E-Bülten SAYI-110

Elektrik Dağıtım Sektörünün Uzaktan Eğitim Portalı

E-Bülten
Sayı: 110 - Mart 2017

ELDER, elektrik dağıtım sektörünün öncüsü konumunda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, elektrik dağıtım sektörünün daha kaliteli, daha profesyonel ve daha kurumsal bir çerçeveye kavuşması noktasında ELDER- Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi. Albayrak, ELDER’in sektörün öncüsü olması bakımından da önemli bir konumda olduğunu ifade etti.
Detaylar haberimizde...

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen oldu

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği – ELDER 8. Olağan Genel Kurulu’nda IC İÇTAŞ Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, Yönetim Kurulu Başkanlığını Nihat Özdemir’den devraldı.

Microsoft verilerini okyanusta depoluyor

Çok büyük bir veri hacmine sahip olan Microsoft, bu verilerini su altında saklayacak. Sunucuların dev konteynırlar içerisinde okyanusun dibine yerleştirildiği Project Natick’i test eden ve sonuçlarını paylaşan Microsoft mühendisleri, soğutma maliyetlerinin azaltıldığını ve verimlilik gibi pek çok fayda sağlandığını ifade etti.

Video için Tıklayınız

Enerjisa Avrupa’ya yön veren teknolojilerde söz sahibi olacak

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Murat Pınar, Avrupa Birliği’nin yeni teknolojiler geliştirilmesi için oluşturduğu ve projelerinin büyüklüğü 220 Milyon Euro seviyesinde olan; EUREKA Eurogia2020 Topluluğu’nda yönetim kurulu üyeliğine seçildi.

BEDAŞ: 38 bin aboneye ulaşamıyoruz

Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ'den (BEDAŞ) yapılan açıklamada, İstanbul Avrupa yakasında yüzde 55'i mesken, yüzde 40'ı ticarethaneden oluşan yaklaşık 38 bin elektrik abonesine ulaşılamadığı belirtildi. Kapıları kilitli abonelerin sayaçları içeride olduğu için kendilerine borç bilgilendirmesi yapmanın da mümkün olmadığı aktarıldı.

Çin’in başkenti Pekin’de 70 bin taksi elektrikli oluyor

Hava kirliliği ile mücadele eden Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’de hayata geçirilen yeni program ile, bölgedeki tüm taksiler elektrikli hale getiriliyor. Bu adımla hem çevrenin korunması hem de tasarruf sağlanması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Ayrıştırma gerçekten önemli mi? Elektrik ve iletişim sektörlerinden örnekler
Yazarlar: Isabel Soares ve Paula Sarmento

Bu makalede, iletişim ve elektrik endüstrilerinde dikey kademelenme (vertical separation) Avrupa regülasyon politikasını tartışılmaktadır. Elektrik sektöründe tartışma iletişimde mülkiyet ayrıştırmasını ele alırken; iletişim sektöründe tartışmalar işlevsel ayrımla ilgilidir. Makalede, (yatırım alanında bazı riskler olmasına rağmen), elektrik sektöründe, toptan piyasalardaki rekabetin sağlanması için mülkiyet ayrıştırmasının en iyi seçenek olduğu sonucuna varılıyor. Buna karşın, iletişim sektöründe mevzuata ilişkin seçenekler, farklı teknolojik platformları birleştiren operatörler arasındaki ağ rekabetinin yoğunluğuna derinden bağımlıdır. Teknoloji ayrıca, ayrıştırma gereksinimi ile ilgili çeşitli düzenleyici yaklaşımlar için kilit bir sürücü olduğu görülmektedir.

Makalenin Devamı İçin Tıklayınız

• Ortadoğu ve İran’da tamamen yenilenebilir bir elektrik sistem, diğer emisyonsuz sistemlere göre %50-60 daha ucuza gelebilir. 42-63$/Mwh’e gelen elektrik bedeli fosil ve karbon yakalama ile 110-120$/Mwh’a geliyor. İran’ın 49 GW güneş, 77 GW rüzgâr ve 21 GW hidro ile işi çözebileceğini hesaplayan Finlandiyalı araştırmacılar yatırım şart demiş.
Gündemin Devamı

“Özelleştirmeyle kayıp-kaçak oranını düşürme hedefinde ciddi mesafe kaydedildi”
“Enerjide dışa bağımlılık sona erecek”
ÇEDAŞ, 2023 Yılına Kadar Tokat'a 350 Milyon Liralık Yatırım Yapacak