SEKTÖRDEN HABERLER
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Görevi Fatih Dönmez’den Devraldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevini Fatih Dönmez'den devralan Alparslan Bayraktar, “Bölgesinde enerji alanında çok önemli bir aktör olan Türkiye'nin küresel enerji ve maden piyasalarındaki rolünü daha da güçlü hale getireceğiz” dedi.

Bayraktar, bakanlıkta gerçekleştirilen devir teslim töreninde, 21 yılda birçok piyasa reformuyla, yapısal anlamda enerji ve tabii kaynaklar alanında çok büyük bir dönüşüm gerçekleştirildiğini söyledi. Söz konusu dönemde artan enerji talebinin karşılanması ve dışa bağımlılığın azaltılması için çalışıldığını dile getiren Bayraktar, 2017’de açıklanan Milli Enerji ve Maden Politikası’yla enerjide arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa hedeflerinin ortaya konulduğunu ifade etti. Bayraktar, iklim krizi, pandemi, dünyada yaşanan tedarik zinciri problemi, artan ham madde ve enerji fiyatları, daralan finansal piyasalar, Rusya Ukrayna Savaşı ve 6 Şubat depremleri nedeniyle zor bir süreçten geçildiğini belirterek, “Bütün olumsuzluklara rağmen 2017 yılında ortaya konan orta ve uzun vadeli tüm hedeflerin gerçekleştirilmesi için başarıyla çalışmaya devam edildi” diye konuştu.

Gelecek dönemde önemli projeleri kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda enerji ve tabii kaynaklar alanında daha büyük bir dönüşüm için, yeni bir yatırım ve reform hamlesiyle ülkemizin refahına en yüksek katkıyı sağlamak için var gücümüzle sizlerle beraber çalışacağız. İnanıyorum ki bu sayede bölgesinde enerji alanında çok önemli bir aktör olan Türkiye’nin küresel enerji ve maden piyasalarındaki rolünü daha da güçlü hale getireceğiz. Güçlü bir siyasi irade ve kararlılık olmadan bu hedefleri gerçekleştirmek asla mümkün değil. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanımıza ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı vizyonu ve bize her zaman vermiş olduğu destekten dolayı şükranlarımı arz ediyorum.”

Bayraktar, enerjide Türkiye'nin Yüzyılı altyapısını hazırlamak için bugüne kadar katkı sağlayan önceki dönem enerji bakanlarına teşekkür ederek, Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez’e yasama çalışmalarında başarılar diledi.

Dönmez de geçen 5 yılda Türkiye'nin elektrikte kurulu gücünün 105 bin megavata çıktığını, doğal gazın 81 ile ulaştırıldığını ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulu güç içindeki payının yüzde 55’e ulaştığını anımsattı. Nisan ayında Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne yakıtın getirildiğini ve santralin nükleer tesis statüsüne kavuştuğunu ifade eden Dönmez, yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma üniteleri, sıvılaştırılmış doğal gaz terminallerinin geliştirilmesi ve günlük gaz giriş kapasitesinin artırılması gibi çalışmalarla doğal gaz altyapısının güçlendirildiğini aktardı. Dönmez, petrolde yeni keşiflerle üretimin iki katına çıkarıldığını, bor karbür tesisi, nadir elementler ve lityum karbonat pilot üretim tesislerinin de kurulduğunu belirtti. Görevini uzun yılladır birlikte mesai yaptığı Alparslan Bayraktar’a bırakmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Dönmez, “Kendisi hem EPDK'deki kurum üyeliği hem de benim müsteşarlığım döneminde müsteşar yardımcılığı yapmıştı. Bakan olduğum dönemde bakan yardımcılığımı yaptı. 13 yılı aşkın bir süredir birlikte çalıştığımız bir kardeşimiz. Bu başarılarda hiç şüphesiz kendisinin de çok büyük emeği, katkısı var. Bugün bayrağı gönül huzuru içinde devrediyorum” diye konuştu.

Kaynak: AA

1 Haziran İtibarıyla Sayaç Okuma İşlemleri Başladı

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder), sektöre yönelik olarak yapılan düzenlemelerin uygulamasına yönelik bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen büyük deprem felaketinin ardından 08.02.2023 tarihli ve 32098 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Elazığ, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde üç ay süreyle olağanüstü hâl ilan edilmesine karar verilmiştir.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin tüketiciler üzerindeki etkilerini azaltmak üzere, deprem bölgesindeki tüketicilerin elektrik ve doğal gaz tüketimlerine yönelik tahakkuk ve tahsilat işlemlerinin ertelenmesine ilişkin olarak 21.03.2023 tarihli ve 32139 sayılı Resmî Gazete’de 6974 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı yayımlanmıştır. Bununla birlikte elektrik tüketicilerine yönelik olarak 25.03.2023 tarihli ve 32143 sayılı Resmi Gazete’de 11743 sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından Kurul Kararı da yayımlanmıştır.

Söz konusu kararlar uyarınca Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep (Nurdağı ve İslahiye) il ve ilçelerinde; faal ve kullanılabilir durumda olan, iletimden bağlı elektrik tüketicileri,  orta gerilimden bağlı sanayi, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer abone (ticarethane) gruplarındaki elektrik tüketicileri, kamu tüzel kişiliğine haiz aboneler ve genel aydınlatma aboneleri hariç, tüm elektrik tüketicilerine 31 Mayıs 2023 tarihine kadar sayaç okuma/tahakkuk/tahsilat işlemlerinin yapılmayacağı; 1 Haziran 2023 itibarıyla bu süredeki toplam elektrik tüketimine esas fatura bedelinin gecikme zammı ve faizi olmaksızın 6 ay taksitlendirilmesine karar verilmiştir.

Türkiye’de elektrik dağıtım sektörünün çatı kuruluşu Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) olarak, belirtilen düzenlemeler kapsamında uygulamaların nasıl olacağı konusunda bilgilendirme yapmayı üzerimize düşen bir sorumluluk olarak görmekteyiz.

Buna göre yapılan yasal düzenlemeler kapsamında deprem bölgesindeki dağıtım şirketleri tarafından sayaç okuma işlemleri 1 Haziran 2023 tarihi itibarıyla yeniden başlayacaktır. 1 Haziran’dan itibaren yapılacak sayaç okuma işlemlerine istinaden, 31 Mayıs 2023 tarihine kadar tahakkuk/tahsilat yapılmayan tüketimlere ait bedeller görevli tedarik şirketleri tarafından faturalandırılarak 6 aylık taksitlendirmeyle tüketicilere iletilecektir.

Bölgede hizmet veren görevli tedarik şirketleri SMS, çağrı merkezi araması ve bunun gibi iletişim kanalları üzerinden tüketicileri konuyla ilgili bilgilendirmek üzere ilgili çalışmalarını sürdürmektedirler.

Elder olarak durumu kamuoyunun bilgisine sunarken bir kez daha depremde yitirdiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, geride kalan aileleri ve yakınlarına sabırlar dileriz.”

Enerji Sektörüne “Siber Güvenlik Yetkinlik Modeli”

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) Enerji Sektöründe Siber Güvenlik Yetkinlik Modeli Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, enerji sektöründe kullanılan endüstriyel kontrol sistemlerinin siber güvenliğini sürekli olarak gelişen ihtiyaç ve tehditlere göre iyileştirmeye, asgari kabul edilebilir güvenlik seviyesini tanımlamaya ve bu kontrol sistemlerinin siber dayanıklılığına, yeterliliğine ve olgunluğuna ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Yönetmelik, elektrik iletim ve dağıtım lisansı sahibi, geçici kabulü yapılmış ve işletmedeki kurulu gücü 100 megavat elektrik ve üzeri lisansa sahip her bir elektrik üretim tesisi, boru hattıyla iletim yapan doğal gaz iletim lisansı, sevkiyat kontrol merkezi kurmakla yükümlü doğal gaz dağıtım lisansı, depolama lisansı (LNG, yer altı), ham petrol iletim lisansı ve rafinerici lisansı sahibi tüzel kişilerden oluşan kuruluşların endüstriyel kontrol sistemlerinin güvenliğine ilişkin uygulanacak hükümleri kapsayacak. Organize Sanayi Bölgesi dağıtım ve üretim lisansı sahipleri ise kapsam dışında tutulacak.

Yetkinlik modeli kapsamında üç temel yetkinlik seviyesi belirlenirken, yükümlü kuruluşların sahip olmaları gereken yetkinlik seviyesi, EPDK tarafından belirlenen sektörel kritiklik dereceleriyle tespit edilecek. Kurum tarafından yapılacak güncellemelerle 3 yıllık periyotlarda kontrol maddeleri ve kontrol maddeleri için tespit edilen yetkinlik seviyeleri değiştirilebilecek.

“Yetkinlik modeli” uygulama yükümlülüğü, Kurum tarafından kritiklik dereceleri belirlenip yükümlü kuruluşlara tebliğ edildiğinde başlayacak. Yönetmelik kapsamında denetim yapma yetkisi verilen firmaların unvanları, kurumun internet sitesinde yayımlanacak.

Kaynak: SABAH

Enerji Sektörü, Sıfır Karbon için Dünya Çevre Günü’nde Kampa Girdi

Enerji sektörünün üst düzey yöneticileri, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Sıfır Karbon Okuryazarlığı: Dijital İçerik Geliştirme Kampı’nda üniversiteli gençlerle buluştu. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde başlayan ve iki gün boyunca süren kampta 20'den fazla üniversite öğrencisi projeleriyle yarıştı. Üniversitelerin İletişim, Eğitim ve Güzel Sanatlar Fakülteleri'nden katılacak öğrenciler tarafından hazırlanan projeler; enerji sektör temsilcileri ve akademisyenler tarafından oluşturulan jüri tarafından değerlendirmeye alındı.

TED Üniversitesi'nde gerçekleşe, kamu, özel sektör ve STK temsilcilerini bir araya geldiği kampta EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz'ün yanı sıra Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Eryaman Aytac, Jeotermal Enerji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kında ve TED Üniversitesi Rektörü İhsan Sabuncuoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Ostim Enerjik, EÜAŞ ve TESAB işbirliğiyle gerçekleşen kampa, Uludağ Elektrik, Eksim Holding, JED, Dicle Elektrik ve Artı Enerji de sponsor olarak destek veriyor.

İklim değişikliği ve iklim krizi ile literatüre giren kavramların görselleştirilerek tanıtılması, Türkiye'nin sıfır karbon hedefleri doğrultusunda bilgilendirici içerikler üretilmesi ve iklim değişikliği kapsamında toplumda somut davranış değişikliği potansiyeli olan dikkat çekici dijital tasarımların ve platformların üretilmesi amacıyla ortaya çıkan, “UNDP Sıfır-Karbon Okuryazarlığı: Dijital İçerik Geliştirme Kampı ve Araştırma Projesi” EÜAŞ'ın öncülüğünde, TESAB, OSTİM Enerjik ve OTÜ paydaşlığında Mayıs 2022'de UNDP Türkiye tarafından hayata geçti. Proje kapsamında Mayıs 2022 - Mayıs 2023 tarihleri arasında Yaşar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Ege Üniversitesi'nden 120'den fazla iletişim Fakültesi öğrencisine yüz yüze ve online olarak belirlenen eğitimler verildi.

Kaynak: MEMLEKET

Dicle Elektrik, MASS PLC-RF Projesi Teknik Çalıştayı’na Ev Sahipliği Yaptı

EPDK tarafından Temmuz 2022 Ar-Ge proje döneminde onaylanan, 21 elektrik dağıtım şirketinin paydaşlığında ve Elder koordinatörlüğünde yürütülen, Milli Akıllı Sayaç Sistemleri (MASS) Entegrasyonlu Bağımsız PLC ve RF Haberleşme Protokol ve Ürün Geliştirme Projesi kapsamındaki teknik çalıştay, Dicle Elektrik’in ev sahipliğinde Diyarbakır’da gerçekleştirildi. Elder İş Geliştirme ve Ar-Ge Koordinatörü İstemi Mavi, çalıştaydaki konuşmasında sektörün Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdiğini ve dönüşümü hızlandıracak inovasyon yatırımlarını desteklediğini ifade etti. Dicle Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün ise 2022 yılını dağıtım şebekelerinin 23 milyar kWh enerjiyle kapattıklarını, bu yıl ise 23,5 milyar kWh’in geçileceğini öngördüklerini belirtti.

Dicle Elektrik’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) Entegrasyonlu Bağımsız PLC ve RF Haberleşme Protokol ve Ürün Geliştirme Projesi kapsamındaki teknik çalıştaya, Elder ve elektrik dağıtım şirketlerinin temsilcilerinin yanı sıra akademisyenler, sektördeki yerli ve yabancı çözüm üretici firma temsilcileri katıldı. Çalıştayda, MASS entegrasyonlu PLC&RF teknolojisi kullanılarak çalışması hedeflenen sayaç okuma sistemlerinin, protokol, haberleşme ve şifreleme yöntemlerinde standartlaşmanın nasıl sağlanabileceği ele alındı.

Çalıştayın açılış konuşması Elder İş Geliştirme ve Ar-Ge Koordinatörü İstemi Mavi tarafından yapıldı. Dağıtım faaliyetinin, temelde insana dayalı bir yapıdan teknoloji odaklı bir yapıya dönüştüğüne dikkat çeken İstemi Mavi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sektörümüz her yıl artan bir ivme ile Ar-Ge çalışmalarına ağırlık veriyor, dönüşümü hızlandıracak inovasyon yatırımlarını destekliyor ve toplam bilgi-kaliteyi artıracak akademi çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bu hususta, desteklerinden dolayı başta EPDK olmak üzere tüm kamu ve EDAŞ yöneticilerimize teşekkürlerimizi iletmek istiyorum. Elder olarak odağımıza insan, çevre ve teknolojiyi alarak faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Bu süreçte sürdürülebilir bir ekosistem tesis ederek sektörün inovasyon merkezi olma vizyonunu hayata geçiriyoruz. Hızlandırma programlarımız, teknokentler ile yaptığımız iş birlikleri, koordinatörlüğünü üstlendiğimiz sektörümüze yönelik ulusal ve uluslararası projeler bu hedefe ulaşma yolunda attığımız adımlara birkaç örnek niteliği taşıyor. Önümüzdeki yıllarda da enerji alanında geliştirdiğimiz projelerimiz ile global ölçekte yer alacağımıza inancımız tam.”

Dicle Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün ise Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’te 2,2 milyon aboneye sahip olduklarını, 21 dağıtım şirketi arasında enerji tüketimi açısından İstanbul’un ardından ikinci sırada yer aldıklarını söyledi. Tüzün, ülke genelinde abone başına 4.500 kWh elektrik tüketimi gerçekleşirken, kendi bölgelerinde bunun 11.500 kWh ile 2,5 katı olduğunu da kaydettiği konuşmasını şöyle sürdürdü:

“2013’te yüzde 76’lık kayıp-kaçak oranıyla devraldığımız şirketimizde, bugün bu oran yüzde 43. Bunu tesis edebilmek adına 2013’ten bu yana Ar-Ge ve teknolojiyi merkeze alarak 19,4 milyar liralık yatırıma imza attık. Bunun büyük kısmı şebeke yenileme ve güçlendirmesine harcandı. Akıllı şebeke dönüşümüyle 11.400 MWh kayıp-kaçak tüketimin önüne geçtik. Önümüzdeki 2 yılda 6,5 ve 8 milyar lira aralığında yeni yatırımlar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bunun yanı sıra Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onaylı Ar-Ge merkezimizde Ar-Ge mühendislerimiz tarafından yerli imkanlarla yaptığımız çalışmalarla sektörün gelişimine katkı sağlıyoruz. Sektöre güçlenmesi ve yerli teknolojilerin artması için görev ve sorumluluk bilerek çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

2022 yılını dağıtım şebekelerinin 23 milyar kWh enerjiyle kapattıklarını, bu yıl ise 23,5 milyar kWh’in geçileceğini öngördüklerini de belirten Genel Müdür Yardımcısı Tüzün, konuşmalarına şu ifadeleri ekledi: “Türkiye genelindeki akıllı şebekelerin yaklaşık yarısına sahip enerji şirketi olarak şehir merkezinde takılı 1 milyon adeti aşkın akıllı sayacımız ve 230 bini aşkın modemimiz ile teknolojiyi merkeze alan GSM sistemleri üzerinden uzaktan okuma yapmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda bir modem ile yaklaşık 5 sayaç okuyabiliyoruz. Kalan yaklaşık bir milyon sayacı GSM sistemler ile okumayı planladığımızda 500 bin GSM modem kullanmamız gerekecek. Ancak kırsal alanda GSM kapsama alan sıkıntıları nedeni ile data transferinde sorun yaşayabileceğimizin de farkındayız. Bu sebeple gerçekleştirilecek PLC ve RF çözümlerin sektöre büyük katkı sunmasını diliyoruz.”

SEDAŞ’ın Kadın Enerjisi Next Projesi’nin Atölye Buluşması Gerçekleştirildi

Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ’nin (SEDAŞ) hayata geçirdiği “Kadın Enerjisi – Next” projesinin öğrenci buluşmaları keyifli bir organizasyon eşliğinde gerçekleşti. SEDAŞ Teknik Eğitim Merkezi’nde 30-31 Mayıs tarihlerinde düzenlenen etkinliğe SEDAŞ İnsan Kaynakları Müdürlüğü yöneticileri ve 46 kız öğrenci katıldı. Holding enerji grubu çalışanlarının kız çocukları ile başlanan “Kadın Enerjisi-Next” projesine bu yıl bölge meslek liselerinde eğitim alan kız öğrenciler de dahil edilerek kapsamı genişletildi. Programın açılış konuşmasında kadınların iş hayatında daha fazla etkinleşmesinin ve güçlenmesinin gelecek nesiller açısından büyük önem taşıdığının altı çizildi.

Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinden başvuruların da kabul edilerek programa katılan 46 kız öğrenci SEDAŞ yöneticileri ile bir araya gelerek enerji sektörünü yakından tanıma fırsatı yakaladı. “SEDAŞ Tanıtımı ve Enerji Sektörü Kariyer Fırsatlarının Paylaşılması” ve “Teknik Eğitimli Kadın Çalışanlar Sektörde Ne İş Yapar?” isimli sunumlarla başlayan etkinlik teknik akademide gerçekleşen teknik uygulamalar ile devam etti. Öğrenciler; elektrikte üretim, iletim ve dağıtım süreçleri, yeni teknolojiler ve güvenli kullanım için dikkatli olunması gerekenler hakkında teknik akademi uygulama eğitimleri ile bilgilendirildiler. “Hızlı olan kazansın” oyunu ile keyifli bir aktiviteye dönüşen etkinlikte, enerjinin kadın yöneticileri, enerjide ve sahada kadın olmak gibi iş hayatına dair merak edilen konularda eğitici ve ilham verici konuşmalar gerçekleştirdi.

Toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliği konusunda somut adımlar atarak daha fazla öğrenciye ulaşmak için proje kapsamının genişletildiği bilgisinin de verildiği etkinlik, “Hayallerimizi Boyuyoruz” tuval çalışmaları ile renkli görüntülere sahne oldu.  Etkinlik sonunda görüşlerini paylaşan katılımcı öğrenciler; mühendislik ve meslek liselerinde elektrik alanını seçeceklerini belirterek, geleceğe dönük karar noktasında enerji sektörünü ve teknik branşlarını sevdiren keyifli organizasyon için emeği geçenlere teşekkür etti.

DÜNYADAN HABERLER
AB Enerji Krizi Acil Tedbirlerini Bitiriyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, enerji krizi nedeniyle geçen yıl uygulamaya geçirilen elektrik talebini azaltma ve elektrik üreten şirketlerin gelirlerini sınırlama gibi tedbirlerin yürürlükten kaldırılacağını bildirdi.

AB Komisyonu, yüksek enerji fiyatlarına yönelik acil durum müdahalelerinin gözden geçirilmesi için hazırlanan ve AB Konseyi’ne gönderilen raporu yayımladı. Raporda, geçen yıl enerji piyasası için getirilen elektrik talebini düşürme, enerji üreticilerinin gelirine üst sınır koyma ve perakende elektrik fiyatlarını belirleme gibi kuralların Avrupa enerji piyasalarının rahatlamasına katkıda bulunduğunun tespit edildiği kaydedildi. Son dönemde AB elektrik piyasasında arz ve fiyatların geçen yıla kıyasla ciddi ölçüde değiştiği belirtilen raporda, “Acil durum önlemlerinin uzatılması şu anda gerekli veya tavsiye edilebilir görünmüyor” ifadesi kullanıldı. Raporda, AB Komisyonu'nun, söz konusu enerji kriz önlemlerinin uzatılmasını teklif etmeyeceği bildirildi. Elektrik fiyatlarının hali hazırda MWh başına 80 Euro’nun altına düştüğü anımsatılan raporda, 2022 boyunca gözlemlenen elektrik fiyatı artışlarının gelecek kış döneminde yaşanma olasılığın düşük olduğu belirtildi.

AB üyesi ülkeler, geçen yıl Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji krizi ile artan doğal gaz ve elektrik fiyatlarına karşı çok sayıda tedbir ve destek programı uygulamaya koymuştu. Bu enerji desteklemeleri üye ülkelerin kamu maliyelerine ciddi bir yük getiriyor.​​​​​​​ Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de doğal gaz fiyatları 6 Haziran itibarıyla MWh başına 28 Euro’dan işlem görüyor. Bu rakam geçen yaz döneminde 350 Euro’ya kadar çıkmıştı.

Kaynak: AA

Almanya’da Şebekeye Bağlı Güneş Enerjisi Sistemi 3 Milyona Ulaştı

Almanya’da Federal Ağ Ajansı’na tescil edilen güneş enerjisi sistemi 3 milyona ulaştı. Alman Güneş Enerjisi Endüstrisi Derneği'ne (BSW Solar) göre, Almanya'daki kurulu kapasite de böylece 70 GW sınırını aştı. BSW Genel Müdürü Carsten Körnig, “Enerji krizinin etkisi altında ve iyileşen çerçeve koşullarının bir sonucu olarak, güneş enerjisi teknolojisine olan talep keskin bir şekilde arttı. Güneş enerjisi, özellikle özel evlerde patlama yaşıyor” dedi.

BSW Solar, 2024’ün başına kadar dört milyon güneş enerjisi sisteminin kurulmasını bekliyor. Kalan sürede hedeflenen hedefe ulaşmak için bu dinamiğin sürdürülmesi gerektiği belirtilirken, Körnig, “İstenen solarizasyon oranını elde etmek için, önümüzdeki dört yıl boyunca her yıl bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 30 daha fazla güneş enerjisi kurmamız gerekecek” diye konuştu.

Şu anda, çoğu sistemin evlerde kurulduğu belirtilirken, derneğe göre, yalnızca bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre iki kattan fazla güneş enerjisi sistemi devreye alındı. Kurulum sayıları yüzde 129 arttı. Giderek daha fazla sayıda kiralık daire sakini, doğrudan enerji geçişinden yararlanmak istiyor ve fişli güneş enerjisi cihazları veya balkon santralleri satın alıyor. Kurulu güce bakıldığında, güneş enerjisi çıkışının sadece üçte biri evlerin çatılarına kuruluyor. Diğer üçte biri endüstriyel ve ticari çatılar üzerine inşa edildi. Gücün geri kalanı ise güneş santralleri şeklinde kuruldu. Yaklaşık 2,6 milyon güneş enerjisi sistemi de artık çoğunlukla evlere sıcak su ve alan ısıtma sağlıyor.

Kaynak: TEMİZENERJİ

İngiltere’den Enerji Yatırımcılarına Talimat

İngiltere elektrik sistem işletmecisi (National Grid ESO), projelerini ilerletmemelerine rağmen şebeke bağlantısı için sıra işgal eden elektrik üretim yatırımcılarından acilen projelerinde ilerleme kaydetmelerini ya da sıradan çekilmelerini istedi.

National Grid ESO, projelerin şebeke bağlantı süreçlerini hızlandırmak için adım attıklarını açıkladı. Buna göre, elektrik üretim projelerinin şebekeye bağlantısının 10 yıl içinde yapılması sağlanacak. Bu kapsamda ESO, elektrik üretim yatırımcılarından projelerini acilen ilerletmelerini ya da şebeke bağlantı sırasını işgal etmemeleri için sıradan çekilmelerini istedi.

Böylece, yeni projelerin şebeke bağlantısı için sıraya girerek elektrik üretim kapasitesinin artırılması ve bağlantı bekleme sürelerinin 10 yıl kadar kısaltılması sağlanacak.

National Grid ESO, ilerleme kaydetmeyen projeleri belirleyebilmek için yatırımcılardan güncel proje takvimlerini de talep etti. Kurumun bu adımı, ülkede projelerin devreye girme sürelerinin çok uzun olduğu ve şebeke bağlantısı için sıra bekleyen yatırımların her geçen gün çoğaldığına ilişkin eleştirilerin artmasının ardından geldi.

ESO verilerine göre, halihazırda 40 GW kapasiteyi bulan 220 proje 2026'dan önce şebekeye bağlanmak için sırada bekliyor. Ancak, bu projelerin sadece yarısı planlama aşamasına geçti ve bazıları da şebekeye bağlanma sürelerini 14 yılın üzerine varan sürelerde uzattı.

Kaynak: BLOOMBERGHT

Japonya, Nükleer Reaktörlerin 60 Yıldan Uzun İşletilebilmesi için Yasa Çıkardı

Enerji tedarikinde öz yeterliliğini artırmayı ve karbon emisyonunu düşürmeyi hedefleyen Japonya, nükleer reaktörlerin ömrünü uzatma kararı aldı. Meclis olağan oturumunda, ülkedeki nükleer reaktörlerin halihazırda geçerli 60 yıl işletim ömrünün uzatılabileceğine yönelik tasarı, kanunlaştırıldı. Kanun kapsamında ülke içindeki nükleer reaktörlerin etkili faaliyet göstermediği hizmet dışı dönemleri de toplam faaliyet dönemi dışında sayılacak.

Nükleer Düzenleme Kurulu (NRA) 30 yılı aşan reaktörlerin durumunu, her 10 yılda bir denetleyecek ve Sanayi Bakanlığı, süre uzatılmasını onaylayacak.

Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Nişimura Yasutoşi, “Bu (eski) reaktörler, her 10 yılda bir NRA'dan onay almadıkça çalışır hale gelemeyecek” dedi.

Başbakan Kişida Fumio hükümete, ülkenin nükleer enerji tesislerinin en verimli ve azami şekilde kullanılabilmesinin yöntemlerini araştırması talimatını vermişti. Japonya hükümeti, 2011’deki deprem sonrası nükleer reaktörlerin işletim ömrünü, prensip gereği 40, güvenlik standartları sağlanması halinde 60 yılla sınırlıyordu.

Mart 2011’de 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasındaki tsunami felaketi sonucu kuzeydoğu bölgeleri genelinde 15 bin 900 kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA

HAFTANIN RAPORU

Yenilenebilir Enerji Piyasası Güncellemesi – Haziran 2023

Uluslararası Enerji Ajansı’nın son güncellemesine göre, artan politika ivmesi, daha yüksek fosil yakıt fiyatları ve enerji güvenliği endişeleri, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisinin güçlü bir şekilde yayılımını sağladığından, küresel yenilenebilir enerji kapasitesi eklemelerinin bu yıl üçte bir oranında artması bekleniyor.

IEA'nın yayınlanan yeni “Yenilenebilir Enerji Piyasası Güncellemesi, büyümenin önümüzdeki yıl da devam edeceğini ve dünyanın toplam yenilenebilir elektrik kapasitesinin Çin ve ABD'nin toplam güç üretimine eşit olan 4 bin 500 GW’a yükseleceğini söylüyor.

Yenilenebilir enerji kaynakları, Avrupa'nın enerji krizine verdiği yanıtta ön saflarda yer alıyor ve oradaki büyümelerini hızlandırıyor. Yeni politika önlemleri de önümüzdeki iki yıl içinde ABD ve Hindistan'da önemli artışların sağlanmasına yardımcı oluyor. Bu arada Çin, lider konumunu sağlamlaştırıyor ve hem 2023 hem de 2024'te küresel yenilenebilir enerji kapasitesi eklemelerinin yaklaşık yüzde 55'ini oluşturacağı öngörülüyor.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK