9. Sektör Toplantısı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın Katılımıyla Trabzon’da Gerçekleşti

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından düzenlenen 9. Sektör Toplantısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın yanı sıra, 21 elektrik dağıtım şirketinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Sektör toplantısında konuşan Bakan Albayrak, enerji sektöründe 101 milyar TL değerinde yatırım yapıldığını belirterek, “2010-2015 yılları arasında yaklaşık 13 milyar TL yatırım, 27 milyar TL’de işletme bütçesi, yeni tarife döneminden sonra ise yaklaşık 18 milyar TL yatırım 43 milyar TL işletme bütçesi olmak üzere 10 yıl içerisinde toplamda 101 milyar TL bir yatırım tutarı tüm elektrik dağıtım sistemimizde harcanmış ve harcanacaktır. Bu büyüklüklerin doğru yönetilmesinin ne kadar önemli olduğu ve çok küçük bir hatanın büyük maliyetlere sebep vereceği malumdur. Bu yeni dönem hem kamu kesimi için hem de özel kesim için çok büyük önem arz etmektedir” dedi.

Tüketicinin kaliteli ve kesintisiz elektrik kullanmasının her zaman öncelikleri arasında olacağının altını çizen Albayrak, şunları söyledi: “Her yıl yaptıracağımız müşteri memnuniyeti anketiyle ilgili olarak sahada neler yapacağımızı, anket sonuçlarından sonraki kısa sunumla da sizlere tek tek anlatacağız. Bundan sonra özel sektöre, özel sektör yaklaşımı içerisinde tamamen objektif kriterler çerçevesinde, performans kriterleri noktasında sizlerin sorunlarınızın da çözümü noktasında vatandaş taleplerinin karşılanıp karşılanmadığını çok sıkı takip edeceğiz. Uygunluk ve performans denetimleriyle kamu kaynaklarının yerinde kullanılması, dağıtım hizmetlerinin yerinde sağlanması, tüketicinin daha iyi hizmet alması temel amacımız olacak.”

“Türkiye, enerji geçiş güzergahı olmalı”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ise şu ifadelerde bulundu: “Yeni dünyayı tarif ederken ve ifade ederken zihnimde paylaştığım bir hayalim var. 21. Yüzyıl'da Türkiye’nin önemini orta koyan üç temel yol var. Biri İpek yoludur. Batı ile Doğunun birbirine bağlandığı Anadolu’dur. İkincisi insan kaynağı konusunda Doğuya kıyasla nitelik Batıya kıyasla ise nicelik olarak üstünlüğümüzdür. Üçüncüsü ise özellikle batının enerji ihtiyacını göz önüne aldığımızda önemli bir enerji geçiş güzergahı olmamızdır. Biz bu üç üstünlük noktasında önemli mesafeler yol aldık, almaya da devam edeceğiz.”

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise, dağıtım şirketlerinin kapasitelerini arttırmaları gerektiğini, uzmanlaşmaya ve kurumsallaşmaya daha çok önem vermeleri gerektiğini ifade etti. Yılmaz, şirketlerin bilişim ve teknoloji yatırımlarını yapmasına yönelik beklentiye dikkat çekti.

“Elektrik sektörüne 90 milyar dolar yatırım”

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, son 10 yıl içerisinde sektörde önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayarak, “10 yıllık dönemde gerçekleştirilen yatırımlar özellikle enerji sektöründe yoğunlaşmıştır. Son 10 yılda kurulu gücümüz 2,5 katına çıkarak Nisan 2016 itibariyle 74 bin megavata ulaşmıştır. Bu büyümede aslan payı özel sektöre aittir. Ağırlıklı milli şirketlerden oluşan yatırımcılar elektrik sektörüne üretimden dağıtıma 90 milyar dolar tutarında yatırım gerçekleştirmişlerdir. Bu yatırımların neredeyse tamamı Türk bankacılık sektörünce finanse edilmiştir. Bankacılık sektörü elektrik üretim yatırımları için 50 milyar, Dağıtım yatırımları için ise 15 milyar olmak üzere toplam 65 milyar dolar kredi sağlamıştır” dedi.

2016-2020 döneminin, dağıtımın tamamen özel sektör tarafından yürütüleceği ilk dönem olacağına işaret eden Özdemir, “Özelleştirmeler sonrasında elektrik dağıtımı kamu dönemine göre çok daha kaliteli ve uygun maliyetlerle yürütülüyor. Özelleştirmeler sadece devlet hazinesine 13 milyar dolarlık katkı sağlamakla kalmamış, şebekeye daha fazla yatırım vatandaşa daha iyi hizmet ve çalışanlara daha iyi koşullar sunmaktadır” diye konuştu.