.

Türkiye'de yakın zamanda yerli elektrikli araç üretimine de başlanacağını anımsatan Hakman, "Nüfustaki artış ve elektrikli araçların getirdiği fırsatlarla birlikte kullanıcı sayısının artacağını öngörüyoruz. Elektrikli araç kullanımıyla karbondioksit emisyonu da azalacak." dedi.

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Değer Saygın da elektrikli araç piyasasının öncelikli olarak İstanbul-Ankara otoyolu bölgesinde büyüyeceğini ifade etti.

Saygın, Türkiye'de şarj istasyonu kullanımının genellikle halka açık alanlarda yaygınlaşacağını ve bu yönüyle piyasanı Çin'e benzeyeceğini kaydetti.

Kaynak: AA

EBRD’den Enerjisa’ya 100 Milyon Dolar Karşılığı Türk Lirası Finansman

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasınca (EBRD), Enerjisa Enerji’ye 100 milyon dolar karşılığı Türk Lirası finansman sağlanması onaylandı.

EBRD, konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Enerjisa Enerji’ye sağlanacak finansman, bankanın Türk Lirası Günlük Referans Faiz (TLREF) mekanizması kapsamındaki ilk kredi olacak.

Söz konusu finansman, 100 milyon dolar karşılığı olmak üzere Türk lirası olarak verilecek.

Enerjisa Enerji, krediyi elektrik dağıtım hizmeti sağladığı bölgede şebeke altyapısının iyileştirilmesi, sürdürülebilir ve kesintisiz enerjinin sağlanması ve teknoloji yatırımları için kullanacak.

EBRD ve Enerjisa Enerji, finansman kapsamında elektrik sektöründe kadınların iş gücüne eşit katılımını sağlamak üzere iş birliği de yapacak.

Sabancı Holding ve Alman enerji şirketi E.ON ortak girişimi olarak kurulan Enerjisa Enerji, geçen yıl hisselerinin yüzde 20'sini halka arz etmişti. Halka arz sonrasında Sabancı Holding ve E.ON'un şirkette yüzde 40'ar hissesi bulunuyor.

EBRD, Türkiye'de 2009'dan beri 302 projede yaklaşık 12 milyar avro değerinde yatırım gerçekleştirdi.

Kaynak: AA

TREDAŞ Çalışanların 2019 Yılında 22 Bin Saat Eğitim Verildi

Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ) personeli 2019 yılında Teknik Eğitim Merkezi’nde yaklaşık 22 bin saat kurum içi eğitim görerek, görev sahalarında hizmet kalitelerini artırdı.

Elektrik hizmeti sağladığı Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne illerinde modern bir teknolojik alt yapı kurmak için çalışmalarını aralıksız sürdüren Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ) çalışanları ve hizmet verdiği sahada daha güvenli hizmet vermek için, kurum içi eğitimlerini eksiksiz bir şekilde gerçekleştiriyor.

Teknik Eğitim Merkezi’nde İş Başı Eğitim Programları dahilinde toplam 43 kişiye 5 bin 632 saat eğitim verilirken, İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri kapsamında da 833 kişiye toplam 16 bin 316 saat eğitim verilmiş oldu.

Böylece TREDAŞ’ın Teknik Eğitim Merkezi’nde 2019 yılı genelinde 21 bin 948 saatlik eğitim süresince ders verildi.

Teknik Eğitim Merkezi’nde eğitimlerini tamamlayan TREDAŞ çalışanları TEDAŞ Tuzla Eğitim ve Sertifikasyon Merkezi’nde Elektrik Kuvvetli Akım Tesisi eğitimlerine katıldı.

Diğer yandan 22 kişiden oluşan TREDAŞ Arıza Onarım Bakım personeli, 10-11 Ekim tarihlerinde ise Lüleburgaz Teknik Eğitim Merkezi'nde TEDAŞ Tuzla Eğitim ve Sertifikasyon Merkezi eğitmenlerince “Dağıtım Güç Trafoları” eğitimini tamamladı.

Personel eğitimlerini iş anlayışının odağına koyan TREDAŞ’ın, bulundurduğu donanım ve fiziki şartlarıyla Türkiye’nin sayılı teknik eğitim merkezlerinden biri olan Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesindeki Teknik Eğitim Merkezinde 2020 yılında da eğitimlere devam edileceği bildirildi.

DÜNYADAN HABERLER
Yunanistan Elektrik Dağıtım Ağından Hisse Satacak

Yunanistan, elektrik dağıtım ağı HEDNO'nun yüzde 49'unu satmayı planlıyor.

Yunanistan, devlet kontrolündeki enerji şirketi PPC'nin finansman yapısını güçlendirmek için, bu şirketin sahip olduğu enerji dağıtım şirketi HEDNO'nın yüzde 49 hissesini satmayı planlıyor.

PPC, 2,7 milyar Euro’ya ulaşan ödenmemiş enerji faturaları nedeniyle mali açıdan zayıflamış durumda. 

Yunanistan Enerji Bakanı Kostis Hatzidakiz parlamentoda yaptığı konuşmada, hisse satışının azınlık hissedarlarına güçlü haklar vermeyi de içerdiğini belirtti. 

Hatzidakis ayrıca, enerji nakil hatları operatörü ADMIE'den 2020 yılında daha fazla hisse satmayı değerlendirdiklerini ifade etti.

ADMIE'nin yüzde 51 hissesi Yunan hükümetine ve yüzde 24'ü Çinli bir şirkete ait. 

Kaynak: Renewables Now

Ufuk 2020 Kapsamında Yenilenebilir Enerjide 6 Çağrı Açıldı

Ufuk2020 enerji alanı çalışma programı kapsamında toplam bütçesi 83 milyon avro olan 6 farklı konuda çağrı açıldı.

Çağrılar, yerleşik depolama sistemleri için gelecek nesil bataryalar, yerleşik depolama için batarya sistemlerinin hibritleştirilmesi, BEV ve PHEV’ler için gelecek nesil bataryaların yapımı ve deniz ulaşımı için geniş çaplı bataryaların maliyetlerinin düşürülmesi alanlarında olacak.

Söz konusu çağrılar için başvurular 21 Nisan 2020’ye kadar yapılabilecek.

Projelere başvurular Avrupa Komisyonu Fonlama ve İhale sayfası üzerinden yapılabilecek.

Başvurulan projeler, tek aşamalı olarak değerlendirilecek.

Kaynak: Horizon2020

Almanya 2030 Enerji Verimliliği Hedefini Belirledi

Almanya parlamentosu 2050 Enerji Verimliliği Stratejisi planını onayladı.

Almanya Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan plan, ülkenin birincil enerji arzının 2030’da, 2008’e göre yüzde 30 oranında düşürülmesini hedefliyor.

Bu hedef kapsamında da binalar, sanayi, ulaşım ve tarım gibi alanlarda çeşitli önlemler ve destekler belirleniyor.

Bu destekler arasında binalarda enerji verimliliği uygulamaları içeren yenilemeler için vergi teşvikleri, daha fazla enerji danışmanlığı hizmetleri sunulması, bölgesel ısıtma sistemlerinin yaygınlaştırılması, sanayide enerji verimliliği uygulamaları için federal bütçeden yılda 50 milyon Euro kaynak aktarılması yer alıyor.

Belge ayrıca sanayi, sivil toplum, eyalet yönetimleri, araştırma enstitülerinin katılımı ile oluşturulacak diyalog süreci ile Almanya’nın birincil enerji tüketiminin 2050 yılına kadar yüzde 50 oranında düşürülmesine yönelik önlemler belirlenmesini de içeriyor.

Bununla birlikte çeşitli sivil toplum kuruluşları belirlenen yüzde 30’luk hedefin ülkenin iklim değişikliği ile mücadele hedefleri açısından yetersiz olduğunu savunuyorlar.

Kaynak: Clean Energy Wire

Küresel Kömür Talebini Asya Destekleyecek

Küresel kömür talebinin Asya’nın desteğiyle 2024’e kadar yıllık yüzde 0,5 artarak 5,62 milyar tona ulaşacağı öngörülüyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan Kömür 2019 raporuna göre, global kömür talebinin 2024 yılına kadar istikrarlı şekilde artmaya devam etmesi bekleniyor.

Dünya kömür talebinin 2024 yılına kadar yıllık yüzde 0,5 artış göstermesi öngörülürken, 2024’te söz konusu talebin 5,62 milyar ton olacağı hesaplanıyor.

Bu talep artışında Asya bölgesinin itici güç olacağı beklenirken, bu talebin ABD ve Avrupa’daki talep zayıflamasını telafi edeceği öngörülüyor. Asya bölgesinde ise özellikle Çin ve Hindistan’daki talep artışı öne çıkıyor.

Diğer yandan, kömür küresel enerji piyasalarında yüzde 38 ile en büyük elektrik üretim kaynağı olmaya devam edecek.

Kaynak: Uluslararası Enerji Ajansı

HAFTANIN RAPORU

Türkiye Ulaştırma Sektörünün Dönüşümü: Elektrikli Araçların Dağıtım Şebekesine Etkileri

Elektrikli araç satışları, son yıllardaki farklı tipte elektrikli araç ve şarj altyapısını destekleyen politikalar sayesinde küresel seviyede hızla artmaktadır. 2018 yılının sonunda, küresel araç stokundaki toplam elektrikli araç sayısı 5 milyonu aşmıştır. Yaklaşık aynı sayıda şarj noktası da elektrikli araçların elektrik talebini sağlamak için hizmet vermektedir. Öngörüler, dünya çapındaki toplam elektrikli araç sayısının 2030 yılı itibariyle 120 ila 250 milyon arasında bir seviyeye yükselebileceğini göstermektedir.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK