SEKTÖRDEN HABERLER
Bakan Dönmez: Türkiye, Bulgaristan'a Doğal Gaz Satacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez TVNET'te canlı yayında yaptığı açıklamada  Bulgargaz ile BOTAŞ arasında önemli bir anlaşma imzalanacağını belirtti.
Dönmez, "BOTAŞ en son Umman'da bir görüşme yaptı. Büyük oranda da anlaştılar. Kısa süre içinde bir LNG anlaşması yapacak. Biz geçen sene 15 ülkeye gitmişiz. BOTAŞ ile Bulgargaz arasında  da bir anlaşma sağlanacak” diye konuştu.
Karadeniz gazıyla ilgili konuşan Bakan Dönmez, "Enerjide geldiğimiz seviye sevindirici ve iftihar edici. Karadeniz gazını biz sisteme verdiğimizde hem milletimiz hem de devletimiz kazanacak. Çıkartacağımız gaz evlerin ihtiyacını ve son keşif ile daha fazlasını karşılayacak. Avantajları vatandaşımız lehine kullanacağız. İstisnasız bütün hanelerde doğal gazın yüzde 75'ini devlet karşılıyor, yüzde 25'ini vatandaşa yansıtıyoruz. Kararlıyız, 2023'te de sübvansiyon oranları ile devam edeceğiz. Türk Akımı'ndan yıllık 15 milyar metreküp kadar gaz alabiliyoruz. Bu kış enerji fiyatlarında herhangi bir artış öngörmüyoruz” açıklamasında bulundu.
Gabar'daki petrol keşfine de değinen Dönmez, "Gabar'daki petrol keşfi son yıllarda yapılan en büyük keşif. Net üretilebilir günlük rezerv 7 bin 750 varil. Fiyat olarak karşılığı 12 milyar dolar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: MİLLİYET

EPDK: Elektrik Depolamada Yatırım Talebi 230 Milyar Doları Aştı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik depolamada yatırım talebinin 230 milyar doları aştığını bildirdi. EPDK’den yapılan açıklamaya göre, 19 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ikincil mevzuat değişikliklerinin ardından EPDK, depolamalı elektrik üretimi kapsamında başvuruları almaya başladı. Depolama tesisi kurmayı taahhüt eden yatırımcılar, depolama kapasitesi kadar rüzgâr ve güneş enerjisi santrali kurmak için Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından herhangi bir yarışma yapılmaksızın EPDK’ye ön lisans başvurusunda bulunabiliyor.
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, tahsis edilecek toplam kapasite yaklaşık 30 bin megavat olmasına karşın 40 günlük sürede 164 bin 200 MW kurulu gücünde 2 bin 753 başvuru yapıldığını bildirdi.
Yılmaz, “Bu başvurulardan 72 bin 400 MW kurulu gücündeki 1542 başvuruyu güneş enerjisine dayalı depolamalı elektrik üretimi başvuruları oluşturuyor. 91 bin 800 MW kurulu gücündeki 1211 başvuru ise rüzgâr enerjisine dayalı depolamalı elektrik üretimi tesisi kapsamındaki başvurular. Bu başvuruların toplam yatırım değeri 230 milyar doları aştı. Daha önce de söylediğimiz gibi mevcut kapasite dikkate alındığında bu miktarın 40-45 milyar dolarının sahaya yansımasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet’in 100. yılında yenilenebilir enerji sektöründe büyük bir yatırım atağı yaşanacağına inandığını belirten Yılmaz, “Daha önce de vurgulamıştım. Batarya depolaması ile yenilenebilir enerji kaynaklarımız artık baz yük santraller gibi çalışacak. Hem daha fazla yerli-yenilenebilir kapasiteyi sisteme dahil edeceğiz hem de emre amade kapasiteyi artırarak arz güvenliğimizi pekiştireceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: TEMİZENERJİ

Türkiye'de 2023 “Enerjinin Yılı” Olacak

Türkiye'de, doğal gazdan petrole, nükleerden yenilenebilir enerjiye birçok alanda gerçekleştirilecek projelerle 2023 “enerjinin yılı” olacak. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için bu alanda çok sayıda projeyi devreye alan Türkiye, ülke tarihi açısından ilklere sahne olacak gelişmelere şahitlik edecek.
Türkiye, 7 uluslararası doğal gaz boru hattı, 2'si yüzer olmak üzere 4 LNG santrali, 2 yer altı doğal gaz depolama tesisiyle enerjide arz güvenliğini sağlarken, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle gaz tedariki konusunda darboğaza giren Avrupa'nın krizi aşmasında da kilit rol oynamaya hazırlanıyor.
Azerbaycan'dan sonra Türkmen gazının da Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'na (TANAP) bağlanarak önce Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya iletilmesine yönelik çalışmalar Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan iş birliğiyle sürdürülürken, Rus gazının da bu yöntemle Avrupa'ya iletilmesi hedefleniyor.
Türkiye, söz konusu ülkelerden boru hatlarıyla alınacak gazın yanı sıra çeşitli ülkelerden LNG tedariki de yaparak doğal gaz referans fiyatının oluştuğu küresel bir merkez olmaya hazırlanıyor. Son yıllarda hem karada hem denizde yaptığı arama ve sondaj çalışmalarıyla doğal gaz alanında önemli adımlar atan Türkiye, Sakarya Gaz Sahası'nda yapılan 58 milyar metreküplük yeni keşif ve revize edilen rezerv ölçümüyle 710 milyar metreküpe ulaşan yerli gazı martta şebekeye bağlayacak.
Uluslararası bağımsız denetim kuruluşları tarafından da teyit edilen rezerv, konutların 33 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde bulunuyor. Yeni gaz keşfinin, bölgeye komşu diğer jeolojik sahalardaki benzer keşiflere de kapı aralayacağı öngörülüyor. Söz konusu doğal gaz rezervinin bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon dolar olarak hesaplanıyor.
Türkiye, doğal gaz depolama kapasitesini 10 milyar metreküpe ulaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Ülkenin enerji arz güvenliği alanındaki dev yatırımlarından Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi'nde kapasite artırma çalışmaları tamamlandı. Tesis, 4,6 milyar metreküpe ulaşan yeni kapasitesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete alındı.
Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nde de genişletme çalışmaları devam ediyor. Tamamlandığında tesisin halihazırda 1,2 milyar metreküp olan depolama kapasitesi, 5,4 milyar metreküpe çıkacak. Çalışmaların 2 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.
Türkiye'nin üçüncü Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) olacak günlük 28 milyon kapasiteli Saros FSRU ocakta devreye alındığında, ülkenin günlük gazlaştırma kapasitesinin 150 milyon metreküp seviyesini geçmesi bekleniyor.
Egegaz Aliağa LNG Terminali'nden günlük 40 milyon, Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nden günlük 37 milyon, Ertuğrul Gazi FSRU tesisinden günlük 28 milyon ve Etki Liman FSRU tesisi üzerinden günlük 20 milyon metreküp gaz sisteme verilebiliyor.
Nisan 2018'de yapımına başlanan, ülkenin ilk nükleer enerji tesisi niteliğindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Toplam 4 reaktörle 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak şekilde tasarlanan Akkuyu NGS'nin ilk reaktörü bu yıl devreye alınacak. Böylelikle Türkiye, tarihinde ilk kez nükleer santralden ürettiği elektriği ülkenin şebekesine aktaracak. Santralin kalan ünitelerinin birer yıl arayla 2026'ya kadar tamamlanması hedefleniyor.
Yeni yıla Şırnak'taki Gabar Dağı'nda yaptığı 150 milyon varil rezervlik tarihi petrol keşfiyle giren Türkiye, ham petrolde özel ve kamu günlük toplam 80 bin varil olan üretimini 100 bin varile taşıyarak 2023'te yüzyılın rekorunu kıracak. Dünyada bu yıl karada yapılan en büyük 10 keşiften biri niteliğindeki rezervin ekonomik değeri yaklaşık 12 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Söz konusu keşifle, Türkiye'nin üretilebilir petrol rezerv miktarı 450 milyon varilden 600 milyon varile çıkmış oldu.
Türkiye, artan enerji ihtiyacını karşılayabilmek için 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda yenilenebilir enerji alanlarına yönelik yatırımları da devreye alıyor. Türkiye'nin 103 bin megavatı aşan kurulu gücünün yaklaşık 55 bin MW’lik bölümünü yenilenebilir enerji tesisleri oluşturuyor.
Bu kapsamda, rüzgarda kurulu güç Aralık 2022 itibarıyla 11 bin 366 MW’yi aşarken, 2023'te en az 1000 MW kapasitenin daha hizmete girmesi bekleniyor. Halihazırda yaklaşık 9 bin 409 MW kurulu güce sahip güneş enerjisi santrallerinde ise 1000 megavat kapasite artışı öngörülüyor. Yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kapsamındaki dalga enerjisinden elektrik üretilmesi amacıyla Ordu'da Türkiye'nin ilk, dünyanın en büyük santrali kurulacak. Bahar aylarında inşasına başlanacak santral, 77 megavat kurulu güce sahip olacak. Tesisin inşasının başlamasının ardından bir yıl içinde devreye alınması bekleniyor.

Kaynak: AA

Doğal Gazda Elektrik Üretim Amaçlı Tarifede İndirim Yapıldı

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), doğal gazda ocak ayına ilişkin tarife tablosunu yayımladı. Mesken ve sanayi abonelerinin tarifesi sabit bırakılırken, elektrik üretim amaçlı tarifede indirime gidildi. BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine ocakta uygulayacağı satış fiyatı sabit kalarak 1000 metreküp doğal gaz için 4 bin 80 lira oldu. Sanayi abonelerinin tarifesi, kademe 1 için 1000 metreküp doğal gaz fiyatı 7 bin 124 lira, kademe 2 için ise 15 bin 833 lira olarak belirlendi.
Elektrik üretim amaçlı tarifede ise 1000 metreküp doğal gazın fiyatı yüzde 12,73 düşüşle 18 bin lira olarak açıklandı.

Kaynak: HABERTÜRK

Kadının Enerjisi Sahada

Hayatın her alanına dokunmaya özen gösteren, amaçlarından biri de toplumsal alana fayda sağlamak olan Meram Elektrik Dağıtım AŞ “Kadının Enerjisi Sahada” projesiyle kadın istihdamını artırmak amacıyla büyük bir adım attı.
Bitmeyen enerjileri ve sınırsız yaratıcılıklarıyla kadınlar, ülkemizin çağdaşlık, sosyal ve ekonomik kalkınma hedeflerine doğru ilerleyişinde çok değerli bir rol oynamaktadır. İş dünyasında kadınların her alanda daha görünür olmaları ve daha çok görev alabilmeleri büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda eğitimleri tamamlanan kadın çalışanlar, sayaç okuma görevlisi unvanıyla aktif olarak sahada çalışmaya başladı. MEDAŞ bu projesiyle, “erkek işi” algısının yıkılarak kadınların elektrik dağıtım sektöründe daha aktif yer almasını amaçladı.
Proje kapsamında konuşan MEDAŞ Genel Müdürü Erol UÇMAZBAŞ, “Şirketimizdeki kadın çalışan sayısının artmasının, başarımızın artmasında doğrudan olumlu etkisi olacağına inanıyorum. Bunu da 'pozitif ayrımcılık' başlığı altında söylemiyorum. Kadınlar ve erkekler farklı özelliklere ve bakış açılarına sahipler. Biz eğer süreçlerimizde ne kadar çok kadını işin içine dahil edersek, o kadar çok farklı bakış açısına sahip olur ve böylece süreçlerimizi daha etkin hale getiririz. Bu çerçevede, bugüne kadar hiç kadın çalışmayan bir alan olan endeks okumada 5 arkadaşımız çalışmaya başladı. Ben bu arkadaşlara başarılar diliyorum. Onlardan gelecek önerilerle endeks okumada daha iyi yerlere geleceğiz ve bu alandaki erkek sultasını da yıkacağız" dedi.

OEDAŞ, Tüm Trafo Merkezlerinin Sistem Güvenliğini Artırdı

Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinin elektrik dağıtım hizmetini sağlayan Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), 2022 yatırımları kapsamında bir yandan şebeke tesis yatırımlarını gerçekleştirirken diğer taraftan da hizmet kalitesini artıran dijitalleşme alanındaki çalışmalarını sürdürüyor. Şirket bu kapsamda elektrik dağıtım sektöründe bir ilke daha imza atarak, operasyonel teknoloji (OT) ve nesnelerin interneti (IoT) teknolojisinin siber güvenliğinde küresel lider olan SCADAfence platformunu kullanmaya başladı. Yatırım kapsamında OEDAŞ’ın SCADA (Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama Sistemi) merkezi ile birlikte hizmet bölgesinin geneline yayılan yüzlerce trafodan veri toplayan 54 trafo merkezine SCADAfence cihazları kuruldu. Bu cihazlar, sistemin güvenliğini artırmanın yanı sıra merkezden küçük trafolara kadar kullanılan tüm sistemler arasındaki iletişimi artırarak, olası bir arıza durumuna çok daha hızlı bir şekilde müdahale etmeye olanak sağlıyor.
OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, SCADA merkezi ve yeni siber güvenlik sistemi SCADAfence hakkında bilgi verdi. Hizmet bölgelerinde yaklaşık 3 milyon kişinin hayatına dokunduklarını söyleyen Yalçın, “Dünyada ve ülkemizde olduğu gibi bölgemizde de her geçen dönem artan enerji talebini güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde karşılamak için şebeke yatırımlarımızın yanı sıra teknolojik yeterliliğimizi de artırıyoruz. SCADA merkezimiz ile tüm sistemleri uzaktan izleyip, veri depolayabiliyor, şebekemize uzaktan müdahale edebiliyoruz. Tüm bölgeyi kontrol edebildiğimiz bu sistem sayesinde arızalara müdahale süremizi de büyük ölçüde düşürdük. Bu platform, uzaktan erişim ile OT ve IoT cihaz güvenliğini üst seviyeye taşıyor. Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planları kapsamında enerji sektöründe de çeşitli çalışmaların yapıldığı bir dönemde sektörümüzde bir ilke daha imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

DÜNYADAN HABERLER
Avrupa'nın Enerji Krizinde Kabus Senaryosu

2022'nin ilk aylarından itibaren hızla artan doğal gaz ve elektrik fiyatları tüm dünyayı etkiledi. Avrupa enerji krizini benzeri görülmemiş önlemlerle atlatmaya çalışırken uzmanlar 2023'te durumun daha da kötüleşeceği hatta önümüzdeki 10 yılın zorlu geçeceğine dikkat çekiyor. Başta İngilizler olmak üzere Avrupa'da çoğu ülke bu kış evlerini sıcak tutmak için her zamankinden daha fazla para harcamak zorunda. Üstelik kriz; ocak, şubat ve mart aylarının ne kadar soğuk geçeceğine bağlı olarak bir sonraki kışta daha da büyüyebilir.
Investec'te kıdemli bir analist olan Martin Young, kıştan önce biraz daha fazla rüzgar enerjisinin devreye gireceğini ve bunun da elektrik arzına yardımcı olacağını söyledi. Ancak, bazı kömür ve nükleer elektrik jeneratörleri konusunda hala belirsizlik var. Hükümet, hizmet dışı bırakılmakta olan eski kömürlü termik santrallerle, ihtiyaç duyulması halinde bu kış çalıştırılabileceklerine dair bir anlaşma yaptı. Şimdiye kadar buna gerek duyulmadı ancak gelecek kış için de aynı plan göz önünde bulundurulabilir.
Geçen yaz Rusya'dan gelen gaz miktarı azalsa da Avrupalıların yağmurlu günler için bir kenara koyabilecekleri bir miktar gaz geliyordu. Gelecek yaz Rusya'yı Avrupa'ya bağlayan boru hatları büyük olasılıkla tamamen kapatılacak. Sonuç olarak kıtaya ithal edilen gazın büyük bir kısmının ABD, Katar ve başka yerlerden gemilerle getirilmesi gerekecek. Ancak dünyada sınırlı sayıda sıvı doğal gaz (LNG) tankeri ve bunların Avrupa'da yanaşabileceği sınırlı sayıda yer var.
Daha kolay depolanabilmesi ve taşınabilmesi için sıvı hale getirilerek -160c civarına soğutulan bu gazdan Avrupa kıyılarına daha fazla getirebilmek amacıyla son aylarda yeni terminal projeleri ortaya çıktı ya da olan projeler hızlandırıldı. Aralık ayında Almanya ilk LNG terminalini açarak geçmişte Rus gaz ithalatına büyük ölçüde bağlı olan ülkenin enerji politikasında büyük bir değişikliğin sinyalini verdi. Gelecek yıl Almanya'da iki LNG terminali daha açılacak.
İngiltere, İspanya ve Portekiz Avrupa'daki en büyük LNG ithalat kapasitesine sahip ülkelerdir ve bu sayede küresel pazarlara açılabiliyorlar. Ancak İber yarımadasını Avrupa'nın geri kalanına bağlayan çok sayıda gaz boru hattı bulunmadığından İspanyol terminalleri komşuları için daha az kullanışlı. Centrica'nın yakın zamanda terk edilmiş eski bir gaz depolama sahasını yeniden açmasına rağmen, Birleşik Krallık'ın yaz boyunca ithal edeceği LNG'yi tutabileceği çok az yer var. Sonuç olarak Birleşik Krallık terminallerine gelen gazın büyük bir kısmı doğrudan Avrupa'ya, özellikle de Hollanda'ya yeniden ihraç edilecek ve burada kışa hazırlık için yeraltı depolama alanlarına pompalanacak.
Norveç ve Birleşik Krallık'taki gaz sahalarından gelen gaz da hane halkı ve işletmelerin daha az gaza ihtiyaç duyduğu sıcak aylarda Avrupa'nın stoklarını yenilemeye hizmet edecek. Ancak LNG Avrupa'ya gaz tedariki konusunda kısmi bir çözüm sunabilse de gaz fiyatlarını eskiden olduğu gibi aşağı çekemez. LNG zaten gaz taşımanın pahalı bir yolu. Tankerler için yeterince soğuk gaz elde etme, bunu korumak için de çok fazla enerji ve pahalı ekipman gerekir. LNG tankerleri istedikleri her yere gidebildiklerinden ihtiyaç duyduğu hayati gazı temin etmek için Avrupa'nın dünyanın dört bir yanındaki alıcıların ödemeye razı olduğu fiyatın üzerine çıkması gerekecek. Dolayısıyla gaz ihtiyacı için giderek daha fazla LNG tankerlerine bel bağlayan Avrupa, yıllarca sürecek daha yüksek fiyatlara mahkum olacak.
East Anglia merkezli saygın bir enerji danışmanlık şirketi olan Cornwall Insight, fiyatların on yıl kadar yüksek kalmasını beklediğini söyledi. Araştırma analisti Dr. Matthew Chadwick, "Akla yatkın senaryolar, Rus gazının boru hattı akışlarının 2022 yazında daha da azalacağı ve piyasanın Avrupa'daki arz ve talep dinamiklerindeki bu değişime uyum sağlaması zaman alacağından, gaz fiyatlarının en az 2030 yılına kadar pandemi öncesi seviyelerin üzerinde kalacağını göreceğiz" dedi.

Kaynak: OKSİJEN

İtalyan Eni Sürdürülebilir Ulaşım Hizmetleri Şirketi Kuruyor

İtalyan enerji grubu Eni, biyo-rafine, biyometan geliştirecek ve İtalya'da ve yurtdışında mobilite ürünleri ve hizmetleri sunacak, sürdürülebilir ulaşıma adanmış yeni bir şirket kurduğunu açıkladı.
Eni İcra Kurulu Başkanı Claudio Descalzi, “Bu operasyon aracılığıyla, benzersiz ve karbondan arındırılmış bir mobilite teklifi oluşturacak yenilikçi teknolojilere dayalı endüstriyel girişimlerimiz, ürünlerimiz ve hizmetlerimizden yeni değerleri entegre edip kilidini açacağız" dedi.
Descalzi, Eni Sustainable Mobility'nin grubun enerji geçiş stratejisini Plenitude ile birlikte destekleyen ikinci kaldıraç olacağını da sözlerine ekledi.
Eni Sustainable Mobility, Venedik ve Gela biyo-rafinerileri dahil olmak üzere mevcut biyo-rafine etme ve biyometan varlıklarını bünyesinde barındırıyor.
Reuters’in haberine göre, şirket aralarında hidrojen ve elektrik ile organik kökenli yakıtların da bulunduğu bir dizi enerji taşıyıcısını pazarlamak ve dağıtmak için Avrupa'da 5 binden fazla satış noktasından oluşan bir ağ kuracak. Eni'nin İtalyan araba paylaşım hizmeti Enjoy da yeni girişimin bir parçası olacak.

Kaynak: REUTERS

Libya, Uluslararası Enerji Forumu’na Üye Oldu

Libya'nın, dünyada petrol ve gazın üretimi alanında faaliyet gösteren ülke ve kuruluşların yüzde 90'ından fazlasını bünyesinde barındıran Uluslararası Enerji Forumuna (IEF) üye olduğu belirtildi.
Ulusal Birlik Hükümetine (UBH) bağlı Petrol ve Gaz Bakanlığının Facebook sayfasından konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Uluslararası Enerji Forumu Yürütme Konseyinin, Aralık 2022 itibarıyla Libya'nın söz konusu forumun 72. üyesi olmasını onayladığı ifade edildi. Bakanlığın açıklamasında, Libya'nın, üyesi olduğu diğer enerji örgütlerinde olduğu gibi IEF içinde de aktif bir şekilde rol oynayacağı kaydedildi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olan Libya halihazırda günlük 1 milyon 200 bin varile yakın petrol üretiyor.

Kaynak: AA

İngiltere, Nükleer Destekleme Fonu’na Başvuruları Kabul Etmeye Başladı

İngiltere hükümeti, nükleer yakıt üretimini artırmak ve Rusya'ya bağımlılığın sona erdirilmesi amacıyla oluşturulan 75 milyon sterlin tutarındaki destekleme fonu için başvuruların açıldığını duyurdu. Hükümetin oluşturduğu fondan yararlanmak isteyenler 20 Şubat’a kadar başvuruda bulunabilecek.
Hükümet tarafından temmuz ayında kurulmasına karar verilen fon, nükleer yakıt üretme sürecinde önemli bir aşama olan uranyum dönüşümüne yatırım yapan özel işletmelere mali yardımda bulunulmasını öngörüyor.
Rusya şu anda küresel uranyum dönüştürme kapasitesinin yaklaşık yüzde 20'sine sahip. Uranyum dönüşümü, nükleer yakıt üretiminde önemli bir aşama olarak görülüyor. Fondan verilecek destek ile Rusya’nın bu alandaki tekelini kırmayı amaçlayan Londra, ulusal enerji güvenliğini güçlendirmenin yanı sıra yatırımcılar için yeni ihracat fırsatları yaratmayı hedefliyor.
Enerji Bakanı Graham Stuart konu ile ilgili basına yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından gaz fiyatlarındaki rekor artışa dikkat çekerek, bu yeni durumun daha fazla yerli yenilenebilir enerjiye olan ihtiyacı bir kez daha ortaya koyduğunu bildirdi.
Enerji Bakanı, ülkenin enerji üretimi kapasitesini artırmak için daha fazla nükleer enerji tesisi inşa edilmesinin gerekli kıldığını savundu. Hükümet, şu ana kadar 75 milyon sterlin tutarındaki fondan 13 milyon sterlinin ülkenin kuzeybatısında faaliyet gösteren Springfields nükleer yakıt üretim tesisine verilmesine karar verildiğini duyurdu.
Nükleer elektrik üretim kapasitesine planlanan yenilikler, İngiltere'nin dışarıdan aldığı doğal gaza bağımlılığını da düşürecek. 2021 rakamlarına göre İngiltere, enerji ihtiyacının yaklaşık 45'ini doğal gaz ile karşılıyor.

Kaynak: EURONEWS

HAFTANIN RAPORU

Türkiye Elektrik Sisteminde Esneklik Uygulamalarına Yönelik Politika Seçenekleri Raporu

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, "Türkiye Elektrik Sisteminde Esneklik Uygulamalarına Yönelik Politika Seçenekleri" raporunu yayınladı. Raporda, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlayabilmesi ve 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşabilmesi için büyük ölçüde yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanması gerektiği kaydedildi.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının sisteme entegre edilebilmesinin yolunun, elektrik sisteminin esnekliğinin artırılmasından geçtiğine işaret edilen raporda, bunun için batarya enerji depolama teknolojilerinin, pompaj depolamalı hidroelektrik santrallerinin, iletim ve dağıtım sistemlerinin iyileştirilmesi gibi teknolojik seçeneklerin yanı sıra talep tarafı katılımının etkinleştirilmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik piyasasında etkinliğini artıracak düzenlemeler gibi piyasa temelli seçeneklere dikkat çekildi.
Raporda, daha fazla yenilenebilir enerjinin elektrik sistemi entegrasyonuna imkan veren, elektrik sistemi esnekliğinin artması için uygulanabilecek seçenekler incelenerek politika ve strateji önerilerinde bulunuldu.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK