SEKTÖRDEN HABERLER
Bakan Dönmez: Çiftçi Artık Kendi Elektriğini Üretebilecek

Burdur'da incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Çiftçilerimizin enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yenilenebilir enerji kaynaklarından azami ölçüde yararlanmasına dönük olarak mevzuat eksikliklerimizi tamamladık. Artık bundan sonra çiftçilerimiz gerek tarlasında gerekse evinde ya da işletmesinde çatılarında güneş panellerini kurmak suretiyle elektrik enerjisi ihtiyaçlarını karşılayabilecek" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Burdur Valiliği'ni ziyaret edip Vali Ali Arslantaş ile bir süre görüştü. Bakan Dönmez daha sonra İl Özel İdaresi Meclis Salonu'nda düzenlenen Enerji Koordinasyon Toplantısı'na katıldı. Kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, sektör temsilcileri ve STK temsilcilerinin katıldığı toplantı sonunda basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Dönmez, "Bugün Burdur ilimizde enerji ve tabii kaynaklar alanında ilin hem elektrik hem gaz dağıtım hem de madencilik alanındaki faaliyetlerindeki gelişmeleri masaya yatırdık. Önümüzdeki dönem yapılması gereken projeleri, planlamaları da masaya yatırdık. Etraflıca herkese söz verdik. Onlar da görüş, öneri istek ve taleplerini bizimle paylaştılar" dedi.

Burdur'un maden ve mermer sektörü açısından bu alanda en çok maden faaliyetinin yer aldığı kentlerden olduğunu belirten Bakan Dönmez, "Neredeyse 10 bin civarında insanımızı bu sektörde, bu ilde istihdam ediyoruz. Daha katma değerli, daha uç ürünler nasıl yapılabilir; bunları tartıştık. Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı'mız üçüncü OSB’den bahsetti. Özellikle mermercilikle alakalı uç ürünlerin işleme tesislerinin yapıldığı, belki mermercilik makinelerinin de burada yapıldığı bir OSB’den bahsediyoruz. Biz de bu OSB’ye olan desteğimizi burada yenilemiş olduk" diye konuştu.

Diğer yandan Burdur'un 2008 yılından bu yana doğal gaz kullanan kentlerden biri olduğunu belirten Dönmez, "Merkezde doğal gaz kullanırken buna ilave olarak Bucak, Gölhisar ve Yusufça'da doğal gaz var ama diğer ilçe ve beldelerimize doğal gaz getirilmesi yönünde talepler var. Şu anda Ağlasun ilçemizde büyük oranda yatırımlar tamamlandı" dedi.

Elektrik dağıtım şirketinin yetkilileriyle Burdur’da yapılan çalışmalar hakkında geniş boyutlu bilgilendirme aldığını kaydeden Bakan Fatih Dönmez, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz yıl dağıtım alanında yaklaşık 58-60 milyon liralık bir yatırım yapıldı. Bu yıl da 76 milyon liralık bir yatırım bütçesi söz konusu. Özellikle yeni dönemde kırsal alandaki şebeke ve trafo merkezlerinin yenilenmesi ve güç artışına ağırlık vereceğimizi de söyledik. Bir de çiftçilerimize dönük olarak şunu da ifade etmek istiyorum. Çiftçilerimizden de bu yönde talep geldi. Biz de bunu sonuna kadar destekliyoruz. Çiftçilerimizin enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yenilenebilir enerji kaynaklarından azami ölçüde yararlanmasına dönük olarak mevzuat eksikliklerimizi tamamladık. Artık bundan sonra çiftçilerimiz gerek tarlasında gerekse evinde ya da işletmesinde çatılarında güneş panellerini kurmak suretiyle elektrik enerjisi ihtiyaçlarını karşılayabilecek."

Kaynak: DHA

UNDP, Türkiye’nin Net Sıfır Stratejisine Destek Veriyor

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Türkiye'nin iklim hedeflerini yansıtacak uzun vadeli bir iklim değişikliği stratejisi ve Ulusal İklim Değişikliği Uyum Eylem Planı hazırlanması için iş birliği yapacak.

Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı onaylaması ve 2053'e kadar karbon emisyonlarında net sıfır taahhüdünü vermesinin ardından gözler, Türkiye'nin bu hedeflere ulaşmasında hayati önem taşıyacak ayrıntılı planları hazırlamaya ve politikaları benimsemeye yönelik çalışmalara çevrildi.

Bu kapsamda, sektörel bazda strateji ve eylem planı hazırlama çalışmalarını başlatmak üzere düzenlenen, "Türkiye 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi" adlı toplantı, "Türkiye'nin uzun dönemli iklim politikası" alt başlığıyla, kamu ve özel sektör, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarından 200'ü aşkın temsilcinin katılımıyla bir otelde yapıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Orhan Solak, toplantıda yaptığı konuşmada, "Yeşil kalkınma devrimi açısından, UNDP ile birlikte hazırlayacağımız yeni strateji, 21. yüzyıl ortasına kadar ülkemizin iklim direncini artıracak vizyonu ortaya koyacak ve 2053 yılında net sıfır hedefine giden rotayı çizecek. Bir yandan da ulusal kalkınma hedeflerimizi gerçekleştirecek ve yeşil kalkınma vizyonuyla uzun vadeli iklim eylemine giden yolu hazırlayacak" ifadelerini kullandı.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da ülkelerin gelecek yıl yeniden bir araya gelip, emisyonlara kesin "dur" demek için ihtiyaç duyulan siyasi iradelerini bu yönde oluşturma amacıyla çabalamayı kabul etmelerinden çok memnun olduklarını belirterek, "Bu bağlamda, Türkiye'nin bugünün gerektirdiği cesaret ve arzuyu yansıtan amaç ve hedefleri benimsemesi için zamanlamanın ideal olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Bakanlık ve UNDP arasındaki iş birliği ile 2022 sonuna kadar tamamlanacak yeni strateji, ekonomi genelinde ve sektöre özgü hedefler, dönüm noktaları ve eylem planları içerecek.

Ulusal İklim Değişikliği Uyum Eylem Planı ile Türkiye'nin düşük karbonlu kalkınmaya geçişi ve iklim dirençli geleceği için kritik rol oynayacak. Başarılı bir iklim eylemi, toplumun tüm kesimlerinin ve hükümetin tüm organlarının koordineli çalışmasına bağlı olduğundan, UNDP ve Bakanlık, tüm aktörlere doğru ve yararlı bilgiler sağlamak ve halkın farkındalığını artırmak için birlikte çalışacak.

Ortak iklim planlama girişimi, Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından destekleniyor. GEF, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (BMİDÇS) onaylanmasından bu yana, Türkiye'nin bu sözleşme kapsamında düzenli raporlama yükümlülüklerini yerine getirmesini desteklemek üzere, uzun yıllardır UNDP programına finansman sağlıyor.

Kaynak: AA

Türkiye’nin İlk Otomobil Batarya Fabrikası Kuruluyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bursa’nın Gemlik ilçesinde kurulacak fabrikada batarya hücresi ve modül üretimi yapılacak.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) ile Çinli enerji firması Farasis ortaklığında kurulan Siro şirketinin 30 milyar liralık 15 GWh kapasiteli batarya hücresi ve 19,GWh kapasiteli batarya modülü yatırımı ile Türkiye’nin elektrikli araçlar ve mobilite ekosisteminin teknolojik dönüşümüne katkı sağlayacağı açıklandı. Yatırımla 400’ü nitelikli olmak üzere, 2 bin 200 kişinin istihdam sağlanması öngörülürken, fabrikada otomotiv ve otomotiv dışı uygulamalarda enerji depolama çözümleri de geliştirilecek.

Kaynak: TEMİZ ENERJİ

Dünya Bankası’ndan 300 Milyon Dolarlık Jeotermal Kredisi

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'de Jeotermal Geliştirme Projesi için 300 milyon dolarlık Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) kredilerini onayladı. Bankadan yapılan açıklamaya göre, Dünya Bankası Grubu üyesi olan IBRD kredileri daha önce sağlanan toplam 250 milyon dolar tutarındaki iki başlangıç kredisinin devamı niteliğinde ilave krediler olarak sağlandı.

Bu kapsamda, Jeotermal Geliştirme Projesi için onaylanan 300 milyon dolarlık IBRD kredilerini tamamlayıcı olarak, Temiz Teknoloji Fonu'ndan 39,8 milyon dolar ve Enerji Sektörü Yönetim Yardım Programı'ndan 350 bin dolarlık hibe sağlandı. IBRD finansmanı elektrik üretimini, kapasite sondajlarını, buhar sahası geliştirme çalışmalarını ve jeotermal doğrudan kullanım uygulamalarını finanse etmek için kullanılacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame, bankanın enerji dönüşümü ve özellikle jeotermal enerji kapasitesinin artırılması konusunda Türkiye ile ortak çalışma yapmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, "Türkiye'de enerji güvenliğinin sağlanması ve iklim değişikliğinin azaltılması bakımından yenilenebilir enerji üretiminin artırılması kritik önem taşıyor. Ayrıca, Türkiye'nin enerji dönüşüm sürecinde iklim dostu yatırımların ülkeye çekilmesi de büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı. İlave kredilerle Jeotermal Geliştirme Projesi'nin toplam 380 MW’nin üzerinde yeni jeotermal enerji kapasitesini finanse etmesi, yaklaşık 555 milyon dolar özel sektör sermayesini harekete geçirmesi ve jeotermal projelerinin toplam ömrü boyunca yaklaşık 30 milyon ton karbon emisyonunu önlemesi bekleniyor.

Kaynak: AA

Çoruh EDAŞ’a ‘Sıfır Atık’ Belgesi

Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon illerinde yaklaşık 1,5 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmeti sunan Çoruh Elektrik Dağıtım AŞ (Çoruh EDAŞ),  sürdürülebilirlik esasıyla insana ve çevreye değer katan uygulamalarına devam ediyor. Kesintisiz enerji arzı sunma hedefiyle çalışan Şirket, proje ve çalışmalarıyla enerjiyi tasarruflu ve verimli kullanmaya yönelik bilinçlendirme çalışmalarının önemine değinerek gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmayı hedefliyor. Çoruh EDAŞ, bu farkındalık ve bilinçle Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon illerinde atıkların işletilmesine ilişkin eğitimleri tamamlayarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen ‘Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sıfır Atık Yönetmeliği’nde yer alan israfın önlenmesi, atık toplama alanlarının oluşturulması, çalışanlara çevre ile ilgili eğitimlerin verilmesi gibi önemli sorumlulukları yerine getiren Şirket, ‘Sıfır Atık Eylem Planı’ oluşturarak süreci hızlandırma yoluna gitti. Sıfır Atık Eylem Planı çerçevesinde oluşturulan Koordinasyon Kurulu, mevcut durumun değerlendirmesini yaparak bir yol haritası belirledi. Bu kapsamda gerekli tedarikler sağlanıp eğitimler verildi. Kısa sürede elde edilen başarı sonucunda Çoruh EDAŞ, sorumluluk bölgesindeki tüm illerde 'Sıfır Atık Belgesi' almaya hak kazanarak çevresel sürdürülebilirlik faaliyetlerindeki çalışmalarını tescilledi.

Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan Çoruh EDAŞ Şirket Müdürü Mehmet Aydın, “Tüm süreçlerimizde sürdürülebilirliği esas alarak 2020 – 2021 yılları arasında 1 milyon 505 bin 131 kilogram hurda metal ile 168 bin 298 kilogram hurda plastiği geri dönüşüme kazandırarak 1 milyon 938 bin kWh enerji tasarrufu sağladık. Ayrıca, 1 milyon 850 bin kilogram ağaç direğimizi geri dönüşüm kapsamında değerlendirerek 5 milyon 577 kWh enerji tasarrufu yaptık. Sürdürülebilirlik esasıyla insanı ve çevreyi odağına alan yaklaşımımızı Sıfır Atık Belgesi ile tescilledik. Çevre yönetim ekibimiz koordinesinde çalışanlarımızın atık yönetimi konusundaki farkındalığı uygulamalarımızı daima ileri taşıyor. Sürdürülebilirlik her zaman öncelikli planlarımız arasında yer alacak. Bu kapsamda çevresel hedeflerimizi yerine getirmek için sürecin takipçisi olacağız” mesajını verdi.

Kaynakların daha verimli kullanılması amacıyla atık yönetimi adımlarını kurgulayan Çoruh EDAŞ, doğal kaynakların korunması, geri dönüşümün yaygınlaştırılması ve evsel nitelikli katı atık (çöp) miktarının azaltılmasıyla birlikte ülke ekonomisine de katkı sağlamayı amaçlıyor.

Enerjinin Yıldızları, “Çalışma Hayatının Yıldızları” Oluyor

Enerji sektörünün nitelikli eleman ihtiyacına çözüm üretmek, Türkiye’nin istihdamına katkı sunmak hedefiyle Türkiye’de üç bölgede elektrik dağıtım hizmeti veren Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ), Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ (AEDAŞ) ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım AŞ (ÇEDAŞ) tarafından başlatılan ‘Enerjinin Yıldızları Projesi’, sektöre peş peşe yeni yıldızlar kazandırıyor. Proje çerçevesinde İstanbul Avrupa Yakası, Antalya ve Sivas’taki 3 okulda Yüksek Gerilim Dalı oluşturulmasına destek veren ve söz konusu okullarda Yüksek Gerilim Laboratuvarı kurarak öğrencilere ‘uygulamalı’ eğitim fırsatı sunan, staj ve burs imkânı tanıyan BEDAŞ, AEDAŞ ve ÇEDAŞ, mezunlara çalışma hayatının da kapılarını açtı. Enerjinin Yıldızları Projesi’nin ilk mezunlarını verdiği 2019 yılından bu yana üç şirkette işbaşı yapan ‘yıldızların’ sayısı 35’e ulaştı.

2018 yılında elektrik dağıtım sektörünün öncü üç şirketi ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol sonrasında İstanbul Avrupa Yakası’nda Bayrampaşa İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Antalya’da Kepez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Sivas’ta ise Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurulan Yüksek Gerilim Dalı’ndan yetişen öğrenciler, çalışma hayatının aranan elemanları haline geldi. “Enerjinin Yıldızları Projesi ile bir yandan gençlerimizi mesleki eğitime yönlendirirken diğer yandan da Türkiye’nin istihdamına da destek vermeyi hedefliyorduk. İlk yıldan itibaren gördüğümüz ilgi ve ulaştığımız sayılar bizleri çok mutlu etti” diyen CK Enerji Regülasyon Direktörü Fidan Öztürk, “Projemizin uygulandığı okullarda Yüksek Gerilim Dalı’nı tercih eden öğrencilerin sayısı her geçen gün artıyor. 2020-2021 yılında 32’si İstanbul, 18’i Sivas ve 17’si Antalya olmak üzere 67 mezun verildi. 2018 yılından bu yana ise projemizde mezun olanların sayısı 115’i buldu. Mezun olan öğrencilerimizden 44 ‘ü İstanbul bölgesinde olup 24’ü BEDAŞ’ta işbaşı yaptı. Antalya’da mezun olan 37 öğrencimizin 6’sı AEDAŞ, Sivas’ta mezun olan 34 öğrencimizin 5’i ÇEDAŞ’ta çalışmaya başladı. Bazı mezunlarımız sektörde yer alan diğer firmalarda, bazıları da üniversiteye giderek eğitimlerine devam etme yönünde karar aldı” değerlendirmesinde bulundu.

BEDAŞ’ın İstanbul Avrupa Yakası, AEDAŞ’ın Antalya, ÇEDAŞ’ın ise Sivas ayağında yürüttüğü Enerjinin Yıldızları Projesi’nde Yüksek Gerilim Dalı’nı tercih edenlerin sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında 11 ve 12. sınıflarda halen 136 öğrenci eğitim alıyor. Söz konusu 136 öğrencinin, 45’i İstanbul, 57’si Antalya ve 34’ü Sivas’ta eğitim görüyor. Mezun olup iş hayatına atılanlar açma-kesme, arıza onarım bakım, röle, trafo merkezi bakım gibi alanlarda istihdam ediliyor.

DÜNYADAN HABERLER
AB Liderleri Enerjide Anlaşamadı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, liderlerin enerji konusunda farklı görüşlerinin olduğunu ve AB Liderler Zirvesi'nde uzlaşı sağlanamadığını söyledi. Michel, Brüksel'de gerçekleştirilen zirvenin bitiminde basına açıklamalarda bulundu. Zirvede enerji fiyatlarındaki artışla ilgili oldukça uzun tartışmalar yaşandığını belirten Michel, bunun ciddi ve önemli bir konu olduğunu, Avrupa'da vatandaşların satın alma güçlerini ve işletmelerin rekabetçiliğini doğrudan etkilediğini anlattı.

Michel, bir önceki zirvede AB Komisyonu'ndan enerji alanında çeşitli çalışmalar yapmasını talep ettiklerini anımsatarak, toplantıda bu çalışmaların ilk sonuçlarını değerlendirdiklerini söyledi. Liderlerin enerji konusundaki tartışmalarda uzlaşı sağlayamadığına dikkati çeken Michel, "Masada farklı görüşlerin olduğunu fark ettik. Bu nedenle enerji alanında zirve sonuç bildirisi konusunda bir anlaşma sağlayamadık" diye konuştu.

Michel, enerji konusundaki tartışmalarla ilgili soru üzerine şunları söyledi: "Açık olmam gerekirse enerjide iki konu liderler arasında son derece zordu. İlk konu elektrik piyasaları ve özellikle emisyon ticaret sisteminin işleyişiydi. Bazı liderlerin emisyon ticaret sisteminde spekülasyon yapıldığı yönünde şüpheleri var. Diğer konu ise enerji yatırımlarının sınıflandırılması. Yatırım sınıflandırma AB Konseyi'nin değil, Komisyon'un sorumluluk alanına giriyor. Enerji yatırımlarının sınıflandırılması konusunda masada farklı görüşler bulunuyor. Bu gece bir anlaşmaya varmanın mümkün olmadığını gördük."

Michel, liderlerin bir sonraki zirvede enerji konusunu tekrar ele alacaklarını sözlerine ekledi.

Enerji başlığı, toplam 14 saatlik zirvede farklı oturumlarda iki defa ele alınmasına rağmen uzlaşı sağlanamadı. Başını Polonya'nın çektiği bir grup ülke, yüksek karbon fiyatlarından şikayet ediyor ve AB'nin emisyon ticaret sisteminde değişiklik yapılmasını talep ediyor. Bu ülkeler, karbon fiyatlarındaki spekülasyonların sonlandırılmasını ve fiyatların düşürülmesini istiyor. Almanya öncülüğündeki bir grup ülke ise söz konusu iddialara ilişkin hiçbir somut kanıt bulunmadığı görüşünü taşıyor. Bu ülkeler, karbon fiyat sisteminin değiştirilmesine karşı çıkıyor.

Enerji alanındaki bir başka tartışma ise yatırımların iklim hedefleriyle uyumlu olarak sınıflandırmasıyla ilgili gerçekleşiyor. Bu konuda yetkili olan AB Komisyonu, doğal gaz ve nükleer enerjiyi yeşil yatırımlar kategorisine dahil edip etmeme konusunda henüz karar vermedi. Komisyonun birkaç gün içinde yeşil yatırımları içeren son listesini açıklaması bekleniyor. AB'nin yeşil sınıflandırmasına dahil olan enerji yatırımları, daha rahat finansmana erişim sağlıyor. Başını Fransa'nın çektiği 10 kadar ülke, nükleer enerjinin iklim değişimi ile mücadelede etkili, güvenli ve rekabetçi bir kaynak olduğunu belirterek, yeşil yatırım sınıflandırma çerçevesine dahil edilmesini istiyor. Buna ilave bir grup ülke de doğal gazın da geçici süre için AB yatırım sınıflandırma kurallarında sürdürülebilir olarak kabulünü talep ediyor. Son dönemde Avrupa'da doğal gaz ve elektrik gibi enerji ürünlerindeki fiyat artışı dikkati çekiyor.

Kaynak: AA

Fiyatlara Nükleer Darbesi

Elektrik ve doğal gaz fiyatları, Almanya’nın Kuzey Akım 2’yi ret kararının, Fransa’daki beklenmedik nükleer kesintilerin ve kıtadaki endişe verici düşük stokların etkisiyle yeni rekorlar kırdı. 19 Aralık Cuma günü, Rusya’nın arz miktarını artırmaya karar vermesiyle doğal gaz fiyatları bir miktar düştü, ancak fiyatlar hala çok yüksek seviyelerde.

Araştırma firması Enappsys Ltd.’de analist olan Jean-Paul Harreman, “Yalnızca ılık bir kış enerji piyasasındaki stresi hafifletebilir” dedi.

Hafta içinde Hollanda’da ocak vadeli kontratlarda doğal gaz fiyatları 1000 metreküp başına 1.500 Euro’yu aştı. Rekorun ardından Rusya’nın arz artırım açıklamasıyla doğal gaz fiyatları kısmen geri çekilse de bir önceki haftaya göre hâlâ yüzde 30 daha fazla.

Hava tahmincisi Maxar Technologies’e göre, aralık ayının geri kalanında hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altında olacak. Ayrıca ortalamanın altında sıcaklıklar ocak ayına kadar devam edecek. Doğalgazda en yüksek tüketim genellikle ocak ve şubat aylarında geliyor. Analistler bu yıl enerji piyasasının zora düşmesi için hava sıcaklıklarının normalin sadece birkaç derece altına düşmesinin yeterli olacağını söylüyor.

Havalar kötü seyrederken enerjideki krize bir darbe de Fransa’dan geldi. Fransa’da elektrik dağıtım şirketi Electricite de France, Chooz'daki iki nükleer reaktörünü kapatmaya hazırlanıyor. Şirket, Civaux'daki iki reaktörünün de kapalı kalma süresini bahar aylarına kadar uzattı. Bloomberg’e göre, Fransa’nın nükleer kapasitesinin yaklaşık üçte biri ocak ayının başında durdurulmuş olacak.

Fransa genellikle yoğun zamanlarda komşularına elektrik ihraç ediyordu. Ancak şimdi elektrik ithal etmesi gündemde ve bu durumun fiyatları Avrupa’nın her yerinde yukarı çekmesi bekleniyor. Almanya’nın üç nükleer santrali de bu yılın sonunda kapanacak ve kışın en soğuk döneminde kullanılamayacak.

Aurora Energy Research Başkanı Hanns Koenig’e göre, “gaz kullanımı artacak ve bu durum, gaz depolaması bittiğinde kışın sonuna doğru ciddi bir sorun haline gelebilir.” Ancak işletmelerin ve fabrikaların kapandığı yaygın korona virüsü kısıtlamaları, enerji kullanımını azaltarak sıkıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. 2020 karantinalarının zirvesinde, Avrupa’nın bazı bölgelerinde elektrik talebi yüzde 20 civarında azalmıştı.

Bu sırada, Avrupa’da doğal gaz depolama seviyeleri yılın bu zamanı için şimdiye kadarki en düşük seviyelerinde. Fiyatlar ve stoklar zorlu bir kış vaat ettiğinden, doğal gaz piyasası Temmuz ayından bu yana en yüksek haftalık artışa sahne oldu.

Rus enerji şirketi Gazprom da son ihalelerinde Belarus ve Polonya üzerinden gaz taşınan önemli bir boru hattında Almanya’ya art arda ikinci kez yer ayırmadı. Rusya’nın gaz ihracatı mevcut seviyelerde kalırsa, Avrupa’nın depolama sahaları mart sonunda geçtiğimiz yıla göre yüzde 15 daha az dolu olacak.

Enerji piyasasındaki sorunlar diğer sektörleri de etkiliyor. Dünyanın önde gelen çinko üreticilerinden Nyrstar, yükselen elektrik fiyatları nedeniyle ocak ayının ilk haftasında Fransa’daki bir tesisinde üretimi durdurma kararı aldı.

Enerji fiyatları enflasyonu da tetikliyor. Avrupa Merkez Bankası, 2022 için yüzde 3,2 enflasyon tahmininde bulundu. Enflasyondaki artışın üçte ikisi enerji fiyatlarındaki artışlara bağlanıyor.

Kaynak: FİNANS GÜNDEM

İngiltere Enerji Şirketlerine Stres Testi Yapacak

İngiltere’de enerji piyasasını düzenleyen kurumlar enerji tedarikçilerinin fiyat oynaklıklarına karşı dirençlerini ölçmek için ocak ayından itibaren stres testine başlayacak. İngiliz enerji regülatörü Ofgem, şirketlerin bu testlerde finansal zayıflıklar göstermeleri durumunda koşulların geliştirilmesini sağlayacak.  Yayımlanan plan enerji şirketlerinin ne hızda müşterilerini artırabildiğini sınırlayabilirken, Ofgem riskli gördüğü takdirde şirketlerin büyümesini durdurabilecek.

Avrupa enerji piyasalarında şimdiye kadar görülen fiyat oynaklıkları İngiltere’nin enerji sektörünü de sarstı. Ülkedeki 4 milyon kullanıcı iflaslardan dolayı enerji tedarik şirketini değiştirmek zorunda kalırken Ofgem’e karşı yöneltilen eleştiriler de arttı. Ofgem CEO’su Jonathan Brearley, planla ilgili yaptığı açıklamada “Gayet açık önlemler belirledik ve enerji tedarikçileri için stres testlerini artırıyoruz. Böylece şirketler uygunsuz riskleri tüketicilere yansıtamayacak” dedi.

Kaynak: BLOOMBERG

New York, Yeni Binalarda Doğalgaz Tüketimini Yasaklıyor

ABD’de New York Belediye Meclisi, yeni binalarda doğalgaz kullanımını yasaklama kararı aldı. Web sitesinde yayınlanan konsey oylamasına göre, 8,8 milyon nüfuslu ABD’nin en büyük şehrindeki yeni binaların ısınma ve yemek pişirmek için elektrik kullanması gerekecek.

Belediye Meclisi Başkanı Corey Johnson, “Yeni binalarda gaz kullanımını yasaklayan yasa tasarısı, 2050 yılına kadar daha yeşil bir geleceğe geçmemize yardımcı olacak ve karbon nötrlüğüne ulaşmamıza yardımcı olacak” dedi.

Kaynak: REUTERS

HAFTANIN RAPORU

IEA: Kömürden Elektrik Üretimi Bu Yıl Zirve Yaptı

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayınladığı 2021 Kömür Raporu'nda; hızlı ekonomik toparlanmayla dünya genelinde kömürden elektrik üretiminin 2021'de yüzde 9 artarak tarihi rekor seviyeye yükseldiği açıklandı. Artış, kömürden elektrik üretiminin 2019 ve 2020'deki düşüşlerin ardından gerçekleşti. Pandemi küresel ekonomik yavaşlamaya neden olduğu için 2020’de kömürden elektrik üretimi yüzde 4 azalmıştı.

Rapora göre bu yıl kömürden elektrik üretiminde en büyük artışlar Çin, ABD, Hindistan ve AB’de yaşandı. Küresel kömür yakıtlı elektrik üretiminin yarısından fazlasının gerçekleştiği Çin, kömür piyasalarında baskın güç olmaya devam ediyor. IEA, gelecekte kömür talebinde artışın çoğunun Çin ve Hindistan'dan kaynaklanacağını öngörüyor. IEA, hava koşullarına ve ekonomik büyümeye bağlı olarak, küresel kömür talebinin 2022 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşabileceğine dikkat çekti.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK