E-Bülten SAYI-145

E-Bülten
Sayı: 145 - Kasım 2017

2018 Yılı Elektrik Dağıtım Sektöründe Belgelendirme Yılı Olacak

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat ÇEÇEN ise 2018 Yılını ELDER’in belgelendirme yılı olarak seçtiğini belirti.
Detaylar haberimizde...

“BLOCKCHAIN” Teknolojisi Ve Enerjide Uygulamaları

“Blockchain” Teknolojsi Nedir?
Blockchain teknolojisi esas olarak bir alış verişe dayanak teşkil eden verilerin tek bir merkezi aracı kuruluş kayıtları (veri tabanı) yerine blockchain sistemine dahil çok sayıda makinede aynı anda tutulmasına imkan tanınmasına dayanmaktadır. Böylece tek bir merkezi kayıt sisteminin ve bu sistemin dış etkilere karşı çeşitli güvenlik önlemleri ile korunarak sağlanan işlem (transaction) güvenliği yerine aynı kaydın çoğaltılmasına ve farklı yerlerde tutulmasının sağladığı işlem güvenliğini koymaktadır.

Haberin Devamı

Avrupa elektrik sektörünün Sosyal Paydaşları (SP) ortak bir projeyi hayata geçirdiler: Elektrik Sektöründe Bizi Bekleyen Zorluklar: Yeni Mezunlar ve Yeni İşe Başlayan Çalışanlarda Gerekli Yetkinliklerin Temini ve Doğru Çalışma Ortamı. Avrupa Komisyonun bu projesi kapsamında Avrupa genelinde farklı bölgelerde çok sayıda çalıştay düzenlendi. Bunlardan sonuncusu  28-29 Eylül 2017 tarihlerinde Stockholm’de gerçekleştirildi. Çalıştay kapsamında elektrik sektöründeki dönüşümün başarılı olabilmesi için genç çalışanlarda ne tür yetkinlikler olması gerektiği tartışıldı.

Haberin Devamı

Nihai faturadaki enerji bileşeninin payı 2016'da azalmaya devam etti - ACER İzleme Raporu

20/10/2017, Sébastian DOLIGE

Enerji Düzenleyicileri İşbirliği Ajansı (ACER) ve Avrupa Enerji Düzenleyicileri Konseyi (CEER), elektrik ve doğalgaz perakende piyasalarına özel bir bölümün ayrıldığı Piyasa İzleme Raporu 6. Yayını’nı çıkardı. 2016 yılında, Avrupa’da fiyat artışı örüntüsü hane halkı elektrik tüketicileri için 8 yıldır ilk defa tersine dönerken, nihai fiyatta enerji bileşeni payı azalmaya devam etti. Ortalama olarak, nihai elektrik fiyatının %35’i enerji bileşeninden oluşurken, faturanın %65’i şebeke maliyetleri, vergiler, resim ve harçlar ve diğer giderler gibi rekabet içermeyen maliyetlerden ibaretti, bu durum ise, enerji düzenleyicilerine göre, “nihai enerji faturasında tedarikçiler arasında rekabete yer bırakmıyor”.

Makalenin Devamı İçin Tıklayınız

• Talep yönetimi programlarında davranışsal ekonomi. Olaydan günler önce değil, 1 saat önce haber vermek de etkili. Tüketici fiyata tepki veriyor ama “scope neglect” dolayısıyla 5 cent’te %11, 3$’da %13 talep düşüşü yapıyorlar, yani 60 kat fiyat değişimi %2 oynatıyor.
Gündemin Devamı

Hedef Cumhuriyet Tarihinin En Yüksek Kömür Üretimi