BEDAŞ, “Arıza Bulma Cihazı”yla Arızaları Oluşmadan Tespit Ediyor

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) arıza ve kesintileri minimuma indirmek için 700 bin TL yatırımla “Arıza Bulma Cihazı”nı devreye aldı. Her gün İstanbul’u turlayan bu cihaz, yeraltı ve yerüstündeki kablolarda arıza olacak noktaları tespit ediyor.

BEDAŞ tarafından devreye alınan ve arıza oluşacak notaları önceden tespit eden “Arıza Bulma Cihazı” sayesinde problem oluşması öngörülen bölgeler öncelikli olarak yatırım planına alınıyor. Yeni devreye alınacak kablolar da test ediliyor. BEDAŞ’tan biri mühendis, ikisi teknisyen üç kişi, her gün İstanbul’un Avrupa Yakası’nı turlayarak arıza oluşabilecek noktaları önceden tespit ediyor.

İslamoğlu: “En son teknolojiye yatırım yapıyoruz”

İstanbul’un Avrupa Yakası’nda dağıtım hizmeti veren BEDAŞ, yatırımlarla iki yılda arıza sayısını yüzde 26, kesinti sürelerini de yüzde 46 düşürdü. Bu yıl 341 milyon lira, beş yılda da 1.5 milyar lira yatırım yapılacağını belirten Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu, arızaların en hızlı şekilde tespit edilebilmesi için en son teknolojilere yatırım yaptıklarını söyledi. İslamoğlu, şöyle konuştu:

“Yüzde 77 oran ile Türkiye’nin en yüksek yeraltı hattına sahip dağıtım şirketi olarak 35 bin 300 km’lik yeraltı hattını, oluşabilecek arızaları önceden tespit eden ileri teknoloji cihazlar ile test ediyoruz.  Yapılan bakım çalışmaları ile 2016 yılı başından itibaren trafo arızalarında yüzde 75 iyileşme sağlandı. Şirket hedefleri, şebeke planlama trendleri ve şebeke bulguları doğrultusunda bir yatırım planı oluşturuyoruz.”