SEKTÖRDEN HABERLER
Güneşte Mini YEKA İhaleleri Ekim’de

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, güneş enerjisinde mini YEKA ihalelerini ekim ayında yapmayı planladıklarını bildirdi.

Dönmez, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada, YEKA kapsamında uzun dönemli bir program uygulandığını ifade etti.

Daha önce 2000 megawatt (MW) rüzgâr ve 1000 MW güneş enerjisi YEKA yarışması yapıldığını anımsatan Dönmez, şöyle konuştu:

“Mini YEKA ilanlarına iletim şebekesi kapasitelerinin yeterli olduğu illerde çıkacağız. Niyetimiz ekim ayı içerisinde bu yarışmaları yapmak. Mini YEKA‘lar 10 ila 50 megawatt arasında değişen kapasitelerde olacak. Ve toplam 1000 megawatt için yapılacak. Küçük ve orta ölçekli yatırımcılar kendi şehirlerinde güneş potansiyelini değerlendirmiş olacak.”

Kaynak: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Yenilenebilir Enerjinin Kurulu Güçteki Payı 2019'da Yüzde 45,2’ye Yükseldi

Yenilenebilir enerji kaynaklarının 2018'de yüzde 44,7 olan toplam kurulu güçteki payı, 2019'da yüzde 45,2’ye yükseldi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) "2019 Yılı Elektrik Piyasası Gelişim Raporu"na göre, geçen yıl lisanslı kurulu güç bir önceki yıla oranla yüzde 2,1 artarak 84 bin 957 megawatt oldu.

Geçen yıl lisanslı kurulu güçte aslan payı yüzde 30,5 ile doğal gazın olurken, bunu yüzde 24,3 ile barajlı hidroelektrik, yüzde 11,9 ile linyit ve yüzde 10,6 ile de ithal kömür santralleri izledi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının 2018'de yüzde 44,7 olan toplam kurulu güç içerisindeki payı da 2019'da yüzde 45,2’ye yükseldi. Toplam termik kurulu gücün oranı ise 2018'de yüzde 55,3 iken 2019'da yüzde 54,8’e geriledi.

Geçen yıl lisanslı elektrik üretim miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 0,6 azalarak 294 bin 251 gigawattsaat oldu. Bu üretimde en yüksek payı yüzde 30,2 ile hidroelektrik santralleri aldı. Bunu yüzde 20,5 ile ithal kömür, yüzde 19,2 ile doğal gaz ve 15,9 ile de linyit santralleri takip etti.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam lisanslı elektrik üretimi içerisindeki payı da 2018'de yüzde 30,7 iken 2019'da yüzde 42,1'e çıktı. Toplam termik kurulu gücün oranı ise 2018'de yüzde 69,3 iken, geçen yıl yüzde 57,9'a geriledi.

Lisanssız kurulu güç ise geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 18,8 artışla 6 bin 309 megawatta yükseldi. Bu miktarın yüzde 92,3’ünü güneş enerjisine dayalı santraller oluşturdu. Bunu, yüzde 5,2 ile doğal gaz ve yüzde 1,2 ile de biyokütle santralleri izledi.

Geçen yıl lisanssız üretim miktarı da 2018'e göre yüzde 19,7 artarak 9 bin 829 gigawattsaate ulaştı. Bu miktarın yüzde 95,9’u güneş enerjisinden elde edildi.

Öte yandan, geçen yıl elektrik ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 10,3 azalarak 2,2 terawattsaat olarak gerçekleşti. Bu ithalatın yüzde 88,7’si Bulgaristan’dan, yüzde 11,2’si Gürcistan’dan ve yüzde 0,2’si de Yunanistan’dan yapıldı. Aylık bazda en yüksek elektrik ithalatı kasımda, en düşük elektrik ithalatı ise nisanda gerçekleşti.

Elektrik ihracatı ise geçen yıla göre yüzde 9,3 azalarak 2,8 terawattsaat oldu. Bunun yüzde 95,7’lik kısmı Yunanistan'a, kalan yüzde 4,3’lük kısmı da Bulgaristan ve Gürcistan’a gerçekleştirildi. Aylık bazda en yüksek elektrik ihracatı mayısta, en düşük elektrik ihracatı ise haziranda yapıldı.

Kaynak: AA

Enerji Alanında Ar-Ge Desteği Alacak Üniversiteler Açıklandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yürüttüğü proje kapsamında, enerji alanında geliştirilen Ar-Ge projelerine yönelik teknik destek başvuruları sonuçlandı.

"Belediyeler ve Üniversiteler için Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi (YEVDES) Dördüncü Bileşeni" kapsamında, 56 farklı proje başvurusu değerlendirildi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının AB finansmanıyla yürüttüğü YEVDES için geliştirilen Ar-Ge projelerine yönelik teknik destek başvurularına ilişkin sonuçlar açıklandı. Bu kapsamda, toplam 12 araştırma grubuna uzman desteği sağlanacak, 6 araştırma grubu da yurt dışı çalışma ziyaretlerine katılarak yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında en iyi uygulama örneklerini yerinde gözlemleme fırsatı bulacak.

Değerlendirmede, üniversitenin kurumsal kapasitesi ve geçmiş proje deneyimi, proje koordinatörü ya da takım lideriyle ilgili bilgiler, araştırma grubunun diğer üyeleriyle ilgili bilgiler, ulusal Ar-Ge öncelikleri ve stratejileri bağlamında önerilen projenin sağlayacağı öngörülen faydalar ve araştırma gruplarının proje sonuçlarının yaygınlaştırılmasına ilişkin planları gibi faktörler dikkate alındı.

Desteklerden yararlanmaya hak kazanan ekiplerin 1 Temmuz'a kadar başvurularını teyit etmesi gerekiyor. Herhangi bir araştırma grubunun destekten vazgeçmesi ya da proje ekibi tarafından talep edilecek evrakları zamanında iletmemesi durumunda, yedek listedeki araştırma grupları desteklerden yararlanma hakkı kazanacak.

Teknik destek hizmeti Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GIZ) liderliğindeki konsorsiyum tarafından sağlanan proje yaklaşık 4,5 milyon euro bütçe ve 30 ay süreyle uygulanacak.

Değerlendirme sonuçlarına ve kazananlar listesine projenin internet sitesi "www.yevdes.org"dan ulaşılabilecek.

Kaynak: TRT Haber

Türkiye Avrupa HES Şampiyonluğuna Koşuyor

HESİAD Yönetim Kurul Üyesi ve hidroelektrik sektörünün duayen isimlerinden Taner Ercömert, Türkiye’nin HES kurulu gücünde 2023’e kadar Norveç’i geride bırakarak Avrupa birinciliğini yakalayacağını söyledi.

Türkiye en büyük hidroelektrik santralleri (HES) kurulu gücüne sahip ülkeler listesinde dünya 9’uncusu, Avrupa ikincisi durumunda. Hedef 2023’e kadar Avrupa şampiyonluğu. Uluslararası Hidroelektrik Birliği (International Hydropower Association - IHA) tarafından yayınlanan 2020 Hidroelektrik Durum Raporu’na göre Çin 352 bin 260 MW’lik kurulu güçle dünyanın en büyük HES pazarı konumunda. Listede 104 bin 139 MW ile Brezilya ikinci, 102 bin 745 MW ile ABD üçüncü, 81 bin 386 MW ile Kanada dördüncü, 49 bin 917 MW ile Hindistan beşinci sırada yer alıyor.

Japonya’nın 49 bin 905 MW ile altıncı, Rusya’nın 48 bin 506 MW ile yedinci, Norveç’in 32 bin 256 MW ile sekizinci durumda olduğu listede Türkiye 28 bin 358 MW’lik kurulu gücüyle dokuzuncu durumda. Dünyanın en büyük 10 HES gücüne sahip ülke listesinin 10’uncu sırasında ise 25 bin 519 MW ile Fransa bulunuyor. Hidroelektrik Santralleri Sanayi İşadamları Derneği (HESİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Taner Ercömert, Türkiye’nin HES’ler liginde daha üst basamakları hedeflediğini söyledi. Ercömert “Ülkemiz hidroelektrik alanında halen dünyada dokuzuncu, Avrupa’da ikinci sırada yer alıyor. Türkiye için yeni hedef 2023-2030 döneminde dünya sekizinciliğine ve Avrupa birinciliğine ulaşmak” dedi.

Halen Limak Holding HES Grubu Genel Müdürlüğü görevini yürüten, sektörün duayen isimlerinden Ercömert, 1 Ocak 2020 itibarıyla 28 bin 358 MW seviyesinde bulunan Türkiye’nin HES kurulu gücünün, ilk beş ayda devreye giren yeni santrallerle 1 Haziran 2020 itibarıyla 29 bin 193 GW’a yükseldiğini söyledi. Ercömert, “HES kurulu gücümüzün kısmen devreye girmiş Ilısu, Çetin, Alpaslan 2, Gürsöğüt ve diğer bazı HES’lerin tam kapasite devreye girmesini takiben yıl sonunda 31 bin MW’ı, 2021’de ise 32 bin MW’ı geçmesi bekleniyor” diye konuştu.

Uluslararası Hidroelektrik Birliği’nin Küresel Hidroelektrik Durum Raporu’na göre dünya hidroelektrik kurulu gücü 1 milyon 308 bin MW’a (1.308 GW) yükseldi. Dünyadaki hidroelektrik enerji üretimi ise 4 bin 306 terawatt saat (TWh) ile yeni bir rekora ulaştı. Raporda ulaşılan bu değerlerin, bir yenilenebilir enerji kaynağına dayalı üretilen en yüksek yıllık elektrik enerjisi üretim değeri olarak tarihe geçtiği de vurgulandı.

Türkiye hidroelektrik sektörünün en tecrübeli ve etkili isimlerinden HESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Taner Ercömert, 2019 yılında dünyadaki hidroelektrik kurulu güçte 15 bin 5 MW’lık bir artış olduğunu belirterek “Hidroelektrik enerji üretiminde ise bir önceki yıla göre 106 TWh’lik bir artış olmuş” dedi. IHA’nın hidroelektrik durum raporunda yer alan bir başka önemli noktanın da HES’lerin iklim değişikliği ve küresel ısınmaya yol açan karbon salımını sınırlandırması olduğunu vurgulayan Ercömert “Dünya ölçeğinde HES’lerin üretimi kadar bir termik üretimin yapılmamış olması sayesinde dünyada 100 milyon metrik tonluk sera gazı salımı önlenmiş durumda” ifadesini kullandı. 

Kaynak: Enerji Günlüğü

MEDAŞ’tan Yeşil Bir Adım

Dağıtım şebekesine bağlanmak isteyen tüketicilerin başvuru süreçlerini, 2012 yılında baştan sona dijital ortama taşıyan MEDAŞ, dijitalleşme yolunda önemli bir adım daha atıyor.

MEDAŞ, 1 Haziran itibariyle sorumluluk alanındaki 6 ilde, tüm proje başvurularını e-imza ile almaya ve onaylamaya başladı. Yılda en az 40 bin projenin çıktı alınmadan e-imza yoluyla onaylanmasıyla; yaklaşık 2 bin ağaç doğaya kazandırılırken, tüketici ve çözüm ortaklarının (elektrik mühendisleri ve elektrikçiler) zaman kaybı yaşamamaları ve ayrıca içinde bulunulan Kovid - 19 salgını sürecinde temasın sıfıra indirilmesi da sağlanmış oldu.

MEDAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Halihazırda e-imza ile yapılan pek çok işleme bugün itibariyle proje onaylarını da dâhil ediyoruz. Haziran başı itibariyle görev bölgemizdeki 6 ilde bütün AG iç tesisat, OG 3. şahıs ve lisanssız elektrik üretimi projelerini e-imza ile onaylamaya başladık. Destekleri için çözüm ortağımız olan 1.200 civarındaki elektrik mühendisi ve elektrikçilere çok teşekkür ederim.  Yıllık proje onay sayımızın 40 bin adet olduğu düşünüldüğünde, 2 bin ağaca eş değer kâğıt tasarrufu sağlayacağız. Ayrıca, çözüm ortaklarımızın işletmelerimize gelirken harcadıkları zamandan tasarruf sağlarken, aynı zamanda salgın sürecinde teması da teması da yok etmiş olacağız."

SEDAŞ’tan Dijital Dünyada Hızlı ve Güvenli Hizmet

Dijital uygulamalarıyla hayatı kolaylaştıran SEDAŞ, online hizmetleri sayesinde abonelerine hızlı ve güvenli çözüm sunuyor.

Kocaeli, Sakarya, Bolu ve Düzce’de 1,9 milyon aboneye enerji hizmeti sunan Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş (SEDAŞ), KOVİD-19 salgını döneminde abonelerine dijital ortamlarda da hizmet sunuyor. SEDAŞ, salgın boyunca yaşamsal ihtiyaçların başında yer alan kaliteli enerjinin kesintiye uğramaması adına, saha çalışmalarının yanı sıra birçok hizmetini online uygulamalarla aralıksız sürdürüyor. 

Aboneler; Google Play ve App Store’dan ücretsiz indirilebilen SEDAŞ Mobil uygulamasıyla ve 05309191919 numaralı SEDAŞ WhatsApp Hattı üzerinden SEDAŞ’a en kısa sürede ulaşabiliyor.

Dijital uygulamalar sayesinde enerji bağlantısı, şebeke, sayaç ve sokak aydınlatmalarıyla ilgili istekler, arıza ihbarları, bakım ve onarım talepleri kolaylıkla iletilebiliyor.

www.sedas.com adresindeki web sitesinde yer alan Web-Chat kanalı üzerinden de arıza ihbar, planlı kesinti takibi, tedarikçi ve yetkili fen adamı işlemleri ile kurumsal müşteri hizmetleri evlerden çıkmadan tamamlanabiliyor.

SEDAŞ aboneleri, 186 SEDAŞ çağrı merkezi ile 05309191919 telefon numaralı WhatsApp Hattı’ndan 7/24 tüm bildirim, görüş, öneri ve isteklerini iletebiliyor.

DÜNYADAN HABERLER
Kömür Yerine Güneş ve Rüzgarla Yılda 23 Milyar Dolar Tasarruf Mümkün

Dünyadaki en pahalı 500 bin megawattlık (MW) kömür santrallerinin yerine güneş ve rüzgar enerjisi kullanıldığında küresel ölçekte enerji maliyetinde yılda 23 milyar dolar tasarruf sağlanabilir.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), düşen maliyetlerin yenilenebilir enerjiyi nasıl düşük maliyetli bir yatırım haline getirdiğine ilişkin yayınladığı "Yenilenebilir Enerji Üretim Maliyetleri - 2019" raporu, düşen maliyetlerin güneş-rüzgar enerji santralleri kurmanın var olan kömür santrallerini işletmekten daha ucuz olduğuna dikkat çekiyor.

Raporda son on yılda düşüş seyrini sürdüren güneş ve rüzgar enerjisinde maliyet düşüşlerinin 2019 yılında da devam ettiği kaydedilerek, 2019 yılında kurulan yenilenebilir enerji santrallerinin yarıdan fazlasının maliyetlerinin, en yeni teknolojiyle kurulan kömür ve benzeri fosil yakıt bazlı elektrik üretim maliyetlerinden çok daha düşük düzeyde olduğu belirtildi. 2019'da büyük ölçekli yenilenebilir enerji kapasite ilavelerinin yüzde 56'sı, en ucuz yeni kömür tesisinden daha düşük maliyetle elektrik üretti. Eğer mevcut en maliyetli 500 bin MW’lık kömür santrali, güneş ve rüzgar ile değiştirilecek olsa yıllık tasarruf potansiyeli 23 milyar doları bulabilir.

Raporda 2010-2019 yılları arasında fotovoltaik (PV) elektrik üretimi maliyetlerinin yüzde 82, konsantre güneş elektriği üretim maliyetlerinin yüzde 47, karasal rüzgar elektriği üretim maliyetlerinin yüzde 39 ve denizüstü (offshore) rüzgar elektriği üretim maliyetlerinin de yüzde 29 oranında azalabilir.

Kaynak: Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı

İngiltere’de Akıllı Sayaç Kurulumları Yüzde 15 Azaldı

İngiltere’deki akıllı sayaç kurulumları bu yılın ilk çeyreğinde yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını sebebiyle yüzde 15 azaldı.

Ülkenin kamu kuruluşu BEIS verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde 980 bin akıllı şebeke kurulumu gerçekleşti.

Kurulumlar özellikle Kovid-19 nedeniyle karantina uygulamalarının başladığı 23 Mart’tan itibaren düşüş göstermeye başladı.

BEIS verilerine göre, ülkede bugüne kadar toplamda 21,5 milyon akıllı sayaç kuruldu. Diğer yandan, tüketiciler tedarikçilerini değiştirdikçe daha eski teknolojili sayaçlar kullanımdan kalktı.

İngiltere, 2024’ün sonuna kadar tüm ülkede akıllı sayaç kurulumunu tamamlamayı hedefliyor.

Kaynak: Smart Energy International

Temiz Enerji Teknolojilerinin Yaygınlaşması ve Talepteki Düşüş Sebebiyle Fosil Yakıt Karları Üçte 2 Oranında Düşecek

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) sebebiyle fosil yakıt talebindeki azalma, temiz enerji teknolojilerindeki artış ve hükümetlerin uyguladığı daha sıkı iklim tedbirlerine bağlı olarak fosil yakıt karlarının 39 trilyon dolardan 25 14 trilyon dolara düşmesi bekleniyor.

İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Carbon Tracker tarafından yayınlanan “Zayıflama ve Düşüş: Fosil Yakıt Sisteminin Büyüklüğü ve Kırılganlığı” raporuna göre, Kovid-19 sebebiyle fosil yakıt talebinde ciddi düşüş yaşandı.

Küresel ekonominin önemli bir parçasını oluşturan fosil yakıt talebindeki bu düşüş şirketleri vururken, finansal piyasaları ve bu kaynaklara bağımlı ekonomileri de etkiliyor.

Bu kapsamda, fosil yakıt karları 25 trilyon dolar azalarak 39 trilyon dolardan 14 trilyon dolara gerileyecek.

Toplamda 129 trilyon dolarlık fosil yakıt şirketlerini düşen talep etkileyecek.

Kaynak: Carbon Tracker

Almanya, Temiz Enerji Dönüşümü için 130 Milyar Avroluk Teşvik Paketi Hazırladı

Almanya, ülke ekonomisini canlandırmak ve temiz enerji dönüşümünü desteklemek amacıyla 130 milyon avroluk teşvik paketi hazırladı.

Almanya’nın teşvik paketi, iç talebi artırmak için katma değer vergisini düşürmek, hane halkı ve küçük işletmeler için elektrik fiyatlarının düşürülmesi ve toplu taşıma için ek finansman sağlanması gibi çeşitli düzenlemeleri içeriyor.

Ayrıca, mobilite ve hidrojen teknolojilerinin gelişimi ve bu alandaki yatırımlar için de 50 milyar avro değerinde bir “gelecek paketi” oluşturulacak.

Bu önlemlerin bazıları doğrudan hükümet tarafından uygulanabilirken, bir kısmı için parlamento tarafından hazırlanması gereken yasal düzenlemeleri de içeriyor.

Diğer yandan, Almanya’da yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüksek olmasına rağmen, bu kaynakların portföy içindeki payının daha fazla yükseltilmesi hedefleniyor.

Kaynak: Clean Energy Wire

HAFTANIN RAPORU

Kovid-19’a Rağmen Yenilenebilir Enerji Rekor Kırmaya Devam Ediyor

Kovid-19’un dramatik etkilerine rağmen, nisan ve mayıs aylarında yenilenebilir enerjide rekorlar gelmeye devam etti.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK