E-Bülten
 
Sayı:66 - Mayıs 2016
 
 
 

Elektrik Dağıtım Hizmetleri (ELDER) tarafından düzenlenen 9. Sektör Toplantısı'na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2016-2020 yıllarını kapsayan 3. Uygulama Döneminde, elektrik dağıtımının ilk kez tamamen özel sektör tarafından yapılacağını kaydetti.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından düzenlenen 9. Sektör Toplantısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın yanı sıra, 21 elektrik dağıtım şirketinin katılımı ile Trabzon’da gerçekleştirildi.

Toplantıda  konuşan Bakan Albayrak, enerji sektöründe 101 milyar TL değerinde yatırım yapıldığını dile getirerek, “2010-2015 yılları arası yaklaşık 13 milyar lira yatırım, 27 milyar lira işletme bütçesi, 2015-2020 yılları arası yaklaşık 18 milyar lira yatırım, 43 milyar lira işletme bütçesi, olmak üzere 10 yıl içerisinde ülkemiz toplamda 101 milyar liralık bir yatırım tutarını sadece elektrik dağıtım sektörüne harcamış olacaktır. Bu büyüklüklerin doğru yönetilmesinin ne kadar önemli olduğu ve çok küçük bir hatanın dahi büyük maliyetlere sebebiyet vereceği çok açıktır” dedi.

Tüketicinin kaliteli ve kesintisiz elektrik kullanmasının her zaman öncelikleri arasında olacağının altını çizen Albayrak, elektrik dağıtım şirketlerinin performanslarını sahada yaptıkları anketlerle değerlendirdiklerini ve toplantının basına kapalı bölümünde şirketlere "performans karnesi" dağıtacaklarını belirterek şunları söyledi: “İlk olarak 2016 Mart ayı içerisinde yaptırmış olduğumuz elektrik dağıtım hizmetleri memnuniyet anketinin gerek şirket bazındaki, gerekse genel bazdaki sonuçlarını sizinle paylaşıp değerlendireceğiz. Denetimlerde yetkin personel ve etkin denetim yöntemleri kullanılarak, uygunluk ve performans denetimlerinin yapılmasıyla; kamu kaynaklarının verimli ve yerinde kullanılması, dağıtım hizmetlerinin sağlıklı hale getirilmesi ve tüketicinin daha kaliteli ve kesintisiz elektrik kullanması sağlanacaktır.”

“Türkiye, enerji geçiş güzergahı olmalı”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ise şu ifadelerde bulundu: “Yeni dünyayı tarif ederken ve ifade ederken zihnimde paylaştığım bir hayalim var. 21. Yüzyıl'da Türkiye’nin önemini orta koyan üç temel yol var. Biri İpek yoludur. Batı ile Doğunun birbirine bağlandığı Anadolu’dur. İkincisi insan kaynağı konusunda Doğuya kıyasla nitelik Batıya kıyasla ise nicelik olarak üstünlüğümüzdür. Üçüncüsü ise özellikle batının enerji ihtiyacını göz önüne aldığımızda önemli bir enerji geçiş güzergahı olmamızdır. Biz bu üç üstünlük noktasında önemli mesafeler yol aldık, almaya da devam edeceğiz.”

“Türkiye, bölgede enerji merkezi olmak için çok önemli bir konumda”

TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ise, son 13 yılda Türkiye'nin yüzde 5, sanayi üretiminin yüzde 5,3 ve elektrik enerjisi talebinin de yüzde 5,4 büyüdüğünü aktardı. Türkiye'nin bölgede enerji merkezi olabilmesi için çok önemli bir konumda bulunduğunun altını çizen Altunyaldız, bu bağlamda hükümetin programında yer alan hedefleri desteklediklerini ve Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını maksimum seviyede kullanması için de Bakanlık ve Komisyonun çalışma içinde olduğunu bildirdi.

“Bütün şirketlerden daha fazla gayret bekliyorum”

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise, dağıtım şirketlerinin kapasitelerini arttırmaları gerektiğini, uzmanlaşmaya ve kurumsallaşmaya daha çok önem vermeleri gerektiğini ifade etti. Bütün dağıtım şirketlerinden daha fazla gayret beklediklerini dile getiren Yılmaz, hizmet kalitesi yönünde yapılacak çalışmaların ödül olarak tarifelere yansıyacağını vurguladı. Yılmaz, dağıtım şirketlerinin bilişim ve teknoloji yatırımlarını yapması yönündeki beklentiye dikkat çekti.

“Önümüzdeki 5 yıllık dönem sektör için stres testi niteliğinde”

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, son 10 yıl içerisinde sektörde önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayarak, “10 yıllık dönemde gerçekleştirilen yatırımlar özellikle enerji sektöründe yoğunlaşmıştır. Son 10 yılda kurulu gücümüz 2,5 katına çıkarak Nisan 2016 itibariyle 74 bin megavata ulaşmıştır. Bu büyümede aslan payı özel sektöre aittir. Ağırlıklı milli şirketlerden oluşan yatırımcılar elektrik sektörüne üretimden dağıtıma 90 milyar dolar tutarında yatırım gerçekleştirmişlerdir. Bu yatırımların neredeyse tamamı Türk bankacılık sektörünce finanse edilmiştir. Bankacılık sektörü elektrik üretim yatırımları için 50 milyar, Dağıtım yatırımları için ise 15 milyar olmak üzere toplam 65 milyar dolar kredi sağlamıştır” dedi.

Enerji sektöründe son 10 yılda büyük değişimler yaşandığına dikkat çeken Özdemir, önümüzdeki 5 yıllık dönemin sektör için stres testi niteliğinde olduğunu kaydetti. 2016-2020 döneminin, dağıtımın tamamen özel sektör tarafından yürütüleceği ilk dönem olacağına işaret eden Özdemir, “Özelleştirmeler sonrasında elektrik dağıtımı kamu dönemine göre çok daha kaliteli ve uygun maliyetlerle yürütülüyor. Özelleştirmeler sadece devlet hazinesine 13 milyar dolarlık katkı sağlamakla kalmamış, şebekeye daha fazla yatırım vatandaşa daha iyi hizmet ve çalışanlara daha iyi koşullar sunmaktadır” diye konuştu.

 

T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Enerji Piyasası Düzenleyici Kuruluşları Bölgesel Birliği (ERRA) Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildi.

Enerji otoriteleri arasında kapsamlı işbirliği, bilgi ve tecrübe paylaşımı yoluyla ulusal düzenleme uygulamalarını iyileştirme ve ulus ötesi düzenleme normları geliştirmeyi amaçlayan ERRA, 24 üye ülke ve 4 kıtada yaklaşık 1 milyar nüfusu içine alan bir bölgeyi kapsıyor.

Polonya'nın başkenti Varşova'da gerçekleştirilen ERRA'nın 2016 Genel Kurul Toplantısında, Birliğe yeni katılan ülkeler Butan, Gana, Pakistan, Umman ile Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai heyetlerine plaketleri verildi ve birliğin geleceğe yönelik projeksiyonlarıyla ilgili sunumlar gerçekleştirildi.

Boşalan 6 koltuk için 8 aday yarıştı

Sunumların ardından yönetim kurulu  üyelerinin seçimine geçildi. Yönetim Kurulu'nda bu yıl boşalan 6 koltuk için yapılan seçimde, Türkiye'nin yanı sıra Nijerya, Umman, Letonya, Macaristan, Estonya, Gürcistan ve Ermenistan enerji düzenleme otoritelerinden 8 aday yarıştı. ERRA üyeleri tarafından yapılan seçimin ardından EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 2 yıllığına ERRA Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildi. ERRA Başkanlığına ise Estonya Enerji Düzenleme Otoritesi'nden Mart Ots seçildi.

Kaynak :epdk.org.tr

 

ABD Enerji Bakanlığı, elektrik şebekesine güneş enerjisinin entegrasyonunu hızlandırmak amacıyla yazılım geliştirenlere 25 milyon dolar destek vereceğini açıkladı.

Ülkedeki güneş enerjisi kapasitesi, 2008 yılında 1.2 GW düzeyinde iken 2015 yılında 23 kat artarak 27.4 GW’a yükseldi. ENERGISE adı verilen proje, altyapı dağıtım sistemi planlaması ve işletmesi için yazılım ve donanım platformları geliştirilmesini hedefliyor. Bu donanım ve yazılım çözümleri, şebekelerin güneş ve diğer dağıtık enerji kaynaklarını işletmesine yardımcı olacak. Veri tabanlı olan bu çözümler, gerçek zamanlı izleme ve kolay kontrol sağlayacak.

Hedef, maliyetlerin azaltılması

ABD Enerji Bakanlığı Enerji ve Bilim Müsteşarı Lynn Orr, “Devam etmekte olan şebeke modernizasyonu çalışmalarımız, temiz enerji kaynaklarının geniş ölçekli benimsenmesine ve düşük karbonlu bir geleceğe ulaşmamıza yardımcı olacak. Açıklanan bu destek ise, elektrik şebekesine daha fazla güneş enerjisi entegre edilmesini sağlayarak bu hedefe yardımcı olacak.  Biz, daha fazla evde ve iş yerinde güneş enerjisi sistemlerinin yer almasını ve böylece maliyetleri azaltmayı hedefliyoruz” dedi.

Kaynak :energy.gov

 
 

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE), elektrik piyasasındaki regülasyonların, risklerin ve ihtiyaçların daha iyi anlaşılması amacıyla 25-28 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da bir eğitim programı gerçekleştirecek.

IAEE, 39 yıllık tecrübe ile teori, pratik, yerel uygulamalar ve uluslararası deneyimler üzerinden elektrik enerjisinde risklerin, ihtiyaçların ve fırsatların daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla, piyasa ve regülasyon odaklı uluslararası bir eğitim programı düzenleyecek.

25-28 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek eğitim programının başlıklarından bazıları ise şöyle:

  • Yönetmelik ve Düzenleyici Politikalar
  • Fiyat Mekanizması
  • Elektrik Piyasası Tasarımı
  • Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Şebekeye Satış Tarifesi (Feed-in-Tariff)
  • Türk Piyasası ve Vaka Çalışması
  • Ticaret

ELDER üyelerine yüzde 15 indirimli sağlanacak eğitim programına kayıt için: “iaeesummerschool@gmail.com” adresine müracaat edilebilir.