SEKTÖRDEN HABERLER
Dönmez: Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi Avrupa'nın En Büyüğü Olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kapasite artırma çalışmaları tamamlandığında Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin kendi alanında Avrupa'daki en büyük tesis olacağını belirtti.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'ye (BOTAŞ) ait Türkiye'nin ilk doğal gaz depolama tesisi Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nde incelemelerde bulunan Dönmez, tesisin doğal gaz depolama kapasitesinin artırılması çalışmalarına ilişkin yetkililerden bilgi aldı.

Bakan Dönmez, yaptığı açıklamada, tesiste devam eden çalışmalarla enerji arz güvenliği açısından son derece kritik projelerden birinin daha hayata geçirildiğini söyledi.

Tesisin doğal gaz depolama kapasitesine ilişkin bilgi veren Dönmez, “Halihazırda Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi 3,2 milyar metreküplük depolama hacmine sahip. Yapacağımız çalışmalarla buradaki kapasiteyi 4,6 milyar metreküpe çıkartacağız. Geri üretim kapasitesini de günlük 28 milyon metreküpten 75 milyon metreküpe ulaştırmış olacağız. Çalışmalarımız tamamlandığında bu tesis, sahasında Avrupa'daki en büyük tesis olma özelliğini kazanacak” dedi.

Dönmez, büyük bir kısmı denizde yürütülen çalışmalar kapsamında 18 kuyunun açıldığını belirterek, “Hummalı bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Hedefimiz bu yıl içerisinde burayı işletmeye almak” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin doğal gaz depolama kapasitesini artırma çalışmaları kapsamında Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nde de çalışmaların devam ettiğini dile getiren Dönmez, “Orada şu anda halihazırda 1,2 milyar metreküplük bir depo sahamız var. Oradaki çalışmalar da 1,5-2 yıl içerisinde tamamlanacak. Oradaki kapasitemiz de 5,4 milyar metreküpe ulaşacak” diye konuştu.

Dönmez, söz konusu her iki sahanın da işletme halinde olduğunu anımsatarak, “Bir yandan da depolara gaz basmaya devam ediyoruz. Tuz Gölü'ndeki deponun tamamını doldurduk. Silivri deposunun da yüzde 82'sini doldurduk. Eylül ayı sonuna kadar da kalan kısmı tamamlayacağız. Kışa tam dolu bir şekilde girmiş olacağız” değerlendirmesinde bulundu. Bakan Dönmez, Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin ihtiyaç duyduğu elektriği rüzgar enerjisinden sağlayacağını belirterek, “4,2 megavatlık kurulu gücündeki rüzgar türbiniyle birlikte bu tesisimizde kullanılacak elektrik enerjisinin tamamını karşılayacağız” ifadesini kullandı.

Proje kapsamında ağaçlandırma faaliyetlerinin de devam ettiğine dikkati çeken Dönmez, yaklaşık 400 bin adet zeytin, badem gibi ağaçların ekileceğini ifade etti. Dönmez, Türkiye'deki yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitelerine (FSRU) de değinerek, “Son yıllarda LNG terminallerimize iki adet de FSRU terminali eklemiştik. Onlar çalışır vaziyette. Bir üçüncüsü de Saros Körfezi'nde tamamlanmak üzere. Bu yıl içerisinde oradaki terminali de tamamlamış olacağız” bilgisini paylaştı.

Kaynak: HABERTÜRK

"Enerji Sektöründe Kullanılan Yazılımların Millileştirilmesi Konusunda Ciddi Adımların Atılması Amaçlanıyor"

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunda (EPDK), “Yerli Enerji, Yerli Teknoloji Ar-Ge Projesi" için değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş, toplantıda yaptığı konuşmada, projeye başlandığında "zaten yabancısı var, neden yerlileştirelim" diyenler olduğunu belirterek, "Bu tip projelerde alacağımız sonuçlar, ülkemize sağlayacağımız katma değeri gördükçe yaşayacağımız gurur, bu sürecin olası tüm zorluklarını unutturacaktır” dedi.

Ulutaş, 21 elektrik dağıtım şirketinin tamamının projeye katıldığını ancak 10 doğal gaz dağıtım şirketinin projede yer aldığını dile getirerek, söz konusu firmaların bu gibi çalışmalara daha fazla dahil olmalarının beklendiğini söyledi. Sektörlerde ihtiyaçların farklılaştığına dikkati çeken Ulutaş, şöyle devam etti:

“Bu da müşterilerimizin ve kullanıcılarımızın yeni enerji teknolojileri ve ihtiyaçlarına göre bizim pozisyon almamızı ve gelişimi yakalamamızı gerekli kılıyor. Verimliliği artırma, dijitalleşmeyi yaygınlaştırma, kontrolü artırma ve siber güvenlik konusunda çalışmalar yapmamız gerekiyor. Enerji kaynaklarında genel anlamda ithalatçı olduğumuzu hepimiz biliyoruz ancak enerji alanında kullanılan teknoloji, ekipman ve yazılımlarda ithalatçı olmamız coğrafyadan kaynaklanan bir problem değil. Üniversite, akademisyen ve gençlerimizden bu konularda daha çok bizlere faydalı olmalarını, daha çok sahalarda uygulamalara destek vermelerini bekliyoruz.”

Ulutaş, Ar-Ge alanında dağıtım şirketlerine her türlü desteği verdiklerine işaret etti. EPDK tarafından yürütülen söz konusu projeyle enerji dağıtım sektöründe bulunan yazılım ve lisansların kullanım durumlarının araştırılıp raporlanması, envanter kayıtlarının tamamlanması sağlandı. Projede, sektörde kullanılan yazılımlara yönelik ihtiyaç analizleri gerçekleştirilerek, ithal yazılımların yerini alabilecek yerli ürün ve çözümlerin araştırması yapıldı. Ayrıca milli ürün çözümü mevcut değilse teknik komisyonlar marifetiyle belirlenerek tahmini süre, fayda ve maliyet analizi çalışmaları yürütüldü.

Yerli Enerji Yerli Teknoloji Ar-Ge Projesi ile Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma stratejik

hedefleri doğrultusunda, elektrik, doğal gaz dağıtım şirketlerinin hali hazırda kullandığı yazılım ve altyapıları incelenerek yerli yazılımların kullanılacağı alanların belirlenmesi, uygun teknolojilerin seçilmesi, yabancı kaynaklı yazılımlara ödenen yıllık bakım bedellerinin düşürülmesine yönelik detaylı araştırma ve planlamaların oluşturularak enerji sektöründe kullanılan yazılımların millileştirilmesi konusunda ciddi adımların atılması amaçlanıyor. Proje kapsamında dağıtım şirketlerinden alınan bilgilere ek olarak yazılım sektörü piyasa koşulları doğrultusunda, "ilk sahip olma lisans bedelleri" ve her yıl ödenen "lisans bakım bedelleri" dahilinde tahmini maliyet çalışmaları da eş zamanlı olarak yürütüldü. Enerji dağıtım sektöründe yabancı menşeli yazılımlara 140 ile 160 milyon dolar arasında ilk sahip olma lisans bedeli ödendiği tahmin edilirken, her yıl 30 ile 35 milyon dolar arasında lisans bakım bedeli ödendiği öngörülüyor.

Kaynak: BLOOMBERG HT

Enerji İthalatı Faturası Yüzde 122,5 Arttı

Türkiye'nin enerji ithalatı için ödediği tutar, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 122,5 artarak 8 milyar 82 milyon 93 bin dolara yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan geçici dış ticaret istatistiklerine göre, haziranda Türkiye'nin ithalatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 39,7 artarak 31 milyar 595 milyon dolar oldu. Bu tutarın 8 milyar 82 milyon 93 bin dolarlık kısmını, enerji ithalatı olarak özetlenen "mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler, bitümenli maddeler, mineral mumlar" oluşturdu.

Geçen yılın haziran ayında bu rakam 3 milyar 632 milyon 868 bin dolar olarak kayıtlara geçmişti. Söz konusu dönemde, ekonomik aktivitelerdeki canlanma, sanayi üretimindeki artış ve küresel piyasalarda enerji fiyatlarının yükselmesiyle ülkede ithalat faturası da arttı. Öte yandan, ham petrol ithalatı haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11 artarak 3 milyon 169 bin 597 tona çıktı.

Kaynak: TRT HABER

Türkiye’de Trafikteki Araçların Yüzde 0,9'u Elektrikli veya Hibrit

Haziran ayı sonu itibarıyla Türkiye’de trafiğe kayıtlı 13,9 milyon adet otomobilin yüzde 0,9'unu elektrikli veya hibrit araçlar oluşturuyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı 2022 Haziran ayı Motorlu Kara Taşıtları verilerine göre, 2022 yılı Haziran ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 13 milyon 971 bin 955 adet adet otomobilin yüzde 37,3'ünü dizel, yüzde 35,5'ini LPG, yüzde 26,2'sini benzin yakıtlı araçlar oluştururken yüzde 0,9'unu elektrikli veya hibrit araçlar oluşturdu.

Ocak-Haziran 2022 döneminde trafiğe kaydı yapılan 267 bin 958 adet otomobilin yüzde 70'i benzin, yüzde 17,1’i dizel, 2,4'ü LPG yakıtlı olup, 10,5’i elektrikli veya hibrit olarak kaydedildi. 

Kaynak: ENERJİ GÜNLÜĞÜ

TREDAŞ, İPG’ye İmza Atan İlk Elektrik Dağıtım Şirketi

Trakya Bölgesi’nde üç ilde hizmet veren TREDAŞ, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla sürdürülebilirlik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Şirket, plastik kullanımını azaltma konusunda imza atan ilk elektrik dağıtım şirketi olarak İş Dünyası Plastik Girişimi İPG’de yerini aldı. TREDAŞ, İş Dünyası Plastik Girişimi’nin imzacılarından biri olarak, plastik kullanımını azaltma, önleme ve geri dönüşümünü sağlama noktasında düzenli raporlamalarını İPG’ye sunacağını taahhüt etti. Şirket, dünyadaki yaşamın sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak ve bu konuyla ilgili farkındalık yaratacak tüm çabaları, sürdürülebilirlik misyonu çerçevesinde destekleyecek. TREDAŞ, hizmet verdiği 24 lokasyonda plastikte döngüsel ekonomiye geçişe katkı sağlamayı hedefliyor. 

Plastik ambalajların çeşitli sebeplerle deniz ekosistemlerine karıştığını, yılda yaklaşık 8 milyon ton plastik atığın denizlere ve okyanuslara ulaştığını gösteren rapor ve araştırmalar olduğunu belirten TREDAŞ Genel Müdürü Reşit Bilgili, “Plastik kirliliği ile mücadeleyi bir adım öteye taşıyarak İş Dünyası Plastik Girişimi’nin çağrısına cevap verdik. Çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak ve daha yaşanabilir bir dünya için çözümün bir parçası olmak istedik. Şirketimiz faaliyet alanında çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarında yürüttüğümüz çalışmaları destekleyen bu girişimin bir parçası olmaktan dolayı mutluyuz” dedi.

İş Dünyası Plastik Girişimi (İPG), özel sektör kuruluşlarının plastik meselesine yönelik somut eylemlerini teşvik etmek; mevcut çalışmaları Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda bir araya getirmek; farkındalığı ve iş birliğini artırmak, savunuculuk yapmak ve iletişimi desteklemek amacıyla Global Compact Türkiye, SKD Türkiye ve TÜSİAD tarafından oluşturulmuş bir iş birliği platformu. Plastikler için döngüsel ekonomiyi gerçekleştirme vizyonuyla yola çıkan İPG, plastik değer zinciri aktörlerini, yerel yönetimleri ve kamu iştiraklerini, yatırımcıları, STK’ları, akademiyi ve vatandaşları bir araya getiren Türkiye’deki ilk ve tek girişim olma özelliğini taşıyor.

Aras Elektrik’ten Ardahan'a 187.6 Milyon TL’lik Yatırım

Müşterilerine kaliteli ve kesintisiz enerji hizmeti sunma adına faaliyetlerine aralıksız devam eden Aras Elektrik, Ardahan'da 2022 yılı içesindeki planlanan projelerin de tamamlanmasıyla yılsonuna kadar toplam 187,6 Milyon TL yatırım harcamasına ulaşmış olacak. Sorumluluk bölgesindeki illerden biri olan Ardahan'daki yatırımlarını sürdüren Aras Elektrik, bu bağlamda planlanan projelerini bir bir hayata geçirdi ve geçirmeye de devam ediyor. Özelleşme sonrası dönemde (2013-2021 yılları arasında) Ardahan'da, planlanan yatırım miktarının da üzerine çıkılarak 9 yılda ilgili yıl parasal değerleriyle toplamda 126,4 Milyon TL'yi aşan yatırım harcaması yapıldı. Dikkat çeken bu yatırıma 2022 yılı içerisindeki tamamlanacak olan projelerle -en büyük bütçenin yine altyapı çalışmalarına ayrıldığı projelerde- Aras Elektrik, 2022 yılı sonuna kadar 187,6 Milyon TL'lik yatırım yapmış olacak.

Yapılan yatırımlar ve hayata geçirilen projelerle müşteri memnuniyetinde iyi bir noktada olduklarını belirten Ardahan İl Koordinatörlüğü Yatırımlar ve Tesis Başmühendisi Mustafa Bozyel: “Devir sonrası dönemden 2021 yılına kadar olan 9 yıllık dönemde 185 projeyi hayata geçirdik. 2022 yılı yatırım programı çerçevesinde planlanan şebeke yenilenmesi, aydınlatma, trafo tesis çalışmalarımızla da bu yılsonuna kadar proje sayısını toplamda 221'e çıkartmış olacağız. Ayrıca bakım çalışmalarının da yapıldığı ekipman ve şebeke unsurlarını da büyük oranda iyileştirdik” ifadelerini kullandı.

Enerji ihtiyacının kesintisiz bir şekilde karşılanabilmesi, kalitesinin yükseltilmesi, olumsuz hava koşullarından kaynaklı muhtemel arıza ve kesintilerin önüne geçilmesi için yatırım planı çerçevesinde 57 km'lik havai hat yer altına alındı. 2022 yılı için de 16 km hattın planlaması yapıldı. Böylece bu yılsonu itibariyle toplamda 73 km'lik hat tamamlanarak yeraltına alınmış olacak.

Doğuda çetin kış şartlarının geçtiği bir bölgede elektrik dağıtım hizmeti verdiklerini dile getiren Ardahan İl Koordinatörü Meryem Akpınar, "Kesintisiz enerjinin sağlanması adına 2022 yılı için planladığımız 61,2 Milyon TL bütçe ile 36 adet projemiz bulunuyor. Bu bağlamda yılsonu itibariyle 221 adet projeyi hayata geçirmiş olacağız. Yatırımlarda önceliği şehir, köy ve kırsal şebekelerinin yenilenmesi, kapasite artışı, can ve mal güvenliği riski oluşturabilecek hatların deplase edilmesi, ek aydınlatma şebekeleri yapımı, trafo binalarının yenilenmesi, yeni abone bağlantı hatlarının yapılması vb. çalışmalarına veriyoruz. Özellikle muhtemel arıza ve kesintilerin önüne geçmek için planladığımız havai hatların yer altına alınması çalışmalarını yerel yönetimle koordineli bir şekilde yürütüyoruz. Çalışma bittiğinde yaklaşık 73 km'lik hat yer altına alınmış olacak” dedi.

DÜNYADAN HABERLER
İngiltere, Kömür Santrallerini Bu Kış Açık Tutacak

İngiltere Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı (DEFRA) yaptığı açıklamada, hükümetin kış döneminde İngiltere’deki kömürle çalışan elektrik santrallerinin izinlerini geçici olarak gevşetilmesi talimatını verildiği bildirildi. Açıklamada, “Karar, ortaya çıkarsa enerji güvenliği sorunlarını çözmektir” denildi.

1 Ekim’den 31 Mart’a kadar geçerli olacak önlem, Rusya’nın doğal gaz akışını azaltması ve hatta durdurulabileceğini açıklamasından sonra Avrupa’daki ülkelerin kış acil durum planlarına paralel alındı.

İngiltere Ulusal Şebekesi ise yaptığı açıklamada, bu kış elektrik arzının sıkı olacağı ancak talebin karşılanabileceğini söyledi. Gazla çalışan elektrik santralleri geçen yıl İngiltere’nin elektrik üretiminin yüzde 40’ından fazlasını oluştururken yakıt aynı zamanda İngiliz evlerinin yaklaşık yüzde 80’ini ısıtmak için kullanılıyor.

Kaynak: REUTERS

Almanya Doğal Gaza Ek Vergi Getirmeye Hazırlanıyor

Almanya yükselen gaz fiyatlarıyla gaz tedarik firmalarına destek olmak amacıyla 1 Ekim’den itibaren tüm tüketicilere ek vergi uygulamaya hazırlanıyor. Uygulanacak vergiyle Rusya’dan alınan gazın başka tedarikçilerden sağlanması sonucu ortaya çıkan ek maliyetin tüm gaz kullanıcıları tarafından paylaşılması ve gaz ticareti yapan tarafların ödenemeyen borçlarının karşılanması hedefleniyor.

2024 Ekim ayına kadar geçerli olması planlanan taslağa göre uygulama ile birlikte hane halkları ve uzun dönem endüstriyel gaz kullanıcıları ek maliyetlerle karşılaşacaklar. Gaz ithalatçıları ilgili vergi uygulaması devreye girene kadar ek maliyetleri kendileri karşılamak zorunda kalacak.

Alman Ekonomi Bakanı Robert Habeck ek verginin kilovat başına 1,5 Euro sent - 5 Euro sent arasında olacağını ve Rus gazını ikame etmeye uygun tüm şirketlere uygulanacağını açıkladı. Habeck alınacak önlemin zorlayıcı olduğunu fakat enerji piyasalarını dengelemek için önemli olduğunu belirtti. Habeck fiyatlarla ilgili, “Kasım ayında doğal gazın ne kadar tutacağını kimse net olarak bilmiyor fakat kötü haber şu ki hane başına birkaç 100 Euro civarında olacak” dedi.

Yerel kamu hizmeti kuruluşu VKU, tedbiri memnuniyetle karşılayarak, yüksek fiyatlar devam ederse verginin yükseltilmesi veya uzatılması gerektiğini de sözlerine ekledi. Hükümetin mekanizmayı tetiklemesinde etkili olan koşullardan biri Almanya'ya gaz akışının önemli ölçüde bozulması oldu. Rus Gazprom, Kuzey Akım 1 gaz boru hattından geçen akışı yüzde 20 kapasiteye indirmişti. Almanya geçtiğimiz ay üç aşamalı acil durum planının ikinci ayağını devreye almış ve hükümete fiyat değişikliklerini tüketicilerine yansıtma yetkisini veren maddenin devreye girmesini sağlamıştı. Ancak gaz fiyatlarını tedarikçisine bakmadan herkes için artıracak bir verginin daha adilane olacağı değerlendiriliyor.

Bu arada hükümet, şu anda yüzde 67,2 olan kapasitenin Kasım ayına kadar yüzde 95'ini hedefleyerek, kıştan önce gaz depolama tesislerini doldurabilmesi için vatandaşlara ve sanayiye şimdiden enerji tasarrufu yapmaları çağrısında bulundu. Firmalar seçeneklerini değerlendirirken, Berlin yönetimi geceleri 200 kamu binası ve simge yapıdaki ışıkları kapatacağını söyledi.

Habeck, Almanya’nın mevcut durumunu ülkenin gördüğü en büyük enerji krizi olarak tanımlarken Gazprom’un doğalgaz tedarikinde yaptığı kesintiler firmaların kayda değer derecede yüksek fiyatlardan yakıt almalarına neden olduğunu söyleyerek, “Bu (fiyat) farkı vergidir. Daha sonra nihai tüketiciye yansıtılacak çünkü aksi takdirde şirketler kalıcı olarak haftada milyonlar kaybedecekler" diye ekledi. DIW Ekonomi Enstitüsü Başkanı Marcel Fratzscher, maliyetleri tüm tüketicilere yansıtmanın "doğru ve gerekli" olduğunu ve Almanların gazla ısıtma faturalarının en az üç katına çıkarılmasına hazırlanmaları gerektiğini, ancak düşük gelirlileri koruyacak bir önlem paketinin gerekliliğine dikkat çekti. Habeck, yüksek enerji fiyatları nedeniyle yoksullaşan insanların korunması gerektiğini ve yardım önlemlerinin hedefleneceğini söyledi.

Kaynak: BLOOMBERG HT

Avustralya, 2035’ten İtibaren Fosil Yakıtlı Araç Satışlarını Yasaklamayı Planlıyor

Avustralya Başkent Bölgesi Hükümeti (ACT), 2035’ten itibaren içten yanmalı fosil yakıtlı araç satışlarını yasaklama planları için yeni bir strateji yayınladı. Strateji belgesinde elektrikli araç şarj ağının genişletilmesi ve inşa edilmesi ayrıca apartmanlarda şarj altyapısının sunulması için hibeler planlanıyor. Hükümet, bölgedeki yeni otomobil satışlarının yüzde 80 ila 90’ının pilli ve hidrojen yakıt hücreli olmasını hedefliyor.

Kaynak: THE GUARDIAN

Avrupa Enerji Krizine Çare Arıyor

Enerji tasarrufu için İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’den de ilginç bir çağrı geldi. İspanyol Başbakan, kamu ve özel sektörde enerji tasarrufuna katkı için çalışanlardan işyerlerine kravatsız gitmelerini istedi.

Sanchez kravatsız çıktığı basın toplantısında “Dikkat edin kravat takmıyorum. Hepimiz bu şekilde enerji tasarrufu sağlayabiliriz” diyerek bakan ve kamu görevlilerine de “kravat şart değil” önerisinde bulundu.

Sanchez kravat ve enerji tasarrufu arasındaki bağlantıyı açıklamasa da işyerlerinde bu sayede daha az klima ihtiyacı duyulacağı yorumu yapıldı. Yaklaşık bir aydır 40 derece seviyesinde seyreden hava sıcaklıklarıyla baş etmeye çalışan İspanya’da halktan elektrik faturalarını düşürmek için fazla klima kullanmamaları isteniyor.

Kaynak: CNN TURK

HAFTANIN RAPORU

Türkiye Enerji Dönüşümü Görünümü 2021

2021 yılı, Paris Anlaşması’nın onaylanması ve 2053 yılı için net sıfır hedefinin ilan edilmesi Türkiye enerji sektörü için önemli bir dönüm noktası oldu. Yerli enerji kaynaklarının ve teknolojilerinin kullanılması, enerji verimliliği, Türkiye’nin ulusal enerji politikasının merkezinde yer almakta. Bu vizyon, ülke çapında yenilenebilir enerji kapasitesi artışının hızlanmasını ve yerli olarak üretilen teknolojilerin geliştirilmesini sağlamakta. Ancak net sıfıra ulaşmak, 2053’e yönelik uzun vadeli bir enerji dönüşümü ve iklim stratejisinin oluşturulmasını ve tüm etkilerin detaylı analiz edildiği planlamaları gerektirecek görünüyor.
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi tarafından hazırlanan ‘Türkiye Enerji Dönüşümü Görünümü 2021” raporunda, Türkiye’nin enerji dönüşümü yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, elektrifikasyon ve yeni teknolojiler başlıkları altında değerlendirilmekte.  Rapor aynı zamanda, Türkiye enerji dönüşümünü tüm yönleriyle değerlendirmeyi ve ileriye yönelik bir vizyon ortaya koymayı hedeflemekte. İlki bu sene yayınlanan ‘Türkiye Enerji Dönüşümü Görünümü 2021’ raporu; bu alandaki gelişmelerin izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla her sene yayınlanması planlanıyor.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK