"Elektrik Dağıtım Sektöründen Yılda 4 Milyar TL'nin Üzerinde Yatırım"

Elektrik Dağıtım Sektöründen Yılda 4 Milyar TL'nin Üzerinde Yatırım

ELDER- Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, elektrik dağıtım sektöründe 2016-2020 döneminde yıllık yatırım bütçelerinin ortalama 4 milyar lira üzerinde gerçekleşeceğini ve bu yatırım miktarının kamu dönemine göre 3 kat daha fazla olduğunu ifade etti.

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, 10. Sektör Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, enerji sektöründe küresel ve ulusal boyutta teknolojik gelişmelerde ciddi değişimler yaşandığını söyledi. Bu dönüşüm ve değişime ayak uydurabilmek için şirketlerin uygun stratejiler belirlemek zorunda olduğunu ifade eden Çeçen, dünyada enerji talebinin gelecek 30 yılda artmaya devam edeceğini ve üretimin bu talep artışına ayak uydurmasının da kolay olmayacağını kaydetti.

ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK, YATIRIMLARIN DEVAMI İÇİN HAYATİ BİR UNSUR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Milli Enerji ve Maden Politikası'nın özel sektör için önemli olduğunu vurgulayan Çeçen, şunları söyledi:

"Enerji Bakanımızın açıkladığı Milli Enerji ve Maden Politikası'nın üç sacayağını yani öngörülebilirlik, arz güvenliği ve yerlileştirme başlıklarını bu büyük resim altında değerlendirmek gerekiyor. Öngörülebilirlik, özel sektör yatırımlarının devamı için hayati bir unsur. Bu konu finans sektörü ve yatırımcılar için aynı derecede önemlidir. Öngörülebilir ve şeffaf olmayan bir piyasa sürdürülebilir değildir. Otoritenin bu konuyu ele alması biz yatırımcılar tarafından büyük bir beklenti ortaya çıkarmıştır. Bizler de bu çalışmalara destek vermek için tüm bilgi ve birikimimizle hazırız."

Çeçen, dağıtım şebekelerinin yenilenmesinin yanı sıra bilişim ve iletişim teknolojilerine yönelik yatırımlarla hizmet kalitesini artırdıklarını belirterek, "Ancak daha gidilecek çok yolumuz olduğunun farkındayız. Serbest tüketici limitinin tedrici olarak azalmasıyla, bugün tüm ticari ve sanayi işletmeleri için ve hatta önemli bir sayıda mesken için serbest bir elektrik piyasamız var." dedi.

YATIRIM MİKTARI 3 KAT ARTTI

ELDER Başkanı Serhat Çeçen, dağıtım sektöründe 2016-2020 döneminde yıllık yatırım bütçelerinin ortalamada 4 milyar lira üzerinde gerçekleşeceğine ve bu yatırım miktarının kamu dönemine göre 3 kat daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Kaçak elektrik kullanımının hızla düşürülerek Türkiye ortalamasının OECD ülkeleri seviyesine getirilmesi için çalışmaların sürdüğünün altını çizen Çeçen, kayıp-kaçak ile mücadelede ileri teknoloji uygulamalarının kullanıldığını dile getirdi. Çeçen, sözlerine şöyle devam etti:

"Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Ar-Ge bütçeleri kapsamında yürütülen pilot projelerde başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Sıkça ifade edildiği üzere bugün bazı bölgeler dışındaki bölgelerimizin ortalaması OECD rakamlarını yakalamıştır. Yüksek kaçağın yaşandığı bölgelerde ise gerek ileri teknoloji kullanılması, gerekse tüketicilerin bilinçlendirilmesi çalışmalarıyla kısa sürede çok başarılı sonuçların alınacağı görülmektedir."