ELDER, ENERJİ DEPOLAMA İLE TEDARİK SÜREKLİLİĞİ SAĞLAYACAK

Elektrikte tedarik sürekliliği için ‘Kimyasal Enerji Depolama Projesi’ni hayata geçiren ELDER, elektrik enerjisini depolarken, şebeke kalitesini bozan unsurları da ortadan kaldırmayı hedefliyor. Böylelikle elektrik dağıtım şebekelerinde enerji depolama sistemlerinden kayıp oranının azaltılması ve voltaj stabilitesi sağlanması gibi çeşitli hizmetler alınabilecek.

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, “Gerilim düşümü, gerilim yükselmesi, kısa süreli kesintiler gibi güç kalitesini bozan durumlar enerji depolama teknolojileri ile tarihe karışacak.”

Elektrikte daha kesintisiz bir tedarik için harekete geçiliyor. Elektrik dağıtımında miktar olarak dalgalanma gösteren ihtiyacın giderilmesi için elektrik dağıtım şirketleri, enerji depolaması konusunda öncü bir ar-ge projesi ile atağa geçti. Uzun hatlarda yaşanan gerilim düşmesi, şebekenin aşırı yüklenmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının şebeke entegrasyonunda oluşan olumsuzlukların önüne geçmek için enerji depolama sistemleri geliştirmeye hazırlanan Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği - ELDER, altı elektrik dağıtım şirketi ile birlikte ar-ge çalışmalarına başladı. Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) desteklediği Kimyasal Enerji Depolama Ar-Ge Projesi’ni (KEDEP) hayata geçirmeye hazırlanan ELDER, enerji depolamayı dağıtım şebekelerine entegre etmeyi hedefliyor. Böylelikle daha düşük güçlerde ve birçok noktaya bağlı pilot dağıtık depolama sistemleri kurulacak ve kurulum amaçlarına uygun yönetimi gerçekleştirilecek.

Elektrik enerjisi depolama sisteminin hayata geçmesiyle birlikte, enerjide kesintisiz, kaliteli dağıtım ve tedarik amaçlanırken, şebeke elemanlarında arızalar, elektrik müşterilerinin kullandığı elektriksel aletlerde arızaların da azalması hedeflenecek.

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, elektrik tüketiminde ve özellikle çatı tipi güneş paneli kurulumunda son yıllarda yoğun bir artış yaşandığına dikkati çekerek şöyle konuştu:

“Özellikle büyük şehirlerde elektrik altyapısını güçlendirmek ve acil ihtiyaçlarda kullanılmak üzere önümüzdeki yıllarda enerji depolama sistemlerine geçiş yapmayı arzu ediyoruz. Dünyada yaygın kullanımı gündeme gelen bu sistemin ülkemizde de hayata geçmesiyle birlikte elektrik dağıtım şebekelerinde tedarik sürekliliği konusunda da önemli bir adım atılmış olacak. Örneğin bir ilimizde yaz aylarından kaynaklanan aşırı kullanım olduğunda burada şebekeyi desteklemek için depolama araçlarını devreye alabileceğiz. Diğer bir örnek ise enerji depolama sistemlerinin elektrikli araçların şarj ünitelerinde kullanım imkanı bulabilecek olmasıdır. Özellikle dağıtım şebekelerinde gerilim düşümü, gerilim yükselmesi, kısa süreli kesintiler ve bunun gibi güç kalitesini bozan durumlar enerji depolama teknolojileri ile tarihe karışacak.”

ENERJİ DEPOLAMA ÇALIŞTAYI

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği - ELDER tarafından, Kimyasal Depolama Projesi  (KEDEP) Çalıştayı Ankara’da gerçekleştirildi. Çalıştayda dağıtım şebekelerinde farklı amaç, yapı ve kapasitede depolama sistemlerinin kurulması, amaçlarına uygun olarak işletilmesinin sağlanması ve dünyadaki uygulamaların karşılaştırılması örneklerle tartışıldı. Çalıştayın genele açık olan ilk gün oturumuna akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşlarından bürokratlar ve çok sayıda sektör temsilcisi katılım gösterdi. Çalıştayda düzenlenen “Şebeke 2.0’a Giderken Enerji Depolama Teknolojileri, Yeni İş Modelleri ve Fırsatlar” başlıklı Panelde, elektrik depolama faaliyetlerindeki mevzuat çalışmaları ve fayda maliyet analizi ve teknik özellikleri üzerinde sunumlar yapıldı.