E-Bülten
 
Sayı:86 - Eylül 2016
 
 
 

Bugün birçok dünya ülkesi akıllı şebekelere geçiş noktasında hedefler belirliyor. Akıllı şebeke kavramının kapsamının ve uygulanacak teknolojinin ortaya konulması ve bu kapsamda bir yol haritası hazırlanması amacıyla dokuz elektrik dağıtım şirketi tarafından “Türkiye Akıllı Şebekeler 2023 Vizyon ve Strateji Belirleme Projesi (TAŞ 2023) geliştiriliyor. Bu proje, Akdeniz EDAŞ, Uludağ EDAŞ, Boğaziçi EDAŞ, Çamlıbel EDAŞ, Başkent EDAŞ, Toroslar EDAŞ, AYEDAŞ, ADM EDAŞ ve GDZ EDAŞ tarafından yürütülüyor. ELDER koordinasyonunda yönetilen proje EPDK tarafından da destekleniyor.

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Mesut Efe, AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Hasan Kaşıkçı ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu akıllı şebekelerin sağlayacağı faydaları anlattı.

 

ELDER Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği, elektrik sektöründe iş ve işçi güvenliğini artırmak amacıyla yeni bir adım atıyor. ELDER, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile imzaladığı protokol çerçevesinde, daha önce meslek standartlarını oluşturduğu 6 mesleğin yeterliliklerini sektörün ilgili kurum ve kuruluşlarının görüşlerine sundu. ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel, “Elektrik dağıtım sektöründe işlerin belirlenmiş standartlarda ve belgelendirilmiş kişiler tarafından yürütülmesini amaçlıyoruz” dedi.

Elektrik dağıtım sektörü bugün 100 bin kişiye doğrudan ve dolaylı olarak istihdam sağlıyor. Çok tehlikeli ve tehlikeli işler sınıfında yer alan sektörde, sağlıklı bir iş ortamı, doğru iş güvenliği ekipmanları ve mesleki yeterliliğe sahip çalışanların yer alması, hem çalışanların güvenliğini sağlamak, hem de sunulan hizmetin daha da kaliteli olması bakımından önem taşıyor.

“Bugüne kadar 10 meslek standardı yayımlandı”

Uğur Yüksel, ELDER’in bugüne kadar MYK ile yaptığı çalışmalar ve imzalanan protokol sonucunda, elektrik dağıtım sektöründe 10 Ulusal Meslek Standardı’nın hazırlanarak Resmi Gazete’de yayımlandığı bilgisini verdi. Yayımlanan bu standartların 4’ünün yeterliliğinin onaylanarak MYK’da yayınlandığını aktaran Yüksel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi tarafından kabul edilen VOC-TEST Hibe Programı UYEP2 “Elektriği Dağıtan Mesleklerin Belgelendirilmesi” projesi ile diğer 6 mesleğin yeterliliklerinin de taslaklarının hazırlanarak kamuya açık halde görüşe sunulduğunu bildirdi. Yüksel, şunları söyledi:

“Hazırladığımız 6 yeni taslak yeterliliği kurum, kuruluşlar ve sektörün görüşüne açmış bulunuyoruz. Gelen görüşlerin değerlendirilmesinin ardından taslaklara son şekli verilecek ve MYK’da ilgili Sektör Komitesi’ne sunulacak. Yeterliliklerin hızlı bir şekilde ‘Ulusal Yeterlilik’ niteliği kazanarak uygulamaya geçmesini hedefliyoruz. Bu süreç sonunda, bu alanlarda mesleki yeterlilik belgesi bulunan çalışanlar sektör tarafından istihdamda öncelikli olarak tercih edilecek. Böylece sektörde kalifiye iş gücü artacak, çalışanlar ise bireysel gelişimine ve mesleki kariyerine yatırım yapmış olacaklar. Biz, elektrik dağıtım sektöründe işlerin belirlenmiş standartlarda ve belgelendirilmiş kişiler tarafından yürütülmesini amaçlıyoruz.

ELDER aynı zamanda belgelendirme kuruluşu olmak üzere TÜRKAK denetimlerini de tamamladı, önümüzdeki dönem elektrik dağıtım hizmetleri ile ilgili belgelendirme kuruluşu olarak faaliyetlerine başlayacak.”

“İnsana yatırımımız devam edecek”

Yeni mesleki yeterliliklerin getirilmesi ile sektörde iş sağlığı ve güvenliği açısından önemli bir adım atılacağını dile getiren Yüksel sözlerine şöyle devam etti:

“Elektrik dağıtım sektörü olarak bizim önceliğimiz her zaman insan. Şirketlerin en önemli varlığı ise çalışanlarımız. Bu sebeple iş sağlığı ve güvenliği ile eğitim konularına öncelik vermiş bulunuyoruz. ELDER olarak sektöre, üyelerimize ve çalışanlarımıza katkı sağlamak adına çok sayıda faaliyet yürütüyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başta olmak üzere tüm paydaşlar ile sürekli işbirliği içindeyiz. ELDER olarak, dağıtım şirketleri olarak bizim insana yatırımımız her zaman devam edecek.”

Taslak yeterlilikler 10 Ekim 2016 tarihine kadar sektörün görüşüne açık olacak.

 

ELDER Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin de dahil olduğu ve dünyanın en büyük AR&GE programı olarak kabul edilen Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 (Ufuk 2020) destekli SmarterEMC2 projesinin 1. yarı dönem değerlendirme toplantısı Brüksel’de gerçekleştirildi.

SmarterEMC2 projesi, bilişim ve iletişim teknolojilerini mevcut elektrik sistemine entegre ederek bu alanda çığır açan bir buluşa imza atmayı amaçlıyor. Yaklaşık 4 milyon Avro bütçeye sahip olan SmarterEMC2 projesi 2015 yılı Ocak ayında çalışmalarına başlamış olup 2018 yılı başında tamamlanacak.

Proje konsorsiyumu; ELDER- Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Türkiye), ADM Elektrik Dağıtım A.Ş. (Türkiye), Intrakom Telecom, Telekom Operatörü (Yunanistan), Durham Üniversitesi (İngiltere), İletişim ve Bilgisayar Sistemleri Enstitüsü (Yunanistan), Porto Bilgisayar ve Sistem Mühendisliği Enstitüsü (Portekiz), Thales Uluslararası Sivil ve Savunma Firması (İtalya), Aalborg Üniversitesi (Danimarka), HEDNO Elektrik Dağıtım Ağı Operatörü (Yunanistan), OTE – Telekomünikasyon Şirketi (Yunanistan) ve Fujitsu Avrupa Laboratuvarları’ndan (İngiltere) oluşuyor.

Sunumlar yapıldı

Brüksel’de gerçekleştirilen 1’inci yarı dönem değerlendirme toplantısında, projenin 1’inci döneminde tamamlanan aşamaların AB komisyon yetkililerine sunumları gerçekleştirildi ve proje ortakları tarafından verilen raporların değerlendirilmesi yapıldı. Projenin hedef kitlesi, tüketiciler/üreten tüketiciler(Prosumers), elektrik dağıtım şirketleri, enerji hizmetleri ve perakende hizmetleri sağlayan şirketler, cep telefonu operatörleri, elektrik toptancıları olarak özetlenebilir.

2018 yılında sonuçlanması beklenen proje ile;

  • Tüketici, enerji tedarikçisi ve dağıtım şirketi ile çok düzeyli, organize bir akıllı şebeke modelinin oluşturulması, talep taraflı yönetim teknolojileri sayesinde tüketicilerin üretim optimizasyonunda etkin katılımının sağlanması
  • Sanal elektrik santrallerini piyasaya dahil ederek, şebekeye ek hizmetlerin sunulması ve akıllı şebeke katılımcıları arasında iletişim sağlanarak yenilenebilir kaynakları ile dağınık üretimin şebekeye entegre edilmesi,
  • Bilişim ve iletişim teknolojileri uygulamalarının artırılması ve bunların sayesinde şebeke katılımcılarına enerji verimliliği gibi faydaların sağlanması,
  • Pilot bölgelerde inovatif iletişim ve bilişim teknolojilerinin tanıtılması,
  • AB kurumlarının belirlediği akıllı şebeke yol haritasının değerlendirilmesi ve standartların oluşturulmasına katkıda bulunması,
  • Donanım ve yazılım simülasyonu yöntemiyle iletişim altyapısının değerlendirilmesi ve iletişim sistemlerinin sınırlarının araştırılması,
  • Tüketicilerin açık ve rekabetçi bir pazardan faydalanmasının sağlanması ve elektrik tedarikçileri ile dağıtıcıları arasında daha iyi işbirliği sağlayacak iş modellerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
 

Türkiye bu yıl 23’üncü Dünya Enerji Kongresi’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleştirilecek, “Yeni Ufukları Kucaklamak” başlığını taşıyan kongre 9-13 Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek. Küresel enerji oyuncularını buluşturacak kongreye, aralarında dünyanın dört bir yanından 50’den fazla bakanın da yer aldığı 250’nin üzerinde konuşmacı katılacak.

Başbakan Binali Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın evsahipliğinde gerçekleştirilecek olan etkinlikte, nükleerden yenilenebilire, finansmandan yenilikçiliğe enerjinin tüm boyutları tartışılacak.

Zirvede konuşma yapacak isimler arasında Rusya, Suudi Arabistan, İran ve Cezayir Enerji Bakanları, Enerji Birliği’nden Sorumlu Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Saudi Aramco, BP, Gazprom, Shell, Total, Socar, Lukoil, OMV, EDF, EnBW, ENGIE, TANAP, E.ON ve DESFA CEO’ları da bulunuyor. Türkiye’den ise, aralarında Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol’un da bulunduğu isimler söz alacak.

En büyük küresel buluşmalardan bir tanesi

COP21’in ardından düzenlenecek en büyük küresel buluşma olan 23’üncü Dünya Enerji Kongresi’ne sektörün önde gelen şirketleri de sponsor olarak destek vermeye devam ediyor. Enerji dünyasının geleceğinin şekillendirileceği 23’üncü Dünya Enerji Kongresi’nin sponsorları arasında BOTAŞ, Enerjisa, EÜAŞ, Koç Grubu, TEİAŞ, Türkiye Petrolleri, BIL, Eti Maden, TETAŞ, TKİ, TPIC, Turkcell, BP, Çalık Enerji, EDF, EXIST, Siemens, SPIC, Borusan, EnBW ve Shell de yer alıyor. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Şişecam Energy’nin destek verdiği etkinliğin tanıtımında, çok sayıda basın ortağının yanında TRT, Anadolu Ajansı, CNBC ve CNN rol oynayacak.

1923’te kurulan ve enerjinin geleceği konusunda fikir liderliği yapan, global ve kapsayıcı tek forum olan Dünya Enerji Konseyi’nin 93 milli komitesi, aralarında devletlerin, sektör ve uzman kuruluşlarının da bulunduğu 3 binden fazla üye organizasyonu temsil ediyor. Konsey, herkesin yararına sürdürülebilir tedarik zincirine dayalı enerji kullanımını teşvik etme misyonu güdüyor. Konsey tarafından üç yılda bir düzenlenen dünyanın bir numaralı enerji platformu Dünya Enerji Kongresi’nde, sektör liderleri enerji konusunu tüm yönleriyle ele alırken, yöneticiler de yeni iş imkanları keşfetme olanağı buluyor.

Kongreyle ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.wec2016istanbul.org.tr adresinden ulaşılabilir.