Elder

Elder, BM İklim Değişikliği Konferansları’nın “Resmi Gözlemcisi” Oldu

Elder, BM İklim Değişikliği Konferansları’nın “Resmi Gözlemcisi” oldu

Birleşmiş Milletler, COP oturumlarında Türkiye’de elektrik dağıtım sektörünün çatı örgütü Elder’i “resmi gözlemci” olarak kabul etti. Elder Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler, İklim Değişikliği Konferanslarında, resmi gözlemci statüsü ile yer almanın kamu ve özel sektörün tüm paydaşlarıyla bir araya gelme fırsatı sunduğunu belirterek, “Böylelikle politika yapım süreçlerinden teknolojik gelişmelere kadar birçok alanda görüş ve deneyim alışverişinde bulunabiliyoruz” dedi.

Türkiye’de elektrik dağıtım sektörünün çatı örgütü Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder), Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Taraflar Konferansı’nın (COP) resmi gözlemcileri arasına kabul edildi. Birleşmiş Milletler (UN) tarafından 12 Aralık 2023 tarihinde açıklanan COP oturumlarında resmi gözlemci olarak kabul edilen kurumlar listesinde, Türkiye enerji sektöründen tek sivil toplum kuruluşu (STK) olarak Elder yer aldı.

İklim Değişikliği Konferansları’na Elder’in gözlemci statüsü ile katılımının, küresel düzeyde kamu ve özel sektörün tüm paydaşlarıyla bir araya gelme fırsatı verdiğini kaydeden Elder Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler, “Böylelikle politika yapım süreçlerinden teknolojik gelişmelere kadar birçok alanda görüş ve deneyim alışverişinde bulunabiliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

 

“Küresel Bilgi Birikimine Katkı Yapmak En Büyük Hedefimiz”

“Türkiye’nin, 2053 Net Sıfır Emisyon taahhüdüne katkı sunmak için Orta Vadeli Programda yer alan Yeşil Enerji ve Dijital Dönüşümden oluşan ikiz dönüşümün öneminin farkındayız” diyen Zaimler şunları söyledi. “Dağıtık üretim santralleri, elektrikli araçlar, depolama birimleri ve ısı pompaları gibi yeni teknolojilerin zamanında şebekeye bağlanabilmesi için elektrik dağıtım şebekelerine her yıl daha çok yatırım yapıyoruz. Bu varlıkların yönetimi için; dijital dönüşüm, siber güvenlik ve yapay zeka gibi alanlarda yetkinliklerimizi geliştiriyoruz. Elder olarak, ülkemizin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine ulaşabilmesinde dağıtım şebekelerinin genişlemesinin ve yenilenmesinin yanı sıra çevreyle uyumlu ve akıllı bir şekilde yönetilmesini önceliklendiriyoruz. Bu çerçevede, COP konferanslarının önemli bir paydaşı olmak ve küresel bilgi birikimine katkı yapmak en büyük hedefimiz.”

 

COP28’te Türkiye Enerji Sektörünü Temsil Eden Tek STK Oldu

Küresel iş birliğinin ve inisiyatifin öneminin bilincinde olan Elder, 30 Kasım-12 Aralık tarihlerinde Dubai'de düzenlenen COP28’de gözlemci olarak bulunmuştu. Tüm dünyanın en büyük gündem maddesi olan COP28’de Türkiye enerji sektörünü temsil eden tek STK olan Elder, dünya çapında gelişen perspektifleri takip etmeye yönelik proaktif yaklaşımını, yaptığı başvuru ve aldığı sonuç ile kanıtlamış oldu.

Elektrik dağıtım hizmeti kapsamında enerji dönüşümünün kolaylaştırıcısı, kayıpların azaltılması ve karbonsuz tedarik temel alanlarına odaklanan sektörün çatı derneği Elder, mevcut şebeke altyapısını titizlikle değerlendiriyor ve gelecekteki ihtiyaçları karşılamak için çalışmalar yapıyor, enerji kayıplarını önlemek için teknolojik gereksinimleri yakından izliyor.

 

“2013-2022 Arasında 33 Milyon Ton Karbon Emisyonu Azaltıldı”

Sıfır emisyonlu enerji üretiminin yaygın olarak benimsenmesine önemli bir katkıda bulunacak şekilde konumlanan Elder, kamu ve özel sektör olmak üzere sektörün tüm paydaşlarıyla proaktif iletişim kuruyor, yönetmelik ve standartlardaki güncellemelere öncülük ediyor. Bu arada etkili eğitim programları düzenlerken yenilikçi pilot projeler ve ortak Ar-Ge girişimleri aracılığıyla diğer sektör paydaşlarıyla iş birliğini teşvik ediyor. 

Güncel değeri toplamda 628 milyon TL tutarında 34 ulusal fonlu Ar-Ge projesinin koordinatörlüğünü üstlenen Elder’in uluslararası fonlu 7 projede sadece kendi payına düşen bütçesi 1,5 milyon Euro’ya ulaşmış bulunuyor. Önde gelen projeler arasında Milli Akıllı Sayaç Sistemleri (MASS), Yerli Yazılım Ekosistemi, Dijital Dönüşüm, E-Mobilite ve Siber Güvenlik gibi tüm sektörü kapsayan projeler yer alan Elder, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Elektrik Sektöründe SF6 Gazı Kullanımı ile "İklim Projesi" bir proje konsorsiyumu içerisinde de yer aldı.

Kollektif çerçevede elektrik dağıtım sektörü de yaptığı çalışmalar ile karbon emisyonun azaltılması yönünde faydalarıyla öne çıkıyor. 2013 yılında özelleştirme sürecinin tamamlanması ile atılan adımların ardından hayata geçirilen yatırımlar ve çalışmalar ile 2013 yılında yüzde 18 olan Türkiye genelindeki kayıp enerji oranı 2022’de yüzde 11’e düşmüş durumda. Bu 2013-2022 yılları arasında 37 milyon ağaca eşdeğer bir enerji kazanımı sağlandığı ve 33 milyon ton karbon emisyonu azaltıldığı anlamına geliyor. Aynı zamanda enerji üretiminde kullanılan doğal gaz ve ithal kömür gibi kaynakların ithalatının azaltılarak milyarlarca dolarlık dış ticaret açığının önüne geçilmesi, Türkiye ekonomisine sağlanan bir başka katkı.