SEKTÖRDEN HABERLER
Akkuyu Nükleer Santrali Açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni'ne canlı bağlantı ile katıldı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin üretime geçmesinden bir önceki aşaması olan nükleer yakıtların santral sahasına getirilmesine şahitlik ettiklerini söyleyen Erdoğan, “Hava ve deniz yoluyla gelen nükleer yakıtların santralimize teslimiyle birlikte artık Akkuyu bir nükleer tesis hüviyetini kazanmıştır. Böylece ülkemiz, 60 senelik bir gecikmenin ardından da olsa dünyada nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir” diye konuştu.

Dünyada 422 nükleer reaktörün faal halde olduğunu, 57’sinin de yapımının devam ettiğini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Avrupa Birliği elektriğinin yüzde 25'ini nükleerden elde ediyor. Geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu, nükleer enerjiyi 'yeşil enerji' kabul ederek, bu konudaki tereddütleri gidermiştir. Biz de Akkuyu ile ülkemizi bu gelişmelerin bir parçası haline getirdik. Projemize en başından beri destek veren, Sayın Putin başta olmak üzere tüm Rusya Federasyonu makamlarına şükranlarımı sunuyorum. Santralimizin inşasında ve üretime geçme sürecinde görev alan Türk ve Rus tüm personeli tebrik ediyorum.”

Akkuyu’da her biri 1.200 MW güce sahip 4 reaktörlü bir nükleer güç santrali inşa edildiğini kaydeden Erdoğan, şu değerlendirmelerini paylaştı:

“Türkiye'nin pek çok önemli projesi gibi Akkuyu da milli bütçemize yük getirmeyen bir finansman modeliyle hayata geçirilmiştir. Akkuyu, Rusya ile aramızdaki en büyük ortak yatırımdır. Yatırım bedeli 20 milyar dolar olan bu proje, Rusya'nın ilgili kuruluşu ROSATOM tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Projenin inşaatıyla birlikte bakım, işletme ve nükleer santraller için büyük önem taşıyan işletmeden çıkarma süreçlerinin sorumluluğu da yükleniciye aittir. Santralin tüm üniteleri peyderpey 2028'e kadar hizmete girecektir. Ülkemizin elektrik tüketiminin yüzde 10'u tek başına bu santral tarafından sağlanacaktır. Tam kapasite devreye girdiğinde burada yılda yaklaşık 35 milyar kWh elektrik üretilecek. Hiç şüphesiz sadece bu özelliğiyle bile santralimiz, ülkemizin enerji arz güvenliğine yaptığı eşsiz katkıyla stratejik yatırım unvanını hak ediyor. Doğalgaz ithalatımızın düşmesine yıllık 1,5 milyar dolar katkısı olacak bu proje, milli gelirimizin artışına da olumlu yönde etki yapacaktır.”

Akkuyu’da inşa edilen santral planlanırken ve hayata geçirilirken, önceliklerinin başında güvenliğin geldiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Santralimizin 6 Şubat depremlerinden etkilenmemesi, mühendislerimizin ve işçilerimizin işlerini ne kadar titizlikle icra ettiklerini gösteriyor. Santralimiz, ülkemizin bu alandaki mevzuatıyla beraber, Uluslararası Atom Ajansının, Uluslararası Nükleer Güvenlik Danışma Grubu'nun ve Avrupa Birliği'nin şartlarını da karşılıyor. Bu projedeki tecrübemiz ışığında, farklı bölgelerimizde inşa etmeyi planladığımız 2. ve 3. nükleer santrallerimiz için de en kısa sürede harekete geçeceğiz. Akkuyu projesini yürüten ve burada yüklenici olarak görev yapan firmalarımızın, 6 Şubat felaketinin ardından depremzedelerimize sahip çıkarak gösterdikleri dayanışmayı da daima şükranla hatırlayacağız. Ve şunu özellikle ifade etmek isterim ki Rusya'nın Hatay'da kurduğu sahra hastanesi için özellikle milletim adına teşekkür ediyorum. Akkuyu projemizin üretim öncesi hazırlıklarının son safhası olan nükleer yakıt çubuklarının, nükleer santral sahasına tesliminin bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum. Santralimizin üretime başlaması sevincinde, bu sefer yüz yüze buluşmak üzere, sizlere sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni'ne canlı bağlantı ile katıldı. Konuşmasında, “Türk-Rus tarihinin en büyük ortak projelerinden birisi olan Akkuyu NGS, ülkelerimiz arasındaki komşuluk ilişkilerine katkı sağlayacak” diyen Putin, “Her iki ülkeyi de birbirinin pazarlarında ve turizmde daha aktif olmaya teşvik edeceğiz ve bunun için uçuş sayısını artırma kararı aldık” ifadesini kullandı. Putin, “Akkuyu NGS'deki sistem, dünyanın en modern ve güvenilir güvenlik sistemlerinden bir tanesidir” dedi.

Türkiye ile Rusya arasında 12 Mayıs 2010'da imzalanan hükümetler arası anlaşma kapsamında Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesinde yapımı devam eden Akkuyu NGS'nin birinci ünitesinin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in video konferans yöntemiyle katıldığı törenle 3 Nisan 2018'de atıldı. Her biri 1200 megavatlık VVER-1200 tipi "III+" nesil reaktörlü 4 üniteden oluşacak Akkuyu NGS, toplam 4 bin 800 MW kurulu güce sahip olacak.

Tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek santralin, tek başına Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu karşılaması öngörülüyor. Akkuyu NGS'nin 60 yıl olarak planlanan işletme ömrünün ise 20 yıl daha uzatılma imkanı bulunuyor. Sıfır emisyonla, çevreye zararlı sera gazı salımı yapılmadan kesintisiz elektrik üretilebilecek santral, Türkiye'nin "2053 net sıfır emisyon" hedefine sağlayacağı katkıyla da öne çıkıyor. Akkuyu NGS'nin işletmede kalacağı 60 yılda toplam 2,1 milyar ton karbon emisyonunu engelleyeceği hesaplanıyor. İstihdam oranı proje aşamalarına göre değişen santralin işletme döneminde, 4 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Kaynak: BLOOMBERGHT

Bakan Dönmez: Faturalarda 'Sıfır' Yazacak

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, gazetecilere doğal gazda bir ay uygulanacak faturasız dönemle ilgili bilgiler verdi. “24 Nisan 2023 tarihi itibarıyla doğal gaz sayaçlarında okuma yapılmayacak” diyen Dönmez, sehven okuma yapılmışsa faturanın iptal edileceğini ya da bedel iadesi yapılacağını söyledi.

Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın İlk Yakıt Yükleme töreni sonrasında bir grup gazeteci ile bir araya geldi. Türkiye’nin enerji çeşitliliğini artırdığını ve yerli kaynakların payının da giderek yükseldiğini anlatan Dönmez, bunun en güzel örneğinin Karadeniz’de keşfedilen 710 milyar metreküplük doğal gaz olduğunu söyledi. Karadeniz’den rekor sürede karaya çıkartılan gazın 20 Nisan’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından karada yakıldığını, iki de müjde verildiğini hatırlatan Dönmez, “Bunların birincisi bir ay tüm konutlarda doğal gazın ücretsiz olmasıydı. İkincisi ise bir yıl boyunca yemek pişirmede ve sıcak suda kullanılan doğal gazın ücretsiz olmasıydı” dedi.

Bayramdan sonra harekete geçtiklerini kaydeden Dönmez, “Doğal gaz dağıtımını yapan şirketlerin faturalama yazılımlarında bir değişikliğe gitmeleri gerekiyordu, şimdi o yazılım değişiklikleri devam ediyor. Ancak şunu net söyleyebilirim. 24 Nisan 2023 tarihi itibarıyla doğal gaz sayaçlarında okuma yapılmayacak. Ancak sehven okuma yapılmışsa da fatura iptali veya bedel iadesi yapılması da istenildi” diye konuştu. Dönmez, bu süreç için abonelere fatura gideceğini belirterek, “Faturada kullanım miktarı, tutarı görünecek. Fakat ödenmesi gereken kısımda ‘sıfır’ yazacak ve diyecek ki; ‘Karadeniz yerli gazımız milletimize hayırlı uğurlu olsun.’ Ardından da 11 aylık mutfak kullanımlarındaki 25 metreküplük indirim uygulamaya girecek'” diye konuştu.

Dönmez, yerli gazın karada yakma işlemin ardından çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini ifade ederek, “Yaklaşık 2-3 haftalık bir işimiz kalmıştı. O da mayısın ilk yarısına denk geliyor. Önümüzdeki günlerde yerli gazımızı sisteme vermiş olacağız. Zaten BOTAŞ o bölgede doğal gaz ölçüm istasyonunu çok önceden tamamlamıştı. Sakarya Gaz Sahası Kara İşleme Tesisinde işlem bittikten sonra direkt olarak ulusal sisteme vermek için BOTAŞ hazırda bekliyor” ifadelerini kullandı.

Dönmez, Akkuyu’ya getirilen yakıtla ilgili de bilgi verdi. Nükleer yakıtların Rusya’dan hem deniz hem de karayoluyla geldiğini anlatan Dönmez, yakıtların şu anda güvenli bir yerde depolandığını söyledi. Dönmez, “Reaksiyonun başlaması için onları reaktörün iç kabinine yerleştirmemiz gerekecek. Bu aşamada bazı testler var, enstrümanların yerleştirilmesiyle ilgili bazı süreçlerimiz var. Bunlar da bir yıl içerisinde bitecek. Böylelikle Türkiye’nin ilk nükleer santralinde bir yıl içinde elektriği üretmiş olacağız” diye konuştu.

Kaynak: HABER7

“Faturada Güneş Açacak”

Güneş enerjisinde ihtiyaç fazlası elektriğin sisteme bedelsiz verilmesine dayanan lisanssız üretime 8 ayda 16 bin megavata (MW) yakın başvuru gelirken, 6 bin 700 MW’lık kapasite tahsis edildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, başvuru miktarının tüm lisanssız tesislerden daha fazla olduğunu belirterek, “Bu, sahada 5,7 milyar dolarlık yatırım anlamına geliyor. Lisanssız üretilen elektrik miktarı arttıkça bütün tüketicilerimizin faturalarında da düşüş seyri devam edecek. Artık kısa yoldan kâr etme peşinde olanlar değil, gerçek tüketiciler lisanssız elektrik üretiyor ve sisteme katkı sağlıyor” dedi.

EPDK’nın geçtiğimiz yıl ağustos ayında yaptığı düzenleme ile güneş enerjisinden üretilen elektriğin bireysel ve üretimdeki ihtiyacı karşılaması sağlanıyor. Bu şekilde elektrik üretenler, tükettikleri kadar elektriği sisteme satarak gelir elde edebiliyor.

Örneğin 1 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik tüketen bir kişi ya da işletme, aynı miktardaki elektriği sisteme vererek satışa konu edebiliyor. Bu örnekten hareketle 1 milyon kWh’ı aşan üretimler ise Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’na (YEKDEM) “bedelsiz katkı” olarak yansıtılıyor. Böylece, güneşten ucuz elektrik üretiminin yarattığı maliyet düşüşü, faturalara yansıtılıyor. Düzenlemeyle belediyeler, sanayi bölgeleri, çiftçiler, turizmciler ve düz vatandaşlar, elektrik üreticisi haline gelebiliyor.

Lisanssız elektrik üretimine yönelik son verileri değerlendiren EPDK Başkanı Yılmaz, düzenleme çıktığında “Kimse güneşten elektrik üretmeyecek” şeklinde eleştiriler olduğunu söyleyerek, “Yaptığımız düzenleme ile lisanssız elektrik üretmek için sadece 8 ayda 16 bin MW’a yakın başvuru geldi. 6 bin 700 MW’lık kapasite tahsis ettik. Bu sahada 5.7 milyar dolarlık yatırım anlamına geliyor. Lisanssız üretilen elektrik miktarı arttıkça bütün tüketicilerimizin faturalarında da düşüş seyri devam edecek” dedi.

8 ay gibi bir sürede, şimdiye kadar yapılan tüm lisanssız tesislerden daha fazla güçte başvuru alındığını ifade eden Mustafa Yılmaz, “Halen faal olan lisanssız tesislerin gücünün yüzde 75’ini karşılayan çağrı mektubu verildi. Artık kısa yoldan kâr etme peşinde olanlar değil, gerçek tüketiciler lisanssız elektrik üretiyor ve sisteme katkı sağlıyor. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarında sahip olduğumuz potansiyel, yatırımcı iştahı ve istihdam kapasitesi dünyada eşine az rastlanır nitelikte. Kamu özel sektör iş birliğinde kısa süre içerisinde ülkemizi bir enerji ticaret merkezi yapacağız” diye konuştu.

Kaynak: MİLLİYET

Avrupa’nın En Büyük GES’i Konya’da Açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantı ile katıldığı törenle hizmete giren Avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali olan Kalyon Karapınar Güneş Enerji Santrali, yıllık 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacını karşılayacak. Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Kalyoncu, devasa alana kurulan santralin 3 milyon ton karbon ayak izinin silinmesine katkı sunacağını söyledi.

Konya'nın Karapınar ilçesinde yapımına 2020 yılında başlanan Kalyon Karapınar Güneş Enerji Santrali'nin açılışı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı bağlantı ile katıldığı törenle gerçekleştirildi. Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Kalyoncu, santralin Avrupa'nın en büyük güneş enerji santrali olduğunu kaydetti. Kalyoncu, “Burası 20 milyon metrekare devasa araziye sahip. Panellerimiz çift taraflı, enerji üretiyor. Tamamen yerli üretim. 3 milyon ton karbon ayak izinin silinmesine katkı sunduk.” ifadesini kullandı.

Kaynak: HÜRRİYET

Toroslar EDAŞ’tan Adana’da Bakım ve Yatırım Çalışmaları

Toroslar EDAŞ, Adana’da kesintisiz elektrik dağıtımı kapsamında 2023 yılının ilk 3 ayında bakım, onarım ve yatırım hizmetlerini hız kesmeden sürdürdüğünü açıkladı. Buna göre Adana’da 12 bin 774 trafo ve 35 bin 911 kilometre hat uzunluğunda bakım, yenileme ve yatırım çalışmaları yapıldı.

Çukurova, Seyhan, Sarıçam, Yüreğir, Ceyhan, Yumurtalık, Karaisalı, Karataş, Pozantı, Kozan, İmamoğlu, Aladağ, Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli’de bin 936 aydınlatma armatürünün bakımını gerçekleştiren Toroslar EDAŞ ekipleri, bölgede 1 pano ile 27 trafo ve 56 dağıtım merkezini de elden geçirdi. Ayrıca kentte 586 kilometrelik hattın bakımı tamamlandı.

Toroslar EDAŞ, sektörün değişen dinamiklerine odaklanarak faaliyetlerini insan, çözüm ve inovasyon odağında sürdürmeye devam ediyor. Adana’da hizmet verdiği 1 milyondan fazla müşterisine daha iyi hizmet vermek amacıyla toplam 55 kilometrelik yeni yer altı hattı tesis eden Toroslar EDAŞ ekipleri, kentte 223 yeni aydınlatma armatürünün montajını da tamamladı. Ayrıca yeni 6 elektrik panosu ve 2 trafo merkezi montajı da tamamlandı.

YEDAŞ, OKAF23'te Genç Yetenekleri Ağırladı

Samsun'da gerçekleşen Orta Karadeniz Kariyer Fuarı'nda stant açan Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ (YEDAŞ), genç yeteneklerle buluştu. YEDAŞ yetkilileri, kariyer fırsatları ve iş başvuruları hakkında bilgi verirken, Genel Müdür Yunus Emre Bilgi, işverenlerin ve gençlerin birebir temas kurmalarını sağlayan bu tarz etkinliklerin önemine dikkat çekti.

OKAF'ın odağında yer alan üniversiteli gençler ile mezunlara sunulacak kariyer fırsatları ve hizmetlerinde paydaşların rolleri, sorumluluk ve katkılarına dair bilgiler veren YEDAŞ yetkilileri, etkili özgeçmiş hazırlama, iş başvuruları sonrasında gerçekleşen insan kaynakları görüşmelerinde dikkat edilmesi gereken konular hakkında kısa bir sunum da gerçekleştirdi.

OKAF etkinliği ile ilgili değerlendirmede bulunan YEDAŞ Genel Müdürü Yunus Emre Bilgi, “İşverenlerin ve gençlerin birebir temas kurmalarını sağlayan bu tarz etkinliklerin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. İş hayatına adım atmaya hazırlanan genç arkadaşlara yol gösterici olmayı önemsiyor ve bu doğrultu çalışmalarımızı planlıyoruz. Herkes için verimli bir etkinlik olduğuna inanıyorum ve bu yılda genç arkadaşlarla bir araya geldiğimiz için mutluluk duyuyorum” dedi.

DÜNYADAN HABERLER
AB Ortak Doğal Gaz Alımına Başlıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avrupa şirketlerinin birlikte gaz alımı için kurulan mekanizma çerçevesinde ilk talep toplama sürecinin başlatıldığını açıkladı. Uygulamayla AB’nin ortak pazar gücünü kullanarak uluslararası tedarikçilerle daha iyi fiyatlar müzakere edeceğine işaret edilen açıklamada, böylece gaz depolarını koordineli ve zamanında yeniden doldurarak gelecek kışa hazırlık yapılacağı kaydedildi.

Şirketlerin bireysel taleplerini sunmalarının ardından gerekli hacimler birleştirilerek küresel piyasalarda ihaleye çıkılacağı ifade edilirken Avrupa’nın toplu gaz talebinin uluslararası tedarikçilerinden gelen tekliflerle eşleştirileceği, katılımcı şirketlerin gaz alınması ve teslimi için sözleşme şartları konusunda tedarikçilerle müzakerelere başlayacağı da bildirildi.

İlk satın alma anlaşmalarının yazdan önce yapılmasının beklendiği aktarılan açıklamada, gelecek 12 aylık dönem boyunca her 2 ayda bir düzenli olarak yeni ihaleler yapılacağı duyuruldu. Gaz alım mekanizmasına şimdiye kadar 67 şirketin kaydolduğu, sistemin yeni şirketlerin katılımına açık olduğu anımsatıldı. AB ülkelerinin depolama hedeflerinin en az yüzde 15’i oranında ortak gaz alımı taahhüt ettiği vurgulanan açıklamada, bunun yılda yaklaşık 13,5 milyar metreküp gaz alımı anlamını taşıdığı ifade edildi.

Kaynak: BLOOMBERGHT

Hollanda, 2030 İklim Hedeflerini Yakalamak için 28 Milyar Euro’luk Paket Açıkladı

Hollanda hükümeti, karbon emisyonunu 2030'a kadar, 1990'daki seviyeye göre en az yüzde 55 azaltmayı hedefleyen iklim hedeflerine ulaşmak için 28 milyar Eruo’luk paket açıkladı. Hükümet sitesinden yapılan açıklamada, Hollanda’nın, karbon emisyonunu 22 megaton azaltarak 2030’a kadar, 1990’daki seviyeye göre en az yüzde 55 düşürmeyi hedeflediği bildirildi.

İklim ve Enerji Politikaları Bakanı Rob Jetten’in “Hollanda yıllardır iklim hedeflerini geriden takip etmeye çalışıyor. İklim politikalarının herkes için elverişli olması lazım. Bu sebeple sübvansiyon, vergilendirme ve teşvik gibi çeşitli politikalardan oluşan bir planla hareket ediyoruz” şeklindeki görüşlerine de yer verilirken hükümetin 120 adımdan oluşan planı için 28 milyar Euro’luk bütçe ayırdığı belirtildi.

Bu arada kömür ve gazla çalışan enerji santrallerinin 2035’e kadar kapatılacağı ve enerji üzerindeki verginin azaltılacağı kaydedildi. Düşük gelir grubundakilerin yaşadığı bölgelerdeki evlerin daha sürdürülebilir malzemeyle yenilenmesi için 425 milyon ayrıldığı aktarılan açıklamada, kiralık evlere elektrik panelleri kurulumu için 100 milyon Euro ve ikinci el elektrikli araçların satışını artırmak için 600 milyon Euro’luk sübvansiyon verileceği ifade edildi.

Açıklamada elektriğin daha cazibeli, akaryakıtın ise daha pahalı olacağına değinilirken, hidrojen için farklı bir tarife uygulanacağı bilgisine yer verildi.

Emisyon Ticaret Sistemi sektörlerindeki şirketlere sağlanan ücretsiz emisyon tahsisatları için ek bütçe oluşturulacağı belirtilen açıklamada, gazla çalışan firmaların 2040’a kadar hidrojen enerjisine dönmesi gerektiği ve 2027 itibarıyla plastik ham maddelerin en az yüzde 30’unun geri dönüştürülmüş plastik içermesi gerektiğine dikkat çekildi.

Kaynak: TEMİZENERJİ

Çin Nükleer Santral Kurulumunda Lider

2035’e kadar elektrik üretiminde nükleerin payını yüzde10’a çıkarmayı hedefleyen Çin, yapımı süren 24 nükleer enerji reaktörü ile dünya birinciliğine oturdu. Çin, inşa edilmekte olan nükleer elektrik kurulu gücüyle dünya birinciliğini sürdürüyor.

Çin Nükleer Enerji Birliği tarafından yayımlanan çalışmada, şu ana kadar 24 nükleer enerji reaktörünün inşa edilmesiyle birlikte, ülkenin bu alanda dünya birincisi olmaya devam ettiğine işaret edildi. 2035 yılına kadar, Çin’in nükleer elektrik üretiminin toplam elektrik üretimindeki payının yüzde 10’a çıkması ve bunun ülkenin düşük karbonlu gelişme modeline geçmesine büyük destek sağlaması bekleniyor.

Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre de 2022 yılından bu yana Çin’de 10 nükleer enerji reaktörü onaylandı, ticari amaçlı 3 nükleer enerji reaktörü hizmete girdi ve 6 nükleer enerji reaktörü inşası başlatıldı. Veriler, şu an Çin’de inşa edilmekte olan 24 nükleer enerji reaktörünün toplam kurulu kapasitesinin 26 milyon 810 bin kilovata ulaştığını gösterdi. Ayrıca, Çin’in nükleer elektrik alanında kritik donanımlarının yerelleşme seviyesinin sürekli yükseldiği bildirildi. Çin Nükleer Enerji Birliği Sekreteri Zhang Tingke, Çin’de önemli nükleer enerji ekipmanlarının yerelleşme oranının yüzde 90’ın üzerine çıktığını söyledi. 

Kaynak: ENERJİ GÜNLÜĞÜ

Birleşik Krallık’ta Çatı Üzeri Güneş Panelleri 7 Yılın En Yüksek Seviyesinde

Birleşik Krallık’ta 2023’ün ilk çeyreğinde 50 binden fazla hane çatısına güneş paneli kurdu. 2023'ün ilk aylarında, enerji faturası ödeyenler artan maliyetlere karşı korunmak için yenilenebilir enerjiye yönelirken çatıya güneş panelleri kuran hanelerin sayısı 7 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Sektör rakamları, Ocak ve Mart ayları arasında 50 bin 700’den fazla hanenin güneş paneli kurduğunu gösteriyor. Bu rakam geçen yılın aynı aylarındaki sayının iki katından fazla ve 2015 sonundan bu yana en yüksek seviye. Habere göre ilk çeyrekte kurulan çatı güneş panelleri, 265 MW’lık bir güce ulaşmış durumda.

Hanelerin ev faturalarının giderek daha fazla farkına varması ve çevre konusundaki endişeleri nedeniyle kurulum sayısının son yıllarda istikrarlı bir şekilde arttığını söyleyen Solar Energy UK sözcüsü Gareth Simkins, “Ukrayna’daki savaş enerji faturalarını yükseltti ve güneş panellerinin tasarruf etmeye yardımcı olabileceğine dair daha fazla farkındalık oluştu” dedi.

Kaynak: THEGUARDIAN

HAFTANIN RAPORU

Daha Güvenli Bir İklim Geleceği İçin Şimdi Daha Temiz Enerji

Doğal Kaynakları Savunma Konseyi’nin (NRDC) raporu, ABD’nin 2050’ye kadar net sıfıra ulaşması için enerji sektörü yatırımlarının en uygun maliyetle ve gereken hızda gerçekleştirilmesi için enerji verimliliği iyileştirmeleriyle birleştirilmesi gerekliliğini gösteriyor. Raporda verimliliğin, önlenebilir enerji israfını azaltarak ABD’nin yeni temiz enerji sistemini “doğru boyutlandırmasına” ve yeni fiziksel enerji altyapısının gereğinden fazla inşa edilmesi masrafından kaçınmasına yardımcı olabileceği ve bu sayede hanelere yansıyan maliyetlerin azaltılmasına da yardımcı olacağı belirtiliyor.

NRDC’nin Clean Energy Now raporunda, elektrifikasyonu enerji verimliliği iyileştirmeleriyle birleştirmenin, binalarda elektrik kullanımı işletmeye kıyasla düşse bile, 2050 yılına kadar binalarla ilgili fosil yakıt kullanımının ve bununla ilgili emisyonların yüzde 90’dan fazlasını azaltabileceği ifade ediliyor. Rapora göre, akıllı, verimli bina tasarımı ve iyileştirmeler, bina sakinlerinin konforunu ve sağlığını iyileştirirken, elektrik talebindeki artışı ve yeni enerji santralleri ile şebeke yatırımlarına olan ihtiyacı en aza indirebilir.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK