SEKTÖRDEN HABERLER
“Çiftçi Elektrik Borcunu, 5 Yıla Varan Vadeyle Faizsiz Ödeyecek”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı ardından yaptığı açıklamada, çiftçilerin, geçmiş dönem elektrik borçlarını, 5 yıla varan vade ve faizsiz geri ödeme imkanıyla kapatabileceklerini açıkladı. Erdoğan,  “Bugün kabine toplantımız bayağı neşeliydi, canlıydı. Bakan arkadaşlarım bayağı iyi hazırlanmışlar. Milletimize belli müjdeleri verelim diye. Çiftçilerimizin en önemli gider kalemleri arasında yer alan elektrik faturalarında KDV oranı yüzde 8'e düşerek üreticilerimize yıllık 3 milyar destek sağlamıştık. Güneş enerji santralleri teşvik ederek hem kendi ihtiyaçlarını karşılamalarını, hem de üretim fazlasını ulusal sisteme satabilmelerinin yolunu açmıştık. Bugün de yeni bir düzenlemenin müjdesini veriyoruz. Bundan sonra elektrik faturaları aylık ödenmek yerine hasat sonunda yani ürünler satılıp gelir elde edildiğinde ödenebilecek. Ziraat Bankamız çiftçilerimizin elektrik borçları için açacağı faizsiz kredinin tahsilini hasat döneminin sonunda yapacak” dedi.

Çiftçilere önceki dönemden kalan elektrik borçları için Ziraat Bankası vasıtasıyla kolaylık getirdiklerini ifade eden Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “5 yıl vade ve faizsiz geri ödeme imkanı ile çiftçilerimiz borçlarını kapatabilecek. Enerji şirketlerimizle önceki dönem borçların gecikme cezası uygulanmadan, ana paradan bir bölümünü indirilmesi mutabakata varıldı. Enerji maliyetleriyle ilgili bu kolaylıkların çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Çalışanlara ödenen elektrik ve doğal gaz desteklerinin 1000 TL'ye olan kısımına vergi muafiyete getiren, yurtdışında çalışan işçilere ödenen ücretleri istisna tutan üç düzenlemenin hayırlı olmasını diliyorum.”

Kaynak: HABERTÜRK

“Enerji Bizden Rekolte Sizden”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gaziantep’te “GAP Küçük Ölçekli Sulama İşleri” projesinin imza töreni ve Nizip ilçesindeki Hancağız Güneş Enerjisi Santrali’nin açılışına katıldı. Varank, 75 milyon TL’ye mal olacak olan sulama projesi ile 103 bin dekar alanın yeniden sulanmaya başlayacağını belirterek, Gaziantep’te tarımsal ürün kalitesi ve veriminin artacağını söyledi.

Varank, şöyle konuştu: “GAP İdaresi ve kalkınma ajansımızla bu projeleri desteklemeye devam edeceğiz. Açılışını yaptığımız güneş enerji santrali de ilk etapta 5 MW elektrik üretecek. Güneş enerjisi santrali kapsamında buraya 30 milyon TL katkı sağladık. Burada kurduğumuz santralle sulama maliyetlerinin tamamını karşılayabileceğiz. 35 bin dekarlık arazide artık pompajla ilgili elektrik faturası bu bölgeye gelmeyecek. 5 MW’lik santrali 15 MW’ye çıkarmak için de destek vereceğiz. Sulama kanalları faaliyetleriyle ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan destek alarak Barak Ovası’nı daha çok sulayacağız. Elektrik santrali ile elektrik maliyetini ortadan kaldıracağız. Biz enerjiyi vereceğiz, siz rekolteyi vereceksiniz ve hızlı şekilde buraları kalkındıracağız.”

Kaynak: MİLLİYET

Emobilite Operatörleri Derneği Kuruldu

Elektrikli araç şarj istasyonu işletmecilerinin bir araya gelmesi ile yeni bir dernek kuruldu. Konu ile ilgili yapılan açıklamada Emobilite Operatörleri Derneği (E-MOD) adıyla kurulan dernek ile Türkiye’de elektrikli araç kullanımının artması ile elektrikli araç şarj istasyonu ağının, alt yapısının ve hizmetinin gelişimine katkıda bulunmanın hedeflendiği bildirildi. Bununla birlikte dernek bu amaçlar kapsamında iklim değişikliği ve hava kirliliği problemlerinin önüne geçilmesi ile karbon salımının azaltılması adına faaliyetler de yürütecek.

Derneğin ilk Yönetim Kurulu Başkanı Enerjisa Enerji CEO’su ve Eşarj Yönetim Kurulu Başkanı Murat Pınar olurken Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini ise Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak yürütecek. Derneğin kurucu üye şirketleri arasında Zebra Elektronik A.Ş (Voltrun) şirketini temsilen Berkay Somalı ve EVS Elektrikli Şarj Sistemleri A.Ş. (Sharznet) şirketini temsilen Tamer Şengönül bulunuyor.

Kaynak: YEŞİL EKONOMİ

2023 IEEE PES GT&D Uluslararası Kongre ve Fuarı, 22-25 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da

The Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) yaklaşık 50 yıldır Kuzey Amerika’da her iki yılda bir düzenlediği “IEEE PES T&D” Konferans ve Fuarı’nın devamı olan 2023 IEEE PES GT&D İstanbul Uluslararası Kongre ve Fuarı, 22-25 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde (ICC) gerçekleştirilecek.

Türkiye ve dünyadaki akademisyenleri, endüstri uzmanlarını ve teknoloji liderlerinin yanı sıra; enerji üretim, depolama, dağıtım, iletim, çevre, finans, yeşil binalar ile yerleşkeler ve akıllı şehircilik gibi çeşitli sektörlerden küresel ve yerel şirketlerin katılacağı 2023 IEEE PES GT&D, uluslararası düzeyde “Bilimsel ve Teknolojik” bir platform. İstanbul Harbiye’de yer alan İstanbul Kongre Merkezi’nde (ICC), 10 bin m2’lik fuar alanında yapılacak olan fuar ve sergi etkinliğine yaklaşık 300 civarında yerli ve küresel firmanın katılımı ve yaklaşık 10 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.  Eş zamanlı olarak yapılacak olan bilimsel konferansa ise 1.000’in üzerinde delegenin katılacağı tahmin ediliyor.

Elektrik, enerji ve çevre sektörlerinin geleceğini şekillendirmek için, katılımcılardan son bilimsel ve teknolojik gelişmeleri içeren bildiri, süper panel oturumu, teknik panel oturumu ve meslekteki profesyoneller ve mesleğe yeni katılanlar için eğitim programı önerilerinin yer alacağı fuardaki oturum başlıkları ise şöyle: “Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Elektrik Üretimi, Şebekelerin Otomasyonu ve Yönetimi, Elektrik İletimi Enerji, Çevre ve Karbonsuzlaştırma, Fosil Kaynaklardan Yenilenebilir Kaynaklara Global Enerji Geçişleri, Akıllı Şehirler ve Ulaşım Elektrifikasyonu, Enerji Geliştirmede ve Elektrik Üretiminde Dijitalleşme, Elektrik Dağıtımı ve Mikroşebekeler, Enerji Depolama ve Elektrikli Araçlar.” Kongreyle ilgili detaylı bilgiye https://ieee-gtd.org/  adresinden erişebilirsiniz.

SEDAŞ, Bakım ve Geri Kazanım Merkezinin Açılışını Gerçekleştirdi

Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ), sürdürülebilir kalkınma hedefiyle çevreci dostu çalışmalarına hız verdi. SEDAŞ üst yönetim ekibi, departman müdürleri ve bağlı çalışanların katılımı ile açılışı yapılan Sakarya’daki genel merkezde bulunan Malzeme Bakım ve Geri Kazanım Merkezi’nde arızalı durumdaki eski ürünler, mekanik veya elektronik bakımlarla yeniden kullanılabilir hale getiriliyor. Böylelikle atık oluşumları en aza indirilirken onarılan malzemelerin tekrar hizmete alınmasıyla ülke ekonomisine milyonlarca liralık katma değer yaratılıyor. 

Geçtiğimiz günlerde devreye alınan, 600 metrekare alana kurulu SEDAŞ Malzeme Bakım ve Geri Kazanım Merkezi’nde 20 farklı türdeki malzeme, bakım ve onarımların ardından yeniden kullanılıyor. Endüstriyel boyahane, 10 tonluk tavan vinci, transformatör kurutma fırını, 20 tonluk atık siloları gibi olanaklara sahip merkezde, 7 uzman görev alıyor. Her yıl 100 adet hücre, kesici ve 110 adet trafonun işlem görmesi planlanırken normal koşullara göre bir senede gerçekleşecek çalışmaların merkez sayesinde iki ay içinde tamamlanacağı belirtildi. Merkezdeki geri dönüşüm çalışmaları sayesinde SEDAŞ tarafından iki ayda 653 bin lira değerinde tasarruf sağlanacağı ve bir yıl içinde ise 6 milyon TL tutarın milli ekonomiye kazandırılacağı açıklandı.

SEDAŞ Malzeme Bakım ve Geri Kazanım Merkezi binasının içinde “Fikrinle işine değer kat” mottosuyla Ar&Ge atölyesi de bulunuyor. Atölyede SEDAŞ mühendisleri ve saha çalışanlarının katılımlarıyla proje çalışmalarına destek verilecek. Arge ekibinin liderliğinde Ar&Ge envanter yönetimi, ölçümleme, donanım tasarım ve üretimi ile test çalışmaları yapılacak. 3 boyutlu yazıcıların kullanılacağı mekânda prototip ürün showroomu, akım gerilim varyakları ile mekanik ve elektronik test alanı bulunurken ayrıca paydaş toplantıları, tüm çalışanların yer aldığı çalıştaylar, fikir atölyeleri, yazılım ve tasarım çalışmaları da gerçekleştirilecek.

SEDAŞ Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Dr. Necmi Odyakmaz, Malzeme Bakım ve Geri Kazanım Merkezi ve Ar&Ge Atölyesi’ndeki çalışmaların önemine değindi. Dünyanın en büyük sürdürülebilirlik inisiyatifi Birleşmiş Milletler Global Compact üyesi olarak çevresel ve toplumsal taahhütleri yerine getirmeyi hedeflediklerini kaydeden Odyakmaz; “Merkezimizdeki geri dönüşüm çalışmaları sayesinde milli servetimize milyonlarca liralık ekonomik değer sunmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Sahada kullanılıp arızalanan malzemelerimizi yeniden kullanıma kazandırarak böylesi büyük bir tasarruf sağlarken aynı zamanda atık oluşumunu da minimum seviyeye çekiyoruz. Bunlarla birlikte verimlilik, inovasyon, iş sağlığı ve güvenliği gibi alanlarda da örnek uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Merkezimiz bünyesinde açılışını gerçekleştirdiğimiz Ar&Ge atölyesiyle de hem şirketimize hem 20 bin metrekarelik hizmet bölgemize hem de ülkemize katma değer yaratan projeler geliştirmeye devam edeceğiz. SEDAŞ olarak sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla daha fazla başarılı çalışmaya imza atacağız” dedi.

MEDAŞ, Dijital Dönüşümüne Kamulaştırma Süreçlerini de Dahil Edecek

MEDAŞ her yıl enerji nakil hatları, dağıtım merkezleri ve trafo binalarının taşınmazları için binlerce parselde kamulaştırma işlemleri yürütüyor. Bu süreçte elde edilen verilerin mekansallaştırılması ve dinamik bir şekilde yönetimi her geçen yıl daha da önem kazanıyor. MEDAŞ, bu kapsamda masaüstü CAD programında üretilen kamulaştırma projelerinin web tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemine dinamik şekilde aktarılması, kamulaştırmanın bağlı olduğu sistemlerle entegrasyonların sağlandığı, tüm kamulaştırma süreçlerinin yürütüleceği tek sistem olan “Kamulaştırma Bilgi Sistemi” Projesi için NETCAD ile yazılım sözleşmesi imzaladı.

MEDAŞ Genel Müdürlüğünde gerçekleşen sözleşme imza töreninde MEDAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş ve NETCAD Eş Genel Müdürü Deniz Şanan hazır bulundu. Erol Uçmazbaş ve Deniz Şaran yaptıkları konuşmalarla bu iş birliğine çok önem verdiklerini ve Kamulaştırma Bilgi Sistemi Projesinin diğer elektrik dağıtım şirketlerine örnek olacağına inandıklarını ifade etti.

Mekansal verilerin dijitalleşmesine öncülük eden ilk yerli yazılım firmalarından olan NETCAD ile MEDAŞ arasında gerçekleşecek olan bu iş birliği sayesinde kamulaştırma ve dolayısıyla yatırım süreçlerine değer katan bir yazılım projesi hayat geçirilecek olup programın kullanımına 2022 yılının sonunda başlanılacak. Enerji dağıtım sektöründe diğer dağıtım şirketlerinin toplamından daha fazla kamulaştırma işlemi gerçekleştiren MEDAŞ, bu proje ile kamulaştırma projelerinin tek sistemde kayıt ve takibinin yapılabilmesini, üretilen kamulaştırma projelerinin süreç yönetimine aktarılmasını, kamulaştırma projeleri arasındaki veri alışverişinin sağlanmasını, entegrasyonlar ile yazışmaların ilgili projelerle ilişkilendirilmesini, matbu yazışmaların yapılmasını, kamulaştırmaya konu olan ödemelerin gerçekleşmesini ve tüm bunların raporlanmasını amaçlıyor.

DÜNYADAN HABERLER
Hollanda'da Enerji Krizine Karşı Yeni Önlemler Alındı

Hollanda hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, ülkede yaşanan enerji krizi nedeniyle bazı önlemler alındığı bildirildi. Açıklamada, 1 Ocak 2023'ten itibaren gaz ve elektrik ücretleri için yıl boyunca geçici bir tavan fiyat uygulamasına gidileceği, bunun bir metreküp gaz için yaklaşık 1,50 Euro ve bir kilovat elektrik için 70 cent olduğu belirtildi. Enerji fiyatlarındaki gelişmeye göre tavan fiyatın düşürülebileceği fakat gaz için metreküp başına 1,20 Euro’nun altına düşülmeyeceği ifadesi kullanıldı. Tavan fiyat uygulaması sayesinde ortalama bir hanenin yıllık 2 bin 280 Euro, aylık ise 190 Euro tasarruf yapacağı kaydedildi.

Hükümetin fiyat tavanını ortalama düzeyde güvence altına aldığı, bunun bir hanenin yılda ortalama 1200 metreküp gaz ve 2 bin 400 kW elektrik tüketeceği hesabı ile yapıldığı, ortalama miktarda gaz ve elektrik tüketen bir hanenin aylık faturasının 290 Euro’yu geçmeyeceği aktarıldı.

Enerji faturalarına iki farklı ücret yansıyacağı, ortalama tüketim limitine kadar olan kısım için sabit tavan fiyat tutarı olacağı, ortalama tüketimin üzerindeki kısım için ise piyasa fiyatının yansıyacağı belirtildi. Bunun enerji tasarrufunu teşvik etmek için yapıldığı bilgisi paylaşıldı. Aylık enerji faturalarının 1 Kasım'dan itibaren bir ara çözüm yoluyla düşürülebileceği belirtilirken, enerji şirketlerinin ise önümüzdeki kış faturaları ödeyemeyen hanelerin gaz ve elektriğini kapatmasına izin verilmeyeceği, hanelerin büyük borçlar oluşturmasını önlemek için ise bir acil durum fonu oluşturulacağı açıklandı.

Tavan fiyatı uygulaması nedeniyle, önümüzdeki yıl için enerji vergisinin azaltılma planının iptal edildiği bilgisi paylaşıldı. Fiyat tavanına ek olarak, gelecek yıl düşük gelirliler için 1.300 Euro’luk enerji ek ücreti verileceği kaydedildi.

Kaynak: BLOOMBERG HT

Orta Avrupa Kışa Enerji Tasarrufu Önlemleriyle Giriyor

Orta Avrupa’da hükümetler enerji tasarrufu için çareyi ışıkları söndürmek, termostatları kısmak ve koridorlara hareketi algılayan sensörler yerleştirmekte buldu. Amaç, Rusya’nın doğal gaz kesintileriyle geçecek kış mevsimine hazırlanırken maliyetleri düşürmek ve doğal gaz kesintilerinin etkisini en aza indirmek. Orta Avrupa'da birçok ülke hala doğal gaz konusunda Rusya'ya bağımlı. Bu ülkelerin hepsi kıtayı etkileyen yüksek elektrik fiyatlarıyla mücadele ediyor.

Çek Cumhuriyeti hükümeti, devlet dairelerinde ampullerin yarısını sökme ve eski ampulleri enerji tasarrufu sağlayan LED ışık kaynaklarıyla değiştirme kararı aldı. Koridorlara ışıktan tasarruf etmek için hareket sensörleri yerleştirilecek ve Prag'ın 19’uncu yüzyıldan kalma merkezindeki binalardaki ışık seli uygulamasına son verilecek.

Çek Cumhuriyetindeki devlet binalarında sıcaklık 22 santigrat derece civarında bazen de daha yüksek tutuluyor. Başbakan Petr Fiala, devlet binalarında sıcaklığın 19-20 Santigrat dereceye, koridorlarda ise 15 Santigrat dereceye indirileceğini açıkladı. Fiala, “Özellikle devlet kurumlarına örnek teşkil etmeleri için baskı yapıyorum. Yüzde 17 ile 20 arasında enerji tasarrufu sağlamak için bir önlem paketi uyguluyoruz” dedi.

Başkanlık ofisi, bundan böyle sembolik Prag Kalesi'nde ve katedralde ısıtma düzeyinin düşürüleceğini, gece saat 10’dan itibaren ışıklarının söndürüleceğini bildirdi. Normalde Prag Kalesi’nin ışıkları gece yarısından sonra kapatılıyordu. Sanayi Bakanlığı da diğer önlemlerin yanında buzdolabı sayısını azalttı.

Macaristan’da hükümet, hastaneler ve sosyal hizmet kurumları hariç devlet kurumlarının ve şirketlerin doğal gaz tüketimini bir önceki yıla göre yüzde 25 azaltma talimatı verdi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon binasının ardından dünyanın ikinci en büyük binası olan Romanya parlamento sarayında da ışıklar sönecek. Bu ay başında yapılan açıklamaya göre dış mekan ışıkları yarıya indirilecek ve dekoratif ışıklar geceleri yalnızca 2 saat yanacak.

Polonya hükümeti de birçok kuruma elektrik tüketimini yüzde 10 azaltma talimatı verdi. Mesai sonrasında yetkililer bilgisayarlarını kapatacak ve şarj cihazlarını fişten çekecek. Yalnızca gerekli belgelerin yazıcı ile basılmasına izin verilecek. Maliye Bakanlığı'nda süs havuzu kapatıldı, binanın dış aydınlatmasının da yalnızca hafta sonlarında iki saat açık kalmasına karar verildi. Başkent Varşova'da sokak lambalarındaki 38 bin ampul LED ışıklarla değiştirildi. Tasarruf, ulusal düzeyde maliyetleri sınırlandırma ve diğer önlemler üniversiteler ve spor tesisleri gibi ısıtma ve soğutmanın günlük faaliyetlerin önemli bir parçası olan yerlerde hala yeterli olmayabilir.

Slovak üniversiteleri hükümetin kasım ortasına kadar daha fazla kaynak sağlamaması durumunda dersleri çevrimiçi yapacağını duyurdu.

Çek Cumhuriyeti'nde 500’den fazla spor kulübüyle yapılan bir ankete göre, kapalı havuz, buz pisti, spor salonu gibi yerleri kullananların yüzde 61’i enerji maliyetlerinin şimdiden yüzde 135 artması sebebiyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

Kaynak: VOA

BM Fosil Yakıt Kazançlarının Vergilendirmesini İstiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim değişikliğiyle mücadele için fon sağlamak amacıyla fosil yakıt kazançlarından vergi alınmasını önerdi.  Guterres, Genel Kurul'a seslenerek gelişmiş ülkelerin fosil yakıt şirketlerinin beklenmedik kârlarının vergilendirilmesi gerektiğini söyledi. Guterres, önerdiği vergi sisteminin insanlığı korumak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için fon yaratmaya yönelik olduğunu vurguladı. İklim değişikliğinin hafifletilmesi adına kimin ödeme yapması gerektiği hususundaki tartışmaların ardından Guterres, görevin daha zengin ülkelere düşmesi gerektiğini belirtti.

Dünyayı şu anki konumuna getiren etken, karbon emisyonları olduğu için daha az gelişmiş ülkeler uzun zamandır gelişmiş ülkelere iklim finansmanının çoğunu ödemeleri çağrısında bulunuyor. Antonio Guterres, fosil yakıttan alınan vergilerden sağlanan fonların iki şekilde değerlendirilebileceğini söyledi. Bunlardan biri iklim krizinin nedeniyle kayıp ve zarara uğrayan ülkelerin desteklenmesi olacak. Guterres diğer yol olarak ise artan gıda ve enerji fiyatlarıyla mücadele eden toplumların desteklenmesini teklif etti.

İklim değişikliğinden etkilenen gelişmekte olan ülkelerden en sonuncusunun Pakistan olduğunu belirten Guterres, “Hane bütçeleri küçülürken ve gezegenimiz yanarken, fosil yakıt endüstrisi yüz milyarlarca dolarlık sübvansiyonlar ve beklenmedik kârlarla ziyafet çekiyor” diye konuştu. Daha az gelişmiş ülkelerin, bu hafta New York'ta gerçekleşecek küresel liderler toplantısında tartışılacak bir belge hazırladığı bildirildi. Gelişmekte olan ülkeler bu belgeyle, adalet temelli bir bakış açısına dayalı iklim finansmanı üretmek için küresel bir kaynak arıyor.

Kaynak: ENERJİ GÜNLÜĞÜ

Almanya, Enerji Şirketi Uniper'i Kamulaştırdı

Alman hükümeti, Avrupa’yı saran enerji krizi sürecinde arzı güvence altına almak için Finlandiya kamu şirketi Fortum’un çoğunluk hissesine sahip olduğu enerji şirketi Uniper’i kamulaştırdı. Uniper, Almanya'nın en büyük Rus gazı ithalatçısı konumunda.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Alman hükümetinin enerji şiketi Uniper’e 8 milyar Euro sermaye aktarılacağı belirtilerek, hükümetin Fortum'un Uniper'deki yüzde 77,9'luk hisse payının hisse başına 1,70 euro karşılığında alacağı aktarıldı. Bakanlığın açıklamasında, sermaye artırımının ve hisse alımının tamamlanmasının ardından hükümetin Uniper'in yaklaşık yüzde 99’una sahip olacağı belirtilerek, böylece hane halkı ve şirketler için enerji arzının güvence altına alınacağı vurgulandı.

Almanya'nın en büyük Rus gazı ithalatçısı konumundaki Uniper, Rusya’dan yeterli miktarda tedarik sağlayamayınca piyasalardan daha yüksek fiyatlardan aldığı gazı müşterilerine, kriz öncesi yapılan anlaşmalar kapsamında, çok düşük fiyatlara satmak zorunda kalmış bu nedenle mali açıdan zor bir duruma düşmüştü. Finlandiya kamu şirketi Fortum, enerji şirketi Eon’dan Uniper’in yüzde 46,6’lık hissesini 2018’de satın almış ve ardından kurtarma paketi görüşmelerine kadarki süreçte hisse payını yüzde 77,9’a çıkarmıştı. Alman işçi sendikaları, Fortum’un Uniper’i satın almasına ve çoğunluk hisselerine sahip olmasına karşı çıkarak, şirketin çıkarlarının çalışanların çıkarıyla uyuşmadığı gerekçesiyle Berlin hükümetine şirketin çoğunluk hisselerini geri alması için çağrıda bulunmuştu.

Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattı üzerinden Avrupa’ya günlük doğal gaz sevkiyat kapasitesini 27 Temmuz’da yüzde 20’ye düşürmüş ve eylül başında ise tamamen durdurmuştu. Enerji ithalatında büyük oranda Rusya’ya bağımlı olan ve Avrupa'nın en büyük ekonomisi konumundaki Almanya, Moskova’nın Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattı üzerinden gaz akışını durdurma kararı sonrasında bir enerji kriziyle karşı karşıya kalmıştı.

Kaynak: NTV

HAFTANIN RAPORU

Yenilenebilir Enerji ve İstihdam 2022

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından hazırlanan Yenilenebilir Enerji ve İstihdam 2022 Raporu’na göre, küresel ölçekte temiz enerji alanında istihdam edilenlerin sayısı, geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre yüzde 6 aratarak 12,7 milyon kişiye ulaştı. Temiz enerji alanındaki istihdam artışında, ülkelerin sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşma planları, bölgesel değişimler, sanayide yeniden yapılanma, artan talep ve rekabet, teknolojik gelişmeler ve üretim süreçlerindeki değişimler etkili oldu.

Rüzgar, güneş, biyokütle gibi temiz enerji teknolojileri temel alınarak hazırlanan rapora göre, istihdamda ilk sırada gelen güneş enerjisi sektöründe çalışanların sayısı geçen yıl itibarıyla 4 milyon 291 bin olarak kayıtlara geçti.

Rapora göre, dünya genelinde temiz enerji alanında istihdam artışının devam edeceği ve 2030 yılında bu alanda çalışan sayısının 38,2 milyonu bulacağı öngörülüyor. Söz konusu alanda en fazla istihdam sağlayan ülkeler ise Çin, Brezilya, ABD, Hindistan ve Almanya olarak dikkati çekiyor. Çin’de 5,3 milyon kişinin yenilenebilir enerji sektörünün değişik alanlarında çalıştığına işaret edilen rapora göre, Çin’i, 1,2 milyon istihdamla Brezilya, 923 bin istihdamla ABD, 863 bin istihdamla Hindistan ve 352 bin istihdamla Almanya izliyor.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK