SEKTÖRDEN HABERLER
“Sakarya Gaz Sahası'nda Rezerv Büyüklüğü 710 Milyar Metreküpe Ulaştı”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sakarya Gaz Sahası'nda yeniden değerlendirme yapıldığını belirterek, sahadaki ilave miktarla birlikte rezerv büyüklüğünün 710 milyar metreküpe ulaştığını söyledi. Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni doğal gaz keşfinin detaylarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Sahada 50'den fazla gemiyle yoğun bir çalışma yapıldığını dile getiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, “Bir taraftan orada üretilecek gazın karaya getirilmesi ile alakalı olarak 3 hattın yapım işlemleri devam ediyor. Tamamlandı, testleri şu anda yapılıyor. 170 kilometrelik ana iletim hattımız tamamlandı. Glikol basan hattımız tamamlandı. Deniz tabanındaki ekipmanların yönetimini yapacak sinyal hattı da tamamlandı. Bir taraftan da karada bu gazı işleyecek kara işletme tesisini de yüzde 85 oranında tamamladık” ifadelerini kullandı.

Dönmez, karadaki doğal gaz işleme tesisinin ilk etapta günlük 10 milyon metreküplük gazı işleyeceğini, ikinci fazla birlikte bunun 40 milyon metreküpe çıkarılacağını anlattı. Sahada 10 kuyunun açıldığını anımsatan Dönmez, “İkinci fazda buraya 30'un üzerinde ilave kuyu açarak devam edeceğiz. Daha önce de açıkladığımız gibi 2026 gibi buradaki kuyu açma işlemlerinin tamamını bitirmiş olacağız” dedi.

Dönmez, “Zeki” adı verilen bir yazılımla üretimin kontrol edileceğini ve değerlerin anlık ölçülerek, operatörlere iletileceğini belirterek, şöyle devam etti:

“İlk keşfi Tuna-1 kuyusuyla birlikte açıklamıştık. 2020 yılında 405 milyar metreküplük bir keşifti ve 2020 yılında denizlerde yapılan dünyanın en büyük keşfi olarak kayıtlara geçmişti. 2021'de Amasra-1 kuyusuyla birlikte ikinci keşfimizi yapmıştık. Orada da 135 milyar metreküplük bir rezerv söz konusuydu. Yine o tarih itibarıyla 2021 yılında dünyanın en büyük ikinci keşfi olarak kayıtlara geçmiş oldu. Böylece, Çaycuma keşfiyle birlikte toplamda 710 milyar metreküplük keşfe ulaşmış olduk. Bir diğer husus da değerlenme çalışması. Sakarya Gaz Sahası'nda 13 kuyu açmıştık ve bunların 3 boyutlu modellemesi yapıldı. Bu çalışmalara göre de rezervi yeniden değerlendirdik. Bu değerlemeyi alanda yetkin en büyük firmalardan DeGolyer & MacNaughton yaptı. Onun yapmış olduğu çalışmalar neticesinde de 540 milyar metreküplük rezervi 652 milyar metreküp olarak revize etmiş olduk. Böylece, Çaycuma sahasındaki 58 milyar metreküp ve Sakarya Gaz Sahası'ndaki ilave miktarla birlikte bu rakam 710 milyar metreküp olarak ilan edilmiş oldu.”

Karadeniz gazının faturalara nasıl yansıyacağı sorusuna ilişkin soru üzerine Dönmez, gazın cari açığın kapanmasına olumlu yansıyacağını vurgulayarak, “Gazı biz sisteme verelim, bu değerlendirmeleri belki ondan sonra yapmakta fayda var” ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Elektrik Dağıtım Sektörü Antalya’da Buluştu

TEDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilen elektrik dağıtım sektörü buluşmalarının ikincisi Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş (AEDAŞ) ev sahipliğinde Antalya'da yapıldı. Toplantıda, yıl içinde gerçekleştirilen yatırımlar, kırsal bölgelerdeki iyileştirmeler, GES projeleri, acil durum tedbirleri, çağrı merkezleri memnuniyeti anket sonuçları gibi konular ele alındı.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilen “II. Dağıtım Sektörü Buluşması”, 24 Aralık Cumartesi günü Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (AEDAŞ) ev sahipliğinde Antalya'da gerçekleştirildi.

Toplantıda, TEDAŞ Genel Müdürü Ömer Sami Yapıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Türkiye genelinde hizmet veren 21 elektrik dağıtım şirketinin üst düzey yöneticileri sektörün 2022 yılı çalışmalarını ve 2023 yılı planlamalarını değerlendirdi.

Akra Barut Otel'de dört oturum halinde düzenlenen toplantının açılışında konuşan TEDAŞ Genel Müdürü Ömer Sami Yapıcı, Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.' ye ev sahipliği için teşekkür etti. Elektrik dağıtım sektörünün bu vesile ile bir araya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Yapıcı, “İlkini Başkent EDAŞ'ın ev sahipliğiyle gerçekleştirdiğimiz dağıtım sektörü buluşmalarının ikincisinde, sektörümüzün değerli temsilcileriyle Antalya' da birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Toplantımıza katılım sağlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder), dağıtım şirketlerimizin üst düzey yöneticileri ile dağıtım sektörü buluşmamızın ikincisine ev sahipliği yapan Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ) yöneticilerine ve değerli çalışanlarına Kurumum ve şahsım adına teşekkür ediyorum. Toplantımızın ülkemiz ve sektörümüz adına hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Toplantının sabahki bölümünde Ekim 2022'de Ankara'da yapılan I. Dağıtım Sektörü Buluşması'nda ele alınan konularla ilgili atılan adımlar değerlendirildi. Ardından 2022 yılı şebeke yatırım tavan ve gerçekleşmeleri, planlı bakımlar, kırsal şebeke yatırımları ve iyileştirme çalışmaları, yıl içinde TEDAŞ'a yapılan proje onay ve kesin kabul başvuruları ile 2023 yılı planlamaları ele alındı. Toplantının öğleden sonraki oturumunda ise güneş elektrik santralleri (GES) çağrı mektupları, LED armatür kullanım değerleri, aydınlatma mobil takip uygulaması sonuçları, afet ve acil durum tedbirleri, EDAŞ Çağrı Merkezi Memnuniyeti Anket Sonuçları, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik çalışmalar değerlendirildi

Kaynak: İHA

“2023 Enerji Sektörü için Çok Daha Zor Bir Yıl Olacak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından yaşanan sürecin küresel enerji krizine yol açtığını ve bu nedenle 2023'ün enerji sektörü için çok daha zor bir yıl olacağını söyledi. Birol, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen "Dünya Enerji Krizi: Çözümler ve Yenilenebilir Enerjinin Rolü" temalı konferansta, enerji krizi nedeniyle dünyadaki birçok ülkenin resesyona girme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Söz konusu krizin küresel ekonomi ve sosyal dengeyi olumsuz etkilediğine işaret eden Birol, bu durumun ülkelerdeki enflasyon oranlarını son 40 yılda görülmeyen seviyelere çıkarttığını dile getirdi. Birol, gelecek dönemde küresel enerji krizinden en çok etkilenecek üç bölgenin, gelişmekte olan ülkeler ile AB ve Rusya olacağını ifade ederek şöyle konuştu:

"Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği günden bir hafta sonra, 1 Mart'ta dünyanın şimdiye kadar görmediği bir enerji krizine girdiğini söylemiştim. 2022 kötü bir yıl oldu. Bu popülist bir yaklaşım. 2023 çok daha zor bir yıl olacak. Bu kadar beğenmediğimiz 2022'yi arıyor olma durumumuz olabilir. Mevcut global enerji krizinin bir numaralı kurbanı gelişmekte olan ülkeler olacak. Enerji ithal eden ülkelerin dış borç girdabına girmek üzere olduğunu görüyorum. Latin Amerika, Asya ve Afrika'daki ülkeler bu gruba dahil. Krizden etkilenecek ikinci bölge Avrupa'nın ise enerjiyle ilgili özeleştiri yapması lazım. Avrupa kaynak çeşitlendirmesi yapmamanın cezasını bu dönemde çekiyor. Avrupa'daki sanayi sektöründe ciddi yavaşlama görebiliriz. İstihdam sorunu da beraberinde gelecek. Politik ve sosyal yansımaları olabilir. Rusya ise dünya enerji sisteminin köşe taşlarından biriydi. Dünyanın en büyük enerji ihracatçısıydı. 23 Şubat'tan sonra bu değişmeye başladı. Avrupa için Rusya önemli ama Rusya için de Avrupa önemli. Şimdi Rusya, büyük bir farkla, en büyük müşterisini kaybetti. Bunu hemen başka müşterilerle ikame etmek kolay değil."

Rusya'nın petrol ve doğal gaz sahalarının jeolojik olarak zor alanlardan oluştuğuna işaret eden Birol, "O sahalardan petrol ve doğal gaz elde etmek için sofistike teknolojiler kullanmak gerekir. Bunu sağlayan teknoloji şirketleri Rusya'dan çekildiler, çekilmeye devam ediyorlar. Bu bakımdan üretimin ciddi bir aksamaya uğrayacağını söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Birol, enerji kriziyle birçok ülkenin acil finansal ve yasal program çıkarıp, temiz ve güvenli enerji teknolojilerine geçişi hızlandırdığını söyledi. 5 yıl içinde dünyadaki yenilenebilir enerji kapasitesinin 2400 GW artacağını ifade eden Birol, "Bu dönemdeki artış, dünyanın son 20 yılda kaydettiği yükselişe benzer olarak artacak. Özellikle güneş ve rüzgar enerjisinde hızlı bir artış görüyoruz. Bu yıl enerji verimliliği uygulamalarındaki artış ortalama artışın 2 misli, özellikle binalarda. Bunun da nedeni hükümetlerin teşvik mekanizması. Ayrıca, 2019'da dünyada satılan her 100 arabanın 4'ü elektrikliydi. 2022'de dünyada satılan her 100 arabanın 15'i elektrikli oldu. 2030'da dünyanın en büyük üç pazarından ABD, Çin ve Avrupa'da satılacak her iki arabanın bir tanesi elektrikli olacak. Tüm bu gelişmeler temiz enerjiye geçişi olumlu etkiliyor" diye konuştu.

Nükleerde ciddi bir geri dönüş olduğunu ve bunun Avrupa'dan başladığını belirten Birol, "Bunlar hem mevcut klasik nükleer santraller şeklinde hem de küçük modüler reaktörler dediğimiz klasik nükleer santrallerden daha küçük, yani onun 8'de biri, 10'da biri şeklinde daha esnek, daha ucuza mal edilebilen, daha rahat yeni teknolojiler gündeme geliyor" dedi. "Bugün dünyada yenilenebilir enerjinin büyümesinin arkasındaki en önemli faktör büyük bir farkla enerji güvenliğidir" diye konuştu.

Dünyadaki belli başlı ekonomilerin, temiz enerji teknolojileri imalatında önemli bir role sahip olmak için hükümetler eliyle desteklenen büyük bir yarışa girdiğini belirten Birol, bu yarışın dünyadaki temiz enerji teknoloji maliyetlerini düşüreceğini dile getirdi.

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da IICEC’in "Başarı Üçgeni" modeli içinde paydaşları ortak akıl üretmek üzere buluşturmaya devam ettiğini söyledi. IICEC'in ekosistem içinde çalışmalarını ve etki alanını büyüttüğünü görmekten çok memnun olduğunu dile getiren Sabancı, "IICEC, bu yıl da outlook serileri kapsamında, Türkiye'nin en önemli fırsat alanlarından olan yenilenebilir enerjiye odaklı, analitik bir perspektif sunan, sektörde bir ilk ve öncü çalışmasını sektör paydaşlarıyla katılımcı bir anlayış ile tamamladı" dedi.

Sabancı, bu çalışmanın kritik bulgu ve önerilerini dinleyeceklerine işaret ederek, "Bundan sonra da IICEC, Türkiye enerji ve iklim politikalarının önünü açıcı, karar vericilere ve tüm paydaşlara yol gösterici çalışmalarına devam edecek. Bilime dayalı yaklaşımlar ve iş birliklerinden değer yaratılmasına çok önem veriyorum. IICEC, bu perspektifte, Türkiye'de öncü bir model ve merkezdir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Binalara En Az Yüzde 5 Yenilenebilir Enerji Şartı

Yılbaşından itibaren çevreye saygılı, iklim dostu şehirler anlayışı ile yeni bir sayfa açılıyor. 81 ilde ‘yaklaşık sıfır enerjili binalar uygulaması’ hayata geçirilecek. Uygulama kapsamında 5 bin metrekareden büyük tüm binalar enerji performans sınıfı en az B olacak şekilde inşa edilecek. B sınıfı enerji performansı ile olması gereken standartların üzerinde bir enerji verimliliği sağlanacak. Binaların tükettikleri enerjinin en az yüzde 5’i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacak. Bu kapsamda güneş paneli, rüzgâr türbini ve ısı pompası gibi sistemlerden karşılanması zorunlu hale getirilecek. Proje ile binaların ısınma şartları bozulmadan, enerji tüketiminden ortalama yüzde 25 tasarruf yapılması hedefleniyor.

Hala ‘C’ enerji sınıfında olan binaların asgari enerji performansının ‘B’ye çıkarılması ile ısı yatımında kullanılan yalıtım malzemesi kalınlıklarında en az 2 santimetre artış yapılacak. Bu kapsamda asgari ısı yalıtım malzemesi kalınlıkları İstanbul’da 5 santimetreden 7-8 santimetreye, Ankara’da ise 6 santimetreden 8-9 santimetreye çıkacak. Ayrıca pencerelerin ısı yalıtım değerleri de iyileştirilecek. 1 Ocak 2023’ten itibaren projeleri buna göre hazırlanmayan binalara ruhsat düzenlenemeyecek.

Kaynak: https://www.yenisafak.com/ekonomi/binalara-en-az-yuzde-5-yenilenebilir-enerji-sarti-3898049

Çoruh EDAŞ’tan Keşap’a 4 Milyon TL Yatırım

Çoruh Elektrik Dağıtım AŞ (Çoruh EDAŞ), 29 bin 551 kilometrekarelik yüzölçümü üzerinde Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon illerinde toplam 61 ilçede yaklaşık 1,5 milyon aboneye kesintisiz dağıtım hizmeti vermek üzere yatırımlarına aralıksız devam ediyor.

Zorlu arazi koşullarına karşın özverili ekipleriyle çalışmalarını aralıksız sürdüren Çoruh EDAŞ, faaliyet bölgesinde köylerden mezralara kadar her alana modern elektrik dağıtım teknolojisini taşıyor. Yatırımlarına her geçen gün bir yenisini ekleyerek abonelerine daha verimli ve kesintisiz hizmet vermek için çalışan Çoruh EDAŞ, bu yıl Giresun’un Keşap ilçesindeki birçok noktaya toplam 4 Milyon TL yatırım yaptı.

Yatırımlarıyla, Keşap İlçesinin en yoğun caddelerinden olan Gazhane ve Fatih caddelerinde Kasım ayında başlanılan çalışmalarla elektrik hatlarının kapasite artırımları yapılarak 1,4 kilometre havai iletken yer altına alındı ve 48 adet beton direk sökülüp 58 adet yeni aydınlatma direği tesis edilerek bölgenin daha modern bir görünüme kavuşması sağlandı. Ayrıca, Atatürk Bulvarı ve çevresindeki havai hatların yer altına alınması ile yeni belediye binası etrafında açılan imar yoluna denk gelen bina tipi trafonun deplase edilmesi projeleri de büyük oranda tamamlanmış olup bu kısımlardaki çalışmaların da yılsonuna kadar tamamlanması planlamaktadır.

Çoruh EDAŞ Giresun İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Giresun ili ve ilçelerinde elektrik şebekesindeki hizmet kalitesinin yükseltilmesi amacıyla yatırım programları kapsamında şebeke iyileştirme, yenileme, ilave şebeke ve aydınlatma çalışmalarına hız kesmeden devam edileceğinin altı çizildi.

OEDAŞ, Geleceğin Temiz ve Düşük Maliyetli Enerjisi için Çalışıyor

Türkiye’de yenilenebilir enerji üretiminin en fazla olduğu ikinci elektrik dağıtım bölgesinde faaliyet gösteren Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), önümüzdeki yıllarda başta yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere şebeke sistemine dahil olacak farklı enerji kaynaklarının entegre bir şekilde çalışması için çeşitli çalışmalar yürütüyor. OEDAŞ’ın bu hedef doğrultusunda üç yıl önce dahil olduğu AB Ufuk 2020 çerçeve programı destekli PlaMES (Integrated Planning of Multi Energy Systems / Çoklu Enerji Sistemlerinin Entegre Planlaması) projesinde son aşamaya gelindi.

OEDAŞ Ar-Ge Müdürü Ural Halaçoğlu proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Almanya ve İtalya’dan altı kurum ve kuruluşun yer aldığı projede Türkiye’yi temsil ettiklerini söyleyen Halaçoğlu, “OEDAŞ olarak Avrupa Birliği’nin Ufuk 2020 Programı kapsamında; güvenli, temiz ve verimli enerji sağlamak için yürüttüğü çeşitli projelerde yer alıyoruz. PlaMES projesi de geleceğin düşük karbonlu piyasasını yaratırken, sistemlerin entegre çalışmasını sağlayacak yeni bir planlama aracı tasarlama hedefiyle hayata geçirildi. Bu süreçte hizmet bölgemizdeki farklı enerji üretim ve tüketim kaynakları kullanıldı. Üç yıllık çalışmalarımızın sonucunda, bu planlama aracında (DSS-Decision Support System), proje ekibinin altyapısında kullanılacak algoritmalar ve web arayüzleri geliştirildi. OEDAŞ pilot bölgesinde, merkezi olmayan yenilenebilir enerji sistemlerine yönelik planlama aracı için bilgi paylaşımında bulunuldu. Hem sistem bilgilerini hem de bölgenin istatistiki verilerini kapsayan bu paylaşımın ardından, güncel sistem test edilerek geri bildirimlerle planlama aracının geliştirilmesine katkı sağlandı. Bu planlama aracının, gelecekte planlama ve yatırım operasyonlarında faydalı olabileceğine inanıyoruz” dedi.

Projenin diğer bir boyutu olan enerji dönüşümünün, çevresel ve ekonomik katkılarına değinen Halaçoğlu şöyle devam etti: “Yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulu güçteki payının artması ve tüm sistemlerin entegre bir şekilde çalışmasıyla birlikte ulusal elektrik şebekesindeki emisyon faktörü düşecek. Bu durum ülkemizi de yakından ilgilendiren uluslararası anlaşmalarda geçerli olan emisyon azaltma hedeflerine daha hızlı ulaşılmasını sağlayacağı gibi bu süreçte oluşabilecek finansal yaptırımların da önüne geçecektir. Bunun yanı sıra bu proje, geleceğin enerji sistemlerinin en düşük maliyetle tasarlanması için de yeni bir bakış açısı sağlıyor.”

OEDAŞ Ar-Ge departmanının, dördü AB destekli olmak üzere toplam 22 proje yürüttüğünü belirten Halaçoğlu; elektrikli araçlardan yapay zekâya uzanan bu çalışmalar ile dünyadaki en iyi uygulamaları araştırdıklarını ve Türkiye’ye özgü çözümler üzerine odaklandıklarını ifade etti.

DÜNYADAN HABERLER
Almanya’nın 28 Milyar Euro’luk Yenilenebilir Enerji Destek Programına Onay

Avrupa Birliği (AB), Almanya'nın yenilenebilir enerji yatırımlarına toplam 28 milyar Euro kamu desteği sağlamasına onay verdi.  Yapılan açıklamada, Almanya’nın yenilenebilir enerji alanındaki mevcut destek programının kapsamını genişletme ve süresini 2026 sonuna kadara uzatma planı yaptığı ifade edildi.

Almanya’nın iklim hedefleri doğrultusunda 2030’a kadar güneş, rüzgar ve biyometan gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin payını yüzde 80’e çıkarmayı hedeflediği belirtilen açıklamada, ülkenin bu nedenle toplam 28 milyar Euro’luk destek programı hazırladığı kaydedildi. Açıklamada, program kapsamında yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretenlere şebeke operatörü tarafından ödenecek fiyata ilave olarak prim ödeneceğine işaret edildi.

Planın yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini teşvik etmek ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için gerekli olduğu vurgulanan açıklamada, bunun AB kamu destek kurallarına uyumlu bulunduğu ifade edildi. AB üyesi ülkelerin kamu desteklemelerini ne şekilde sağlayacaklarını belirleme yetkisi, AB Komisyonunun görev alanına giriyor. Üye ülkeler, kamu desteklemelerini sadece rekabete zarar vermeyecek şekilde ve kamu yararına uygun durumlarda kullanabiliyor.

Kaynak: TEMİZENERJİ

İngiltere Rüzgar Enerjisi Rekorunu Kırdı

Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan enerji krizinden olumsuz etkilenen ülkede son dönemde kaynakların çeşitlendirilmesi stratejisi öne çıkıyordu. İngiltere’nin rüzgar santralleri 2022’de rekor miktarda enerji üretimi kaydetti. Ülkedeki şiddetli rüzgar ve büyüyen rüzgar türbini filosu, yükselen doğalgaz fiyatlarının olumsuz etkisini yumuşatıyor. Avrupa’nın ekonomisine 1 trilyon dolardan fazla zarar verdiği belirtilen enerji krizinin yönetilmesinde, rüzgar enerjisi kritik önem taşıyor.

İngiltere, rüzgar enerjisi üretimi açısından Avrupa’nın en elverişli hava koşullarına sahip ülkeler arasında yer alıyor. İngiltere Avrupa’nın diğer ülkelerine kıyasla, rüzgarın daha şiddetli ve istikrarlı olduğu denizin üzerinde yer alan rüzgar türbini sayısı açısından en önde gelen ülke konumunda yer alıyor. Ülkenin elektrik şebekesi işletmecisi National Grid’in verilerine göre, rüzgar santralleri bu yıl 19 milyon evin ihtiyacını karşılayabilecek bir miktar olan 74 TWh enerji üreterek, 2020 yılındaki 68 TWh olan rekorunu kırdı.

Rekor miktarda üretim, ülkenin yeni deniz üstü rüzgar santrallerinin üretime başlamasının ardından geldi. Önümüzdeki yıl da enerji şirketleri SSE ve TotalEnergies’in ortaklığındaki Seagreen adı verilen ve 1,1 GW kapasiteye sahip olacak deniz üstü rüzgar santralinin yaz ayında çalışmaya başlaması planlanıyor.

Kaynak: Bloomberght

Suudi Arabistan ile Japonya Arasında Temiz Enerji İş Birliği Anlaşması

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoşi Nişimura’nın Suudi Arabistan’ı ziyareti sırasında, iki ülke arasında temiz enerji alanında iş birliği anlaşması imzalandı. Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, başkent Riyad'ı ziyaret eden Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoşi Nişimura ile Suudi Arabistan-Japonya Enerji Bakanları Diyaloğu’nun ilk toplantısını gerçekleştirdi. İki bakan, Suudi Arabistan ile Japonya arasında karbon ekonomisi, karbon geri dönüşümü, temiz hidrojen ve yakıt amonyak alanlarında bir iş birliği anlaşması imzaladı. Görüşmede, Suudi Arabistan'ın Japonya için ham petrol arzı noktasında güvenilir bir ortak olduğu kaydedildi.

İki bakan, Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ile Saudi Aramco arasında stratejik depolama alanındaki iş birliğinin üç yıl daha uzatılması kararını memnuniyetle karşıladıklarını vurguladı. Japon şirketlerinin Suudi Arabistan'daki enerji pazarına katılımının önemine işaret edilen görüşmede taraflar elektrik, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında iş birliğini sürdürme arzularını dile getirdi.

Kaynak: REUTERS

Çin’de Lityum İyon Pillerin Şarj Kapasitesi 580 GWh Oldu

Çin'de üretilen lityum iyon pillerin toplam şarj kapasitesi 2022'nin 10 ayında 580 GWh’e ulaştı. Sanayi ve Enformasyon Teknolojisi Bakanlığının verilerine göre, iki aylık dönemde mobil cihazlar ve elektronik aletler için 84 GWh, elektrikli otomobiller için de 224 GWh şarj kapasitesi üretildi. Söz konusu dönemde Çin’in lityum iyon pil ihracatı yıllık yüzde 87 arttı.

Çin, son 5 yıldır mobil cihazları ve elektrikli araçları çalıştıran pillerin en büyük pazarı konumunda bulunuyor. Özellikle Çin’de ve dünyada elektrikli otomobillere talebin artması pil üretimine de yansıyor. Çin Binek Otomobil Üreticileri Birliği, “Yeni Enerji Aracı” (NEV) olarak adlandırılan şarj edilebilen pilli, hibrit ve yakıt hücreli elektrikli otomobillerin satışının, 2022’nin 10 ayında 5 milyona ulaştığını bildirmişti. Satışlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100 artmıştı.

Kaynak: TEMİZENERJİ

HAFTANIN RAPORU

Türkiye Yenilenebilir Enerji Görünümü 2022 Raporu’nda 7 Öneri

Sabancı Üniversitesi Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Türkiye Yenilenebilir Enerji Görünümü 2022 Raporu’nu açıklandı. Raporda Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında önümüzdeki dönemde nasıl bir yol kat edebileceğine yönelik senaryolara da yer verildi. Ayrıca Türkiye'nin bu alanda sağlıklı ve hızlı yol kat edebilmesi için uygulaması yapması gerekenlere dair 7 öneri de yer aldı.

  • 2050 yılında 250 GW yenilenebilir enerji kurulu gücüyle yüzde 85’in üzerinde yenilenebilir elektrik üretim payına, nihai enerji talebinde ise toplam yüzde 50 yenilenebilir payına ulaşılması ve ayrıca buna yönelik yol haritalarının belirlenmesi.
  • Proje stokunda büyüme sağlanması için verimli, derinlikli, maliyetleri yansıtan, öngörülebilir bir elektrik piyasası işleyişi için sürdürülebilir yatırım ve finansman modellerinin geliştirilmesi.
  • Elektrik şebekelerinin kapasitesinin ve esnekliğinin teknoloji odaklı yatırımlarla güçlendirilmesi.
  • Rüzgâr ve güneş teknolojisinin, Türkiye’nin bölgesel temiz enerji teknolojileri üretim üssü olmasını destekleyecek şekilde sürdürülmesi, enerji depolama ve yeşil hidrojen üretimi teknolojilerindeki gelişmelere odaklanılması.
  • Enerji güvenliği ve temiz enerji dönüşümünü desteklemek için enerji tüketicisi sektörlerde temiz elektrifikasyona ek olarak, doğrudan yenilenebilir enerji katkısının da en az üç kat artırılması.
  • Enerji verimliliği potansiyeli ve dijitalleşme çözümleri ön plana çıkarılarak, yenilenebilir enerji ekosistemlerindeki büyümenin yüksek katma değerli fırsatlara dönüştürülmesi.
  • Yenilenebilir enerjide nitelikli insan kaynağının ve girişimcilik ekosistemlerinin geliştirilmesi.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK