E-Bülten
 
Sayı:61 - Nisan 2016
 
 
 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2015 yılı 2. Dönem Elektrik ve Doğal Gaz Fiyatları İstatistiklerine göre, tüketiciler söz konusu dönemde 1 kWh elektrik için konutlarda ortalama 38,9 kuruş, 1 metreküp doğal gaz için ise 117,9 kuruş ödedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılının 2. Dönemine ait Elektrik ve Doğal Gaz Fiyatları İstatistiklerini açıkladı. Temmuz - Aralık aylarını içeren bu dönemde konutlarda, 1 kWh elektrik için, en küçük tüketim aralığı olan 1.000 kWh’in altındaki tüketicilerin ortalama 39 kuruş, en büyük tüketim aralığı olan 15.000 kWh ve üstündeki tüketicilerin ise ortalama 38,7 kuruş ödediği belirtildi.

Aynı dönemde sanayide, en küçük tüketim aralığı olan 20 MWh altındaki tüketicilerin 1 kWh elektrik için ortalama 31,1 kuruş, en büyük tüketim aralığı olan 150.000 MWh ve üstünde yer alan tüketicilerin ise ortalama 21,2 kuruş ödediği bildirildi.


*** Tablo: TÜİK

Konutlarda 1 metreküp doğal gaza ortalama 117,9 kuruş ödendi

TÜİK, doğal gaz için verileri de açıkladı. Buna göre, konutlarda, 1 metreküp doğal gaz için tüketiciler söz konusu dönemde en küçük tüketim aralığı olan 522 metreküp ve altında ortalama 119,1 kuruş ödedi. 522 - 5.219 metreküp aralığındaki tüketim için ortalama 117,4 kuruş, 5.219 metreküp ve üstü için ise ortalama 117,2 kuruş ödendi.

Sanayide ise, 26.094 metreküpün altında yani en küçük tüketim aralığında yer alan tüketiciler, 1 metreküp doğal gaz için ortalama 115,6 kuruş, 26.094 -104.376 metreküpün oluşturduğu en yüksek tüketim aralığında yer alan tüketiciler ise ortalama 95,9 kuruş ödedi.

Kaynak :tuik.gov.tr

 

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, elektrik dağıtım şirketleri olarak öncelikli hedeflerinin elektriğin tüketicilere kesintisiz, kaliteli ve güvenilir bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, şunları söyledi:

“Özelleştirmelerin ardından elektrik dağıtım sektöründe oldukça büyük mesafe alındı. Gerek kayıp-kaçakla mücadele konusunda, gerekse altyapı iyileştirmelerinde olsun birçok önemli gelişme sağlandı. Elektriğin kalitesini çok yükselttik. Ancak, daha alınması gereken çok mesafe var. Henüz istediğimiz, hedeflediğimiz noktaya gelebilmiş değiliz. Hedefimiz, elektriğin tüketicilere kesintisiz, kaliteli ve güvenilir bir şekilde ulaştırılmasını sağlamaktır.  Elektrik kesintilerinin sayısı azalıyor.

Özelleştirme öncesinde yüzde 17’ler düzeyinde olan kayıp-kaçak oranı üç yıl gibi bir zamanda yüzde 13’lere düştü. 10 milyar kilovatsaatlik kayıp-kaçak oranında iyileşme oldu. Bu rakamın neredeyse Atatürk Barajı’nın yıllık üretimi kadar olduğunu söylemek mümkün. Biz ELDER ve elektrik dağıtım şirketleri olarak yaptığımız yatırımlarla ve Ar-Ge projelerimizle sektörün ilerlemesi için var gücümüzle çalışıyoruz.”

 

ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Sandia Ulusal Laboratuvarı’nda geliştirilmekte olan yeni bir proje ile deniz üstü rüzgar tribünleri için 200 metre boyunda kanatlar geliştiriliyor. Bu kanatların dikkat çeken bir özelliği ise, kanatlar rüzgârın şiddeti tehlikeli bir boyuta ulaşınca kendini kapatıyor ve hasar riskini minimuma indiriyor. Daha düşük hızdaki rüzgârlarda ise kanatlar açılarak enerji üretimini en yüksek miktara çıkarıyor. Bu kanatlar ile tribünlerin kapasitesinin 50 MW’a çıkarılması hedefleniyor.


Projeyi geliştiren takımda Sandia Ulusal Laboratuvarı ve Virginia Üniversitesi’nin yanı sıra Illinois Üniversitesi, Colorado Üniversitesi, Colorado Maden Okulu ve Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’ndan araştırmacılar da bulunuyor. Proje, Dominion Resources, General Electric, Siemens ve Vestas’ın danışmanlığında yürütülüyor.

Sandia Ulusal Labortuvarı’nda açık denizde yer alan rüzgâr santralleri için yeni bir sistem geliştirildi.  ABD Enerji Bakanlığı’nın İleri Araştırma Projeleri Ajansı- Enerji (ARPA-E) Programı tarafından desteklenen söz konusu proje ile, düşük bütçe ile, 50 MW kapasiteli yeni bir açık deniz rüzgâr tribünü geliştiriliyor. Bu tribünde yer alan 200 metre boyundaki kanatlar, rüzgârın şiddeti tehlikeli bir boyuta ulaşınca kendini kapatıyor ve böylece hasar riskini minimuma indiriyor. Daha düşük hızdaki rüzgârlarda ise kanatlar açılarak enerji üretimini en yüksek miktara çıkarıyor. 

ABD’ de mevcut rüzgâr tribünlerinin kanatları 1-2 MW kapasiteye ve 50 metrelik kanatlara sahip durumda iken en geniş tribünün ise 8 MW kapasiteye ve 80 metre uzunluğunda kanatlara sahip olduğu biliniyor. Sandia Laboratuvarı tarafından geliştirilme süreci devam eden 200 metrelik kanatların ise en uzun tribün kanatları olacağı ifade ediliyor. Söz konusu tribün kanatlarının, daha önce yine Sandia Laboratuvarları tarafından tasarlanan 13 MW kapasiteli 100 metrelik kanatlar temel alınarak yapıldığı belirtiliyor.

Daha uygun maliyetli

Projede kanatların baş tasarımcısı Todd Griffith, ABD’nin oldukça büyük deniz rüzgârı potansiyeline sahip olduğunu kaydetti. Griffith, bu projedeki kanatların daha uygun maliyetli olduğunu dile getirdi.

ABD Enerji Bakanlığı, rüzgâr enerjisinin maliyetini azaltmayı hedefliyor. Böylece 2030 yılına gelindiğinde ülkenin enerjisinin yüzde 20’sinin rüzgâr enerjisinden karşılanması planlanıyor. Büyük ölçekli tribün ve kanatların bu hedef doğrultusunda önemli olacağı kaydediliyor.

Kaynak : sandia.gov

 
 

Avrupa Komisyonu, AB esaslı proje sahipleri için yeni bir yatırım portalını hizmete sokuyor. 2016 yılının bahar aylarında hayata geçecek olan “Avrupa Yatırım Proje Portalı” (EIPP) projelerin görünürlüğünü artırmayı ve projeler ile potansiyel yatırımcılarını bir araya getirmeyi hedefliyor. EIPP’te yer alan sektörler arasında yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, enerji altyapısı, enerji alanında Ar-Ge de yer alıyor.

Destekçiler ile proje sahiplerini bir araya getiren EIPP vasıtasıyla, potansiyel yatırımcılar, ilgilendiği projeleri araştırabilecek. Portal, projelerle ilgili güncel bilgileri paylaşacak.

EIPP, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, enerji altyapısı, enerji alanında Ar-Ge’nin de dâhil olduğu pek çok sektörü barındırıyor. EIPP’te yer alabilmek için, projenin toplam maliyetinin en az 10 milyon Avro olmasının ve EIPP’e bildirimin ardından 3 yıl içerisinde başlamasının gerektiği bildirildi.

Kaynak : ec.europa.eu