SEKTÖRDEN HABERLER
“Lisanssız Güneş Enerjisi Kurulu Gücü 8 bin MW’ye Yaklaştı”

Türkiye güneş enerjisinde hızlı yükselişini sürdürüyor. Lisanssız güneş enerjisi kurulu gücü 8 bin MW’ye yaklaştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) bu alanda yaptığı düzenlemelerle birlikte son yıllarda sadece belediyeler ve sanayi bölgeleri değil, tarımsal üreticiler ve turizm işletmecileri dahil her abone grubundan vatandaşlarımız tükettiği enerjinin üreticisi konumuna geldi. Bu alanda yapılan yatırımlar 3 buçuk 4 yıl içinde kendini amorti edebilme potansiyeline sahip.

EPDK bu alanda yeni ihtiyaçlara cevap verecek ve sektörün gelişimini akamete uğratacak girişimleri engelleyen yeni bir düzenlemeyi daha karara bağladı.  Sektör temsilcilerinin de katkısı ile son şeklini alan yeni düzenleme önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Yeni düzenleme ile ilgili bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yapılaşmanın yoğun olduğu yerlerde, organize sanayi bölgelerinde lisanssız üretim tesisi için yer bulamayan tüketicilerin başka dağıtım bölgelerinde, sanayi bölgeleri dışında tesis kurabilmeleri için aynı dağıtım bölgesi olması şartının kaldırıldığını açıkladı.

Yılmaz,“Örneğin bir sanayicimiz artık ister OSB içinde olsun ister dışında olsun başka bir dağıtım bölgesinde lisanssız üretim tesisi kurabilecek. Lisanslı veya lisanssız kojenerasyon tesisleri bulunan tüketiciler de belirli şartlar altında kojen santrali ile karşılayamadığı tüketimleri için lisanssız üretim tesisi kurabilecek” dedi.

9 Mayıs 2019 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile lisanssız üretim tesisi gücü tüketim tesisinin bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile ilişkilendirildiğini, 2022 Mart ayındaki kanun değişikliği ile bazı abone gruplarında bu gücün 2 katına çıkarıldığını hatırlatan EPDK Başkanı Yılmaz, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bu süreçte yerli ve yenilenebilir enerjiye verdiği destek bizim en büyük güvencemizdir. Bu düzenlememizle; ‘tüketim kadar üretim’ hedefinden sapan, mühendislik bilimine ve teknik gerçeklere aykırı olarak kurulu gücünü orantısız şekilde arttıran, gerçek tüketicilerin lisanssız üretim tesisi kurabilmeleri imkanını ortadan kaldıran, tüketim olmadan üretim yapmaya çalışan tesislerin satışa konu edilebilecek üretim miktarlarını belirledik. Düzenlememiz Cumhurbaşkanlığı kararı ve ilgili kanunun amacına sahada en iyi şekilde hizmet edecek” ifadesini kullandı.

Konu ile ilgili özellikle sosyal medyada yer alan eleştirilere de değinen Başkan Yılmaz; şunları söyledi: “Bu eleştirilerin iki sebebi olabilir ya bilgi eksikliği ya da kötü niyet. Bu düzenleme birilerini rahatsız edebilir elbette. Ama kim bu birileri? Sektöre zarar veren, tarım üreticilerimizi, sanayicilerimizi, hayvancılıkla uğraşan tüketicilerimizi kullanarak, gerçekle bağı olmayan tüketim tesisi gücü oluşturarak hat ve trafo kaybına neden olanlar, tüketim yapmadan üretim yaparak tarım, hayvancılık ve sanayi üretimlerini akamete uğratanlar… Evet bunlara dur diyoruz.  Düzenlememizin amacı belli: Kendi tüketimi için üretim yapanların desteklenmesi. Gerçek tüketimi olan ve kapasite kısıtı nedeni ile üretim tesisi kuramayan tüketicilerin önünün açılması. Bakın biz kendi binamızda güneş panelleri kurduk. Tükettiğimiz enerji kadar üretiyoruz. İstiyoruz ki yurt çapında bir güneş seferberliği başlatalım. Bu seferberlikten sadece sektörümüz değil bütün Türkiye kazanacak. Ama rica ediyorum kimse kulaktan dolma bilgilerle düzenlememizin amacını saptırmaya kalkmasın.”

Düzenleme ile tüketim miktarı kadar üretilen enerjinin tüketim oranına mahsuplaştırılacağını, bir tüketim miktarı kadar üretilen fazla enerjinin ise satışa konu edileceğini belirten Yılmaz: “Bu orandan daha fazla yapılan üretim ise bütün tüketicilerimize fayda sağlayacak şekilde ‘bedelsiz enerji’ olarak sisteme yansıyacak. Üretilen miktar yükseldikçe tüketicilerimizin faturaları da düşüş yönünde etkilenecek inşallah” dedi.

Kaynak: EPDK

EPDK, Elder ve İTÜ ARI Teknokent “Enerji Sektörü Girişimleri” için Güçlerini Birleştirdi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) koordinatörlüğünde, İTÜ ARI Teknokent iş birliğinde enerji sektörüne yönelik proje geliştiren girişimleri desteklemeyi amaçlayan “Enerjim Sensin Hızlandırma Programı” 2022 yılı başvuru süreci başladı. Hızlandırma programına, sürdürülebilir enerji arz güvenliği, elektrik sektöründe teknolojik dönüşüm, enerji verimliliği, enerji altyapıları, tüketici memnuniyeti ve benzeri alanlarda yeni yaklaşımlarla enerji sektörüne yön verecek yenilikleri barındıran enerji girişimleri 14 Ağustos 2022 tarihine kadar başvurabilecek.

Program sonunda başarılı olan enerji girişimlerini, Enerjim Sensin Demo Gününde 600 bin TL nakdi ödül ve Big Bang Startup Challenge 2022 sahnesinde 400 bin TL nakit ödül kazanma olanağı bekliyor. Kazanan girişimlere program sonunda toplamda 1 milyon TL ödül verilecek. Ayrıca, Enerjim Sensin jürisinde seçilen enerji girişimleri, Big Bang Startup Challenge’ın 458 milyon TL’lik ödül havuzundan da faydalanabilecekler.

İTÜ Çekirdek “Enerjim Sensin Hızlandırma Programı” ile girişimciler yenilikçi iş fikirlerini elektrik dağıtım sektörüne tanıtma fırsatı yakalayacak. Program kapsamında seçilen girişimler, İTÜ Çekirdek’te girişimini ticarileştirmeye yönelik eğitim ve seminerler; pazarlamadan finansa, satıştan insan kaynağına kadar 500’den fazla alanında uzman mentor, seçilen prototipleri geliştirmek için Ar-Ge fonu ve laboratuvar altyapısından yararlanabilecekler. Ayrıca, potansiyel müşterilerle bir araya gelme, ulusal ve uluslararası bağlantılara erişim, global fuar, etkinlik ve hızlandırma programlarına katılım sağlanması, yatırım imkanı gibi çeşitli avantajlar ve desteklerden yararlanma fırsatı bulacaklar.

Enerjim Sensin Programı ile her yıl onlarca yeni projenin sektöre kazandırıldığına işaret eden EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş, “Enerji gündemimiz asla hız kesmiyor. Yeni gelişmelere süratle ayak uydurmak, yeni teknolojilere uyum sağlamak, tabii özellikle de yerli kaynaklarımızdan ve insan gücümüzden azami düzeyde faydalanabilmek kurumumuz için çok önemli. Hep söylüyoruz Ar-Ge'ye yapılan yatırım Türkiye'nin geleceğine yapılan yatırımdır.  Özellikle verimlilik, yerlilik ve tüketici memnuniyeti gibi konularda sektörümüze yön verecek her yenilik her proje bizim için değerli.  Üniversitelerin bünyesinde yer alan teknoloji merkezleri, akademik çalışmaları ve saha uygulamalarını bir araya getirdiği için uygulanabilir yeniliklerin ortaya çıkacağını biliyoruz. Gençlerimizin "Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’na" gereken ilgiyi göstereceğine yürekten inanıyorum ” değerlendirmesinde bulundu.

2016 yılından bu yana akıllı şebekeler, enerji verimliliği ve depolama gibi teknolojilerin gelişimine katkı sunarken ‘Enerjim Sensin’ gibi hızlandırma programları ile genç girişimcilerin yanında yer aldıklarını dile getiren Elder Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler, “Geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’yla ‘Sektörümüzü girişimcilerle buluşturan bir teknoloji ve inovasyon merkezi olacağız. Bu program da Türkiye’de girişimcilik alanındaki en önemli markalardan biri haline gelecek.’ demiştim. Her geçen gün, yaptığımız programlar, ortaya koyduğumuz projeler ve girişimcilerimize sunduğumuz desteklerle bu ideale daha da yaklaşıyoruz” dedi.

Zaimler, sürdürülebilirlik, çevre, insan ve teknolojiyi odaklarına aldıklarını ifade ederken, “Sorunlarımıza çözüm sunacak girişimcileri ve genç beyinleri bulup ortaya çıkarmak istiyoruz. Gençlerimize, girişimcilerimize, Türkiye’nin girişimci ekosistemine inanıyoruz, güveniyoruz. Bu sebeple, geçtiğimiz sene programlarımız kapsamında girişimcilere sağladığımız desteği de bu yıl 1 milyon TL’ye çıkardık” diye konuştu. 

Geçtiğimiz sene ODTÜ Teknokent ile başarılı bir program gerçekleştirdiklerini anımsatan Zaimler, “Bu yıl İTÜ ARI Teknokent’in dünya sıralamalarında ilk 5’e girmiş kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek ile programımızı yapıyoruz. Türkiye’nin her yanında, girişimcilerimizi bekliyoruz. Şimdiden çok sayıda projenin katılması bize büyük bir mutluluk ve umut veriyor. İnovatif teknolojisi ile fark yaratacak her projeye kapımız sonuna kadar açık” ifadelerini kullandı.

İTÜ ARI Teknokent’in Türkiye’nin öncü kurumları tarafından iş birliği ve organizasyon için özellikle tercih edilen bir çekim merkezi olmasından büyük mutluluk duyduklarını aktaran İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş ise “Enerji dünyanın en önemli gündem maddesi oldu. Bu kapsamda destek verdiğimiz alanlara enerji sektörünü de ekleyerek girişimciler için önemli bir referans noktası olmaya devam ediyoruz. Onları sadece finansal açıdan değil, ticarileşme, ölçeklenme, network edinme, laboratuvar alt yapısı ve mentorluk desteği sağlayarak her açıdan destekliyoruz. Küresel ölçekte büyüyen ve evrilen önemli sektörel alanlara ve küresel ölçekte gelişen konulara yönelik çabamız

Türkiye’nin teknoloji odaklı ilerlemesinde büyüyerek devam etmektedir. Küresel bir ekosistem oyuncusu haline gelen İTÜ ARI Teknokent olarak yenilikçi enerji girişimlerimizi ‘Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’na başvurmaya davet ediyoruz” dedi. Enerji sektörünün sürekli gelişen ve değişen yapısındaki sorunlara sıra dışı çözümler üreten, gelişmelere hızlıca adapte olan yatırımları sektöre kazandırmak amacıyla düzenlenen “Enerjim Sensin Hızlandırma Programı”na enerji alanında inovatif teknolojiler geliştiren girişimler şu linkten başvuru yapabiliyorlar: enerjimsensin.info

Elektrik Dağıtım Sektörüne Hizmet Verecek “Eğitim Merkezi” Projesi Hayata Geçiyor

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen; “Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin Kurulması Yoluyla Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması Hibe Programı-(IQVET-III)” çerçevesinde başlatılan “Elektrik Dağıtım Sektöründe Mesleki Eğitim ve Öğretim Sektörel Yetkinlik Geliştirime Merkezi Kurulması Projesi” hayata geçiyor. 9 Ağustos Salı günü Ankara’da gerçekleştirilen toplantıda projenin paydaşları bir araya gelerek bundan sonraki süreçte atılacak adımları konuştu.

Açılış konuşmalarını Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Genel Sekreteri Özge Özden,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği, Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Ömer Erdem gerçekleştirdi.

Toplantının açılışında konuşan Elder Genel Sekreteri Özge Özden, “Dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak işgücü piyasası sürekli değişmekte ve bu değişimler bireyin bir işte çalışması için gereken mesleki nitelikleri de farklılaştırmakta.  Bu bağlamda, mesleki eğitim ve öğretim alanında görev yapan öğretmenlerin bilgi, beceri ve yetkinliklerinin artırılması, söz konusu sektörlerin ihtiyaçlarının karşılanması açısından elzem. Bu anlamda, eğitici ile eğitilen dengesinin sağlanması, sahada ihtiyaç duyulan ara elemanların, eğitim ve öğretim tanımlarına uygun eşgüdüm ile yürütülmesi ve bu işin sürdürülebilir olması, projemizin önemli bileşeni olacak” dedi.

Öncelikle proje kapsamında sektördeki aktörlere hizmet vermek üzere Elder tarafından bir eğitim merkezi kurulacağını söyleyen ve “Böylece mesleki eğitim ve öğretim öğretmenlerine teorik ve işbaşı eğitimler verilecek. Çevrimiçi öğrenme platformu ile de eğitimlerin sürekliliği sağlanacak” değerlendirmesinde bulunan Özden sözlerine şöyle devam etti:

“Elder olarak odağımıza insan, çevre ve teknolojiyi alarak başta elektrik dağıtım şirketleri olmak üzere enerji sektörü için faydalı çalışmalar yürütülmesine öncülük etmekte ve bu çalışmalara destek oluyoruz. Sektörümüz özelinde yürütülmekte olan en büyük Ar-Ge projelerinde yer alıyoruz.  Toplam proje bedeli 62 Milyon Türk Lirası’nı geçen 19 Ar-Ge projesine koordinatörlük yapmaktayız. Ar-Ge ve teknoloji alanında sadece ulusal fonlu projeler ile sınırlı kalmıyoruz. Uluslararası fonlu projelerde de sadece Elder payı olarak yaklaşık 1,5 milyon Euro’luk bir hacme ulaştığımızı ifade etmek isterim. Elder olarak bir fiil içerisinde olduğumuz bu faaliyetlerin tamamında, sektörde nitelikli işgücünün artmasını, elektrik - elektronik teknolojileri alanlarında dünyadaki yenilik ve değişimle uyumlu eğitim müfredatının hazırlanmasını, paydaşlar arasında artırılmasını hedeflemekteyiz.”

Proje Ne Hedefliyor?

Elektrik-elektronik teknolojileri alanında mesleki eğitimin kalitesinin artırılmasını amaçlayan proje ile elektrik-elektronik teknolojileri alanlarında sosyal ve ekonomik kalkınmayı destekleyen, istihdama hazırlayan, esnek, şeffaf, yenilikçi ve kaliteye dayalı bir eğitim sisteminin kurulmasının sağlanması hedefleniyor. Özel sektör temsilcileri ile eğitim kurumlarında çalışan öğretmenleri bir araya getirecek proje ile elektrik - elektronik teknolojileri alanında görev yapmakta olan 200 öğretmene teorik, uygulamalı, işbaşı eğitimleri verilmesi, bu eğitimler ile birlikte öğretmenlerin bilgi, beceri ve deneyimlerinin artırılması sağlanacak.

Projenin odak noktasını ise mesleki eğitim ve öğretim öğretmenlerine piyasa beklentilerine göre şekillenen modern, güncel bir eğitim vermek ve bu eğitimi bir Öğretim Eğitimi  Mükemmeliyet Merkezi kurarak kurumsallaştırmak oluşturuyor. Bu çerçevede sektördeki aktörlere hizmet vermek üzere Elder tarafından bir eğitim merkezi kurulacak.

Türkiye ve Rusya Doğal Gaz Ödemesinde Anlaşma Sağladı

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Türkiye ile Rusya arasındaki doğal gaz ticareti ödemelerinde kısmen rubleye geçilmesi konusunda anlaşma sağlandığını ve kademeli şekilde ulusal para birimlerine geçileceğini bildirdi.

Novak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Soçi kentinde gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Görüşmelerden önemli sonuçlar elde edildiğini dile getiren Novak, "Ticaret, ekonomi ve neredeyse tüm sektörlerde ilişkilerimizin gelişimini yeni bir düzeye taşıyan müzakereler çerçevesinde bugün çok önemli kararlar alındı" dedi.

Türk ve Rus liderlerin iki ülke arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma konusunda verdikleri talimatı anımsatan Novak, söz konusu hacmi artırmak için gerekli prosedürleri basitleştirmek adına gerekli adımların atıldığını söyledi.

Novak, Rusya ile Türkiye arasında özellikle ulaştırma, sanayi, tarım, turizm ve bilgi teknolojileri alanında iş birliğinin gelişeceğine işaret etti. Rusya ile Türkiye arasındaki doğal gaz ticaretiyle ilgili de önemli bir adım atılmasının kararlaştırıldığını belirten Novak, şunları kaydetti: "Türkiye'ye oldukça önemli bir hacimde, yılda 26 milyar metreküp düzeyinde sevk edilen doğalgaz konusu ele alındı. Liderler, görüşmeler sırasında doğal gaz teslimatlarında kısmen ruble cinsinden ödemeye başlanacağı konusunda anlaştı. Kademeli şekilde ulusal para birimlerine geçmekten bahsediyoruz ve ilk aşamada bazı tedarikler Rus rublesiyle ödenecek."

Novak, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin de iki lider arasındaki görüşmede ele alındığını, projenin 2023'te faaliyete geçeceğini ifade etti.

Kaynak: BLOOMBERG HT

Başkent EDAŞ Yılın İlk Yarısına İlişkin Yatırım Hedeflerini Gerçekleştirdi

Başkent Elektrik Dağıtım AŞ (Başkent EDAŞ), kesintisiz elektrik dağıtımı kapsamında yılın ilk yarısında bakım, onarım ve yatırım hedeflerini gerçekleştirdi. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Başkent EDAŞ, Ankara'da 20 bin 382 trafoda bakım, yenileme ve yatırım çalışmalarını tamamladı.

Beypazarı, Nallıhan, Elmadağ, Çankaya, Altındağ, Polatlı, Gölbaşı, Şereflikoçhisar, Etimesgut, Bala, Haymana, Ayaş, Güdül, Kızılcahamam, Çamlıdere, Kazan, Sincan, Çubuk, Akyurt, Kalecik, Pursaklar'da 38 bin 34 aydınlatma armatürünün bakımını gerçekleştiren Başkent EDAŞ ekipleri, bölgede 912 pano ile 309 trafo ve 45 dağıtım merkezini elden geçirdi. Ayrıca kentte 1964 kilometrelik hattın bakımı tamamlandı.

Ankara'da hizmet verdiği 3 milyondan fazla müşterisine daha iyi hizmet vermek amacıyla toplam 51 kilometrelik yeni kablo döşeyen Başkent EDAŞ, kentte 254 yeni aydınlatma armatürünün montajını da tamamladı. Şehirde 31 elektrik panosu ve 14 trafo merkezi montajı da tamamlandı.

7 Bin 380 Kilometrelik Hattın Bakımı Yapıldı

Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinin elektrik dağıtım hizmetini sağlayan Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), güvenli ve sürdürülebilir elektrik arzı sunmak üzere gerçekleştirdiği çalışmalarına hız verdi. 1,8 milyon abone ile yaklaşık 3 milyon kişinin hayatına dokunan şirket, yılın ilk yarısında yaptığı bakım çalışmalarına ilişkin rakamları açıkladı. Buna göre OEDAŞ, 4 bin 513 kilometre alçak gerilim, 2 bin 817 kilometre orta gerilim olmak üzere toplam 7 bin 380 kilometre elektrik dağıtım hattı, 2 bin 105 adet dağıtım trafosu ve 7 bin 154 adet aydınlatma armatürünün bakımını yaptı.

Bakım çalışmaları hakkında bilgi veren OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, "Faaliyet gösterdiğimiz şehirlerde elektrik dağıtım hizmetini Avrupa standartlarında ve yüksek kaliteyle sağlamak için sürekli bakım, onarım çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu çerçevede yılın ilk altı ayında da beş şehrimizde 200 kişilik ekibimizle sahada 7.380 kilometrelik hat için planlı çalışmalarımızı tamamladık. Yılın ikinci yarısında da sürdüreceğimiz alçak ve orta gerilim elektrik dağıtım hatları ve dağıtım trafosu bakımları ile yılsonunda plansız elektrik kesintilerini yüzde 20 oranında azaltmayı hedefliyoruz. Düzenli olarak kontrol edip, bakımlarını gerçekleştirdiğimiz armatürler ile de hizmet verdiğimiz şehirlerimizi enerjimizle aydınlatmaya devam edeceğiz" dedi.

DÜNYADAN HABERLER
AB’den Almanya’nın Yeşil Enerji Programına Onay

Avrupa Birliği (AB), Almanya’nın yeşil bölgesel ısıtmayı desteklemek için hazırladığı yaklaşık 3 milyar Euro’luk plana onay verildiğini açıkladı.

Açıklamada, planın ülkenin enerji ve iklim planı uygulaması ile AB Yeşil Mutabakatı hedeflerine uyumlu bulunduğu belirtildi. Plan çerçevesinde Almanya’da yenilenebilir enerjinin payının artacağına işaret edilirken ülkedeki emisyonların da azalacağı kaydedildi.

Açıklamada, Almanya’nın 2028 yılına kadar yenilenebilir enerji ve atık ısı ile çalışan bölgesel ısıtma şebekelerine toplam 2 milyar 980 milyon Euro’luk hibe sağlayacağı, bunun yeşil dönüşüme katkıda bulunacağı bildirildi.

Planla Almanya’da yılda 681 MWh yenilenebilir ısı üretim kapasitesi kurulması ve söz konusu yatırım maliyetlerinin yüzde 40’ına kadarlık kısmının desteklenmesi öngörülüyor. AB üyesi ülkelerin kamu desteklemelerini ne şekilde sağlayacaklarını belirleme yetkisi, AB Komisyonu’nun görev alanında bulunuyor. Üye ülkeler, kamu desteklemelerini sadece rekabete zarar vermeyecek şekilde ve kamu yararına uygun durumlarda kullanabiliyor.

Kaynak: ENERJİ PORTALI

BM Genel Sekreteri Guterres, Zaporijya Nükleer Santrali'ne Denetçi Göndermek İstiyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında ele geçirdiği devasa Zaporijya Nükleer Santrali'ne uluslararası denetçilerin girişine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Rusya ve Ukrayna, birbirlerini nükleer santrale saldırı düzenlemekle suçlamıştı. Japonya'da bir konferansta konuşan Guterres, Avrupa'nın en büyük nükleer santraline saldırmanın intihar anlamına geleceğini belirtti.

Rusya, Mart ayında Zaporijya nükleer santralini bombalamış ve daha sonra tesisin kontrolünü ele geçirmişti. Tesisteki binalar, Rus bombardımanında hasar görürken, saldırının ardından dünya liderleri Rusya'yı pervasız davranmakla suçlamıştı. Tesis, halen faaliyet gösteriyor. Tesisteki Ukraynalı personel, Rus kontrolü altında çalışıyor.

Kaynak: BBC

İsviçre'den 400 Bin Araç Pilini Aynı Anda Şarj Edebilecek Hidroenerji Yatırımı

İsviçre, aynı anda 400.000 araba aküsünü şarj etmek için yeterli elektrik depolama kapasitesine sahip olduğu belirtilen yeni bir yeraltı hidroelektrik santralini enerji sistemine ekliyor. Valais kantonundaki 2,2 milyar İsviçre Frangı (2,3 milyar dolar) yatırımla hayata geçirilen  Nant de Drance tesisinin geliştiricileri, tesisin dev bir pil gibi çalıştığını söylüyor.

Emosson ve Vieux Emosson rezervuarları arasında, yerin 600 metre altındaki bir mağaraya yerleştirilmiş altı türbin 900 MW kapasiteye sahip. Bu miktar tesisi Avrupa'nın en güçlü pompalı depolama tesislerinden biri yapmakta. Nant de Drance, talebin yoğun olduğu dönemlerde hidroelektrikten elektrik üretiyor. Ancak rüzgar ve güneş gibi kaynaklardan elde edilen çıktı talebi karşıladığında ise tesis fazla elektriği depoluyor. Tam pompalama modundan tam güç üretimine geçiş beş dakikadan az sürede gerçekleşiyor.

Tesisin Direktörü Alain Sauthier, "Bu tesiste gerçekten depolanabilecek enerji miktarı devasa, yaklaşık 20 GWh. Bu, Vieux Emosson'da dolu bir depoyla aynı anda 400.000 elektrikli otomobil pilini şarj edebileceğiniz anlamına geliyor" dedi.

Kaynak: REUTERS

Polonya’nın Kamu Enerji Şirketine Acil Durum Kredisi

Polonya'nın kamu enerji şirketi PGNiG, enerji piyasasında yaşanan fiyat artışları nedeniyle ülkenin en büyük ikinci bankası Bank Pekao (PKO S.A) ile 1 milyar Euro tutarında (4,8 milyar zloti) kredi için anlaşma sağladı. Polonya Basın Ajansı (PAP) tarafından paylaşılan belgeye göre, kredi "acil durum" kapsamında kullanıldı. Ayrıca, söz konusu kredi hazine garantili olacak ve şirket piyasayı izleyerek gerekirse alternatif adımlar da atabilecek.

Rus enerji şirketi Gazprom daha önce yaptığı açıklamada, rubleyle ödeme sistemine uymadıkları için Bulgaristan ve Polonya'ya doğal gaz sevkiyatını tümüyle durdurduğunu bildirmişti. Polonya'nın kamu enerji şirketi PGNİG de Rusya'nın doğal gaz sevkiyatını durdurduğunu teyit ederek, söz konusu adımın sözleşmenin ihlali olduğunu öne sürmüştü. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle enerji piyasasında yaşanan değişiklikler Polonyalı şirketi önlem almaya itti. Belgede sürekli artan enerji fiyatlarına değinilerek, "Enerji piyasasında yaşanan fiyat artışları nedeniyle Bank Pekao ile 1 milyar Euro tutarında (4,8 milyar zloti) kredi alımı için anlaşma sağlandı" ifadesi kullanıldı. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de yaptığı açıklamada, Varşova'nın yıl sonu itibarıyla enerji bağımsız bir ülke olacağını söylemişti.

Kaynak: AA

HAFTANIN RAPORU

Enerji Güvenliğine Yönelik Endişeler, Yenilenebilir Enerji Programlarını Teşvik Ediyor

Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi EY (Ernst & Young), Yenilenebilir Enerji Ülke Çekicilik Endeksi (RECAI) sonuçlarını açıkladı. 59.’su yayınlanan endekse göre tüm dünyada enerji güvenliğine ilişkin endişeler, yenilenebilir enerji programlarına odaklanmayı teşvik ediyor.

Enerji güvenliğinin öneminin arttığı bir dönemde, yenilenebilir enerjinin yayılımına yönelik dikkat çekici gelişmeleri mercek altına alan EY RECAI 59 raporu, farklılaşma ve çeşitlendirmenin, yenilenebilir enerji piyasasını hızlandırmaya ve enerji güvenliğini iyileştirmeye yardımcı olacağını vurguluyor.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK