E-Bülten
 
Sayı:68 - Mayıs 2016
 
 
 

Elektrik Sektöründe Rekabet Hukuku Çalıştayı’nda konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, önümüzdeki süreçte serbest tüketicilerle ilgili önemli adımların atılacağını bildirdi. Yılmaz, serbest tüketicilere dağıtım şirketleri tarafından okuma tutanağının bırakılacağını, bu sayede, tüketicilere yönelik şeffaflığın güçlendirileceğini belirtti.

Elektrik Sektöründe Rekabet Hukuku Çalıştayı, Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Zafer Demircan, Kurul üyeleri, üst düzey bürokratlar ve şirket temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Çalıştayın açılışında konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, EPDK olarak yaptıkları düzenlemelerde güçlü, şeffaf ve rekabetçi bir enerji piyasasının oluşması için denetleme ve düzenleme görevlerini yerine getirdiklerini dile getirdi. Yaptıkları düzenlemelerde rekabet unsurunu daima ön planda tuttuklarının altını çizen Yılmaz, tüketiciye ekonomik ve kaliteli hizmetin ancak rekabetçi piyasa koşullarıyla mümkün olduğunu ifade etti.

“Hedefimiz limitin sıfırlanması”

Yılmaz, serbest tüketici limitinin piyasanın tedarik ayağının ne oranda serbestleştirilebildiğini gösteren önemli bir ölçü niteliğinde olduğunu belirterek, kanundan aldıkları yetki doğrultusunda her yıl kademeli olarak bu limiti düşürdüklerini söyledi.  “Nihai hedefimiz bu limitin sıfırlanması ve vatandaşlarımızın rekabetçi bir piyasanın sunduğu imkanlardan sonuna kadar faydalanabilmeleridir” diyen Yılmaz, önümüzdeki dönemde serbest tüketicilerle ilgili önemli adımlar atacaklarını açıkladı. Bu adımlara ilişkin bilgi veren Yılmaz, "Serbest tüketicilere dağıtım şirketleri tarafından okuma tutanağı bırakılması sağlanarak tüketicilere yönelik şeffaflığı güçlendireceğiz. Serbest tüketici tanımının kullanım yerine endekslenmesiyle, tüketicilerin tedarikçiler ile daha avantajlı sözleşme yapabilmesinin önünü açacağız" şeklinde konuştu.

“Aldığımız kararları sektör gerçeklerine uygun bir şekilde tesis etmek adına çaba sarf ediyoruz”

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak ise, enerji sektörü piyasalaştıkça ve rekabet yerleştikçe rekabet hukukunun müdahale alanının genişlediğine dikkat çekerek, Rekabet Kurumu’nun, tesis edilen bu rekabetçi yapının korunmasından sorumlu olduğunu söyledi. Rekabet hukuku kuralları ile regülasyon kurallarının farklı disiplinler olduğunu ve piyasaları farklı pencerelerden farklı araçlarla incelediğini aktaran Torlak, “Bu durum hem literatürde, hem son dönem yargı kararlarında sabit hale gelmiştir. İki alanın uygulayıcılarına düşen işbirliği içerisinde olmak ve gerektiğinde davranış özelinde ayrıştırmaya giderek çatışma ve çakışmaları en aza indirerek sektör oyuncuları açısından hukuki belirliği artırmak ve onlara yol göstermektir” dedi.

Rekabet Kurumu olarak yaptıkları incelemelerde elektrik sektörü dahil tüm piyasalarda sektör gerçeklerini dikkate aldıklarını belirten Torlak, aldıkları kararları sektör gerçeklerine uygun bir şekilde tesis etmek adına çaba sarf ettiklerini kaydetti. Torlak, sözlerine şöyle devam etti: "Sektör oyuncularına şunu açık bir şekilde ifade etmek istiyorum. Şimdiye kadar akaryakıt, doğalgaz ve elektrik sektörlerine yönelik kapsamlı birer sektör araştırması gerçekleştirdik ve bu çalışmaların sonucu birer rapor olarak yayımlandı.”

 

Norveçli enerji şirketi Statoil, Kuzey Denizi’nde 6 MW büyüklüğünde 5 adet rüzgar türbini inşa edecek. İskoçya kıyılarında yer alacak Hywind Rüzgar Çiftliği projesinin 2017 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Hywind Rüzgar Çiftliği, İskoçya’nın Peterhead kentinin kıyılarından 15 mil uzakta yer alacak. Proje Direktörü Leif Delp, bu projeyi, oldukça geniş rüzgar kaynağının bulunduğu İskoçya’da geliştirdikleri için çok mutlu olduklarını dile getirdi. Delp, “Devlet politikalarından çalışkan endüstriye kadar, Birleşik Krallık ve İskoçya yüzen rüzgar türbini ve yeni rekabetçi enerji kaynakları geliştirme bakımından ön sıralarda yer alıyorlar” dedi.

Yüzen rüzgar türbinlerinin dünyadaki dağılımı nasıl?

Bugün, yüzen rüzgar türbinlerinin yüzde 90’ı Kuzey Avrupa’da yer alıyor. Burada Birleşik Krallık en yüksek payı almasıyla dikkat çekiyor. Ancak sektör Almanya’da, Birleşik Krallık’tan daha yüksek bir büyüme hızına sahip. Japonya, Çin ve ABD’de de, bu alandaki gelişmeler dikkat çekiyor.

Kaynak :theguardian.com

 

Fransa’nın kamu enerji şirketi Engie, Kaliforniyalı Green Charge Networks’un yüzde 80’ini satın aldı. Bu satın alımla birlikte Engie, enerji depolama sektörüne de giriş yapmış oldu.

Bloomberg New Energy Finance’nden analizci Logan Goldie-Scot, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Kamu hizmeti veren şirketlerin enerji depolama ile ilgilendiği biliniyordu, fakat ilk defa bir tanesinin çok daha derin bir faaliyete geçtiğini görüyoruz.”

İki şirket arasında yapılan anlaşmanın detayları henüz açıklanmadı. Green Charge Networks’un proje portföyü, ABD’nin 150 farklı mevkiinde 48 MWh’lık geliştirilen veya halen geliştirilmeye devam eden enerji depolama projelerinden oluşuyor. Bu projelerin çoğu, ticari ve endüstriyel alanlarda kullanılmak üzere hayata geçirildi. Green Charge Networks’ün CEO’su Vic Shao, “Engie’nin uzun vadeli finanal ve ticari desteği, bizim faaliyetlerimizi tamamen yeni bir seviyeye taşıma noktasında bir fırsat sunuyor” dedi.

Engie’nin gücünü artıracak

Engie’nin CEO’su ve Kuzey Amerika Frank Demaille, “Bu satın alma; merkezi olmayan enerji yönetimi, şebekeden-bağımsız çözümler ve enerji güvenliği alanlarında Engie’nin gücünü ve becerilerini güçlendirecektir" dedi. Fransız şirket Engie’nin, şimdiden Kuzey Amerika’da hızla büyüyen bir müşteri ağı bulunuyor. Engie, geçtiğimiz sene, akıllı şebekeler ve enerji depolama da dahil olmak üzere müşteri hizmetlerine 5 milyar avro (5.7 milyar dolar) yatım yapacağını açıklamıştı.

Kaynak :cleantechnica.com

 
 

Dünya Bankası, bünyesindeki kuruluşlar ile, Hindistan’ın çatı tipi güneş panelleri projelerine 750 milyon dolar destek vereceğini açıkladı. Ülke, 2022 yılının Mart ayına kadar çatı tipi güneş panellerinin kapasitesini 40 GW’a çıkarmayı hedefliyor.

Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamada, Hindistan’ın çatı tipi güneş panelleri projelerine 625 milyon dolar tutarında destek sağlanacağı belirtildi. Fonlamanın, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) tarafından yapılacağı bildirildi. Buna ek olarak, 120 milyon dolar ek bir fonlamanın da onaylandığı, 5 milyon dolarlık desteğin ise İklim Yatırım Fonları (CIF) Temiz Teknoloji Fonu tarafından verileceği kaydedildi. 

400 MW’lık projeyi finanse etmesi bekleniyor

Söz konusu fonlama ile 400 MW’lık çatı tipi güneş paneli kapasitesi yaratacak projenin finanse edilmesi bekleniyor. Hindistan, 2022 yılının Mart ayına kadar çatı tipi güneş panellerinin kapasitesini 40 GW’a çıkarmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda, geçtiğimiz sene, Hindistan hükümeti çatı tipi güneş panellerine verilen destek miktarını 92 milyon dolardan 770 dolara çıkarmayı öngören bir eylem planını kabul etmişti.

Kaynak :cleantechnica.com