SEKTÖRDEN HABERLER
"Tüm Sektörlerde Önceliğimiz İstihdamın Korunması ve Kesintisiz Enerji Arzıdır"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kesintisiz enerji hizmetinin önemine vurgu yaparak, "Tüm sektörlerde önceliğimiz istihdamın korunması ve kesintisiz enerji arzıdır. Bu kapsamda teknik, teknolojik, yasal ve bilimsel tedbirleri kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez, yaptığı yazılı açıklamada, yeni tip korona virüs (KOVİD-19) salgınıyla mücadelede vatandaşların ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılamak için her alanda çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini belirtti.

Salgının kontrol altında tutulması için evde kalmanın hayati önemde olduğunu ifade eden Dönmez, enerji alanında da birçok tedbir alındığını ifade etti.

Bakan Dönmez, hafta başından itibaren elektrik ve doğal gaz sektörüyle çarşamba günü de madencilik sektörü, sivil toplum kuruluşları ve sendika temsilcileriyle video konferanslar gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Vatandaşların evde kaldıkları süre boyunca elektrik ve doğal gaz hizmetlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla kesintisiz ve güvenli şekilde devam edeceğini vurgulayan Dönmez, şunları kaydetti:

"Bunu sağlamak amacıyla bu hafta başında önce elektrik sektörümüzün temsilcileriyle çalışmalarımızı değerlendirdik. Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda devletimizin vatandaşlarımızın sağlığını korumak için yaptığı 'Evde Kal' çağrısının anlam kazanması için kesintisiz enerji hizmetinin önemine vurgu yaptık. Elektrik üretim, iletim, dağıtım ve arıza tespit-tamir süreçlerinin aksamadan devam etmesi için alınan önlemleri bir kez daha ele aldık. Yaptığımız çalışmalarla elektrik arzının sürekli ve sorunsuz sürdürülmesi için alacağımız yeni önlemlerle birlikte çalışmalarımıza hız verdik. Attığımız bu adımlar sayesinde elektrik arzı aksamadan sürecek."

Dönmez, elektrik sektörünün ardından doğal gaz sektörüyle görüşüldüğünü ve kesintisiz arz için atılan adımların gözen geçirildiğini belirtti.

Potansiyel arızaların kısa sürede ortadan kaldırılması ve sektör çalışanlarının güvenliği için Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen tedbirlerin uygulanması konusunda kararlılığın hem elektrik hem de doğal gaz sektörüyle paylaşıldığını aktaran Dönmez, "Herkes bilsin ki vatandaşlarımızın ve sektör çalışanlarımızın güvenliği ve sağlığı bizler için her zaman ilk sırada olmaya devam edecek." ifadesini kullandı.

Dönmez, madencilikte de çalışan sağlığı ve güvenliği adına bilimsel öneriler doğrultusunda atılan adımları işçi ve işveren temsilcileriyle birlikte ele almak için bir araya geldiklerinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Madencilerimizin salgından etkilenmemeleri ve sağlıklarını korumaları adına aldığımız tedbirlerimize taviz vermeden devam ediyoruz. Görüşmemizde madencilerimizin taleplerini ele aldık ve çözüm yolları konusunda istişarelerde bulunduk. Sorunların çözümü konusunda işçi, işveren ve sendikalarla birlikte hareket ediyoruz. İşçimizin haklarını her şart ve koşulda korumaya devam edeceğiz. Tüm sektörlerde önceliğimiz istihdamın korunması ve kesintisiz enerji arzıdır. Bu kapsamda teknik, teknolojik, yasal ve bilimsel tedbirleri kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Kararlılığımızla Türkiye’nin enerjisi her zaman yüksek kalacak. Türkiye’nin enerjisi KOVİD-19’u yenmeye yeter."

Kaynak: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Elektrik Fiyatlarına Yılın İkinci Çeyreğinde Zam Yapılmayacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, bu yılın ikinci çeyreğinde elektrik fiyatlarına zam yapılmayacağını bildirdi.

 Yapılan kurul toplantısında 2020 Nisan-Haziran dönemine ilişkin elektrik tarifelerinin belirlendiğini kaydeden Yılmaz, "2020 yılı Nisan- Mayıs- Haziran aylarına yönelik herhangi bir fiyat artışı söz konusu değildir" ifadesini kullandı.

Korona virüsle mücadele sürecinde elektrik ve doğal gazda kesinti yapılmaması ile ilgili de değerlendirmelerde bulanan Başkan Yılmaz enerji sektörünün üzerine düşen fedakârlığı yapması gerektiğini vurguladı.

Yılmaz şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın elektrik ve doğal gaz kesme konusunda verdiği mesaj çok net. Sosyal devlet olmanın gereği ile biz de bu süreci yakından takip ediyoruz. Hizmetlerin aksamaması ve vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi hayati önem taşıyor. Enerji sektöründe görev yapan herkesin çok daha dikkatli, çok daha titiz çalışması gereken günlerdeyiz. Kurum olarak Bakanlığımızla eşgüdüm ve tam bir işbirliği ile çalışıyoruz ve ilerleyen günlerde alınması gereken yeni tedbirler olursa bu tedbirleri de vakit kaybetmeden alacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın”

Akaryakıt sektöründen gelen dönüşümlü çalışma ve bazı bayilerin belirli saatlerde kapatılması yönündeki taleplerini de değerlendiren Başkan Yılmaz; henüz böyle bir adımın gündemlerinde olmadığını, öncelikle vatandaşlardan evde kalmalarını ve mümkün mertebe dışarı çıkmamalarını beklediklerini kaydetti.

Hayatın akışında sorumlulukların ve ihtiyaçların sürdüğünü ve bu noktada akaryakıt sektöründeki hizmetlerin aksamamasının önemini vurgulayan EPDK Başkanı Yılmaz; “Vatandaşlarımız 7/24 akaryakıta ulaşabilmeli ve bu konuda en ufak bir sıkıntı ile karşılaşmamalı. Ancak piyasanın sürdürülebilirliğinin korunması için -vatandaşlarımızı da mağdur etmeyecek şekilde- yeni önlemler almak söz konusu olduğunda Kurumlarımızla irtibatlı şekilde üzerimize düşeni yaparız” dedi.

Kaynak: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu

Sınav ve Belge Ücreti Teşvik Süresi Uzatıldı

Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne ilişkin sınav ve belge ücretlerinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmasına yönelik uygulamanın 31 Aralık 2021’e kadar uzatılmasıyla, ELDER MYM’de belge almaya hak kazanmış adaylar teşvikten yararlanarak sınav ve belge ücretini geri alabilecek.

"Tehlikeli" ve "çok tehlikeli" mesleklerde çalışanların alması gereken Mesleki Yeterlilik Belgesi'ne ilişkin sınav ve belge ücretlerinin, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanmasına yönelik uygulama, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu 6776 Kanun’da Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından verilen "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" mesleklerde çalışanlara ilişkin Mesleki Yeterlilik Belgesi konusunda düzenlemeye gidildi.  Bu doğrultuda ilgili mesleklerde sınav ve belge ücretlerinin bir kısmının, SGK İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmasına ilişkin teşvik süresi 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatıldı.

Bu kapsamda, MYK tarafından ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetlerini yürüten Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşu olan ELDER MYM’de mesleki yeterlilik sınavlarına katılarak 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren belge almaya hak kazanmış adaylar teşvikten yararlanarak sınav ve belge ücretini geri alabilecek.

Teşvik kapsamında belge almaya hak kazanan adayların belge masraf bedelleri de MYK tarafından karşılanacak.

Belge zorunluluğu kapsamındaki, “Elektrik Dağıtım Şebekesi İşlet Bakım Görevlisi – Seviye 4” 1.265 TL, “Röle Görevlisi – Seviye 4” 1.265 TL, “Elektrik Dağıtım SCADA Operatörü – Seviye 5” 1.1150 TL’lik teşvikten yararlanacak.

5 Ekim 2020 tarihi itibarıyla teşvik kapsamına alınacak meslekler arasında ise en yüksek teşvik miktarı 1.470 TL ile “Elektrik Dağıtım Şebekesi Hat Bakım Görevlisi - Seviye 4” ve “Elektrik Dağıtım Şebekesi İşletme Bakım Görevlisi – Seviye 3” mesleklerine verildi. Bunun yanı sıra, “Elektrik Dağıtım Şebekesi Test Görevlisi – Seviye 4” mesleği 1.449 TL’lik teşvikten faydalanacakken, “Elektrik Sayaç Sökme-Takma Elemanı – Seviye 5” 1.293 TL’lik, “Elektrik Dağıtım Şebekesi Saha Koordinatörü – Seviye 5” 1.190 TL’lik, “Elektrik Dağıtım Şebekesi Kayıp-Kaçak, Ölçü Kontrol Görevlisi – Seviye 4” mesleği ise 776 TL’lik teşvike hak kazanacak.

Türkiye’nin Rüzgâr Enerjisinde Kurulu Gücü 8 Bin Megawattı Aştı

TÜREB'in 2019 yılına ilişkin "Rüzgâr Enerjisi İstatistikleri Raporu"na göre Türkiye'de geçen yıl 687 megawattlık rüzgâr enerjisi santrali devreye alındı.

Türkiye'nin rüzgâr enerjisi santrallerinin kurulu gücü, geçen yılın sonunda 687 megawattlık santralin işletmeye alınmasıyla 8 bin 56 megawatta ulaştı. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği’nin (TÜREB) 2019 yılına ilişkin "Rüzgâr Enerjisi İstatistikleri Raporu" yayımlandı. Buna göre, işletmedeki rüzgâr enerjisi santrallerinin kurulu güç bakımından yüzde 38,5'i Ege, yüzde 34,7'si Marmara, yüzde 12,3'ü ise Akdeniz bölgelerinde bulunuyor.

Türkiye'de geçen yıl il bazında rüzgâr enerjisinde toplam kurulu kapasite sıralamasında 1549 megawatt kurulu güçle İzmir ilk sırada yer alırken, bu ili 1363 megawatt kurulu güçle Balıkesir ve 689,9 megawatt kurulu güçle Manisa izledi. Geçen yıl rüzgârdan sağlanan elektrik oranı ortalaması da yüzde 7,42 olarak belirlendi.

Öte yandan, TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yıldırım, derneğin online düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, rüzgâr sektörünün çalışanları olarak bugüne kadar ülkenin birçok yerine 3 bin 285 türbin diktiklerine işaret etti. Yıldırım, "Sıfırdan başlanan sektörde, kurulu güç 10 yılda 10 kat arttı. Yıl sonu itibarıyla 198 santralde 8 bin 56 megawatt kurulu güce imza attık. Rüzgâr enerjisini bir memleket meselesi olarak ele aldık, işimizi daima bu hassasiyetle yaptık." değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırım, tüm dünyada yeni tip korona virüs (KOVİD-19) salgının sektörleri olumsuz etkilediğini belirterek, "Korona virüs sebebiyle yaşanan gecikmelerden dolayı mücbir sebep ilanı yoluna gidilmezse bu yıl sonunda devreye alınması planlanan 1300 megawattı aşkın santral yatırımlarının tamamlanması büyük ölçüde zora girecektir." dedi.

Kaynak: AA

DÜNYADAN HABERLER
Avrupa’da Elektrik Fiyatları Yüzde 40 Düşebilir

Avrupa ülkelerindeki elektrik fiyatları 2021’de düşük talep ve karbon fiyatlarının da etkisiyle yüzde 40 azalabilir.

Oslo merkezli danışmanlık firması Thema, Avrupa’da elektrik fiyatlarının megawattsaat başına 20-25 avro seviyesine düşebileceğini açıkladı.

Böylece, fiyatlar gelecek yıl yaklaşık yüzde 40 azalacak.

Söz konusu düşüşte, korona virüs sebebiyle azalan elektrik talebi ve karbon fiyatlarının etkisi olacak.

Avrupa’da elektrik fiyatları şu an megawattsaat başına 35 avro seviyesinde seyrediyor.

Kaynak: Montel News

Korona Virüs, ABD Güneş Sektöründeki İstihdamı Etkileyecek

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınının ABD güneş enerjisi sektöründeki iş gücü ihtiyacını yarı yarıya düşürebileceği öngörülüyor.

ABD Güneş Enerjisi Endüstrileri Birliği (SEIA), Kovid-19’un güneş enerjisi sektörüne çeşitli yansımaları olabileceğini duyurdu.

SEIA’dan yapılan açıklamaya göre, güneş enerjisindeki iş gücü kaybı virüsün etkisiyle yüzde 50 düşecek.

ABD’nin açıkladığı 2 trilyon dolarlık teşvik paketinin içerisinde güneş sektörünün dahil edilmesi talep ediliyor.

ABD güneş enerjisi sektörünün Kovid-19 öncesinde yüzde 7,8 artacağı öngörülüyordu.

Kaynak: International Business Times

Geçen Yıl 16 Milyon Akıllı Sayaç Kuruldu

Geçen yıl nisan-eylül aylarında dünya çapında 16 milyondan fazla akıllı sayaç kurulumu gerçekleştirildi.

Navigant Research tarafından yapılan araştırmaya göre, gelişmiş piyasalarda akıllı sayaç kurulumları artarken ikinci jenerasyon kurulumlar için de yeni bir piyasa doğuyor.

Gelişmekte olan ekonomilerde de ilerleme kaydedilen akıllı sayaç kurulumları için Rusya, Lityanya ve Latvia gibi ülkelerde yeni piyasalar ortaya çıkıyor.

Daha önce akıllı sayaç uygulamalarının nadir olduğu Latin Amerika ve Orta Doğu ülkeleri, ulusal çapta akıllı sayaç kurulumları yapmayı planlıyor.

Ülkelerin hayata geçirdiği planlar kapsamında, geçen yıl nisan-eylül döneminde küresel ölçekte 16 milyondan fazla akıllı sayaç kurulumu gerçekleştirildi.

Öte yandan, Afrika’da söz konusu yatırımların gerçekleştirilebilmesi için finansman ihtiyacı ise sürüyor.

Kaynak: Smart Energy International

AB, Korona Virüs Planında İklim Değişikliği Krizini Dikkate Alacak

Avrupa Birliği (AB) liderleri, bloğun korona virüs ekonomik toparlanma planının iklim değişikliği ile mücadele amacını dikkate alması gerektiği konusunda anlaşmaya vardı.

AB’nin 27 lideri, geçtiğimiz perşembe günü gerçekleşen altı saatlik bir video konferansın ardından korona virüs ekonomik toparlanma planını koordine etme konusunda anlaştı.

Yapılan açıklamada, planın detaylarının üzerinde çalışılacağı belirtildi.

Aynı zamanda planın, AB’nin gezegeni ısıtan emisyonları azaltma amacını tanımlamak için kullandığı “yeşil dönüşüm” ile tutarlı olmasının gerekliliğinin kabul edildiği ifade edildi.

Yatırımcılar ve çevre grupları, korona virüsün ekonomik zararlarının tüm finansmanı ve siyasi enerjiyi ele geçirdiği bir zamanda Brüksel’in iklim değişikliği hedeflerini gözden kaçırmayacağına dair güvence talep ediyor.

300’den fazla iklim değişikliği kampanya grubundan oluşan küresel bir koalisyon Perşembe günü hükümetleri, düşük karbonlu bir geleceğe geçişi hızlandırmak için herhangi bir korona virüs ekonomik kurtarma paketini kullanmaya çağırdı.

Kaynak: Reuters

HAFTANIN RAPORU

ABD Kömür Sektörü Görünümü 2020

ABD’de kömürden elektrik üretimi giderek azalma gösterirken, 2025’te bu oran tek haneli sayılara kadar düşecek.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK