E-Bülten
 
Sayı:40 - Kasım 2015
 
 
 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yayımladığı “Elektrik Piyasası 2014 Yılı Piyasa Gelişim Raporu”na göre, 2014 yılında elektrik üretimi 251,96 TWh, tüketimi ise 257,2 TWh olarak gerçekleşti.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yayımladığı “Elektrik Piyasası 2014 Yılı Piyasa Gelişim Raporu”na göre, 2014 yılında elektrik üretimi 251,96 TWh, tüketimi ise 257,2 TWh olarak gerçekleşti.

2014 yılı sonu itibariyle dağıtım sistemini kullanan tüketici sayısı 38,55 milyon olarak gerçekleşti. En yüksek tüketici sayısına sahip bölgeler 4,62 milyon ile Boğaziçi, 3,85 milyon ile Başkent dağıtım bölgeleri oldu.

Kayıp-kaçak oranlarına bakıldığında ise, en yüksek kayıp kaçak oranlarının %74 ile Dicle, %61 ile Vangölü ve %26 ile Aras bölgelerinde, en düşük kayıp kaçak oranlarının ise, %6,33 ile Trakya, %6,76 ile Sakarya dağıtım bölgelerinde gerçekleştiği görüldü. Şirketlerin yarıya yakınının kendilerine hedef olarak verilen kayıp kaçak oranından daha düşük orana sahip olduğu belirtildi. İletim sistemi kayıp oranı ise yüzde 2,7 oldu.

Sadece 2014 yılında dağıtım şirketleri tarafından 2,17 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirildi. İletim şirketi tarafından yapılan yatırım miktarı ise, 1,56 milyar TL’ye ulaştı. En yüksek yatırım miktarı 271 milyon TL ile Başkent, 200 milyon TL ile Akdeniz bölgelerinde gerçekleşti.

Raporun tamamına EPDK’nın resmi internet sitesinden ulaşılabilir.

Kaynak :epdk.org.tr/

 
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 2016 yılında başlayacak ve 5 yıl sürecek üçüncü uygulama döneminde, elektrik dağıtım şirketlerince yapılacak yatırımlarda 3-4 kat artış yaşanacağını öngördüklerini, böylece söz konusu miktarın 22 milyar TL’ye ulaşmasının beklendiğini bildirdi.  

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, şu an 4 bin kilovatsaat olan serbest tüketici sınırının sıfırlanması ve ülkedeki herkesin serbest tüketici olması durumunda, enerji fiyatlarının yüzde 15-20 arasında düşeceğini bildirdi. Özdemir, bu durumun tüketici için çok büyük avantaj sağlayacağını vurgulayarak şunları söyledi:

“Biz, ELDER olarak, serbest tüketici limitinin kademeli olarak sıfırlanmasını istiyoruz. Bu isteğimizi de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) ilettik. Serbest tüketici limitinin kademeli olarak sıfırlanması halinde EPDK’nın, tüketiciler, ticarethaneler ve sanayi için herhangi bir tarife yayınlamasına gerek kalmayacak. Serbest piyasadaki rekabet sayesinde, verilen fiyatlara göre müşteri tercihini yapacaktır. Bu durum hem tüketicilerin, hem elektrik üreticilerinin hem de dağıtıcıların avantajına olacaktır.”

“Yatırımlar artacak”

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, elektrik dağıtım şirketleri olarak 5 yılda yaklaşık 5 milyar dolar yatırım gerçekleştirdiklerini dile getirerek, “Yatırım bütçeleri ikinci uygulama döneminde bir önceki döneme göre 3 kat artmıştı. 2016 yılında başlayacak yeni 5 yıllık dönem için yani üçüncü uygulama döneminde, yatırımlarda 3-4 kat bir artış yaşanacağını öngörüyoruz. Bu yatırımların önemli bir bölümü akıllı şebeke yatırımları veya bilinen şebeke unsurlarının bilişim ve iletişim teknolojileri ile donatılmış hali olacak. Öncelikle yeni özelleşen bölgelerin ciddi yatırım ihtiyaçları var. Yeni yasa ile birlikte sayaçların dağıtım şirketlerince tedarik edilmesi söz konusu. Bağlantı hatları dağıtım şirketlerince yapılıp işletilecek” dedi. Türkiye’deki şebekenin hat olarak yüzde 30 büyüdüğünü hatırlatan Özdemir, lisanssız yenilenebilir enerji tesislerinin hızla artışının dağıtım şirketlerine büyük sorumluluklar getirdiğini vurguladı.

Kaynak : gazetevatan.com

 

Avrupa Komisyonu’nca yapılan bir çalışmaya göre, enerji verimliliği standartlarında küresel uyumun sağlanması durumunda 2030 yılına kadar yıllık 410 milyar Avro’ya kadar tasarruf sağlanabileceği belirtiliyor.

2030 yılına gelindiğinde, küresel enerji tüketiminin yüzde 30 artması öngörülüyor. Bu sebeple verimlilik konusunun önemine daha önce hiç olmadığı kadar vurgu yapılıyor ve küresel verimlilik çalışmalarına şimdiden başlamanın faydalı olacağına dikkat çekiliyor.  Örnek vermek gerekirse, uyulması zorunlu minimum enerji performans gereksinimlerinin günümüzde küresel olarak benimsenmesi ve uygulanması durumunda küresel enerji tüketiminin yüzde 9 , bazı ürünlerden tüketimin ise yüzde 21 daha düşük olacağı belirtiliyor. Bunun ise, 8,950 TWh tasarruf anlamına geleceği gibi aynı zamanda, 165 kömür santralini kapatmaya veya 132 milyon arabanın küresel olarak yollardan kalkmasıyla da eşdeğer etkiye sahip olacağı aktarılıyor.

2,5 milyona yakın istihdam sağlanması öngörülüyor

Uygulamanın ekonomik etkisinden de bahsedilen raporda, yıllık 280-410 milyar Avroluk tasarruf edileceği gibi, 2030 yılına kadar 1,7 - 2,5 milyon kişilik istihdam sağlanacağı da bildiriliyor.

Enerji verimliliği standartları 70’in üzerinde ülkede uygulanıyor

Bugün, bir ürün için enerji verimliliği standartları 70’in üzerinde ülkede uygulanıyor. Bu anlamda raporda daha alınması gereken çok yol olduğunun da altı çiziliyor.  Bu anlamda AB tarafından belirlenen enerji verimliliği ve eko-tasarım kurallarına işaret eden rapor, bu uygulama ile 2020 yılında yüzde 20’lik, 2030 yılında da yüzde 27’lik tasarruf sağlanmasının hedeflendiğini hatırlattı. 

Kaynak : ec.europa.eu

 
 

Türkmenistan, 2027 yılına kadar Afganistan`a elektrik satacak ve sattığı elektrik miktarını arttıracak. Türkmen yönetimi, Afganistan`a elektrik ihracatını artırmak amacıyla 500 kilovatt gücünde yüksek gerilimli hat çekiyor. Bu kapsamlı proje sonucunda Türkmen elektriğinin Afganistan üzerinden Pakistan ve Tacikistan`a da ihraç edilmesi hedefleniyor.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısında, Afganistan`a gerçekleştirilen elektrik ihracatının süresinin 2027 yılına kadar uzatılması ve satılan elektrik miktarının arttırılması kararı alındı. Böylece, Türkmenistan`ın Enerji Bakanlığı bünyesindeki Türkmenenergo kurumu, Afganistan Da Afganistan Breshna Sherkat firması ile elektrik ihracatına yönelik 1 Ocak 2018 ve 31 Aralık 2027 yılını kapsayan sözleşmeye imza atacak.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Afganistan`a elektrik ihracat sözleşmesinin süresinin uzatılmasına yönelik kararı imzalayarak, Afganistan halkının ülkesinde kalıcı barışın sağlanması yönünde yaptığı çalışmalara destek amacıyla bu yönde bir karar aldıklarını ifade etti. 

- Afganistan üzerinden Pakistan ve Tacikistan’a da ihracat hedefleniyor

Türkmen yönetimi, Afganistan`a elektrik ihracatını artırmak amacıyla 500 kilovatt gücünde yüksek gerilimli hat çekiyor. Bu kapsamlı proje sonucunda Türkmen elektriğinin Afganistan üzerinden Pakistan ve Tacikistan`a da ihraç edilmesi hedefleniyor.

Kaynak: enerjigunlugu.net