SEKTÖRDEN HABERLER
Bakan Dönmez: Dördüncü Sondaj Gemimiz 19 Mayıs'ta Türkiye'de

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ev sahipliğinde düzenlenen Petrol Endüstrisinde Milli Teknolojiler (PEMT'22) Toplantısı'nın açılışında, yurt dışından ithal edilen ürünlerin yerli üretimle tedariki için uzun zamandır altyapı ve insan kaynağı yatırımı yaptıklarını ve bu çabaların meyvelerini almaya başladıklarını söyledi.

Dönmez, son dönemde enerji bağımsızlığının yanına, teknoloji bağımsızlığını da kilit bir hedef olarak koyduklarını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Kaynak ve teknoloji entegrasyonuyla enerjinin her alanında alamet-i farikamızı, nev-i şahsına münhasır yaklaşımımızı ortaya koyacağız. Enerji teknolojilerinde başkalarının ürettiğini alan ya da kullanan değil, kendi üreten, geliştiren ve ihraç eden bir Türkiye'ye ihtiyacımız var. Başka bir ifadeyle, al-tak değil, yap-tak modeline geçmek durumundayız."

Sondaj, üretim ve deniz operasyonlarında yerli teknoloji ürünlerinin kullanıldığını belirten Dönmez, muhafaza borusu, üretim borusu, kuyu başı ekipmanları, yüzey üretim ekipmanları, kondüktör boruları, kompresör sistemleri, sondaj kulesi gibi pek çok ekipmanın artık Türkiye'de üretildiğini kaydetti. Dönmez, yerli sondaj kulesi Koca Yusuf'un 5 bin metre derinliğe kadar inerek sondaj yapabildiğini ifade ederek, kulenin Diyarbakır'daki sondajda kullanıldığını ve milli sondaj yazılımının da tamamladığını söyledi.

Cumhuriyet'in 100. yılında devreye alınacak projeler için çalışmaların devam ettiğini dile getiren Dönmez, şu ifadeleri kullandı: "Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi, Bor Karbür Tesisi gibi projelerimizle birlikte yürüttüğümüz Karadeniz gazının kullanıma sunulmasıyla ilgili her gün yeni bir aşama kaydediyoruz. Sahada bugüne kadar 10 derin deniz sondajı tamamlandı. On birinci kuyumuzda sondaj operasyonumuza da devam ediyoruz. Daha önce Karadeniz gazının ilk alevini yaktığımız Türkali-2 kuyusunda günlük 2,1 milyon metreküp, Türkali-1 kuyusunda ise günlük 1,7 milyon metreküp gaz üretimini test etmiştik. Testlerimiz sonucu kuyu başına günlük ortalama 3 milyon metreküp üretime çıkacağımızı öngörüyoruz."

Dönmez, doğal gazı karaya taşıyacak ve orada işleyecek deniz tabanı sistemleri, deniz altı boru hattı ve kara işleme tesislerinde mühendislik ve inşa faaliyetlerinin de planlandığı şekilde devam ettiğini söyledi. Sakarya sahasına proje bazlı devlet desteği verileceğini anımsatan Dönmez, "Bu kapsamda projemiz gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi ve vergi indirimine tabi olacak. Öngörülen teşvik tutarı yaklaşık 145 milyar lirayı bulacak. Destekler 2021'den başlayarak 11 yıl süreyle geçerli olacak" diye konuştu.

Dönmez, dördüncü sondaj gemisine ilişkin, "Dördüncü Sondaj Gemimiz inşallah 19 Mayıs günü Türkiye'de olacak" bilgisini paylaştı. Geminin yaklaşık iki aylık seferini tamamlamak üzere olduğunu belirten Dönmez, "Birkaç gün önce Akdeniz'e girdi. Şu anda Mersin Taşucu'na doğru yaklaşıyor. Sondaj hazırlıkları için bu limanımızda yaklaşık 2 ay kadar kalacak" diye konuştu.

Dördüncü geminin yedinci jenerasyon derin deniz sondaj gemisi olduğunu kaydeden Dönmez, "Teknoloji olarak bundan daha üst seviyede gemi yok. Diğer gemilerimiz altı plus dediğimiz sınıfa aitti. Ancak dördüncü gemimiz onların bir seviye üstü, yedinci sınıfa ait bir gemi. Gemimizin sondaja hazırlanması işlemlerini bir an önce bitirmeyi ve ilk görevine inşallah en kısa sürede uğurlamaya hedefliyoruz" dedi.

Sadece denizlerde değil, karada da hummalı bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Dönmez, şöyle devam etti:

"Geçen yıl 112 kuyunun sondajını tamamladık. 2022 hedefimiz 150 kuyunun sondajını tamamlamak. Kara alanlarımızda yaptığımız çalışmalarda son 3 yılda toplam 138 milyon varil petrol eşdeğeri yeni rezerv ekledik. Türkiye Petrolleri'nin günlük yurt içi üretimi 60 bin varili geçti." diye konuştu.

Kaynak: AA

“Kurulu Gücümüzün Yüzde 54’ü Yenilenebilir Enerjiden”

6. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi’nin (Istrade 2022) açılışında konuşan EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tancan, küresel ölçekte enerji fiyatlarında yaşanan yükselmeleri hatırlatarak enerji üretiminde kaynak çeşitliliğinin artmasının ve yeni teknolojilerin kullanılmasının önemine dikkati çekti. Tancan, Türkiye’nin arz güvenliği ile ilgili önlemler aldığını vurgulayarak, “Nisan 2022 itibarıyla yenilenebilir enerji tesislerinin kurulu gücü, toplam kurulu gücümüzün yaklaşık yüzde 54’ünü oluşturuyor” İfadelerini kullandı.

Tancan, Türkiye’nin iklim krizi ve çevresel sorunlarla mücadelede yaptığı çalışmaları anlatarak, “Ülkemiz, dünyanın ilk kapsamlı iklim anlaşması olan Paris Anlaşması’na taraf olarak iklim krizi ve çevresel sorunlarla mücadelede yeni bir sayfa açmıştır. Sanayi başta olmak üzere birçok iş kolunu ilgilendiren bu anlaşma, bugünümüzü olduğu kadar geleceğimizi de yakından ilgilendirmektedir” İfadelerini kullandı.

EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu da “Elektrik Piyasalarında Ticaret ve Perakende” başlıklı oturumda yaptığı konuşmada 2021 yılında EPİAŞ’ın enerji sektörüne kazandırdığı piyasaları hatırlatarak, “Vadeli Elektrik ve Vadeli Doğal Gaz Piyasalarımızı geçen sene piyasa katılımcılarımızın hizmetine sunduk. Vadeli piyasalarımız piyasa katılımcılarımıza ileriye yönelik işlem yapabilme, spot piyasalardaki fiyat dalgalanmalarından korunma ve ileriye yönelik sağlıklı referans fiyatların oluşmasını sağlama imkanları verdi. Böylece piyasalarda öngörülebilirliğin, güvenilirliğin ve şeffaflığın artmasına önemli katkılar sağladık. Ayrıca, tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemi ve Organize YEK-G Piyasası’nı sektörümüze kazandırmanın mutluluğunu yaşadık. Sonuç olarak 2021 yılı EPİAŞ’ın enerji piyasalarındaki muadil piyasalara kıyasla eksik olan ürünlerini tamamladığı ve “Enerji piyasalarında küresel ölçekte referans alınan bir enerji borsası olmak” vizyonu yolunda ilerlediği bir yıl olmuştur” diye konuştu.

Emisyon ticaret sistemi kapsamında hayata geçirilmesi planlanan karbon piyasalarına ilişkin EPİAŞ’ın çalışmalara devam ettiğini belirten Türkoğlu, “EPİAŞ’ın kurulduğu günden bu yana geçekleştirdiği çalışmalar, hayata geçirdiği piyasalar, yeni piyasaların kurulması konusunda EPİAŞ’ın yetkinliğinin artmasını sağlamıştır. Bu kapsamda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yürüttüğü çalışmalara destek olunmuş ve bilgi paylaşımında bulunulmuştur. EPİAŞ, bilgi tecrübe ve deneyimiyle Karbon Piyasalarının işletilmesi konusunda hazırdır” dedi.

Kaynak: EPİAŞ

Doğal Gaz Dağıtımına 5 Yılda 50 Milyar TL Yatırım Yapılacak

Doğal gaz dağıtımına 2022-2026 döneminde 50 milyar TL yatırım yapılması ve 320 yeni ilçeye gaz arzı sağlanması planlanıyor. Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliğinin (GAZBİR) 2021 Yılı Sektör Raporu'na göre, geçen yıl doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından 2,7 milyar TL yatırım yapıldı. Bu tutar, makroekonomik göstergelerdeki hareketlilik ve genişleme bölgelerindeki yatırımlar nedeniyle 2017-2020 dönemindeki yıllık ortalama yatırım tutarının 900 milyon TL üzerinde gerçekleşti.

Geçen yılsonu itibarıyla Türkiye'deki 922 ilçenin 594'üne doğal gaz arzı sağlandı. Türkiye genelinde doğal gaz ulaştırılan nüfus 68,5 milyona yükselirken, doğal gaz abone sayısı bir önceki yıla göre yüzde 6 artışla 18,5 milyona çıktı. Türkiye, Avrupa'da en fazla doğal gaz abonesi olan üçüncü ülke konumunda bulunuyor.

Türkiye'de en yüksek abone sayısına sahip şehir 5,5 milyonla İstanbul. Bu kenti 1,95 milyon aboneyle Ankara, 1 milyon 17 bin aboneyle Bursa, 825 bin aboneyle İzmir ve 661 bin 500 aboneyle Kocaeli takip ediyor.

Türkiye'nin toplam gaz tüketimi ise geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 23,3 artışla 58,87 milyar metreküpe çıktı. Doğal gazla elektrik üreten santrallerin tüketiminin 2020'ye göre yaklaşık yüzde 53 artması ve sisteme yaklaşık 1 milyon yeni abonenin dahil olması sonucu konut tüketiminin büyümesi, Türkiye'nin toplam gaz tüketim artışında etkili oldu.

Geçen yıl gaz tüketiminde en fazla paya sahip sektör, yüzde 36 ile elektrik santralleri oldu. Konutlar tüketimin yüzde 28'ini gerçekleştirdi. Toplam doğal gaz tüketimi içinde sanayi sektörünün payı yüzde 26, hizmet sektörünün payı yüzde 7 ve enerji sektörünün payı yüzde 3 olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'de geçen yılki kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerinin üretiminin azalması doğal gaz santrallerinde daha fazla üretim yapılmasına neden oldu. Bu durum elektrik sektöründe kullanılan gaz tüketimine artış olarak yansıdı. İl bazında İstanbul, 8 milyar metreküple en fazla gaz tüketiminin gerçekleştiği şehir oldu. İstanbul'u 5,3 milyar metreküple İzmir, 4,53 milyar metreküple Kocaeli, 4,51 milyar metreküple Bursa ve 4,49 milyar metreküple Ankara izledi. Doğal gaz dağıtımına 2022-2026 dönemini kapsayan 5 yılda 50 milyar TL’lik yatırım yapılması planlanıyor. Bu yatırımlarla 320 yeni ilçeye doğal gaz götürülmesi ve böylece Türkiye'deki ilçelerin yüzde 94'ünün doğal gaza erişiminin sağlanması hedefleniyor. Doğal gaz dağıtımındaki genişleme yatırımlarıyla bu yıl Türkiye'deki konut tüketiminin 17,4 milyar metreküp olacağı öngörülüyor. 2022-2026 döneminde yapılacak yatırımlar ve abone sayısının artmasıyla 2026 sonu itibarıyla toplam konut tüketiminin yıllık 20 milyar metreküpü aşacağı hesaplanıyor.

Kaynak: HABERTÜRK

Çinli Huawei, Türkiye’nin Güneş Elektriğini Evirecek

Çinli teknoloji devi Huawei, Türkiye’deki güneş enerjisi yatırımlarına katkısını arttırıyor. Güneş enerji santrallerinde (GES) kullanılan en kritik parçalardan inverter’in (evirici) önemli üreticilerinden biri konumundaki Huawei, Türkiye’den SolarAPEX firmasıyla iş birliğine gidiyor. Huawei ve SolarAPEX, bu iş birliğini Almanya’nın Münih Kenti’nde gerçekleştirilen dünyanın en önemli güneş enerjisi fuarı Intersolar’da imza altına aldılar. Anlaşmaya göre Huawei, SolarAPEX’e toplam 400 MW’lık inverter tedarik edecek.

Huawei Türkiye Genel Müdürü Jing Li, SolarAPEX yaptıkları anlaşmayı değerlendirirken, 20 yıldır faaliyet gösterdikleri Türkiye pazarında çevreci enerji çözümleri çerçevesinde, sürdürülebilir projelerin bir parçası olmayı önemsediklerini vurguladı. Jing Li, “Geleceğin temiz ve aydınlık dünyası için çalışmaya, Türkiye için değer üretmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Sözleşme kapsamında tedarik edilecek Huawei ürünleri SolarAPEX’in hayata geçireceği çeşitli projelerde kullanılacak. SolarAPEX Genel Müdürü Fatih Doğan Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada, Huawei’in sağlayacağı 400 MW’lık ürünün yaklaşık yarısının arazi tipi güneş santrallerinde kullanılacağını, kalan kısmın ise çatı üstü projelerde değerlendirileceğini söyledi.

Huawei Türkiye’den verilen bilgiye göre, SolarAPEX’e teslim edilecek 400 MW’lık ürünün 140 MW’lık kısmı Tosyalı Holding’in hayata geçirdiği dünyanın en büyük çatı GES projesinde değerlendirilirken, kalan 260 MW'lik kısım arazi ve çatı üstü 6 farklı GES projesinde kullanılacak. SolarAPEX Genel Müdürü Fatih Doğan, bunlar arasında Aslan Alüminyum, Kutes Metal ve Termal Seramik firmalarına kuracakları GES’lerin de yer aldığını kaydetti. Doğan, adı geçen projelerde kullanacakları güneş panellerinin ise Manisa OSB’de üretim yapan yüzde 100 Türk sermayeli HSA Solar’dan sağlanacağını söyledi. SolarAPEX’in hayata geçireceği projelerde kullanacağı Huawei SUN2000-100KTL-M1 Pro ürünü, ek bir donanıma ihtiyaç duyulmadan, ısı kaynaklı kazalara sebep olabilecek unsurlara karşı (DC ARK) tam koruma sağlıyor. Huawei, SolarAPEX ile imzaladığı sözleşme kapsamında ayrıca, güneş panelleri için çevrimiçi kontrol yapılmasına imkan sağlayan I-V Curve Lisansı’nı da sağlıyor. Bu sayede güneş panellerinin performans ve güvenlik riskleri mekanik müdahaleye ve sahaya personel gönderilmesine gerek kalmaksızın uzaktan takip edilebiliyor.

Kaynak: DÜNYA

YEDAŞ'a Ödül Üstüne Ödül

Türkiye’nin önde gelen kamu ve özel sektör kurumlarından 300' den fazla bilgi teknolojileri yöneticisinin bir araya geldiği 13. International Data Corporation (IDC) Türkiye CIO Zirvesi 13-14 Mayıs tarihlerinde Sapanca’da düzenlendi. Bu sene 68 kurumdan, toplam 260 projenin yarıştığı IDC CIO Awards ödüllerinde YEDAŞ'ın, YEDAŞ 5.0 Dijital Dönüşüm Modeli projesi, 150 kişilik jüri tarafından değerlendirme sonucu, "Best IT Cost Efficency Project of the Year" dalında ödüle layık görüldü.

YEDAŞ'ın 5 ilde 3 milyondan fazla müşteriye elektrik dağıtım hizmeti verdiğine dikkat çeken YEDAŞ Bilgi Teknolojileri ve Dijital Dönüşüm Koordinatörü Mehmet Ensari, "Özellikle kurumsallaşma, bilgi teknolojileri, entegre yönetim sistemleri ve kalite yönetim sistemleri açısından şirketlerin uluslararası ölçekte bilinirliliği ve kalıcılığı anlamında oldukça büyük önem arz eden ödülü kazanmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu prestijli ödül ile uluslararası platformlarda yapılan değerlendirmeler ile ne kadar değerli çalışmaları hayata geçirdiğimizi bir kez daha gördük. Başarı ile uygulamaya devam ettiğimiz YEDAŞ 5.0 Dijital Dönüşüm Programında layık görüldüğümüz bu ödül bizleri oldukça heyecanlandırmıştır" diye konuştu.

YEDAŞ Bilgi Teknolojileri ve Dijital Dönüşüm Koordinatörü Mehmet Ensari, “Sadece Türkiye’deki elektrik dağıtım şirketlerinin değil, Avrupa’nın da dikkatle izlediği ve rol model bir şirketin temellerini attık. Kurumsal hedeflerimize varmak için çalışmalı, öğrenmeliyiz. Amacımız ölçülebilir, şeffaf ve yönetilebilir olmaktır” dedi.

Mühendislik Öğrencilerine “Teknik Gezi”

Aras Elektrik Dağıtım Şirketi tarafından Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri için teknik gezi düzenlendi. İlk önce Şehir Kırsal Arıza birimini ziyaret eden öğrencilere Yönetim Sistemleri Başmühendisi Nazlı Nisa Demir tarafından şirketin tanıtımı yapıldı. Malzeme sorumlusu personeli tarafından da enerji nakil hatlarında kullanılan malzemeler gösterildi. Daha sonra Çözüm Merkezi’ne geçen öğrencilere, Merkez Şefi Erhan Dursunoğlu tarafından çağrıların karşılandığı ekranlar gösterildi, müşterilerden gelen örnek çağrıları da dinleyen öğrenciler talebin nasıl karşılandığı ile ilgili bilgi aldılar.

Uzaktan Kontrol Merkezi (SCADA) sistemini de inceleyen öğrencilere, Şebeke Yönetim Müdürü Fatih Koçer bilgilendirmede bulundu. Çözüm Merkezi’nde dinledikleri çağrıların sahaya iletilme sürecini yakından gören öğrencilere Şebeke Yönetim Mühendisi Hüsna Çise Eslek tarafından saha personeli için tahsis edilen tabletlere arıza kayıtlarını düşmesi ve çözümü ulaştırılmasıyla ilgili bilgiler de aktarıldı. Gezinin son durağında ise 3. Bölge Başmühendisi Ali Geyikoğlu sahada kullanılan malzemeleri anlattı ve öğrenciler trafoları yakından görme imkanı buldular.

Sistem İşletme Müdürü Halil İbrahim Has, “Elektrik elektronik, endüstri, makina ve bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencileri ile düzenlediğimiz bu gezide, öğrenciler iş hayatını yakından görme imkânı buldular. Enerjinin müşteriye ulaşmasındaki her aşamayı öğrencilerimiz ile paylaştık. Müşterilerimizden gelen çağrıları dinleterek, ilgili talebin karşılanma süresini, adımlarını gösterdik. Aynı zamanda sektördeki tecrübelerimizi de öğrencilerle paylaşarak onlara iş hayatıyla ilgili önemli tavsiyelerde bulunduk” dedi.

DÜNYADAN HABERLER
AB, Çevre Hedefleriyle Uyumlu Enerji Projelerini Destekleyecek

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, iklim ve çevre hedeflerine uyumlu sınır ötesi enerji projelerinin desteklenmesine onay verdi. AB Konseyi, üye ülkelerdeki enerji altyapılarını modernize etmeyi ve birbirine bağlamayı amaçlayan Trans-Avrupa Enerji Ağı (TEN-E) yönetmeliği güncellemesinin kabul edildiğini açıkladı.

Yeni kurallara göre, AB, gelecekte enerji alanında iklim ve Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine uyumlu ve ortak çıkar sağlayan sınır ötesi projeleri destekleyecek.

  • Bütün enerji projelerine zorunlu sürdürülebilirlik kriterleri getirilecek.
  • Yeni doğal gaz ve petrol projelerine mali destek verilmeyecek.
  • AB, hedeflerine uygun enerji projelerinin izin ve yetkilendirme prosedürlerini basitleştirecek ve hızlandıracak.
  • Yenilenebilir kaynaklardan sağlanan enerjiye öncelik verilecek.
  • Yatırımlar enerji verimliliğini, rekabet gücünü ve arz güvenliğini artıran yeşil ve iklim dostu alanlara aktarılacak.
  • Hidrojen altyapısının geliştirilmesi, karbon yakalama ve depolamaya yönelik projelere finansman sağlanacak.

Söz konusu değişiklikler, bu aşamadan sonra AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. TEN-E çerçevesinde 2013 yılından beri pek çok ülkeyi kapsayan doğal gaz boru hattı gibi projeler, "ortak fayda" sağladığı gerekçesiyle AB mali desteği gibi imkanlardan faydalanıyordu.

Kaynak: AA

IEA: Piyasa, Rus Petrolünde Azalmaya Dayanabilir

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden dolayı petrol arzında yaşanan düşüşün petrol piyasasında sıkışıklık yaratmayacağını öngördü. IEA aylık raporunda petrol üreten diğer ülkelerin arz artışına gitmesi ve Çin'de koronavirüs yasakları nedeniyle talebin gerilemesi sayesinde piyasada arz ve talebin denge sağladığı belirtildi. Raporda, "Zaman içinde Ortadoğu OPEC+ülkeleri ve ABD'nin petrol arzının düzenli biçimde artması ve talep büyümesindeki yavaşlamanın Rus arzındaki akut düşüşü dengelemesi bekleniyor" ifadesi yer aldı. IEA bu yılın küresel petrol talep büyümesi beklentisini yüksek fiyatlar ve Çin'de uygulanan koronavirüs yasakları nedeniyle 70 bin varil düşürdü.

Ajans, ayrıca Rus arzının Mayıs'ta günde 1,6 milyon varil, Haziran'da 2 milyon varil azalacağının tahmin edildiğini, Rusya'ya yönelik yaptırımların sıkılaşması veya mevcut yaptırımların alıcıları caydırması halinde bu düşüşün Temmuz'dan sonraki aylarda ise günde 3 milyon varil seviyesinde olabileceğini açıkladı.

Kaynak: DÜNYA

Almanya, Batı Avrupa’nın En Büyük Gaz Depolama Tesisini Doldurmaya Başladı

Avrupa’nın en büyük ekonomisi, Moskova’nın arzı kesme riskine karşı önlem almaya çalışıyor. Almanya, Rus Gazprom tarafından terk edilen devasa Rehden Gaz Depolama Tesisini doldurmaya başladı.

Rus gazı, özellikle Avrupa ve Almanya için hayati önem taşıyor. Ancak, Moskova’nın Ukrayna’yı işgali üzerine Batı yaptırımları nedeniyle tedarikler şüpheli hale geldi. Rusya’nın ruble cinsinden ödemeler için belirlediği ve çoğu alıcının reddettiği ödemelerde son tarih de yaklaşıyor. Almanya’nın gaz depolamaya başladığı Rehden yaklaşık 4 milyar metreküp gaz alabiliyor. Şu anda sadece yüzde 0,6 dolu olan Rahden, Almanya’nın gaz ihtiyacının oldukça altında.

Almanya'nın enerji düzenleyicisi kurumu tarafından şirketi geçici olarak yönetmek üzere atanan Kayyum Egbert Laege, Reuters'e verdiği demeçte, "Bugünden itibaren küçük hacimler enjekte ediliyor. Depolama tesisine yakında önemli ölçüde daha fazla gazın akmasını sağlamak için çözümler üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz” dedi.

Kaynak: REUTERS

İngiltere Uzaya Güneş Enerjisi Santrali Kurmak İstiyor

İngiltere enerji planlarını uzaya taşımaya çalışıyor. Bir süredir dillendirilen proje günden güne vücut bulmaya başladı. Son olarak ülkede aralarında Airbus, Cambridge Üniversitesi ve uydu üreticisi SSTL'in de bulunduğu 50'den fazla kurum ve şirket bir araya geldi. Birleşik Krallık Uzay Enerjisi Girişimi altında toplanan bu şirketler ve kurumlar atmosfer dışına bir güneş enerjisi santrali kurmak istiyor. Girişimin amacı uzayda kurulacak bir santralle İngiltere'nin sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmak. Bu kapsamda ilk santralin en erken 2035 yılında açılması planlanıyor. Projenin savunucuları Uzay'da santral kurmak için gereken teknolojinin halihazırda var olduğunu söyledi. Ancak buradaki temel problem bu kadar büyük bir yapıyı uzaya taşımak.

Oluşturulan 12 yıllık plana göre robotlarla yapılacak montaj için uzaya birçok malzeme gönderilmesi gerekiyor. Bu da kabaca bir hesapla 300'den fazla uzay seferinin düzenlenmesi anlamına geliyor. Uzaydaki güneş santrali tıpkı dünyadaki gibi çalışacak. Güneş ışınları toplanarak elektrik enerjisine dönüşecek. Daha sonra mikrodalga ışını haline getirilecek olan bu enerji radyo frekanslarıyla dünyadaki merkezlere iletilecek. Bilim insanlarının hesaplarına göre uzayda kurulacak bir güneş santrali dünyadaki muadiline göre 13 kat daha fazla enerji üretebilir.

Kaynak: NTV

HAFTANIN RAPORU

BM Türkiye 2021 Emisyon Verileri Raporu Yayımlandı

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) Sekretaryası Türkiye’nin 2021 yılı emisyonlarına yönelik raporunu yayımladı. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında yürütülen gözden geçirmede birçok eksiğe rastlandı.

Raporda 109 başlık altında değerlendirmelere yer verildi. Bunlardan 49'unun üst üste en az 3 kere gündeme gelmesine rağmen çözülememiş olduğu bildirildi. Başlıklar arasında 25 tanesi ise bu değerlendirmede ilk kez değinilen sorunlar.

Çerçeve Sözleşmesinin Ek 1'inde yer alan her bir taraf, sera gazı emisyonlarına ve bunların ortadan kaldırılmasına yönelik yıllık bir envanterini sunmak zorunda. Söz konusu rapor, Türkiye'nin 2021 envanter sunumunun uzman bir ekip tarafından yapılan incelemenin sonuçlarını içeriyor. İncelemenin 4-9 Ekim 2021 tarihleri arasında gerçekleştirildiği ifade ediliyor.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK