SEKTÖRDEN HABERLER
Karadeniz Gazından Müjdeli Haber

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Sakarya gaz sahası içerisinde bir komşu alanda yeni keşif amaçlı bir sondajımız daha yapılıyor. Çaycuma -1 adını verdiğimiz kuyuda. İlk veriler pozitif geliyor, arkadaşlar çalışmalarını sürdürüyor" ifadelerini kullandı. Çukurova bölgesinde şu anda 3’üncü kuyunun açıldığını yaklaşık 8-10 milyon varillik bir rezervin var olduğunu dile getiren Dönmez, "Biz neredeyse su seviyesinden petrol bulduk, bu büyük bir nimet" diye konuştu.

Bakan Dönmez, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. “Türkiye’nin birçok yerden gaz tedarik edebilen nadir ülkelerden birisi olduğunu belirten Dönmez, “Gaz tedariki konusunda cazibe merkezi haline geldik. ABD’den Körfez ülkelerine, hatta nadir olmakla birlikte Asya Pasifik kaynak noktalarına varıncaya kadar tedarik edebiliyoruz. Böyle baktığımızda yaklaşık 15 farklı ülkeden gaz tedarik ediyoruz. Bu bir dağıtım merkezi ve ticaret merkezi olmak için yeterli bir kaynak dağılımını içeriyor” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık, 6 milyar metreküplük doğal gaz deposu olduğunun bilgisini veren Bakan Dönmez, 2 yıl içerisinde bu rakamın 10 milyar metreküpe çıkacağını söyledi. Gaz merkezi olduktan sonra başka ülkelerin boru hatlarıyla gazlarını Türkiye’ye göndermek isteyeceklerinin altını çizen Dönmez, bu yönde istek olduğunu dile getirdi.

Şubat ayının başında İstanbul’da bir uluslararası gaz konferansı düzenlemeyi düşündüklerini vurgulayan Bakan Dönmez, “Hem kaynak ülkelerin, tedarikçilerin bakanları ve önemli temsilcileri olacak hem de talep tarafının temsilcileri. Bütün konuları enine-boyuna tartışmış olacağız. Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaştan kaynaklı olarak son derece dengeli bir politika yürütüyor. Sayın Cumhurbaşkanımız, meselelerin çözümü için her iki tarafla da rahatlıkla görüşebiliyor. Biz sadece kendi tedarikimiz için değil Afrika’da, Avrupa’da, Asya’da birçok ülkenin gıdaya erişimi açısından da önemli bir rol üstlenmiş olduk. Bunu niçin enerji için de yapmayalım? Çünkü bugün içinde bulunduğumuz bölgede bir enerji krizi de yaşanıyor, aslında Türkiye burada önemli bir aktör olabilir” dedi.

Doğu Akdeniz’de keşif yapan İsrail ve Mısır gibi ülkelere gaz merkezi projesinin hayata geçirildikten sonra gazlarını Türkiye’ye getirip burada pazarlayabileceklerini ilettiklerini bildiren Bakan Dönmez, “Bu pazar şeffaf ve güvenilir olacak. Hem arz tarafının hem de talep tarafının haklarını koruyacak şekilde bir piyasanın oluşması için elimizdeki tüm enstrümanları sonuna kadar kullanacağız” diye konuştu.

Bakan Dönmez, Karadeniz gazında işlerin plana uygun olarak gittiğine dikkati çekerek şunları söyledi:

“Bir aksilik olmazsa da Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında ilk gazı vatandaşlarımıza götüreceğiz, tüm hedefimiz, gayretimiz o yönde çalışıyor. Gazımızı sisteme bağladığımızda bununla alakalı maliyetlerimizde netleşmiş olacak Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Yapılabilecek bir şey varsa bugüne kadar hükümetimiz bu konularda nasıl destek olduysa bundan sonra da elbette olacak. Doğal gazda biz tükettiğimiz gazın yüzde 99’unu ithal ediyoruz. Yani neredeyse tamamında dışa bağımlı olduğumuz bir üründe Karadeniz Gazı devreye girdiği zaman ve tam üretime geçtiğimizde toplam tüketimin yüzde 25-30’luk kısmını artık kendi gazımızı kullanıyor olacağız. Doğal gazda dışa bağımlılığımız yüzde 70’e inecek. Ama yeni araştırmalar sonucu keşifler gelirse tabi bu oran daha da azalacak.”

Bakan Dönmez, ilk 6 aya bakıldığında doğal gazda sübvansiyon miktarının 150 milyar lira olduğunun altını çizerek, “Elektrik tarafındaki sübvansiyon miktarı yaklaşık 20-25 milyar lira civarında. Yılsonuna doğru tabi bu rakam muhtemelen ikisini topladığımızda 200’ü aşacak, belki 250 milyar lira civarlarına gelecek. Önümüzdeki yıl da fiyatlar bu şekilde yüksek seyrettiği müddetçe bu destekleme mekanizmasına devam edeceğiz. Bundan vatandaşımızın bir endişesi olmasın” ifadesini kullandı.

Gazda yeni keşiflere ilişkin gelen soruyu yanıtlayan Dönmez, şunları kaydetti:

“Sakarya gaz sahası içerisinde bir komşu alanda yeni keşif amaçlı bir sondajımız daha yapılıyor. Çaycuma -1 adını verdiğimiz kuyuda. İlk veriler pozitif geliyor, arkadaşlar çalışmalarını sürdürüyor. Orada da netice alınca da tabi ki bunu vatandaşımızla paylaşacağız. Karadeniz bizim için gelecek vaat ediyor, daha çok müjde verebileceğimiz bir saha olarak görüyor ve değerlendiriyoruz, biraz sabırlı olursak o da olacak. Mevcut Sakarya gaz sahasında rezerv değerlendirme çalışmalarımız da tamamlanmak üzere. Bu çalışmaları uluslararası ekspertiz yapma kabiliyetine, imkanına sahip şirketlere de değerlendiriyoruz. İlk gelen veriler de bizim 540 milyar metreküplük Doğal Gaz verisini belki yukarı yönlü güncelleme ihtiyacını da doğurabileceği yönünde. Manifold dediğimiz 280 tonluk dağıtıcı merkezi geldi yurt dışından, gemiye yüklendi, yerine götürüldü. 280 tonluk bir ekipmanı suyun altına robotlarla gidiyoruz ve o kuyulardan gelen bağlantı borularıyla onu birleştiriyoruz. Artık orada toplanan gazı karaya çıkartacak ana iletim hattına bağlanmış olacak.”

Kaynak: HÜRRİYET

Depolamalı Rüzgar ve Güneş Enerjisi Yatırımları için 110 Milyar Dolarlık Rekor Başvuru

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, EPDK tarafından hazırlanan ve 19 Kasım'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren elektrik depolama düzenlemesi sonrasında, depolamalı rüzgar ve güneş santrali kurmak için yapılan başvurulara ilişkin son gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi. Yılmaz, depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi yatırımları için 110 milyar dolarlık rekor başvuru geldiğini duyurdu.

Depolama düzenlemesinin enerji sektöründe çığır açtığını vurgulayan Yılmaz, “Öncelikli hedefimiz enerji arzımızı artırmak ve elbette bunu yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızla yapmak. Artık depolama sistemleriyle yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı santrallerimiz de baz yük santralleri gibi çalışabilecek” diye konuştu.

Yılmaz, bu kapsamda daha fazla yenilenebilir enerji kapasitesinin sisteme dahil edilebileceğini ve Türkiye'nin arz güvenliğinin güçleneceğini dile getirdi.

Emre amade kapasitenin artırılmasıyla sistem güvenliğinin pekiştirileceğine ve kesintili üretimden dolayı sıkıntı yaşayan sistem işletmeciliğinin rahatlatılacağına işaret eden Yılmaz, başvurulara ilişkin şu verileri paylaştı:

"Düzenleme yayımlanalı henüz 2 hafta olmadan kurumumuza depolamalı rüzgar ve güneş santrali kurmak için rekor düzeyde başvuru yapıldı. Şu anda 110 milyar dolara ulaşan bir yatırım talebi söz konusu. Mevcut kapasite dikkate alındığında, bu miktarın 40-45 milyar dolarının sahaya yansımasını bekliyoruz. Yatırımcının ortaya koyduğu bu iştah sektörümüz ve ülkemiz için gurur verici. Biz bu düzenlemeyi, ülkemizin potansiyeline inanarak ve yatırımcımıza duyduğumuz güvenin boş çıkmayacağını bilerek yaptık. 'Enerji sektöründe yeni bir dönem başlıyor' derken bu içi boş bir söylem değildi. Sadece yatırım tutarı olarak değil, istihdam, yerli teknolojilerin ve batarya üretiminin gelişimi noktasında da ülkemizi çok güzel günler bekliyor. Bu süreçte bize daima destek olan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Bakanlığımıza da teşekkür ediyoruz."

Yılmaz, EPDK'ye şu ana kadar yapılan başvuruların kurulu güç olarak 67 bin 349 megavata karşılık geldiğini belirtti.

Hali hazırda 909 adet başvuru yapıldığını aktaran Yılmaz, bunlardan 19 bin 881 megavat kurulu gücündeki 334 başvurunun güneş enerjisine dayalı depolamalı elektrik üretimi, 47 bin 468 megavat kurulu gücündeki 575 başvurunun ise rüzgar enerjisine dayalı depolamalı elektrik üretimi tesisi kapsamındaki başvurular olduğunu bildirdi.

Elektrik depolamalı rüzgar ve güneş santrallerine ilişkin düzenleme, söz konusu santrallerin kesintili kaynak kapasitesinden bağımsız olarak değerlendirilmesi, herhangi bir kapasite tahsis yarışmasından bağımsız olarak bağlantı görüşü oluşturulabilmesi ve rüzgar santralleri için ölçüm zorunluluğunun aranmaması gibi değişiklikleri içeriyor.

Düzenleme, elektrik depolama tesisi kurmayı taahhüt eden yatırımcıların, taahhüt ettikleri depolama tesisinin kurulu gücü kadar rüzgar ve güneş enerjisi projesi kurmak için ön lisans başvurusunda bulunmasına da imkan sağlıyor.

Kaynak: AA

Enerji Depolamada Yasal Çerçeve Tamamlandı

Enerji depolama yatırımları için uzun zamandır beklenen yasal düzenlemeler yürürlüğe girdi. Resmî Gazete’nin 19 Kasım 2022 tarihli sayısında yayımlanan altı ayrı yönetmelik ile on bir ayrı Kurul Kararı ile enerji depolama yatırım süreçlerine yönelik yasal çerçeve oluşturuldu.

Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımları için elektrik depolama yatırım taahhüdü karşılığında yarışmasız lisans hakkı verilmesine yönelik şartlar belirlendi. Buna göre enerji yatırımcıları, üst sınırı 250 MWe (megawaat elektrik) olacak şekilde enerji depolama yatırımı taahhüdü karşılığında rüzgâr enerjisi için asgari 20 MWe, güneş enerjisi için ise asgari 10 MWe kurulu güç için elektrik üretim lisansı başvurusu yapabilecek.

Düzenleme göre inşa edilecek elektrik depolama ünitelerinin başvuruya konu santral sahası içinde yer alması gerekecek, ayrıca talep edilen mekanik kurulu güç, elektriksel kurulu gücün iki katını aşamayacak.

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından alınan ve değerlendirilen başvurular için kurum tarafından kendisine gönderilmesinin ardından bölgesel kapasitelere ulaşıncaya kadar bağlantı görüşü verecek. Bununla birlikte bu görüşler, TEİAŞ’ın 5 ve 10 yıllık Kapasite Projeksiyonları kapsamında verilmiş kabul edilmeyecek. Rüzgâr ve güneş enerjisine dayalı bu projeler, ölçüm şartından da muaf olacak.

Daha önce 250 MW ve altı güce sahip projeler için verilen olumlu görüşler olduğu gibi geçerli olacak iken, 250 MW üstü için verilen projeler için ise 250 MW’ın üstündeki gücün yarısının 250 MW’lık sınıra eklenmesi ile belirlenecek. Verilecek hak ise her halükârda 500 MW ile sınırlı olacak.

Bununla birlikte halihazırda müstakil elektrik üretim lisansı olan tüzel kişiler, üç aylık süre içerisinde bu lisanslarını tedarik lisansına çevirebilecekler. Yönetmeliğe göre düzenleme yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, mevcut elektrik üretim lisanslarına bağlı olarak daha önce müstakil elektrik depolama tesisi derç edilmesi için uygun görüş almış tüzel kişiler, üç ay içerisinde ön lisans başvurusunda bulunurlarsa sahip oldukları bu bağlantı görüşleri ön lisans başvuruları için geçerli kabul edilebilecek.

Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile de lisanssız elektrik üretim tesislerine de depolama yatırımı yapma hakkı tanındı. Bununla birlikte bu yatırımların Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nin 37’inci maddesinin 6’ıncı fıkrasında belirtilen “elektrik üretim tesisi ve bağlantı ekipmanında kullanılan malzemeler; ilgili mevzuat ve standartlara göre imal edilmiş, garanti kapsamında ve son beş yıl içerisinde üretilmiş olmalıdır” şartına uygun olması gerekecek. İnşa edilecek bu rüzgâr ve güneş enerjisi santrallerinde üretilecek ve depolama ünitelerinde saklanan elektrik enerjisinin satışı da YEKDEM kapsamında değerlendirilecek ve desteklenecek. Depolamalı elektrik üretim tesislerinin sisteme veriş miktarları uzlaştırma hesaplamalarında dikkate alınmayacak iken, dağıtım şirketlerinin elektrik depolama tesislerine dair verileri SCADA sistemi üzerinden TEİAŞ’a bildirme yükümlülükleri olacak.

Kaynak: YEŞİLEKONOMİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fiyat İstikrarı Komitesi Kurulu’nun Doğal Üyesi

7421 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında 4059 sayılı Finansal İstikrar ile Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanuna eklenen bir maddeyle Fiyat İstikrarı Komitesi kuruldu. 

Fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesine ve sürdürülmesine katkı sağlamak amacıyla kurulan Fiyat İstikrarı Komitesi; Hazine ve Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, Ticaret Bakanı, Strateji ve Bütçe Başkanı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanından oluşuyor. 

Komite, gerekli görmesi halinde ilgili sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör temsilcilerini toplantılarına davet edebilecek. Komite’nin sekretarya hizmetleri, Hazine ve Maliye Bakanlığınca yürütülecek. Fiyat İstikrarı Komitesinin görev ve yetkileri ise şöyle sıralandı: 

  • Para ve maliye politikaları arasındaki eşgüdümü gözetmek suretiyle fiyat istikrarını sağlamaya yönelik yapısal politika önerileri geliştirmek.
  • Fiyat istikrarını tehdit eden riskleri izleyerek para politikası ve para politikası araçları dışında alınması gereken tedbirleri belirlemek ve ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından uygulanmasını sağlamaya yönelik tavsiyelerde bulunmak.
  • Kamu tarafından belirlenen ya da yönlendirilen fiyatların fiyat istikrarı odağında uygulanmasını sağlamaya yönelik kararlar almak.

Fiyat İstikrarı Komitesi, görev alanına giren konularla ilgili her türlü bilgi ve belgeyi, kamu kurum ve kuruluşlarından isteme yetkisine sahip olacak. Kamu kurum ve kuruluşları, talep edilen bilgi ve belgeyi Fiyat İstikrarı Komitesi’nin belirleyeceği şekil ve süre içerisinde vermekle yükümlü olacak.

Kaynak: ENERJİGÜNLÜĞÜ

YEDAŞ’a Mükemmellikte 5 Yıldız Ödülü

Kalite yolculuğunda mükemmelliği hedefleyen Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ), Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız ödülünü alarak büyük bir başarıya daha imza attı.

Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop illerinin elektrik Dağıtım işini üstlenen. Kurumsal Sosyal Sorumluluk projeleri ve kaliteli hizmet anlayışıyla ile birçok ödüle layık görülen YEDAŞ'a, Türkiye'nin dev şirketlerinin üyesi olduğu Kalite Derneği'nce de (KalDer) "Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız ödülü” verildi.

Türkiye Kalite Derneği KalDer ile Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği TÜSİAD tarafından “Riskin Ötesi: Bilim, Sektör ve Toplumda Adalet” temasıyla düzenlenen 31. Kalite Kongresi Belge ve Ödül töreni, Kocaeli Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Şirketin kuruluşundan itibaren kaliteli hizmet yolculuğunu başlatan ve KalDer'e üye olan YEDAŞ'ın adeta gurur gecesine döndü. YEDAŞ, KalDeR tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda 5 yıldızlı “Mükemmellikte Yetkinlik Ödülüne”ne layık görüldü. Ödülü YEDAŞ adına Genel Müdür Hasan Yasir Bora aldı.

Mükemmellik modelini kurumsal süreçlerin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için stratejik yönetim biçimi olarak uygulamaya devam eden YEDAŞ, Mart 2022’de Türkiye Mükemmellikte yetkinlik belgesi almak için KalDer’e başvuruda bulundu. Haziran 2022’de başvuru dokümanlarını gönderen YEDAŞ, Eylül 2022 tarihinde KalDer bağımsız denetçileri tarafından yapılan dış değerlendirmeler sonucunda almış olduğu yüksek puan ile ödül finalisti olan YEDAŞ, “Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız ödülü” almaya hak kazandı.

Elektrik dağıtım sektöründe Avrupa’da örnek bir şirket olmayı hedeflediklerini dile getiren YEDAŞ Genel Müdürü Hasan Yasir Bora, ödülün tüm paydaşlar açısından önemli olduğunu belirterek, ''Şirketimizin özelleşmesinin ardından geçen süre içerisinde, bölge insanına ve bölgedeki değerlere inanarak, arkadaşlarımızla birlikte çok önemli ve süratli vizyoner ve misyoner bir bakış açısıyla yolumuzda hızla ilerliyoruz. ‘EFQM Avrupa Kalite Ödüllü Dağıtım Şirketi’ olma hedefi doğrultusunda içselleştirerek yaptığımız tüm başarılı çalışmalar büyük özveriyle çalışan ekibimiz ile gerçekleştirilmiştir. Daha önce imzaladığımız 'Ulusal Kalite Hareketi İyi Niyet Bildirgesi' ile EFQM Mükemmellik Modeli’ni uygulamaya başladık. Aradan geçen zamanda, bu modelin gereklerini gerçekten meşakkatli ve zorlu bir çalışma sonucunda hayata geçirmeyi başardık. YEDAŞ’ın tüm çalışanları, bu süreçte her türlü takdirin üzerinde bir özveri gösterdi. Tüm takım arkadaşlarımı yürekten kutluyorum. Elde etmiş olduğumuz bu başarıların sürdürülebilir bir şekilde daha da ileriye götürülmesi şirketimiz için büyük önem taşımaktadır. Bundan sonraki süreçte de EFQM Mükemmellik Modelini uygulayarak iş süreçlerini ve kurumsal yönetimlerini geliştirmeye devam edeceklerini belirterek Paydaş ve çalışanlarımızla çevreye ve doğaya değer kattığımız iyi uygulamalarımızla sektöre ulusal kalite konusunda öncülük etmekten büyük gurur duyuyoruz" dedi.

Trafolar, “Susmak Şiddeti Gölgeler” Sözleriyle Kadına Şiddete Karşı Uyardı

2017 yılında hayata geçirilen ve sektörde öncü olma özelliği taşıyan Trafolar Konuşuyor projesi, 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Gününde bir farkındalığa imza attı. Güney Marmara’da 5 milyonun üzerinde nüfusa elektrik dağıtım hizmeti veren Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ), 64. Trafosunu İl Emniyet Müdürlüğünün iş birliğiyle boyadı. Bugüne kadar emniyet kemerinden madde bağımlılığına, kan bağışından enerji tasarrufuna kadar birçok toplumsal konuyu ele alan UEDAŞ, bu kez kadına şiddetle mücadele için uyardı.

Bursa Asayiş Şube Müdürlüğü bölgede kurduğu stantta vatandaşı bilgilendirirken proje hakkında konuşan UEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, “25 Kasım kadına şiddetle mücadele günü kapsamında Emniyet Müdürlüğümüzle ortaklaşa yaptığımız bir trafoyu görüyoruz arkamızda. Projemiz 2017 yılından bu yana devam ediyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda kadına şiddeti engellemek adına Emniyet Müdürlüğümüzle bir araya gelerek projemizi hayata getirdik. Bildiğiniz gibi ülkemizde aktif kullanılan Kadın Destek Uygulaması (KADES) da var. Bizler de bu konuya dikkat çekmek amaçlı bir çalışma yaptık. Katkı sağlayan Emniyet Müdürlüğümüze teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

DÜNYADAN HABERLER
AB 15,2 Milyar Euro’luk Yenilenebilir Enerji Ürünü İthal Etti

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin 2021 yılı yeşil enerji ürünleri ithalatına ilişkin verileri yayımladı.

Buna göre, AB geçen yıl dış ülkelerden 11,2 milyar Euro’luk güneş paneli, 3,4 milyar Euro’luk sıvı biyoyakıt ve 600 milyon Euro’luk rüzgar türbini satın aldı. Böylece, AB ülkeleri geçen yıl toplam 15,2 milyar Euro’luk yenilenebilir enerji ürünü ithal etti. Ayrıca, AB söz konusu dönemde 6,5 milyar Euro’luk yenilenebilir enerji ürününü de ihraç etti.

Avrupa ülkeleri, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarını artırmak istiyor. Rusya-Ukrayna savaşının ardından enerji krizi yaşanan Avrupa'da yenilenebilir yatırımların daha da hızlandırılması çalışmaları yapılıyor.

AB ülkeleri, 2030 yılı yenilenebilir enerji hedefini yüzde 40 seviyesinde belirlemişti. AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu bu yenilenebilir enerji hedefinin yüzde 45'e yükseltilmesini istiyor.

Kaynak: AA

Almanya ve Fransa'dan Enerjide Ortak İş Birliği Anlaşması

Almanya ve Fransa, enerji alanında iş birliğinin güçlendirilmesine ilişkin ortak bildiriye imza attı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un başkent Berlin’de Fransa Başbakanı Elisabeth Borne ile yaptığı görüşmenin ardından Başbakanlık Binası’nda imza töreni gerçekleştirildi.

Bildiride, Rusya-Ukrayna savaşının benzeri görülmemiş küresel bir enerji krizine yol açtığına vurgu yapılarak, bu krizde gaz tedarikinde yüzde 40 ile Rusya’ya bağımlı olan Avrupa Birliği’nin (AB) daha hassas durumda olduğu belirtildi. Enerji kriziyle mücadele için AB ülkelerinin dayanışması ve Avrupa düzeyinde verilen tepkilerin memnuniyetle karşılandığı aktarılan bildiride, Berlin ve Paris’in enerji alanında dayanışmayı artıracakları vurgulandı.

Bildiride, Almanya ve Fransa’nın enerji arzının güvenliği için çalışacakları aktarılarak, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedarikinin artırılacağı ve çeşitlendirileceği kaydedildi. Somut önlemler arasında, Fransa’nın Almanya'ya gaz sağlayacağına yer verilen bildiride, Almanya’nın da Fransa’nın “kış boyunca elektrik tedarikini güvence altına almasına” yardım edeceği ifade edildi.

Başbakan Scholz düzenlenen ortak basın toplantısında Almanya ile Fransa arasındaki ilişkilerin olağanüstü ve zengin olduğunu belirterek, “Dönem ne kadar zorsa Almanya-Fransa iş birliği o kadar önemlidir” ifadesini kullandı.

Scholz, İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin bir soru üzerine, İran’ın uranyum zenginleştirme politikasının bir kez daha İran’ın nükleer bombaya ve bunu taşıyabilecek füzelere sahip olmamasının ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi. Bunun İngiltere ve ABD ile Almanya ve Fransa’nın son yıllarda birlikte izlediği politikanın amacı olduğunu aktaran Scholz, bu politikayı izlemeye devam edeceklerini kaydetti.

Fransa Başbakanı Borne, iki ülke arasındaki dostluğun çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu dostluk sınamalara karşı dayanabileceğini ve meydan okumaların üstesinden gelebileceğini kanıtladı” değerlendirmesinde bulundu. Borne, iki ülkenin çözümler üretebileceğini ve Avrupa’yı ileriye götürebileceğini dile getirdi.

Kaynak: BLOOMBERGHT

“2030’a Kadar Isının Yarısı Yenilenebilir Enerjilerden Üretilebilir Mi?”

Federal Yenilenebilir Enerji Birliği (BEE), geçtiğimiz günlerde gelecekte yenilenebilir ısının nasıl üretilebileceğinin ana hatlarını çizdiği “Isı Senaryosu 2045”i sundu. BEE Başkanı Simone Peter yaptığı açıklamada, o zamana kadar federal hükümetin koalisyon anlaşmasında yer alan yüzde 50 hedefinin “iddialı, ancak mümkün ve gerekli” olduğunu söylerken, “Yenilenebilir ısı fosil yakıtların yerini tamamen alıyor” dedi.

Buna göre Almanya’da 2030 yılına kadar toplam 6 milyon, hatta 2040 yılına kadar 14 ila 18 milyon ısı pompası kurulabilir. BEE, belediye ısı planlamasında en başından itibaren dikkate alınması gereken yenilenebilir enerjiler için çağrıda bulunuyor.

Senaryoya göre ayrıca, yüzde 65 yenilenebilir enerji kullanımı 2024’ten itibaren Bina Enerjisi Yasası’na dahil edilmeli. Finansman programları kalıcı olarak finanse edilirken planlanabilir bir şekilde daha da geliştirilmeli. Bu sırada özellikle yüksek fiyatlardan en çok zarar gören daha yoksul haneler dikkate alınmalı.

Kaynak: TEMİZENERJİ

AB Komisyonu'ndan Doğal Gazda Tavan Fiyat Uygulanması Teklifi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, vadeli doğal gaz fiyatında MWh başına 275 Euro tavan fiyat uygulanmasını teklif etti.

AB Komisyonu'nun hazırladığı teklife göre, Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de işlem gören kasım vadeli gaz kontratına tavan fiyat uygulanacak. Komisyonun açıklamasında, söz konusu tavan fiyatın MWh  başına 275 Euro düzeyinde olacağı belirtildi. Kovid-19 salgını ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle AB ülkeleri son dönemde doğal gaza yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalıyor.

Kaynak: HABERTÜRK

HAFTANIN RAPORU

2023 Enerji Görünümüne Göre Küresel Enerji Tüketimi Yüzde 1,3 Artacak

The Economist'in araştırma ve analiz birimi Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından hazırlanan Endüstri Görünümü raporu önümüzdeki yıl meydana gelecek zorluklara, fırsatlara ve eğilimlere ilişkin kapsamlı bir bakış sundu.

EIU’nun 2023 yılı enerji rehberine göre, küresel enerji tüketimi, yavaşlayan bir ekonomi ve yüksek enerji fiyatları arasında 2023'te sadece yüzde 1,3 artacak. Azalan gaz arzı ve aşırı hava olayları, birçok ülkeyi fosil yakıtlara geri dönmeye zorlayarak yeşil enerji geçişini geciktirecek.  Bu sırada yenilenebilir enerji tüketimi ise Asya'nın öncülük etmesiyle yaklaşık yüzde 11 artsa da yatırımlar zayıflayacak. Enerji krizi, bazı hükümetleri nükleer enerji kullanımını aşamalı olarak ortadan kaldırma çabalarında geri adım atmaya sevk edecek.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK