SEKTÖRDEN HABERLER
150 Bin İşletmeye Üç Ay Fatura Yok

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, İçişleri Bakanlığı genelgesi kapsamında faaliyetleri geçici süreyle durdurulan işletmelere fatura gönderilmesi konusunda son sözü söyledi. Dönmez, "Genelgelerle bazı işletmelerin faaliyetleri geçici olarak durduruldu. Buraların da üç ay boyunca sayaçları okunmayacak. Bu durumda olanlara eğer yanlışlıkla bir fatura gittiyse hemen itirazlarını yapabilirler. Herhangi bir sıkıntıya mahal vermeyeceğiz" dedi.

Buna göre genelge kapsamında 81 ilde faaliyeti durdurulan tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, düğün salonu, lokanta, kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile kafe, internet kafe, her türlü oyun salonları, çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerine kepenkler açılana kadar fatura gönderilemeyecek. Tedbirlerin uzatılmasına yönelik ilave bir karar alınırsa bu süre daha da uzatılabilecek. Bu 3 aylık oluşacak kısmi faturaların daha sonra ödenme ya da ödenmeme planı ise süre sonunda değerlendirmeye alınacak. Söz konusu işletmelere şirketler tarafından yanlışlıkla fatura gönderildiyse işletmeler Enerji Bakanlığı ve Enerjisi Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) şikâyetlerini iletebilecekler. Bu konuda çok hassas davranan bakanlık ve EPDK, fatura gönderen şirketlerle anlık olarak irtibata geçerek, yanlıştan dönülmesi için gereğini yapacak.

EPDK, nisan başında elektrik ve doğal gaz faturaları için aldığı karar ile sadece karantinaya alınan ve idari kararlarla sayaç okumalarının durdurulduğu yerleşim yerleri için kıyasen fatura düzenlemesini devreye aldı. Bakan Dönmez bu konuda da "Özellikle büyük kentlerimizde bu tür karantina bölgeleri pek yok. Faturaların çoğu vatandaşımızın gerçek tüketim değerlerinden. Eğer vatandaşımızın şüphesi varsa itirazını yapabilir. Biz de gereğini yaparız" diye konuştu.

Kaynak: Sabah

Elektrik Üretimi Şubatta Yüzde 5,9 Arttı

Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 artışla 24 milyon 343 bin 224 megawattsaate yükseldi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun şubat ayına ilişkin "Elektrik Piyasası Sektör Raporu"na göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 29,4'ü barajlı hidroelektrik, yüzde 22,3'ü ithal kömür, yüzde 20'si doğal gaz, yüzde 12,3'ü linyit santrallerince yapıldı.

Bu kaynakları sırasıyla rüzgâr, jeotermal, biyokütle, asfaltit, taş kömürü, fuel-oil ve güneş izledi. Böylece toplam lisanslı elektrik üretimi şubatta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5,9 artarak 24 milyon 343 bin 224 megawattsaate çıktı.

Elektrikte abone sayısı şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 artarak 45 milyon 157 bin 428'e ulaştı. Bu dönemde ticarethane tüketicilerinin sayısı yüzde 0,9, aydınlatma tüketicilerinin sayısı yüzde 4,2 azalırken, sanayi tüketicilerinin sayısı yüzde 19,9, mesken tüketicilerinin sayısı yüzde 3,7, tarımsal sulama tüketicilerinin sayısı ise yüzde 3,2 arttı.

Şubatta faturalanan elektrik tüketim miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 artışla 18 milyon 997 bin 714 megawattsaat oldu.

Söz konusu ayda faturalanan elektrik tüketiminin yüzde 42,5'i sanayi, yüzde 27,6'sı ticarethane ve yüzde 27,4'ü mesken aboneleri tarafından gerçekleştirildi. Kalan tüketimin yüzde 2,4'ünün aydınlatma ve yüzde 0,1'inin tarımsal sulama kaynaklı olduğu görüldü.

Türkiye'nin lisanslı elektrik kurulu gücü bu dönemde yüzde 1,9 artarak 85 bin 36 megawatt oldu. Kurulu gücün yüzde 30,5'i doğal gaz çevrim santralleri, yüzde 24,3'ü barajlı hidroelektrik, yüzde 11,9'u da linyit santrallerinden oluştu. Kurulu kapasitenin kalanı diğer enerji kaynaklarından elektrik üreten tesisler arasında paylaşıldı. 

Kaynak: AA

Doğal Gaz Santrallerinden Elektrik Üretiminde Rekor Düşüş

Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Cem Âşık, bu ay elektrik talebinin yüzde 20 azalacağını öngördüklerini belirterek, bu süreçten en fazla doğal gaz santralleri etkilendiğini söyledi.

Âşık, yeni tip korona virüs (Kovid-19) kapsamında alınan tedbirlerin ekonomik aktiviteyi yavaşlatması sonucunda elektrik talebi ve üretiminin gerilemeye başladığını söyledi. Talepteki daralmanın elektrik üretim santrallerinin kapasite kullanım oranlarına yansıdığını vurgulayan Âşık, şöyle konuştu:

''Doğal gaz santralleri bu süreçte en fazla etkilenen santraller oldu. Bu santraller alarm veriyor. Doğal gaz santrallerinin kapasite kullanımı nisan itibarıyla yüzde 7'ye kadar indi. Bu oran geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 daha aşağıda. Marttaki toplam elektrik üretiminin yüzde 10'u doğal gaz santrallerinden sağlanırken, bu oran 21 Nisan itibarıyla yüzde 7'ye kadar inerek tarihi bir seviyeye geriledi. Günlük bazda bakıldığında ise, bu oranın yüzde 3 seviyesine kadar düştüğü görülüyor."

Âşık, ithal kömür ve linyit santrallerinden elektrik üretiminde de düşüş gözlemlendiğini ifade ederek, "Diğer yandan, hidroelektrik santraller bu dönemde oldukça yoğun çalışıyor. Mart ayında su gelişi çok sulak olan 2019'un aynı ayının bile üzerine çıktı. Ayrıca, yoğun esen rüzgâr nedeniyle de rüzgâr santralleri bazı günlerde üretimde ciddi pay aldı." diye konuştu. Kovid-19'a karşı alınan önlemlerin sıkılaştırıldığı 23 Mart'tan itibaren elektrik talebindeki düşüşün hissedilmeye başlandığını söyleyen Âşık, özellikle sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde 2016'dan beri en düşük seviyelerin görüldüğünü anlattı.

Âşık, bu ay elektrik tüketiminin yüzde 20 azalmasını öngördüklerini belirterek, şu bilgileri paylaştı:

"Talepteki azalmanın mayısta yüzde 17, haziranda ise yüzde 4 seviyesinde olmasını bekliyoruz. Ancak unutulmamalı ki bu sene ramazan mayıs ayına kaydı. Zaten tipik olarak tüketimin bir miktar düştüğü bir dönemdir. Mayıs ortasından sonra sanayi tüketiminde bir canlanma bekliyoruz. Otomotiv sektöründe önümüzdeki haftalarda hareketlenme başlıyor. Ancak ticarethane kategorisinde saydığımız servis sektörünün toparlanmasının daha yavaş ve geç olacağını düşünüyoruz. Öte yandan, bir süredir arz fazlamız var ve spot piyasada fiyatlar zaten baskı altında. Kovid-19 nedeniyle oluşan tüketim düşüşünün etkisiyle sorun daha da derinleşti ve piyasada çok dengesiz fiyatlar oluştu. Bu ay spot elektrik fiyatlarının yüzde 40, ikinci çeyrek özelinde ise yüzde 30 gerileyeceğini öngörüyoruz. Tüm yıl açısından baktığımızda ise yüzde 15 seviyesinde bir azalma söz konusu olacak."

Bu süreçte altyapının devamlılığının çok önemli olduğunu aktaran Âşık, düşük fiyatlar sebebiyle şirketlerin operasyonel kar yaratmakta bile zorlandığını bildirdi.

Âşık, bu durumun kredi ödemelerinin yapılmasını zorlaştırdığını dile getirerek, "Doların bu kadar artması ve oynak olması da sorunu büyütüyor. Bu sorunları hafifletmek için özellikle çalışamayan santrallerin sabit maliyetlerinin azaltılmasına ve kamu şirketlerine karşı olan bazı kontrat yükümlülüklerinin ertelenmesine yönelik tedbirlerin alınmasında fayda olduğunu düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

Kaynak: AA

Deloitte, Salgının Petrol ve Elektrik Sektörüne Etkilerini Analiz Etti

Deloitte'in yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınının sektörel etkilerini incelemek üzere hazırladığı raporlarda, petrol piyasalarındaki gelişmelerin Türkiye için risk ve fırsatları beraberinde getirdiği, elektrik üretim ve doğal gaz tedarikinde ise arz güvenliği riski bulunmadığı ifade edildi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, birçok sektörü durma noktasına getiren yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını, petrol, elektrik ve enerji üretimi sektörlerini en çok fiyatlama alanında etkiledi.

"KOVİD-19'un Sektörel Etkilerini Anlama: Petrol, Doğal Gaz ve Kimya Sektörü Raporu"na göre, petrol piyasalarında yaşanan küresel ve yerel gelişmeler, Türkiye için risk ve fırsatları beraberinde getiriyor.

Büyük petrol, doğal gaz ve kimya sektörü şirketlerinin, sermaye ve işletme giderlerini azaltarak olası etkilere cevap verdiğine işaret edilen raporda, krizin 4-5 ay uzaması durumunda orta vadeli potansiyel etkiler şöyle sıralandı:

"Verimsiz ve yüksek borçlu şirketler likidite krizleriyle karşı karşıya kalabilir ve bazıları tamamen iş alanından çıkmaya zorlanabilir. Özellikle ABD'li petrol üreticileri, arz fazlası ve fiyatlardaki gerileme devam ederse baskı altında olacaklardır. Daha büyük ve daha sağlıklı şirketler, diğer enerji alanlarında çeşitlendirme planlarını değiştirebilir veya hızlandırabilir. Bu da iş modelinde bir değişiklik gerektirebilir. Şirketler, olası bir iş gücü kaybının ardından, piyasa tekrar yükselişe geçtiğinde nitelikli iş gücü bulma sıkıntısıyla karşılaşabilirler."

Açıklamada görüşlerine yer verilen Deloitte Türkiye Enerji, Doğal Kaynaklar ve Endüstri Ürünleri Lideri Elif Düşmez Tek, petrol, doğal gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) piyasalarında küresel arz fazlasının ortaya çıktığını, buna bağlı olarak enerji fiyatlarına yansıyan gerilemenin Türkiye'nin ithalat maliyetlerini ve piyasa fiyatlarını etkileyeceğini ifade etti.

Tek, petrol fiyatlarındaki gerilemenin dünya ekonomisi ve diğer ticaret ortakları üzerinde negatif etki oluşturabileceğine dikkati çekti.

Elektrik, Enerji Hizmetleri ve Yenilenebilir Enerji Sektörü Raporu'nda ise sektörün, alt yapılarını çalışır halde tutmaya, güvenli elektrik ve doğal gaz sağlamaya odaklandığı kaydedildi.

Deloitte'un dünya üzerindeki birçok enerji şirketinin uygulamalarından yola çıkarak ortaya koyduğu çalışmaya göre, Kovid-19 salgını sonrasında, sektör oyuncuları, ödemeleri erteleme ve varlıklarının devre dışı kalmasına sebep olacak bakımları askıya alma yolunda ilerliyor.

Kovid-19 salgınının sektördeki en büyük etkisi ise endüstriyel talepte azalma olarak kendini gösteriyor. Üretim merkezleri ve ticarethanelerdeki düşüşe rağmen, konut müşteri talebinde artış gözleniyor.

Yenilenebilir enerji tarafında, son iki aydır tedarik zincirindeki bozulmalardan dolayı yaşanan sıkıntılara rağmen, Çin'deki faaliyetlerin toparlanmasıyla kısa vadedeki olumsuz etkinin belirli bir sürede azalacağı öngörülüyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Deloitte Türkiye Elektrik Sektör Lideri Emrehan Demirel, salgının küresel endüstrideki etkisinin Türkiye için de geçerli olduğunu belirterek, arz güvenliğinde, elektrik üretim ve doğal gaz tedarikinde sahip olunan yedek kapasite ve etkin operasyonel yönetim sayesinde enerji arzında ciddi bir risk bulunmadığını aktardı.

Elektrik talebindeki düşüşün toptan satış piyasasındaki elektrik fiyatlarına yansıdığının altını çizen Demirel, şunları kaydetti:

"Azalan talep ve düşen elektrik fiyatları sebebiyle, şirketlerin gelir beklentisi düşüyor. Türkiye'de enerji sektörünün büyük bir yatırım dönemini geride bırakmış olması sebebiyle, şirketlerin gelir projeksiyonları sektörün tamamının finansal sürdürülebilirliği açısından son derece kritik. Devam eden yatırımların tedarik zincirindeki sorunlardan etkilenmesi kaçınılmaz gözüküyor. Özellikle, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması teşviklerinden yararlanabilmek için birçok yenilebilir enerji yatırımına büyük hız verildiği bu dönemde, tedarik zinciri meseleleri yatırımcı açısından yönetmesi zor bir durum ortaya koyuyor."

Kaynak: AA

Atatürk Havalimanı’nda İnşası Devam Eden Pandemi Hastanesinin Enerjisi ‘1920’den

BEDAŞ, kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında Atatürk Havalimanı’nda yapımı devam eden 1000 yataklı pandemi hastanesinin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere bir hafta içinde trafo merkezini tesis ederek 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda teslim etti. TBMM’nin 100’üncü yılı nedeniyle trafoya da ‘1920’ numarası verildi.

Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında Atatürk Havalimanı’nda 1000 yataklık pandemi hastanesinin yapımı hızla devam ederken Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ), tesisin ihtiyaç duyduğu trafo merkezini 1 hafta içinde tamamladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da biri Sancaktepe, diğeri ise Atatürk Havalimanı sahası olmak üzere 1000’er yataklı iki pandemi hastanesi yapılacağını açıklamasının hemen ardından ön planlama çalışmasını tamamlayan BEDAŞ, trafo merkezini Türkiye için çok önemli bir gün olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda bitirerek hazır hale getirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) kuruluşunun 100’üncü yılı olması nedeniyle trafo merkezine ‘1920’ numarası verildi.

UEDAŞ Ar-Ge Ekibi Siperlik Maske Üretimine Başladı

Bursa başta olmak üzere, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da 5 milyonun üzerinde vatandaşa elektrik dağıtım hizmeti veren Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ), korona virüs salgını ile mücadele ettiğimiz bugünlerde Ar-Ge ekibini harekete geçirdi.

UEDAŞ Ar-Ge ekibi tarafından çizimleri yapılan ve 3 boyutlu yazıcılarla üretimine başlanan siperlik maskeler, esnek sağlam ABS malzemeden oluşurken kolay dezenfekte edilebilmesi için zahmetsizce sökülüp takılabiliyor. Ayarlanabilir esnek delikli lastikli sistemi sayesinde kullanım kolaylığı sunuyor.

Üretimin ilk siperlik maskeleri önce kendi çalışanlarına dağıtan UEDAŞ, Bursa Şehir Hastanesi ve Aile Sağlığı Merkezleri’ndeki çalışanlara da dağıtım yaparak korona virüs ile mücadele sürecinde aktif olarak yer almaya devam ediyor.

Önümüzdeki günlerde saha ekipleri ve ihtiyaç duyan çalışanlar için maske dağıtımı UEDAŞ’ın hizmet bölgesindeki diğer illerde de sürdürülecek.

DÜNYADAN HABERLER
IEA Başkanı Birol: Şimdi Dünyanın İhtiyacı Olan Ekonomik Kalkınmayı Planlamanın Zamanı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, hükümetlere Kovid-19 salgını sonrasında hazırlayacakları ekonomik kalkınma planlarının istihdamı artırıcı ve temiz enerjiyi destekleyen planlar olması gerektiği yönünde çağrı yaptı.

Birol, kaleme aldığı makalesinde, “Şimdi, dünyanın salgın sonrasında ihtiyacı olacak kalkınmayı gerçekleştirmenin tam zamanı.” ifadesini kullandı.

Birçok ülkenin bakanlarıyla bu konuda üst düzey bir toplantı gerçekleştirdiğini kaydeden Birol, bu toplantıda temiz enerji teknolojilerinde istihdamın artırılması ve büyümenin sağlanması konularını ele aldıklarını aktardı.

Birol, toplantıda temiz enerji yatırımları ve politikalarının ulusal ekonomik kalkınma planlarına olumlu etki yapacağının konuşulduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynaklar ve diğer temiz enerji teknolojileri aksiyon için kilit alanlar olarak belirlendi. Bu alanları ekonomik kalkınma paketlerinin içine dâhil ederek, ülkeler var olan işgücünü desteklerken yeni istihdam fırsatları da yaratabilir ve aynı zamanda emisyonların azalmasını sağlayabilirler. Kovid-19 bir kez daha gösterdi ki güvenilir enerji tedariki, modern hayatın en vazgeçilmez parçası. Bir diğer vazgeçilmez olan kısım ise sera gazı emisyonlarının ne kadar hızlı bir şekilde düşürüleceği.”

Kaynak: Uluslararası Enerji Ajansı

Global Data: Kovid-19 İngiltere’nin Enerji Sektöründe Belirsizliklere Sebep Oluyor

İngiltere’de Kovid-19 salgını sürecinde enerji talebinde görülen eğilim, sektörde belirsizliklere sebep oluyor.

Ülkenin konutlardaki talebi artarken, ticari ve sanayi sektörlerindeki talep azalıyor.

GlobalData tarafından yayımlanan rapora göre, ticari ve sanayi sektörlerdeki talep azalışının en az 2 ay daha sürmesi bekleniyor.

Konutlarda yükselen enerji tüketimi ise sanayi ve ticari sektörlerdeki azalışın telafi edemediği belirtilirken, bu durumun elektrik fiyatlarını düşürücü bir etki yapması bekleniyor.

GlobalData Elektrik Analisti Somik Das, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, okullar ve işyerleri kapalıyken İngiltere’nin konutlarda pik yapan enerji talebini karşılamada zorluk çekmemesi gerektiğini dile getirdi.

Das, İngiltere’de enerji tedarikinin devamlılığının sağlanamaması durumunda çeşitli risklerin ortaya çıkabileceğinin altını çizdi.

Kaynak: Smart Energy International

Çin, Elektrikli Araç Desteğini Yüzde 10 Azaltacak

Çin, bu yıl elektrikli araçlara verdiği desteği yüzde 10 azaltma kararı aldı.

Ülkede, bataryalı, hibrit ve hidrojen yakıt hücreli araçlara sağlanacak teşviklerde kesintiye gidilecek.

Çin Maliye Bakanlığı tarafından alınan karar göre, elektrikli araçlara sağlanacak teşviklerin süresi 2022’ye uzatılacak.

Söz konusu teşvikler, 2021’de yüzde 20 ve 2022’de ise yüzde 30 azaltılacak.

Çin hükümeti, daha önce bu teşviklerin 2020’de sona ereceğini duyurmuştu.

Fakat Kovid-19 salgını sonrası desteklerin 2022’ye uzatılması kararı alındı.

Azaltılmış teşvikler artık sadece fiyatı 42,400 doların altındaki binek araçlarına sağlanacak.

Kaynak: Elektrek

Kovid-19 Salgınında AB’de Emisyonlar Düştü

Kovid-19 nedeniyle yavaşlayan ekonomik faaliyetler sonucunda, bu yılın ilk çeyreğinde Avrupa’nın elektrik talebi yüzde 10 azaldı. Böylelikle, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en büyük düşüş yaşandı.

Fosil yakıtlardan elde edilen enerji üretimindeki düşüş geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 seviyesinde gerçekleşti.

Kömürden elektrik üretimi, Avrupa Birliği ve İngiltere’nin toplam elektrik üretiminin yüzde 12’sini oluşturdu.

Buna karşılık, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen üretim toplam üretim içinde yüzde 46 pay aldı.

Azalan kömür üretimine bağlı olarak karbon emisyonlarında yüzde 20 düşüş görüldü.

Kaynak: Forbes

HAFTANIN RAPORU

Kovid-19’un Elektrik, Yenilenebilir ve Utility Şirketlerine Etkisi

Tüm dünyada elektrik şirketleri bir yandan varlıklarını aktif tutmaya çalışırken, diğer yandan da güvenilir ve kesintisiz tedarik sağlamaya çalışıyor. Bu rapor, Kovid-19’un söz konusu şirketlerin faaliyetlerine muhtemel etkilerine ışık tutuyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK