E-Bülten
 
Sayı:88 - Ekim 2016
 
 
 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de enerjinin her alanında ciddi bir yatırım potansiyelinin bulunduğunun altını çizerek, tüm enerji şirketlerini Türkiye'de yatırım yapmaya davet etti.

23. Dünya Enerji Kongresi Açılış Oturumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Amacımız, bu kongrenin hem enerji konusunda geleceğe yönelik vizyon ve senaryolar hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu bir zemin haline dönüşmesini, hem de enerjinin barışın ve adaletin aracı haline getirilmesini sağlamaktır" temennisinde bulundu.

Türkiye'nin doğalgaz ve enerji ticaret merkezi haline gelebilmesi adına yeni ve önemli yatırımların arifesinde olduğunu aktaran Erdoğan, bu senenin sonunda ve 2017 yılında çok kritik adımlar atılacağını ve bu alanda büyük yatırımlar gerçekleştirileceğini ifade etti. Erdoğan, “Böylece doğalgaz ticaretinde bölgemizdeki tüm ülkeler için güvenilir bir ortak haline gelme hedefimize, bir adım daha yaklaşacağız” dedi. Güneş, rüzgar ve hidrolik kaynaklarının enerji sepetindeki payının yüzde 30'a çıkarılması yönündeki çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de enerjinin her alanında ciddi bir yatırım potansiyelinin bulunduğunun altını çizerek tüm enerji şirketlerini Türkiye'de yatırım yapmaya davet etti. Erdoğan, şunları söyledi:

"Türkiye'ye güvenen, bu ülkeye yatırım yapan asla pişman olmamıştır, bundan sonra da pişman olmayacaktır. Günümüzde küresel altyapı yatırım ihtiyacının çok büyük bir bölümünü enerji yatırımı oluşturuyor. Ancak son dönemde düşen petrol fiyatlarının enerji yatırımlarını olumsuz etkileme ihtimali üzerinde önemle durmamız gerektiğini düşünüyorum. Doğalgaz fiyatlarının da bu eğilimi izlemesi muhtemeldir. Bugün ertelenen yatırım kararlarının gelecekte enerji güvenliği üzerinde olumsuz etkide bulunması kaçınılmazdır. Bunu önlemek için daha yakın bir koordinasyon ve iş birliği içerisinde çalışmamız gerekiyor. Yine enerji dahil olmak üzere küresel altyapı yatırımlarının finansman ihtiyacını karşılamak için kamu ile özel sektör arasında yakın iş birliği şarttır. Özel sektörün dinamizmiyle kamunun yatırım ihtiyaçlarını verimli bir iş birliği çerçevesinde bir araya getirebileceğimizi düşünüyorum. Enerji alanında gerçekleştirilecek yatırımlarda arzu edilen rakamlara ulaşılması, küresel büyüme üzerinde de çok olumlu etki yapacaktır. Tüm bu projelerin ve yatırımların sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla yürütülmesi gerektiğini asla unutmamalıyız."

Putin : “2 milyar insanın enerjiye erişimi bulunmuyor”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Dünya üzerinde 2 milyar insanın enerjiye erişimi bulunmuyor. Enerjiyi, ekonomiyi geliştirerek, bunların gelişmesine yönelik engelleri kaldırarak, elektrik gibi temel medeniyet nimetlerine erişimi sağlamalıyız" dedi. Petrol fiyatlarının iki kat birden düşmesinin hidrokarbon kaynakları bitirdiğine yönelik ifadeler olduğunu belirten Putin, “Bunu söylemek için somut bir gerekçe yok. Mevcut koşullarda petrol fiyatlarının sabitlenmesi için petrol üretiminin kısıtlamasının doğru bir yöntem olduğunu düşünüyoruz. Bununla ilgili OPEC ülkelerinin girişimini destekliyoruz. Bu piyasa mekanizmasının bozulması anlamına gelmiyor. Aksine dengeye kavuşmayı hızlandıracaktır. Petrol üretimi kısıtlanacaksa buna katılmaya hazırız ve diğer ihracatçıları da buna çağırıyorum. Kasım ayındaki OPEC toplantısında bu gelişim, somut anlaşmalar haline gelecektir. Piyasa ve yatırımcılara pozitif sinyal verecektir. Bunun sayesinde spekülatif aktiviteler ve yeni dalgalanmalar önlenecektir. Hem ihracatçılar hem tüketiciler sorumlu ve öngörülebilir şekilde hareket etmeliler” dedi.

Moros : “Venezuela, bir petrol ülkesi olmaya devam edecek”

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Moros, konuşmasında, enerji alanında atılması gereken pek çok adım bulunduğuna işaret etti. Moros, Venezuela’nın bir petrol ülkesi olmaya devam edeceğini belirterek şunları söyledi: “Ama başka zenginliklerimiz de olacak. Doğal kaynakların korunması, yatırımcılara çeşitli teşviklerin sunulması için yaptığımız çok şey var. Yatırımcılar için Venezuela'da büyük fırsatlar var. Teşviklerle, kazan kazan ilkesiyle yapılabilecek çok şey var.”

Aliyev: “Türkiye'ye yaptığımız yatırım 20 milyar doları bulacak”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TANAP projesinin ülkelerin enerji güvenliğini sağlamak noktasında önemli role sahip olacağına işaret ederek, "Türkiye ile Azerbaycan arasında enerji güvenliğini sağlayacak altyapıyı oluşturduk. Karşılıklı menfaat ve çıkarlarımız doğrultusunda bunu başarıyoruz, Türkiye'ye yaptığımız yatırım 20 milyar doları bulacak" dedi.

Akıncı: “Alternatifler dikkate alınmalı”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Ortadoğu coğrafyasını elektrik kabloları ile deniz altından Avrupa’ya bağlayacak çok önemli projenin gündemde olduğunu belirterek şöyle konuştu: “İsrail, Güney Kıbrıs, Girit ve Yunanistan arasında planlanan proje, çok daha pahalı ve çok daha uzun mesafeli. Bu nedenle alternatiflerin dikkate alınmasında büyük yarar olduğunu düşünüyorum. Bunun yerine İsrail, Kıbrıs ve Türkiye arasında döşenecek bir kablo çok daha hızlı, daha ucuz ve daha kısa mesafeli olacaktır. Kıbrıs’ta çözüm bu alanlarda da yeni ufuklar açacaktır."

Başbakan Yıldırım: “Elektrik üretiminde yeni santralleri devreye alıyoruz”

Başbakan Binali Yıldırım, OECD ülkeleri içerisinde Türkiye’nin, son 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülke olduğunu kaydetti. Yıldırım, "Enerji sektöründeki büyümede dünyada Çin'den sonra 2’nci ülkeyiz. Dünya ortalamasının neredeyse 3 katı hızla artan enerji talebimizin 2023 yılındaki ihtiyacı şu anki kapasitemizin 2 katı olacaktır. Bu nedenle Türkiye, küresel enerji güvenliğinin geliştirilerek sürdürülebilir, kapsayıcı ekonomik büyümenin temeline yönelik çalışmalara kararlılıkla katkı sunmaya devam edecektir" ifadesinde bulundu.

Elektrikte son 10 yılda kurulu gücün 2 katına çıkarıldığına işaret eden Yıldırım, “Elektrik üretiminde özellikle yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı değerlendirerek yeni santralleri devreye alıyoruz. Ülkemiz, yenilenebilir enerjinin dünyadaki gelişen ve yükselen eğilimini yakından izlemekte ve yenilenebilir enerjinin önem ve önceliğini anlamaya her gün daha fazla özen göstermektedir" dedi.

Albayrak: “Tüm politikalarımızda temel kaygımız küresel barış ve istikrarın sağlanması”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin dünya ve bölge barışına katkı sağlayacak projelerin hayata geçmesi için sorumluluk almaktan geri durmayacağını vurguladı. Albayrak, "Türkiye olarak tüm politikalarımızda temel kaygımız küresel barış ve istikrarın sağlanması. Yeter ki kaynakların daha adil dağılımı, huzurun inşası için ve barış için paylaşalım" diye konuştu.

Kim: “Herkes için sürdürülebilir ve ucuz maliyetli bir enerji sistemi”

Dünya Enerji Konseyi Eşbaşkanı Younghoon David Kim ise, yaklaşık 100 ülkenin üyeleri olduğunu ve 3 binden fazla örgütle enerji sektörünü kapsadıklarını aktardı. Kim, "Amacımız sürdürülebilir ve ucuz maliyetli bir enerji sistemini herkesin emrine amade kılmak için çalışmaktayız. Enerji sektörü büyük bir dönüşümden geçiyor, önümüzdeki 10 yıllarda müthiş enerji dönüşümü büyük bir değişiklik yaratacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

 

Enerjisa, elektrik dağıtım faaliyeti gösterdiği 14 ilde yaşayan 20 milyon kişiye hizmet edecek yeni çağrı merkezini Adana'da açtı. Yeni açılan çağrı merkeziyle çağrı cevaplama oranının yüzde 95’e çıkarılması, müşteri temsilcisine bağlanma süresinin ise 45 saniyenin altına düşürülmesi hedefleniyor. Enerjisa önümüzdeki dönemde Rize’de bir yeni çağrı merkezi daha açacak.

Enerjisa’nın, Adana’daki yeni çağrı merkezinin açılışı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı ve Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Göçmen, Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler, Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Murat Pınar ve Enerjisa Satış Şirketleri Genel Müdürü Hüseyin Çağlar tarafından gerçekleştirildi. 14 ilde 20 milyon kişiye hizmet verecek olan çağrı merkezi 300 kişiye istihdam sağlayacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerjideki büyümenin ekonomik büyümeyle paralel gittiğini dile getirerek, Türkiye'nin yüzde 4,5'luk büyüme ile enerjide Çin'den sonra en çok büyüyen ülke olduğunu vurguladı. Mayıs ayında Trabzon'da ELDER'in yıllık toplantısında 21 dağıtım bölgesinin temsilcileriyle paylaşımlarda bulunduklarını ve bu konuyla ilgili net bir fotoğraf çektiklerini hatırlatan Albayrak, “Bunun ışığında belirlenen çözüm kriterlerini, Avrupa mükemmeliyet ödüllerinden başlayarak en iyi hizmetin verilmesiyle ilgili çalışmaları başlattık. Sektörün profesyonelleri sürece maksimum katkıyı verme noktasında pozitif bir iletişime başladık” dedi.

Albayrak: “25-30 bin kişilik “iş-aş” döngüsü yaratılacak”

Açılan çağrı merkezlerinin insanların sıkıntılarını çözmek için telefonda dakikalarca beklememesini sağlamak için önemli bir adım olduğunu kaydeden Albayrak, bu çağrı merkezleri ve teknik elemanlar ile kısa vadede 7 bin civarında kişinin istihdam edileceğini ifade etti. Dolaylı olarak da 25-30 bin kişilik bir "iş-aş" döngüsünün yaratılacağını ifade eden Albayrak, "Açılacak 9 çağrı merkezinden bahsediyoruz. Bu süreç yıl sonuna kadar tamamlanacak" dedi. Türkiye'nin elektrikteki kurulu gücünün her geçen gün büyüdüğünü ve şu anda 79 bin megavat seviyesine ulaştığını aktaran Albayrak, şunları söyledi:

“Her sene yüzde 4-5 büyüyerek önümüzdeki 10 yılda 50 bin megavat yatırım ihtiyacının oluşacağı bir sürece doğru gidiyoruz. Önümüzdeki 5 yılda bu yatırımların hayata geçirilmesiyle ilgili planlamaları ve takvimleri ortaya koyduk.”

Enerji sektöründe kurumsallaşmanın çok önemli olduğuna dikkat çeken ve Enerjisa'nın bu anlamda sektördeki diğer şirketlere rol model teşkil ettiğini ifade eden Albayrak, şirketlerin Avrupa mükemmeliyet ödülüne aday olması gerektiğini belirterek, "Adana'nın bu ödülü alması önemli. Bu 4-5 yıllık takvim süreci içerisinde Enerjisa'ya böyle de bir görev düşüyor. Amaç kurumsal marka değerinin en üst noktaya taşınması, vatandaşın memnun olduğu, şirketin varlık değerinin arttığı ve çalışanların da maddi olarak faydalandığı bir resim hepimizi memnun eder. Siyasetçiler olarak çözüm üretmek için varız, bu çerçeve bize büyük bir fırsat ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı.

Çelik: “Sloganımız: Kebap, şalgam ve enerji”

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak'ın enerji sektöründe halkın memnuniyetini artırmaya dönük ortaya koyduğu modelin Adana için çok kıymetli bir model olduğunu dile getirdi. Bakan Çelik, "Sayın Bakana daha önce de söylemiştim. 20 saniye içinde çağrı merkezinden vatandaşa cevap verilmesi ve bu cevabın kalitesinin akredite kuruluşlarca daha sonra ölçülmesi halk odaklı bir siyaset, halk odaklı bir yaklaşımın en önemli örneklerinden biridir. Adanamız, pek çok özelliğinin yanı sıra bir enerji şehri, merkezi. Sabah da söyledim. Slogan: kebap, şalgam ve enerji... Bu üçünün Adana'yı temsil noktasında en önde bir marka olarak yola devam etmesini istiyoruz" dedi.

Açılan merkezin büyük bir enerji politikasının, büyük bir resmin küçük parçaları olduğunu ifade eden Çelik, “Adana olarak bunun bir parçası olarak, buna destek vermeye devam edeceğiz. Seçim zamanı da normal zamanda da hepimiz sahadayız. Vatandaşlarımızdan bu konuda çok şikayet alıyorduk. Bu şikayetlerin bir kısmı yapısal. Sektör büyüyor talep artıyor. Kalite konusunda vatandaşımızın isteği artıyor. Buna uygun bir şekilde hizmet vermek hepimizin boynunun borcu. İnşallah bu çağrı merkezleriyle vatandaşın sesine daha çok kulak verme, vatandaşın taleplerini daha çok dinleme ve daha hızlı bir şekilde taleplerini yerine getirme konusunda önemli bir adım atmış olacağız" diye konuştu.

Yılmaz: “Vatandaş 45 saniye içerisinde operatöre bağlanacak”

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, tüketici memnuniyetinin çağrı merkezlerinden başlayarak aşama aşama tüm dağıtım hizmeti zincirine yayılmasını hedeflediklerini vurguladı. Yılmaz, "Düzenlememizi bu anlayışla yaptık ve çok önemli kriterler belirledik. Öncelikle vatandaşlarımızın çağrı merkezine ulaşamama gibi bir sorunu kesinlikle olmamalı. Düzenlememizle çağrı merkezini arayacak vatandaşlarımızın en az yüzde 95'inin ulaşabilmesine imkan sağlayacak hat yapısı oluşturma yükümlülüğü getirdik” dedi. Tüketicinin bu merkezleri aradığında bir makineyle konuşmayı değil, karşılarında sorularına eksiksiz yanıt verebilecek bir muhatap görmek istediklerine dikkat çeken Yılmaz, yaptıkları düzenlemelerle çağrı merkezlerini arayan abonelerin en geç 45 saniye içerisinde operatöre bağlanabilmesini ve bir insanla muhatap olmasını karara bağladıklarını ifade etti. Ana menü ve alt menüde işlemini tamamlayamayan tüketicilerin ise 2 dakika içinde doğrudan operatöre bağlanma imkanına sahip olacağını aktaran Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Operatör sırasına giren vatandaşlarımızın da en az yüzde 80'inin 20 saniye içinde operatöre bağlanmasını zorunlu hale getirdik. EPDK olarak çağrı merkezlerinin performanslarını da yakından takip edeceğiz. Çağrı merkezlerinin ilgili standartlara uygun biçimde işletildiği ve üretilen raporların doğruluğu bu konuda akredite kuruluşlar tarafından incelenecek. Hazırlanan raporlar her mart ayı sonuna kadar EPDK'ya sunulacak."

Göçmen: “2 yılda 900 milyon TL yatırım yaptık”

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı ve Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Göçmen, Adana’nın da içinde bulunduğu Toroslar elektrik dağıtım bölgesinin, Enerjisa’nın iş planlarında öncelikli olduğunu kaydetti. Göçmen, şunları söyledi:

“Toroslar Bölgesini devraldığımız 2013 yılından 2015 sonuna kadar yaklaşık 900 milyon TL yatırım yaptık. Bu, kamu dönemindeki önceki 3 yılın yaklaşık 3 katı. 2013 yılında yüzde 15’in üzerinde olan kayıp-kaçak oranını, Suriyeli mültecilerdeki artıştan kaynaklı operasyonel zorluklara rağmen 2015 yılında yüzde 12,5’a indirdik. Hız kesmeden devam ediyoruz, 2016-2020 döneminde Toroslar bölgesinde bugünkü fiyatlarla yaklaşık 1,8 milyar TL dağıtım yatırımı yapacağız.”

“Sorun çözülmezse bana bakanlıktan ulaşabilirsiniz”

Açılışın ardından çağrı merkezini gezen Bakan Albayrak, Çukurova’dan 10 dakika önce başlayan bölgesel elektrik kesintisi ihbarı ile çağrı merkezini arayan Reyhan Öztoprak isimli vatandaşın çağrısını yanıtladı. Annesinin rahatsız olduğunu ifade eden Öztoprak’a Bakan Albayrak, konuya en kısa sürede müdahale edileceğini, aksi takdirde Öztoprak’ın kendisine bakanlıktan ulaşabileceği yanıtını verdi.

Denizli ve Adana'daki çağrı merkezlerini takiben, Tekirdağ, Kars, Rize, Trabzon, Konya, Şanlıurfa ve Adıyaman'da da çağrı merkezleri açılacak ve açılışlar kasım ayının ortasına kadar devam edecek.

Elektrik dağıtım sektörü bugün doğrudan ve dolaylı olarak 100 bin kişilik istihdam sağlıyor. Gerek iş sağlığı ve güvenliği gerekse de yapılan işin kaliteli olması adına sektörde işlerin mesleki yeterlilik belgesine sahip kişiler tarafından yapılması büyük önem arz ediyor. ELDER’in personel belgelendirme alanında TÜRKAK tarafından denetimleri tamamlandı ve “İşletme Bakım Görevlisi”, “Endeks Okuma Görevlisi”, “Röle Görevlisi” ve “SCADA Operatörü” olmak üzere 4 meslekte belgelendirme yapabilecek şekilde akredite edildi. Bu akreditasyon ile birlikte ELDER, elektrik dağıtımında bu 4 meslek kapsamında TÜRKAK tarafından akredite edilen ilk personel belgelendirme kuruluşu oldu. Bu adımın ardından ELDER, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi verebilmek amacıyla, Mesleki Yeterlilik Kurumu’na başvuru hazırlıklarına başladı.

Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ Genel Müdürü Mesut Efe, Meram Elektrik Dağıtım AŞ Erol Uçmazbaş ve Akedaş Elektrik Dağıtım AŞ Genel Müdürü Hasan Kaşıkçı, Mesleki Yeterlilik Belgesinin avantajlarını anlattı.

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (EDAŞ)Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, 23’üncü Dünya Enerji Kongresi’nde “şifreli elektrik" isimli Ar-Ge projesini tanıttı. Atalay, “Bu projede, bir sayaçtan geçirilmeksizin enerji kullanılması imkansız hale getirilerek tüm elektrik tüketimi kayıt altına alınabilecek” dedi.

Enerji dünyasını İstanbul’da buluşturan 23’üncü Dünya Enerji Kongresi’nde Dicle EDAŞ, akıllı ve şifreli sayaçlarını ilk kez tanıttı. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta yaklaşık 1 milyon 600 bin aboneye ve bölgede yaşayan 6 milyon insana elektrik dağıtım hizmeti sunan Dicle EDAŞ, kaçak elektrikle mücadelede teknolojik yenilikler ve yatırımlarla yeni bir dönem başlatıyor.

Düzenlediği basın toplantısında şirketin son dönemde gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgi veren Dicle EDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, bölgede abone başına elektrik kullanımının Türkiye ortalamasının 2,5 katı olduğunu dile getirdi. Atalay, kayıp kaçak oranının Türkiye ortalamasının yaklaşık 5 katı olması sebebiyle şirketin bu alanda sürekli yeni teknolojiler geliştirdiğini ve Ar-Ge’ye yatırım yaptığına dikkat çekti. Atalay, Dicle EDAŞ’ın özelleştirilmesinden bugüne kadar elektrik tüketiminin kayıt altına alınabilmesi için çok ciddi faaliyetler yürüttüğünü ve Türkiye'nin en büyük akıllı elektrik şebekesinin kurulum çalışmalarının yanı sıra uzaktan okunan ve izlenen sayaç sayısını da 100 binin üzerine çıkardıklarını kaydetti. Atalay, “Ar-Ge ve teknolojik gelişmelerden faydalanarak çok sayıda proje hayata geçiren Dicle EDAŞ yürütmekte olduğu projelerin bir kısmını 23. Dünya Enerji Kongresi'nde sergiliyor” dedi.

Dicle Elektrik bölgesinde yüksek kaçak kullanım ve kaçak kullanımın getirdiği yüksek israf nedeniyle oluşan ekonomik kaybın 6 milyar lira düzeyinde olduğuna dikkat çeken Atalay, "Dicle EDAŞ tarafından kaçak elektriğe karşı yürütülen kararlı mücadele ve kaçakların önlenmesi amacıyla yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirilen yeni teknolojilerle bu kaybın en az 3 milyar lirasının Türkiye ekonomisine geri kazandırılması öngörülüyor" dedi.

“Tüm elektrik tüketimi kayıt altına alınacak”

Atalay, EPDK'nın onayıyla geliştirilen bir Ar-Ge projesi olan "şifreli elektrik" projesi ile trafo çıkışında her bölgenin kaçak kullanım yöntemine özgü modellendirildiğini belirterek, şunları söyledi: “Çoklu parametrelerle şifreli sinyaller üreten bir şifreleyici, enerjiyi kullanıcıların elektrik sayaçlarına şifreli olarak gönderiyor. Kullanıcının sayacında bulunan, şifreyi çözen bir 'Decoder' sayesinde abonenin güvenli ve kayıtlı enerji alması sağlanıyor. Bu projede, bir sayaçtan geçirilmeksizin enerji kullanılması da imkansız hale getirilerek tüm elektrik tüketimi kayıt altına alınabilecek." Atalay, konuşmasının arkasından şifreli ve akıllı sayaçların prototipleri ve uygulama örneklerini gösterdi.

Kaynak: aa.com.tr