Elder

Enerji Sektöründeki Dönüşümde Oyunu Değiştirecek Tek Olgu Nitelikli İnsan Kaynağı

Hızla değişen iş dünyasında enerji sektöründeki dönüşüme rehberlik etmeyi hedefleyen Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin (Elder), “Gelecek için Değişim” temasıyla hayata geçirdiği, “Elektrik Dağıtım Sektöründe İnsan Kaynakları (İK) Zirvesi’nin online olarak gerçekleştirildi. Türkiye genelinde hizmet veren 21 elektrik dağıtım şirketinin temsilcileri, kamu ve iş dünyası profesyonelleri ile üniversite öğrencilerine buluşturan zirvede; “motivasyon ve çevik çalışma, yeni nesil yetenek yönetim trendleri ile enerjide dijitalleşme” konuları ele alındı.

 

“İMKÂNSIZ ÜÇLÜYÜ YOK EDECEK TEK ETMEN YIKICI İNOVASYON OLABİLİR”

Zirvenin açılış konuşmasını yapan ve “İK zirvelerimiz bundan sonra gelenekselleştirmeyi hedefliyoruz” diyen Elder Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler, elektriğin hayatı, insanı değiştiren etkilerine dikkat çekti. Konuşmasında enerji sektöründe Dünya Enerji Konseyi’nin kullandığı “trilemma” denilen imkânsız üçlüye işaret eden Zaimler sözlerine şöyle devam etti:

“Bunlar arz güvenliği, fiyat-erişilebilirlik, çevre-sürdürülebilirlik. Bu üçünü aynı anda maksimize etmek mümkün değil, ancak optimize edebiliriz. Türkiye için değil belki ama Ukrayna’daki savaşın Avrupa’da yarattığı enerji arz güvenliği tehdidini hem işimizde gözlemliyor hem de gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bir yandan da ülkemizde seller, yangınlarla mücadele ediyoruz. İklim değişikliği kapımızda. Dünyada karbon salınımının yaklaşık yüzde 80’i enerji sektörü ve ulaşım kaynaklı. Bunun önemli bir kısmını da elektrik değer zinciri oluşturuyor. Bu nedenle yaptığımız iş ile sürdürülebilirliğe de dokunmak zorundayız. Nasıl bir kalp temiz kanı vücuda pompalıyor, bu kan damarlar aracılığı ile vücudumuzun her noktasına ulaşıyor ise, dağıtım şebekesi de üretilen yenilenebilir enerjiyi son kullanıcıya, yolda kayıp olmaksızın tam bir verimlilik ile ulaştırmak durumunda.  Arz güvenliğini sağlayacağız, sürdürülebilirliğe yatırım yapacağız. Bunun bir de maliyet boyutu var. Elektriği üretmenin ve dağıtmanın maliyeti tüm dünyada benzer olduğundan elektriği; diğer tüm kaynakları katma değerli ürün ve yüksek teknoloji üretiminde kullanmak ve alım gücünü artırmak öncelik olmalı. Bu Trilemma’yı dediğim gibi maksimize etmek mümkün değil, ancak optimize edebiliriz.  Bu noktada reçetede yazanlardan biri daha fazla dağıtım şebekesine yatırım yapmak, şebekeyi genişletmek ve modernleştirmek. Ancak bu Trilemma’yı maksimize edecek tek etmen yıkıcı inovasyon olabilir. Bugün konuştuğumuz dijital trendlerden, teknolojilerden çok daha farklı bir inovasyon; bu inovasyonun ne olduğunu belki bugün biz bile bilmiyoruz.”

 

“DÖNÜŞÜMÜ YAPMAK İÇİN EN ÖNEMLİ VARLIĞIMIZ NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI”

Dağıtım sektörü ve Elder olarak kendilerini “dönüşümün taşıyıcısı” olarak konumladıklarına işaret eden Zaimler, “Bu dönüşümün en önemli unsurları olan; dağıtık üretim dediğimiz ve özellikle güneş gibi şebekenin içine yerleşmiş tesislerin, elektrikli araç şarj istasyonlarının, akıllı şebeke uygulamalarının ve verimlilik çözümlerinin merkezinde, esasında omurgasında, elektrik dağıtım şebekesi yer alıyor” dedi. Elder Yönetim Kurulu Başkanı Zaimler, sektör çalışanları ve bu alanda kariyer yapmak isteyenlere “Dönüşümü yapmak için en önemli varlığımız ve oyunu değiştirecek tek olgu ise hiç şüphesiz, sektörümüzdeki nitelikli insan kaynağımız. Yeni yatırımları gerçekleştirecek, sürdürülebilirlik adına yeni teknolojileri şebekeye entegre edecek, dağıtım sektörünü dijitalleştirecek ve tüm bunları gerçekleştirmek adına fikri ve inovasyonu ortaya koyacak olan sizlersiniz” diye seslendi.

 

“YENİ NESİL BİR İNSAN KAYNAĞI ZORUNLU HALE GELDİ”

Zirveye konuk olarak katılan Yazar Mustafa Acungil ve Araştırmacı Sinan Canan “Motivasyon ve çevik çalışma” hakkında konuşma yaparken Gazeteci Yazar Serdar Kuzuloğlu da ‘Enerjide dijitalleşme”yi anlattı.

Elder Genel Sekreteri Özge Özden’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda ise “Yeni Nesil Yetenek ve Yönetim Trendleri” konusu ele alındı. Elektrik dağıtım sektörünün büyük bir dönüşüm geçirdiğine dikkat çeken Özden yeni nesil bir insan kaynağının da zorunlu hale geldiğini kaydetti. Özden, “İnsan kaynakları zirvemiz bu anlamda çok önemli ve bizim için de büyük bir fırsat. İyi takımlar, iyi oyunculardan kuruluyor” diyerek panelistlere genç yetenekleri sektöre çekmek için neler yaptıklarını sordu. Enerjisa Dağıtım Şirketleri İnsan, Kültür ve İdari İşler Direktörü Işılay Yüksel Eratay, Meram EDAŞ İnsan ve Organizasyon Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Iğnak Koçak, Sakarya EDAŞ Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Dr. Necmi Odyakmaz ilenCK Enerji İnsan Kaynakları ve Endüstriyel İlişkiler Grup Direktörü Barış Müstecaplıoğlu; genç yeteneklerin şirketlere ve sektöre kazandırılması ve tutundurulmasına yönelik hayata geçirdikleri projeleri aktarırken sektörde kadın istihdamının artırılmasının önemine de dikkat çektiler.