E-Bülten
 
Sayı:36 - Ekim 2015
 
 
 

Finlandiya Dış İşleri Bakanlığı, gelişmekte olan ülkelere iklim değişikliği ile mücadele kapsamında, Yeşil İklim Fonu’na (Green Climate Fund) 34.7 milyon Avro’luk hibe verdi. Bu rakamın 80 milyon Avro’ya ulaşması planlanıyor.

İklim konusunda gelişmekte olan ülkelerin gücünü arttırmayı amaçlayan Yeşil iklim Fonu, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi altında faaliyet gösteriyor. Fonun en büyük finansörleri arasında ABD, Japonya, İngiltere, Almana ve Fransa yer alıyor. Bu zamana kadar, 2015-2018 dönemi için, 37 ülke toplam 10.2 milyar dolar tutarında bağışta bulundu.  

Sürdürülebilir Kalınma için iklim değişikliği ile mücadele önemli

Finlandiya, 2015-2018 yıllarını kapsayacak ve toplam 80 milyon Avro’ya ulaşacak olan hibenin ilk bölümü olan 34.7 milyon Avro’luk ilk taksitini Yeşil İklim Fonu’na iletti. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Finlandiya Avrupa İlişkileri ve Dış Ticaret Bakanı Lenita Toivakka, “Son Birleşmiş Milletler Zirvesi’nde, iklim değişikline yönelik faaliyetlerin önemli bir rol oynadığı Sürdürülebilir Kalkınma Ajandası’nı benimsemiştik. Fakirliği azaltmak ve sürdürülebilir kalınmayı sağlamak için iklim değişikliği ile savaşmalıyız. Rakamlar, iklim değişikliği ile mücadelenin gıda güvenliği, sürdürülebilir su arzı ve enerji üretimi üzerinde direkt etkisi olduğunu gösteriyor. Bunlar aynı zamanda, hükümetin kalkınma politikalarında öncelikli konular arasında yer alıyor. Bu tür faaliyetler, Fin temiz teknoloji alanında yeni fırsatlar da yaratıyor” dedi.  Toivakka, bundan sonraki hedeflerinin ise, Aralık ayında Paris’te gerçekleşecek iklim Değişikliği Konferansı’nda bir anlaşma imzalamak olduğunu bildirdi.

Fransa’da desteğini arttıracağını açıklamıştı

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollende, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, iklim değişikliği ile mücadelede gelişmekte olan ülkelere yardım için finansal katkılarını arttıracaklarını ve hali hazırda 3 milyar Avro olan katkının 2020`da 5 milyar Avro`ya ulaşacağını aktarmıştı.

Kaynak : formin.finland.fi

 

Çin, 2020 yılına kadar 5 milyon elektrikli arabaya hizmet verebilecek kapasiteye sahip ulusal şarj istasyonları kuracak. Proje, her 2 bin elektrikli araç için en az 1 şarj istasyonu kurulmasını öngörüyor.

Çinli yetkililerce geçtiğimiz günlerde açıklanan proje ile, yerleşim alanları, ticaret bölgeleri, kamu alanları ve şehirlerarası yolların kapsanası amaçlanıyor.  Buna ek olarak, park yerlerinin en az yüzde 10’unun şarj etme imkanına sahip olması ve yeni konutların şarj etme istasyonuna sahip olması planlanıyor. Proje, her 2 bin elektrikli araç için en az 1 şarj istasyonu kurulmasını öngörüyor.

Projeye ilişkin bilgi veren Çin’in Resmi Haber Ajansı  Xinhua; Çün hükümetinin projenin daha da gelişimi için özel yatırımları da teşvik edecek. Proje ile emisyonların azaltılması, enerjiden tasarruf edilmesi amaçlanıyor.

Elektrikli otomobil satış rakamları memnun ediyor

Çin Otomobil Üreticileri Derneği’nin verilerine göre; 2015’in ilk 8 ayında 108 binin üzerinde elektrikli otomobil satıldı.  Hava kirliliğine savaş açan Çin Başbakanı Li Keqiang, bu kapsamda yenilenebilir enerji ve temiz teknolojiye yönelik yatırımları ve elektrikli araba teşviklerine hız vermişti.

Kaynak : aaenergyterminal.com

 

Hindistan Hükümeti, yenilenebilir enerjideki hedeflerine ulaşabilmek amacıyla mevzuattaki engelleri azaltmaya çalışıyor. Ülke, 2022 yılına kadar 175 GW’lık yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.

Hindistan Enerji, Kömür ve Yenilenebilir Enerji Bakanlığı’nın açıklamasına göre, hükümet, yakın zamanda, iki bölge arasında yenilenebilir enerji projesinden üretilen enerjinin iletiminden alınan ücret kaldırılacak. Bunun, yenilenebilir enerjiyi uygulanabilir hale getirmek için etkin ve kapsayıcı bir çerçeve olduğu belirtildi.

Şu anda, bir bölgeden diğerine enerji temini belli bir düzenleyici ücrete tabii durumda. Bu tüketicinin nihai maliyetini de oldukça etkiliyor. Hükümet; ülke çapında büyük yenilenebilir enerji projeleri hayata geçirmeyi arzu ediyor ve 2022 yılına kadar 175 GW’lık yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Bu kapsamda; büyük ölçekli güneş, rüzgar ve hidroelektrik santralinin kurulumunu da kapsıyor. Rüzgar ve güneş santrallerinin ülke çapında eşit bir dağılımının olmadığı ve dolayısıyla bu projelerin belli bölgelerde yoğunlaşmasının beklendiği de belirtiliyor.

Kaynak : cleantechnica.com

 
 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), gelen talepler üzerine, Mısır’daki yenilenebilir enerji projelerini finanse etmek için birkaç milyon dolarlık bütçe ayırdığını açıkladı.

Küresel yenilenebilir enerji şirketlerinin Mısır’a yatırım yapacaklarına ilişkin açıklamalarının ardından, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) da, 67 özel şirketten, Mısır’da yenilenebilir enerji projelerini finanse etme yönünde talep aldığını açıkladı. Banka, bu amaca yönelik olarak birkaç milyon dolarlık bütçe tahsis ettiğini bildirdi.

Mısır’daki yenilenebilir enerji projelerini desteklemek yönünde; Fransız Kalkınma Ajansı da 60 milyon Avro’luk destek sağlayacağını ve bu kapsamda Mısır Uluslararası Ticaret Bankası ile bu amaca yönelik bir anlaşma imzaladığını açıklamıştı.

Dünyanın önde gelen yenilenebilir enerji şirketleri Mısır’a yatırım yapıyor

Geçtiğimiz birkaç ay içerisinde, küresel lider yenilenebilir enerji şirketlerinden bazıları Mısır pazarına giriş yaptı. Masdar Grup ile birlikte ACWA, 1,5 GW’lık güneş ve 500 MW’lık rüzgar enerjisi santrali kurma yönünde anlaşma yapmıştı. Terra Sola 3,5 milyar dolarlık yatırım ile önümüzdeki yıllar içerisinde, yaklaşık 2 GW’lık güneş santrali kurmayı, nihai olarak ise 800 MW’lık bür güneş enerjisi parkı kuracağını açıklamıştı. Sky Power Global ve Uluslararası Körfez Kalkınma (IGD)  ise, önümüzdeki 4 yıl içerisinde maksimum 3 GW’lık kapasiteye sahip güneş enerjisi santrali kurma yönünde ortak anlaşma imzalamıştı. Mısır’ın 2020 yenilenebilir enerji hedeflerinde; rüzgar enerjisinin oranının yüzde 12’ye, güneş ve hidro enerji gibi diğer teknolojilerin oranının ise yüzde 8’ler düzeyin çekilme hedefi yer alıyor.

Kaynak: cleantechnica.com