SEKTÖRDEN HABERLER
Elektrik Dağıtım Şirketleri, 2020 Yılında 8,8 Milyar TL Yatırım Yaptı

Türkiye’nin tamamına hizmet veren 21 elektrik dağıtım şirketinin çatı örgütü Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder), 2020 yılına ait ‘Elder Sektör Raporu’nu yayınladı. Her yıl düzenli olarak açıklanan Elder Sektör Raporu, pandemi sürecine rağmen elektrik dağıtım şirketlerinin yatırımlarına ara vermeden devam ettiğini ortaya koydu.

Elder Sektör Raporu’na göre, 2020’de elektrik dağıtım şirketlerinin yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 15,3 artarak 7 milyar 638 milyon TL’den 8 milyar 805 milyon TL’ye ulaştı. Toplam yatırımlar içinde en büyük payı 6 milyar 138 milyon TL ile şebeke yatırımları alırken onu 1 milyar 257 milyon TL ile çevre ve güvenlik alanındaki yatırımlar, 824,2 milyon TL ile de şebeke işletim sistemi yatırımları izledi. 2016-2020 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde ise elektrik dağıtım şirketlerinin kesintisiz ve kaliteli enerji için Türkiye genelinde yaptığı yatırımlar 50 milyar TL’yi buldu.

Raporda, yatırımların bölgesel dağılımına da yer verildi. Buna göre 2020 yılında en yüksek yatırım 1 milyar 99 milyon TL ile Başkent EDAŞ tarafından gerçekleştirildi. Toroslar EDAŞ 1 milyar TL ile ikinci, Dicle EDAŞ 782 milyon TL ile en fazla yatırım yapan üçüncü şirket oldu.

2020 yılında Covid-19 salgını nedeniyle küresel anlamda bir daralma yaşansa da Türkiye’de elektrik tüketimi bir önceki yıla oranla az da olsa arttı. 2019 yılında dağıtım ve iletim seviyesinden bağlı tüketicilerin toplam tüketimi 229 TWh (teravatsaat) düzeyinde iken 2020 yılında bu rakam yüzde 1,7 artarak 233 TWh’ye ulaştı. Abone gruplarına göre tüketim rakamlarına bakıldığında pandemiyle mücadele kapsamında getirilen sınırlamaların etkisiyle ticarethanelerin elektrik tüketiminde 7,5 puanlık bir düşüş yaşadığı gözlendi. 2019’da toplam tüketim içinde ticarethanelerin payı yüzde 28,4 iken, 2020 yılında bu oran yüzde 24,7 seviyesinde kaldı. Ticarethanelerdeki bu gerilemeye karşın 2020 yılında sanayi abonelerinin toplam tüketim içinden aldığı pay yüzde 41,1’den yüzde 42,7’ye, meskenlerin payı ise yüzde 24,6’dan yüzde 25,8’e çıktı.

Bu arada 233 TWh’lik tüketimin; 99 TWh’si sanayi aboneleri, 60 TWh’si mesken, 58 TWh’si ticarethane, 11 TWh’si tarımsal sulama, 5 TWh’si de aydınlatma abonelerinden geldi. Faturalanan tüketimin dağıtım bölgesi bazında dağılımında ilk sırada 28 TWh ile Toroslar EDAŞ gelirken onu 25 TWh ile Boğaziçi EDAŞ, 19 TWh ile de GDZ EDAŞ izledi.

Elder Sektör Raporu 2020’de, bölge bazında kayıp oranları, Ar-Ge projeleri ve istihdam rakamlarını da içeren şu veriler yer aldı:

  • Dağıtım bölgeleri içinde 2020 yılında en düşük kayıp oranı yüzde 5,4 ile AYEDAŞ’ın hizmet bölgesi İstanbul Anadolu Yakası’nda gerçekleşti.
  • 2020 yılı itibarıyla dağıtım sistemini kullanan abone sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,5 artarak 44 milyon 958 binden 46 milyon 81 bine ulaştı. En yüksek abone sayısına sahip şirket 5 milyon 206 bin ile Boğaziçi EDAŞ olurken onu 4 milyon 364 bin abone ile Başkent EDAŞ. 4 milyon 95 bin abone ile de Toroslar EDAŞ takip etti.
  • Türkiye genelinde dağıtım hatlarının uzunluğu 2020 yılında 1 milyon 204 bin km seviyesine ulaştı. Söz konusu dağıtım hatlarının 967 bin km’si havai, 237 bin km’si ise yeraltı hatlarından oluştu. Başkent EDAŞ 115 bin 723 km ile en uzun havai ve yeraltı hattına sahip bölge olarak öne çıkarken İstanbul Avrupa Yakası’nda elektrik dağıtım hizmeti veren Boğaziçi EDAŞ da 36 bin 550 km ile en fazla yer altı hattına sahip bölge oldu.
  • 2019 yılına göre 2020’de müşteri başına toplam kesinti sıklıklarında oransal olarak en büyük düşüş yüzde 30,1 ile AYEDAŞ, yüzde 27,6 ile Trakya EDAŞ, yüzde 18,9 ile de Başkent EDAŞ bölgesinde gözlendi.
  • 2020 itibarıyla 24 bin 99’u kadrolu, 33 bin 525’i de taşeron şirketlerde olmak üzere dağıtım sektöründe istihdam edilen toplam kişi sayısı 57 bin 624 oldu.
  • Temmuz 2014-Temmuz 2020 arasında sektörde yürütülen Ar-Ge Proje sayısı 265 adede ulaştı.  İlk üçte 48 proje ile malzeme teknolojileri, 41 proje ile şebeke işletimi, 40 proje ile de izleme ve kontrol sistemine yönelik Ar-Ge projeleri yer aldı.
  • 2020 yılında lisanslı ve lisansız santrallerin tamamında toplam 305 bin 329 GWh elektrik üretimi gerçekleştirilirken toplam tüketim ise 304 bin 394 GWh oldu. Lisanslı elektrik üretiminin yüzde 78,2’si serbest üretim şirketi santrallerinden, yüzde 18,9’u EÜAŞ santrallerinden, yüzde 2,6’sı işletme hakkı devredilen santrallerden ve yüzde 0,1’i yap-işlet-devret santrallerinden geldi.
  • 2019 yılında 76 milyon 668 bin MWh olan lisanslı YEKDEM katılımcılarının üretim miktarı 2020’de 73 milyon 482 bin MWh’ye geriledi. Lisansız elektrik üretim kaynaklarında ise yüzde 14,4’lük bir artış yaşanarak 2019 yılında 9 milyon 829 bin MWh olan üretim, 2020 yılında 11 milyon 245 bin MWh’ye çıktı.
2021, Enerji Piyasalarımızın Serbestleştirilmesi Adına Üç Piyasayı İşletime Açtığımız Bir Yıl Oldu

Vadeli Doğal Gaz Piyasası (VGP) açılış töreni, kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla 1 Ekim Cuma günü gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, açılış törenine gönderdiği video mesajda, “2021 yılı enerji piyasalarımızın serbestleştirilmesi adına üç piyasayı işletime açtığımız önemli bir yıl oldu. Haziran ayında açılışını yaptığımız Vadeli Elektrik Piyasası ile Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi ve Organize YEK-G piyasasının ardından, bugün itibariyle ikinci vadeli ürünümüz olan Vadeli Gaz Piyasası’nı da devreye alıyoruz. EPİAŞ, çok değil 6 yıl önce, TEİAŞ’tan Gün Öncesi Piyasası’nın işletimini devralarak Türkiye’nin ilk enerji borsası olarak faaliyetlerine başladı. Geçen süre zarfında gün öncesi ve gün içi piyasaları, dengeleme güç piyasası, Vadeli Elektrik Piyasası, Organize Toptan Doğal Gaz Piyasası ve YEK-G gibi enstrümanlarla hem elektrikte hem de doğal gazda ürün ve süreleri artırarak önemli bir piyasa hacmi ve piyasa derinliği oluşturdu” ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez, Türkiye’nin bölgesinde serbest piyasada doğal gaz fiyatının oluştuğu ilk ülke olduğunu hatırlatarak “Özellikle bölgemizin ilk organize toptan doğal gaz piyasası olan Spot Doğal Gaz Piyasası’nın açılışıyla, yıl içinde daha kısa süreli alım satımların yapılabildiği ve günlük fiyatların oluştuğu bir satış piyasasını hayata geçirdik. Özellikle küresel piyasalarda ciddi bir enerji darboğazının yaşandığı bugünlerde Vadeli Gaz Piyasası’nın devreye girmesi bu açıdan büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Açılış töreninde konuşan EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tancan, Vadeli Doğal Gaz Piyasası hazırlık sürecine değinerek, “Paydaşlarımızla işbirliği halinde, enerji sektörü ve enerji piyasasına katma değer sağlayacak, süreçleri sadeleştirecek, kullanıcı dostu çözümler üretmeye çalışıyoruz. Vadeli Doğal Gaz Piyasası da böyle bir çalışmanın ürünü olarak tamamen yerli ve milli, piyasamızın ve çalışanlarımızın özverili ve değerli çalışmalarıyla ortaya çıktı” dedi.

Abdullah Tancan, EPİAŞ’ın Avrupa’nın dördüncü büyük enerji borsası olduğunu hatırlatarak, “Türkiye, şu anda Avrupa’nın en yüksek beşinci kurulu güce sahip ülkesidir. Yenilenebilir kaynak kurulu gücü ise yüzde 53 ile önemli bir orana sahip. Bunun üretim içindeki payı ise geçen sene yaklaşık yüzde 43 olarak gerçekleşti” değerlendirmesinde bulundu.

Tancan, EPİAŞ’ın enerji sektörüne kazandırdığı Vadeli Elektrik ve Doğal Gaz Piyasaları ile piyasa hacminin derinleşmesine katkı sağladığının altını çizerek Türkiye’nin enerji ticaret merkezi olabilmesi için uluslararası piyasa katılımcılarının piyasada daha çok işlem yapmasına yönelik çalışmalara ağırlık vereceğini vurguladı.

Açılış töreninde konuşan EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, VGP ile mevcut doğal gaz piyasasına ilave olarak vadeli ürünleri sunacaklarını hatırlatarak, “Katılımcılarımıza alternatif olarak aylık, çeyreklik ve yıllık kontratlarda ticaret imkânı sağlayacağız. Ürünlerimiz fiziksel teslimatlı ürünlerdir. Aynı zamanda ürünlerimiz, fiziksel teslimat ayına kadar finansal bir ürün şeklinde el değiştirerek katılımcılarımıza ek ticaret ve arbitraj imkânı sağlamış olacaktır. Vadeli Doğal Gaz Piyasası ile hem işlem hacminin ve likiditenin artmasına, hem de piyasada sürdürülebilirlik ve öngörülebilirliğin artmasına katkı sağlamış olacağız” dedi.

Açılış törenine çevrim içi olarak katılan EUROPEX Yönetim Kurulu Başkanı ve ICE ENDEX Başkanı Pieter Schuurs da EPİAŞ’ın, EUROPEX üyeliğinin ilk günlerinden itibaren aktif bir üye olduğunu belirterek, “Türkiye’nin inovatif ve öngörülü bir üye olduğunu düşünüyoruz. Vadeli Doğal Gaz Piyasası gibi bu yıl açılışını gerçekleştirdiğiniz YEK-G Sisteminde blokchain teknolojisini ilk kez bu alanda kullanan kurum olarak öne çıktınız. Enerji piyasasını son derece başarılı bir şekilde işletmektesiniz ve bunu çok hızlı bir şekilde gerçekleştirdiniz EPİAŞ, yeni ürünü ile Türkiye ve uluslararası piyasalar için fiyat riskinden korunmanın da bir aracı olacak” ifadesini kullandı.

Törene, TEİAŞ Genel Müdürü Orhan Kaldırım, BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, Takasbank Genel Müdürü Avşar Sungurlu, EPİAŞ yönetim kurulu üyeleri ve EUROPEX Genel Sekreteri Christian Baer’in yanısıra enerji sektöründe faaliyet gösteren kamu ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

Kaynak: EPİAŞ

EPDK Başkanı: Elektrikli Araç Piyasasının Hukuki Altyapısını Kurmak için Çalışıyoruz

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrikli araç piyasasının hukuki altyapısını kurmak ve kurallarını geliştirmek için çalıştıklarını bildirdi. Yılmaz, dijital ortamda düzenlenen Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nın (ICCI 2021) açılışında yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde, EPDK'nin Türkiye'nin enerji vizyonu için büyük önem taşıyan elektrikli araçlar konusunda yoğun çalışma içinde olduğunu dile getirerek, "Türkiye'nin otomobilinin yollara çıkmasıyla ülkemizde sanayi, bilgi teknolojileri ve elektrik piyasası açısından yepyeni bir döneme gireceğiz" dedi.

Yılmaz, elektrik piyasasında daha esnek bir dağıtım sistemi ve sistem işletimi yaklaşımının esas olacağını belirterek şöyle devam etti:

"Üzerinde çalıştığımız düzenleyici çerçevenin oluşturulmasında temel düsturumuz, elektrik araç filosunun gelişmesine imkan veren bir anlayışın hakim kılınmasıdır. Kovid-19 salgınının etkileri uzun sürdü ancak bu tip krizler avantajlara dönüşüyor. Daha esnek, rekabetçi, bir nevi evrensel hizmet yükümlülüğü olarak tanımlanabilecek bir anlayışla tüm elektrikli araçlara ayrım gözetmeksizin hizmet vermenin esas olduğu bir piyasanın hukuki altyapısını kurmak ve kurallarını geliştirmek için çalışıyoruz. Dünyadaki bütün iyi uygulama örneklerini inceliyoruz. İlgili paydaşlarla istişare ediyoruz. Bu konuda gerekli yasal düzenlemenin yapılması akabinde ikincil düzenlemeleri hızla yürürlüğe koyacağız."

EPDK Başkanı Yılmaz, enerji alanındaki gelişmelerin ülkelerarası sektörel iş birlikleri için önemine işaret ederek, "Artık enerjide dönüşümü, depolamayı, alternatif enerji üretim sistemlerini, deniz üstü rüzgar enerjisi santrallerinin planlamalarını, elektrikli araçlar ve şarj sistemlerini, kısaca enerjide yeni olan her şeyi doğru zamanda ve zeminde tartışmanın zamanı” diye konuştu.

Kaynak: AA

Limak, Uludağ Elektrik'teki Hisselerini Sattı

Limak Yatırım ile uluslararası sürdürülebilir altyapı yatırım fonu Actis arasında Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerinin bulunduğu Uludağ bölgesinde elektrik dağıtım ve perakende satış faaliyetlerini sürdüren Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ ve Limak Uludağ Perakende Elektrik Satış AŞ’nin tek hissedarı olan Uluğ Enerji Dağıtım ve Perakende Satış Hizmetleri AŞ’nin paylarının tamamının devri için hisse satış sözleşmesi, 30 Eylül 2021 tarihinde imzalandı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre söz konusu hisse devrinin Rekabet Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu onayları ve ilgili diğer koşulların tamamlanmasının ardından gerçekleşmesi öngörülüyor. Actis’in, dünya çapında farklı ülkelerde 18 ofisi bulunuyor. Kuruluşundan itibaren yatırımcılarından 24 milyar ABD Doları büyüklüğünde fon katılımı sağlayan Actis, sahip olduğu portföyüyle enerji alanında bugüne kadar 24 GW üzerinde kurulu kapasiteye sahip konumda.

Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, söz konusu hisse satış anlaşmasına ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Yaklaşık 1 yıldan bu yana İngiliz yatırım fonu Actis ile Uludağ Elektrik’in hisselerinin devri için yaptığımız görüşmeleri tamamladık ve hisse devir sözleşmesini imzaladık. Yapılan bu anlaşmanın, özellikle altyapı yatırımlarında yabancı yatırımcıların Türkiye’nin potansiyeline olan ilgisinin bir göstergesi olduğunu düşünüyorum. Limak Şirketler Grubu olarak bu satıştan elde edeceğimiz geliri, Türkiye’de faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde yürütmeyi öngördüğümüz diğer projelerimize yatırmayı düşünüyoruz.”

Kaynak: BLOOMBERG HT

BEDAŞ, AEDAŞ ve ÇEDAŞ Tüm Binalarını ‘Yenilenebilir Enerji’ ile Aydınlatıyor

Elektrik dağıtım sektörünün öncü şirketleri arasında yer alan BEDAŞ, AEDAŞ ve ÇEDAŞ, sürdürülebilir bir gelecek için tüm binalarındaki elektrik tüketimleri için YEK-G Belgesi aldı. Üç şirket Ocak-Temmuz 2021 dönemindeki toplam 5 bin 796 MHh’lik elektrik tüketimini ‘yenilenebilir enerji’ kaynaklarından sağladı.

Sürdürülebilir bir dünya için küresel ısınma tehdidine karşı yenilenebilir enerji kaynakları öne çıkarken elektrik dağıtım sektörünün öncü üç şirketinden bu yönde önemli bir adım geldi. İstanbul Avrupa Yakası’nda elektrik dağıtım hizmeti veren Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ), Antalya, Burdur ve Isparta’da görev yapan Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ (AEDAŞ) ile Sivas, Tokat ve Yozgat’ta elektrik dağıtımını üstlenen Çamlıbel Elektrik Dağıtım AŞ (ÇEDAŞ),  genel müdürlük binaları da dâhil tüm işletmelerinde, tükettikleri elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından olduğunu kanıtlayan YEK-G Belgesi aldı.

Enerji Piyasaları İşletme AŞ’nin (EPİAŞ) büyük ölçekli kuruluşlardan bireysel tüketicilere kadar isteyen herkesin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiyi tercih edebileceği ve bunu kanıtlayabileceği Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) sistemini ve YEK-G piyasasını 1 Haziran 2021 itibarıyla devreye alması üzerine BEDAŞ, AEDAŞ ve ÇEDAŞ harekete geçti. Üç dağıtım şirketi Ocak-Temmuz 2021 dönem aralığında gerçekleştirdikleri tüketimleri 24 Ağustos 2021 tarihi itibarıyla YEK-G ile belgelendirdi. 3 şirket, genel müdürlük binaları da dâhil 200’ün üzerinde hizmet noktasında tükettiği elektriği yeşil enerjiden karşıladı.

YEK-G belgelendirme süreciyle ilgili değerlendirmede bulunan CK Enerji Regülasyon Direktörü Fidan Öztürk, iklim krizinin tüm dünyanın ana sorunu haline geldiğini anımsatarak, “Küresel ısınmaya karşı hepimize büyük sorumluluk düşüyor. Sürdürülebilir bir gelecek için yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi giderek artmakta. Çevre dostu bir anlayış ile faaliyet gösteren elektrik dağıtım sektöründe öncü 3 şirketimiz, YEK-G belgesi alarak tükettikleri elektriği yenilenebilir kaynaklardan sağladıklarını kanıtlamış oldu. Üç şirketimiz Ocak-Temmuz 2021 tarihlerindeki toplam 5 bin 796 megavatsaatlik tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağladı. Bundan sonraki tüketimleri için de yenilenebilir enerji kaynakları kullanmayı hedeflemektedir” dedi.

SEDAŞ “Düşük Karbon Kahramanı” Ödülü Kazandı

7. İstanbul Karbon E-Zirvesi T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği’nin ana destekleriyle 28 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirildi. Çevrimiçi düzenlenen zirve kapsamında “Düşük Karbon Kahramanı Ödülleri” sahiplerini bulurken Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ) güçlü rakiplerini geride bırakarak kazananlar arasına adını yazdırmayı başardı. Zirvede iş dünyası, akademi ve sivil toplum kurumlarından temsilcilerin katılımlarıyla “Yeni Yeşil Yol: Fırsatlar ve Zorluklar”, “Karbon Yönetimi ve Enerji”, “Karbon Yönetimi ve Endüstri” başlıklı oturumlar gerçekleştirildi. Program sonunda düzenlenen törende SEDAŞ’ın ofislerinde kullandığı yenilenebilir enerjiye ait yeşil enerji sertifikası, sıfır atık uygulaması, plastik kullanımının azaltılması, enerji verimliliği ve karbon negatif hedefleri doğrultusunda hayata geçirdiği ‘’We Go Green’’ projesi “Düşük Karbon Kahramanları” ödülüne layık bulundu.

We Go Green projesi ile kalıcı organik kirleticilerin bertaraf edilmesi, plastik kullanımının azaltılması, enerji hatlarında kuş koruma tedbirleri, sıfır atık girişimi, enerji verimliliği, karbon salınımı gibi konularda sürdürülebilir çözümler hedefleniyor.

Proje kapsamında, SEDAŞ’ın dağıtım trafolarının tamamından yağ numunesi alınıp İndikatör Poliklorlu Bifenil (PCB) analizleri yapıldı. Bu sayede çevre ve insan sağlığına yönelik risklerin önüne geçilirken SEDAŞ, 4 bin 600 trafo ile elektrik dağıtım şirketleri arasında analize en yüksek katılım gösteren şirket oldu. Sıfır atık programı kapsamındaysa Kocaeli’nde geri dönüştürülen SEDAŞ’a ait atık miktarı tam 11 bin 242 ton olarak kayıtlara geçti.

SEDAŞ Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Dr. Necmi Odyakmaz, iklim krizi ile mücadelede karbon negatif hedeflerinin ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının son derece önemli olduğunu belirterek, “Birleşmiş Milletler Global Compact imzacı şirketlerinden biri olarak sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda taahhütlerimizi yerine getirmeye yönelik aksiyon almaya devam ediyoruz.  Bu bağlamda dünyamızdaki yaşama olumlu katkıda bulunuyor, kaynakların verimli kullanılması konularında tedbirler alıyoruz. We Go Green projemiz ile de aldığımız bu ödül bizim için başarılı çalışmalarımızın takdiri anlamını taşıyor. Bu çalışmalarda emeği geçen ve ödülün kazanılmasında önemli paya sahip olan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.   

SEDAŞ ofislerinde çalışanlara ise cam şişe ve termos temin edilerek yıllık 1 milyon 273 bin 188 adede varan plastik şişe kullanımı sonlandırıldı. Bu uygulama sayesinde 40 tonluk karbon salınımı da engellendi. Ayrıca, sürdürülebilirlik ve çevre koruma anlayışıyla Toplu İş Sözleşmesi’ne çevreye dair bir madde eklendi. SEDAŞ gönüllüleri, Dünya Temizlik Günü’nde farkındalık yaratmak amacıyla 2019, 2020 ve 2021’de Derince ve Adapazarı ilçe merkezleri ile Sapanca Gölü kenarında çöp toplama etkinlikleri düzenledi. Diğer yandan, Geleceğe Nefes Kampanyası’na katılım sağlanarak SEDAŞ tarafından 5 ilde dikilen 500 fidanla karbon ayak izinin azaltılması hedeflendi.

Yeşil enerji sertifikalı ilk enerji dağıtım şirketlerinden SEDAŞ, tüm ofislerinde yenilenebilir enerji kullanımına geçerek sera gazı emisyonunu da yüzde 96 oranında düşürdü. Projenin bir diğer adımında ise elektrik direklerine tüneyen göçmen kuşlar için yaklaşık 650 direkte bin 959 izolasyon kapağı kullanıldı. Kuşların konmalarını önlemek için bin 65 adet plastik kuşkonmaz enerji hatlarına yerleştirildi. Bu sayede göç yollarından güvenli geçiş için tüm önlemler alınmış oldu.

Çevre bilincinin yaygınlaşması amacıyla SEDAŞ bölgesinde 11 okul ziyaret edilerek yaşları 5 ila 15 arasında değişen yaklaşık 750 öğrenciye de enerji verimliliği konusunda bilgilendirme yapıldı.

DÜNYADAN HABERLER
Çin’de Şirketlere Ne Pahasına Olursa Olsun Elektrik Üretimini Artırın Talimatı

Çin’de hükümet, enerji şirketlerine üretimlerini ne pahasına olursa olsun artırmaları yönünde talimat verdi. Söz konusu karar; ülkenin enerji sektörünün ve sanayi üretiminin gözetiminden sorumlu Başbakan Yardımcısı Han Zheng tarafından devlet varlıkları düzenleyicisi ve ekonomi planlama ajansı ile yapılan toplantıdan çıktı.

Bu talimat sonrasında China Energy Investment Corp yaptığı açıklamada, enerji arzına ilişkin zorlu savaşta canlarını dişlerine takarak mücadele edeceklerini ifade etti.

Hükümetin kış dönemi için enerji arzının güvenceye alınması talimatı sonrasında harekete geçen Çin enerji şirketleri, rekor seviyelere çıkmış fiyatlara rağmen LNG alımlarını artırdılar.

Reuters'in sektör kaynaklarından aldığı bilgilerde göre Unipec, PetroChina ve CNOOC LNG alımı yapıyorlar. Ayrıca Çin'in en büyük 5 enerji üreticisinden biri olan State Power Investment Corp (SPIC) tüm tesislerine ülkenin kuzeydoğu eyaletlerindeki acil ihtiyaçları karşılamak için kömür arzını ve enerji üretimini artırmaları talimatı da verdi. SPIC, kömür ve enerji üretimi alanındaki bağlı ortaklıklarından kış dönemi enerji arzı için acil durum planlarını hazırlamalarını istedi. SPIC, ülkenin kuzeydoğusundaki tesislerinden kömür tedarikinde sıkıntı olmaması için madenciler ile iletişimi artırmalarını, günlük raporlama sistemi kurmalarını da talep etti.

Kaynak: BLOOMBERG

Dünyanın En Hızlı Elektrikli Araç Şarj Cihazı Üretildi

İsviçreli teknoloji şirketi ABB, dünyanın en hızlı elektrikli araç şarj cihazını piyasaya sürdüğünü açıkladı. Elektrikli araçların en büyük handikaplarından biri olan şarj etme sürelerine çözüm getirdiğini açıklayan firma, normalde saatler alan şarj sürelerinin en büyük bataryaya sahip araçlarda bile 15 dakikaya indirgendiğini belirtti. Terra 360 adı verilen cihaz bu hızlı şarj imkanını aynı anda dört araca birden sunabilecek.

Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre 2020 yılında yaşanan ve halen etkisi devam eden Covid-19 krizine rağmen elektrikli araç sayısı dünya genelinde yüzde 41 artarak 3 milyona ulaştı. Ajans bu yükseliş ivmesinin 2021'de de devam ettiğini ve yılın ilk üç ayında elektrikli araç satışlarının yüzde 140 oranında arttığını kaydetti. Sene sonundan itibaren sistemin Avrupa'daki şarj istasyonlarına yerleştirilmeye başlanacağını açıklayan ABB, şarj ünitesinin 3 dakikadan az bir sürede 100 kilometrelik bir menzil için gereken enerjiyi araçlara yükleyeceğini belirtti. Avrupa ile sınırlı kalmayacak sistem 2022'den itibaren başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Latin Amerika ve Asya-Pasifik ülkelerine de yayılacak. Ürünün fiyatı konusunda bir açıklamada bulunamayan İsviçre merkezli teknoloji şirketi, öncelikle benzin istasyonları, süpermarketler ve şirketlerle anlaşmalar yapılacağını belirtti.

Kaynak: EURONEWS

Özel Şirketlerden G20 Ülkelerine Çağrı: Emisyonları Azaltın

Aralarında Türkiye’den şirketlerin de bulunduğu 600’den fazla firma, G20 ülkelerine 2030’a kadar emisyonları yarı yarıya azaltma ve kömürden enerji üretimine verdikleri desteği durdurma çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler’in (BM) kısa süre önce “insanlık için kırmızı alarm” vermesi üzerine, gelirleri toplam 2.5 trilyon doları geçen ve dünya genelinde 8.5 milyon kişiyi istihdam eden birçok işletme, G20 liderlerine yazılan açık mektubun altına imza attı.

Unilever, Netflix, Volvo Cars, Arçelik, Iberdrola ve Natura&Co gibi isimlerin içinde yer aldığı imzacılar, enerjiden ulaşıma, modadan inşaata kadar çok çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyor.

Söz konusu şirketler, dünyanın en büyük ekonomilerini, gelişmekte olan ülkeler için yılda 100 milyar dolarlık iklim fonu oluşturma taahhüdünü yerine getirmeye, 2025 yılına kadar fosil yakıtlara verilen sübvansiyonları sonlandırmaya ve karbon fiyatlandırmasını başlatmaya çağırıyor.

G20 liderlerinin Roma’da yapacağı toplantıdan ve COP26 iklim görüşmelerinin başlamasından bir ay önce yayınlanan mektubun imzacıları, “İşletmelerimiz iklim eyleminin faydalarını kabul ediyor. Bugün alınacak doğru politika kararları, G20 genelinde yatırımların artmasını ve iklim krizine çözüm getirmeye yarayacak iş kararlarını teşvik etmeyi sağlayacaktır” diyor.

İş liderlerinin yaptığı çağrılar arasında, gelişmiş ekonomiler için 2030’a, diğer ülkeler için 2040’a kadar kömürden elektrik üretiminin aşamalı olarak durdurulması ve yeni kömürlü termik santrallerin kurulması ve finansmanına derhal son verilmesi yer alıyor.

Mektubun hazırlık sürecini koordine eden We Mean Business Koalisyonu CEO’su María Mendiluce, “Hükümetlerin, iş dünyasının bugüne kadarki en büyük ve en iddialı politika eylemi çağrısını yaptığı bu mektuptan güç almaları ve iklim eylem planlarını hızlandırmaları çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de, birçok iş dünyası ve sanayi sektörü temsilcisinin desteklediği yeşil dönüşüm ve karbonsuz bir ekonomiye geçiş sürecinin, geçtiğimiz hafta Paris İklim Anlaşması’nın onaylanacağının açıklanmasıyla birlikte ivme kazanması bekleniyor.

Kaynak: BBVA

'Dünyanın En Uzun Elektrik İletim Hattı' Çalışmaya Başladı

Norveç ve İngiltere arasında döşenen ve dünyanın en uzun elektrik iletim hattı olan sistem, artık enerji dağıtım hizmeti veriyor. Tamamıyla yenilebilir enerjiden elde edilen elektrik enerjisini Birleşik Krallık'a iletecek olan 720 kilometre uzunluğundaki elektrik hattının yapımına 2015 yılında başlanmıştı. Söz konusu sistemin 2030'a kadar senelik 23 milyon ton karbonmonoksit gazının açığa çıkmasının önüne geçeceği ve toplamda 1.450 kilometre kablo kullanıldığı kaydedildi.

İngiliz enerji şirketi National Grid ve Norveçli enerji nakil operatörü Statnett SF ortaklığında gerçekleştirilen yaklaşık 1.9 milyar Euro maliyetli projenin 710 kilometrelik bölümü deniz altından geçiyor. Norveç ve İngiltere’deki enerji dönüşüm istasyonlarıysa, İsveçli teknolojisi devi ABB tarafından inşa edildi.

İlk kullanılmaya başladığında günlük 700 MW enerji geçişi sağlayacak sistem 3 ay içerisinde kapasitesini 1.400 MW'a çıkaracak. Sistem sayesinde Birleşik Krallık'ta 1.4 milyon haneye yüzde 100 "yeşil enerji" sağlanacak.

İstatistiklerine göre, Norveç elektriğinin yaklaşık yüzde 96'sını hidroelektrik, yüzde 2'sini de rüzgar panelleri ve termal sistemlerden elde ediyor. Bu da, ülkede üretilen elektrik enerjisinin yüzde 98'inin yenilebilir kaynaklardan elde edildiğini gösteriyor.

İngiltere ise kısa bir süre önce yayınladığı raporda, yılın ilk altı ayında fosil yakıtlardan elde edilen elektriğin, yenilenebilir kaynaklara göre çok daha fazla olduğunu açıkladı.

Kaynak: BBC

HAFTANIN RAPORU

Çin’in Karbon Nötr Hedefine Ulaşması Yenilenebilir Kaynaklardan Geçiyor

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Çin için hazırladığı yol haritasına göre, ülkenin 2030 emisyon azaltım hedefine ulaşmasının yolu enerji verimliliğindeki iyileştirmeler, yenilenebilir kaynakların yaygınlaştırılması ve kömür kullanımının azaltılmasından geçiyor. Rapora göre, Çin temiz enerji kaynaklarını 2025 yılına kadar yüzde 20’ye çıkarır ve karbon yoğunluğunu yüzde 18 azaltma çabalarında başarılı olursa, sunduğu küresel iklim değişikliği taahhütlerinin üzerine de çıkabilir. Ekonomisinin büyüklüğü ve dinamizmi göz önüne alındığında Çin, gerekli yatırımları yapabilme potansiyeline sahip.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK