SEKTÖRDEN HABERLER
Enerjinin Genç Yıldızları Sahneye Çıkıyor

EPDK koordinatörlüğünde, ELDER ve ODTÜ Teknokent iş birliğinde başlatılan “Enerjim Sensin Hızlandırma Programı” kapsamında yapılan ve girişimcilik alanında büyük heyecan uyandıran yarışmada geri sayım başladı.

Sunulan her projenin elektrik dağıtım sektörü için çok önemli olduğunu belirten ELDER Genel Sekreteri Mustafa Özge Özden, “Elektrik dağıtım alanında vatandaşlarımızın memnuniyetini, hizmet kalitesini artıracak yeni projelere ihtiyaç var. Bu amaç doğrultusunda gençlerimizi özellikle girişimcilik alanında yanımıza almayı çok kıymetli görüyoruz. ELDER’i enerji sektörünün inovasyon merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Özden, “Toplumumuzun tamamına, coğrafi, iklimsel, sosyal ve ekonomik açıdan farklılıkları olan 21 bölgede elektrik dağıtım hizmeti veriyoruz. Bu hizmeti daha ileri seviyeye çıkarak her türlü teknolojik yeniliği sektörümüze kazandırmak istiyoruz. Bu amaç doğrultusunda EPDK ve ODTÜ Teknokent ile bir program başlattık. Yüze yakın proje başvurusu geldi. 42 proje ilk elemeleri geçti. Ön mentorluk sürecinden sonra 20 proje programa devam etmeye hak kazandı. 20 projedeki arkadaşlarımıza mentorluk desteği haricinde iş geliştirme, yatırım, regülasyon, fikri ve sınai haklar, sunum teknikleri gibi alanlarda yaklaşık bin 500 adam-saat eğitim verildi. 25 Ağustos’ta final sahnesinde son sunumlarını yapacaklar ve kazananlar belli olacak” diye konuştu.

Finale kalan 20 proje, sağlanan mentorluk desteği ile yakından takip edildi. Katılımcılardan gelen talepler doğrultusunda ihtiyaç olan alanlarda akademisyen ve danışman desteği de verildi. 25 Ağustos’ta yapılacak son aşama olan Demo Günü’nde ise toplamda 300 bin TL’lik ELDER Özel Ödülü’nü kazanan projeler belli olacak. Bu ödülün dışında gençlere, programa katılan şirketlerle anlaşma yapma imkanı sağlanacak.

Süreç tamamlandıktan sonra karşılıklı anlaşıldığı takdirde, ilk müşteri garantisi, ulusal ve uluslararası proje yazım desteği, patent desteği, global fuar, etkinlik ve hızlandırma programlarına katılım sağlanması, yatırım imkânı ve desteği gibi çeşitli avantajlar ve destekler sunulmaya devam edilecek.

Programa katılan gençlerin ELDER Özel Ödülünün yanı sıra enerji sektöründe çok önemli iş birliği ve yatırım imkanlarına da ulaşabileceklerini aktaran Özden şunları söyledi:

“21 elektrik dağıtım şirketi olarak vatandaşlarımıza kesintisiz ve kaliteli elektrik tedarik etmenin gayretindeyiz. Bu kapsamda inovasyona büyük önem veriyoruz. Sektörü ileri taşıyacak, bu amaca katkı sunacak teknolojik gelişmeleri, inovatif projeleri yakından takip ediyoruz. Burada en büyük kıymetimiz gençlerimiz. Bu programı sürdürülebilir hale getirerek gençlere sürekli olarak bu fırsatları sunmak, yenilikçi fikirleri, projeleri sektörümüze kazandırmak istiyoruz. ELDER olarak amacımız, sürdürülebilir bir girişimcilik ekosistemini tesis ederek, enerji sektörünün inovasyon merkezi haline gelmek. Sadece elektrik dağıtım sektöründe değil, enerjinin her alanında ortaya konan yenilikçi projeleri, Ar-Ge faaliyetlerini desteklemek, yanımıza almak hedefindeyiz.”

Genç Kadın Girişimci Devlet Desteğiyle Kurduğu Santralde 4 Yerleşim Yerinin Elektriğini Üretiyor

Konya'da tarımsal üretim yapan bir ailenin ikinci kuşak temsilcisi 24 yaşındaki Rana Karçaaltıncaba, aldığı 2 milyon liralık devlet desteğiyle güneş enerjisi santrali kurdu. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden geçen yıl mezun olan Karçaaltıncaba, çiftçilik yapan ailesinin tarıma elverişsiz arazilerini değerlendirecek işletme kurmak istedi.

Kadın girişimcilere sağlanan devlet desteklerini araştıran Karçaaltıncaba, güneş enerjisi santrali için bir yıla yakın projelendirme süreci sonunda toplam yatırımın yüzde 55'ine denk gelen 2 milyon liralık hibe desteği almaya hak kazandı. Karçaaltıncaba'nın devlet desteğiyle kurduğu santral, kısa süre önce üretime geçti, kırsaldaki 4 mahallenin enerji ihtiyacını karşılar hale geldi. Rana Karçaaltıncaba, AA muhabirine, Sarayönü ilçesi Başhüyük Mahallesi'nde güneş enerjisi santrali kurmak için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna başvurduğunu, aldığı destekle kurduğu santralde 2 aydır elektrik üretimi yaptığını söyledi.

Ürettikleri enerjinin, elektrik dağıtım şirketi üzerinden çevredeki hanelere ve iş yerlerine verildiğini anlatan Karçaaltıncaba, şunları kaydetti:

"Proje, bir yıldır sürüyor fakat tesisimizin aktif olarak elektrik üretimi yapması yaklaşık 2 aylık bir süreç. 2 aydır burada faaliyetteyiz. Civardaki dört yerleşim biriminin 2 aydır tüm elektrik ihtiyacını biz karşılıyoruz. Burası 1 megavatlık bir enerji tesisi. 3 bin 60 panelden oluşuyor. Bu paneller aracılığıyla güneşten aldığımız enerjiyi, elektrik enerjisine çevirerek yenilenebilir enerji üretiyoruz."

Karçaaltıncaba, enerji sektörüne girme cesaretine devlet teşviği ile sahip olduğunu belirterek, "Kadın girişimcilere olan öncelik hakkını duyunca heyecanlandım. Tarımla uğraşan bir aile olarak da 'tarımsal açıdan değerlendiremediğimiz, verim alamadığımız arazilerimizi nasıl değerlendirebiliriz' diye düşünüyorduk. Değerlendirmek istiyorduk, bizim hayalimizdi. Güneş enerjisi sistemlerinden haberdar olunca tabii bu, bizim çok hoşumuza gitti. Çok büyük bir getirisi var bize. Bunu devlet desteğiyle yapmak beni çok daha fazla heyecanlandırıyor. Bir kadın olarak devletimin arkamda olduğunu bilmek de beni çok heyecanlandırıyor" ifadelerini kullandı.

Tesisi büyütüp ülke ekonomisine katkıda bulunmayı amaçladıklarını dile getiren Karçaaltıncaba, "Hedefimiz Konya havzasında tarımsal olarak değerlendirilemeyen bütün arazileri hem kendimiz hem de paydaşlarımızla beraber değerlendirmek, ülkemizin tarımsal açıdan verimsiz topraklarını verimli halde kullanabilmek. Bu konuda ilerleyerek enerji sektörünün öncü firmalarından olmak en büyük hayallerimiz arasında" diye konuştu.

Karçaaltıncaba, kadınların iş hayatında ve her sektörde çok başarılı olabileceğine inancının tam olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Geleceğin kadınlarla aydınlanacağına çok inanıyorum. Kadın, her şeyden önce annedir. Anneliği yapabilen kadının, iş hayatında başarılı olmaması zaten düşünülemez. Bu konuda devletimizin verdiği desteklerin kadınlar tarafından sıkı bir şekilde araştırılmasını ve takip edilmesini rica ediyorum. 24 yaşında bir kadın olarak ben bugün bunları başarabiliyorsam eğer, nicelerimiz çok daha güzel yerlere gelecek, ben buna inanıyorum. Kadınlardan bu konuda azim göstermelerini, çalışmalarını ve korkmamalarını, cesaretli olmalarını rica ediyorum. İlk adımı attıktan sonra gerisi bir şekilde geliyor. Zaten devlet bu konuda çok büyük bir destekle arkamızda. Bunu özellikle bilmelerini istiyorum. Yöneticilerimiz, devlet büyüklerimiz sağ olsunlar, bu işe çok özel bir önem gösteriyorlar, bizi destekliyorlar, teşvikte bulunuyorlar. Özellikle enerji sektöründe ve çevre sektöründe çok güzel destekler var."

Kaynak: AA

Koç Grubu Rüzgar Yatırımcıları Arasına Girdi

Koç Holding elektrik üretim sektöründeki şirketi Entek Elektrik’in Trakya’daki 60 MW kurulu güce sahip Süloğlu Rüzgâr Santrali’nin Alman Steag şirketinden satın alma işlemleri Hisse Alım Sözleşmesi'nin imzalanması, Rekabet Kurumu onayı ve EPDK'ya işlem bildiriminin ardından tamamlandı. Entek, Süloğlu Rüzgâr Santrali'ne yapmış olduğu yatırımla birlikte ilk rüzgâr enerjisi santraline de kavuşmuş oldu. 

Hisse devri yöntemi ile satın alınan Edirne'deki rüzgâr santralinin, Koç Topluluğu'nun sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarındaki büyüme stratejisinin önemli bir adımı olduğuna dikkat çeken Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu, "Entek, yenilenebilir enerjide öncü şirket olma vizyonuyla, portföyünü güçlendirmeye devam ediyor. 2017 yılında yapılan en büyük özelleştirme ihalesini kazanarak Menzelet ve Kılavuzlu Hidroelektrik Santrallerini portföyümüze kattığımızda vizyonumuzu ve ülkemizin geleceğine olan inancımızı ortaya koymuştuk. Entek'in uzun dönemli büyüme stratejisine paralel olarak yapmış olduğu rüzgâr santrali yatırımının, şirketin üretim portföyüne katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Entek Elektrik Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya ise yaptığı açıklamada, "Toplam 60 MW kurulu gücü olan Süloğlu Rüzgâr Santrali'nin satın alınmasıyla birlikte rüzgâr enerjisi sektöründeki yerimizi alıyoruz. Bu santralimiz ile birlikte toplam kurulu gücümüz 437 MW'a, yenilenebilir enerjide toplam kurulu gücümüz ise 325 MW'a ulaştı. Önümüzdeki dönemde de kaynak çeşitliliği açısından dengeli bir üretim portföyüne ulaşmayı gözeterek yatırımlarımıza devam etmeyi planlamaktayız" ifadelerini kullandı. 

Kaynak: ENERJİ GÜNLÜĞÜ

Türkiye’de Yeşil Turizmi Desteklemek için 'Başarı Üçgeni’ Oluşturuldu

Türk ekonomisinin hayati sektörleri arasında yer alan turizm sektöründeki potansiyeli geliştirmeyi ve sürdürülebilir yapıya ulaşmasına katkı sağlamayı amaçlayan Enerjisa Enerji, Sabancı Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), yılda bir milyon turisti ağırlayan Ayvalık’ta gelecek vadeden bir turizm destinasyonu olan Küçükköy’de “yeşil destinasyon modeli” geliştirmek ve turizm işletmelerinde enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve diğer sürdürülebilir turizm uygulamalarını yaygınlaştırmaya yönelik çalışmaları başlatmak için güçlerini birleştirdi.

Girişim, 18 aylık bir takvimde, bir yanda fosil yakıt kullanımını azaltacak, diğer yanda ise Türkiye’de henüz büyük çapta yararlanılmayan bir potansiyeli temsil eden yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını yaygınlaştıracak ölçeklendirilebilir, tekrarlanabilir ve sürdürülebilir bir turizm uygulama modeli geliştirmeyi hedefliyor. Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi’nin (SENTRUM) kurulmasına yönelik ortak çalışma, bu işin yalnızca başlangıcını oluşturuyor; pilot çalışmanın sonuçları diğer yerlerde de uygulanacak.

SENTRUM Projesi’nin tanıtım toplantısında konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi’nin toplum ile iç içe, topluma duyarlı öğrenciler yetiştirme hedefine sahip olduklarının altını çizdi. Enerjisa Enerji ve UNDP ortaklığında, Sabancı Üniversitesi’nin destekleriyle bölgeye değer katan bir projeyi hayata geçirmelerinden duyduğu mutluluğu ifade eden Güler Sabancı, “Sabancı Üniversitesi’nin felsefesinde birlikte geliştirme vardır. Burada da UNDP, Enerjisa ve Sabancı Üniversitesi bir başarı üçgeni oluşturarak “Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi”ni bu anlayışla hayata geçiriyoruz. Bundan sonrasında birlik ve beraberlik içinde bu dünya için çok güzel şeyler yapacağız. Türk ekonomisinin hayati sektörlerinden biri olan turizm, küresel salgından hemen önceki 2019 yılında, ulusal GSYH’nin yüzde 12,7’sini üretti. Dolayısıyla, turizm sektörünün çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan sürdürülebilir olmasını sağlamak, Türkiye’nin ulusal kalkınma öncelikleri arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

“Turizm, Türkiye için çok zengin potansiyel arz eden bir sektör” diyen UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Ancak, çevresel limitleri ihlal etmeyi sürdürürsek, bu potansiyelin ziyan edilmesi riski var. Amacımız, turizm işletmelerinin doğa dostu dönüşümlerine yardım etmektir” dedi.

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı ve Enerjisa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler de “Sabancı Topluluğu çatısı altında, 90 yılı aşkın süredir attığımız her adım, bu topraklardan aldığımızı, bu topraklara geri verme vizyonumuzla aydınlanıyor. Bu nedenle projemizin kapsamı bölgedeki turizm işletmeleriyle, binalarla ve müzelerle sınırlı kalmayacak; bölge halkının ve bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin de enerji verimliliği ve sürdürülebilir turizm konusunda farkındalığının artırılması hedeflenecek” diye konuştu.

Enerjisa’nın finanse ettiği girişimde, UNDP öncelikle Küçükköy için destinasyona özgü sosyo-ekonomik ve çevresel plan, enerji tasarrufu ve enerji verimliliği ile yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konularında yöredeki turizm işletmelerine yönelik durum analizi, sürdürülebilir üretim ve tüketim stratejisi ve yeşil satın alma ve tedarik zinciri yönetim stratejisi hazırlayacak.

Yeşil enerjinin desteklenmesi, sürdürülebilirlik denkleminin yalnız bir parçasını oluşturuyor. Girişim, UNDP’nin entegre yaklaşımından yararlanarak, yerel toplumların turizmden fayda görmesini de hedefleyecek. Bu noktada kadınlar için fırsatlar yaratılması, tüm çabaların merkezinde yer alacak. Örneğin, UNDP, enerji sektöründe yaygın olan toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini azaltmak amacıyla, turizm işletmelerinde enerji etüdü ve enerji danışmanlığı alanlarında, yörede bulunan kadınlara eğitim sağlayacak.

Yerelde sahiplenme ve kapsayıcılığı sağlamak üzere, proje faaliyetleri aynı zamanda belediyeler, merkezi yönetimin taşra örgütü, STK’lar, üniversiteler ve yerel toplumların katılımını da sağlayacak. Bu amaca yönelik olarak, UNDP, Küçükköy’de bulunan Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’nde SENTRUM Koordinasyon Ofisi kuracak. Ofis, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında bilgi birikimini yaygınlaştıracak.

Enerjisa Enerji ayrıca, çevresel, sosyal ve ekonomik potansiyeliyle büyük bir dönüşümün başlangıcı olacak bu sürece, sürdürülebilirlik odağındaki, enerji verimliliği, tasarruf, karbon salımının azaltılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesi gibi konuları bir arada değerlendirdiği “İşimin Enerjisi” markası altındaki ürünlerinin entegrasyonu ile destek verecek.

Ayvalık Küçükköy’de yer alan Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi, sürdürülebilir kalkınma sorunlarına çözüm getirme odaklı bireyler yetiştirmeyi hedefliyor. Küçükköy Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’nde verilen bilim ve teknoloji eğitimlerinden öncelikli olarak kadınlar ve 8-15 yaş grubundaki çocuklar yararlanıyor.

Kaynak: DHA

Çocuklar Enerji Verimliliğini Yansıttı

UEDAŞ’ın 2017 yılında hayata geçirdiği Trafolar Konuşuyor Projesi bu kez enerji verimliliği ve tasarrufu için farkındalık oluşturdu. Bursa Kent Konseyi ile iş birliği sağlanan projede çocuk ve engelli meclisi üyesi gençler, enerji verimliliğini anlatan mesajları trafoya resmetti. Çocukların bazen boya fırçası bazen de elleriyle yaptığı boyama, renkli görüntülere sahne oldu.

Proje paydaşlarından UEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı,  “Trafolar Konuşuyor Projesi kapsamında 55’inci trafomuzu boyadık. Burada asıl amacımız enerji verimliliği ile ilgili farkındalık yaratmak. Kent konseyimizin iş birliğiyle çocuk meclisimizdeki çocuklarımız trafoyu boyadı. Enerji verimliliğini onlara da öğretmek adına güzel bir etkinlikte buluştuk” dedi.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan ise yaptığı konuşmada, “Bir farkındalık oluşturmak için çocuk ve engelli meclisimizle birlikte trafoyu boyadık. Elde ettiğimiz bu farklı ortam da çocuklarımızı çok mutlu etti. Evlatlarımızın bu yaptığı şey şehre katkıdır ve ilerleyen yaşlarında bunu hatıralarında dile getirecekler. Katılan herkese çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

SEDAŞ’ta Çevre Dostu, Yenilenebilir Enerji Kullanılıyor

Dünyanın en büyük sürdürülebilirlik inisiyatifi olan Birleşmiş Milletler Global Compact üyesi SEDAŞ, yenilenebilir kaynaklardan elde edilmiş “yeşil” enerji kullanımının yaygınlaşması için öncü bir adım attı.

Kocaeli, Sakarya, Bolu ve Düzce’nin görevli elektrik dağıtım şirketi olan Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ), bu alanda yeşil enerji sertifikası alan ilk dağıtım şirketlerinden biri oldu. Şirket, I-REC Yenilenebilir Enerji Sertifikası ile faaliyet bölgesindeki tüm idari binalarında oluşan enerji ihtiyacının yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasını taahhüt etti.

SEDAŞ’ın 4 şehirdeki yönetim merkezlerinin tamamına ait yıllık toplam 2 bin 100 MWh enerji ihtiyacı bulunuyor. Bu ihtiyaç artık yenilenebilir ve çevre dostu kaynaklardan karşılanacak. SEDAŞ, Birleşmiş Milletler Global Compact üyesi olarak sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda taahhütlerini yerine getirmeye yönelik aksiyon almaya devam ediyor.

DÜNYADAN HABERLER
Çin, Güneş Enerjisini Uzayda Toplayacak, Dünyaya Kablosuz İletecek

Çinli bilim insanları dünya yörüngesine yerleştirilecek güneş panellerinden elde edilecek enerjiyi dünyaya kablosuz iletebilecek teknoloji üzerinde çalışıyor. Dünyanın yörüngesine yerleştirilecek güneş panellerinin topladığı enerji kablosuz şekilde yeryüzündeki bir istasyona iletilecek. 2022'ye kadar kadar uzak mesafelere enerji aktarımı konusunda testlerin yapımına başlanması planlanıyor. Bunun için Singapur'un Bishan bölgesinde bir enerji istasyonu kurulacak. Pekin yönetimi 2035 yılına kadar küçük ölçekli, 2050 yılında ise GW ölçeğinde uzaydan enerji toplayıp, dünyaya iletebilecek istasyon kurmayı amaçlıyor.

Kaynak: THE TIMES

Tesla, Japonya’da Enerji Depolama Yatırımı Yapıyor

ABD'li elektrilikli otomobil üreticisi Tesla, Japon şirketlerle ortak olarak Japonya'nın Hokkaido şehrinde bir enerji depolama yatırımı yapacak. Tesla, 500 eve güç sağlayabilecek 6.095 kWh kapasiteli enerji depolama sistemini inşa etmek için Japon enerji perakendecisi ve toplayıcısı Global Engineering ve mühendislik firması Ene-Vision ile iş birliğine gidecek. 

Tesla, 2022 yılının yaz aylarında faaliyete geçmesi planlanan proje için megapack pil teknolojisini kullanacak. Proje kapsamında Global Engineering şirketi; toptan elektrik piyasası, dengeleme piyasası gibi işlerle ilgilenirken Ene-Vision ise tedarik ve inşaat işlerini yürütecek. Yapılan açıklamaya göre, söz konusu projenin yatırım bedeli 300 milyon Yen yani yaklaşık 2,7 milyon dolar olacak.

Kaynak: REUTERS

Mobilya Devi, Yenilenebilir Enerji İşine Giriyor

İsveç’te mobilya devi IKEA, enerji tedarikçisi Svea Solar ile birlikte Eylül ayından itibaren güneş santralleri ve rüzgar türbinlerinden üretilen elektriği tüketiciye arz etmeye başlayacak. Svea Solar, IKEA’dan elektriği saatlik fiyatlarla alacak ve tüketiciye satacak. Şirketten yapılan açıklamaya göre müşteriler, Oslo’daki Nord Pool Elektrik Borsası’nda işlem gören toptan elektrik fiyatına ek olarak sabit bir aylık ücret ödeyecek. Elektrik verilen kullanıcılar bir uygulama aracılığıyla kendi kullanımlarını takip edebilecek. Ayrıca abonelik sistemi üzerinden elektriği alacak hane sahipleri fazla elektriği de geri satabilecek.

IKEA’nın geleneksel perakende mobilya satışının dışında çok farklı bir sektör olan enerji alanına girmesi, şirketin daha farklı sektörlere de yönelebileceğinin bir işareti olarak algılanıyor. IKEA, hali hazırda güneş panelleri ve sigorta hizmetleri de sunuyor. Şirketin yenilenebilir enerjiye yaptığı yatırımın toplam 2,8 milyar doları bulduğu belirtiliyor.

Kaynak: REUTERS

ABD Füzyonla Enerji Üretiminde Kritik Eşiğe Yaklaştı

ABD'de bir bilim enstitüsü, nükleer füzyon araştırmalarında uzun süredir elde edilmeye çalışılan bir gelişmenin eşiğinde. Ulusal Ateşleme Tesisi (NIF), hidrojen yakıtını ısıtıp, sıkıştırarak füzyon başlatmak için güçlü bir lazer kullanıyor. Yapılan bir deney, füzyon tarafından salınan enerjinin, lazerin ilettiğinden daha fazla olduğu "ateşleme" amacına ulaşmanın çok yakın olduğunu gösteriyor.

Güneşe gücünü veren süreç olan füzyondan enerji elde etmek, sınırsız, temiz bir enerji kaynağı sağlayabilir. Süreç atalet hapsi füzyonu olarak biliniyor. Deneyde, NIF'te dünyanın en büyüğü olan 192 adet lazer ışını, karabiber tohumu büyüklüğündeki kapsüllere yönlendiriliyor. Kapsüllerin içinde de hidrojenin farklı formları olan döteryum ve trityum bulunuyor. Lazerler, bu yakıtı kurşunun 100 katı yoğunluğunda sıkıştırıyor ve sıcaklığını güneşin merkezinden daha büyük bir sıcaklık olan 100 milyon dereceye çıkartıyor. Bu koşullar da termonüklear füzyonun başlamasına yardımcı oluyor. 8 Ağustos'ta yapılan deneyde, 1,35 megajul (MJ) enerji elde edildi. Bu, yakıt kapsülüne yöneltilen enerjinin yüzde 70'i.  Ateşlemeye ulaşılması, lazerin kullandığı 1,9 MJ enerjiden daha büyük enerji elde etmek anlamına geliyor. NIF'in bulunduğu Lawrence Livermore Ulusal Laboratuarı'ndan Debbi Callahan, "Bu füzyon için büyük bir ilerleme" dedi. Kaydedilen ilerleme, NIF'in ilkahar aylarında yaptığı deneydekinin 8, 2018'de yapılan deneylerin de 25 katı.

Imperial College London'daki Atalet Füzyon Çalışmaları Merkezi Direktörü Prof. Jeremmy Chittenden ise "Enerji üretimindeki gelişme çabuk oldu. Yakında başka dönüm noktalarına da ulaşılabilir. Süreci başlatmak için lazerlerin kullandığı enerjiden daha çoğunun elde edilmesi gibi" diye konuştu. NIF'teki bilim insanları, füzyon tepkimelerinin daha fazla füzyon için ısıyı sağladığı "plazma yakmanın" da başarıldığına inanıyor. Bu, sürecin kendisini sürdürülebilir hale gelmesi için yaşamsal önemde.

Kaynak: BBC

HAFTANIN RAPORU

Güneş Enerjisinin Maliyeti Yüzde 77 Azaldı, Kapasitesi 100 Kat Arttı

Hızlı bir şekilde yaygınlaşan güneş enerjisi dünyanın birçok yerinde en ucuz yeni elektrik üretimi kaynağı haline geldi. Güneş enerji santralleri tarafından üretilen elektriğin maliyeti 2010 ile 2018 arasında yüzde 77 azalırken, kümülatif güneş (PV) enerjisi kapasitesi 2005 ile 2018 arasında 100 kat arttı.

Sonuç olarak, güneş enerjisi uygun fiyatlı ve güvenilir enerjiye erişimi teşvik etmek ve Paris Anlaşması ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olmak için gereken düşük karbonlu sürdürülebilir enerji sisteminin önemli bir öğesi haline geldi.

Güneş enerji sitemlerinin yaygınlaşması yenilenebilir enerji sektöründe 2050 yılına kadar dünya çapında 40 milyonu aşması beklenen istihdam yaratarak, pandemi sonrası ekonomik toparlanmayı desteklemeye de yardımcı olabilir.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK