SEKTÖRDEN HABERLER
Bakan Dönmez: Mobil Jeneratörlerimiz Devrede

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki incelemelerinin ardından açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla devletin tüm kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla sel bölgesine intikal ettiğini dile getiren Dönmez, yaraların sarılması için çalışmalara kısa sürede başlandığını söyledi. Elektrik tesislerinin aşırı yağış ve fırtınalara dayanmasının mümkün olmadığına dikkati çeken Dönmez, "Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi bu tesislerimiz de maalesef hasar gördü, birçok direğimiz yıkıldı, trafo merkezimizi sel aldı götürdü ancak yağışlar diner dinmez buradaki şirketlerimiz, gerek kamu gerekse özel kuruluşlarımız süratle olaylara müdahale etmeye başladı. Tek amacımız güvenli şekilde vatandaşımızı elektrik enerjisiyle buluşturmak." diye konuştu.

Elektriğin günlük yaşam için son derece önemli olduğunun altını çizen Dönmez, şunları dile getirdi: "Elektrik, hayatımızın içine o kadar girmiş ki bugün birçok vatandaşımızla ve kamu hizmetlisiyle bir araya geldiğimizde ’Haberleşme cihazlarımız çalışmıyor’, ’Aydınlatma ihtiyacımız var’ denildi. Dolayısıyla ilk etapta en hızlı verilmesi gereken altyapı hizmeti elektrik. İçinde bulunduğumuz Bozkurt’ta da artık sokak lambalarımız da yanıyor. Sadece temizlik yapılan binalarımız var. Yani su, moloz, çamurun temizlenmesine bağlı olarak. Orada da tedbiren, güvenlik amaçlı elektriği vermiyoruz. O temizlik biter bitmez o bölgedeki mahallelerimize de elektriği vereceğiz. Diğer birçok ilçemizde de merkezlerde sıkıntı yaşanmıyor. Sadece kırsal alanda yer alan köylerimizle ilgili bazı problemlerimiz devam ediyor."

"Olayların ilk başladığı anlarda 4 ilçe merkezimiz, 395 köyde yaklaşık 38 bin hanemizin elektriği kesikken bugün an itibarıyla 100 köyümüzün altına inmiş durumda" diyen Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Toplam elektrik veremediğimiz abone sayısı da 8 bin 843’e indi. Sayın Cumhurbaşkanımız, dün buraya geldiğinde sahada gezdi, bizzat bazı hizmetlerle alakalı talimatları vermişti. Elektrik hizmetinin bir an önce bağlanmasına ilişkin talimatları da aldık ve karadan ulaşamadığımız yerlere sağ olsun, jandarmamızın helikopteriyle Türkiye tarihinde, belki dünya tarihinde de ilk, havadan jeneratör götürerek vatandaşımızı köyünde karanlıkta bırakmamak için o hizmeti de sunduk. İki mobil jeneratörümüz şu anda çalışıyor."

Ekiplerin vatandaşları elektrik enerjisiyle buluşturmak için karadan ve havadan mücadele ettiğini anlatan Dönmez, "Burada yol yapım çalışmaları hızla devam ediyor. Karadan, karadan ulaşamadığımız yerlere havadan ulaşarak elektrik şebekemizi onarmak suretiyle en kısa süre içinde elektrik kesintisini tamamlamış olacağız. Bu arada mobil jeneratörlerimiz devrede. 100’ü aşkın mobil jeneratörümüz gerek Sinop gerek Kastamonu’da ihtiyaç duyulan yerlere bağlanıyor" bilgisini paylaştı.

Akdeniz ve Ege’de yangınlarla mücadele ederken bir anda sel felaketinin yaşandığı Kastamonu, Sinop ve Bartın’a yardıma koştuklarını söyleyen Dönmez, "Burada da hakikaten gecesini gündüzüne katan binlerce kahraman var. Aslında biz sadece 3 kişi değiliz. Basın mensuplarımız zaman zaman onların arasında dolaşıyor, insanların hikayelerini dinliyorlar. Çok enteresan yaşanmışlıklar var. İnşallah geniş bir zamanda belki bunları vatandaşımızla paylaşma imkanı buluruz" dedi. Dönmez, sel felaketinin yanı sıra Kahramanmaraş’taki orman yangınına müdahale ederken düşen uçakta hayatını kaybedenler için Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı temennisinde bulundu.

Kaynak: POSTA

EPDK, Yenilenebilir Enerji Desteğinde Başvuru Süresini Uzattı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması'ndan faydalanacak lisanslı elektrik üretim santralleri için bir sonraki yıla ilişkin başvuru süresini 30 Kasım'a uzatıldı. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun (YEK Kanunu) kapsamında bir sonraki yıl YEKDEM'den faydalanmak isteyen yatırımcılar, her yıl 31 Ekim tarihine kadar başvuruda bulunabiliyor ve YEKDEM'den faydalanabilecek lisanslı elektrik üretim tesislerinin listesi 30 Kasım itibarıyla kamuoyuna ilan ediliyordu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkililerinden edinilen bilgiye göre, kurul kararıyla, bir sonraki yıla ait YEKDEM başvurularında son tarihi 30 Kasım, YEKDEM'den faydalanabilecek lisanslı elektrik üretim tesislerinin nihai listesinin kamuoyuna duyurulma tarihi ise 31 Aralık olacak şekilde mevzuat değişikliğine gidildi.

YEKDEM başvurularının son alınma tarihi bir ay ötelenerek 30 Kasım tarihine kadar işletmeye geçebilecek üretim tesislerine bir sonraki yıl YEKDEM'e katılma hakkı tanındı.

Yetkililer, 2022 yılı YEKDEM başvurularının gelecek aydan itibaren alınmaya başlanmasının planlandığını ifade etti. Daha önce yenilenebilir enerji santrallerine dolar bazlı destek sağlanan YEKDEM'de 1 Temmuz'dan itibaren devreye giren santraller için Türk lirasıyla destek dönemi başladı. Hidroelektrik santrallerinin kilovatsaat başı üretimine 40 kuruş, rüzgar ve güneş enerjisi santralleri için 32 kuruş ve jeotermal enerji santrallerinin kilovatsaat başı üretimi için 54 kuruş alım garantisi sağlanıyor.

Kaynak: TRT HABER

Türkiye'nin Elektrik Kapasitesinde Güneşin Payı Yüzde 7,5'e Yükseldi

Türkiye'nin ocak-temmuz dönemindeki toplam elektrik üretiminin yüzde 4,2'sinin sağlandığı güneş enerjisinde kurulu güç 7 bin 325 MW’ye ulaştı. AA muhabirinin, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin toplam elektrik kurulu gücü temmuz sonu itibarıyla 98 bin 263 MW’ye yükseldi.

İklim değişikliğiyle mücadele ve cari açığın azaltılması için yerli kaynak kullanımına ağırlık veren Türkiye'nin elektrik üretim portföyünde önemli yer tutan temiz enerji kaynakları, bu kapasitenin yaklaşık 52 bin MW’ını oluşturdu. Güneş enerjisi kurulu gücü temmuz sonu itibarıyla 7 bin 325 MW’a yükselirken, bunun 699 MW’ını lisanslı santraller, 6 bin 626 MW’ını ise lisanssız santraller teşkil etti.

Bu dönemde, güneş enerjisinin toplam kurulu güç içindeki payı yüzde 7,5'e, yenilenebilir enerji kurulu gücündeki payı ise yüzde 14'e ulaştı. Güneş enerjisinde temmuz sonu itibarıyla elektrik üretimi yapan santral sayısı ise 7 bin 995'e çıktı.

Türkiye'nin ocak-temmuz dönemindeki 188,8 milyar kWh’lik elektrik üretiminin 8 milyar kWh’si güneşten elde edildi. Böylece, güneş bu dönemde toplam elektrik üretimi içindeki payını yüzde 4,2'ye çıkardı.

Güneş enerjisinde il bazında en yüksek kapasite 914,9 MW ile Konya'da bulunurken bunu 390,9 MW ile Ankara, 376,7 MW ile Şanlıurfa, 335,9 MW ile Kayseri ve 294,6 MW ile İzmir takip etti.

Kahramanmaraş 250,3 MW, Afyonkarahisar 246,4 MW, Manisa 223,5 MW, Gaziantep 220,3 MW, Mersin 204,1 MW, Antalya 197,9 MW, Denizli 194,9 MW, Elazığ 172,8 MW, Eskişehir 161,4 MW ve Isparta 160,4 MW ile güneş enerjisi kurulu gücü en yüksek 15 şehir oldu.

Türkiye'nin ilk termal güneş enerjisi santrali (GES) İstanbul İkitelli'de kuruldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve İnosol Enerji'nin ortak çalışmasıyla hayata geçen proje 500 kW kurulu gücündeydi.

Güneş enerjisinde 2014'te kurulu güç 40,2 MW iken 2015'te 248,8 MW seviyesine ulaştı. Bu kapasite, 2016'da 832,5 MW, 2017'de 3 bin 420 MW, 2018'de 5 bin 62 MW, 2019'da 5 bin 595 MW oldu.

Türkiye'nin güneş enerjisi kurulu gücü geçen yılsonunda 6 bin 667 MW olarak kayıtlara geçti. Öte yandan, güneş enerjisi alanında Kalyon Enerji 305 MW, Akfen Enerji 121,4 MW ve Naturel Enerji 118 MW ileen yüksek kurulu güce sahip ilk 3 şirket olarak öne çıkıyor.

Kaynak: AA

Yılın İlk Yarısında Güçlü Büyümeye Devam Etti

Enerjisa Enerji'nın konsolide faaliyet geliri, bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 büyüme ile 3 milyar 326 milyon lira oldu. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Enerjisa Enerji yılın ilk yarısında güçlü bir finansal performans ve nakit akışı yakaladı.

Enerjisa Enerji'nin şebeke yatırımları bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 95 artarak 1 milyar 110 milyon lira oldu. Baz alınan net kar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 büyüyerek 1 milyar 13 milyon liraya ulaştı. Konsolide faaliyet geliri yüzde 30 büyüme ile 3 milyar 326 milyon lira olan şirketin finansal net borcunun faaliyet gelirine oranı geçen yılın ilk yarısında 2,1 kat iken, bu yılın ikinci çeyreğinde 1,4 kata düştü. Şirket, yılın ilk yarısındaki güçlü performansı ve enflasyon etkisi ile 2021 hedeflerini yukarı yönlü revize ettiklerini duyurdu.

Güncellenen 2021 hedeflerine göre, şirketin faaliyet gelirinde yüzde 15-20 büyüme, yaklaşık 2 milyar lira baz alınan net kar, artan enflasyonu yansıtacak şekilde, sene sonu itibarıyla minimum 11,2 milyar lira düzenlenmiş varlık tabanı ve minimum 1,8 milyar lira faiz ve vergi sonrası serbest nakit akışı bekleniyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Enerjisa Enerji Üst Yöneticisi Murat Pınar, Toroslar bölgesini de etkileyen yangınlardan dağıtım şebekesini korumak için tüm önlemleri aldıklarını belirterek, 'Etkilenen alanlara kesintisiz elektrik tedariki sağlamak için alternatif besleme hatlarını devreye aldık. Toroslar bölgesine ve diğer bölgelere yangın söndürme aktivitelerine destek olmak için jeneratör ve insan desteği sağladık.'

Kaynak: TIME TURK

YEDAŞ Sel Bölgesindeki Köylere Helikopterlerle Jeneratör Götürüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ) iş birliğinde sel felaketinin yaşandığı Ayancık ve Türkeli ilçelerine, afet nedeniyle elektriksiz kalan köylere helikopterle jeneratör götürülüyor.

Sel felaketi nedeniyle elektriksiz kalan köylerin elektrik ihtiyacını karşılamak için günlerdir çaba gösteriliyor. Jeneratörleri getiren YEDAŞ ekipleri, bu jeneratörleri jandarma helikopterine halat yardımıyla bağladı. Helikopterin içerisine de elektrik arıza ekipleri bindi. Abana’dan jeneratörlerle birlikte havalanan helikopter, selden etkilenen köylere ulaştı.

Ayancık ilçesine gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de YEDAŞ Genel Müdürü Hasan Yasir Bora ile bölgede elektrik altyapısına yönelik incelemelerde bulundu. Bakan Dönmez, Genel Müdür Bora’dan bilgi alarak çalışmaların koordinasyonunu sağladı. Bakan Dönmez’e Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) Genel Müdürü Ömer Sami Yapıcı da eşlik etti.

Memlekette Bayram Tatili, Elektrik Tüketimini Yüzde 10 Artırdı

Bu yıl Kurban Bayramı’nda tatil süresi 9 güne kadar uzayınca büyükşehirlerde yaşayan pek çok kişi memleketinin yolunu tuttu. Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş’nin (ÇEDAŞ) elektrik dağıtım hizmeti verdiği Sivas, Tokat ve Yozgat’ta da bayram boyunca ciddi oranlarda nüfus artışı yaşanırken bu durum elektrik tüketimine yansıdı. Arife günü de dâhil 19-23 Temmuz tarihleri arasında kutlanan Kurban Bayramı süresince elektrik tüketimi geçen yılın bayram günlerine göre yüzde 30,6’lık bir artışa sahne oldu. 2020 yılı Kurban Bayramı’nda üç ilde 39 bin 686 megavat saat elektrik tüketilirken, bu yıl 5 günlük bayram tatili boyunca tüketim 43 bin 698 megavat saat oldu. 17-25 Temmuz arasındaki 9 günlük sürede ise bölgedeki toplam elektrik tüketimi 78 bin 763 megavat saate ulaştı.

ÇEDAŞ Genel Müdürü Niyazi Kıvılcım, “Bu yıl aşı uygulamaları ve normalleşme adımlarının yanı sıra hafta sonlarının da eklenmesi ve tatil süresinin 9 güne çıkmasının etkisi ile çok sayıda vatandaşımızın bölgemize geleceğini tahmin ediyorduk. Nitekim Sivas Valimiz, bayram sonrasında yaptığı açıklamada ildeki nüfusun 3’e katlandığını ve 1,5 milyon kişiye ulaştığını açıkladı. Tokat ve Yozgat illerimizde de benzer durumlar yaşanınca elektrik tüketiminde geçen yılın bayram günlerine göre yüzde 10 gibi bir artış yaşanarak 43,7 bin megavat saate ulaştı. Bu rakam pandeminin henüz gündemimizde olmadığı 2019 yılı Kurban Bayramı’ndaki 37 bin 898 megavat saatlik tüketimin bile yüzde 15,3 üzerinde” dedi.

Şirket olarak bayram öncesi yapılan çalışmalar ve alınan önlemler sayesinde talepteki artışı sorunsuz olarak karşıladıklarını dile getiren Kıvılcım, “Bir yandan bayramda planlı kesintileri iptal ederek vatandaşlarımızın enerji konusunda sıkıntı yaşamaması için adım attık. Diğer yandan ise vardiya düzenimizi değiştirerek, bayram boyunca ekiplerimizi olası arızalara karşı sahada hazır beklettik. Attığımız adımlar sayesinde tüketim artışına başarı ile yanıt verdik” değerlendirmesinde bulundu.

DÜNYADAN HABERLER
Sıfır Karbon Emisyonu için 173 Trilyon Dolar Gerekli

BloombergNEF‘in enerji ekonomisinin geleceğine ilişkin yıllık uzun vadeli senaryo analizi Yeni Enerji Görünümü 2021 raporu yayınlandı. Paris Anlaşması‘nı ve 2050’de net sıfır karbon emisyonu hedeflerini barındıran üç iklim senaryosunu sunan raporda, en iyi ihtimallere ulaşmak için 173 trilyon dolarlık enerji geçişi yatırımına ihtiyaç duyuluyor. Özellikle 2030’da emisyon seviyelerinin 2019’a göre yüzde30 altına düşmesi için rüzgar ve güneş enerjisine çok iş düştüğünü belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın’a göre, önümüzdeki dokuz yıl içinde emisyonları azaltma çabasının dörtte üçünden fazlasının rüzgar ve güneş enerjisinin daha hızlı devreye alımına bağlı olduğuna dikkat çekiyor.

Düzenli bir geçişle 2050’de net sıfır karbona ulaşmak için sektör sektör emisyon bütçeleri oluşturmak gerekiyor.

Bununla birlikte, 2050’de net sıfıra ulaşmak için küresel enerjiyle ilgili emisyonların 2030’a kadar 2019 seviyelerinin yüzde 30 altına düşmesi gerekirken, birincil enerji arzında rüzgar ve güneş enerjisini yüzde 85 seviyesine gelmesi için ciddi yatırımlara ihtiyaç bulunuyor. Bu nedenle BNEF’in son raporundaki bütçelere dikkat çeken Ali Aydın, önümüzdeki otuz yıl içinde enerji arzı ve altyapısına yapılan toplam yatırımın 92 trilyon ile 173 trilyon dolar arasında olacağının tahmin edildiğini belirtiyor.

Bunu başarmak için enerji yapılan yıllık yatırımın iki katından fazlasına ihtiyaç duyulacağını aktaran Aydın; önümüzdeki otuz yılda ortalama olarak yılda 3,1 trilyon dolar ile 5,8 trilyon dolar arasında bir yere yükselecek bu yatırımlar için finansman ve bürokratik yardımların muhakkak sağlanması gerektiğini dile getiriyor.

2050’ye kadar net sıfır karbon emisyonu yolunda ilerlemek, bu on yılda her sektörde ticari olarak mevcut azaltım teknolojilerinin kullanılması anlamına geliyor. Önümüzdeki dokuz yıl içinde emisyonları azaltma çabasının dörtte üçünden fazlasının rüzgar ve güneş enerjisin daha hızlı dağıtımına bağlı olduğunu aktaran Ali Aydın, yüzyılın ortasına kadar net sıfıra ulaşma yolunda olmak için raporda vurgulanan 2030 yılına kadar rüzgar enerjisinde her yıl 505 GW kurulum gerçekleşmesi gerektiği bilgisine dikkat çekiyor.

Aynı zamanda AB Komisyonu’nun da “Fit-for-55” paketi özelinde yüzde 55 karbon emisyonu hedefi için 2030 yılına kadar yılda 30 GW kurulum istediğini hatırlatan ve bu nedenle Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımını artırması gerektiğine inanan Aydın’a göre, birçok devletin yönünü yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneltmesi, imzalanan çevre anlaşmaları, gelecekteki enerji talebinin artması, teknolojilerin geliştikçe yatırımların hızlanması ve enerji fiyatlarının artmasının Türkiye’nin de yönünü, rüzgar ve güneş gibi temiz ve yenilenebilir kaynaklara çevirmesi gerektiğini gösteriyor.

Kaynak: ENERJİ PORTALI

ABD'de Biden Yönetimi 2050'ye Kadar Uçaklarda Fosil Yakıt Kullanımını Sıfırlamak İstiyor

Reuters Haber Ajansı’nın ABD yönetimine dayandırdığı habere göre, ABD ekonomisini dönüştürmeye yönelik çabalarını hızlandırdı. Henüz resmi olarak açıklanmayan tasarıya göre; ABD Başkanı Jeo Biden’ın kabinesi bu kapsamda, uçaklarda fosil yakıt kullanımını da 2050’ye kadar sonlandırmayı planlıyor. Biden yönetimi, ABD'li otomotiv üreticilerini elektrikli araç üretimine teşvik ediyor. Aynı zamanda altyapı yatırımlarının da çevreye duyarlı planlamalarla yapılmasını istiyor. Havacılık sektörüne yönelik bu çalışma Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı Planı (Sustainable Aviation Fuel - SAF) olarak isimlendiriliyor.

Reuters’in haberine göre bu proje ile jet yakıtlarını yenilenebilir kaynaklardan üretilecek. İsmini açıklamayan kaynaklar, AB'nin de bu proje üzerinde ABD ile beraber hareket edeceğini belirttiler.  Kullanılmış yemeklik yağ ve hayvansal yağ gibi hammaddelerden yapılan sürdürülebilir havacılık yakıtı, şu anda toplam jet yakıtı kullanımının yalnızca çok küçük bir miktarını oluşturuyor. Standart yakıtın ise 2,5 katı fiyata sahip.

Kaynak: REUTERS

İspanya’nın Elektrikte Tavan Fiyat Talebine AB’den Red

İspanya’nın artan elektrik fiyatlarının önüne geçebilmek için tavan fiyat belirlenmesi talebi AB tarafından uygun görülmedi. Avrupa Komisyonu, İspanya Enerji ve Çevre Bakanı Teresa Ribera tarafından gönderilen ve toptan elektrik piyasalarında hızla artan fiyatlara yönelik reform yapılması çağrısında bulunan mektuba verdiği yanıtta, herhangi bir değişiklik yapmayı reddetti. Ribera, ülkede artan enerji maliyetleri nedeniyle yaptıkları fiyatlama mekanizması değişiklik talebinin AB tarafından reddedildiğini bildirdi. Ribera, AB Enerji Komiseri'ne fiyatlarda yükselişe neden olabilecek yeni AB mekanizmasının değişikliği talebi yaptıklarını ancak talebin "Mevcut uygulama en verimli, en basit ve en kolay uygulama" denilerek reddedildiğini belirtti. İspanyol hükümeti, tüketicilerin fosil yakıt santralleri tarafından belirlenen en yüksek maliyeti ödemek zorunda kalırken, daha düşük yenilenebilir enerji maliyetlerinden yararlanamayacaklarını savunuyor. AB spot fiyatları, yüksek gaz ve karbon fiyatlarının yanı sıra sınırlı rüzgar enerjisi nedeniyle birkaç üye ülkede bugüne kadar 100,00 EUR/MWh seviyesinin üzerinde işlem gördü. İspanya'da, 12 Ağustos teslim tarihli elektrik fiyatı 115,83 EUR/MWh seviyesinden işlem yaparak tüm zamanların en yüksek değerli satışını gerçekleştirmişti.

Kaynak: ENERJİ GÜNLÜĞÜ

Japonya Emisyon Azaltımını GSYH’ya Göre Ölçecek

Japonya karbon emisyonundaki gelişmeleri takip edebilmek adına yeni bir indikatör oluşturacak. Böylece, gaz emisyonlarındaki değişim ile ülkenin GSYH'sindeki gelişmeler oluşturulacak korelasyon ile takip edilebilecek. Nikkei Gazetesi'nde yer alan habere göre, Japonya emisyon oranlarını düşürmeye başladı. Geliştirilen indikatör ise ülkenin toplam karbon ayak izindeki değişikliklerin GSYH üzeindeki etkisini ölçecek. Japonya Nisan ayında karbon nötr hedeflerinde değişikliğe gitmiş ve 2030 hedefini yüzde 26 yerine yüzde 46 düşürmeye karar vermişti. Nikkei Gazetesi, Japonya'nın 2030 yılında enerji üretiminin yüzde 38'ini yenilenebilir enerjiden üretmeyi hedeflediğini bildirdi.

Kaynak: REUTERS

HAFTANIN RAPORU

Küresel Isınma 2030'a Kadar 1,5 Derece Artacak

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) iklim değişikliğine ilişkin yeni değerlendirme raporunu açıkladı. Rapora göre, küresel ısınmanın "korkunç sonuçları" giderek daha belirgin hale gelirken iklimin korunması için gösteriler çabalar ise yetersiz kalıyor.

Küresel ısınmanın, 2018'de öngörülenden on yıl önce, 2030'a kadar 1,5 derece artacağının belirtildiği raporda, iklim değişikliğinin insan ürünü olduğu vurgusu yapılıyor. Raporda, "İnsan etkilerinin; atmosferin, ozon tabakasının ve yeryüzünün ısınmasına neden olduğu ortadadır" ifadesinin yer aldığı raporda uzmanların ilk kez bu denli kesin bir dil kullandığı dikkat çekiyor. Daha önceki IPCC raporlarında, iklim değişikliğinin endüstriyel faaliyetler sonucu meydana geldiğinin "kuvvetle muhtemel" olduğu değerlendirmeleri yer alıyordu

Raporun sunumu: YOUTUBE

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK