SEKTÖRDEN HABERLER
Enerji Bakanlığı VAP Başvuruları ile İlgili Duyuru Yayınladı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2021 Yılı Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Başvuruları için duyuru yayınladı.

Açıklamada Verimlilik Artıcı Proje başvurularının bu yıldan itibaren evdes.enerji.gov.tr alan adı üzerinden yılın tüm günlerinden yapılacağı bildirildi. Bununla birlikte 2021 öncesinde yapılan başvurular ile ilgili süreçler ise eski sistem üzerinden yapılmaya devam edilecek.

VAP desteklerinden yararlanmak isteyen endüstriyel işletmelerin, enerji yöneticisi sertifikasına sahip birisini enerji yöneticisi olarak görevlendirmesi, son üç yıla ait yıllık toplam enerji tüketimlerinin ortalamasının beş yüz TEP ve üzeri olması ve bu bilgilerin Bakanlık veri tabanına girilmesi ile belgelendirmeye esas olan yürürlükteki ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı belgesine sahip olunması veya belgelendirme başvurusu yapıldığına dair başvuru yapılan kurum veya kuruluş tarafından düzenlenmiş belge sunma şartlarını taşıması gerektiği de açıklamada yer buldu.

Kaynak: Yeşil Ekonomi

Doğal Gazdan Elektrik Üretimi 2020'de Kuraklık Nedeniyle Yüzde 21 Arttı

Türkiye'nin elektrik üretiminde doğal gazın payı geçen yıl 2019'a göre yüzde 21 arttı. Söz konusu artışta yılın son aylarında etkisini gösteren kuraklık önemli rol oynadı.  

AA muhabirinin Elektrik Üreticileri Derneği'nin 2020 yılına ilişkin Elektrik Üretim Raporu'ndan derlediği bilgilere göre, geçen yıl Türkiye'nin brüt elektrik üretimi bir önceki yıla göre yüzde 0,5 artışla 305,431 GigaWatt saat oldu. Geçen yılki elektrik üretiminde hidroelektrik santrallerin payı yüzde 25,6 olurken, toplam elektrik üretiminin yüzde 22,7'si doğalgazdan, yüzde 22,3'ü ithal kömürden, yüzde 15'i rüzgar ve güneş santralleri ile jeotermal santrallerden, yüzde 12,5'i ise linyit santrallerinden sağlandı. Üretimin kalan kısmı ise diğer santrallerden elde edildi.

Toplam elektrik üretiminde hidroelektrik santrallerin payı, kuraklığın etkilerinin en fazla yaşandığı ekim-aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20,3, 2020'nin tamamında ise yıllık bazda yüzde 12,1 geriledi. Geçen yıl doğalgazdan elektrik üretimi 2019'a göre yüzde 21 artış gösterdi. Bu artışta yılın son aylarında etkisini gösteren kuraklık temel etken oldu. 2020 yılı Ekim-Aralık döneminde doğal gazdan elektrik üretimi ise 2019'un aynı dönemine göre yüzde 48,2 yükseldi.

Geçen yıl jeotermal santrallerle rüzgar ve güneş santrallerinden elde edilen elektrik ise bir önceki yıla göre yüzde 14,9 arttı. Bu oran ekim-aralık döneminde yüzde 22,2 olarak hesaplandı. Öte yandan, Türkiye'nin linyitten elektrik üretimi 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 18,6 azalış gösterdi. Bu dönemde ithal kömürden elektrik üretimi ise yüzde 3,2 arttı.

Kaynak: Hürriyet

Bankaların Finansmanı Yenilenebilir Enerjiye Akmaya Devam Edecek

Garanti BBVA Yatırım Bankacılığı ve Finansman Müdürlüğü Direktörü Hatem, Türkiye'de yenilenebilir enerji yatırımlarına 2020'de sağlanan finansman desteğinin bu yıl da devam edeceğini belirtti.

Garanti BBVA Yatırım Bankacılığı ve Finansman Müdürlüğü Direktörü Emre Hatem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl devreye girmesi beklenen kurulu güçte biyokütle ve lisanssız güneş enerjisi projelerinin dikkati çektiğini söyledi.

Geçen yıl 300 MegaWatt’ı aşan biyokütle kapasitesinin faaliyete geçtiğini anımsatan Hatem şunları dile getirdi: "Bu rakam 2021'de 400 MegaWatt’ı aşabilir. Lisanssız güneş enerjisi projeleri tarafında da geçen yıl 400 MegaWatt seviyesinde kurulu güç artışı yaşanmıştı. Bu yıl da çatı tipi güneş santrali kurulumlarıyla 400 MegaWatt seviyesinde artış bekliyoruz. Ayrıca bir aksilik olmazsa kapasitesi 900 MegaWatt’ı bulan Yusufeli ve Alparslan 2 Hidroelektrik Santralleri de devreye alınacak. Bu yıl toplamda 4 bin 500 MegaWatt’a yakın kurulu güç devreye girebilir."

Hatem, geçen yıl yenilenebilir enerji sektörüne yaklaşık 3 milyar dolar yeni finansman sağlandığını hatırlatarak, şöyle devam etti: "Bu yıl devreye girebileceğini öngördüğümüz 4 bin 500 MegaWatt kurulu gücün yaklaşık 3 bin MegaWatt’ı hali hazırda finansman bulmuş projelerden gelecek. Kalan 1,500 MegaWatt kısım ise toplam kurulu gücü 2 bin 300 MegaWatt olan santrallerin parçalı devreye girişlerinden gelecek. Bu kapsamda 2022'de devreye girecek santralleri de düşündüğümüzde 3 bin ila 3 bin 500 MegaWattlık santralin finansman arayışında olacağını ve toplam yeni finansman pazarının yaklaşık 2,5 milyar dolar olacağını söyleyebiliriz. Güneş enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA-1) ve rüzgar YEKA-1 projeleri, 1000'er MegaWatt kurulu güçle bu yılki finansmanın 3'te 2'sini oluşturacak. Bunun üzerine çeşitli refinansman ve satın alım finansmanlarını da eklersek, bu yıl da yenilenebilir enerji sektörüne 3 milyar dolar seviyesinde finansman sağlanabileceğini öngörüyoruz."

Bu yıl özellikle halka arzlar konusunda önemli fırsatlar sunabileceğine dikkati çeken Hatem, enerji sektöründe 200 MegaWatt ve üzeri portföy büyüklüğüne sahip grupların bu yıl halka arzları planlamalarına aldığını ifade etti.

Hatem, 2021'de ekonomide yaşanacak normalleşmenin hızına göre şirket satın alımlarının hızlanabileceğini ve yatırımcılara "inorganik büyüme" fırsatları açılacağını belirterek, "Böyle bir satın alım hareketinin başlamasının, ülkemize yabancı yatırımcı çekebilme ve şirketlerin konsolidasyona yönelerek ölçek ekonomisinden faydalanıp şu an yaşadığımız düşük karlılık ortamında daha verimli yapılar oluşturması açısından önemli olduğu kanaatindeyim. Nitekim geçen yıl Garanti Yatırım olarak aracılık ettiğimiz 5 satın alma işleminden 4'ü enerji sektöründeydi. Bu da satın alım tarafında piyasasının hareketlenmeye başladığını gösteriyor." dedi.

Bu yıl yeni yapılacak yatırımlar açısından güneş enerjisi mini YEKA ihalelerinin takip edileceğini anlatan Hatem, 30 Haziran 2021'den sonra devreye girecek yenilenebilir enerji projeleri için uygulanacak Türk lirası bazındaki Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması'nın (YEKDEM) yatırımların hızını belirleyeceğini bildirdi.

Hatem, 2021 sonrasında ise şu anki projeksiyonlara göre yıllık ortalama 1,500 ila 2 bin MegaWatt seviyesinde kurulu gücün devreye gireceğini öngördüklerini kaydetti.

Bu tarihten itibaren kurulu güçteki artışın yeni yapılacak yenilenebilir enerji ihaleleri ve YEKDEM'e göre şekilleneceğine dikkati çeken Hatem, şunları söyledi:

"Sektörün büyümesi ve yenilenebilir enerji dönüşümünün gerçekleşmesi için her yıl minimum 2 bin MegaWatt rüzgar ve güneş enerji kapasitesinin sunulmasının önemli olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Şu an elektrikteki arz talep dengesine baktığımız zaman arz fazlasının devam ettiğini görüyoruz. Aslında elektrik tüketimimizi karşılamak için yeni yenilenebilir enerji santrallerine ihtiyacımız yok ama yenilenebilir enerjiyi ekonomik dönüşüm için bir araç olarak görmeliyiz. Yenilenebilir enerjiye yapılacak yatırımlar elektrik talebini karşılamaktan daha çok cari açığı azaltma, yerli sanayiyi destekleme, istihdamı artırma, uzun vadeli yabancı yatırım çekilmesi ve yapısal sorunlarımızı çözme anlamında ekonomimizi destekleyecek. Geldiğimiz noktada enerjide arz güvenliği sorununu çözmüş bir ülke olarak önümüzde yenilenebilir kaynaklara dönüşüm için ciddi bir fırsat penceresi var."

Garanti BBVA olarak 2014'ten beri yenilenebilir enerjiye 5,2 milyar dolar finansman sağladıkları bilgisini paylaşan Hatem, bireysel ve sanayi müşterileri için müşterilerin uygun koşullarda çatı tipi güneş santrali kurması için yeni bir kredi ürününü piyasaya sunduklarını belirtti.

Hatem, sanayi müşterilerinden de çatı tipi güneş santrali konusunda ciddi bir talep olduğunu dile getirerek şunları dile getirdi: "Bugüne kadar bu tarz kurulumlar banka ve leasing kuruluşları tarafından hep proje finansmanı bakış açısıyla değerlendiriliyordu ve ister istemez finansmana ulaşım birkaç aya varan sürelerde mümkün oluyordu. Bu konuya ilişkin de şu an yeni bir süreç tasarlama aşamasındayız ve yakın bir zamanda tüzel müşterilerin bir hafta içerisinde çatı GES kredisine ulaşabileceği çok hızlı bir kredi ürünü çıkarmayı hedefliyoruz."

Geçen yıl devreye giren elektrik üretim kapasitesinin neredeyse tamamını yenilenebilir kaynaklar oluşturmuştu. Yenilenebilir enerjide 4 bin 400 MegaWatt’ı lisanslı, 500 MegaWatt’ı ise lisanssız olmak üzere 2020'de toplamda 4 bin 900 MegaWattlık rekor kapasite artışı yaşanmış ve toplam yenilenebilir enerji kapasitesi 49 bin MegaWatt’a ulaşmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

TKYB, Rüzgar Enerjisine Finansman Desteği Sağlayacak

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop: "Bankamız için temiz ve yenilenebilir enerji yatırımlarını yurt dışı kaynaklarla buluşturmak, söz konusu sektörlerin gelişmesini sağlamak, yerli ve milli projeler geliştirerek istihdam oluşmasını desteklemek önem arz ediyor" dedi.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Güriş Grubu tarafından, Bursa’nın Keles ve İnegöl ilçe sınırları içerisinde inşa edilmekte olan 120,4 MW’lık kurulu güce sahip Ulu Rüzgar Enerjisi Santrali’ne 12 yıl vadeli finansman desteği sağladı.

Yerli enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasında önemli rol oynayacak santralde yıllık 353.000.000 KWh elektrik üretimi öngörülüyor. 45 yıldır Türkiye’nin kalkınma hedeflerine ulaşmasında önemli bir misyona sahip Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın portföyünün yüzde 49’u yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerinden oluşuyor.

Bankanın sürdürülebilir kalkınma amacıyla desteklediği ve yeşil enerji için önemli bir kaynak olan rüzgar santrallerine sağlanan kaynakların portföydeki payını artırmaya devam etmesi bekleniyor. Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede yenilenebilir enerji kaynaklarının ve rüzgar enerjisi yatırımlarının önemli olduğunu belirtti.

Öztop, şunları kaydetti: “Finanse etmiş olduğumuz RES yatırımlarının, çevresel ve sosyal etkilerini her yönüyle inceliyor ve titizlikle değerlendiriyoruz. Bankamız için temiz ve yenilenebilir enerji yatırımlarını yurt dışı kaynaklarla buluşturmak, söz konusu sektörlerin gelişmesini sağlamak, yerli ve milli projeler geliştirerek istihdam oluşmasını desteklemek önem arz ediyor. Düşük karbonlu bir gelecek için yenilenebilir enerji yatırımlarını destekliyoruz.  Kredi desteği verdiğimiz enerji projeleri arasında rüzgar enerjisi santrallerinin payı yüzde 31. Bu oran, bize gelecek yıllarda bu alana yönelik finansmanların daha da güçleneceğini gösteriyor.”

Öztop, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası tarafından finanse edilmiş ve üretime geçmiş RES tesislerinden yıllık ortalama 850 milyon KWh temiz ve yenilenebilir enerji elde edildiğini ve böylece yaklaşık 285 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacının karşılandığını belirtti.

Bugüne kadar 1,397 MW kurulu güçte 38 RES tesisinin projelerini değerlendiren Öztop, bankanın yenilenebilir enerji portföyünün yüzde 31’ini oluşturan RES projelerinden, toplam kurulu gücü 322 MW’a tekabül eden 21 santral üretime başladığını kaydetti.

Kaynak: Temiz Enerji

AYEDAŞ WhatsApp Destek Hattı devrede

İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş. (AYEDAŞ) yeni dijital iletişim kanalı WhatsApp Destek Hattı’nı devreye aldı.

WhatsApp müşteri iletişim kanalı ile AYEDAŞ, çağrı merkezi içerisinde özel olarak kurulan ekiple müşterilerin taleplerini alarak takip edecek. AYEDAŞ, 0216 186 00 00 numaralı WhatsApp Destek Hattıyla, müşterilere her an destek sağlanabilmesi için 7/24 hizmet verecek.

Tüm iletişim sürecinin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) dikkate alınarak tasarlandığı yeni dijital başvuru kanalında, görüşmeler aydınlatma metnine onay verilmesini takiben başlayacak.

WhatsApp iletişim kanalı sayesinde dijitalleşme yönündeki çalışmalarını daha da hızlandırmayı amaçlayan AYEDAŞ, müşteri deneyimini en iyi seviyeye çıkarabilmek için çalışmalarına devam ediyor.

UEDAŞ’tan Zorlu Enerji Nöbeti

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) teknik ekipleri, enerjinin kesintisiz olarak dağıtılması ve bu hizmetin kaliteli bir şekilde sağlanması amacıyla yürüttüğü çalışmaları 7/24 saat aralıksız sürdürürken, trafo temizliğine de ayrıca önem veriyor.

Müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutan UEDAŞ, müşterilerden gelen talepler ya da okuma ekiplerinin rutin teknik ve fiziki incelemelerinde karşılaşılan her türlü arızalar için gece gündüz demeden çalışıyor.

50 bin kilometreyi geçen hat uzunluğu ve 25 binin üzerindeki trafosuyla kesintisiz enerji hizmeti sağlayan UEDAŞ, geniş araç filosu ve deneyimli ekipleriyle en zorlu bölgelere bile ulaşarak, kesintisiz enerji için 7/24 esasıyla sahada yer alıyor. Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da 5 milyonluk bir nüfusa elektrik dağıtım hizmeti veren şirket, SCADA sistemleri sayesinde de tüm şebekeyi uzaktan kontrol ve izleyerek elektrik kesinti sürelerini minimuma indiriyor. Korona virüs salgını ile mücadele kapsamında hafta sonları getirilen sokağa çıkma kısıtlamaları ile bakım onarım çalışmalarını hızlandıran UEDAŞ, caddelerin boş kaldığı şu günlerde saha ekiplerini aydınlatma direklerine yoğunlaştırdı.

186 Çağrı Merkezi’nin önemine dikkati çeken UEDAŞ, merkeze gelen ihbarların havanın durumuna göre değiştiğini belirterek, lodos ve yağışın hakim olduğu havalarda 300-400 arıza kaydı, sakin havalarda ise ihbarların 50 ile 150 arasında değişiklik gösterdiğine dikkati çekti.

Saha ekipleri; “Aradım ulaşamadım’ gibi durumların günümüzde artık yaşanmadığını ifade ederek, “Çünkü Nilüfer Merkezi’ne ulaşılamadığında çağrı Osmangazi’ye düşüyor, Osmangazi’ye ulaşılamadığında da Yıldırım’a… Otomatik aktarma olduğundan ulaşamama gibi bir durum (lodos, fırtına gibi pik noktalar dışında) artık yaşanmıyor” dedi.

Sadece Nilüfer Bölgesi’nde 3 bine yakın trafo olduğuna dikkati çeken yetkililer, bu konuda da trafo temizliklerine önem verdiklerini söyledi.

DÜNYADAN HABERLER
Avrupa’da Offshore Rüzgar Enerjisine 2020’de 31 Milyar Dolarla Rekor Yatırım Yapıldı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde deniz üstü (offshore) rüzgar enerjisine geçen yıl 31 milyar dolarla rekor yatırım gerçekleştirildi. Bu yatırımlar sonucunda geçen yıl offshore rüzgar enerjisinde 2 bin 918 MW kapasite devreye alındı. Böylece, söz konusu ülkelerdeki offshore rüzgar enerjisi kurulu gücü toplamda 25 bin MW’a ulaştı.

Geçen yılki kapasite artışı, bir önceki yıla göre ise yüzde 20 düşüş gösterdi.

Geçen yıl devreye alınan ilave kapasite kapsamında, 356 offshore rüzgar türbini elektrik sistemine bağlandı.  Bu kapasite artışında 1493 MW ile Hollanda ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 706 MW ile Belçika, 438 MW ile Birleşik Krallık, 219 MW ile Almanya ve 17 MW ile Portekiz izledi.

Böylece, geçen yıl bu ülkelerde offshore rüzgar enerjisine toplamda 31 milyar dolar yatırım yapıldı.  AB ülkeleri arasında Birleşik Krallık ve Almanya son 10 yılın en fazla offshore rüzgar enerjisi yatırımı yapılan bölgeleri oldu. 

Kaynak: CNBC

Ford, Elektrikli ve Otonom Araçlara 29 Milyar Dolar Yatırım Yapacak

Otomobil üreticisi Ford, 2025 yılına kadar elektrikli ve otonom araçlara 29 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.

Şirket, daha önce elektrikli araçlar için planladığı yatırım bütçesini iki kat artırmaya karar verdi. Buna göre, Ford 2025’e kadar elektrikli araçlara 22 milyar dolar, otonom araçlara ise 7 milyar dolar yatırım yapacak. Bu rakam daha önce 11,5 milyar dolar seviyesindeydi.

Ford’un açıklamasına göre, yatırımın bir kısmı plug-in hibrit (PHEV) modellere, önemli bir kısmı da tam elektrikli araç modellerine yapılacak. Şirketin CEO’su Jim Farley, bu alandaki yatırımlarını hızlandırdıklarını belirterek, “Zincirlerimizi kırıyoruz ve batarya kapasitemizi artırıyoruz, maliyetleri iyileştiriyoruz, elektrikli araçları seri üretim planımıza dahil ediyoruz.” diye konuştu. 

Farley, bu kapsamda elektrikli araçların şirketin gelecek planlarının merkezinde yer aldığını dile getirdi.

Kaynak: Electrek

Danimarka 35 Milyar Dolar Değerinde Yapay Rüzgar Adası Kuracak

Danimarka tarihinin en büyük projelerinden olması beklenen ve 35 milyar dolara mal olacağı öngörülen rüzgar adası inşası için ülke parlamentosu yeşil ışık yaktı. Projede devlet, yüzde 51’lik payın sahibi olacak. Projenin yüzde 49’luk maliyeti ise özel sektör tarafından karşılanacak.

Danimarka kıyılarından 80 km öteye Kuzey Denizi’nin ortasına inşa edilecek yapay adanın 18 futbol sahası büyüklüğünde olması planlanıyor.

Projenin ilk fazıyla birlikte 3 milyon meskene elektrik enerjisi sağlanabileceği öngörülüyor. Kuzey Denizinin kuvvetli fırtınalarından üç taraftan yükselecek deniz duvarlarıyla korunacak adanın açık kalacak tek tarafında ise bir liman bulunacak.

Danimarka İklim Bakanı Dan Jørgensen’e göre rüzgar adası, ülke ve küresel anlamda yeşil enerjiye geçiş için önemli bir örnek teşkil edecek.

Danimarka’nın en büyük inşaat projesi olan ada, aynı zamanda Avrupa’nın rüzgar enerjisi potansiyelinin de bir göstergesi niteliğinde olacak. Söz konusu projeye ek olarak Bornholm Adası’nda inşa edilecek bir başka rüzgar enerjisi çiftliğiyle birlikte elde edilecek kapasitenin ilk etapta 5GW’a ulaşması bekleniyor. Gelecek dönemde, bu kapasitenin 12 GW’a kadar çıkabileceği belirtiliyor. Söz konusu değer, ülkenin mevcut rüzgar enerjisi kapasitesinin 7 kat seviyesinde bulunuyor.

Kuzey Denizi’nde inşa edilecek adanın 2033 yılından önce tamamlanması ise zor görünüyor. Danimarka’nın 2030 yılı itibariyle sera gazı emisyonlarını yüzde 70 oranında azaltma hedefi göz önünde bulundurulduğunda, ülkenin bu devasa projeyi hızlı bir şekilde tamamlamak için özel sektör yatırımcılarıyla çok daha sıkı ilişkiler kuracağı ifade ediliyor.

Kaynak: Forbes

Morgan Stanley: ABD’de Kömür Santrallerinin Kullanımı 2033’te Sona Erecek

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley'in raporuna göre, ABD’de karbonsuz bir elektrik sistemine geçiş için 2033 yılında kömür santralleri kullanımı son bulacak.

Morgan Stanley’in 1 Şubat tarihinde yayımladığı rapor, ülkede fosil yakıtların yerini büyük ölçüde yenilenebilir enerji kaynaklarının alacağını ön görüyor.

Rapora göre yenilenebilir enerji kaynakları 2030 yılında ABD elektriğinin yüzde 39’unu, 2035’te ise yüzde 55’ini sağlayacak.

Yenilenebilir enerji payının artmasının en büyük destekçisi ise kamu hizmetlerinde emisyonları ortadan kaldırmayı zorunlu kılan kanunlar.

Enerji Bakanlığı tahminlerine göre, kömür geçen yıl ABD elektriğinin yaklaşık yüzde 20’sini sağladı ve 2021’de bu oran yüzde 22’ye kadar yükselebilir. Bunun altında yatan neden ise doğal gaz fiyatlarının artması.

Kömürde yaşanan bu artış kısa vadeli olacak ve Başkan Joe Biden’ın ABD’de tamamen yeşil bir enerji sistemi oluşturma taahhüdü ile temiz enerji kaynakları artmaya devam edecek. Morgan Stanley analistleri de raporda, “Doğal gaz fiyatları bu yıl yüzde 48 artabilir ve bu durum 2021 yılında kömür üretiminin ve sektörün karbon ayak izinin artmasına neden olabilir. Ancak bundan sonra sürekli bir düşüş göreceğiz.” ifadelerini kullanıyor.

Kaynak: Bloomberg

HAFTANIN RAPORU

İnovasyon Görünümü: Yenilenebilir Metanol

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın raporuna göre, kimya endüstrisi için vazgeçilmez olan metanol çok geniş bir yelpazede kullanılıyor. Metanol, fosil yakıtlardan üretilmesine rağmen, aslında sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarından da üretilebilir.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK