Elektri̇k Dağıtımında İş Sağlığı Ve Güvenli̇ği̇ Uluslararası Kongresi̇’ne Büyük İlgi̇

ELEKTRİK DAĞITIMINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ULUSLARARASI KONGRESİ’NE BÜYÜK İLGİ

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) alt kuruluşu olan Uluslararası Sosyal Güvenlik Birliği’nin (ISSA) işbirliği ile düzenlenen ‘Elektrik Dağıtım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’, ‘Dağıtımda Yeni Yaklaşımlar’ temasıyla 24-25 Şubat 2016 tarihlerinde Antalya’da düzenlendi.

11as.jpg2 gün sürecek olan kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, özelleştirme sonrasında TEDAŞ’ın misyon ve kabuk değiştirdiğini ifade ederek “Değişen bu şartlarda TEDAŞ olarak yeni misyonumuzun başında eğitim var. Hem sahadaki personelin eğitilmesi, hem de diğer konularda eğitime öncelik verdik. Bu eğitimlerde iş güvenliğine en büyük önemi verdik. En önemli değerlerden birisi insan canı. Biz insanımızı korumazsak hiçbir şeyde başarılı olamayız” dedi. İş güvenliğinde en önemli 2 faktörün insan kullanılan iş güvenliği malzemesi olduğunu vurgulayan Çepni, her iki konuda ELDER ve ISSA ile önemli bir işbirliği yaparak çalışma başlattıklarını kaydetti.

İşe uygun kişi belirlenecek

Çepni, beş büyük eğitim merkezinin üçünde iş gücü ölçme ve değerlendirme merkezi kurma çalışmalarına başladıklarını ifade etti. Çepni, hem Mesleki Yeterlilik Kurumu, hem de ELDER ile yapılan çalışmalar sonucunda elektrik dağıtım sektöründeki iş süreçlerini belirlediklerini kaydederek bu iş süreçlerine göre olması gerekeni insan portföyünün belirleneceğini dile getirdi. Çepni, iş gücü ölçme değerlendirme merkezlerinde o işe uygun insanın bilimsel, tıbbi ve psikolojik yöntemlerle belirlenme işine başlayacaklarını, böylece kişinin işe uygun olması halinde bu işte çalışacağını kaydetti.

Çepni, iş güvenliği malzemelerinin testlerinin standardının olması gerektiğini belirterek, bu standardların belirli periyodlarla takibinin gerektiğini söyledi. Çepni, bu amaçla, bir test laboratuvarını yılsonuna kadar kurmayı planladıklarını aktardı.

“Yasal düzenlemelerde AB’den eksiğimiz yok, sorun uygulamada”

12as.jpgELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel, ELDER olarak iş sağlığı ve güvenliği ile insan kaynakları ve eğitim konularına öncelik verdiklerini vurgulayarak, bu iki konuda sektöre, üyelerine ve çalışanlara katkı sağlamak adına çok sayıda faaliyet yürüttüklerini bildirdi. Yüksel “Bugünkü etkinliğimiz de bu kapsamdaki faaliyetlerimizden birisi” dedi. Türkiye’nin geçtiğimiz yıllarda iş kazalarıyla ilgili çok kötü tecrübeler yaşadığına işaret eden Yüksel, “Bu konuda istatistiklerimizin de iyi olmadığı da bir gerçek. İncelediğimizde yasal düzenlemeler olarak Avrupa Birliği başta olmak üzere gelişmiş ülkelerden farkımız yok. Sorun uygulamada. Sorun insan faktöründe.  Sorun bilgi de. Sorun kısmen eğitimde kısmen kültürde. Sorun ekipman ve teçhizatta. Sorun önce öz denetimde” dedi.

Elektrik dağıtım sektöründe iş sağlığı ve güvenliği süreçlerini iyileştirmek, istatistikleri değiştirmek ve dünyanın en iyileri arasına girmek hedefiyle çıktıkları yolda en büyük paydaşlarının TEDAŞ olduğunu aktaran Yüksel, “Önümüzdeki günlerde TEDAŞ ve ELDER arasındaki verimli işbirliğini özellikle eğitim, iş sağlığı ve güvenliği ve uluslararası projeler başlıklarında yeni aşamalara pekiştirmeyi hedefliyoruz “ dedi.

“Ölümle sonuçlanan iş kazaları kabul edilemez”

13as.jpgUluslararası Çalışma Örgütü (ILO) alt kuruluşu olan Uluslararası Sosyal Güvenlik Birliği (ISSA) Teknik Sekreteri Jens Juhling ise, ISSA’ya üye kuruluşlara güvenlik konusunda bilgi verdiklerini dile getirdi. Juhling, “Günümüzde güvenlik konusunda ne gibi olaylar yaşanıyor gibi konular bilgi veriyoruz. Davranış önlemleri tedbirleri hiç konuşulmuyor. Sadece Almanya’da değil, bu konu dünyanın her yerinde önemli bir husus” dedi. Juhling, sözlerine şöyle devam etti: “G7 ülkeleri, büyük sanayi ülkeleri bir araya geldi ve iş kazalarına savaş açtılar çünkü halen ölümle sonuçlanan iş kazaları kabul edilemez. Hiçbir yerde ölümle sonuçlanan kaza olmasın. Hedefimiz bu olmalı. Vizyonumuz bu olmalı.”

Elektrik Dağıtım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi Sonuç Bildirgesi için tıklayınız.